Zo veel dingen die ik zou willen, zo weinig tijd

Adobe Illustrator onder de knie krijgen. Eindelijk weer eens echt een hele dag de tijd hebben om hersenspinsels op te schrijven. Een driegangen diner koken. Een ochtend in mijn eentje shoppen. De zeven boeken op mijn lijstje uitlezen. Mezelf verder ontwikkelen in grafisch design, interieur en styling. Er zijn zo veel dingen die ik zou willen, maar ondertussen is er zó weinig tijd.

Foto door Mariska de Groot

Ik zit momenteel in zo’n heerlijke flow! Na drie jaar moederschap heb ik eindelijk het gevoel dat ik de slag te pakken heb en dat het me inmiddels méér oplevert (liefde, geluk, plezier) dan dat het me kost (dingen ervoor laten en energie). Mijn werk maakt me blij. Ik maak weer nachten van 6+ uur slaap. Mijn gezondheid is stukken beter dan vorig jaar en ik maak me minder zorgen over van alles. Het leven is lief voor me. Dit alles zorgt dat ik weer vol met energie en dromen zit. Ik zit vol ideeën en plannen! Maar die verrekte tijd… Wat is dát schaars zeg!

Als ik dat bovenste lijstje nog eens teruglees valt me op dat het allemaal dingen zijn die ik alleen wil doen. En daar zit nu net de bottleneck. Tijd in mijn eentje heb ik niet zo veel! Op maandag, woensdag en vrijdag zijn mijn dagen gevuld met 6.30 uur opstaan, ontbijt klaarmaken, kinderen aankleden en daarna snel aan het werk. De dinsdag en donderdag zijn mijn mama-dagen en vliegen voorbij met quality time samen met mijn jongens, de politie-agent spelen en puinruimen in huis. En als het dan *poef* weer weekend is, wil ik graag de beschikbare tijd besteden als gezin van vier.

De schaarste van tijd, dat is wel waar ik het meeste mee struggle. Desondanks ben ik vastberaden om meer tijd voor mezelf vrij te maken. Dit is hoe:

1. Sinds een tijdje kijk ik nagenoeg geen tv of Netflix meer. In plaats daarvan ga ik lekker lezen of oefen met Illustrator. Ik werd helemaal niet meer blij van de ene na de andere serie bingewatchen. Ik verslond avond na avond met kijken maar écht vervuld of blij op de lange termijn werd ik er niet van. Nu kijk ik per avond waar ik zin in heb. Vroeg naar bed? Wat lezen? Aan de slag met dingen waarin ik me wil ontwikkelen? Een avond spelletjes spelen met Djurre? Mijn avonden zijn opeens weer helemaal open. Heerlijk!

2. Na 19.00 uur probeer ik niet meer bezig te zijn op mijn telefoon. Er gaat zo bizar veel tijd verloren aan doelloos scrollen op Instagram. Verschrikkelijk vind ik het. Maar ondertussen lukt het me ook maar moeilijk om echt te minderen. Het is gewoon verslaving… Heftig! Dus na 19.00 uur verbied ik mezelf nog om op mijn telefoon te kijken zodat de tijd die ik heb tussen pak ‘m beet 19.00 uur en 22.00 uur ook echt tijd is waarvan ik blij en vervuld raak.

3. Meer opvang? Iets waar ik de laatste tijd over nadenk is om te zorgen voor meer opvang of oppas. Al is het maar een paar uur extra in de week. Maar zo ver ben ik nog niet helemaal. Ik worstel met allerlei gedachten zoals ‘Ik kan m’n kinderen toch niet naar de crèche brengen om zelf wat leuks te gaan doen?’ of ‘Zou het niet te pittig zijn voor ze om nog een dag oppas of opvang te hebben?’ Ik merk dat ik het voor mezelf toch lastig vind om dit te besluiten, terwijl ik er bij anderen juist heel mooi vind om te zien. Ik begrijp mijn vriendin, die momenteel geen baan heeft, maar de kinderen wel naar de crèche laat gaan, heel erg goed en geef d’r groot gelijk. Ik ben heel benieuwd of andere moeders hier ook extra opvang hebben zodat je tijd voor jezelf hebt?

4. Focus! Met al die dingen die op mijn lijstje staat wordt het soms chaos in mijn hoofd. Dan begin ik met 1000 dingen en maak niets af. Daarom probeer ik me echt te focussen op een paar dingen die ik graag zou willen en mag pas met iets nieuws beginnen als het andere af is, of als ik er geen plezier meer aan beleef. Zo had ik een paar weken terug drie boeken die ik tegelijk aan het lezen was. Maar met mijn leestempo gaat het een jaar duren voor ik ze op deze manier uit heb. Dus heb ik met mezelf afgesproken: eerst een boek uit lezen en dan pas een nieuwe kopen en in beginnen.

5. Niet alles hoef je te doen. Alles wat belangrijk is, komt wel terug, zeg ik tegen mezelf. Niet elk creatief idee, iedere uitspatting en elke droom hoeft gelijk hier, nu en meteen opgepakt te worden. Dat wat je echt leuk vindt, zal blijven plakken.

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je niet genoeg tijd heb voor je hobby’s, dromen, wensen en creatieve ideeën? Zo ja, hoe ga jij hier mee om?

25 reacties

Melissa -

Ik werk in het onderwijs en heb een zoontje van 2 jaar en mijn tweede zoontje kan elk moment komen. In de schoolvakanties doe ik mijn zoontje 1 dag in de week naar de opvang, zodat ik even tijd voor mijzelf heb of voor klusjes waar je normaal niet aan toe komt. Bedenk ook: na zo’n dagje voor jezelf ben je vaak weer even opgeladen met nieuwe energie en dan kan je er weer goed tegenaan. Blije mama = blij kind

Yvonne -

Je noemt hele goede punten! Ken je het boek ‘I know how she does it’? Dat gaat over hoe succesvolle vrouwen meer van hun tijd maken. Maar ik denk dat je de belangrijkste dingen al te pakken hebt: het is juist die tijd die je verliest met tv en je telefoon waar je zoveel mee kunt winnen. Al lijkt het me ook wel echt een uitdaging als moeder om uurtjes voor jezelf te plannen. Ik heb geen kinderen dus dat is toch wel ietsje makkelijker praten. TV is trouwens bij mij ook het eerste dat sneuvelt. En in drukke periodes plan ik maximaal 2 sociale activiteiten per week.

Jane -

Ik herken dit helemaal! Van alles willen, maar niet kunnen kiezen en de tijd niet kunnen vinden. En dat laatste vooral omdat je met zoveel andere onnozele dingen bezig bent :). Mijn dochter gaat 1 dag per week naar mijn schoonmoeder en 3 dagen ik de week naar de kinderopvang. Vrijdag is altijd mijn vrije dag en zijn we lekker samen… maar soms gebeurd het ook wel eens dat ze op donderdag naar de crèche gaat en dat ik zelf vrij neem. Maakt mij dat een ‘loedermoeder’? Sommigen zullen denken van wel, maar ik ben van mening dat ik juist door zo’n dag in te plannen, een betere moeder kan zijn voor m’n dochter. Zo’n dag gebruik ik om het hele huis bijvoorbeeld op te ruimen en schoon te maken, zodat dat op m’n vrije dag niet meer hoeft. Maar ook om bijvoorbeeld echt even iets voor mezelf te kunnen doen. Juist om weer even energie te krijgen en op te laden, zodat ik die weer vol in m’n kind kan steken. :)

Rosalie -

Misschien moet je het anders zien. Als je uit een lange lijst niet kan kiezen, dan is er niets echt de moeite waard….

Ik vond dat wel een eye-opener.

Sylvia -

Zoo herkenbaar, vooral wat die gsm betreft. Sinds de nieuwe update zegt men gsm hoeveel tijd ik gespendeerd heb en jeetje wat schrik ik daarvan. Ik kan met die 2u per dag wel andere dingen doen en dan maar klagen dat een avond zo snel voorbij is maar wel 2u op men gsm verspild.

Ilona Wielinga -

Ik heb zelf geen kinderen maar herken dit wel heel erg. School, werk, dan nog een sociaal leven en dan moet ik ook nog ergens de tijd vandaan halen om dingen voor mezelf te doen. Soms best ingewikkeld allemaal maar ik merk ook dat het echt helpt inderdaad om je telefoon even lekker weg te leggen. En het geeft me ook nog eens meer rust in mijn hoofd.

Michele -

Ik snap je dillema heel goed. En ik snap mensen die zeggen dat de tijd vliegt. Anderzijds kan soms ff afstand hebben (en je eigen ding doen) je ook helpen om de momenten samen gewoon bewuster te beleven en meer te koesteren :-)

Lilian -

Ik word hier steeds beter in. Wat ik – als ik jou was – sowieso zou onthouden: de tijd verandert. Straks zijn de jongens lekker zelf (of met vriendjes) aan het spelen en kun je een hele middag knutselen met illustrator. En ze gaan ooit naar school 😉
Ik gebruik dus die zelf- en buurkinderenspeeltijd voor dingen voor mezelf en af en toe ga ik zelf een dag weg in het weekend (vinden manlief en dochterlief hartstikke gezellig, een papa dochterdagje). En inderdaad de avonden gebruiken voor leuke dingen in plaatst van hersendode activiteiten. Maar ik heb het nooit zo heftig gehad als jij (want maar één kind, ook nog een meisje ;-)).

Karin van den Berg -

Herkenbaar.

Mijn zoontje is nu ruim 8 jaar en zit nu in groep 5. Ik merk dat hij steeds meer ook zijn eigen ding doet in huis zonder mijn hulp nodig te hebben. Daardoor kan ik ook steeds vaker tijd pakken om iets in huis aan te pakken of mijn hobby uit te voeren.

Ik ben dol op kleuren voor volwassenen. En kan me heerlijk verliezen in mijn mooie kleurboeken en mooie potloden van Faber Castell. De afgelopen jaren merkte ik dat ik mijn hobby echt miste en heb hem weer volledig omarmd. Luisterboek op mijn hoofd en lekker kleuren.

Zoon slaapt ook graag bij mijn schoonmoeder, zoon en oma zijn dol op elkaar. En ook daardoor kunnen mijn man en ik af en toe een weekend samen naar de bios, shoppen of gewoon lekker thuis ons eigen ding doen zonder op te letten dat er nog kleine ogen en oren aanwezig zijn 😉

Liset - Beautydagboek -

Ik denk dat iedere moeder met jonge kinderen wat meer tijd voor zichzelf zouden kunnen gebruiken :). Dus ja, niet alle dromen kunnen waar gemaakt worden, haha. Gelukkig krijg je steeds meer tijd terug en kun je dingen gaan realiseren. Ook een mooi iets om naar uit te kijken!

Kirsten -

Fijn artikel zeg! En denk ik heel herkenbaar voor vrouwen met jonge kids

Ine -

Mooie doelen! Bewuster met mn tijd omgaan en tijd steken in dingen die echt voldoening brengen probeer ik ook weer steeds meer aandacht op te leggen.

Maar ik mis in alle reactie nog wel een andere optie… Er wordt veel gesproken over mamadagen en opvang of oppas. Maar is het een mogelijkheid dat je man minder gaat werken? Geen persoonlijke kritiek. Maar heb toch vaak het idee dat het minder overwogen wordt door veel mensen.

Sara -

Ik zie bij veel vriendinnen dat de man meer verdiend of een baan heeft waarbij parttime minder goed past.
Bij ons verdient mijn man ook meer, maar krijgt hij ook betaald ouderschapsverlof en ik onbetaald. Wij werken dus allebei een dag minder, maar het liefst zou ik zelf die 2 dagen vrij zijn.
Ik wil zelf het liefst niets missen en zo veel mogelijk bij onze zoon zijn, mijn man ook maar kn de dingen beter los zien van elkaar. Er moet nou eenmaal ook brood pp de plank

Martine -

Ik snap je heel goed. Dat is inderdaad een optie goed dat je het aanstipt. In ons geval hebben onze mannen toevallig een baan waarbij zij opgeroepen worden. Ze hebben dus hele flexible, wisselende banen maar moeten wel altijd paraat staan om weg te kunnen als ze gebeld worden. Dat maakt een vaste zorgdag voor hen ook lastig. En…dan ben je dus nog niet een keer alleen thuis voor me-time en moet je altijd zelf weg als de mannen thuis zijn met de kinderen. En Will en ik zijn nogal huismussen dus…tja 😉

Rachelle -

Die van mij (nu 5jr) ging vanaf 2,5jr 3 ochtenden in de week naar een therapeutische peutergroep. Ik zag dat ze het naar haar zin had en dus geen reden om haar dicht bij mij te houden en als moeder te blijven plakken aan haar kind (ik plakte enorm aan mijn kind, altijd met zn tweeen geweest).. Hoe leuk ik het ook vond om samen gezellig thuis te zitten en spelletjes te doen..
Nu 2 dagen past familie op en de rest school en het weekend dan. Ik kom soms even koekeloeren en ik krijg fotos doorgestuurd.

Voor mijn dochter is het soms ook weer ‘genoeg met mama gespeeld, zijn er ook anderen waar ik mee kan spelen, ik ben al te oud om met mama te spelen’, dat ervoor gezorgd heeft dat er meer oppas dagen kwamen.
De knop omzetten duurde wel even, haha.

Anouk -

Heel herkenbaar. Ik werk ook 3 dagen en heb 2 ‘mama dagen’. En heb 2 jongens. 1 van 3,5 en 1 van 8 maanden. Ik vind het ook heel verleidelijk om een ochtendje extra oppas te nemen. Maar aan de andere kant geniet ik nu ook zo van de dagen samen met ze. Over een half jaar gaat de oudste naar school ik moet er eigenlijk niet aan denken… maar als ze strakst allebei op school zitten komt er wel weer een beetje meer tijd voor mijzelf terug :) dus ik heb nog even geduld en laat doen extra oppas maar achterwegen :)

Pailina -

Zo zie ik het ook. De tijd met jonge kinderen gaat zo snel.
Voor je het weet zitten ze op de basis school en heb je meer tjd voor jezelf.
En als je dan nog een keer met je ogen knippert zitten ze op het middelbaar onderwijs :-)

Susan -

Zo denk ik ook. Ook ik heb ideeen of verlangens die verder reikrn dan thuis te zijn bij mijn kinderen, maar deze tijd gast zo snel. Ik probeer bewust langzamer te leven, even tevreden met “minder” (volgens de maatschappij)

Mijn dochter is nu bijna vier, en een half jaar geleden moest ik niet denken aan de basisschool en nu kijken we er beide zo naar uit. Geniet dus van de ontwikkeling die bij jullie ook waarschijnlijk nog komt!

Kirsten -

Ik sta nog maar aan het begin van alles. Op het moment 32 weken in verwachting van ons eerste kindje. Ik heb geen idee wat me te wachten staat maar sinds deze zwangerschap ben ik me er wel bewust van dat als ik straks een happy mommy wil zijn dat ik toch wel goed naar mezelf moet luisteren. Vooral ook doen wat ik leuk vind. Ik heb zowaar het bloggen maar weer opgepakt omdat ik merk dat ik daar mijn creativiteit echt in kwijt kan. Wat goed dat je na 3 jaar moederschap weer een beetje jezelf terug aan het vinden bent. X

Sandra -

Heel herkenbaar! Nu mijn zoontje bijna 1,5 is heb ik steeds meer mijj handen vrij en vind ik het ook niet erg om hem een hele dag (i.p.v. een halve) bij opa en oma te laten. Kan ik een middag wat voor mezelf doen! Dit doe ik zo’n twee keer per maand en is voor nu genoeg. Kan ik een keer naar de kapper, winkelen of even niks doen. Daarnaast gaat hij nog 2 dagen naar de gastouder. Prima in evenwicht zo! En helemaal niet erg hoor dat je even alone-time wilt, dat is toch juist heel gezond, aan jezelf werken. Wordt je uiteindelijk een een blijere moeder van!

Bianca -

Nou!! Zo herkenbaar! Alles!! Ik werk 32 uur en heb een zoon van 3 jaar! Alleen de avonduurtjes heb ik voor mijzelf en dan ben ik vaak moe, en doe ik vaak niks meer behalve naar m’n telefoon staren. Ik twijfel dus ook ‘zal ik hem extra naar de opvang brengen?’ Neee dat kan niet hij gaat al 4 dagen! Maar ben ook zo toe aan me-time! Naja… We zullen zien.

Sandra -

Helemaal niet erg om een keer extra oppas te regelen toch? Probeer het gewoon een keer, wie weet is dan 1x in de maand al genoeg en maak je er iemand in je omgeving wel blij mee om een keer een dagje (of dagdeel) te kunnen oppassen!

Charlotte -

Heel herkenbaar artikel, ik worstel hier ook erg mee…

aukje -

Wat een leuk, herkenbaar artikel. Tijd is schaarser dan geld anno 2018, voor veel mensen (voor de mensen voor wie het andersom is: lastig, niet leuk natuurlijk)

Ik worstel er ook mee- met tijd/werk balans en tijd voor leuke dingen (nauwelijks) en tijd om mezelf verder te ontplooien/ontwikkelen, en probeer een balans te vinden.

Ik vind de tips – met name rond Netflix, telefoon en focus, zeer nuttig!
BEDANKT

Succes, Willemijn!

Anna -

Heel herkenbaar! Ik wil ook nog zo veel dingen leren! Liefs

Reageer ook