Wat maakt een huis ‘thuis’? (+ tips ter brandpreventie)

Op het moment dat ik dit schrijf wonen we precies zes maanden in ons nieuwe huis. Eigenlijk nog maar kort, maar toch voelt het alsof het nooit anders geweest is. Het huis voelde vanaf dag één aan als thuis en ons hele gezin voelt zich hier goed. Wat maakt een huis eigenlijk ‘thuis’?

Dat vroeg Nationale-Nederlanden mij. Sinds kort hebben ze namelijk een interessante pagina waar je allerlei handige tips kunt vinden voor als je gaat samenwonen, verhuizen of tips om je huis veiliger te maken, ongeacht of je nu klant bent bij Nationale-Nederlanden of niet. Daarnaast vind je er ook verhalen van mijn leuke collega-bloggers Elisah van InteriorJunkie en van Leonie van Gewoon Wat Een Studentje ‘s Avonds Eet. Zeker even een kijkje nemen dus!

Als ik er zo over nadenk is er eigenlijk niet één specifiek iets dat me thuis laat voelen. Het zijn de ramen waar ik voor viel op de bouwtekeningen en de woonkamer die precies zo geworden is als dat ik me een jaar lang voorstelde. Het zijn de jongens die zo heerlijk kunnen spelen in de speelhoek en het kantoor op zolder waar ik van droomde. Het zijn de nieuwe vazen én oude familie-erfstukken die pronken in mijn en suite kasten en bovenal hét geluid van thuis: lachende, huilende, rondrennende, kletsende mensen. Het is alles bij elkaar wat voor mij een huis ‘thuis’ maakt.

35414356_852392081613895_8226475565851344896_n

Ik moet zeggen dat ik ook nog nooit zo ‘zuinig’ op een huis ben geweest als op dit huis. Ik ben heel trouw met de deur op slot doen, maandelijks sparen we wat geld op voor onderhoud aan het huis en overal in huis hangen rookmelders. Niet alleen omdat ik zuinig ben op het huis zelf, maar vooral ook vanwege de veiligheid van Jelle en Gijs…

Veiligheid in huis is een thema waar ik me voor de komst van mijn kinderen eigenlijk nooit druk over maakte. Maar daarin is er sinds Jelle en Gijs er zijn wel wat veranderd. Ik kan opeens ‘s nachts wakker worden en denken ‘Wat als ik nu wakker zou worden en de hele benedenverdieping in de fik stond? Wat moet ik dan doen?’

Daarom zijn we onlangs aan de slag gegaan met brandpreventie. Djurre heeft door zijn werk voor een reddingsteam op hoogte veel geleerd van de brandweer. De belangrijkste tip kennen we natuurlijk allemaal wel: installeer rook- en koolmonoxidemelders. Maar er zijn meer belangrijke punten:

  • Houd deuren gesloten: Gesloten deuren zorgen er namelijk voor dat de verspreiding van giftige rook beperkt wordt. Je hebt hierdoor meer kans en tijd om veilig te vluchten. Slaap je dus altijd met de deur open? Dan is het vanuit het oogpunt van brandveiligheid beter om de slaapkamerdeuren dicht te houden.
  • Installeer rookmelders met een hoorbaar alarm: Als je slaapt ruik je niks. Je wordt dus niet wakker van de stank van de rook. Je gehoor werkt wel als je slaapt. Rookmelders zijn daarom van levensbelang.
  • Denk een vluchtroute uit: Bedenk een route om het huis te ontvluchten wanneer er brand is en spreek met je partner af wie in het geval van kinderen en/of huisdieren welk kind/huisdier meeneemt. Leg je huissleutels ook altijd op een vaste plek zodat je ze kunt vinden in geval van brand. Sluit ook tijdens het vluchten alle deuren achter je. Een deur kan wel 20 minuten een brand tegenhouden.

Tot zo ver drie korte tips, maar check zeker even de website van onze Nationale Brandweer.Voor het schrijven van dit artikel zat ik er even op te speuren en ik vond zó veel leerzame, belangrijke informatie. En voor meer informatie over inbraakpreventie kun je hier de adviezen op deze pagina van Nationale-Nederlanden lezen.

36161234_232556384194656_7819854132717551616_n

Door bewust bezig te zijn met een veilige woonomgeving creëren, voel je je gelijk ook veiliger. Ik vind het een fijn idee om een vluchtroute in mijn hoofd te hebben voor als het ooit zou gebeuren en het feit dat er goede sloten op de deuren zitten maken dat ik me ook veilig voel als Djurre weg is voor zijn werk en ik ‘s nachts alleen thuis ben met de kinderen. Nog meer tips om je huis veiliger te maken, deze kun je hier lezen.

Helemaal af is het huis trouwens nog niet! Die vraag krijg ik de laatste tijd vaak, haha! Maar er staan nog heel wat klusjes op onze to-do-lijst, zoals het afmaken van de schotten op zolder, randjes kitten, de trap afwerken en een op maakt gemaakte kledingkast plaatsen in onze inloopkast. Maar dat is niet erg, we hebben de tijd. Voorlopig gaan wij hier zeker weten niet weg! Het was de 1,5 jaar wachten op de bouw zó waard!

Wat maakt een huis ‘thuis’ voor jou? En ben jij bewust bezig met brandpreventie?

8 reacties

Nienke -

Toen ik in mijn studentenhuis woonde, had ik een klein opvouwbaar touwladdertje onder het raam liggen (wel uit het zicht, maar makkelijk voor het grijpen), dan kon ik daarmee altijd op het dak komen. Gelukkig heb ik die nooit nodig gehad, maar het gaf wel een veilig gevoel.

Ilona Wielinga -

Mooi om te lezen wat jij een thuis vind en handige tips!

gea / Glamview -

Goede punten! Op het moment ben ik zwanger van ons eerste kind, maar je begint er nu nog meer over na te denken dan eerst. Ook betreft huisdieren, het is wel veel wat je moet doen in een korte tijd. Zo belangrijk 😉

Tallina -

Een vluchtroute klinkt goed. Maar hebben jullie ook gezorgd voor materiaal om bijvoorbeeld boven weg te kunnen komen? Wij hebben in alle deuren een sleutel zodat we geen sleutel hoeven te pakken. De puber hebben we uitgelegd hoe ze boven weg moet/kan komen wanneer naar beneden gaan geen optie meer is.

Marijke van de Mhe -

Wij hebben een twee- onder een kap huis gekocht, aardig ruim. En dit huis is goed beveiligd met goede sloten waardoor het niet mogelijk is om met pasjes de deur open te krijgen. Deze sloten waren dan ook heel duur, maar ik denk dat wanneer je je spullen kwijt bent je meer geld kwijt bent. Rook alarm hebben wij ook maar die gaan ook geregeld zomaar af, dus daar heb ik wel mijn twijfels over.

marie -

Mijn brandmelders gaan ook af en toe zomaar af. Schrik me elke keer half dood, zo een enorme piep.

Willemijn -

Heb je de stofzuiger er al eens opgehouden? In ons vorige huis had ik hier ook last van, bleek dat die dingen ook af gaan als ze verstopt zitten met stof. Nadat ik de stofzuiger er langa had gehaald was het probleem verholpen!

Renate -

Ik vind het best raar dat je pas aan veiligheid etc gaat denken als je kinderen hebt. Hoe slecht zorg je dan wel niet voor jezelf en elkaar?

Reageer ook