Brownietaart met salted caramel fudge & Spekjestaart

Één van de leukste dingen aan de verjaardagen van mijn kinderen vieren vind ik het maken van de taarten. Na de heerlijke Bokkenpootjestaart en de immens populaire Confettitaart is het vandaag tijd voor de recepten van de Brownietaart met salted caramel fudge en Spekjestaart die ik serveerde op Jelle’s derde verjaardag. 

 

Foto 10-11-18 11 30 01

Brownietaart met salted caramel fudge

Het basisrecept van deze taart kreeg ik van mijn buurvrouw. En zij had ‘m weer van de Albert Heijn. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 g pure chocolade 72%
  • 225 g ongezouten roomboter (+ extra om in te vetten)
  • 4 middelgrote eieren
  • 250 g donkere basterdsuiker
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 snufje zout
  • 270 g patent tarwebloem
  • 40 g cacaopoeder

Tussen de twee lagen heb ik een vulling gemaakt van het volgende:

  • 500 g mascarpone
  • 1 theelepel vanillearoma
  • 1 eetlepel poedersuiker

Voor de topping heb je nodig:

  • 100 g Dr. Oetker chocoladeglazuur
  • 100-200 gram Lonka Salted Caramel Fudge

Foto 10-11-18 11 29 45

En zo maak je ‘m:

1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Breek de chocolade in stukjes. Smelt de boter op laag vuur in een steelpan samen met de chocolade. Zet het vuur uit voordat de boter en chocolade helemaal gesmolten zijn. De restwarmte zorgt ervoor dat alles mooi smelt. Roer door.

2. Mix de eieren met de basterd- en kristalsuiker en het zout met een mixer in 4 minuten tot een luchtige, lichtbruine massa. Zeef de bloem en de cacaopoeder erboven en spatel door elkaar. Spatel nu het boter-chocolademengsel erdoor.

3. Neem twee springvormen van 18 centimeter doorsnede. Bekleed de bodem van beide springvormen met bakpapier en vet de randen heel goed in. Verdeel het beslag over de 2 vormen en bak ze in 35 tot 45 minuten in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat in de vorm minimaal 3 uur afkoelen.

4. Spatel het vanillearoma en de poedersuiker door de mascarpone. Neem de brownies, nadat ze volledig afgekoeld zijn, uit de vorm en leg er een op de schaal of het taartplateau waarop je de taart wilt gaan serveren. Doe de ring van de springvorm er weer omheen. Schep de mascarpone op de brownie en strijk glad. Leg de andere brownie er omgekeerd bovenop, met de vlakke kant boven. Duw licht aan. Verwijder de ring van de springvorm en strijk indien nodig de mascarpone glad met een spatel of mes.

5. Snijd de fudge in kleine stukjes. Smelt het chocoladeglazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking, schenk over de taart en laat over de randen lopen. Druk de stukjes fudge in het glazuur.

Ik maakte de taart af met twee kleine speelgoedjes en deed het zo lijken alsof de bulldozer en graafmachine de stukjes fudge aan het schuiven/opgraven waren. Daarnaast bestelde ik bij PartyWinkel.nl kaarsjes in een ‘bouw-thema’. Jelle’s ogen bij het zien van de taart spraken boekdelen, hij vond ‘m helemaal geweldig. En de smaak? Als ik onze vrienden en familie mag geloven, was ‘ie ontzettend lekker! Hoera! Missie geslaagd!

Foto 10-11-18 11 25 50

Spekjestaart

Deze taart is echt mégasimpel! Je hebt het volgende nodig:

  • 1 pak Dr. Oetker Wolkencake Citroen
  • 200 ml slagroom
  • 3 eieren

Voor de decoratie heb je nodig:

  • 150 gram mini spekjes of mini marshmallows
  • 200 milliliter slagroom
  • 1 zakje Klopfix
  • 1 eetlepel suiker

Zo maak je ‘m:

1. Bereid de wolkencake zoals aangegeven op de verpakking en bak af in de oven. Dit kun je eventueel al de dag van te voren doen.

2. Laat de cake volledig afkoelen. Op de dag van het feestje maak je de taart af met decoratie. Mix de slagroom met de suiker en Klopfix tot een stevige slagroom. Bestrijk de gehele cake met slagroom. Plak als laatste alle mini spekjes tegen de cake aan. Eventueel kun je de taart nog garneren met een paar grote spekjes en klaar is Kees! Wel grappig: alle kinderen op de verjaardag kozen voor deze taart. Hij ziet er natuurlijk ook gewoon te leuk uit!

Als je één van de taarten gaat namaken zou ik het superleuk vinden als je een foto deelt via Instagram @wilvantien! :-)

14 reacties

Kirsten -

Wauw gaaf zeg! Leuk en makkelijk idee, zeker eentje om te onthouden

Marleen -

Super leuke taarten!
Heb me suf gezocht naar leuke verjaardagstaarten voor de 3e verjaardag van mn zoontje op 11 nov.
Deze onthoud ik voor volgend jaar!

MM -

Wauw, ziet er heel creatief en lekker uit. Ook hier gaan we dit zeker eens bakken. En wat betreft het commentaar/feedback. Ik zelf vind dit prima, we worden nu immers op verschillende manieren door Wil&Tien geïnspireerd. Zo kun je het ook zien. Ik denk dat nu het (jullie) punt wel gemaakt is dat sommigen deze verandering niet kunnen waarderen of eraan moeten wennen.

Compliment voor de vastberadenheid van Willemijn en Martin.

Jenneke -

Die spekjestaart ziet er echt superleuk uit! Heb je ook een foto vanaf de zijkant? – Ik ben echt nieuwsgierig hoe het nu precies in elkaar zit.

Inge -

Ik denk dat we het er gewoon mee moeten doen dat het geen bloggers meer zijn, dames. Ze richten zich op hun boek, instagram en Youtube. Een blog levert tegenwoordig niet zoveel (geld) meer op.

Martine -

Hi Inge,

Wel grappig dat mensen dat denken maar in de regel is dat niet zo. In ons geval verdienen advertenties op YouTube en Instagram niet perse meer dan een advertorial op onze blog. Maar wat je zegt klopt, we richten ons op dit moment ook op andere dingen waaronder nu het tweede boek en we zijn bezig een theemokkenlijn op te zetten. Dus we schrijven nog wel, maar niet zo veel meer in de vorm van bloggen. Voorheen was onze blog ons hoofdconcept en nu is het meer ondergeschikt. We posten nu ongeveer 2x per week naast de video’s en daar voelen we ons goed bij. :)

Daphne -

Hee meiden. Ik vind het eerlijk gezegd wel jammer dat jullie zo weinig aan artikels plaatsen. Ik vind persoonlijk jullie vorige concept veel leuker. Ik hoef nu bijna niet meer te kijken als er bijna geen artikels geplaatst worden, terwijl dat juist leuk is. 1 artikel per week is wel weinig vergeleken met wat jullie eerst deden.

Jans -

Eens! Alleen een receptje in bijna een week tijd is wel heel karig! En geen weekvlog deze week (of een berichtje over het ontbreken daarvan)? Of heb ik iets gemist…..

Hester -

De weekvlog staat al sinds maandag op YouTube. Ik denk dat ze vergeten zijn om ‘m ook op de blog te zetten.

Martine -

Hi Jans, ja klopt: mijn schuld. Ik was het helemaal vergeten door te plaatsen en toen ik daarachter kwam was het al woensdag dus toen dacht ik ‘het heeft nu weinig zin om nog door te plaatsen’ maar goed om te horen dat het hier op onze blog gemist wordt. Ik zal ze voortaan weer doorplaatsen zoals altijd!

Joke -

Eens,ik vind jullie weblog ook heel karig worden. Ik miste de vlog ook al en ik mis een berichtje hier. Jammer, het lijkt wel alsof jullie door de drukte met het boek soms vergeten dat jullie ook een blog hebben!

Carlien -

Waar heb je de mini spekjes gekocht? De taarten zien er echt super uit!

Tineke -

Wauw, die eerste is ook heel leuk afgewerkt met die graagmachine’s. Ik ga deze twee recepten echt eens even opslaan!

Romy -

Wauw, wat zijn ze allebei geweldig goed gelukt! Die spekjestaart is eigenlijk veel makkelijker om te maken dan ik op het eerste gezicht dacht. Die ga ik onthouden voor een keer op een kinderverjaardag :)

Reageer ook