Koken met restjes: Fluweelzachte aardappel-pompoensoep

Een paar spruitende aardappels, een half pakje pompoenblokjes, wat knoflook en een ui. Zomaar wat ingrediënten die ik in mijn voorraadkast vond toen ik op een avond concludeerde dat ik, in alle hectiek van ons boek en twee drakende peuters, was vergeten om boodschappen te doen. Het eindresultaat? Misschien wel de lekkerste fluweelzachte aardappel-pompoensoep. Zo maak je ‘m!

Van huis uit heb ik meegekregen dat eten weggooien not done is. Restjes werden bij ons altijd de volgende dag weer opgegeten, bijvoorbeeld tijdens de lunch of bij het avondeten. Het brood werd in de vriezer bewaard en mijn moeder haalde er elke dag wat sneetjes uit, om uitgedroogd of beschimmeld brood te voorkomen. En van restjes groente maakte mijn moeder vaak groentesoep. Mijn moeder gooit bijna nooit eten weg. Ik ben niet zo’n koningin als mijn moeder op dit gebied, maar ik probeer zeker wel mijn steentje bij te dragen en zo veel mogelijk restjes eten alsnog op een ander moment op te eten en me bewust te zijn van de hoeveelheden die ik koop als ik boodschappen doe.

Naast dat we jaarlijks €145 per persoon zouden kunnen besparen door minder eten weg te gooien, is minder eten weggooien ook nog eens veel beter voor het milieu. Voor mij persoonlijk een grote drijfveer om te proberen minder eten weg te gooien. In de loop der jaren heb ik een aardig systeem gecreëerd waardoor ik eigenlijk nooit meer rotte producten in mijn koelkast tegenkom en heb ik steeds meer lekkere receptjes ontdekt waar ik restjes rijst, pasta en groenten in kan verwerken. Mijn belangrijkste tips op een rijtje:

Doe slim boodschappen
Ik doe één keer per week boodschappen online en laat dit thuisbezorgen. In het weekend kruip ik achter mijn laptop, stel een weekmenu samen en vul mijn digitale winkelkarretje. Maar niet voordat ik een blik werp in de voorraadkast. In tegenstelling tot boodschappen doen in de supermarkt, kan je bij online boodschappen doen je voorraad checken terwijl je aan het winkelen bent, ideaal! Hoewel ik er echt op let, komt het toch best vaak voor dat ik ontdek dat ik op de één of andere manier weer vier blikken tomatenblokjes in de voorraadkast heb staan en twee pakken aangebroken tuinerwten (like, why?!). Dus check ik tegenwoordig eerst wat er nog is en verzin daarmee de eerste recepten.

Daarnaast koop ik relatief veel diepvriesgroenten om verlepte groenten aan het eind van de week te voorkomen. Je kunt natuurlijk halverwege de week ook apart nog een keer naar de markt of winkel gaan om verse producten in te slaan.

Opbergen en volgorde van eten
Als de boodschappen in huis zijn, is het tijd om ze op te ruimen. Wat ik in kan vriezen, vries ik in. Zoals brood en vlees dat ik pas aan het eind van de week wil gaan eten. Ook check ik de houdbaarheidsdata en pas de volgorde van het weekmenu hierop aan. Een paar jaar geleden overkwam het me regelmatig dat ik gewoon at waar ik zin in had, maar aan het eind van de week een zak verlepte spinazie in de koelkast aantrof. Die had ik dus beter éérst kunnen eten.

Download de receptenapp Slim Koken
In deze app van het Voedingscentrum kun je Sjef, de digitale assistent, een vraag stellen zoals: Wat zal ik vanavond eten? Ik wil morgen iets eten met geitenkaas. Ik wil bloemkool zonder vlees eten. Als je een ingrediënt dat je overhebt invoert krijg je daar allerlei leuke recepten mee. Daarnaast kun je boodschappenlijstjes maken, inspiratie voor gezonde recepten op doen en een weekplanning maken. Door bewust bezig te zijn met een maaltijdplanning en de ingrediënten die je nodig hebt zul je merken dat je veel minder restjes overhoudt. Handig!

En verder:

 • Brood haal ik altijd per dag uit te vriezer. Zo eten we altijd vers brood en blijft er niks over.
 • Van kapjes (ik haat kapjes eigenlijk) maken we tosti’s. En als er toch een keertje droog brood ligt, maak ik wentelteefjes.
 • Ik probeer afgepast te koken. Toen Djurre en ik nog samen waren ging dit prima. Tegenwoordig is het moeilijker omdat de kinderen erg wispelturig zijn met eten. Van restjes rijst maak ik daarom rijstepap en van overgebleven pasta maak ik de volgende dag als lunch pasta met olijfolie en knoflook. Zo lekker!
 • Restjes saus gaan altijd de vriezer in.
 • Verwerk restjes groente in een groentesoep, (koude) pastasalade of (koude) couscousschotel. Of gooi het op een pizza! Op een pizza kan namelijk álles. De mogelijkheden zijn eindeloos.
 • Heb je restjes bereidde groente over en wil je ze verwerken in een nieuw gerecht? Voeg ze dan zo laat mogelijk toe, zodat het niet nogmaals gekookt wordt, waardoor het slap en smakeloos wordt.
 • Heb je eigenlijk te veel groente in een verpakking voor één maaltijd? Maak een grotere hoeveelheid en vries de rest gewoon in. Heb je altijd een hapje in de vriezer klaar staan voor als je eens laat thuis bent en geen tijd hebt om te koken.

En dan nu door naar het recept van de overheerlijke aardappel-pompoensoep. Ik maakte hem met de restjes die je hieronder ziet.

IMG_9809

Je hebt nodig:

 • 3 kleine aardappels, geschild en in blokjes gesneden
 • Twee handen pompoenblokjes (vers of diepvries)
 • 1 ui, gesnipperd
 • Teen knoflook, grof gesneden
 • Bouillonblokje (groente)
 • 1 theelepel kurkuma
 • 750 milliliter water
 • Snuf peper

Uiteraard kun je de soep ook maken met andere hoeveelheden. Als je met restjes of overgebleven producten kookt, moet je gewoon een beetje op gevoel koken. In dit recept is het vooral belangrijk dat de aardappels en pompoenblokjes ongeveer 50/50 zijn.

IMG_9815

Het maken is heel simpel. Je fruit de ui en knoflook aan, bakt de aardappelblokjes en pompoenblokjes even mee en voegt daarna de kurkuma, het bouillonblokje en water toe. 20 minuutjes koken en even met de blender tot een gladde soep pureren en klaar ben je! Ik de blender krijg je net iets meer een luchtige en romige textuur, maar uiteraard kan het ook met de staafmixer. Eet smakelijk!

Kook jij vaak met restjes? En ben jij bewust bezig met voedselverspilling?

10 reacties

Mare -

Bedankt voor dit handige en uitgebreide artikel!

nanoe -

Mijn moeder spaarde de restjes van 5 dagen op en aan het eind hadden we dan een ‘restjes dag’.
Ze wist het leuk te brengen en het was ook altijd wauw, rijst met wel 5 soorten groenten. Een soort luxegevoel kregen we dan, terwijl dat het natuurlijk niet was.

Lot -

Dit klinkt heel gezellig

Linda -

“Van kapjes maken we tosti’s” Kapjes?? Dat woord heb ik dus nog nooit gehoord haha! Bedoel je dan de korstjes?

Hester -

De uiteinden van het brood denk ik (zo noemen wij kapjes tenminste).. zeg maar de kontjes van het brood haha.

Syl -

De voorkant en achterkant van het brood zijn kapjes of kontjes. De randen van een boterham zijn korsten.

Em -

Hoe wil jij van broodkorstjes een tosti maken???? Dan kun je toch al weten dat een kapje niet hetzelfde is als een broodkorstje…

Kirsty -

Lijkt mij een lekkere soep! Ik vind het ook erg zonde om eten weg te gooien, maar helaas gebeurt het hier nog wel eens, vooral als het op snacks aan komt. Avondeten gooi ik een stuk minder vaak weg, want als we daar wat van over hebben eet ik het meestal de volgende dag als lunch op.

Jessica J. -

Ik maak ook vaak soep met restjes groente. Gisteren nog een teruggevonden zak wortelen, een ui en een aardappel tot wortelsoep omgetoverd. Ik ben ook bewust bezig met voedselverspilling en prop onze diepvries lekker vol.
Op dinsdagavond gaat m’n vriend repeteren en eet hij dus niet thuis. Ik maak dan om de twee weken eten voor twee personen en vries de helft in voor de week erop. Spaart meteen ook tijd! :-)

Marieke -

Goed artikel! Bedankt

Reageer ook