Warmte en sfeer aanbrengen in nieuwbouwhuis

‘Hoe ga je het ooit gezellig en sfeervol maken?’, was één van mijn gedachten bij een nieuwbouwhuis. Beton, recht toe recht aan en dertien in een dozijn… Maar inmiddels weet ik dat warmte en sfeer aanbrengen in nieuwbouwhuis wel degelijk mogelijk is! Vandaag deel ik mijn tips.

Foto 22-08-18 13 31 03

Houten kozijnen in plaats van aluminium

Mijn nummer één tip: kies voor houten kozijnen in plaats van aluminium deuren. Dit was het eerste meerwerkpunt dat we aanvroegen bij de aannemer. Ons tweede huisje samen was een tweekamerappartement in een relatief nieuw appartementencomplex. Het had aluminium kozijnen, bovenlichten (raampjes boven de deuren) en holle opdekdeuren. Als je een deur dicht deed klonk het zo hol en ‘metaalachtig’. Je hoorde echt letterlijk *kloenk*.

Naast het vervangen van de kozijnen hebben we alle bovenlichten laten vervallen. Er komt genoeg licht binnen in de hal en op de overloop, dus dat was helemaal niet nodig. Dat maakt het veel minder ‘nieuwbouw-achtig’. Tot slot hebben we voor stompe deuren gekozen en alle standaard deuren laten vervallen. We hebben zelf deuren bij de bouwmarkt gekocht die wat meer karakter en sfeer hebben.

Van alle mensen die bij ons zijn komen kijken, vallen de deuren de mensen bijna altijd op. ‘He, jullie hebben niet zo’n standaard nieuwbouwdeur!’, zeggen ze dan bijvoorbeeld.

Wij zijn er in elk geval heel erg blij mee en ik vind het zo veel meer sfeer, warmte en karakter uitstralen. Love it!

Foto 24-08-18 09 58 19

Gordijnen

Het tweede wat instant voor meer warmte zorgde waren de gordijnen. Gordijnen worden bestempeld als ‘oubollig’ of ‘mutsig’. Maar je kan juist zo veel bereiken met gordijnen! Ik wist wel dat ik gordijnen wilde, maar hoe hang je ze op, waar precies en wat zijn mooie stoffen? Daar had ik geen idee van. Je kunt bij Veneta gratis een adviseur aan huis krijgen en het advies is helemaal vrijblijvend. De adviseur bekijkt samen met jou de ramen waar raamdecoratie nodig is en geeft advies op maat. Dat vond ik zo fijn!

Samen bedachten we dat de ramen voor zowel een vitrage als een in-between zou krijgen. De vitrage om dicht te doen tegen inkijk overdag of felle zon en de in-between voor extra privacy ‘s avonds.

Gordijnen vullen je muren veel meer dan bijvoorbeeld shutters of een plisségordijn, waardoor je gelijk meer aankleding hebt. Daarnaast scheelt het direct in de demping van het geluid. Akoestiek is een heel belangrijke factor voor sfeer en warmte in huis.

Ik heb heel veel vragen gekregen over de kleuren van mijn gordijnen, dus hieronder vind je het lijstje:

Vitrage beneden: ‘Wolwit’, dubbele plooi
In-betweens beneden: ‘Style Taupe’, dubbele plooi
Overgordijn boven (alle slaapkamers): ‘Gaia Peper’, enkele plooi

Ze komen dus bij Veneta vandaan en ik ben er ontzettend blij mee! Vanaf vandaag 26 augustus tot en met woensdag 29 augustus krijg je 10% korting op je aankoop als je bij het uitchecken de code ‘2wmn’ invult.

Foto 04-08-18 08 07 53

Inbouwkasten

Het duurde even tot we ze hadden en deze foto doet de kasten totáál geen eer aan, maar wat geven ze veel sfeer en warmte aan de ruimte! De kasten breken de tien meter lange muur en de schapjes waarin je leuke dingen kunt zetten geven een persoonlijke touch aan de ruimte. Het is precies waar ik op hoopte en ik ben er echt heel blij mee. De inrichting is nog niet helemaal zoals ik het graag zie, maar ik wil de tijd nemen om mooie spullen voor er in te verzamelen.

Foto 17-08-18 14 59 55

Houten vloer

Nog zo’n fijne voor de akoestiek: een houten vloer. Het klinkt niet alleen warmer, het voelt ook warmer aan je voeten. Daarnaast haalt in mijn ogen geen enkele PVC vloer of laminaat het bij the real deal. Echt hout zorgt voor net dat extra beetje sfeer in je huis.

Foto 04-08-18 08 09 04

Natuurlijke materialen

Wat ook een goeie tip is om gebruik te maken van natuurlijke materialen zoals riet, rotan en stoffen als wol, linnen en zijde. Steen, beton en metaal zijn meer ‘koele materialen’ en zorgen voor een industriële look. Natuurlijk kun je het ook combineren, dat heb ik gedaan. Zo heb ik zwarte metalen accenten (rekjes, tafelpoten, deurbeslag), maar ook veel natuurlijke materialen zoals eiken, rotan en stoffen meubels.

Kleur op de muur

Last but not least: een kleur op je muur! Dit doet zo veel voor de sfeer in huis! Je kunt een accentmuur toepassen, maar wat ook heel mooi en warm kan zijn is om alle muren in je woonkamer in een zachte beige/grijs te verven. Onze buren hebben dat en het staat echt fantastisch! Het ligt oogt zacht en warm en de muren komen niet zo op je af als wanneer ze wit zijn.

Ik ben heel benieuwd of andere nieuwbouwbewoners bewust bezig zijn met het huis sfeer en warmte geven, en zo ja, wat jouw trucjes zijn! Let me know!

46 reacties

Jans -

Leuk artikel, en wat een prachtige deuren! Welk type deur is het?

Jamie -

Wat een top artikel! Helemaal eens met je verhaal over de deuren. Welke kleur verf hebben jullie op de muur achter het speelmeubel?

Jelle -

Leuke inrichting! Voor mijn eigen inrichting gebruik ik voornamelijk spullen van de Action! klinkt goedkoop maar het verbaast me altijd weer wat voor leuke aanbiedingen er in de folder staan. https://www.folderbode.be/nl/action/folder-depliant-vanaf-woensdag-29-08-2018-0/

Else -

Goede tips! Ik vind jullie vloer echt prachtig. Ik lees goede suggesties van andere lezers voorbijkomen, zoals planten, schilderijen en vloerkleden. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik vind ook dat boeken veel sfeer geven. En erfstukken of spullen met een betekenis (in plaats van allemaal nieuw gekochte spullen).

Nicole -

Ik vind jullie bank zo mooi! Het is echt een kleur waar ik normaal helemaal niet snel voor zou gaan, maar zeker in zo’n nieuwbouwhuis wat best minimalistisch ingericht is vind ik dat heel erg mooi staan.

Dana -

Je eerste tip is echt een goede, hebben wij ook gedaan (ik moet zeggen dat ik er zelf niet perse aan gedacht zou hebben maar mijn vriend stond erop) en het maakt het huis zoveel chiquer! De buren die komen kijken vallen het inderdaad ook meteen op dat het bij ons zoveel anders is, puur door de houten kozijnen en deuren. Was het geld dus waard!

Monique -

Supermooi ingericht! Mijn sfeermakers zijn planten, ik heb er zo’n 50 in mijn apartementje staan. Ik ga vooral uit van het blad, mooi groot (bananenplant, gatenplant) of mooi getekend (calatheas). Zonder planten zou het heel kaal zijn. Ze vragen ook weinig onderhoud, ik kan gemakkelijk twee weken op vakantie zonder ze water te geven.

Ilona -

Je hebt echt een hele mooie smaak! Ik heb eenzelfde indeling van ons huis. Ik heb alleen 1 scheidingskast gemaakt als verlengde van de korte tv wand. En… ik heb de kast zelf bedacht: twee stellingkasten (Ikea) in de hoogte op maat gemaakt, mat zwart gespoten (action) en die aan de wand gemonteerd. 1 vak met eikenhout gevuld en het ziet er luxe uit ;-).

ik moet wel eerlijk bekennen dat ik het bij jullie nog wat leeg en kaal vindt, maar misschien ga je nog wat meer met accessoires doen?

Marlijn -

Hi Ilona ik vroeg mij af welke stellingkasten je daarvoor hebt gebruikt? Ik zat hier zelf ook al over na te denken. Zou je uit kunnen leggen hoe je ze dan in hoogte op maat hebt gemaakt? Alvast bedankt

Iris -

Super leuk om te lezen en handig ook want ons huis wordt over een maand opgeleverd. Hier zijn we ook voor stompe deuren gegaan en wij hadden het geluk dat er al andere deuren in zaten ipv het standaard nieuwbouwspul. Verder gaan wij ook voor een houtlook vloer (keramisch parket) dus oké, niet het materiaal, maar wel de looks. Met houten meubels en een kleurtje op de muur hopen we die sfeer ook aan te kunnen brengen, ben heeel benieuwd hoe dat uit gaat pakken!

Marrie -

Ik woon in een hoek apppartementje op de begane grond. Omdat het hier in de winter altijd koud is heb ik rolgordijnen voor de woonkamer en gordijnen voor de slaapkamer besteld. In de slaapkamer hangen al shutters maar dat is toch te koud gebleken in de winter. Veneta komt het woensdag bezorgen en ophangen. Toen de verkoper hier kwam en ik jouw kortingscode gaf (van de vorige keer) was dat bij hem helemaal niet bekend, ook op het kantoor niet? Ik heb het toch gekregen toen ik jouw blog liet zien. Ben erg benieuwd hoe het eruit gaat zien.

sel -

zo naar! ik heb gister net mijn gordijnen via veneta afgerekend.. had dit eerder moeten zien… :(

Ju -

Probeer ze te bellen :) als ze een beetje vriendelijke klantenservice hebben geven ze je alsnog de korting

Tara -

Hier andersom, wij hebben een vrij oud en uitgeleefd huis gekocht dat we van boven naar onder nu gestript hebben. Nu moeten wij er sfeer, thuis gevoel en een moderne draai aangeven. Ook dat is een uitdaging ansich. Met veel planten, frisse tinten en idd een echte houten vloer komen we er wel.

M. -

Mooie keuzes en goeie tips. Als ik het me goed herinner waren de ‘op maat’ kasten een idee van een studerende interieurstilist toch? Vind dat die echt heel erg goed zijn gelukt, prachtige keuze van hout…had 1 van de kast alleen iets speelser doorgetrokken naar de wand waar de tv moet komen en kon er slim nagedacht worden over wegwerken van kabels en extra opbergruimte met laatjes/deurtjes ervoor… Geen idee of zei ook heeft meegedacht met de rest van het nieuwe meubilair…. de bank vind ik heel erg mooi…maar vind de misser qua ‘formaat’ bank echt super jammer. Is dat een misser die jullie zelf hebben gemaakt of is er niet goed gekeken naar de grootte van de ruimte door de stilist/woonwinkel?

mirjam -

pfff, sfeer in een nieuwbouwhuis.. mij lukt het stukje bij beetje, we wonen er nu 2,5 jaar. Het grootste probleem hier is: geld! Ik zou heel graag houten deuren willen, maar het kost ook wat.. En zo heb je dat met meer dingen, zo hebben wij nog standaard betegeling in de badkamer en wc… In de loop der jaren zal het vast sfeervoller worden :)

Amélie -

Heel mooi en goede tips alleen mis ik nog planten en een lekker vloerkleed voor de bank.

Marina -

Ja dat kleedt het echt aan, en maakt het af. Leuk huis Willemijn!

Robbin -

Jullie hebben er een mooi huis van gemaakt. Fijn sfeertje! Het enige wat mij opvalt is dat veel mensen niets doen aan die naden in het plafond. Ik persoonlijk vind dit niet mooi. Het doet goedkoop aan. Beetje zoals jij de ijzeren kozijnen en opdekdeuren omschrijft. Bij ons stond dit gelukkig als keuze in de meer en minderwerk lijst en dat laten we dan ook doen. Anders zou ik het laten meteen weg laten stucen.

Dana -

Dat wordt de eerste 1 a 2 jaar na oplevering wel echt afgeraden ivm scheurvorming. Hoop dat het bij jullie goed gaat!

Laura | I scream beauty -

Heel erg mooi! Veneta werd ons laatst ook al aangeraden, had de website al bezocht! Wij en namelijk nieuwe jaloeziën voor onze tuindeuren. Ik vind die witte houten jaloeziën zo mooi!

Susan -

Jullie hebben een mooi huis! Ik mis nog wel een plant :)

Wij hebben sfeer aangebracht in ons nieuwbouwhuis door gebruik te maken van natuurlijke materialen, oude meubels combineren met nieuw en veel groen. En niet alles matchy-matchy bij elkaar uitzoeken (zo’n bijpassende tafel-kast-dressoir combi, de horror…), maar verschillende meubels combineren.

Dianne -

Super mooi huis hebben jullie! Wij krijgen over 2 maanden de sleutel van ons nieuwbouwhuis. We hebben ook een houten visgraagvloer uitgekozen en gaan een lichte taupekleur op de muur aanbrengen. Ook hebben we de bovenlichten laten vervallen, maar die houten kozijnen vonden wij echt te duur. Daarnaast hebben we inbouwkasten op maat laten maken zodat de muren iets speciaals krijgen en niet zo standaard meer zijn. Ben erg benieuwd hoe het er straks uit gaat zien 😊

Shirley -

Wat heb je toch een prachtig huis! Wat betreft een houten vloer: hebben wij nu ook en je hebt absoluut gelijk dat het gezellig is. Wel is het mega gevoelig voor vlekken, vochtplekken en kinderen. Wij hebben de vloer helemaal laten doen toen we hier kwamen wonen en helaas al flink wat vlekken en krassen erin, ondanks dat we er heel zuinig mee zijn en nooit met schoenen binnenlopen. Maar ja, dat kun je helaas niet tegengaan!

Willemijn -

Nee dat is echt het enige nadeel aan hout he! :( Maar ik vind het het alsnog waard.

Mirjam -

Goede tips maar helaas zijn houten kozijnen en stompe deuren wel gruwelijk duur! Hier hebben we alleen beneden stompe deuren genomen en de bovenlichten laten vervallen. Boven hebben we het standaard gelaten. En ik ben het absoluut niet met je eens dat pvc geen sfeer zou kunnen geven. Pvc is veel beter geschikt voor vloerverwarming en wij hebben een supermooie eigenlijk pvc vloer die niet van echt te onderscheiden is. Iedereen die hem ziet denkt dat het hout is.
T is leuk dat in Groningen de huizen geen drol kosten en je dus mega veel meerwerk kunt laten doen maar helaas zijn in de randstad de nieuwbouwhuizen flink duurder. En dus moeten we ook keuzes maken qua meerwerk.

Mirjam -

Eiken look PVC moest het zijn 😉 lang leve autocorrect

Sem -

Nou ja.. geen drol kosten.. Ligt er natuurlijk net aan waar je gaat wonen. Ook in stad Groningen en randgemeenten ontwikkelt de woningmarkt zich dusdanig dat er bijvoorbeeld voor starters al weinig te krijgen is. En ieder zijn voorkeuren (en zijn eigen budget en uitgaven) toch? Pvc kan ook een kostbare aangelegenheid zijn als er eerst veel geëgaliseerd moet worden.

Hier in huis liggen ook houten vloeren. In de woonkamer de originele donker hardhouten vloer van enkele decennia geleden die we in ere hebben hersteld en in de rest van het huis hebben we zelf een vloer gelegd, geschuurd en geolied die daar op lijkt. Ik houd ook van gordijnen, het breekt grote oppervlakten en werkt inderdaad goed voor de akoestiek. De gordijnen op de slaapkamers heb ik zelf genaaid. Het leek mij altijd al een leuk project, het had weinig haast en het is echt super mooi geworden.

Mirjam -

Nuja oké geen drol is misschien overdreven…. maar even ter vergelijking. Een nieuwbouwhuis (eengezinswoning) net buiten Groningen kost gemiddeld 280.000 tot 3 ton. Hier heb je daar een nieuwbouw appartement voor. Hier beginnen de eengezinswoningen van dezelfde grootte als Willemijn heeft pas bij 350.000. (En dan heb je hier geen garage en ook nog maar een tuintje van +/- 50m2. ) Scheelt nogal wat 😉

Mirjam -

Oh ik zei 280.000 maar zie nu dat ze zelfs nog goedkoper zijn haha! Haal er nog maar 80.000 vanaf! :O voor 2 ton heb je hier geeneens een appartement!

Tessa -

Mirjam, ik vind je bericht echt vreemd overkomen. Ten eerste zijn huizen in Groningen echt niet goedkoop (hooguit in de aardbevingsgebieden) en ten tweede kies je er zelf voor om in de Randstad te wonen.

Mirjam -

Klopt daar kies ik zelf voor. Ik bedoel alleen te zeggen dat een aantal tips die ze geeft wel meteen vrij dure tips zijn. En die info mis ik een beetje. En het lijkt nu in het artikel allemaal zo makkelijk en voor iedereen haalbaar maar dat verschilt dus echt wel per regio. En dan niet gaan zeggen moet je maar een bestaand huis kopen want dat is hier in de randstad op dit moment ook niet te doen. De huizen staan al hoger dan de getaxeerde waarde te koop en je maakt geen kans als je niet minimaal 10.000 boven de vraagprijs biedt.

Ju -

Ben het eens met Tessa. Uiteraard kosten sommige tips was, maar het artikel is dan ook niet ´Betaalbare budget tips voor je nieuwbouwhuis´ getiteld. Zelf woon ik in een stad in het buitenland, waar alles nog veel duurder is dan in de randstad in Nederland, maar heeft het zin om Wil & Tien daarop te attenderen? Niet echt. Alles is relatief.

Laura -

Zelfs in een aardbevingsgebied is het niet goedkoop hoor😉

Loes -

Mirjam, dat is in groningen (stad) niet anders hoor. Daar wordt ook ver boven de getaxeerde waarde verkocht en maak je ook geen enkele kans als je niet boven de vraagprijs bied. In verhouding dus niet veel anders dan de randstad.

Ook bedacht dat de lonen hier in het noorden over het algemeen lager liggen dan in de randstad? En bijvoorbeeld de afstanden groter zijn waardoor je niet ontkomt aan een auto terwijl ik in de randstad niet eens een rijbewijs nodig had. Als je wil vergelijken vergelijk dan het totaalplaatje.

Des -

Ik heb de raampjes bij de deuren bewust laten zitten voor meer licht inval en zou kan ik zien of de kids nog stiekem wakker zijn of de lamp aan hebben

Manouk -

Jammer dat er nog altijd zo’n misverstand bestaat over dat het in het Noorden allemaal zoveel goedkoper is dan in de Randstad en dat wij het dus eigenlijk maar luxe en makkelijk hebben. Nieuwbouw huizen van een normaal formaat in Groningen stad en de dorpen eronder beginnen ook pas rond de 3-3,5 ton, en zijn daarnaast ook nog eens heel gewild. Dus ook hier geen garages en grote tuinen voor die prijs.

Kim -

Ik vind je vloer en je bank echt waanzinnig mooi. Hier geen nieuwbouw huis maar wel een gigantisch strakke smaak. Om sfeer aan de woning te geven hebben wij gebruik gemaakt van grote schilderijen met een beeeetje groen en roze erin, maar overwegend wit en zwart. En om de kleuren een beeeetje terug te laten komen, want we willen t graag wit zwart houden, hebben we gekozen voor fluwelen groene kussens op de zwarte bank en veeeel planten! M’n man moest er niks van hebben maar nu kunnen we er niet genoeg hebben haha! Fleurt zo veel op en geeft zoveel leven aan een woning!

Sarah -

Handige tips! Wij gaan 8 september inschrijven voor een nieuwbouw huis!!

Romy -

Wat ziet jullie huis er mooi en (inderdaad!) sfeervol uit. Ik vind vooral een kleur op de muur en zo’n gave houten vloer heel sfeer geven. En jullie gele bank…die blijft geweldig!

Anne -

Mooi Willemijn! Ik vind een vloerkleed ook een wereld van verschil maken, net als grote planten. Dat maakt alles net iets ‘vriendelijker’!

Mirjam -

Mee eens! Hier ook een heerlijk kleed en wat grote planten. Oh en we willen binnenkort een sfeerhaardje kopen!

Eva -

Heel leuk artikel. Ons nieubouwhuis wordt over een klein halfjaartje opgeleverd. Wij hebben wel
De standaard kozijnen gehouden maar voor alle “grotere” opties gekozen zoals uitbouw, verlegen hal etcetera dus houten kozijnen zaten er helaas ff niet meer in (wel een andere tussendeur). Vind t wel echt prachtig. Je houten vloer vind ik ook echt waanzinnig. Wij hebben het heel lang overwogen maar met ons leven en onze dieren is het gewoon niet te doen. Kasten op maat gaan wij ook doen. Vind je huis echt prachtig geworden!!

Sabine -

Planten! Bij ons waren natuurlijke materialen (meubels van écht massief hout ipv ‘Ikea’ mdf, sisal vloerkleed, wel pvc maar van superrealistisch eikenhout) en heel veel groen in huis key! En wij konden niet veel meer laten doen doordat we laat in het nieuwbouwproces kochten (en het budget gewoon OP was haha!) maar door te focussen op natuurlijke materialen oogt het zelfs met alu kozijnen toch heel warm…

Liene -

Heel tof die kasten..lijkt me alleen een crime om de bovenste plankjes schoon/stofvrij te houden…heb je hier al ervaring mee??

Denise -

Gewoon laten zitten ;-)…. heeft niemand er last van. Eens in de paar jaar een flinke beurt en klaar is kees.

Reageer ook