Maak de lekkerste rijstepap van restjes rijst

Mijn tip hoe je van restjes rijst, rijstepap maakt, was het eerste artikel dat we op 2WMN plaatsten in augustus 2014. Het wordt nog altijd ontzettend veel gelezen. Maarrrr, ik heb een vernieuwd recept. En die is nóg lekkerder! Tijd voor een update.

Wat heb je nodig:

  • Restje gekookte witte rijst
  • Melk
  • Suiker
  • Zout
  • Kaneel
  • Vanille aroma
  • Roomboter

IMG_9806

Je ziet in de ingrediëntenlijst niet de precieze hoeveelheden staan omdat dat natuurlijk afhankelijk is van de hoeveelheid rijst die je overhebt. De verhouding tussen melk en rijst is ongeveer 50/50. Suiker, kaneel, roomboter en vanille aroma voeg je toe naar smaak.

1. Giet een flinke scheut melk in de pan. Ongeveer net zo’n hoge laag er bovenop als de laag met rijst die in de pan zit.

2. Breng het aan de kook. Voeg zout, suiker, vanille aroma en kaneel naar smaak toe.

4. Laat dit minstens 20 minuutjes pruttelen, maar hoe langer, hoe lekkerder zei m’n moeder altijd! Voeg eventueel nog wat extra melk toe als het droog kookt maar je de rijst nog niet smeuïg genoeg vindt.

5. Tot slot voeg ik nog een klein klontje roomboter toe en maak ik het af met een schepje rietsuiker bovenop.

Zó ontzettend lekker! Niet the real deal als met échte dessertrijst, maar toch maak ik het graag als ik een restje witte rijst over heb. Weggooien is zo ontzettend zonde!

IMG_9804

4 reacties

Joyce -

Zie je net rijstepap maken in de vlog. Ik heb het zelf laatst ook geprobeerd, zooo lekker! Je moet er van houden, maar een lekkere variatie (die ik probeerde) is om een paar steranijzen (of is het sterren anijs?) toe te voegen tijdens het koken :)

MM -

Mmm, het staat te pruttelen. Ik wil wel graag dit restje eten ipv nasi vanavond hihi. Leren eten door mijn man, thuis aten we vroeger zo goed als nooit rijst, mijn moeder gruwelde ervan.

Hier is wat bruine suiker erdoor erg favoriet

wiep -

Mijn moeder maakte dit ook altijd voor me vroeger, zij liet alleen de rijstrestjes een nacht in de melk weken waardoor het nog lekkerder is :)

Jessica -

Met risottorijst is dit ook erg lekker! Dit maakt ik vaak als ik ook risotto maak en niet alles nodig heb van het zakje rijst,maar ervan niet genoeg meer inzit voor de volgende keer. Jam!

Reageer ook