Mooiste compliment ooit!

De kracht van positiviteit is immens. Zo zag ik laatst een video over twee planten op een school waarbij leerlingen de opdracht kregen om bij de ene plant allemaal positieve dingen te zeggen en bij de andere plant alleen maar negatieve dingen. Pesten eigenlijk. Het bizarre was dat de planten na een maand (geloof ik) het resultaat weerspiegelden van positieve en negatieve bekrachtiging. De een prachtig in bloei en de ander dor en dood terwijl ze verder helemaal hetzelfde waren behandeld qua ruimte, licht en water. Daarom vandaag een positief artikel om eens stil te staan bij het mooiste compliment wat je ooit gekregen hebt.

Foto door Mariska – Grotografie

Daar moest ik eens goed over nadenken. Je krijgt natuurlijk gedurende je hele leven -hoop ik tenminste- mooie complimenten maar die zijn niet altijd heel makkelijk te onthouden. Als ik kijk naar de afgelopen jaren is een compliment wat me bijgebleven is eentje vanuit de opleiding Psychosynthese.

We leren hier veel over onze persoonlijke ontwikkeling en over onze ontwikkeling als coach/therapeut. Ik weet nog dat ik het erg spannend vond in het begin om een geleide meditatie bij een ander uit te voeren en vooral wat de trainers daar van vonden. En ik had dat nog nooit gedaan dus alles wat nieuw is, lijkt in het begin een hoge drempel. Maar naarmate ik meer geleide meditaties gaf, hoe meer ik merkte hoe natuurlijk het me af ging. Dat was ook vrijwel altijd het compliment wat ik kreeg. Dat het  geven van meditaties me zo natuurlijk af gingen alsof ik het al jaren deed. Dat gaf me altijd hele positieve kriebels! En laatst gaf ik na anderhalf jaar een geleide meditatie aan een groep en het eerste wat de trainer vroeg, was ‘Hoe lang is het geleden dat je dit gedaan hebt? en ze leek verbaasd door het antwoord wat ik gaf omdat het zo goed ging. Deze ervaring gaf me een enorme boost, want ik kan soms ook weleens heel erg kritisch zijn over mezelf in mijn rol als coach. Dus dit is een compliment wat me zeker bij zal blijven de komende tijd.

Een ander compliment kreeg ik een paar weken geleden. Mijn oude achterbuurvrouw Loes kwam gezellig onverwacht op theevisite. We waren lekker aan het kletsen en ze had een enorm cadeau voor Maik zijn verjaardag meegenomen. Een hele grote knuffelhond. Ze had stad en land afgezocht voor een Mechelse herder variant maar die was er niet. Zo lief! ‘Ah Loes, wat mooi zeg! Dat had toch helemaal niet gehoeven?’ ‘Jawel’, zei ze. ‘Ik zal namelijk nooit meer vergeten hoeveel je me geholpen hebt destijds met de zorg voor mijn man en dat we altijd samen boodschappen deden met de auto. Dat was zo ontzettend fijn, vooral in de winterperiode. Dus nogmaals bedankt, je bent zo’n lieve meid.’ Dat vond ik enorm lief. Ik was het alweer vergeten, omdat ik het niet meer dan normaal vond om haar te helpen. Zo zie je maar weer hoeveel dat voor iemand kan betekenen.

En een van de mooiste complimenten, of nou ja het is eigenlijk niet echt een compliment, het waren eerder mooie en bijzondere woorden, vond ik iets wat mijn moeder ooit tegen me zei. Ik had ooit jaren geleden een bericht geliked van een Facebookpagina wat niet in goede aarde was gevallen bij een bepaald familielid. Het was een bericht waarin een tekst uit de bijbel kritisch onder de loep werd genomen. Ik vond dat gewoonweg interessant en had het geliked, ik had er niets onder geschreven en bedoelde er niets mee. Maar diegene was zo kwaad dat ik het bericht geliked had, dat diegene me zowat dwong om mijn excuus aan te bieden en dat ze mijn moeder had opgebeld hierover. Daar werd ik enorm zenuwachtig van, want ik was bang dat mijn moeder ook boos op me zou zijn. Tegelijkertijd vond ik dat ik ook recht had op vrijheid van meningsuiting en dus weigerde ik mijn excuus aan te bieden. Dus ik belde mijn moeder angstig op om vervolgens een hele rustige moeder aan de lijn te krijgen die heel droogjes zei ‘Ik snap het gedoe hierom allemaal eerlijk gezegd niet. Lieverd, al zou je een totaal ander geloof aan gaan hangen, dan nog zal ik altijd van je blijven houden.’ Dat waren voor mij hele bijzondere woorden die me echt raakten. Vooral omdat we het in het begin best moeilijk hadden toen ik besloot dat ik niet meer gelovig wilde zijn. Dat dit na zoveel jaar nu op deze positieve manier was veranderd, vond ik heel bevrijdend.

Wat is het mooiste compliment of zijn mooie woorden die jij nooit meer zult vergeten?

10 reacties

Nicole -

Wauw, wat een prachtige complimenten! Het compliment van jouw moeder raakt mij ontzettend, zo mooi. Ik heb op mijn 19e een burn-out gehad en ik strijd om mijn 21e tegen een beginnende depressie. Ik werk er enorm aan om positiever in het leven te gaan staan. Pas kwam er een vriend naar mij toe en zei: Nicole, jij strijd met zoveel in het leven met vallen en toch blijf jij altijd weer opstaan. Ik heb daar zoveel respect voor. Het mooiste compliment wat ik ooit heb gekregen.

Martine -

Prachtig compliment inderdaad en wat een veerkracht heb jij om door te gaan, supermooie kwaliteit!

Marijke van de Mhe -

Ik had een collega en zij had bij een ander bedrijf gesolliciteerd. Een andere collega bood aan om referent te zijn en vertelde allemaal vervelende dingen over haar waardoor zij uiteindelijk die baan niet kreeg. Uiteindelijk kon ik iets voor haar betekenen omdat ik wist dat hier geen hout van waar was. Ze is mij zo dankbaar dat ik haar hierbij kon helpen.

Marijke van de Mhe -

Het compliment van jouw moeder vind ik erg mooi maar zeker waardevol. Ik kan mij voorstellen dat je enorm schrok van de heftige reactie van je familielid. Het is best heftig als je gewoon iets ‘liked’ en dat zo’n impact heeft op de ander zonder dat diegene weet waarom jij het geliked hebt. Het had ook zomaar per ongeluk kunnen gaan door het scrollen heen, voor je het weet heb je op ‘vind ik leuk’ geklikt. De reactie van jouw moeder daar op is goud. Zo mooi, dat zij jouw keuze respecteert over het geloof.

Neomie -

Mooi om te lezen hoe zulke soms kleine dingen een enorme indruk achter kunnen laten.
Ik ging laatst een keer wandelen in de ochtend, rondje in het bos achter het bejaardentehuis.
Een vrouwtje vroeg aan me of ik een tak uit de weg kon halen zodat ze met haar rolator de stoep af kon komen. Uiteindelijk heb ik ruim een uur met haar gelopen. Mooie gesprekken.
We liepen langs de begraafplaats, ze bleef staan en vroeg heel onzeker aan me of ik misschien met haar mee wou lopen naar het graf van haar man.
Vanwege de ophoging en het gras kon zij er niet zelfstandig komen met de rolator.
Bij ons afscheid gaf ze me een enorme knuffel met de woorden dat ze nooit zal vergeten hoe vriendelijk ik voor haar was geweest en dat haar man het enorm gewaardeerd zou hebben.

Nu loop ik daar nog regelmatig in de hoop dit vrouwtje weer tegen te komen. Echt een ochtend die ik hopelijk nooit zal vergeten.

Martine -

Wauw wat een prachtig verhaal zeg. Alsof haar man het zo wilde :) Supermooi, ik hoop dat je haar nog eens tegen komt!

Anna -

Wat een mooi artikel Martine! Het is zo mooi om te zien dat als je iets positiefs doet, er meestal wel iets moois voor terug komt. Liefs

marrie -

Ik krijg niet zoveel complimenten, maar heb paar keer gehoord dat ik een doorzetter ben en een sterke vrouw, ondanks veel tegenslagen in mijn leven.

M -

Alle drie je voorbeelden zijn mooi maar het compliment van je moeder is toch wel het grootse cadeau wat men een kind kan geven, onvoorwaardelijke liefde en steun, prachtig!

Tineke -

Zo zie jij maar weer hoe belangrijk het is om aardig voor elkaar en behulpzaam te zijn. Het mooiste compliment dat ik heb gekregen is dat ik een hele lieve geduldige moeder ben.

Reageer ook