Waar ik me verder in wil ontwikkelen

Geregeld krijg ik vragen of ik mijn opleiding Psychosynthese nog af ga maken en/of mensen al een coachingssessie bij me kunnen boeken. Om die laatste moet ik altijd lachen, zo lief! Ik geef vandaag een heads up over waar ik me nog verder in wil ontwikkelen. Life is work in progress, right?!

Om gelijk de vraag of ik mijn opleiding nog af ga maken maar te beantwoorden: op dit moment heb ik mijn studie on hold gezet. Ik vind het voor nu wat teveel merk ik. Het zou betekenen dat Maik dan nog een extra dag naar de crèche zou moeten maar gezien het ook in Amersfoort is komt dat qua tijd best belabberd uit. De crèche gaat hier namelijk niet voor 07:00 open, haha! En daarnaast vind ik kinderopvang echt schreeuwend duur. Dus wie weet als mijn schoonmoeder over vier jaar met pensioen gaat dat ik wat flexibeler kan zijn en mijn studie op kan pakken of iets anders in de richting van persoonlijke ontwikkeling/coaching. Daar maak ik me niet zo druk over. Hoe dan ook, ik ga er toch wel mee door. Het leven (mijn leven dus) vindt zijn weg daar wel in, daar vertrouw ik op.

Je zou denken ‘het is maar 1 dag in de week’ maar er is ook veel thuisstudie wat bestaat uit boeken lezen, bijeenkomsten met werkgroepen en vrij veel verslagen schrijven naast coachingssessies die je moet doen in jaar 2 en een scriptie. En je krijgt zelf nog aparte coaching die je in moet plannen en waar je verslagen over moet schrijven. Maar ik zou graag in de (nabije) toekomst mijn studie -of iets in dezelfde richting- wel af willen maken als er wat meer (financiële) ruimte is. Ik ben nog jong en de oudste student van de groep was 64. Dus ik heb nog wel even de tijd, haha! Op dit moment in mijn leven zijn er andere belangrijke prioriteiten waar ik aandacht aan wil geven. Daarnaast is zulke diepe persoonlijke ontwikkeling behoorlijk pittig. Ik hield het in jaar 1 net bij voor mijn gevoel en er waren soms dagen bij dat ik liever alleen maar in bed wilde liggen na een studiedag. Dat gaat nu niet echt met een klein mannetje over de vloer. Op dit moment voelt het daarom niet goed om door te gaan.

Maar zoals ik al zei, ik ben nog jong. Ik kan me best voorstellen als Maik naar de basisschool gaat en mijn schoonmoeder met pensioen is, dat ik dan weer net wat meer ruimte heb om voor mezelf zo’n persoonlijke studie op te pakken.

Toch ga ik in de tussentijd niet stil staan. Wat wel goed voelt is om kleinere stappen te zetten. Zo ga ik binnenkort een 6-daagse cursus lichaamsgericht coachen doen en lijkt het me ook interessant om vaker een avondje naar familieopstellingen te gaan en meer te doen met dansmeditatie. En EFT coaching (Emotional Freedom Techniques) vind ik ook een interessante hoek van alternatieve therapie.

In de tussentijd kan ik natuurlijk wel kleine stappen vooruit blijven zetten naar mijn grotere doel. Ik haal er vooral veel geluk en plezier uit om aan mezelf te blijven werken ook al is het soms intens. En als ik daarmee op kleinere schaal andere mensen kan helpen door mijn verhalen te delen, te luisteren naar hun verhaal, inzichten te verschaffen of noem het maar op, word ik daar ook heel blij van.

Sowieso lijkt het me heel goed en interessant om mezelf meer te leren over spiritualiteit, seksualiteit en het lichaam. Daar is nog zoveel over te ontdekken en te helen. Ik volg via Facebook al hele interessante mensen dus wie weet als zij een keer een lezing of iets dergelijks geven dat ik er ook heen ga. Zo schijnt er hele diepe wijsheid te zijn in de menstruatiecyclus van de vrouw waar ik nieuwsgierig naar ben. Ik heb er al wat dingen over gelezen die tot nu toe bij mij lijken te kloppen. Nu zullen velen wel gelijk denken ‘zo zweverig’ maar het kan juist heel praktisch zijn. Het gaat bijvoorbeeld ook over hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen tijdens de menstruatiecyclus en waarom we als vrouw vanuit een spiritueel perspectief vloeien. Ze zeggen dat menstruatie een vorm van diepe reiniging is. Dat je alles wat je afgelopen maand(en) teveel was aan emoties omzet in vloed. Bijvoorbeeld. Dat lijkt me dus een interessant perspectief om eens beter naar te kijken en om mee om te gaan.

Verder zou ik graag wel eens het Talentenspel van Willem Glaudemans toe willen passen op onze bedrijven om te zien wat voor inzichten daar weer uit komen.

Daarnaast spreken onderwerpen zoals psychosynthese in combinatie met kinderen, ontwikkeling van patronen en opvoeden me ook aan.

En alsof het dan nog niet genoeg is heb ik laatst ook iemand leren kennen die specifiek coacht op trauma’s na bevallingen. Dat lijkt me best confronterend maar ik zou het bijvoorbeeld wel willen als ik voor een tweede keer zwanger zou mogen worden.  Zo heb ik nog steeds negatieve associaties vanuit mijn kraamtijd met het geluid van de droger en een geur van een specifieke wc-blok. Ja, echt: heel raar maar het is zo. Dan voel ik die paniekerige gevoelens van de grijze wolk weer naar boven komen die ik had tijdens de kraamtijd. Het vliegt me niet aan, maar ik voel het wel in mijn lichaam op dat moment en hoe intens dat geweest is. Daarin denk ik ook dat ik lief mag zijn naar mezelf toe en als ik er aan toe ben, dat ik dan hier eens naar ga kijken. Tijdens zo’n coachingssessie zullen vast en zeker ook bepaalde dingen naar boven komen die zeker niet fijn zijn en ik kan daar alleen maar van leren voor een eventueel volgende keer.

Genoeg nog te ontwikkelen dus de komende tijd. Ik heb heel veel zin in het lichaamsgericht coachen. Komende vrijdag begin ik en ik zal er niet om liegen dat ik het spannend vind. Dat vind ik altijd met dit soort dingen. Je moet je toch weer behoorlijk kwetsbaar opstellen in een groep met (waarschijnlijk het grootste deel) onbekende mensen en lichaamswerk kan heel intens zijn weet ik uit ervaring. Dat is niet niks. Maar ik ben bij voorbaat trots op mezelf dat ik de omstandigheden voor mezelf zo fijn mogelijk heb gemaakt. Zo ga ik bijvoorbeeld ook 2 keer overnachten in een hotel in plaats van dat ik terug naar huis ga rijden en de volgende dag weer bijna twee uur in de auto moet zitten. Na de cursusdag ga ik lekker alleen uit eten en daarna uitgebreid in bad en ‘s morgens genieten van een ontbijtje in alle rust. Tja, je moet een beetje lief zijn voor jezelf na zo’n intensieve dag, toch? 😉

Zijn er dingen die jij graag zou willen doen wat met persoonlijke ontwikkeling te maken heeft en/of wat staat er op jouw planning?

14 reacties

Han -

Leuk om te lezen dit artikel. Wat jij Mischien ook boeiend vind is dat ik heb zelf last van eczeem en ik ben allergisch voor alles wat met varkensvlees of het vet daarvan te maken heeft. Maar als ik stress heb krijg zit mijn hele lichaam eronder. (Nek, hals en armen) dit ben ik te weten gekomen door een homeopaat. Ik had ook altijd heel veel pijn bij het menstrueren wat bleek nu dat dat proces (waarsch door stress) ook helemaal verstoord was. Het lichaam is zo ingenieus ! Ik bewonder het wees dankbaar voor de dingen Martine!

Gerda -

Wat ontzettend tof dat je een student van 64 in je werkgroep had. Zo zie je maar weer dat je nooit te oud bent om te leren!
Zelf wil ik me meer op het gebied van zelfreflectie ontwikkelen. Ik ben daar altijd wat laks in geweest en vind dat het nu tijd voor verandering is.
Succes met alle ontzettend toffe dingen die je gaat ondernemen!

Ilona -

Echt goed dat je de tijd neemt om hierover na te denken met mooie ambities en doelen voor jezelf!

Marijke van de Mhe -

Ik woon in Bunschoten, dus ik ken die opleiding in Amersfoort heel goed (ik woon er op 15 min rijden vandaan). Een vriendin van mij doet de opleiding toevallig ook. Vanuit Groningen is dat bijna niet te doen én nog een kindje wat nog eens een dag extra naar de opvang moet. Dat is het jammere als je in een uithoek woont, het is daar goedkoop wonen maar op Leeuwarden na is alles ver rijden.

In persoonlijke ontwikkeling ben ik meer voor mezelf gaan opkomen, véél vaker ‘nee’ gaan zeggen en ook keuzes durven maken. Zo durfde ik nooit van mijn vertrouwde baan te solliciteren bij een bedrijf waar ik dezelfde functie kon krijgen maar met veel meer voordelen. Ik heb toch gesolliciteerd en werd uitgenodigd op gesprek en uiteindelijk ben ik aangenomen. Je voelt je veel sterker wanneer je dingen durft en die stap ook echt zet. Als je verandering wil, dan kun je die stap beter nog vandaag zetten dan morgen.

Anne -

Leuk Martine, waar je mee bezig gaat! Hopelijk blijf je er dingen over delen in de vorm van blogs, dat zou ik heel leuk vinden! (Ik hou veel meer van geschreven content dan video’s 🙈)

Anna -

Vloed is de opbouw van de baarmoederwand die afgescheiden wordt door progesteron afname. Om spiritualiteit te betrekken bij iets wat net zo simpel te verklaren is als stoelgang gaat mij echt te boven m’n pet.

Martine -

Snap ik, het is maar net de manier waarop je het wilt bekijken. Jij kijkt er naar op de anatomische/biologische manier. Andere vrouwen kijken er liever naast dat gegeven naar vanuit bepaalde spiritualiteit. Maar daar kan niet iedereen zich inderdaad in vinden, haha!

Berber -

Sjonge, wat een flutcursussen. Als alternatieve therapie echt werkte dan had het een andere benaming. Gewoon therapie dus. Als je dingen bekijkt vanuit een ‘spirituele’ hoek dan hoef je niet kritisch na te kunnen denken of er intelligent voor te zijn, vandaar ook dat iedereen zich kan aanmelden voor dat soort kwakzalverij praktijken. Mensen studeren jarenlang voor ze zich psycholoog of psychiater mogen noemen en jij doet even een 6 daagse cursus, wat leer je daar nou echt dan? Leuk dat je zo bezig bent met jezelf ontwikkelen maar je slaat zo hard de plank mis met deze zweverige onzin.

Elfi -

Hahahaha, Anna, you just made my day. Zalig die nuchtere blik op dingen.

Ilona -

Hahaha, Anna omschrijft het precies zoals ik ook denk. Die nuchterheid zorgt er bij mij ook voor dat ik het spirituele stuk niet ‘nodig’ heb. Het is zoals het is, beter dan dat wordt het niet 😉

Jana -

Maar progesteron is wel een hormoon dat door allerlei zaken beïnvloed kan worden…
Ik geloof ook heel sterk in de link tussen lichaam en geest. Ik had altijd een heel regelmatige cyclus, maar na mijn miskraam kreeg ik plots cycli van 8, 9 of 10 weken. Volgens artsen was mijn lichaam van de miskraam volledig hersteld, alles zag er prima uit. Pas een jaar later werd alles weer normaal. Ik geloof sterk dat ik deze tijd nodig had om te helen… Martine, ik hoop dat je gaandeweg ook wat van jouw inzichten in deze dingen met ons wil delen :).

Aranka -

Wat knap van je dat je je studie even op hold hebt gezet omdat het gewoon niet goed uitkomt. Tof dat je niet wilt stilzitten en veel dingen plant voor persoonlijke ontwikkeling! Ik zelf heb dat nooit zo en vind het altijd bewonderingwaardig als mensen dat wel hebben. Wel heb ik afgelopen jaren heel erg aan mijzelf gewerkt, maar echte persoonlijke ontwikkeling laat ik altijd een beetje links liggen. Succes met de toffe dingen die je wilt gaan doen, super leuk om te lezen!

Anne -

Maar Aranka, het is ook heel bewonderingswaardig dat jij gewoon blij met wat wat er is. Het een is niet beter dan het ander!

Martine -

Wat lief en ik wil je ook meegeven wat Anne al tegen je zegt: ook jij staat zeker niet stil. Niemand staat stil eigenlijk, het leven gaat immers door en je leert altijd weer bepaalde lessen door de meest simpele dingen in het dagelijks leven of projecten die je oppakt. Noem maar op.
Ik vind mijn vader bijvoorbeeld juist bewonderenswaardig omdat hij heel tevreden is met alles wat hij heeft en niet zoekt naar meer. Dat lijkt me ook fijn en rustgevend. Niets is goed, niets is fout 😉

Reageer ook