Het is een beetje stil! (Edit toegevoegd)

Lieve 2WMN lezers,

Nadat we gister onze blog weer openden na anderhalve week blog-stilte, schrokken we een beetje van alle reacties die binnen waren gekomen. Blijkbaar is er behoefte aan wat uitleg vanaf onze kant. So here we go! :-)

De meeste reacties gingen over dat jullie vinden dat we erg veranderen: een nieuwe naam (nou ja, voor zo ver het begrip Wil & Tien nieuw is dan), clickbait titels (beetje schuldig, het is zó moeilijk om de juiste balans te vinden), perfecte instagram feeds (vinden we stiekem wel een compliment), geen tot weinig blogposts en veel over het moederschap. Kortom, een deel van onze lezers voelt zich minder verbonden met ons en missen de oude Wil & Tien.

Dat begrijpen we. Het is ook allemaal waar, daar valt weinig over te discussiëren. We hebben er zelf ook eens over nagedacht. Als we er zo op terugkijken is het twee jaar geleden al een beetje begonnen. Destijds blogden we al bijna 8 jaar en langzaam sloop steeds meer het gevoel er in dat we zoekende waren. Willemijn kreeg kinderen, Martine ging studeren en vanaf dat moment merkten we dat de interesse van de lezers niet altijd meer overeen kwamen met waar we zelf over schreven. Daarnaast bleven we steken in onze bezoekersaantallen. We hadden onze fijne vaste club, maar er haakten geen nieuwe mensen meer aan. Andere influencers om ons heen groeiden wel hard, wat frustrerend is/was. We wisten toen al dat er op een dag een shift zou komen, maar hoe die er uit zou gaan zien, wisten we niet.

Martine werd zwanger, we beleefden samen steeds meer lol in vloggen over het moederschap en we begonnen Instagram als creatieve uitlaatklep te zien. We hebben Youtube en Instagram er altijd naast gedaan, maar het werd ons steeds meer duidelijk dat we zin hadden in een switch. Iets nieuws in onze carrière! Ondertussen werkten we wel nog net zo hard om 2WMN gevuld te houden omdat we het gevoel hadden dat dit ‘moest’. Onze inkomsten komen voor 90% uit bloggen en we hebben een trouwe lezersfanbase, die we niet graag teleurstellen.

Toch werd na Martine’s verlof duidelijk dat we niet door konden gaan op de manier die we deden. We hadden het gevoel dat we aan alles en iedereen tekort schoten: onszelf, ons gezin, Youtube, Instagram, 2WMN en haar lezers… Dus moesten we keuzes maken.

Onze inkomsten kwamen dus vooral uit 2WMN en gesponsorde content maken kostte ons minimaal 50% van onze tijd omdat we volume nodig hadden om genoeg inkomsten te hebben. Maar als we diep in ons hart keken, wilden we eigenlijk niet meer zo veel bloggen. We willen nu eindelijk eens die 100.000 abonnees aantikken op Youtube en Instagram. Stiekem willen we sowieso eigenlijk niet meer afhankelijk zijn van adverteerders voor onze inkomsten. Het was een enorm inzicht voor ons toen iemand tegen ons zei ‘Waarom zou je je volgers producten van andere mensen opdringen als ze ook iets van jullie zelf kunnen kopen? Dat is toch veel leuker voor je volgers?’ Dus is ons nieuwe doel: zelf inkomsten genereren met eigen producten. Een van de ideeën die jullie al weten is ons boek. Maar er zijn meer ideeën. Zo willen we onze eigen cursus gaan opzetten. Sorry to drop that bomb, hierover vertellen we snel meer. Beloofd. 😉

En zo zijn we beland in een enorme shift. Een shift van bloggen naar Youtube. Een switch van altijd veilige inkomsten gegenereerd door ons mediabureau, naar zelf dingen gaan verkopen. We kunnen ons goed voorstellen dat het jammer is om je favoriete bloggers te zien veranderen. Maar wijzelf worden niet blij om vast te moeten houden aan iemand die we vroeger waren, terwijl we die niet meer zijn. En jullie zullen dat indirect ook niet worden, want het straalt door in de content. Kwaliteit is iets wat we heel belangrijk vonden, zowel in onze content als onze samenwerkingen met adverteerders. Onze ziel en zaligheid moet er in zitten en op het moment dat je kunt concluderen dat dit niet altijd meer het geval is, moet je jezelf afvragen of je geen andere weg in moet slaan. Dat is wat er nu gaande is.

We lazen dat jullie ons commerciëler vinden worden. Hell yeah, dat klopt! We hebben onze kanalen jarenlang als hobby gezien. Maar onze accountant zei vorig jaar tegen ons: ‘Jullie hebben een bedrijf met een serieuze omzet. Je moet jezelf wel serieus nemen.’ Dat was wel een eye-opener voor ons. De business waar we in zitten is kei- en keihard. We hebben zo veel mensen zien komen en gaan. Ons is duidelijk geworden dat we ons bedrijf moeten laten groeien en sterker moeten maken, als we willen groeien. De zakelijke kant is een kant die we altijd genegeerd hebben, we besteden altijd alles uit maar we zijn inmiddels op een punt gekomen dat we ons hierin niet alleen moeten maar ook echt willen ontwikkelen. We willen leren over sales, algoritmes en marketing. Net als bij andere banen. Daarin wissel je ook soms van functie, specialiseer je je of klim je hogerop. Wij zijn toe aan nieuwe kanten ontwikkelen. En niet alleen wij, maar ook ons bedrijf is daar aan toe.  We zouden onze bedrijven en onszelf tekort doen als we er niet meer uit halen en het een boost geven.

Puntje bij paaltje: momenteel hebben we geen ruimte in ons hoofd en agenda om nog 7 dagen per week te bloggen. We hebben als doel één á twee artikelen per week te posten. Afgelopen week is dat niet gelukt en dat zorgde bij veel van jullie duidelijk voor teleurstelling. Nu het schrijven af is en ons boek bij de vormgever ligt, krijgen we hopelijk wel iets meer tijd terug. Maar het blijft lastig, omdat er momenteel gewoon zo veel nieuwe dingen op ons af komen. Bepaalde zaken slokken zo veel tijd op, zoals plannen uitdenken en zelfs zoiets simpels als een paar bankrekeningen openen kosten voor een B.V. opeens heel veel meer tijd. We runnen nu met zijn tweetjes meerdere bedrijven en dat is soms heel intens.

We zijn erg aan het zoeken naar een nieuwe vorm die bij ons past en we zijn misschien een beetje rigoureus in bepaalde keuzes die we maken. Sorry dat we jullie daar misschien niet voldoende in mee hebben genomen waardoor jullie dingen niet begrijpen of teleurgesteld zijn. We hebben niet helemaal goed ingeschat dat daar behoefte aan was. We zullen soms de mist in gaan. Het schijnt er bij te horen wanneer je niet altijd meer op safe speelt, hebben we ons laten vertellen.

We zijn mensen, we zijn niet perfect. Er is hier zo enorm veel gaande achter de schermen zowel privé als zakelijk waar we niet alles over willen en kunnen delen maar wat jullie blijkbaar wel voelen. Dat is voor ons ook lastig, gezien jullie zoveel over ons weten. Weet in ieder geval: het is hier behoorlijk onrustig. Storm zou je kunnen zeggen.

Mensen hebben in de reacties best wel harde dingen gezegd die ons echt geraakt hebben. We doen namelijk heel erg ons best om zoveel mogelijk ballen omhoog te houden. Maar dat lukt niet en daarom valt het ‘balletje 2WMN’ wat vaker.

Alle afgelopen jaren van uitgroeien van een hobby naar een serieus bedrijf met alle persoonlijke ontwikkelingen daarbij hebben een behoorlijke impact op ons gehad. Meer dan we misschien wel beseften. Dat dringt nu pas echt goed door, nu we moeder zijn en onze kinderen voor ons op de rem trappen. Zij vragen indirect van ons om bewuster om te gaan met de tijd die we hebben.

Dit is tot zover wat we kwijt willen over alles wat er nu in ons persoonlijke- en zakelijke leven speelt.

We vinden het heel jammer dat er mensen afhaken, maar we kiezen ervoor om toch met de veranderingen door te gaan omdat we voor ons persoonlijke geluk willen gaan. Misschien nemen we van sommigen van jullie hier afscheid om deze reden. In dat geval willen we je oprecht ontzettend bedanken voor het jarenlange volgen!

Mocht je ons toch blijven volgen wat we natuurlijk hopen, de komende tijd staat dit aan blogposts op de planning:

 • Hoe breng je sfeer aan in een nieuwbouwhuis?
 • Plogs
 • Persoonlijke artikelen (lessen die we momenteel leren)
 • Bekendmaking inhoud van onze cursus
 • Vlogs en video’s plaatsen we natuurlijk door
 • Beauty favorieten
 • 9 maanden op, 9 maanden af
 • Zindelijkheidstraining
 • Hotspots in Utrecht
 • Hotspots in Berlijn
 • Hotspots in Parijs

Verder kun je ons natuurlijk volgen op Instagram en YouTube voor andere updates. Dankjewel voor het lezen!

Liefs Wil & Tien

PS: Woensdag zijn we weer aan het werk dus dan reageren we (indien nodig) op wat reacties om eventueel wat te verduidelijken.

Edit: Lieve lezers, het is nu woensdag 1 augustus en zoals hierboven beloofd zouden we nog reageren. Met pijn in ons buik begonnen we aan het lezen van deze reacties. We kregen namelijk gisteren al persoonlijke DM’s binnen via Instagram dat het nogal vurig was hier. We zijn nog nooit zo zenuwachtig geweest om alles te lezen. We hebben ook het gevoel dat wat we nu ook doen of zeggen het niet goed zal zijn voor sommige lezers. Dat maakt het moeilijk te reageren.

Kijkend naar de reacties komen er een aantal dingen voorbij: kwetsende, harde onnodige reacties. Mooie, opbouwende reacties met constructieve feedback en steunende reacties in de keuzes die we maken. Dankjewel daarvoor, weet dat alles – zowel positief als negatief – ons erg raakt. Het is bijzonder om te zien hoe betrokken jullie zijn.

Het lijkt er op, als we het goed interpreteren tenminste, dat velen van jullie vallen over het commerciële stuk in dit artikel en de authenticiteit die daarmee verloren gaat. Klopt dat, hebben we dat goed gevoeld?

We denken zelf dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. Commerciëler worden hoeft niet gepaard te gaan met minder authentiek zijn. Alleen de vorm/balans vinden daarvoor is een ENORME kunst. Bestaat die eigenlijk wel?

Het feit dat we jullie hierin meenemen (het boek, de BV’s die we oprichten en cursussen die we willen gaan opzetten) zijn vooral gericht op ons enthousiasme. Niet als in ‘kijk ons nou eens fantastisch zijn’. We genieten er van als we berichtjes krijgen dat mensen door ons enthousiasme ook dingen gaan doen die zij eng of moeilijk vinden. We zien het delen hiervan eerder als inspiratie. Als wij het kunnen (de zolderkamermeisjes – de zolderkamermeisjes 2.0), kan jij het ook. Maar blijkbaar komt het heel anders over en dat is zeker niet de bedoeling geweest. Mensen zeiden terecht dat het voor jullie als volger helemaal niet interessant is. Anderzijds is er een groep die het wél interessant vindt en juist meer zou willen weten hier over.

Als voorbeeld noemen een aantal van jullie dat onze kids nu soms in beeld komen. Dat is nogmaals niet vanuit commercie, er worden in de reacties ook wel een aantal statements gemaakt vanuit eigen perceptie en optelsommetjes die niet waar zijn. Onze kinderen komen niet meer in beeld omdat dat geld of views oplevert. Zoals anderen ook al aangaven: een mening kan veranderen, je kunt je mening in de loop der tijd bijstellen. We zijn trots op onze jochies en smelten van hun blik als wij de vlogs bewerken. Het is ontzettend moeilijk om het niet te delen omdat ze zulke leuke dingen doen en ze een groot deel van ons persoonlijke leven zijn. Het is een beetje een verstand – gevoel dingetje. Hetzelfde geldt voor onze Instagram. We hebben hem niet veranderd omdat het meer geld of volgers zou opleveren. We vonden het gewoon superleuk om dit te proberen. Als je naar beneden scrollt zie je ook verschillende fases voorbij komen. Over een maand is het misschien wel weer anders. Who knows? We doen veel vanuit gevoel en wat op dat moment bij ons past. De laatste tijd doen we dat nog meer. 

Jaren geleden wilde we deze dingen al gaan doen (andere dingen opzetten naast het bloggen) maar we spraken ze nooit uit, laat staan actie ondernemen. Onze beperkende gedachtes hielden ons tegen. We kunnen ons heel goed voorstellen dat dit alles opeens nogal snel en rigoureus gaat en out of the blue komt. We hebben jullie daar niet goed in meegenomen. Maar we zijn er aan toe en wat anderen hieronder ook al zeggen: stilstand is achteruitgang. En als we 7 dagen per week blijven bloggen en keihard blijven knallen terwijl we dat niet meer op kunnen brengen, dat zou in onze ogen pas commercieel en onecht zijn.

We hebben onszelf altijd gezien als the-girls-next-door. We deden gewoon wat we leuk vonden en kapten dingen af als we er geen plezier meer in hadden. Wij zijn nooit it-girls geweest en dat ambiëren we ook niet. Dat kan niet, want wij zijn Wil & Tien en niet iemand anders.

Tegelijkertijd voelen wij dat we willen groeien als persoon op een aantal vlakken en dat dit nodig is. Jep, ook de titels van video’s zijn daarin nodig. Het is zo ontzettend moeilijk om op te vallen op Youtube tussen al die miljoenen video’s. Het is voor ons zo balen dat een video waarin zo veel werk en persoonlijke dingen zitten, ondersneeuwt tussen content waarin sensatie en sex voorop staat. Wij vinden zelf dat onze echte content veel interessanter zijn. Het tegenstrijdige is alleen dat een titel als ‘Weer gezellig samen gewerkt’ het nooit zal winnen van’ Wil ik een tweede kind?’. Daarom proberen we clickbait titels. Geloof ons, dat vinden we zelf ook het minst leuke om te doen maar we kunnen zowat niet anders in deze business anders houden we ons hoofd niet boven water. Dat maakt het ook zo verdomd moeilijk: alles en iedereen trekt aan ons en stellen bepaalde eisen. De een wil dit, de ander wil dat. Alie schreef iets in haar comment dat ons raakte:

‘We (ze refereert hier aan wij als lezers, red.) willen wel 24/7 inzicht in het leven van de influencers, snelle reacties op onze comments, leuke instagram posts, we willen goede tips over producten maar we willen zeker niet merken dat er geld wordt verdiend doordat wij als lezer “geinfluenced” worden. Nee we willen geen clickbait maar we willen toch wel heel graag weten of Martine al een tweede wil. Die instagram feed moet spontaan maar eigenlijk toch wel heel erg mooi zijn maar we mogen niet voelen dat er een business strategie achter zit. We willen wel jullie shoplog zien maar als het gesponsord is willen we er niets van weten. De lijn is voor mijn gevoel heel dun en het lijkt me heel erg moeilijk om de goede balans te vinden.’

Dit duidt voor ons precies de struggle die we de laatste tijd steeds meer voelden en die maakt dat we proberen te zoeken naar een nieuwe vorm. Wat we ook al eerder zeiden: we zijn hierin zelf ook zoekende en hopen dat mensen dat begrijpen en er doorheen kunnen kijken terwijl wij met vallen en opstaan een goede vorm vinden voor een aantal dingen als het gaat over onze content. Ons doel is blijven zoals we zijn (spontaan, eerlijk, nuchter, beetje gek) en tegelijkertijd nieuwe mensen kennis met ons laten te maken zodat we ons werk met ziel en zaligheid kunnen blijven doen.

Daarom worden we nu zo blij van ons boek schrijven en maken: daar stroomt de energie en creativiteit. Dat is moeilijk voor jullie om te zien, want je ziet het resultaat (nog) niet en met bloggen kwam er natuurlijk dagelijks iets van ons naar voren. En met dit soort dingen willen we verder: het creëren van werk waarin we ons hart kwijt kunnen en waar we onszelf kunnen zijn en blijven. Dat betekent soms fouten maken, aanmodderen, loslaten en/of  toevoegen.

Voor nu betekent het voor ons minder bloggen (let op: dus niet stoppen zoals sommige suggereren) maar wel bloggen en iets online zetten wat we leuk vinden. Langzaamaan ‘bloggen’ we wat meer via Instagram. Daarom is de frequentie nu laag op 2WMN vanwege alle andere dingen die we er naast doen. Uiteindelijk zullen we waarschijnlijk wel een keertje stoppen met bloggen maar dat betekent niet dat we er niet meer zullen zijn 😉 Alleen in een andere vorm. We zitten -met jullie- middenin een shift en ergens is het voor ons een groot compliment dat jullie zo veel moeite doen om ons te laten weten hoe jullie het zien en we dus eigenlijk samen in deze storm zitten. 

Bedankt voor al jullie feedback, steun en dat jullie het beste met ons voor hebben. Daar kunnen geen woorden tegenop hoeveel dat voor ons betekent en daardoor worden wij weer geholpen om onze dromen waar te kunnen maken. Liefs van ons!

269 reacties

Lisa | Zenzoekers -

Ik heb bewondering voor de nieuwe richting die jullie zijn ingeslagen! Heel gaaf. Ik als volger vind jullie juist steeds interessanter worden, ook al ben ik zelf geen moeder. Net zoals ik zullen er vast nog veel meer mensen zijn die jullie de afgelopen tijd steeds meer op de voet zijn gaan volgen. Petje af en heel veel succes met de volgende stappen die jullie gaan zetten in de toekomst!

Saskia -

Inmiddels is dit al weer een ‘oud’ artikel, maar ik wil toch nog even reageren. Ik ben compleet verbaasd over al deze reacties. Ik volg jullie als sinds LLG en ben jullie blog met de jaren steeds leuker gaan vinden. De overstap van LLG naar 2WMN vond ik perfect, want mijn interesse in make-up werd ook minder, en omdat ik ging samenwonen trokken jullie nieuwe artikelen op 2WMN mij veel meer. Maar om eerlijk te zijn, bekijk ik tegenwoordig jullie blog niet vaak meer (vandaar dat ik ook nu pas dit artikel zag). Dat is niet omdat ik de content niet meer leuk vind, maar puur omdat ik zelf eigenlijk voornamelijk alleen nog op YouTube of Instagram kijk! Waar ik vroeg nog een student was die zeeën van tijd had, heb ik nu ook werkend leven dat al druk genoeg is, en heb ik niet veel tijd meer om achter mijn laptop te zitten. Blogs lezen is voor mij naar de achtergrond verschoven, maar even in mijn pauze door Instagram scrollen of ‘s avonds op de bank een vlog kijken vind ik nog steeds heerlijk. En ik denk dat met mij vele andere lezers deze zelfde fases en veranderingen doormaken. Ik vind jullie zet om de focus van bloggen naar andere activiteiten te verplaatsen dan ook alleen maar logisch. Dus bij deze wil ik jullie nog even een hart onder de riem steken en ik ben erg benieuwd wat we de komende tijd van jullie kunnen verwachten! Succes met alle plannen!

Peggy -

Ik begrijp de reactie van beide kanten. Aan de ene kant van Wil en Tien, in hun zoektocht naar balans. Wellicht komen alle veranderingen te snel achter elkaar? En voelen lezers zich sneller overrompeld, omdat ze te weinig tijd krijgen om te wennen. Maar waar ik het wel mee eens ben, is dat ik nauwelijks een reactie van jullie zie op de vragen en/of opmerkingen van lezers. Zo was ik na jullie laatste vlog benieuwd waar jullie toffe pyjama’s vandaan kwamen. Wellicht hebben jullie dat genoemd in de video en is het mij ontgaan. Maar ik stel deze vraag bewust niet, omdat ik geen reactie verwacht. En dát vind ik wel jammer. Maar goed, dit is wellicht iets waar jullie aan kunnen werken. Zeker op YouTube. Ik probeer zelf altijd op elke reactie (en mail sowieso) te reageren, op elke platform. Ik zie het niet altijd even snel, maar ik probeer z.s.m te reageren. Nou goed dames, ik ben benieuwd naar het boek en de rest van jullie plannen! Liefs, Peggy 🤓.

Rachel -

Lieve Wil en Tien,

Ik heb niet eens het hele stuk meer gelezen hierboven en niet omdat ik het niet wil aflezen maar omdat ik vind dat jullie niet alles hoeven te verantwoorden. Ik vind het super gaaf wat jullie doen! Kijk eigenlijk voornamelijk youtube en besloot vanavond toevallig is te kijken wat voor een blogs er nog waren. En dat is een van de vele meningen snap ik maar ik geniet van jullie video’s.

Wat ik vooral ernaast wil zeggen is dat jullie mij inspireren om ook voor anderen dingen te gaan in je werk ook als is het dood eng om te doen. Maar je moet op een gegeven moment voor jezelf kiezen om gelukkig te blijven met wat je doet.

In ieder geval wil ik zeggen jullie zijn toppers! En blijf keuzes maken waar jullie gelukkig van worden.

Veel liefs!

(En ik geniet van jullie instagram feed wou dat ik dat zo kon ;))

Sharon -

Tjonge jonge, wat een reacties van iedereen. Jammerdat mensen zo oordelen. Een mening geven mag best maar ik ben van mening dat Jullie moeten doen waar jullie je goed bij voelen en waar jullie gelukkig van worden. Het is jullie leven, jullie gezin, jullie werk en wanneer er mensen zijn die het niet meer leuk vinden, dan moeten ze dat lekker niet meer doen. Met nieuwe onderwerpen en nieuwe dingen haken er vanzelf nieuwe mensen aan wie wel positief en geïnteresseerd zijn in jullie. Ik vind het tof dat jullie voor jullie zelf kiezen en zeg vooral mee door gaan! Ik blijf jullie zeker weten volgen!! Veel succes met alle plannen die komen gaan, ik wacht met smart (ook op het boek!) liefs

Marlous -

Lieve Martine en Willemijn,
Ook ik ervaar de verandering op jullie social media. Echter vind ik het knap en heel dapper van jullie dat jullie als (zoals jullie zelf zeggen) girl-next-door elke keer een nieuwe, misschien wel onzekere, stap durven te zetten. En daarom vanuit mijn kant een groot compliment!!
De afwisseling spreekt mij heel erg aan. En ook de komst van jullie kinderen vind ik super leuk om te zien en jullie groei als moeder daarbij! Ga zo door!!

Anoniem -

Jammer om te merken dat jullie zo veranderd zijn. Het komt over alsof jullie alleen nog in inkomen en bezoekersaantallen denken, t lijkt daardoor alsof het jullie allemaal wat naar het hoofd is gestegen. Wees vooral jezelf (met niet altijd die enorm gestylde, perfecte plaatjes), en bescheidenheid siert ook elk mens 😉

Lies -

Bedankt voor de uitleg. Ik vond jullie altijd heel autenthiek, jullie hadden iets eigens. Soms kwamen jullie zelfs wat onbeholpen en stuntelig over, maar: zo echt en herkenbaar en dat had voor mij zoveel charme! Dat mis ik al een tijdje.
Ik haak daarom af maar ik wens jullie heel veel succes met de nieuw ingeslagen weg!

Anneke -

Okè, het kwartje valt nu wel. Er waren me wel al wat dingen opgevallen (titels van video’s, etc), die ik niet zo goed kon plaatsen omdat ik het niet bij jullie vond passen.
Maar nu valt het allemaal op zijn plek.
Ik begrijp ergens de keuze wel die jullie maken, alleen ik vraag me af of het de juiste is. Zeker na het lezen van alle reacties voor mij.
Ik persoonlijk vond jullie juist leuk zoals jullie waren. De eerste keer dat ik ben begonnen met een blog te volgen, was die van Cynthia. Dat heb ik een behoorlijke poos volgehouden, totdat ik geen ‘klik’ meer voelde. Zij is ook begonnen met beautydagen, planners uibrengen, het geven van een masterclass, wijncursus (okè ik kijk af en toe nog steeds, al is het maar om het leuke hondje dat ze heeft), en dat doet ze waarschijnlijk heel goed. Maar ik voel me niet meer echt aangetrokken tot haar pagina. Ik kijk af en toe nog, als ik me verveel bijv. Maar het spontane is eraf, het is mij iets teveel het merk ‘Cynthia’, dan de leuke dame die ik haar daarvoor vond.
Er zijn bloggers die ik wel echt volg, waarbij ik dagelijks kijk. Die in mijn ogen leuk, gezellig en spontaan zijn. Zonder poespas, want daar hou ik niet van. Ik volg Elise Joanne, Aranka, Vera en jullie. En ik begrijp dat het wellicht persoonlijk is, dat er dames zijn die wel houden van het meer commerciële plaatje. Het ‘perfecte’ plaatje voorgeschoteld willen krijgen. Dat is misschien gewoon een kwestie van smaak. Ik vind jullie echt hartstikke leuk en grappig, en hoop dat ik met plezier jullie kan blijven volgen (heb overigens geen instagram, voel me daar met 35 iets te oud voor).
Ik wil jullie heel veel succes wensen met de keuzes die jullie hebben gemaakt en nog gaan maken. Ik hoop dat jullie keuzes maken vanuit jullie hart, en niet ‘omdat de rest het ook doet, dus we moeten wel’, want zoals jullie kunnen lezen vinden de meesten van ‘ons lezers’ jullie prima zoals jullie zijn. Het zou jammer zijn als er nu een averechts effect wordt bereikt. Wellicht zijn deze reacties een goede eyeopener daarvoor. Ik zal niet zeggen dat stilstand altijd beter is, en het is goed om af en toe een frisse wind ergens doorheen te laten blazen. Maar vergeet niet: Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder.

Patricia -

wanneer je elke keer bij Instafoto’s denkt; wat een perfecte plaatjes, wat zijn die benen bruin (terwijl ze ws nog steeds melkfles zijn en dat was juist zo leuk puur natuur ) ik voel geen like-behoefte en ze voegen voor mij niks meer toe, dan is het unfollow moment daar. Het heeft even geduurd hoor maar net de daad bij het woord gevoegd. toen jullie namen, alweer, veranderden las is zoveel ‘oh wat leuk’ dat ik niet durfde te schrijven dat ik het echt helemaal niks vond, eerder iets kinderachtigs van twee BFF van een jaar of 14. Nu lees ik dat er toch meer mensen zijn die er niet enthousiast over zijn. Sinds kort heb ik het gevoel dat er een enorme commerciële machine achter jullie zit (wellicht eerder ook al maar dan hebben jullie het goed weten te verbergen ) die promoot hoe de plaatjes eruit moeten zien, hoe de tekst meer aandacht kan krijgen en dat jullie beslist! elke keer ook op elkaar moeten reageren en dan op een manier waarbij ik een emoji voor me zie maar die niet bestaat…… Het enige wat me op viel laatst was het bh-loze item en daarover was ik positief. Ik wilde er dolgraag op reageren maar niet via Insta, was het niet een perfect onderwerp geweest om een soort forum op los te laten? ik had graag wat meningen van anderen gehoord. Dat is het volgende punt; jullie reacties. Al vanaf LLG valt het me op hoe weinig jullie op lezers reageren; zelfs op de meest simpele vragen. De eerste reacties hebben soms geluk, verderop in de rij kom je niet meer aan bod. Terwijl je zelf voor elk ‘probleempje’ maar al te graag een beroep op je community doet via Insta en dan zijn jullie zo vól lof over alle fijne reacties ! ‘ik kan niet koken, wie weet er een ovenrecept’? (hoeveel kookboeken heb je denk ik dan ) maar hup, iedereen snelde Willemijn weer te hulp. Het kan zo zijn dat jullie lezers ook wel eens wat hulp zouden kunnen gebruiken of vragen hebben over wisselende onderwerpen.
Ik heb het al eens eerder aangegeven maar het is mij een raadsel waarom daar niet meer gebruik van wordt gemaakt. Kies wekelijks een vraag van een lezer en laat iedereen erop reageren. Temptalia doet dat bv op haar blog en insta en het kan zo goed helpen soms. Ik zie het bij andere bloggers ook niet voor zover ik weet. Dat het meer een kinderblog zou worden had ik wel verwacht. Daar ligt mijn interesse helemaal niet maar ik kan me voorstellen dat veel anderen dat wel heel leuk vinden dus dat zie ik niet als negatief; daar draait een groot stuk van jullie leven ook. om. Wellicht is de gulden middenweg ook hier een oplossing; luister naar jezelf maar ook! naar je lezeressen ! Veel wijsheid en succes met jullie plannen 👍

car -

Ik gok dat het een cursus wordt over het uitgeven van je eigen boek

Charlotte -

De verandering is leuk maar er zit weinig eigen aan. Iedereen schrijft tegenwoordig een boek of zet een eigen cursus op. Volgen allemaal een cursus bij Annic ten Duis. Vind het persoonlijk allemaal erg met de stroom meegaan. Dat jullie veranderen is positief en mooi maar vind er niets authentieks aan om hetzelfde te doen dat iedereen doet, dit was juist jullie kracht. Het barst van de online cursussen en selflove acceptatie cursussen, mij niet gezien.

C -

Hi Dames.
Ik volg jullie al een aantal jaar met plezier. Ik volg jullie, Vera Cammilla en de Huismuts. Dat doe ik met plezier omdat ik jullie echt en authentiek vind. Jullie laten veel facetten van het leven zien zoals ze zijn en durven jullie ook kwetsbaar op te stellen. Ik herken mij daarin, dat vind ik prettig.
Door de nieuwe weg heb ik dat minder. Mijn gevoel zegt dat het iets te gemaakt is & te doordacht. Ik mis de oprechtheid. Daar mis ik de herkenning- het “vriendinnen op afstand gevoel”.
Toch denk ik dat jullie je weg evenmoeten vinden en heb ik veel respect voor de grote stappen die jullie nemen!
Fijne zondag :)

Caro -

Ik vind jullie echt fantastische bloggers/vloggers/youtubers en ik ga gewoon mee met jullie nieuwe dingen, het enige dat ik gewoon jammer vind is dat er minder blogs zijn. Niet omdat jullie je werk niet goed doen oid maar gewoon omdat ik ze elke morgen met plezier gelezen heb en ik zal ze gewoon missen.
Het allerbelangrijkste is dat JULLIE plezier hebben in jullie werk want uiteindelijk streven we daar allemaal naar. Je hoeft niet vast te houden aan het oude omdat je volgers dat willen, sommige mensen zullen toch wel afhaken maar jullie zullen ook nieuwe volgers krijgen want als jullie plezier uit stralen dan worden veel meer mensen daar in meegenomen!!

Nina -

Alles wat jullie ons geven, geven jullie ons gratis. Ik blijf me erover verbazen hoe sommigen denken dat jullie hen iets verschuldigd zijn en ze eisen kunnen stellen over iets waar ze niet eens voor betalen en ze volledig vrijwillig lezen/kijken??

Als jullie voelen dat het tijd is voor verandering, dan is het tijd. Ik ben alvast benieuwd wat de toekomst in petto heeft en ga me zoals altijd weer lekker laten inspireren door de moed en het doorzettingsvermogen van die 2 kick ass zoldermeisjes! 💜

Anne -

Als er een like button was geweest bij de reacties had ik deze 100x ingedrukt voor deze reactie! Dit klopt zo! Meiden jullie doen het super. Ga vooral je EIGEN gang. Volgers volgen wel of niet, maar dat mag je eigen geluk niet in de weg staan. Liefs!

Stefanie -

Same! Dat verantwoorden steeds, en veeleisend gedoe van lezers. Leven en laten leven. Als zij voelen dat ze aan verandering toe zijn, moeten ze hier naartoe werken, al hoort het erbij dat ze de boel een beetje moeten aftasten.
Wil en Tien, doe wat jullie gelukkig maakt!

Siel -

Ik volg jullie al sinds llg, ik kijk zo goed als elke video en lees bijna alle artikelen, zelfs die over het moederschap (ben zelf 19 en nog zeker niet bezig met kinderen) maar vind het gewoon ontzettend leuk om te lezen. Toen jullie over gingen op 2wmn vond ik dit ook wennen, maar jullie maken de video’s en schrijven de artikellen. Iedereen doet toch iets wat hij leuk vind als job, of dat is toch de bedoeling? Jullie moeten hier ook gelukkig van worden anders straalt dit zeker uit op de content die gemaakt word. Ik vind dat jullie heel goed bezig zijn en snap ook dat jullie niet meer die meiden van 5 jaar geleden zijn en jullie iets nieuw willen, andere interesse hebben. Dat heeft iedereen denk ik wel.

M. -

Ik zat al een beetje te wachten op deze ‘bom’. Het is een soort van ‘Groninger Museum’ ontwerp waar in het begin 1000den Groningers op spuugden van walging en het nu er eenmaal is het wel kunnen waarderen. Veranderingen zijn, vooral in het begin voor veel moeilijk te behappen. Ik heb me afgelopen jaar vaak afgevraagd na het met veel aandacht en plezier lezen van jullie interessante en inspirerende blogjes waarom jullie niet ‘meer’ gingen doen. En op zakelijk gebied; Had soms het gevoel dat jullie zulke mooie en inspirerende woorden aan het ‘weggeven’ waren alsof het water is, terwijl het goeie ‘betaalde’ whiskey zou moeten zijn;)… Want dat zijn jullie absoluut wel waard en is dik verdiend! En ik snap maar al te goed de struggle met kostbare tijd in combinatie met jullie jonge gezinnen dat sommige keuze’s gemaakt moeten worden, en vooral keuzes waar jullie hart ligt. Ik zie jullie toch echt elke keer van top tot teen stralen en vliegen de vonken er vanaf als jullie het over jullie nieuwe plannen hebben! en daar gaat het uiteindelijk om. Zet ‘m op….en zorg dat jullie blijven genieten en deze switch en veranderingen en bijkomende kopzorgen niet zorgen voor een burn-out.

Mare -

Ik vond ook dat hun persoonlijke artikelen echt pareltjes waren en goud waard, waarvoor ik Martine en Willemijn meerdere malen mijn complimenten heb gegeven. Ook de gesponsorde artikelen vond ik heel leuk en goed geschreven en ik gun beide al het geld van de wereld.
Wat ik echter niet begrijp is hoe deze nieuwe ingeslagen weg (die ik overigens niet leuk vind) meer geld op zou kunnen leveren. Ik weet idd vrij weinig van dit vakgebied dus ik zou het echt graag willen snappen. Naar mijn idee hadden ze namelijk behoorlijk wat gesponsorde artikelen van grote spelers (ing, Unilever) waarop ook door de lezers vaak veelal positief werd gereageerd. Dus eigenlijk begrijp ik niet waarom de koers moet wijzigen?

Emmelie -

Heel kort door de bocht: blogs zijn uit en YouTube is in. Merken willen liever op YouTube te zien zijn, dus dat moet je kunnen bieden. Het levert dus meer inkomsten op

Sanne -

Jeetje wat maken mensen zich druk… Ze willen het anders gaan aanpakken, prima als zij daar energie van krijgen, lees het als je het leuk vindt en anders ga je lekker naar een andere blog… Live and let live.

Meryll -

Ik snap dat je soms andere keuzes moet maken, zeker als het om je inkomsten gaat. Mensen veranderen, en interesses misschien ook, dus soms stop je met iemand volgen omdat het je niet meer ligt. Dikke prima. Alleen waar ik jullie eerst altijd leuk vond, zelfs als het ergens over ging waar mijn interesse niet ligt, vind ik jullie nu rete irritant. Het moeke gehalte is vrij hoog, en jullie lijken jezelf te willen neerzetten als ontspannen relaxte moeders en tegelijkertijd keiharde zakenvrouwen. Zo komen jullie alleen niet over en dat maakt het nep. Ik heb alleen maar het idee dat jullie jezelf neerzetten zoals je wilt dat je gezien wordt. En dat irriteert mij. Daarom kijk ik bijna nooit meer bij jullie! Jammer.

Monique -

Woordgebruik zegt heel veel over een persoon, een spiegel van de ziel. Daarnaast zijn mensen veel ontvankelijker voor feedback als het tactvol wordt gebracht. Ik vraag mij af hoe je denkt dat de boodschap “ik vind jullie nu rete irritant” aankomt. Het is jouw zaak dat je je zo voelt, dat is helemaal prima, maar wat wil je bereiken door dit met de persoon in kwestie te delen? Wat voor reactie verwacht je? #interessewatiemandbeweegt

Meryll -

Hartstikke leuk dat je mijn reactie probeert te analyseren. Hoeft niet. Ik geef alleen aan dat ik ze irritant vindt. Daar hoef ik niks mee te bereiken, het is voor mij de reden dat ik ben afgehaakt. Omdat het me irriteert. Niks meer en niks minder. Fijne dag!

Monique -

🙈

Sandra -

Persoonlijk vind ik het allemaal heel dubbel, ik volg jullie al lange tijd en kon me enorm vinden in jullie blogs en video’s omdat we in dezelfde levensfase zitten (eind de 20, 2 kleine kinderen, …). Wat ik sinds het moederschap enorm waardeerde is jullie oprechtheid, herkenbare Instagramposts en YT video’s over het ouderschap. Naar mijn gevoel krijgt het commerciële nu de bovenhand en is het pure er wat af wat ik heel jammer vind. Ik blijf jullie volgen omdat jullie leefwereld voor mij zo herkenbaar is maar ik hoop oprecht dat ik me vergis in de “fake perfecte leven” commerciële weg die jullie nu inslaan.

Flo -

Weet je. Ik volg jullie omdat ik jullie leuk vindt. Wanneer ik jullie niet meer leuk zou vinden, volg ik anderen. Is volgens mij vrij simpel. Er is namelijk een heel world wide web out there met mensen die bloggen/volggen, dus er zit vast wel iemand tussen die je aanspreekt.
Je verandert als lezer/volger zelf toch ook? Waarom verwacht je dan van een blogger dat ‘ie precies blijft zoals ‘ie is? Dat is toch niet eerlijk?
Wil en Tien, geniet er van. Doe echt waar je zelf gelukkig van wordt, want andere mensen gaan dat niet voor je regelen.
Lezers: maak jezelf gelukkig, want bloggers gaan dat niet voor je regelen. Zoek gewoon wat anders. Maak je niet zo druk.

Nadia -

Hoi hoi,

Ik ben ook een stille volger die toch de drang voelt om te reageren.
Ik heb veel respect voor hoe jullie durven te doen wat jullie gelukkig maakt en risoco’s durven te nemen. Wat dat betreft zijn jullie voor mij een voorbeeld. Ik wens jullie veel succes in jullie ontwikkelingen op zakelijk en persoonlijkgebied en ik blijf jullie graag volgen.
Verder wil ik graag nog zeggen dat ik er zelf nog lang niet aan toe om moeder te worden, maar ik geniet/word blij van jullie verhalen over het moederschap en de beelden van jullie gezinnen in de volgs en op instagram.

Het is jullie leven en het leven is al zo kort. Doe wat je gelukkig maakt zou ik zeggen♥️

Denise -

Hier een stille volger vanaf de llg tijd. Kon het toch niet laten om te reageren🙈 ik ben juist heel benieuwd naar de nieuwe weg die jullie hebben ingeslagen… geniet van de blogs/vlogs die er nog wel zijn, jullie groei, het kijkje in jullie persoonlijke leven… en stiekem wel lekker dat het wat minder is, want als werkende mommy met een tweede op komst heb ik niet eens de tijd elke dag vlogs te kijken (scheelt dus een hoop terugkijken🤪)…. al moet ik zeggen dat ik nu in Mn verlof wel uitkijk naar de komende verhuisvlog en jullie boek! Ga vooral door met het volgen van jullie dromen en doen wat goed voelt. Ik denk maar zo: het is net als eten koken voor je gezin, na alle tijd en moeite die je erin hebt gestoken is er altijd wel een die het niet lekker vind 😉. Mn moeder zei dan altijd, dan eet je maar niet. Dus mensen die het niet eens zijn met jullie nieuwe pad, dan maar niet😉

Michelle -

Wat een gedoe en wat een boel meningen. Ik hoop dat jullie je niet te veel laten beïnvloeden door anderen en vooral bij jullie zelf blijven en bij jullie ideeën. Wat jullie ook doen of veranderen, er zullen volgens weg gaan en nieuwe bij komen.

Ik blijf jullie sowieso volgen! Succes met alle veranderingen, waar jullie midden in zitten! Ik weet zeker dat jullie een mooie nieuwe balans gaan vinden voor jullie zelf. :)

Elsbeth -

Hoi Wil en Tien,

Normaal gesproken reageer ik eigenlijk nooit, maar ik kan het nu toch niet laten om ook even mijn mening te spuien.

Persoonlijk vind ik het mooi en inspirerend om jullie groei te zien, en ik bewonder jullie om het feit dat jullie de keuze maken om te gaan doen waar jullie gelukkig van worden. Het lijkt mij heerlijk om een zelfde soort keus te maken! En ook al zal niet iedere keuze die jullie maken mijn eigen keus zijn, het is JULLIE keuze, en daar heb ik, hebben wij, niets over te zeggen.

Toch zou ik wel willen aanraden om de opmerkingen die door lezers/volgers worden gemaakt mee te nemen – zij zijn tenslotte (deels) degenen aan wie jullie je producten (boek, cursus) willen slijten. Veel opmerkingen zijn goed verwoord en onderbouwd –opbouwende kritiek waar jullie iets mee kunnen!

Wat ik vaak zie (in ieder geval in de comments die ik heb gelezen) is dat mensen de commerciële kant logisch vinden. De manier waarop jullie deze commerciële kant vormgeven is voor sommigen minder logisch; de communicatie erover nog minder, heb ik het idee. Wat maar weer eens bewijst dat communicatie o zo belangrijk is, maar ook o zo lastig, omdat het niet altijd overkomt zoals je graag zou willen. Ik hoop dat jullie de balans tussen authenticiteit en commercie kunnen vinden die voor jullie werkt; jullie werken er hard voor!

Jullie kunnen niet iedereen gelukkig maken, maar dat is ook niet het belangrijkste. Als jullie zelf (en de mensen in jullie directe omgeving natuurlijk) gelukkig zijn en als jullie anderen niet kwetsen doen jullie het goed :)

Heel veel succes toegewenst in alle ontwikkelingen – en natuurlijk hoop ik dat het volgen van jullie hart goed uitpakt voor jullie!

Asjemeclau -

Lieve meiden,

Ik volg jullie al sinds LLG/KVV en dagelijks sinds 2WMN. Jullie blog sloot wat mij betreft perfect aan op mijn interesses, later verdween dit toen jullie een mommy-blog werden. Jammer, hoopvol maakte ik mijn dagelijkse tripje nog weleens naar 2WMN maar eigenlijk altijd om direct weer weg te gaan vanwege geen content/kinder-content/clickbait vlogs. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de vlogs op Youtube ook altijd oversla vanwege de schreeuwerige titels; of deze echt noodzakelijk zijn om op te vallen is iets wat ik me afvraag dus, hehe.

Voor mij is het 3WMN geworden; WilenTienvanAnnic. Ik mis jullie authenticiteit en het lijkt alsof ik alleen nog Annic hoor praten, haar volg ik sinds een jaar of twee ook niet meer.

Anyways, ik neem afscheid op alle kanalen, maar hoop dat de nieuw ingeslagen weg voor jullie werkt en wens jullie oprecht veel succes!

kayleigh -

Lieve Wil & Tien,

Persoonlijk vind ik het ontzettend mooi om te zien dat jullie in de loop van de jaren zijn veranderd tot wie jullie op dit moment zijn. Zelf geniet ik altijd ontzettend van de weekvlogs en heb ik juist het gevoel dat ik jullie beter ben gaan kennen.

Wanneer ik naar mijzelf kijk van 6 jaar geleden kan ik alleen maar zeggen dat ik ook ontzettend ben veranderd en dit is dan ook gewoon menselijk! daarom wil ik zeggen blijf je ontwikkelen zowel op persoonlijk gebied als werk gerelateerd.

Groetjes Kayleigh.

Julie -

Ik vind het juist heel mooi wat jullie doen. Ik vind al de negatieve reacties wat er over. Jullie weten wat jullie willen en worden dus ook commercieler. Doe zo voort meisjes. En wat jullie instagram betreft: blijf zulke mooie fotos maken en laat jullie mooie feed zoals hij is. Je kan toch niet met opzet minder mooie foto’s gaan plaatsen/maken omdat mensen vinden dat jullie feed te perfect is? … Ik vind jullie fotos er heel eerlijk en echt uitzien. Ps een mooie instagramfeed mag echt wel!

Iesje -

Als je de rookworst uit de Hema haalt… Mij ben je kwijt, maar ik wens jullie succes met wat het ook mag zijn dat jullie gaan verkopen.

Gwen -

Commerciëler zijn mag, en moet soms ook. De manier waarop jullie er mee om gaan en de eerlijkheid hoe jullie dit doen maakt dat jullie zijn wie jullie zijn en dit maakt jullie sterk in wat jullie doen!

Liefs

Elisa -

Beste Willemijn en Martine,

Ook hier een stille lezer die meegekomen is uit het llg tijdperk. Destijds keek ik vooral jullie vlogs omdat ik jullie zo leuk vond. Het onderwerp make up vond ik verder niet echt interessant. Toen jullie aankondigde een nieuwe blog te beginnen sprong ik een gat in de lucht, jullie maar dan met voor mij interessantere content. Jaren lang heb ik dagelijks met veel plezier de blogs en vlogs gekeken.

Ook ik heb gemerkt dat het de laatste tijd iets stiller is geworden op 2wmn en ik hoop dat jullie nu de inhoud van het boek af is weer iets meer tijd overhouden om te bloggen. Desalniettemin blijf ik jullie volgen en hoop ik dat jullie trots zijn op de dingen die jullie doen.

Dagmar -

Lieve Wil en Tien,
ik volg jullie al jaren, eerst KVV, later 2WMN. Ik geniet van jullie blogs, kijk jullie vlogs met een kopje thee er bij. Van een aantal reacties hier schrik ik, de inhoud van vele vind ik redelijk, maar de manier waarop hier geschreven wordt en de toon die in bepaalde reacties wordt aangeslagen niet. Ja, ook ik mis jullie blogs en ja, de mate van commercie wordt meer, ook dat merk ik wel. Echter, ook jullie moeten blijven groeien en veranderen, dat is alleen maar goed.

Jullie zijn authentiek, hebben altijd jezelf laten zien, zijn eerlijk geweest over heel veel dingen die ik niet had durven delen, maar die mij wel geinspireerd hebben. Omdat ik het feit dat jullie altijd hebben laten zien wat echt is, erg heb kunnen waarderen, deel ook ik de mening dat de foto’s op jullie instagramaccounts wel erg ‘perfect’ zijn. Misschien een verbeterpunt?
De bijschriften kan ik erg waarderen, heerlijk eerlijk!

Ik hoop dat jullie veranderpunten meenemen, maar wel jullie zelf blijven en jullie eigen plan blijven trekken.
Heel veel succes en liefs!

Femke -

Lieve Martine en Willemijn,
Jeetje wat een reacties allemaal! Ik reageer normaal eigenlijk nooit, maar vond het nu wel even tijd om te reageren.
Jullie zijn fantastisch gegroeid de laatste tijd, ik vind het heel leuk om jullie te volgen het is allemaal zo herkenbaar en dus authentiek. Ik ben zelf moeder van twee fantastische kinderen en daardoor een groot raakvlak met jullie blog/Youtube kanaal & boek. Er zullen veel mensen gaan afvallen vanwege de commercie, maar heel eerlijk? Die mensen werken toch ook allemaal? En dat doen ze ook niet vrijwillig. Daardoor vind ik de reacties nogal … vreemd, ja laten we het op vreemd houden. Iedereen moet geld verdienen, want wees eerlijk die mondjes worden niet voor niets gevoed. En ik lees ook vaak dat jullie behoorlijk wat te besteden hebben. Nu kan niemand in jullie portemonnee kijken, maar ook hier geven jullie behoorlijk wat voor op. Privacy bijvoorbeeld. Ik vind dat jullie het fantastisch doen en juist wel heel authentiek blijven. Maar jullie veranderen gewoon als personen. Jullie zijn een groot voorbeeld, voor mij maar ook voor anderen. Keep the good work up!

fleur -

Het is inderdaad zo dat ik het juist prettig vond dat jullie het niet perfecte leven op alle mediakanalen lieten zien. Dat was 2wmn, nu zie ik alleen maar lachende gezichten en gelukkige blikken en dat is wat mij weer onzeker maakt.

Lionnnn -

Ik laat bijna nooit een reactie achter.. terwijl ik jullie al vanaf de “zolderkamer” tijd volg.
Maar mensen weten toch altijd wel iets. Ik volg jullie met veel plezier, en blijf dat ook doen! Ik kijk altijd weer uit naar een nieuwe vlog, artikel oid. Heerlijk vind ik jullie! Gewoon lekker normaal, maar niets is te gek.
Volg jullie gevoel, en ga je hart achter na! Misschien vallen er volgers af. Maar er zullen er vast ook weer bij komen!
Ga zo door! 💖

Romy -

Lieve Martine en Willemijn,

Ik ben juist SUPER TROTS op jullie (ook al ken ik jullie niet persoonlijk). Jullie boksen het maar even voor elkaar, een blog, youtube kanaal, verhuizen, kinders, een boek schrijven, jezelf blijven ontwikkelen en alle andere 100 dingen die jullie nog doen. Ik vind het echt oprecht zo goed van jullie dat jullie er voor kiezen om je eigen geld te gaan creeëren in plaats van afhankelijk te zijn van adverteerders.

Persoonlijk snap ik het nooit zo erg goed waarom iedereen er over valt dat er minder geüpload wordt. Hallo dames, weten jullie hoeveel blogs er zijn?! Ik lees tegenwoordig nog maar 3 blogs en ik vind het zelfs lastig om alles bij te houden zelfs als er maar 2 artikelen online komen. In plaats van dat iedereen zo lekker op jullie zeurt, moeten ze zelf hun horizon eens gaan verbreden.

Dames, wat goed dat jullie je eigen pad blijven volgen en doen waar jullie gelukkig van worden. En ja wellicht komen jullie dan echt in een niche markt terecht, maar ik denk dat jullie dat als iets moois moeten zien en niet als tegenvallend qua bijv. bezoekersaantallen. Jullie doen het goed! BE PROUD

X

Emma -

Lieve dames,
ik heb redelijk wat comments doorgespit, uit nieuwsgierigheid en volledige beeldvorming. Inderdaad, de meerderheid van de comments gaat over de profesionalisering van jullie bedrijf en de verandering die jullie meemaken. Velen volgden jullie voor het “girl-next-door” gevoel wat jullie hadden. Gewoon twee Grunningse meiden met grote interesse voor make-up en beauty. Zelf kijk ik nog graag naar die video’s. Tuurlijk, uit een soort nostalgie van wat ik vroeger leuk vond en waar ik uren aan een naar kon kijken. Maar ook uit interesse naar jullie groei. Want wat ik denk dat veel mensen vergeten is dat mensen zich ontwikkelen, dat het slecht is als jij als persoon stilstaat in je leven en niet verder (kan) ontwikkelen. Jullie zijn gegaan van twee groningse studenten die op het zoldertje van Wil video’s zaten te maken en zaten te bloggen op de laptop met strepen erin van Tien, naar twee volwassen dames die veel steviger in hun schoenen staan met beiden een gezin en kids. Twee vrouwen die, ondanks alle klotige reacties van sommigen, hun dromen achterna blijven gaan omdat hun geluk belangrijker is. En natuurlijk worden jullie commercieler. het is geen gehiem dat dit jullie baan is en daar betalen jullie de rekeningen van, dus moet dat geld opleveren. Het fijne aan jullie is, dat jullie altijd transparant zijn gebleven, altijd zeggend wat jullie vonden, en probeerden ons als lezers mee te nemen in jullie avontuur van moederschap, huizen, bedrijf, boek enz. En ook al heb ik geen kinderen en zal dat voorlopig nog niet het geval zijn, en ben ik zelf nog student, verlang ik niet terug naar “de oude Wil en Tien”, maar kijk ik uit naar wat er komen gaat en blijf ik gewoon trotse volger van jullie. Lieve dames, julie staan (denk ik zo) op een moment in jullie carrière waarin harde besluiten gemaakt worden. En ik denk dat jullie er goed aan doen wat jullie doen. Heel veel liefs

Jildou -

Jullie zijn toppers! Ik volg jullie al een hele tijd op de blog en op YouTube ik vind de verandering juist positief. Ik volg jullie met plezier en het is allemaal zo herkenbaar en spontaan. Gewoon zo door gaan. Er zullen gegarandeerd volgers af vallen maar vast meer bij komen ♥️♥️

xHMx -

Lieve Wil en Tien,

Jullie twee zijn powervrouwen! Jullie zetten mensen aan het denken, zetten taboes in de spotlight en runnen prachtige bedrijven, jullie gezinnen en het online platform dat jullie bieden. En af en toe is er ook wat gekkigheid.

Chapeau voor alles wat jullie tot nu toe hebben gedaan en met de nieuwe dingen waar jullie mee bezig zijn! Als ik het online iemand gun, zijn jullie het wel!

Xx

Janice -

Ik wil toch even een reactie achter laten!.Ik volg jullie al vanaf LLG en ben niet een hele trouwe lezer/ kijker. Af en toe kijk ik een vlog of besteed ik een uurtje om wat blogs te lezen. Maar ik vind die veranderingen niet negatief, ik vind het juist heel tof dat jullie ons meenemen in al deze veranderingen, ook op zakelijk gebied! Juist omdat lang niet alle bloggers/ vloggers dit laten zien. En ik denk dat veel, inclusief ik zelf, hier veel van kunnen leren! Ik denk dat jullie een hele goede keuze maken en wens jullie heel veel succes en plezier toe! & ik blijf jullie zeker volgen! Veel liefs!

Alletse -

Jullie zijn authentiek en dat zal altijd zo blijven omdat jullie nu eenmaal zo zijn. Ik denk dat jullie openheid hier sommigen in de war brengt. Andere bloggers laten alles achter de schermen. Jullie vertellen over ambities en de groei. En terecht! Dit is werk en dat moet wat opleveren, liever iets meer dan minder. Jammer dat mensen hier zo naïef in zijn. Niemand zou nee zeggen tegen succes en meer inkomsten. Ik zou zeggen ga zo door en volg jullie hart! Maar misschien is het voor sommige onderwerpen beter ze achter de schermen te laten aangezien niet iedereen dit snapt.

L. -

Ik vind je reactie neerbuigend toe naar alle lezers die hier de tijd hebben genomen om opbouwende feedback te geven over de gang van zaken. Maar blijkbaar vind jij die grote groep lezers naïef en dom lees ik tussen de regels… want ze snappen het niet… Het zijn juist hele goede en intelligente reacties die ik lees bij de kritische lezers en die zijn nog eens groot vertegenwoordigt ook. Dan vraag ik mij af: welke partij is hier nu naïef? De kritische lezers met het soms wel harde cimmentaar, of de jubelende lezers die veren in de bibs blijven steken?

Hester -

100% eens met L. Het merendeel van de ‘negatieve’ reacties bevat oprechte & constructieve kritiek waar trouwe en meelevende lezers tijd en moeite in hebben gestoken. Het is niet eerlijk om dat af op deze manier af te serveren.

Marjolein -

Lieve meiden,
Jullie moeten doen wat voor jullie goed voelt en daar is geen verantwoording voor nodig.
Ik heb aan de andere kant als volger de keuze om jullie los te laten en mijn tijd ergens anders aan te besteden. Ik ben gestopt met volgen na de clickbaits, commerciële inslag en een boek over moederschap van twee nieuwbakken moeders.
Los hiervan zie ik dit niet alleen bij jullie terug. Er zijn zoveel social influencers die ik niet meer volg vanwege het hoge gehalte van promoten van gekregen spullen en tripjes. Je ziet ook overal dezelfde dingen terugkomen: gekregen kinderwagens van Joolz, tripjes naar de Beekse bergen, etc.
Misschien ben ik te oud geworden (30 jaar en moeder van kleuter en peuter) voor dit soort dingen. Wie zal het zeggen?

Heel veel succes met wat jullie allemaal gaan doen. Ik zal het, na jarenlang een trouwe bezoekster te zijn geweest, niet meer gaan volgen.

Angel -

Dames die zo negatief reageren: grow up! Ik snap niet zo waarom mensen zo reageren. Ik bedoel er moet ook gewoon geld verdiend worden en dit is hun werk. Hoeveel mensen veranderen van werk, omdat ze een andere uitdaging willen. En dan hoor je toch ook mensen niet zeuren dat je opeens verandert. Je verandert nu eenmaal, omdat je ouder wordt en andere interesses krijgt. En dan is het logisch dat je dit laat zien. Dat doe je zelf in je leven toch ook? Ik heb nu geleerd dat je nu eenmaal mensen verliest als je doorgroeit, maar het levert ook mooie dingen en nieuwe mensen op die wel waarderen wat je doet en je begrijpen. En soms moet je gewoon leren te accepteren dat je niet iedereen tevreden kan houden. En het zegt meer over een ander die zo heftig reageert op verandering. Ik zou het zelfs raar vinden als ze niet veranderen met hun site. En als je het niks vind kijk dan niet. Maar ga niet zielig achter je computer harde kritiek uiten, terwijl zij zich erg kwetsbaar opstellen. En wat een jaloezie omdat ze het goed doen, hun dromen laten uitkomen, daar keihard voor werken en daar trots op zijn. Dames jullie zijn geweldig en jullie hoeven helemaal geen uitleg te geven waarom je verandert en dingen doet waar je van houd. En jullie gewoon jullie droom kunnen uitvoeren. Hoeveel mensen willen dat doen, maar zijn te bang daarvoor. En jullie doen dat gewoon met een groot risico wat jullie nemen. Ik vind het super stoer van jullie en ben echt trots dat jullie dit gewoon doen. Ik vind het ook minder de kinder dingen/onderwerpen, maar dat is meer mijn eigen persoonlijke voorkeur. En dat sla ik gewoon over. Maar ik snap wel waarom jullie dat doen en het kan heel veel jonge en toekomstige moeders helpen. Want hoe mooi is het om elkaar daarin te helpen. Dat is het mooie van internet dat je veel mensen kan bereiken en kan helpen. Laten we vrouwen elkaar helpen en niet neer halen om de keuzes die je maakt.
Waarom moeten we altijd zo gemeen tegen elkaar zijn?
Ik vind jullie nog steeds top en blijf kijken.
Want qua personen zijn jullie geweldig! En kan ik soms zo om jullie lachen. Jullie blijven positief en raak dat nooit kwijt. 😘

Liever anoniem -

Hoi willemijn en martine,

Ik vind dat veel mensen hier zich veel rechten toe-eigenen. Als in: ‘omdat ik hier artikeltjes kom lezen, verdienen jullie geld aan mij, en dus zijn jullie mij verantwoording schuldig.’ Sterker nog: ‘omdat ik hier artikeltjes kom lezen, verdienen jullie geld, en daarom horen jullie precies datgene te publiceren dat ik interessant vind’.

Jullie zijn je eigen baas. Keuzes hebben altijd consequenties (namelijk: bepaalde volgers zullen jullie ontvolgen). Met dit artikel geven jullie inzicht geven in jullie afwegingen en dat jullie deze consequenties welbewust voor lief nemen. Juist omdat je jezelf trouw wilt blijven, en jullie willen nu eenmaal verder. Logisch denk ik, niemand wordt blij van 10 jaar achter elkaar hetzelfde…

Voor mij is vooral het inkijkje in de keuken van het vlog/insta leventje verhelderen als reden voor waarom jullie bepaalde keuzes maken. Een harde business waar je in keiharde concurrentie met elkaar bent. En dat terwijl je product zo persoonlijk is. Na dit artikel snap ik het iets beter allemaal, hoe dat werkt. Jullie hebben lef dat jullie ervoor gaan en al vallend en opstaand die balans te zoeken (persoonlijk valmomentje vond ik overigens de krabbenmand vergelijking van Martine op insta).

Ik ben benieuwd of en hoe jullie het gaan redden! Tot slot daarover nog: ik denk dat iemand als Annic ten Duis jullie daarin zeker op weg kan helpen. Zij kan mogelijk gezien worden als één van de meest succesvolle ondernemers in een bepaald format, waar je dus zeker je voordeel mee kan doen. Maar dat is ook precies wat het is: een format. Een format wordt per definitie sleets als het te vaak, te lang wordt gebruikt. Persoonlijk denk ik dat het een format is dat nu al (in het kader van opgaan, blinken en verzinken) bezig is met het zinken (stiekem denk ik dat Annic zelf ook al lang bezig is met de next step). Mijn tip is dus: zet er niet teveel op in, hang er niet teveel aan op. Stap uit de onzekerheid, neem jezelf inderdaad serieus! Jullie kunnen het zelf! I’m rooting for u 😀

Charlotte -

Eens; ik verbaas mij ook over de rechten die lezers menen te hebben. Er wordt inderdaad geld verdiend aan de lezers, maar die betalen er toch niet voor? Een blog is geen product of dienst dat je als lezer koopt, dus heb je ook niet het recht om daar bepaalde eisen aan te stellen. Als je het niet interessant vindt, dan lees/kijk je het toch niet? Het is net als met tv: er zit een knop op. Heel kort door de bocht gezegd kun je het lezen van een blog of het kijken van een vlog vergelijken met het kijken naar een reclamespot. Je bepaalt zelf of je kijkt. Maar als je kijkt, kijk je naar wat je aangeboden krijgt, en lever je geen commentaar op de manier waarop het spotje in elkaar is gezet. Tuurlijk, de blogs en vlogs van 2WMN zijn ook persoonlijk en je kunt het zeker niet 1-op-1 vergelijken met een reclamespot. Het is meer een nieuwe tussenvorm tussen persoonlijke verhalen delen en marketing. Als lezers/kijkers moeten we een nieuwe manier geven om hiermee om te gaan. Opbouwende kritiek geven kan best, maar een bepaalde content eisen gaat in mijn ogen te ver.

Charlotte -

*een nieuwe manier vinden

Hannelore -

Als blogger zijnde vind ik het heel jammer om te zien dat steeds meer ‘grote’ bloggers hun focus verschuiven van een blog naar YouTube, maar langs de andere kant begrijp ik het ook dat zo’n dingen nu eenmaal kunnen veranderen. Voor de onderwerpen waar ik over wil vertellen vind ik een blog beter, maar het is aan jullie om te kijken wat het beste bij jezelf en bij jullie ideeën past. Ik ga jullie zeker blijven volgen op YouTube, en ga de artikels hier met evenveel enthousiasme blijven lezen :)

Sylvia -

Ach lieve meiden, jullie zijn goed zoals jullie zijn. Het is een prachtige natuurlijke ontwikkeling die jullie en jullie bedrijven meemaken en heerlijk om het te mogen volgen. Vergeet nooit dat jullie geen publiek eigendom zijn en aan het einde van de dag leven voor vrienden en familie. Ik wens jullie gruwelijk veel succes, plezier, creativiteit en wijsheid om alle veeleisende comments gemakkelijker van jullie schouder te laten glijden. Rock it, kick some ass, go, go, go!

Diana -

Ik ben afgehaakt op insta omdat ik de perfecte feeds te nep vind. OBlijf jullie nog graag volgen op YouTube en de blog. De clickbait titels vind ik wel echt afschuwelijk, zou heel fijn zijn als dat weer normale titels werden.

Madebyuna -

Wow wat veel reacties! Bijzonder om te zien hoeveel mensen geraakt zijn door het artikel. Meiden, levens veranderen zowel die van jullie als van volgers. Dat dit betekend dat er soms mensen wegaan of bijkomen hoort daar bij!

Ik vind het knap dat jullie een andere weg in zijn geslagen en daar heel hard aan werken. Dat het niet de weg is die mij aanspreekt is helaas jammer. Het mama programma spreekt mij niet aan zowel op de blog, yt of in boekvorm.

Ik ben het absoluut met jullie accountant eens en commercieel betekend niet meteen slecht. Wel vind ik het jammer dat het gebeurt doormiddel van clickbaits en gestylde feed. Om als vb te geven, ik volg Annic wel en vind haar ook leuk ookal is ze commercieel. Wat het bij haar anders maakt is dat ze relatief weinig post op Instagram en de clickbaits er amper zijn. Kijk ook eens naar Rachel (de huismuts) haar balans, die doet het ook op een erg leuke manier!

Iets wat zeker wellicht goed om over na te denken is, als jullie dat nog niet gedaan hebben. ‘Wie is je doelgroep?’ & ‘Aan wie ga je die producten verkopen?’ Maar ook ‘waarom verkoop je het?!’

Nou goed, ik wens jullie het allerbeste voor de toekomst! Jullie zijn leuke meiden met een goed hart!

Liever anoniem -

Ugh nee de huismuts en ook annic zijn voor mij nu net de voorbeelden van mensen die posten om het posten. Irriteer ik me aan en dus ook snel uit mn timeline verwijderd.

Eigenlijk, nu ik erover nadenk, gooi ik heel snel de mensen eruit die posten om het posten met van die nietszeggende verhaaltjes eronder. ‘Lekker weer vandaag, ben aan het chillen met mn wijntje ‘Ik hou zoveel van dit snoetje!’ ‘Op weg naar…’ En dan zijn het ook allemaal foto’s die door een ander genomen zijn en vaak ook met de snuisterijtjes op precies de juiste plek. Dus hoezo fake hahaha. Dat laatst is op zich niet erg, als de post dan maar wel iets brengt.

Nog verder doordenkend denk ik dus eigenlijk dat het ook nog maar even duurt voor Willemijn en Martine uit mn timeline verdwenen zijn…Want dat is ook steeds meer van bovenstaande.

Ik vind Nina Pierson een inspirerend persoon op insta met een duidelijk profiel en meestal inhoud bij de posts. Verkoopt trouwens straks ook een eigen boek over zwangerschap. Ander voorbeeld van wat mij betreft succesvol gebruik van instagram: Katy Weilz (kweilz).

Madebyuna -

Haha nou zo zie je maar smaken verschillen enorm, Nina Pierson spreekt mij weer niet aan. Dat maakt het des te moeilijker om rekening te houden met iedereen.

Joke -

Lieve meiden, jullie toevoeging van 1 augustus geeft vast verduidelijking voor een aantal volgers. Ik bewonder jullie moed om een nieuwe weg in te slaan, waarvan je niet weet waar deze uit komt.. Ik kan wel iets meer van jullie moed gebruiken, omdat ik me te veel laat leiden door angst in mijn keuzes! Ik weet zeker dat jullie je voordeel zullen doen met de positieve feedback. Nu is het tijd om verder te gaan. Ik koop als eerste jullie boek en volg jullie in je zoektocht in het leven! Hug van Joke

Gaby -

Ik volg jullie al sinds Willemijn nog in haar eentje was. De zeer defensieve manier waarop jullie hiermee omgaan (“we vinden alles stiekem complimentjes! Hihi onze volgers zijn dom als we alles lekker positief spinnen heeft niemand het vast door!”) maakt duidelijk dat jullie nu op full PR modus gaan. De seksistische, bevooroordeelde & anti feministische insta post van Martine over vrouwen en de krabbenmand en het liever hebben van een mannelijke baas… ik ben echt boos op mezelf dat ik zoveel tijd aan jullie heb verspild. Veel plezier met jullie “vrouwen empowerment”!

Ju -

Ik ging meteen even kijken wat die post van Martine dan was. Ik ben het er ook niet mee eens (ik werk al 5 jaar op het hoofdkantoor van een mode bedrijf, met 96% vrouwen en de sfeer is top), maar ik zie niks over het liever willen hebben van een mannelijke baas. Misschien is er een edit geweest?
Ik denk ook dat womenempowerment niet begint met ´vrouwen doen zo veel dingen fout! ze zouden moeten veranderen!´ wat de krabbenmand metafoor in principe wel zegt. Een betere manier zou zijn om zelf het goede voorbeeld te geven en anderen aan te sporen dat ook te doen.

Mart -

Oei wat een hoop gedoe zeg. Ik heb ook een verandering gemerkt in 2wmn. Het is natuurlijk heel makkelijk om hier kritiek op te leveren maar het is helemaal niet gek dat een dergelijke verandering plaasts vindt. En de ene lezer/kijker kan zich hier heel erg in vinden en de ander niet. Het nadeel is alleen dat een reactie heel fel kan zijn en ook bijna persoonlijk.
Ik vind het heel tof dat jullie de tijd hebben genomen om hier zo op in te gaan. Blijf trouw aan jullie zelf want alleen dan kunnen jullie genieten van je werk. Zonder dat plezier kunnen jullie nooit een goed product leveren. Helaas kan je niet iedereen tevreden houden. Heel jammer als je lezers/kijkers kwijtraakt maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die jullie wel (nog steeds) aanspreken.
Keep up the good work! Hoewel jullie levensfasen totaal niet overeenkomen met de mijne geniet ik nog steeds van 2wmn! ❤❤❤

Lonnen -

LieveLieve meiden
Mijn mond valt open niet alleen van sommige reacties maar ook het feit dat jullie zo moeten verdedigen… mijn oma zou zeggen: stop daar eens mee…
Het is niet belangrijk wat een ander er van vind, het is belangrijk wat jullie er van vinden…
Ook dat het groeien, als mens en bedrijf…
Doe jullie ding, misschien haken er mensen af en is er even een bezoeker/volger dip maar let op er komen nieuwe voor terug

Kick some ass girls

Didi -

Hoi meiden, pfew wat een reacties, meningen oor- en veroordelingen deze week. Veranderingen zijn blijkbaar soms moeilijk voor zowel de lezer als de “creator”. Ik reageer normaal nooit maar wilde jullie toch meegeven: doe je ding! verander wat goed voelt, groei in alle opzichten, want 2wmn is nl helemaal en alleen van jullie :) Wij als lezer hebben een keuze jullie wel of niet volgen, dus wanneer we uit elkaar zouden groeien nemen we afscheid. En tegelijkertijd zullen er door veranderingen weer nieuwe lezers aansluiten. Wat mij betreft hoeven jullie je totaal niet te verdedigen je bent enkel en alleen verantwoording aan jezelf verschuldigd. Je kan het toch nooit iedereen naar de zin maken dus het belangrijkste is dat het naar jullie zin is. Wat mij betreft ga lekker door ik vind jullie sterke, krachtige dappere kanjers xxx Didi

Anoniem -

Dag dames,

Hier een berichtje van een stille lezer. En inderdaad: een lezer. Ik ben niet zo van het kijken van vlogs. Met lezen kan ik scrollen, skippen, teruglezen en bepaal ik zelf hoe lang het duurt. Interessant stukken lees ik, oninteressante stukken sla ik over. Met een video kan dat niet en ben ik afhankelijk van de content die jullie erin stoppen.

En ja, jullie clickbaittitels wekken mijn interesse. En toch kijk ik die video’s niet. Waarom niet? Omdat 95% van de content voor mij simpelweg oninteressant is. Regelmatig vind ik het daadwerkelijke antwoord van clickbait dan ook nog een anticlimax en vraag ik me af waarom ik een kwartier heb zitten kijken naar dingen die me gewoon geen voldaan gevoel geven.

Ik vond jullie LLG-video’s daarentegen interessant om te kijken. Niet zozeer vanwege het onderwerp, maar wel omdat die video’s gefocust waren. Jullie gaven tutorials over bepaalde onderwerpen, of bespraken allerlei puberproblemen. Dat deden jullie ook voor 2WMN (Favorites bijvoorbeeld). Daardoor wist ik waar de hele video over zou gaan en dat vond ik veel interessanter dan een dagje meekijken in jullie leven. Sorry, maar ik vind vlogs over het algemeen niet zo boeiend. Er is geen enkele YouTuber die ik volg (m.u.v. IkVrouwVanJou). Ik ben nou eenmaal geen realitysoap-type. En zo volg ik jullie langzaamaan steeds minder, ontstaat er afstand en verliezen jullie mij als lezer/volger.

Dat hoeft uiteraard niet erg te zijn. Het belangrijkste is dat jullie doen wat jullie leuk vinden. Gepassioneerd werken is een van de belangrijkste dingen. Ik hoop dat jullie een hele nieuwe fanbase zullen vinden die dat wel interessant vinden. Met dergelijke veranderingen zullen er altijd mensen zijn die het leuk vinden en die meegaan, maar ook mensen zoals ik die niet meegaan. Je kunt het dus nooit goed doen, en dat geeft niet. Volg je hart, ik gun jullie het allerbeste en heb leuke video’s van jullie gezien. De move die jullie nu maken sluit minder bij mij aan en ik maak dan ook de keuze om jullie niet meer te volgen. Dat wilde ik graag ook aangeven, zodat jullie ook weten waarom deze volger verdwijnt.

En toch veel succes meiden!

Chantal -

… en Annic schrijft een droomfactuur. Zó zoet!

Angela -

Lieve dames. Ik volg jullie al een hele tijd en mij zijn die veranderingen natuurlijk ook opgevallen. Volgens mij is het ‘probleem’ vooral dat de lezers niet goed zijn meegenomen in de veranderingen. In het werk wat ik doe focus ik mij daar heel erg op en ik zie dat nu veel terug komen. Het is zó belangrijk om iedereen er in mee te nemen, dingen voor te leggen, mensen om hun mening te vragen. En dat is nu helaas niet gebeurt. Men wil graag ergens wat van kunnen vinden, dat zie je nu ook wel met het groot aantal reacties :) Verandering is goed, je mensen daarin meenemen nog beter…

Angela -

gebeurd* hahaha

Lara -

Helemaal mee eens. Communicatie is, zeker als professional, erg belangrijk. Die communicatie is er niet geweest en is op dit moment nogal tegenstrijdig.
Zo schrijven jullie: ‘Het feit dat we jullie hierin meenemen (het boek, de BV’s die we oprichten en cursussen die we willen gaan opzetten) zijn vooral gericht op ons enthousiasme.’
Het is juist een feit dat jullie je volgers niet hebben meegenomen hierin. Dit schrijven jullie ook een paar regels verder: ‘We kunnen ons heel goed voorstellen dat dit alles opeens nogal snel en rigoureus gaat en out of the blue komt. We hebben jullie daar niet goed in meegenomen.’
Nog een voorbeeld is het ‘let op, we stoppen niet met bloggen’, om een paar regels daarna te schrijven dat er ooit wel een einde komt aan het bloggen.

Ik denk dat het meenemen van volgers in de veranderingen die jullie willen aanbrengen juist als blogger/vlogger/influencer belangrijk is. Uiteindelijk is het mede dankzij jullie volgers dat jullie nu geen baan als logopedist hebben, maar kunnen doen wat jullie het leukste vinden.

Eva -

Het belangrijkste in het leven vind ik jezelf zijn en de beste versie van jezelf worden. En niet iemand willen zijn die je niet bent. De ideeën die ik nu lees vind ik niet jullie kracht. Ik hoop dat jullie de reacties niet naast je neer leggen maar er echt iets mee doen. Misschien een brainstorm organiseren met een aantal trouwe lezers. Waar staan jullie nu, wat zou je willen en wat zijn hun behoeften als trouwe volgers. Als je dit niets vindt denk ik dat je veel volgers gaat verliezen en moet hopen op een totaal andere doelgroep. Waarvan ik betwijfel of je die aan trekt.. Ik wens jullie veel wijsheid en wil jullie wel bedanken voor alle jaren dat ik jullie met plezier heb gevolgd.

Lies -

Ik vind dat jullie goed bezig zijn, dames!
De content over kinderen skip ik, want ik heb en wíl geen kinderen (maar vind het dan wel weer boeiend om te lezen waarom iemand dat wel wil). Maar veel andere dingen vind ik echt top.
Te gek om te zien dat jullie nieuwe dingen bedenken en Doen! Misschien werkt niet alles, maar je steekt er sowieso wat van op.
Ik zou juist graag ook lezen/zien over hoe het is om als ondernemer (zelf net begonnen :-)) nieuwe stappen te maken, hoe pak je dat aan, enz.
Want het is zo leuk en leerzaam om te zien hoe anderen dat doen. En het is een schop onder je hol als je al heel lang twijfelt en dan zulke enthousiaste vrouwen het ‘gewoon’ ziet DOEN!
X

Pauline -

Het is nooit mogelijk om het iedereen naar de zin te maken.
Als jullie de gelegenheid hebben en aanpakken om jullie dromen waar te maken, ook al is dat moeilijk, zullen jullie later nooit spijt hebben dat jullie het niet gedaan of geprobeerd hebben.
Ik vind jullie sterke vrouwen en wens jullie het allerbeste voor de toekomst.

Larissa -

Hoi Willemijn en Martine,
Eigenlijk reageer ik haast nooit op jullie, maar heb nu toch wel de behoefte om dit te doen. Ik vind jullie echt toppers! En ik vind het altijd zo fijn om naar jullie vlogs te kijken en de ontwikkelingen die jullie doormaken rondom het moederschap en jullie bedrijf. En ja, jullie veranderen, maar dat doet toch iedereen in zijn carrière? En ik vind dat juist leuk om te zien! Daarnaast volg ik jullie, om wie jullie zijn en ik vind dat jullie dat juist goed laten zien! Ik zal jullie zeker blijven volgen en hoop dat de ontwikkelingen uiteindelijk heel goed gaan uitpakken!
Liefs, Larissa

Nadieh -

Wat ik vooral merk aan mezelf is dat ik soms een beetje jeuk krijg van de vlogs. Jullie willen heel graag positief en relaxed overkomen maar het is alles behalve dat. Ik snap dat het super zwaar is alles bij elkaar maar zelf word ik er lichtelijk bang van als ik aan een toekomst met kinderen en werk en een sociaal leven denk. Ik volg jullie al heel erg lang, maar de laatste tijd is het echt minder geworden.

Lindi -

Precies. Geklaag over hoe kort de nacht wel niet was, hoe slecht de kinderen wel niet slapen, Willemijn die op Instagram in de stress schiet omdat ze voor het eerst met kinderen gaat vliegen, gezeur over ruziënde broertjes… het is allesbehalve relaxed. En dat is niet erg, maar pretendeer dat dan ook niet te zijn.

Margje -

Wow, wat een reacties. Ik ga er geen lang verhaal van maken. Wil jullie alleen maar zeggen dat ik het stoer vind dat jullie deze weg in durven te slaan. Dat het niet iedereen naar de zin is, is dan maar zo. Je moet toch ergens beginnen, en dat gaat niet altijd over rozen en zonder foutjes. Respect hoor meiden!

judith -

Het is erg jammer, maar een verandering ken ook leuk zijn. En het moeder zijn dat verandert ook veel, ben zelf ook nu moeder ik kijk veel anders naar dingen die ik vroeger leuk vond.

Johanne -

Alle respect voor het volgen van jullie hart. Dat is niet iets wat iedereen durft. Ik denk dat jullie weten wat het risico is dat erbij komt kijken, en tja, soms moet je ook afscheid nemen van een oude doelgroep en een nieuwe verwelkomen. Jullie verwensingen toesmijten is volgens mij ook nergens voor nodig. Jullie leven jullie levens en niet die van iemand anders. En als je ergens niet meer gelukkig van wordt, dan moet je maar net het lef hebben om daar verandering in te brengen. En dat doen jullie. Al is het voor velen misschien niet duidelijk wat de doelgroep is en wat jullie gaan doen, dat komt vanzelf wel. Dat is toch heel vaak het ‘probleem’ (de uitdaging) bij nieuwe merken? Mijn aandacht voor jullie is ook verschoven van blog naar Instagram en ik vind jullie verandering daar alleen maar goed. Professioneel en précies waar Instagram tegenwoordig voor gebruikt moet worden. Juist zo bouw je daar een band met je volgers (zegt de vrouw die halfslachtig Instagrammed).

Vwb het commerciële…ook dat is iets wat inderdaad veel mensen niet trekken. Ik kan niet zeggen dat het me stoort. Als je weet dat jullie hier geld mee verdienen, moet je ook weten dat zulk soort artikelen komen. Clickbait ben ik misschien ook niet de grootste fan van, maar als het werkt? Wellicht verliezen jullie hierdoor wel de doelgroep die je niet meer nodig hebt en krijgen jullie er een nieuwe doelgroep bij die je wel nodig hebt. Ik blijf jullie iig lekker via Insta volgen en klik natuurlijk graag op een artikel als ik ‘m interessant vind (maar da’s altijd al zo geweest ;-)). Heel erg veel succes gewenst. Jullie werken er keihard voor.

Em -

Je schrijft dat volgers naar Willemijn en Martine “verwensingen toesmijten”.
Dat heeft niemand hier gedaan. Gelukkig maar!

Tom -

Jullie spreken jezelf in deze edit behoorlijk tegen. Op kritiek over authenticiteit reageren jullie namelijk als volgt: ‘We denken zelf dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. Commerciëler worden hoeft niet gepaard te gaan met minder authentiek zijn, maar we hebben clickbait ook nodig om te groeien en op te vallen tussen sensatie en sex.’
Het is heel simpel: clickbait is misleidend. Jullie gebruiken het toch omdat het scoort, terwijl jullie er eigenlijk niet achterstaan. Hoe kunnen we dat anders interpreteren dan niet-authentiek gedrag?

Hester -

Zelfde als met Instagram. Eerst helemaal uitleggen dat de nadruk in de online influencers wereld steeds meer op YouTube en Instagram komt te liggen en dat jullie er daarom meer op willen focussen, maar volgens deze edit zijn de perfecte Instagram feeds ‘echt alleen omdat jullie dat zelf zo leuk vinden en heeft het niets te maken met het trekken van meer volgers’. Uhm…

Ilse -

Dames, jezelf ontwikkelen is goed en hoort erbij. Zeker jullie ‘commercielere’ inslag is niks mis mee, die is niet meer dan noodzakelijk voor iedere ondernemer die zichzelf serieus neemt. Ik juich jullie nieuwe ingeslagen weg ook zeker toe. Het is mij echter volstrekt onduidelijk wie jullie als doelgroep zien om je produkten aan te verkopen. Zijn dat jullie volgers nu, die echt geinteresseerd zijn en van wie jullie soms al jaren lang het vertrouwen genieten? Of zoeken jullie een nieuwe doelgroep? Even wat basiskennis marketing die jullie coach blijkbaar niet heeft gegeven: Om iets te verkopen heb je vertrouwen nodig. Tenzij je niet geinteresseerd bent in je goede naam natuurlijk maar dat kan ik me niet voorstellen. Met die schreeuwerige clickbait titels die nergens op slaan win je geen vertrouwen, sterker, jullie trouwe volgers voelen zich niet serieus genomen en haken af. Vast heel fijn voor het aantal volgers op korte termijn, maar dit zijn niet de volgers die produkten van jullie willen kopen. Wees eerlijk en oprecht: het aantal potentiele klanten aan wie jullie je boek en cursus willen verkopen zijn jullie volgers, neem ze serieus!! Just my two cents.

Sanne -

Ik reageer niet vaak maar toen ik dit allemaal las, moest ik wel.
De blogwereld wordt steeds commerciëler. Dat is altijd al geweest, alleen de laatste tijd veel meer. Ik volg veel blogs en youtubers en 8 op de 10 hebben standaard clickbait. Je moet daar onderhand wel in meegaan, wil je inkomsten kunnen genereren en blijven bestaan als ondernemers. Jullie zijn qua inkomsten afhankelijk van blog en YouTube dus ik vind dat heel begrijpelijk. Soms baal ik wel van clickbait titels, maar als iedereen het doet, kom je er gewoon bijna niet meer doorheen als je het niet doet. Jullie hebben gezinnen te onderhouden samen met jullie mannen en soms vergeten mensen denk ik dat een blog maken en onderhouden veel werk, tijd en geld kost.
Iedereen wil alles graag naar zijn of haar mening zien, maar je kunt niet iedereen tevreden houden en dat hoeft ook niet. Jullie veranderen zoals iedereen (hopelijk) met de jaren verandert. Jullie kijk op het leven is anders sinds er kinderen bij zijn en dat is niet meer dan logisch. En dat er dan ineens wel foto’s of beelden van de kinderen te zien zijn, vind ik alleen maar leuk. Soms mis ik livelifegorgeous wel, maar dan weet ik dat ik dat soort content bij anderen kan vinden en jullie content bij jullie en dat is prima.
Onthoudt dat je nooit iedereen te vriend kan houden, want wat de een mooi vindt, vindt de ander niet mooi.

joy -

Ik ben ook een tijdje geleden afgehaakt. Vooral vanwege het hoge “moeke” gehalte.
Ik ben geen moeder, wil het ook niet worden, en dan is veel content gewoon niet bijster boeiend. Ik volgde jullie wel nog op instagram, maar sinds de overgestylerde feeds ben ik ook afgehaakt. Het spreek me gewoon echt niet aan.
Dat is verder mijn probleem, en is ook niet verwijtbaar.

Het enige waarvan ik vind dat jullie het echt niet goed hebben gedaan, is de radiostilte op de blog. Dit statement komt mijn inziens rijkelijk laat.

Goed, ik kroop weer terug in mijn hol! Ik wens jullie alle succes met jullie nieuwe strategie!

Marijke -

Aan bloggen komt een keer een eind. Als je de 30 aantikt dan trek je de meerderheid niet. Neem als voorbeeld het 14 jarige meisje uit Apeldoorn wat op 350.000 volgers zit en haar eigen schoolspullen lijn bij de Hema heeft. Daar kijken de jongeren gewoon naar. Kun je niet omheen. Ik snap dat je uiteindelijk een ander concept moet kiezen maar een boek uitbrengen terwijl je er nog niet eens een van 1 jaar hebt rondlopen (en zelf waarschijnlijk ook advies kunt gebruiken) is een beetje zweverig. Als mijn buurvrouw met haar 3- ling dit zou doen kan ik dat begrijpen. Zij heeft alles X3 moeten doen. De reacties kunnen hard overkomen maar als dat zo wordt ervaren dan zul je daar ook mee moeten kunnen omgaan. Je kunt nou eenmaal niet met meerdere kapiteinen op een schip zitten.

Anna -

Mee eens. Een boek gaan (mee)schrijven over dit onderwerp als je voor het eerst zwanger bent/je alles bij de eerste nog aan het leren bent vind ik onbegrijpelijk. Ik krijg liever advies van iemand met ervaring.

Anna -

Meer ervaring*

Deborah -

Ze benoemen toch ook heel duidelijk dat de geen experts zijn en schrijven het juist, vanuit hun eigen ervaring. Ze willen anderen steunen, omdat ze het zelf zo lastig gehad hebben, dus het lijkt mij niet dat ze dan roepen dat ze het allemaal zo goed weten. Beetje gekke reactie dit en dan heb je gewoonweg niet geluisterd naar wat ze gezegd hebben over het boek..

Maxie -

Aangezien er al zo veel (lange) comments zijn over het algemene gevoel bij 2WMN, laat ik alleen even mijn mening achter over instagram.

Ik vind jullie instagramveeds erg leuk om doorheen te scrollen en ik snap het als je ze naar een hoger niveau wilt brengen. Waar ik geen fan van ben, zijn de lange, bijna artikelachtige teksten die jullie erbij plaatsen. Ik durf bijna niet mijn mening achter te laten op instagram. Dat ligt aan het platform en zal niet veranderen. En dit gevoel hoor ik van iedereen om me heen. Dus als ik zie dat jullie weer een half artikel onder een foto hebben geplaatst, krijg ik ten eerste een naar gevoel omdat ik me niet veilig genoeg voel om een comment achter te laten en ten tweede vind ik het jammer dat jullie niet gewoon een (kort) artikel op 2WMN plaatsen want daar voel (om eerlijk te zijn, voelde) ik me wel veilig. Het is voor mij een dubbel naar gevoel. Dit zal niet voor iedereen zo zijn, maar het bestaat wel en dat helpt niet bij het groeiende negatieve gevoel dat blijkbaar bij velen aanwezig is. Hopelijk helpt dit om een andere kijk op de gevoelens van jullie volgers te geven.

Ik heb deze tip al achtergelaten, maar lees echt even dit artikel over blogs/youtube/instagram en de toekomst hier van: https://www.inthefrow.com/2018/06/the-future-of-blogging-and-influencers.html

Ow en, een klein puntje dat wel heel vaak terug komt… Niet zo heel veel mensen vinden Sannic leuk. Denk daar eens even over na, want dat kan jullie zeker helpen (en nee, mensen vinden haar niet leuk omdat ze een “lady boss” is, er zit een verschil tussen nare personen en bossladies).

Maxie -

Ow ja, en ik denk dat Martines instagrampost over de kreeftenmand gewoon op het verkeerde moment gepost was en niets met de comment te maken heeft :)

Jana -

Ik vind de blog-achtige posts op instagram net wel heel leuk! Maar ik kan we wel vinden in het ‘onveilig’ gevoel. Ik zal ook nooit reageren op Instagram, terwijl ik dit hier wel durf!

Manja -

Alsof jullie gedwongen zijn om clickbaittitels te gebruiken. Alsjeblieft zeg, dat is nog altijd een keuze. Er zijn er genoeg die succesvol zijn zonder gebruik van clickbait. Als je dermate een probleem hebt met clickbait, zou dat juist een morele afweging zijn om het niet te gebruiken. De youtubecultuur is geen losstaand gegeven, daar ben je zelf net zo goed onderdeel van. “Jullie forceren ons om clickbaittitels te gebruiken”. Er is a) geen groei zichtbaar sinds het gebruik van clickbait en b) jullie kijkers hebben er steevast kritiek op onder de video’s. Lijkt me niet meer dan een wanhopige poging om kijkers te trekken. Behoorlijk krom om dat vervolgens om te draaien, en de schuld bij de kijker neer te leggen.

Marloes -

Sommige reacties zijn inderdaad niet fijn om te terug te lezen. Ik kan ook begrijpen dat door jullie eigen ontwikkeling in ondernemerschap en op persoonlijk vlak je een deel van je vaste lezeressen zult verliezen. Iedereen ontwikkeld zich op een andere manier en in andere richtingen. Dat het pijn doet mag ook! Het voelt voor beide kanten als een verlies. Dat wil niet zeggen dat ik het oké vindt om zo fel te reageren.

Als imagostylist ben ik dagelijks bezig met mensen en bedrijven die een transformatie doormaken. Wat ik hun altijd meegeef is dat veranderingen ook meningen van andere teweeg gaat geven postieve en negatieve. Het zijn echter maar meningen vanuit iemand anders zijn/haar gedachten en gevoelens, waar het bij een transformatie om draait is je eigen waarheid. En als jullie gelukkiger worden van deze nieuwe weg dan is dat goed.

Hoe graag we het ook willen, je kunt niet iedereen te vriend houden! Er zullen mensen gaan en nieuwe mensen bijkomen.

Zo volg ik jullie al wel wat jaren sporadisch, maar juist de laatste tijd ben ik jullie veel intensiever gaan volgen. Ik vind de nieuwe weg die jullie ingeslagen zijn juist veel leuker, met name jullie vlogs en Instagram!

Veel liefs,

Een nieuwe fan 😘

Nelleke -

Ik bedoel natuurlijk ‘meer kijkers oplevert’ in plaats van ‘meer video’s’.

Haydée -

Toch bijzonder hoe dit zoveel emoties kan losmaken! Het zegt wel iets over de betrokkenheid van de lezers. Ik hoop dat de nieuwe weg die jullie inslaan goed uitpakt voor jullie. Ergens in de reacties las ik dat bloggen dood was. Ik mag hopen van niet, want ik denk dat veel mensen toch nog de voorkeur geven aan een geschreven artikel. Maar jullie boren met de nieuwe aanpak vast een nieuw lezers- of kijkerspubliek aan. De tijd zal uitwijzen hoe het verloopt. Spannend, toch?

Mo -

Persoonlijk vind ik het vooral jammer dat jullie je lezers niet echt mee hebben genomen in de stappen die jullie zetten. Vergeet niet dat “wij” ook veel bruikbare input kunnen leveren; bovendien is het bestaan van jullie onderneming van jullie volgers afhankelijk. Wat concrete voorbeelden: waarom de lezers niet mee laten denken over de opzet en inhoud van een cursus die jullie opzetten, over onderwerpen voor jullie boek, of misschien zelfs ook over jullie nieuwe koers? Niet dat jullie al deze adviezen klakkeloos aan zouden moeten nemen, maar het zorgt wel voor binding en sympathie vanuit de lezer en kan hele bruikbare input leveren voor jullie.

Alie -

Wow, bedankt dat jullie mijn comment noemen! Fijn dat deze jullie heeft geraakt.

Prachtige edit trouwens, vanuit het hart!

Nelleke -

Ik kan me voorstellen dat jullie buikpijn hadden bij het lezen van alle commentaren. Bedankt voor de super eerlijke, lieve en openhartige edit! Ik zelf heb eerder gereageerd dat ik de clickbaits lastig vind, maar (zeker na de edit) begrijp ik dit veel beter!!! Vooral ook blijven doen! Als jullie clickbaits toevoegen en dit meer video’s oplevert waardoor jullie kunnen blijven bestaan: dan is dat het zeker waard!!!!! Ik zou het jammer vinden als jullie door niet commercieel te zijn moeten stoppen!

Hopelijk kunnen jullie alle vervelende, negatieve reacties van jullie afzetten. Toevallig zag ik vanmorgen een quote voorbij komen (‘verspil je tijd niet aan uitleg geven, mensen horen alleen wat ze willen horen’) en ik moest aan jullie denken. Hoe duidelijk jullie edit ook is, de echte ‘zeikerds’ gaan ook hierover vallen… Dus hopelijk kunnen jullie dat loslaten!

Ik blijf in ieder geval (zoals de afgelopen jaren) een trouwe volger! Ik vind, zoals ik ook zei in mijn eerdere reactie, dat uit jullie nieuwe video’s zoveel enthousiasme en energie afstraalt! Jullie zijn echt geweldig!!!!

Hester -

Bedankt voor jullie openheid en eerlijkheid in deze edit, Willemijn & Martine. Het moet zeker niet makkelijk zijn om deze comments te lezen, hoe sterk je ook in je schoenen staat en hoe goed bedoeld de kritiek ook mag zijn. Ik waardeer dit en dat jullie met je volgers de dialoog aan gaan, daar kan menig online platform een voorbeeld aan nemen. Je stelt je toch kwetsbaar op en dat vergt een zekere dapperheid.

.P.S. Ik zou de titel op de homepagina van 2wmn even aanpassen, dat ook daar zichtbaar is dat er een edit is geplaatst voor geïnteresseerden! (Misschien hebben jullie dat al gedaan, maar net zag ik het nog niet).

Hanna -

Reactie verwijderd? Nog maar een keer dan.

Lieve dames,
Mooi om te zien hoeveel dames de moeite nemen om (uitgebreid) te reageren op jullie artikel en de ontwikkeling die jullie de laatste tijd doormaken. Ik lees heel veel opbouwende kritiek en oprechte gevoelens die worden geuit. Heel veel van ons voelen zich kennelijk voldoende betrokken bij jullie en het product (jullie blogs en video’s die jullie al jaren maken), om de tijd te nemen om jullie feedback te geven.

Ik vind het pijnlijk om dan een instagram post van Martine te lezen, waarin ze refereert aan een mand met krabben die elkaar naar beneden proberen te halen. Is dat echt hoe je ons, de trouwe lezers en volgers, ziet? Als je feedback alleen maar als een aanval opvat (en niet de oprechte emoties kunt waarnemen plus de teleurstelling die mensen voelen, doordat ze juist zo betrokken bij jullie zijn en al jaren volgen), dan kun je nog zoveel blogs wijden aan zelfontwikkeling en puurheid, maar lijkt dat toch allemaal een wassen neus. Jouw instagram post komt wat dat betreft toch als een sneer over naar de reacties hier.
Hopelijk kunnen jullie het allemaal even laten bezinken, de rode draad (zoals ook door anderen al opgemerkt hier) er uit halen en toch iets doen met de nuttige feedback die jullie krijgen.
Fijne dag!

Lien -

Hoi Hannah,

Als je de reacties onder de instapost had gelezen dan had je gezien dat Martine aangeeft dat dit ziet op een andere situatie. Misschien eerst navragen en dan pas een mening geven?

Moet wel zeggen dat de timing van de post enigszins ongelukkig is gezien alles wat speelt en ik wel snap dat je denkt dat het hier op ziet.

Hanna -

Hi Lien,

Dank voor je reactie! Echter is het bericht op instagram ook van mij waarop Martine reageert.
Dat deed ze pas nadat ik hier al een bericht had geplaatst. Dus nee, geen kwestie van beter lezen :) En als het echt geen betrekking heeft op dit artikel, dan is de timing wel echt beroerd. Zeker als je meer met instagram wil gaan doen en juist daar het verschil maken.

Groetjes!

Auk -

Ik heb best wel lang getwijfeld of ik wel of niet een reactie moest achterlaten maar het houdt me blijkbaar best bezig. Dus here we go! Allereerst wil ik zeggen dat ik het ongelooflijk stoer en knap vind dat jullie voor jullie bedrijf kiezen en dat jullie willen groeien en ontwikkelen (dat is voor mij persoonlijk één van de allerleukste dingen aan ondernemer zijn!). Ik vind ook niet dat jullie de ‘bak stront’ verdienen die er nu deels wordt uitgestort – er staan overigens ook heel veel mooie, opbouwende kritieken in de reacties. Wél denk ik dat het verstandig zou zijn om over een aantal genoemde zaken na te denken. Belangrijkste zijn in mijn ogen twee dingen. Allereerst, wat is jullie doel / missie? Waarom doe je wat je doet? Als dat ‘vrouwen inspireren’ of ‘mommy’s helpen bij een relaxter leven’ is, is het middel dat je daarvoor gebruikt (YT/Insta) daadwerkelijk een middel en niet zozeer een doel opzich. Plus: jullie hebben zelf de algoritmes en beslissingen van zulke grote partijen niet in de hand dus je zou je sowieso kunnen afvragen of je daarvoor je eigen site wilt ‘opgeven’. Het tweede wat ik jullie zou willen meegeven is na te denken over wat je precies wilt doen voor wie. In principe is zolang jullie advertenties verkopen de adverterende partij jullie klant en wij volgers kunnen daar iets van vinden, maar jullie leveren niet direct iets aan ons en hebben wat dat betreft ook niet echt met onze kritiek te dealen. Maar als je zelf producten wilt verkopen direct aan je volgers, dan zijn we ineens wél je directe klant en daar zou ik wél naar luisteren en zuinig op zijn. Ik kan nog uren over dit onderwerp praten en het lijkt mij oprecht leuk als jullie die struggles en het beslissingproces wat meer delen (ik ben geen mommy en dat ben ik ook niet van plan te worden). Ik wens jullie oprecht het allerbeste en ik geloof ook dat de meeste van jullie volgers dat doen – kijk hoe betrokken iedereen is! Wat jullie ook besluiten en welke richting jullie ook opgaan, ik hoop dat het jullie blij maakt. Iets doen wat je niet echt voelt of iemand zijn wie je niet echt bent kost volgens mij nog veel meer energie dan 24/7 werken voor iets waar wél je hart ligt, dus ik hoop oprecht dat jullie een pad kiezen wat bij jullie past. Heel veel succes met alles de komende tijd!

E.M. -

Lieve Martine en Willemijn,

Ik reageer nooit en nu dus wel. Ik heb altijd veel respect gehad hoe jullie alle ballen hoog hielden. Heel knap. Ik begrijp volledig dat nu jullie beiden moeder zijn er keuzes gemaakt moeten worden. Ik wil bij deze zeggen, ik geniet zowel van jullie blogs als vlogs. Sterker nog, voor de vlogs ga ik zitten echt een momentje maak ik altijd van. Ik heb zo gelachen om het eerste deel van jullie reisvlog naar Berlijn. Ik verheug mij op al jullie nieuwe avonturen in jullie vlogs.

Verder moeten jullie wat jullie gelukkig maakt en dat bepalen jullie en echt alleen jullie zelf! Liefs

Willemijn -

Ik reageer normaal nooit op jullie artikelen maar ik wil toch ook graag even zeggen dat ik het onwijs jammer vind dat jullie deze nieuwe commerciele weg in slaan. Ik volg jullie niet meer op instagram omdat er alleen nog maar ‘perfecte’ foto`s te vinden zijn, mooi belicht, vol in de make-up etc. Ik kan me hierin als jonge moeder totaal niet herkennen. Ook vind ik het heel erg jammer dat jullie minder blogposts gaan posten en 2 wmn eigenlijk achterlaten. Ik zag dat de domeinnaam wilentien al gekocht is ;). Ik haak af want voor mijn smaak zijn jullie te commercieel aan het worden, en proberen jullie teveel te lijken op Annic. Het is juist fijn om herkenning te vinden voor mij als jonge moeder, en die herkenning vind ik niet bij twee succesvolle vrouwen met veel bedrijven, een boek en masterclasses…

Dorien -

Los van alle negatieve reacties vind ik het ontzettend moedig en knap dat jullie je hart volgen.
Ik vind het jammer om de reacties te lezen, mensen die geen begrip opbrengen voor jullie situatie.
Uiteraard groeien mensen, je blijft niet je hele leven dezelfde persoon, en dan is het meer dan logisch dat dit reflecteert in jullie content en jullie toekomstplannen. In de online wereld denk ik inderdaad dat stilstaan een dooddoener is. Dus alsjeblieft, blijf groeien, veranderen, plannen maken, …
Jullie doen dat fantastisch en ik wens jullie enorm veel succes toe!
Ik volgde jullie op livelifegorgeous, nu op 2wmn en ik denk dat ik dat zo nog wel een tijdje doe. Jullie op deze manier zien groeien is prachtig!
Veel liefs!

Hanna -

Lieve dames,
Mooi om te zien hoeveel dames de moeite nemen om (uitgebreid) te reageren op jullie artikel en de ontwikkeling die jullie de laatste tijd doormaken. Ik lees heel veel opbouwende kritiek en oprechte gevoelens die worden geuit. Heel veel van ons voelen zich kennelijk voldoende betrokken bij jullie en het product (jullie blogs en video’s die jullie al jaren maken), om de tijd te nemen om jullie feedback te geven.

Ik vind het pijnlijk om dan een instagram post van Martine te lezen, waarin ze refereert aan een mand met krabben die elkaar naar beneden proberen te halen. Is dat echt hoe je ons, de trouwe lezers en volgers, ziet? Als je feedback alleen maar als een aanval opvat (en niet de oprechte emoties kunt waarnemen plus de teleurstelling die mensen voelen, doordat ze juist zo betrokken bij jullie zijn en al jaren volgen), dan kun je nog zoveel blogs wijden aan zelfontwikkeling en puurheid, maar lijkt dat toch allemaal een wassen neus. Jouw instagram post komt wat dat betreft toch als een sneer over naar de reacties hier.
Hopelijk kunnen jullie het allemaal even laten bezinken, de rode draad (zoals ook door anderen al opgemerkt hier) er uit halen en toch iets doen met de nuttige feedback die jullie krijgen.
Fijne dag!

Dorien -

Volgens mij gaat die mand echt enkel over de comments die allesbehalve begrip tonen, of op een niet-opbouwende manier een mening uiten. Jij hebt een welgeformuleerde post geplaatst op een respectvolle toon. Scroll even verder en je ziet heel wat andere soort posts staan. Ik denk altijd maar, ‘zou ik het zo in een real life conversatie zeggen, nee, dan zeg ik het beter niet’. 😉

Hester -

Klopt, ik geloof dat dit metafoor niet per se aan sneer was naar de commentaren op de blog maar meer een fenomeen wat zich helaas op heel veel vlakken van iemands leven afspeelt. Een goede post, want ik denk dat veel vrouwen zich hierin kunnen vinden (ikzelf in ieder geval wel). Maar voor iemand die haar zinnen gezet heeft op het strategisch gebruiken van Instagram is de timing inderdaad ongelukkig gekozen.

Judith -

Absoluut mee eens, ik dacht ook ‘whut?’ toen ik op Martines instagram keek. Zeker, er staan een aantal nare, onterechte reacties in de lange lijst hieronder, maar het merendeel zijn hele nette, constructieve reacties van volgers die juist het allerbeste met jullie voor hebben en begrip hebben voor de commerciële kant – alleen minder voor de manier waarop dit gebeurt. Of de vergelijking met de krabben nou bedoeld is voor alleen de ergste reacties of niet (of voor het social media wereldje in het algemeen), ik vind de timing slecht gekozen en het ook allerminst professioneel overkomen. Het gros van de reageerders heeft oprecht het allerbeste met jullie voor, beetje jammer om daar zo overheen te walsen en te doen alsof het allemaal afgunst is.

Nanda -

Ik volgde eerst heel veel “beautybloggers”, maar ik kwam altijd het liefste hier – alhelemaal toen jullie naar 2WMN overgingen. Ik vond jullie vrolijk, authentiek en zo leuk julliezelf. Toen jullie kinderen kregen, kon ik al wat minder relateren (ik wil zelf geen kinderen) maar vond het wel heel leuk om te lezen wat jullie ervaringen waren en hoe het voor jullie was. Juist omdat jullie zo doodgewoon oprecht waren. De laatste tijd is het alleen maar YouTube en het draait het vooral om kinderen. Ik kom hier nog wel, maar ben iedere keer wel een klein beetje teleurgesteld als er weer alleen video over kinderen en moederschap online staat. Het voelt weinig meer authentiek en zoals andere reacties zeggen, vooral heel 13 in een dozijn. Heel erg jammer! Maar, ik snap wel heel goed dat jullie verder willen komen, niemand wil echt op een plateaufase blijven hangen. Ik denk wel dat jullie helemaal de plank misslaan met de richting die jullie op gaan. Jullie kracht is jullie authenticiteit en dat is helemaal weg. Ik denk ook niet dat ik hier meer ga komen, ik lees liever een leuk artikel dan het zoveelste YouTube filmpje.

Mirjam -

Relaxed moederschap vind ik niet echt naar voren komen bij jullie.
Zie juist veel klagen en vermoeidheid in jullie video’s wat alleen maar heel logisch is, kleine kinderen kosten veel energie.

Hester -

Klopt, ik heb eerder het gevoel alsof jullie zelf nog zoekend zijn naar ‘relaxed moederschap’. Ook erg tegenstrijdig met de clickbait titels als “help! mijn peuter sluit zich op!”, “groot drama!” (als het pannenkoeken eten toch niet gezellig uitpakt) terwijl het allemaal wel mee blijkt te vallen. Maar goed, ik zie natuurlijk ook maar een fractie van jullie leven en iemand anders interpreteert het misschien heel anders. Er is immers geen definitie van relaxed moederschap. Al vind ik dat klagen heel erg meevallen als ik lees over de gebroken nachten en een kind wat altijd ziek is, dat lijkt me echt heel pittig!

Jorien -

Ah Willemijn en Martine, ik vind jullie ontwikkeling persoonlijk juist heel gaaf om te zien. Ik volgde de blog al toen het nog alleen van Willemijn was way back when, en waar jullie nu samen in gegroeid zijn vind ik echt tof om te zien.

Ik vind het jammer dat dat tot teleurstelling leidt bij anderen, al heb ik wellicht het voordeel dat ik me meer met jullie ladies kan identificeren omdat ik zelf eind 20 ben en werkende. De levensfase waarin jullie terecht zijn gekomen past goed bij hoe ik in de wereld sta.

Grappig, wat als ik terug kijk naar de allereerste blog van jou, Willemijn, of onder jullie beiden, zou ik zijn afgehaakt – niet omdat de blog niet goed was – maar puur omdat het onderwerp van een beautyblog me niet meer aanspreekt (terwijl ik vroeger niet anders deed dat beautyblogs volgen).

Persoonlijk vind ik ontwikkeling en verandering een must voor jezelf als persoon en je werk. Gaaf dat jullie de stap durven zetten om verder te groeien, vooral naar iets wat op dit moment in je leven juist meer bij je past. Altijd op zoek naar jezelf en wat je interessant vind om te doen of jezelf in te ontwikkelen vind ik een belangrijk streven.

Ik kijk er naar uit te zien wat jullie voor ons in petto hebben.

Liefs,

Jorien

Emma -

Lieve Wil en Tien,
Ik snap dat jullie bekender en succesvoller willen worden. Ik denk dat ik namens alle volgens spreek als ik zeg dat ik jullie dat mega gun. Ik ben alleen teleurgesteld in de manier waarop jullie die droom nu achterna gaan. Want ik geloof ook echt dat je wel bekender en succesvoller kan worden zonder al die click baits en zonder waar jullie voor stonden overboord te gooien. Jullie lieten altijd reality zien had ik het gevoel. Dat was de reden waarom ik (en aan de reacties te zien ook heel veel andere volgers) jullie graag volgden. En nu krijg ik een beetje het gevoel alsof heel veel fake is. Is dat echt nodig om succesvoller te worden? Is het echt nodig om waar jullie voor mijn gevoel voor stonden overboord te gooien voor fame en geld? Want dàt is wat ik jammer vind en dat heeft niks te maken met misgunnen. Ik gun jullie al het succes van de wereld en ik had graag gewild dat veel meer mensen jullie volgen. Maar de manier waarop jullie dit nu proberen te bereiken vind ik jammer.
Liefs Emma

Stef -

Vanmorgen nog eens terug om de comments te lezen en wow…. zoveel mensen die de moeite nemen om hun gevoel te uiten, suggesties te doen. Vind ik echt heel bijzonder. Hoop dat jullie het ook als opbouwend ervaren zoveel feedback te krijgen (een enquete levert minder op lol). Succes en groetjes

Katrien -

Eerlijk is eerlijk, ik heb jullie ontvolgt op Instagram omdat jullie feed zo fake is… De blog kijk ik nog even aan om te kijken of het nog wel bij me past.. Jammer na al die jaren maar hoort erbij

Els -

Die gemaakte foto’s op insta….vreselijk. niks is meer spontaan. En dan allebei hetzelfde posten. Echt blijf zoals jullie waren. Dat maakte jullie veel leuker. Jullie zijn hier de types niet voor. Succes!

Julie -

Al jaren kom ik dagelijks even kijken op jullie blog. Eerst op LLG en later op 2WMN. Jullie vielen op naast al die 13 in een dozijn blogger en vloggers. Jullie waren echt. Niet alleen op jullie blog, maar ook op instagram en YouTube. Helaas vind ik jullie verandert. Dat is natuurlijk logisch, want iedereen groeit en blijft zich ontwikkelen, maar voor mij is jullie authenticiteit eraf. Al die instagrammers met ‘perfecte’ feed vind ik vreselijk met al die neppe filters. Zo zien jullie er toch helemaal niet uit? Zonde als je het mij vraagt. Jullie zetten jezelf neer als ‘succesvolle zakenvrouwen’, maar dat is niet de reden waarom ik en zoveel andere trouwe volgers naar jullie opkeken.
Ik wens jullie veel succes met alles wat jullie gaan doen in de toekomst, maar ik neem bij deze afscheid.

Wendy -

Ik lees al jaren stilzwijgend mee en vond dat 2wmn juist erg aansloot bij mijn behoefte. Ik ben met als het ware met jullie meegegroeid.

Ik merk dat ik eigenlijk totaal geen behoefte heb aan perfecte ‘neppe’ in scene gezette instagramfoto’s. Ik zie liever een echt gezin met een echt en niet altijd perfect leven. Het hele internet staat tenslotte al vol met perfecte plaatjes, waardoor mensen soms een vertekend beeld krijgen van het echte leven. Jullie vertegenwoordigden voor mij meer het echte leven, maar dat begin ik nu te missen. Ik had het gevoel dat jullie je daardoor meer onderscheiden dan met de weg die jullie nu inslaan.

Noem het ouderwets, maar ik lees daarnaast veel liever artikelen dan dat ik een kwartier met oordopjes in afgesloten ben van de wereld. Een artikeltje kan overal even tussendoor zonder oordopjes aan te sluiten.

Natuurlijk heb ik begrip voor de zakelijke kant van jullie bedrijf en het feit dat jullie moeten doen wat voor jullie goed voelt. Ik merk alleen dat ik de connectie daardoor kwijtraak.

Roos -

Als trouwe volger wil ik graag ook mijn mening delen en hopelijk op een constructieve manier feedback leveren. Hoewel ik het elke ondernemer gun om succesvol te zijn, is mijn inziens de branding die op deze manier voor veel mensen, waaronder mijzelf een probleem is. Hoewel ik een boek hartstikke leuk vind, kind gerelateerde content heel leuk vind, heb ik er een hékel aan om als lezer/volger/kijker als product te worden beschouwd. Dus Instagram posts die alleen maar bijdragen aan een mooie feed en niks te maken hebben met jullie persoonlijk of het echte moment, raakt mij niet. Zie ik een gekunstelde thumbnail met een click bait titel, dan klik ik hem niet aan. En dat vind ik jammer want ook ik was een volger die elke ochtend haar kopje koffie dronk en het nieuwe artikel op 2wmn las. Ik ben heel benieuwd welke weg jullie in slaan, maar als ik jullie niet al 5 jaar volgde, dan had ik me absoluut op geen enkel kanaal/feed geabonneerd. Ik hoop heel erg dat als het stof gedwarrels is jullie iets met de rode draad uit de comments kunnen doen. Voor mij is die elk geval; jullie hebben al die “slimme” opschmuck verre van nodig. Want jullie zijn ontzettend leuk zoals jullie zijn! En geef je trouwe volgers de tijd om te wennen aan de nieuwe aanpak. Beter 1 vogel in de hand dan 10 in de lucht… Heel veel succes en ik kijk uit naar jullie 2wmn 2.0

Kim -

Super logisch dat content veranderd doordat jullie groeien en ontwikkelen! Persoonlijk vind ik dat er gelukkig regelmatig nog ” echte” content in zit, bijv martines filmpje over babyvoeding van laatst. Heel nuttig en voor mij als jonge mama leuk om te zien. Over het algemeen is er helaas op youtube/ Instagram de laatste jaren een trend gaande waarbij je toenemend het gevoel krijgt dat je gewoon niets anders dan reclame aan het kijken bent. Compliment voor jullie is dat jullie hier als 1 van de laatste youtubers echt super obvious in gedoken zijn. Bloggers als Kelly caresse en Annic doen dit al langer. En ik zou zeggen stop er weer mee nu het nog kan. Ik duid dan op ” kijk hoe ik hier sta met mijn IKEA kast, terwijl ik sta op mijn nieuwe houten vloer, die je overigens voor 20% korting kan krijgen, en heb je al m’n nieuwe schilderijtje gezien die ik met een speciaal kliksysteem op heb gehangen? ” Dit draagt weinig positief bij aan de wereld, en ik kan me voorstellen dat dit als content makers ook niet lekker is om zo’n slaaf te zijn van opdrachtgevers.
Snap wel dat jullie het geld van deze opdrachten mogelijk nodig hebben om jullie eigen producten te kunnen maken, maar ondertussen is het de kunst je volgers dan te houden.

Uit de hoeveelheid en lengte van reacties blijkt wel hoe erg we jullie waarderen, en hoop dat jullie in het brute internet geweld je zelf blijven!

marrie -

Vond die advertorial van Veneta juist top. Hierdoor kreeg ik 10% korting. Gekke was wel dat de verkoper er niet van op de hoogte was en na een telefoontje naar Veneta daar ook niemand. Gelukkig kon ik de vlog van Willemijn als bewijs laten zien.

Eline -

Lieve meiden, al jaren een volger en inmiddels zelf ook werkzaam in het mediavak. Het is een lastig vak, maar we hebben ervoor gekozen. En die keuzes, die zijn lastig. Jullie plannen zijn mooi, maar vergeet alsjeblieft nooit waar je vandaan komt. Al het moois in je leven heb je te danken aan jezelf, maar zeker ook aan alle volgers. Je kunt het geld achterna proberen te gaan, maar bedenk goed: de geloofwaardigheid die je als merk wil, gaat achteruit. Elkaar tegenspreken en de afsluitende, zakelijke zin, doet het hem voor mij. Wie zegt dat het boek wel eerlijk is? Of is het net aangedikt, zoals alles hier tegenwoordig? Daarnaast: top dat jullie vooruit willen gaan, maar hebben jullie ooit van vernieuwde media gehoord? Probeer je content sterk te krijgen. Goede, inhoudelijke video’s en mooie, goedgeschreven blogposts. (neem gerust contact op, ik wil best even wat tips geven, dat krijg je ook als je zo lang volgt ;). Dan vinden mensen het niet erg om minder te zien of langer te wachten, maar nu voelt het als gemak. Weet dat meer dan de helft van Nederland even hard moet werken als jullie. En soms harder, voor minder. Die harde zakenvrouwen zijn jullie niet als je roept dat je 4 bedrijven hebt of dat je een ijzig artikel post, dat kan iedereen, maar wel als je doet wat je zegt. Trouw content maken op afgesproken dagen, dan weet iedereen waar ze aan toe zijn. Ik hoop dat jullie tevreden zijn met jezelf, dat is het enige wat uiteindelijk telt, maar vergeet niet: opbouw duurt jaren, afbraak kan er zo zijn. Heel veel liefs.

Lisa -

Als professional in marketing en communicatie vind ik dat jullie de juiste keuze maken. Bloggen is helaas verouderd en ten dode opgeschreven. Ik doe het ook, omdat het gewoon leuk is, maar de toekomst ligt in crossmedia en video. Daarnaast zag ik dit al een tijdje aankomen en vroeg ik me vooral af wanneer het punt zou komen waarop jullie dit zouden gaan delen met de wereld 😊

Als mama en trouwe volger vind ik het vooral jammer om jullie hier wat meer te moeten missen, maar dat maken jullie op andere kanalen meer dan goed! 😊 VEEL succes met het vinden van jullie nieuwe richting!

fleur -

Crossmedia is bereikbaar zijn via meerdere ‘gekruiste’ mediakanalen, hoezo dan video niet ondersteunen met tekst? Daarnaast is het niet zo dat bloggen ten dode opgeschreven is, maar bloggen aan het einde van de levenscyclus zit en dus gaat innoveren tot een vernieuwde manier.

Nynke -

Ik snap jullie helemaal! En ik blijf jullie zeker volgen. Volg je gevoel.. Succes meiden!

Jose -

Ik vind het juist tof om te zien hoe jullie bepaalde (strategische) keuzes maken en hier ook heel open en eerlijk over zijn. Heel leerzaam, inspirerend ook. Top! :)

Pauline -

Een oud gezegde: soms kun je je hand overspelen.
Iets om aan te denken

Anne -

Nog een oud gezegde. De beste stuurlui staan aan wal.

Maria -

Deze is ook goed: het gras bij de buren lijkt altijd groener

Judith -

Of: hoogmoed komt voor de val..

PatriciaKleijn -

het is logisch dat jullie veranderen na al die jaren. Zelf vind ik het wel jammer want ik vind blogs lezen nog steeds erg leuk en miste ook wel jullie content. Ik zie veel bloggers overgaan naar youtube en dat vind ik persoonlijk erg jammer. Maar jullie moeten doen waar jullie je goed bij voelen, ik kijk met veel plezier altijd de weekvlogs. Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit invulling gaan geven de komende tijd.

Deborah -

Pfoe wat een heftige reacties. Prima hoor, ieder zo zijn mening, maar soms wordt die wel heftig geventileerd. Zelf heb ik een heel ander leven dan jullie, nog geen kids en lekker carrière aan het maken, maar vind het desondanks nog steeds heel leuk om jullie te volgen, zowel via Instagram, als de blog en YouTube. Geniet nog altijd van jullie humor en vind jullie ook helemaal niet commercieel overkomen, maar goed, blijkbaar hebben anderen daar last van. Dat is prima, maar laat het los en ga door met de koers die jullie voor jezelf uit willen zetten, je kan nooit iedereen tevreden houden.. Ik blijf jullie lekker volgen in ieder geval, succes met alle heftige reacties en geniet ook van de positieve!!

Anke -

1 van de B.V’s is Heemskerk & van Lochem Media&Consultancy B.V(de andere zijn te vinden via KVK). En dan bij producten en diensten: social influencers, bloggen, Youtube content creëren onder handelsnaam Wil & Tien, Instagram content creatie, verkoop van advertenties op social media, verkoop van merchandise, coaching en consultancy, in te huren als spreker.
Wanneer worden jullie weer eens wakker in plaats van Annic na te willen doen?

Deborah -

Inspiratie opdoen bij anderen en inzien wat je eigenlijk wilt doen met je leven en werk, is niet iemand nadoen..

Maureen -

Ontzettend jammer! Dat jullie zulke nare reacties krijgen. Aan de andere kant is het ook dat deze reacties vaak de harde feiten (voor ons kijker) vertellen. Misschien hadden sommige mensen het iets anders moeten verwoorden maar na zo’n blogpost gaan mensen nadenken. Dingen zoals: het zal wel aan mij liggen dat Martine en Willemijn zo zijn geswitcht in content komen er op dit moment uit.
Ik ben ook zo’n trouwe volger! Iedere dag even om het hoekje komen kijken of er een nieuwe blogpost is. Op LLG al maar nu op 2wmn weer. Ik vond de vernieuwing van LLG naar 2wmn een mooie stap voor jullie! Het werd persoonlijker, artikelen maakten je van dingen bewust en lieten je nadenken over jezelf. Maar op dit moment blijft het bij mij bij om het hoekje gluren inplaats van kijken.

Jolanda -

Al vanaf dat Willemijn in haar studentenwoning zat en de site nog LLG heette volg ik jullie. Ook ik kom uit Groningen en vond dat erg leuk. Ik heb 2 kinderen, inmiddels wat ouder, maar vond het heerlijk om jullie te volgen.
2 jonge vrouwen, beide gestudeerd, die de dappere stap naar volledig bloggen maakten. Wow! respect! 2WMN, leuk! En ondanks ons grote leeftijdsverschil vond ik jullie een verademing in blogland.
Ook ik weet wat het is om moeder te zijn en hoe het je leven, uiteraard, beheerst.
En nu ook jullie site. De naam, Wil&Tien..bijna Libellegehalte. Er is meer dan alleen het moederschap en het zou zo leuk zijn als juist 2 moeders dat lieten zien, ipv hun kinderen als onderwerp te nemen.
Uiteraard begrijp ik de commerciële gedachte er achter, maar misschien was de andere gedachte minstens zo commercieel geweest….
Niks mis met geld verdienen hoor!
Succes meiden! Over 10 jaar ben ik benieuwd hoe het jullie vergaat. For now bye bye!

Anna -

Lieve Willemijn en Martine,
Ik vind jullie vlogs juist heerlijk! Alleen maar leuk dus om te lezen dat jullie hier meer tijd aan gaan besteden:-). Wel denk ik dat het een goede tip is van veel volgers om niet alleen maar oog te hebben voor commercie. Ik denk dat velen jullie de wereld gunnen maar dat jullie persoonlijkheden een beetje gemist worden. Heel veel succes en vooral plezier met al jullie nieuwe avonturen, ik ben er graag bij;-).

Melissa -

Ik vind dit erg jammer. Een nietszeggend en vaag artikel. De verandering is gewoon heel “plotseling” gebeurd. Wat mij betreft had dat geleidelijker kunnen gaan. Ik waardeerde jullie eerlijkheid, het feit dat jullie de realiteit lieten zien maar dat lijkt compleet verloren (de Instagram feed bijvoorbeeld…). Overigens zie ik steeds meer Annic Ten Duis invloeden terugkomen na het adviestraject en dat vind ik gewoon minder.

Linda -

Lieve dames! Wie hier geen begrip voor heeft zit denk ik nog niet in de volgende levensfase. Ik ben 29 en kan jullie zo goed begrijpen. Je wilt ontwikkelen, iets bereiken en je kunt niet altijd hetzelfde blijven, puur om anderen te pleasen. Deze mensen die weinig begrip kunnen opbrengen zullen hier op een later moment in hun leven vast wel meer begrip voor kunnen hebben. Andere dingen in het leven worden belangrijk en je gaat andere keuzes maken. Mensen houden gewoon niet van veranderingen.
Ik blijf jullie gewoon volgen. Bedankt voor jullie openheid, wij hebben daar geen recht op al lijken mensen heel veeleisend te zijn hierin. Hopelijk gaat privé alles goed achter de schermen. Dat is de basis, dus dat heeft prioriteit. Family first. Voor al die negatieve mensen die willen gaan ga maar, want het gaat ten koste van de relaxte ongedwongen positieve sfeer op deze blog. Aju.

Susan -

Als ondernemer heb ik veel respect voor hoe jullie willen groeien en dat ook realiseren. Dat is moeilijk, en vereist veel durf, nieuwe dingen leren en knetterhard werken. Dat jullie je dromen nagaan en ze realiseren is ontzettend knap.
Als lezer vind ik het toch jammer dat ik steeds meer het gevoel heb dat ik naar een strategie kijk, ipv naar 2 echte mensen waar ik me mee kon identificeren. Jullie schrijven een boek over hoe het écht gaat als je moeder gaat worden/net geworden bent, maar door het verlies van persoonlijkheid in jullie youtube/instagram vind ik die boodschap minder geloofwaardig worden. Waarom zou ik een ‘echt verhaal’ kopen van iemand die (hard gezegd) online geen ‘ echt’ persoon is? (In hoeverre je je echte ik wilt delen uiteraard, privé is privé)

Ik ben heel benieuwd hoe jullie een balans tussen persoonlijkheid en commercialiteit gaan vormgeven, en hoop voorlopig nog wel even te blijven hangen als volger :)

Linda -

@Susan
Ik vind de dames nog steeds echte personen in hun vlogs. Kijk die vlog naar Berlijn, dat is toch gewoon zoals ze zijn. Ze zijn zeker niet nep, ook al zijn ze commerciëler, vind ik althans.

Madelaine -

Normaal reageer ik niet vaak, maar ik ben het wel helemaal eens met Susan. Ik vind de ”perfecte instafeed” niet leuk, maar goed je kan niet iedereen tevreden houden. Ik vind het wel mooi, maar mis authenticiteit. Iets wat jullie altijd op en top hebben gehad. De switch naar Youtube vind ik begrijpelijk; het is een groter platform en ik denk dat bloggen niet meer booming is zoals het vroeger was. Zoals een oud geleerde ooit zei ‘bloggen is dood’ ;). (Dit is een grapje)

Anne -

Ik snap dit dus echt niet. “Verlies van persoonlijkheid.” huh?? Hoe bedoel je dat? Hoe Martine en Willemijn over het moederschap bloggen, vind ik ZO eerlijk. Bijvoorbeeld Martine’s bevallingsverhaal. Hoe kun je dit een verlies van persoonlijkheid noemen??

Susan -

Youtube en Insta voelen over het algemeen heel uitgedacht, missen spontaniteit en daardoor ook echtheid. Dat geld niet voor elk artikel, maar zoals je kunt lezen hier herkent een groot deel van de lezers zich hier wel in.

Annefloor -

Ik vind jullie hartstikke leuk en wens jullie heel veel succes met deze nieuwe ingeslagen weg! Jullie zijn toppers! :)

Tamara -

Pfoe wat een negativiteit hier!
Jammer, want ik waardeer jullie mega uitgebreide en oprechte uitleg enorm.
Hier in ieder geval een trouwe fan! Al zeker 4 (of 5) jaar. Ook ik ben in die jaren moeder geworden, huis gekocht etc, en vind het heerlijk om te lezen hoe een mens veranderd, groeit en ontwikkeld. Wij veranderen en jullie logischer wijs natuurlijk ook. Juist leuk om te lezen.
Ga vooral zo door! :-)
Liefs

Marlies -

Ik vond en vind jullie geweldig. De stappen die jullie nu zetten vind ik juist inspirerend en ik vind het tof dat jullie het zo delen! Van mijn kant een dikke pluim voor jullie en ga zo door! Van stilstaan is nog nooit iemand succesvol(ler) geworden. Jullie zijn top!

Evelien -

Had ook al gereageerd ergens, maar ik doe het nu weer. Allereerst: er zijn aardig wat harde reacties gekomen. Dat jullie veranderen is een feit maar sommige reacties voegen niets toe en zijn erop uit om jullie te kwetsen. Hoop heel erg dat je dat snel naast je neer kan leggen. Maar zou sommige berichten wél serieus nemen, zij hebben namelijk een punt. Ik begrijp nu ook wat beter wat er nu gaande is hoor. En dat jullie je hart moeten volgen: in dat geval zeker blijven doen! Wel vind ik nog steeds dat je nog echt een balans moet zien te vinden. Naar mijn gevoel schieten jullie ineens net té hard door (en overal waar een ‘te’ voor staat is zelden goed 😉 ) en gooien wat eigen principes overboord. En dan bedoel ik niet jullie kinderen die op de foto komen hoor. Dat is je eigen ding. Hoewel ik me wel genoodzaakt voel jullie toch te waarschuwen. Zag het veel via mijn vorige beroep. De kans is heel groot dat iemand ze opslaat, ergens deelt (dark web) of dat mensen nare dingen doen. Je kind zelf voelt er niets van, maar het idee dat je kind gebruikt wordt als een lust voorwerp kan een moeder hart ook niet aan lijkt mij. We zijn op het internet, en de kans is zeer groot dat er al shotjes gemaakt zijn. Let daar goed mee op. Als ze online komen is dat voor veel mensen leuk en kan voor jezelf verder geen kwaad, maar zorg er voor dat je kind áltijd aangekleed is, bv. niet alleen met een luier loopt. Het klinkt een beetje absurd en overdreven, maar ik hoop dat je mij hierin vertrouwd. Het is lang niet zo leuk en lollig online en meer dan 90% gebeurt in het onzichtbare. Maargoed, om weer terug te komen op jullie uitleg en alle reacties. Jullie hebben het over ontwikkeling, maar maak daar dan gebruik van. Maak een blog/vlog over het ontwikkelen. En dan niet speciaal over jezelf, maar in het algemeen. Wat het is, hoe het gaat, wat je kan verwachten, waarom je je ontwikkeld en tot slot een klein stukje eigen ervaring. Je kan het open houden, zodat het niet specifiek over ontwikkelen in youtubeland is. Is maar een stom voorbeeld, maar met waar jullie mee bezig zijn kun je denk ik ongelooflijk veel. Sleur mensen erin mee, dat scheelt al iets. Let op de click baits, je kan ze pakkend houden en toch eerlijk/minder schreeuwerig laten lijken. Gebruik hiervoor de kern van de blog en niet een random zin tegen het einde van een filmpje, want dan hou je mensen voor de gek, dan krijgen mensen het idee dat ze in de zeik worden genomen. Ik lul ook maar wat hoor, dit is niet mijn vakgebied maar als ik dan toch zou moeten kiezen, zou ik de overgang subtieler willen en ‘echt’ willen blijven. Ik neem aan dat jullie dat ook willen en daar ook echt mee bezig zijn. Dat kan niet anders, jullie doen heel erg je best. Maar soms raas je jezelf en alles voorbij en denk je zelf lekker bezig te zijn, maar dan ga je te snel en raas je de kleine maar juist zo belangrijke dingen voorbij. Omdat er alleen oog is voor het eindstation. Ik wil bijna de meest afgezaagde op hout geschilderde zin van het jaar ‘life is a journey, not a destination’ linken aan dit proces, maar laat het toch maar. :) Ik hoop heel erg dat jullie je op een geven moment kunnen focussen op eigenheid en jullie volgers terwijl je bezig bent waar je nu mee bezig bent, dat lijkt er nu gewoon echt in te schieten. Deze reacties zijn soms hard maar het komt ook niet zomaar ergens vandaan. Ik vind het flauw om te zeggen of ik stop met volgen of niet. Alsof je definitief een knoop doorhakt. Ik kom zoals altijd even gluren en wat me niet aanspreekt hier bekijk ik niet, wat me aanspreekt bekijk ik wel. Zo simpel is het, en zal ik blijven doen. Vind jullie te leuk om vanwege een andere richting gelijk vaarwel te zeggen. Iemand moet je ook gewoon de kans geven, niet alles lukt in een keer perfect. En er zijn ook gewoon hele leuke en goede dingen, niet alles is gelijk een in keer ruk. Wil jullie iig succes wensen en let erop dat jullie je niet mee laten slepen, soms heb je het zelf niet altijd door dus zie deze reacties maar als een seintje. :)

Lotte -

Momenteel ben ik 18 jaar en zit ik in een totaal andere levensfase dan jullie, maar ik ben jullie een paar jaar geleden gaan volgen voor jullie leuke en gezellige persoonlijkheid. Ik volg jullie blog nog steeds en kijk naar jullie kanaal op youtube en ik vind jullie nog altijd even leuk. Ik blijf jullie zeker volgen en ik wens jullie heel veel succes met alles!😊

Ilse -

wow ik schrik van de reacties en vraag me af of het niet ‘simpel’ jaloezie is. Afgunst is een hele nare eigenschap en zeker onder vrouwen een ding. Mannen zouden elkaar feliciteren met het succes.
Ik vind het super tof dat jullie jezelf en je producten weten te verbeteren! Ik kijk met plezier en wens jullie veel succes met alle nieuwe, leuke en spannende uitdagingen! x

Denise -

“Mannen zouden elkaar feliciteren met het succes”…. hahaha, nou zeker niet altijd hoor (zoals ook vrouwen niet altijd elkaar onderuit halen). Mannen kunnen elkaar ook flink van hun voetstuk schoppen ;-). En dat gaat met veel minder woorden eraan vuil te maken.

Char -

Wat een rare en slecht onderbouwde reactie dat dit wellicht jaloezie is! Respectloos ook. Heb je de reacties gelezen? En gezien hoeveel mensen de moeite nemen uitgebreid en op een heel
nette manier onderbouwd opbouwende kritiek geven? Ik zie nergens iets van jaloezie terug. Dat noem ik nou eens kort door de bocht. Jammer dat zo’n reactie als die van jou ertussen zit.

Ilse -

Het klopt dat het niet onderbouwt is en vooral mijn mening. En daar hoef jij het natuurlijk niet mee eens te zijn. Ik zie ‘ onderbouwde’ meningen. Die zijn echter net zo subjectief en vanuit ‘ik’ geformuleerd net als dat ik datdoe. “ik vind dat jullie de stijl van Annic kopiëren” “ik vind dat jullie een fake feed hebben” “ik vind dat jullie te commercieel worden”.
Leef en laat leven. Martine en Willemijn hebben een droom en werken daar hard voor. Ik ben heel benieuwd hoe ver ze het gaan schoppen!

Ann -

@ Luna. Mensen veranderen nou eenmaal . Als je kinderen krijgt, gaat je leven grotendeels om hun draaien. Het is de grootste indentiteitsverandering die je in je leven doormaakt. Omdat andere mensen geen kinderen kunnen krijgen of ze niet willen, mogen mensen met kinderen niet blij zijn over hun kinderen en daar veel over praten? Beetje raar. Verder vind ik het jammer dat Willemijn en Martine nog weinig bloggen, dat vond ik juist leuk aan jullie. Ik mis ook het authentieke, daar ontvolg ik jullie. Uiteindelijk is het jullie eigen keuze en wens ik jullie het beste toe!

Luna -

Ik zeg niet dat ze er niet over mogen praten, maar ik zeg dat ik kan begrijpen dat daardoor sommige lezers geen aansluiting meer vinden hier. Hoe zou jij je voelen als je ergens zit waar het alleen maar gaat over een onderwerp waar jij pijn en verdriet bij voelt? Of waarbij je denkt: het zal best, maar het staat zo ver af van mijn leven, het zou fijn zijn als het onderwerp een keer ergens anders over kan gaan… Heb jij je nooit zo gevoeld? En als Wil en Tien ervoor kiezen om er toch mee door te gaan is dat hun recht, maar dan kunnen ze niet verwacht dat alle volgers feilloos meegaan. Als je radicaal alles omgooit, dan krijg je dus ook onvermijdelijk veel afhakers. Daarbij vind ik dat hier kritiek best op zijn plaats is, want ze hebben jarenlang aan ons verdiend. Geen lezers/kijkers is namelijk geen inkomsten. Als mijn supermarkt het assortiment ineens radicaal omgooit, mag ik als vaste klant daar ook mijn commentaar op geven en als ik mij door de ommezwaai minder welkom in die winkel voel of desinteresse van het personeel ervaar, dan zeg ik dat ook in een tevredenheidsenquete.

Alie -

Wow ten eerste even een hart onder de riem:
Ik kan me voorstellen dat deze shitstorm kan zorgen dat je je heel rot voelt. Zeker als je je op dit moment juist 3 slagen in de rondte werkt voor je bedrijf.
Jullie doen het supergoed en gezien alles reacties en volgers zijn er ontzettend veel mensen die jullie met heel veel plezier volgen om wie jullie zijn! Probeer daar aan te denken.

Uiteraard is commercie belangrijk! Jullie zullen wel moeten en ik kan me het enthousiasme om je hierin vast te bijten ook goed voorstellen.
Ik heb alle reacties gelezen en vraag me soms af of de gemiddelde lezer eigenlijk niet gewoon in een droom willen geloven. We willen wel 24/7 inzicht in het leven van de influencers, snelle reacties op onze comments, leuke instagram posts, we willen goede tips over producten maar we willen zeker niet merken dat er geld wordt verdiend doordat wij als lezer “geinfluenced” worden. Nee we willen geen clickbait maar we willen toch wel heel graag weten of Martine al een tweede wil. Die instagram feed moet spontaan maar eigenlijk toch wel heel erg mooi zijn maar we mogen niet voelen dat er een business strategie achter zit. We willen wel jullie shoplog zijn maar als het gesponsord is willen we er niets van weten. De lijn is voor mijn gevoel heel dun en het lijkt me heel erg moeilijk om de goede balans te vinden. Jullie verdienen nou eenmaal je geld met het delen van jullie levens en mening, hoe zorg je dan dat die commerciële insteek je leven niet beïnvloedt? Het lijkt mij onontkomelijk.

Ik begrijp de reacties van sommige mensen maar ik begrijp jullie ook. Persoonlijk stoor ik me er niet aan dat het commerciële aspect nu veel duidelijker aanwezig is. Ik denk dat veel van de lezers hier nog heel erg het gevoel hadden dat jullie puur werken vanuit passie en geld niet ter zake deed. Maar wie kan zich dat permitteren? Ik hoop bij mijn baan tenslotte ook altijd op promotie en salarisverhoging nietwaar. Jullie zijn zoekende en dat is ok. Heel veel succes, ik kom hier nog altijd met plezier.

Blijf vooral dicht bij jullie zelf (de opmerkingen met betrekking tot jullie coach kan ik namelijk wel een beetje begrijpen)

Laura -

Echt precies dit wilde ik typen, helemaal mee eens!

Anneke -

Dag dames, ook ik volg jullie al sinds het llg-tijdperk en samen met jullie ben ik als persoon ook verder ontwikkeld. Qua leeftijd zijn we hetzelfde, alleen lopen jullie iets voor op me ivm de kindjes. Ik kan wel ervan genieten om over de zwangerschappen en kinderen te lezen, maar 2wmn was voor mij zoveel meer. De eerlijkheid, de persoonlijkheid, de diepgang in persoonlijke artikelen of juist de face2face interviews. Daarnaast las ik altijd graag de comments, omdat daar mooie discussies en gesprekken naar voren kwamen, zoals wanneer de tijd voor kinderen voor iemand rijp voelde. Ik denk dat veel lezers dit gaan missen. Jullie komen in de vlogs nog steeds warm en gezellig over, maar de laatste tijd mis ik wel echt deze sfeer op de blog. Als jullie een andere kant op willen gaan, is dat jullie goed recht. Bedenk wel ook goed wie jullie willen aanspreken. Wie is de doelgroep en wat willen jullie graag bereiken (naast meer inkomen en volgers)? Verlies jullie kern, waar jullie voor staan, niet uit het oog. Succes, dames! Ik zal zo nu en dan nog eens kijken, zeker naar de artikelen!

Stasya -

Jullie content op 2WMN vond ik altijd heel uniek en daarom interessant. Ik snap dat jullie niet willen stil staan qua groei, dus ik hooo van harte dat jullie deze stap nemen zonder die persoonlijkheid van jullie content te verliezen. Om heel eerlijk te zijn snap ik de meeste negatieve reacties wel, maar ik ben ook open minded genoeg om jullie nieuwe dingen af te wachten.

Marjolein -

Hallo! Ook ik reageer normaal gesproken niet, maar wilde toch wat zeggen. Helaas werkt jullie nieuwe aanpak niet voor mij, en ben ik daarom ook weg. Ik volg jullie nu een jaar of vijf, en vond de overgang naar 2wmn erg leuk. Jullie zijn een tijd lang ook echt de enigen geweest die ik volgde. Want ik zo leuk vond was de authenticiteit (het “echte”) gecombineerd met echte content. Of dat nou op het gebied van beauty, persoonlijke ontwikkeling, relaties, interieur, of het maken van een fotoboek was :). Ik heb altijd een heel ander leven gehad maar kon me toch aan jullie relateren, maar sinds jullie beiden kinderen hebben totaal niet meer. Alles lijkt om de kinderen te gaan en ik kan er niks meer mee. Ik vind jullie nieuwe commerciele inslag ook heel misplaatst. Jullie lijken totaal niet te snappen dat jullie kracht de authenticiteit is, en nu wordt het zo 13 in een dozijn. Daarnaast zeggen dat jullie echte businessvrouwen aan het worden zijn, maar dat gevoel krijg ik niet als je zegt dat je tot woensdag niet reageert (op zo’n belangrijke post!!) omdat het nou eenmaal je werkdag niet is. Volgens mij werkt het leven van een ondernemer zo niet. Ik hoop dat het niet te negatief overkomt. Ik wil jullie bedanken voor alle mooie artikelen de afgelopen jaren, en veel succes wensen voor de toekomst!

Linda -

@ Marjolein
Ik vind het goed brutaal om te zeggen dat het leven voor hen niet zo werkt.. Wie bepaalt dat? Er kunnen zoveel redenen zijn waarom iemand dit uitstelt. Misschien heeft iemand een afspraak gemaakt naar partner om niet elke dag met werk bezig te zijn omdat een relatie onder druk staat (ik verzin maar wat hoor) iemand kan ziek zijn en ziekenhuisbezoeken hebben en dit nog niet openbaar willen delen, of misschien wilden ze simpelweg even alles laten bezinken en een goed doordachte reactie geven in plaats van uit emotie reageren. Over professionaliteit gesproken.. Oordeel niet zo snel. Ik verbaas me over het gebrek aan begrip en inlevingsvermogen hier..

Luna -

Ik kwam vroeger dagelijks op jullie blog, de laatste maanden sporadisch. Ik heb geen kinderen, ik vind het ook niet interessant, dus ik sta niet echt te juichen bij het vooruitzicht dat er bijvoorbeeld een blogpost komt over zindelijkheidstraining. Dus ja, alle mommy-content skipte ik al, dus bleef er weinig over. Dan heb je de vlogs, ik vond ze vroeger leuker dan nu. Vroeger waren jullie twee spontane meiden, nu heb ik het gevoel dat jullie een script volgen en vooral kijkers willen lokken met clickbait-titels… Vroeger vond ik de kappervlogs heerlijk om weg te kijken, tegenwoordig erger ik me eraan. Ik vraag me daarbij ook af of er nergens in jullie omgeving een goede kapper zit, waarbij je wat vaker terechtkunt, in plaats van elke keer 168 kilometer te rijden voor een kleur- en knipbeurt bij Salon B om altijd steevast even te klagen dat jullie daardoor zo weinig kunnen, vanwege het feit dat het een dag kost. En ja, ik kan ook niet kijken en dat ga ik ook steeds vaker doen.

Als je leven veranderd is, veranderen je keuzes en je interesses ook, dat snap ik. Maar principes over boord gooien en denken in euro-tekentjes ten koste van je eigen kinderen vind ik heel ver verwijderd van hetgeen waar 2WMN voor stond. Die twee spontane meiden zijn verandert in een soort moeders die ik op een verjaardagsfeestje juist graag mijd, omdat ik als niet-moeder me totaal niet betrokken voel bij hun leven en zij mij buitensluiten met het constante geklets over hun kroost. Ik begrijp heel goed dat sommige lezers zich nu ook zo voelen… Sommige lezers zagen jullie als een soort vriendinnen, maar die vriendinnen (jullie) werden moeder en de rest verloren ze langzaamaan steeds meer uit het oog. Als je geen kinderen wilt of ze niet kunt krijgen kan het verdomd pijnlijk/ongemakkelijk/irritant worden om steeds geconfronteerd te worden met de overheersende mommy-content. Als niet-moeder voel je je steeds meer buitengesloten, net zoals op dat verjaardagsfeestje, waar je maar een beetje voor je uitstaart en de rest kirt over wat Sterre, Mila en Bradley gaan doen met hun verjaardag en hoe goed Bradley op het potje gaat. Dat dus.

Het gaat jullie goed, misschien krijgen jullie nieuwe volgers, een nieuwe doelgroep. Ik neem hier afscheid. Veel succes met jullie nieuwe keuzes, of ze wel of niet verstandig zijn zal de tijd leren.

Lindi -

Wat een enorm koude post. Hier laat ik het maar bij, want blijkbaar doen jullie helemaal niks met de mening van jullie trouwe volgers. Het ga jullie goed.

Nadine -

Dank voor de uitleg, dat waardeer ik!
Ik heb er nog even over nagedacht. Ergens hoopte ik dat jullie gewoon op de oude koers door zouden gaan, maar helaas. Sommige reacties zijn een beetje hard maar ik begrijp de teleurstelling wel. Ik denk dat het komt omdat jullie altijd het gevoel hebben gegeven dat ik/wij als volgers belangrijk zijn. En natuurlijk is dat een beetje gek, het is een website en we zitten allemaal achter een scherm. En als ik vertrek hebben jullie dat niet eens in de gaten. Maar tegelijkertijd is dat echt verdraaid knap, dat je via je website het gevoel over kunt brengen dat je meer bent dan alleen één van de vele lezers. En dat is altijd jullie kracht geweest, het gevoel geven dat je er toe doet, dat jouw view of comment écht gezien wordt. Maar de laatste weken, maanden merk ik dat dat minder wordt. Het gaat steeds meer draaien om cijfers. Dat je niet meer bent dan een opstapje naar die 100.000.
En ik snap het ook, ik zit er zelf niet in, maar de vloggers en bloggers schieten als paddenstoelen uit de grond en de verwachtingen worden ook steeds hoger. Dan wil je natuurlijk méér en groeien. Uit angst misschien dat jullie bedrijf anders onder de voet gelopen wordt. Succes met alle keuze die jullie moeten maken, enerzijds de bikkelharde wereld en anderzijds jullie volgers die ook niet altijd even subtiel zijn in hun reacties.

Eline -

Wat een ontzettend nare reacties worden er geplaatst zeg! Martine en Willemijn zijn jullie ‘trouwe volgers’ niets verschuldigd. Het is hartstikke logisch dat ze willen groeien en dat heeft niets met het ‘negeren van hun trouwe volgers’ te maken, maar met hun eigen ontwikkeling. Ik vind dat juist mooi, want er zijn zat mensen die stil blijven staan en altijd maar willen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Als je hun content niet leuk meer vindt, dan volg je ze toch gewoon niet meer? Focus op je eigen ontwikkeling in plaats van Martine en Willemijn af te kraken die gewoon hun hart volgen. Iets wat meer mensen zouden moeten doen. Dus Willemijn en Martine: ga vooral lekker zo door, en focus je op de positieve volgers! Je kan nooit iedereen tevreden houden.

L. -

Hun luxe levensstijl hebben ze wel degelijk aan hun volgers te danken.

Dieuwertje -

Het voelt tegenstrijdig. Aan de ene kant wordt de vaste groep lezers gewaardeerd, maar de manier waarop de vaste groep lezers genegeerd wordt onder de naam groeien voelt toch alsof we in de steek gelaten worden en aan de kant gezet worden. Ik denk dat dit het gevoel is wat veel lezers hebben. Ik zie het zo; groeien is goed en van baan veranderen ook, maar op een goede manier afscheid nemen van het oude levert meer op dan het oude afbranden. Ik hoop dat jullie gelukkig worden van alles wat jullie doen en je vooral blijven ontwikkelen zoals jullie dat willen. Heel stiekem hoop ik ook dat jullie begrijpen dat veel lezers zich zo voelen; want dat begrip miste ik hierboven een beetje.

Annelies -

Ik wil jullie heel veel succes wensen de komende tijd met alles waar jullie mee bezig zijn. Op dit moment sluiten mijn interesses onvoldoende bij jullie interesses aan en ik zal dan ook niet meer dagelijks jullie website, Instagram of YouTube kanaal bezoeken. Wel zal ik af en toe even checken hoe het met jullie gaat, want eerlijk is eerlijk nieuwsgierig ben ik wel.

Anne -

Ik snap dat jullie willen veranderen. Dat is ook hardstikke goed van jullie en dat wil ik alleen maar stimuleren. Jullie blog/filmpjes zijn niet meer leuk, oersaai en altijd hetzelfde. Ik volgde jullie blog om jullie inspirerende content, mooie blogpost. Nu vind ik jullie sorry dat ik het zeg saai trutten, geen vernieuwing en alleen maar de focus op je kind en moederschap. Jullie geven het totaal verkeerd beeld van bepaalde dingen (in mijn mening). Misschien komt het omdat ik geen kinderen heb, maar het draait bij jullie alleen maar om het moederschap en ik snap ook dat dat ook veranderd dat je kinderen krijgt. En dat jullie geld verdienenen met jullie kinderen op video vind ik schandaling, vooral omdat jullie ooit zeiden jullie kinderen niet te tonen. Ik ben zelf ondernemer en ik weet dat er brood op de plank moet komen en ik weet dat verandering postief is maar het enigste wat jullie doen ik content creeeren dat niet uniek is, al 100x gedaan is en waar mensen gewoon niet meer op zitten te wachten. Ik vond jullie vroeger leuk, uniek en spontaan. Nu volg ik jullie al maanden niet meer en vind jullie bloed irrirant. Blijf toch dicht bij jezelf, daarmee wil ik niet zeggen dat jullie niet mogen veranderen of iets nieuws uit mogen uitproberen. Maar andere youtubes kopieeren daar word je ook niet rijk en blij van. Succes met je verdere leven mij zie je hier niet meer!

Kim -

Ik ben niet de persoon die veel op anderen gaat reageren, maar in alle respect Anne, dit vind ik zo’n ongepaste reactie en ik kan me best inbeelden dat dit kan kwetsen. Het is niet meer dan normaal dat levens evolueren en dat mensen groeien en net zoals in het echte leven: dat mensen uit elkaar groeien. Het is dus ook logisch dat Willemijn en Martine lezers “verliezen” en dat anderen weer aanpikken. En zo te lezen sluit jij niet meer aan bij de content, maar om dan zo uit de hoek te komen, dat vind ik zelf heel ongepast.

Monique -

Zo mee eens Kim. Ik ben mensen in mijn leven tegengekomen waar ik geen interactie mee wil hebben, zij gaan hun weg en ik de mijne. Het enige wat ik ze te melden heb is “I’m sorry you feel that way”, ik ga ze niet naar beneden trekken of slecht laten voelen. Veel reacties hier vallen in eenzelfde categorie, zo naar hoe sommige mensen anderen benaderen: die wil je nieteens als volger hebben. De enige passende reactie hier lijkt ook te zijn: “I’m sorry you feel that way” en vervolgens focussen op de mensen die wel het beste met je voor hebben ❤️

Irene -

Meiden, ik vind jullie AWESOME.
Ik vind jullie veranderingen juist super leuk en heb er nu al zin in om jullie boek te gaan lezen. Ben benieuwd wat er nog komen gaat!
Blijf bij jezelf.

Liefs!

Lisanne -

Volg jullie hart, dan komt alles goed!
Nare reacties zijn niet leuk,maar je eigen pad volgen is het belangrijktse!
Doe waar je gelukkig van wordt!

Liefs

Amber -

Toen ik het advies traject met ‘Annic ten Duis’ voorbij zag komen was ik hier al bang voor…
Het enige wat nog ontbreekt zijn zelfverheerlijkende narcistische beelden waarin jullie ‘ o zo perfecte leven’ ala Annic ‘droomhuis/allerliefste/allermooiste’ – zum kotsen. Ook vraag ik me heel erg af hoe jullie zijn gekomen bij ‘relaxed moederschap’ ik geloof namelijk niet dat jullie (of één van jullie) dit uitdraagt…

Nanda -

Ik kan me ook vinden in de meeste kritieken. Ik herken jullie niet meer!
En vind vooral jammer dat ik jullie kwijt ben. Dat is het eigenlijk! :(

Ik heb jullie ook ontvolgd op Insta. Kom niet meer op de site zoals voorheen een paar keer per dag.
En vlogs kijk ik sws niet.
Ach alles is gezegd al..
Maar het voelt voor mij onecht wat jullie nu doen. Hoezo relaxed moederschap? Vind dat helemaal niet bij jullie passen of dit zo uitdragen.
Of zeggen dat je naar de kapper gaat en dan een oude, gemaakte, filterdoordrenkt foto plaatsen. Zo jammer.

Wie zijn jullie nu?

Wellicht komt er een nieuwe doelgroep die jullie ‘zo’ leert kennen en wie weet blijven zij hangen?
Ik had in ieder geval nooit gedacht dat jullie “zo” zouden worden.

Lot -

Meiden, ik vind het fantastisch om te zien hoe jullie groeien, ontwikkelen en keuzes maken. Zowel op zakelijk vlak als in het moederschap. Hou je alsjeblieft niet aan de ongeschreven regels van het online leven. Neem vakantie, geniet van je kinderen en maak je eigen keuzes. Ook als anderen dit minder leuk vinden. Ik snap jullie volkomen! Ik ben heel nieuwsgierig naar alle volgende stappen!

Marie -

ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het wel een beetje eens ben met de kritische reacties. Puur omdat ik het gewoon zo jammer vind. Ik volg jullie al zo lang (toen was Willemijn nog alleen) en ik was heel blij met 2wmn, zoals iemand al zei de energie leek er vanaf mijn kant van het scherm vanaf te spatten. Ik ben bang dat de originele blog gaat veranderen naar een van 13 in een dozijn, en dat zou zonde zijn. Ik zit persoonlijk niet te wachten op ‘producten’ mede omdat ik al zo veel aan jullie artikelen heb. ik snap echter wel dat het belangrijk is om commerciëler te worden en jullie eigen hart te volgen. ik zie de veranderingen tegemoet en ga ervan uit dat alles positiever uitpakt als iedereen nu denkt/ verwacht.

Karin -

Zoooo het is net of je de koelkast open doet, wat een kilte deze post! Super bedankt trouwe volgers voor ons inkomen de afgelopen jaren, maar nu ruiken we het grote geld, we noemen het ‘verder ontwikkelen’ en kunnen jullie barsten? Jullie schatten jullie volgers blijkbaar nogal dom in, alsof ze al die fake foto’s en clickbaits geloven. Jullie hadden juist volgers omdat jullie het echte leven lieten zien, zonder opsmuk. Jullie spreken jezelf zo tegen! Vreselijk wat geld wel niet met mensen kan doen, bah. ik hoop dat jullie jezelf ergens tegenkomen en nog eens nadenken. Een beetje minder arrogantie (hoezo denk je dat mensen op een cursus van jullie zitten te wachten?!) En wat meer nuchterheid zou jullie sieren.
P.s. ik vind jullie IG namen echt vreselijk, je bent niet van de ander, alsjeblieft zeg, zet er nog 4-everrr achter en je bent weer op de middelbare school 

jacqueline -

Jemig doe even chill joh. Zo lees jij het misschien, maar ik (en een heleboel anderen vast) niet. Ik vind het zo treurig om mensen eeuwige stilstand te wensen, wat jij nu doet.. Het is toch te gek dat ze zich ontwikkelen? Stoer juist!

Karin -

Mij heb je niet horen zeggen dat ik ze stilstand toewens. Natuurlijk wil iedereen zich ontwikkelen en ik denk dat iedereen dat ook toejuicht. Maar in dit geval gaat het om de manier waarop en de reden waarom.

Pippa -

Zullen we iets aardiger zijn voor elkaar? Ook online? Wat heeft het voor zin om zo uit de hoek te komen vragen ik me dan echt af!

Ilse -

Lieve meiden,

Goed dat jullie voor jezelf kiezen MAAR ik denk dat jullie dadelijk wel echt een heel ander publiek gaan trekken… Ik ben mama van een dreumes en een peuter en voelde me altijd begrepen door jullie. Soort van herkenning in alles wat ik las op de site. Nu is alles wat nepper. Ook op Instagram. In scène gezet. En dat vind ik oprecht heel jammer. Bloggers als mamas meisje, pspaisdeliefste, Michelle bollen e.d. Zijn dan vele malen echter. Wellicht en ik weet eigenlijk wel zeker dat jullie veel meer geld verdienen dan zij, maar jullie worden nep, als ik het zo mag zeggen. Het is niet meer hoe jullie waren en dat is prima. Maar ik vind het heel heel jammer… Ik wens jullie desondanks wel al het succes en geluk toe.

Sophie -

Instagram is in de eerste plaats een leuke plek om privé foto’s te delen met kennisen/vrienden. Althans, zo zag ik het altijd. Maar ondertussen is dit ook een zakelijk platform geworden, waarop mensen hun ‘merk’ kunnen bekendmaken en houden.
En ‘wil en tien’ is een merknaam. Zo gaan die zaken.
Ik denk dat sommige mensen dat vergeten. Jullie laten een stukje van jullie privé zien (net als andere vloggers / youtubers) en mensen denken daardoor dat ze ‘recht’ hebben op dat deeltje van jullie leven. Of, erger, ze denken ook een deel van dat leven te zijn.
Terwijl jullie in de eerste plaats jullie beroep uitoefenen met alles wat jullie doen en jullie lezers ‘maar’ jullie cliënteel zijn.
Ik vind het zelf ook jammer dat er minder artikels online staan, en dat heb ik niet enkel bij jullie, maar bvb ook bij Vera Camilla en Mascha. Ik lees nu eenmaal graag een artikel omdat dat gemakkelijker tussendoor kan. Maar goed, iedereen maakt keuzes en de ‘markt’ evolueert ook steeds verder. En dit is de toekomst.
Dus: knap van jullie wat jullie allemaal doen. Ik blijf volgen, en ik hoop stiekem dat er ook weer wat vaker artikels of videos komen over make-up en haarstijlen en/of verzorging… 😉

Pim -

Ik heb de meeste moeite met de zelfverheerlijking en picture perfect dat ik de laatste tijd steeds meer zie. Wie proberen jullie te overtuigen dat jullie zo geweldig zijn? Jezelf of je volgers? Veranderingen zijn goed en noodzakelijk, maar wat voor jullie een proces is komt voor volgers plots op. En daarbij is het voor mij als volger het feit dat jullie nu 4 bv’s hebben totaal niet relevant, tenzij je wilt uitleggen hoe en waarom -daar leer ik dan weer iets van. Maar nu komt het echt over als “ kijk ons zakenvrouwen”. En juist dat vind ik niet authentiek omdat een echte zakenvrouw zichzelf niet hoeft te overschreeuwen. Ik weet dat het lastig is om je koers en bepaald gedrag te veranderen. Dat is een intern proces dat al energie genoeg kost. En jullie hebben daarbij nog om te gaan met je volgers. Een stuk kwetsbaarheid tonen zou al veel helpen in plaats van jezelf telkens te overschreeuwen.

Lotteee -

zo met je eens!!

Amy -

Net als velen hier ben ik van LLG meegegroeid naar 2WMN. Een stap die ik enorm kon waarderen omdat ik het gevoel had dat ik heel erg in dezelfde levensfase zat als jullie. Als lezer kon ik mij enorm identificeren met wat jullie schreven. Maar levens en opvattingen veranderen. Zo ben ik niet meer dezelfde persoon als 3 jaar geleden: ik sta anders in het leven, maak andere keuzes. Ik denk dat het alleen maar logisch is dat jullie ook door zo’n proces gaan (niet veranderen is achteruitgang, denk ik ergens ook). En daardoor kan ik mij ook heel goed indenken dat je dan commercieel andere keuzes gaat maken. Die zijn volledig te begrijpen; je wilt verder en jezelf ontwikkelen. Dus wat dat betreft: you go girls! Volg je hart en maak keuzes waar je volledig achter staat.

Er is echter ook een andere kant, want de fan / volgersbase die jullie hebben komt grotendeels door jullie persoonlijkheid en door de inhoudelijk goede blogs. Ik vind zelf jullie Instagram feed erg mooi, maar de persoonlijkheid en echtheid in de foto’s lijken wel compleet verdwenen. Het komt meer en meer gemaakt over en ik snap dat mensen dat jammer vinden. Hetzelfde geldt voor de clickbait titels die ineens hun intrede deden: zijn die echt nodig om een nieuw publiek aan te trekken? Ik denk dat het goed is om na te denken hoe je kunt veranderen terwijl je de connectie met je doelgroep niet helemaal verliest. Immers: zij zijn ook de mensen voor wie je je producten uitbrengt. Dus: verandering lijkt me goed, een commerciëlere inslag geheel begrijpelijk, maar misschien is het ook goed om dat sprankeltje ‘jullie’ dat zo gewaardeerd wordt niet helemaal overboord te zetten (voor business).

Celine -

Wanneer mensen altijd maar negatief moeten zijn. Elk mens is opzoek naar positieve ontwikkeling, groei en een fijn financieel plaatje. So enjoy the journey girls, jullie zijn toppers! En wat gun ik het jullie om al deze negatieve reacties, het ongelijk te bewijzen. Keep it positive and support other woman to grow, stop met denken aan het feit dat de blog niet meer bij jou als volger past, maar bij de oprichtsters van het bedrijf. Voor hen is dit het belangrijkst. Nobody will ever get happy in a unhappy workmode. Én als echt trouwe volger, geef ze een kans en waarom is het anders zo broodnodig om negatief te zijn, als je toch stopt met volgen.

D. -

Jullie moeten doen waar jullie je goed bij voelen! Maar omdat ik jullie ook al volg sinds LLG wil ik toch even afscheid nemen. Bedankt voor de vele jaren leesplezier! Ik ga het missen.
Ik vond de moeder-artikels trouwens altijd heel erg leuk, echt favoriet! Gijs en mijn dochtertje schelen maar 1 dag, weet nog dat ik van blijdschap uit mijn stoel sprong toen Wil aankondigde terug zwanger te zijn.
Hopelijk vinden jullie op youtube wat jullie hier niet vonden! Het gaat jullie goed!

Emma -

Normaal gesproken reageer ik niet vaak, maar dit gaat me aan het hart. Wat een vervelende reacties krijgen jullie. Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie nieuwe stappen en zal jullie dan ook zeker blijven volgen. Het zou leuk zijn om ons mee te nemen in deze stappen, wat komt er nou bij kijken om een BV op te zetten? Wat gebeurt er allemaal achter de schermen? Ik ben benieuwd!

Nelleke -

Het enige wat ik lastig vind zijn de clickbaits en de in-scene-gezette-instagramfoto’s. Maar daar valt prima mee te leven. Als dat nou eenmaal werkt moeten jullie het vooral doen! Ik vind het jammer dat er minder geplaatst wordt op 2wmn.nl want ik vind jullie echt geweldig!!! Net nog genoten van de Berlijnvlog! Jullie zijn twee ontzettend leuke meiden en de enthousiasme straalt ervan af. Ik vind jullie blogs zo vrolijk, inspirerend, puur en liefdevol… Dat mag ook weleens gezegd worden! Naast alle kritiek die jullie krijgen wil ik even zeggen dat ik jullie video’s zoveel beter vind geworden!! Waar het aan ligt kan ik niet precies zeggen, waarschijnlijk straalt jullie enthousiasme er helemaal doorheen!

Kirsty -

Ik geef jullie groot gelijk dat jullie een andere weg inslaan; als je huidige werk niet de voldoening geeft die je zoekt, moet je toch iets anders gaan doen om wél die voldoening te krijgen. Of ik het met alles wat jullie doen eens ben, betwijfel ik; ik heb zelf totaal geen kinderwens dus de kind/mommy categorie spreekt mij niet zo aan. Maar dat is oké, want je moet toch kiezen voor hetgeen dat bij jullie past en er blijven hopelijk vast wel wat onderwerpen over die mij wél aanspreken. Succes de komende tijd!

Lot -

Ik volg jullie al jaren, ben van llg mee naar 2wmn gegaan. Vond jullie sterke kant altijd dat jullie zo jezelf waren en jullie eigen weg kozen.
Helaas zie ik nu ool steeds meer twee vrouwen die erg lijken op mevrouw ten Duis en niet langer op hen zelf.

Tamara -

Ik denk dat ik met jullie meegroei en dat ik het daarom allemaal hele logische stappen vind. Ik zit zelf ook te denken hoe ik mijn insta feed mooier kan maken, en die is zelfs privé. Ik stoor me niet aan de commerciële input. In mijn ogen blijven jullie nog steeds de nuchtere meiden, maar met een beter concept. Ik bedoel: je kunt ook niet meer aanmodderen. Het is je werk en inkomen geworden, het is al lang geen bijbaantje meer. Hier hoort nou eenmaal een plan bij. Ik denk dat veel van de volgers vergeten dat het “zolderkamertijdperk” voorbij is. Hier staan twee zakenvrouwen die zichzelf echt wel trouw blijven.

Bij het lezen van de comments kan ik ook alleen maar aan de actie van Loesje denken: “Zeggen wat je denkt kan ook iets aardigs zijn.”

Monique -

Ik vind jullie stoere en zelfbewuste vrouwen, wat goed dat jullie je blijven ontwikkelen. Hoe ontzettend sterk moet je zijn om in je eigen kracht te gaan staan, weten wat je wil. Hoe leuk vond ik het dat jullie van LLG naar 2WMN groeiden en nu zie ik weer verdere verdieping in jullie content. Niet geleefd worden, maar zelf aan het stuur gaan staan. Dat is juist heel erg knap!

Iris -

Lieve Willemijn en Martine,

Ik volg jullie al sinds 2010, maar ook ik kan me steeds moeilijker met jullie blog identificeren. Dat heeft vooral te maken met de ‘commerciële sprong’ van afgelopen tijd. De clickbaittitels zijn voor mij enorme afknappers, en ook jullie perfecte instagramfeeds sluiten niet meer aan bij de nuchtere charme die ik van jullie gewend ben. Ik kan heel goed begrijpen dat jullie andere stappen gaan zetten: enerzijds omdat een mens een continue persoonlijke ontwikkeling doormaakt, anderzijds omdat jullie misschien ook om jullie eigen inkomen moeten gaan denken nu er steeds meer vloggers bij komen. Jullie gekozen richting sluit niet meer aan bij mijn interesses, maar ik wens jullie het allerbeste!

Syl -

Een frisse wind, ontwikkeling is goed. Maar de nieuwe kant die jullie in slaan spreekt mij minder aan. Dat zwangerschap en kinderen een onderdeel is van een nieuwe fase in je leven snap ik nog wel, hoewel dit mij niet zo aanspreekt.
Dit hoort bij je leeftijd en levensfase. Ik snap dat bakken make-up niet altijd meer happy maakt. Ik ben ook kritischer geworden en ben ook blij met minder.
En dat je een nieuwe passie zoekt snap ik ook, want je wilt niet stilstaan. Reisplogs reisvlogs vind ik juist wel erg leuk en inspirerend.
Maar die halve telegraaf/story dramatische fake clickbeet titels vind ik naast irritant ook nog eens denigrerend…
Is jullie doelgroep simpel?
Heb je serieus een misleidende titel nodig? Wat voor doelgroep wil je aantrekken? Pubers? Huisvrouwen die de hele dag roman bouquet boekjes lezen en kwijlen over celebrity roddels?
Ik hoop dat jullie in je zoektocht wel bij jezelf blijven en niet de zoveelste vlogger die overdreven doen gaan worden voor de likes en volgers. Ik volg jullie al jaren omdat jullie leuk ZIJN, niet omdat jullie leuk DOEN.

Tess -

Wat een stortvloed aan kritische reacties zijn er de afgelopen dagen voorbij gekomen, schrik er een beetje van. Heel eerlijk? Ik snap het wel. Er worden behoorlijk wat vingers op de zere plek(ken) gelegd en ik denk ook zeer terecht. Wij zijn immers de lezers/kijkers en daarmee reden waarom jullie kunnen leven van jullie werk. Ik persoonlijk vind jullie nieuwe ingeslagen weg ook niet bij mij passen (ondanks dezelfde leeftijd en dat ik ook moeder ben van een 2-jarige) maar so be it. Jullie hebben een duidelijk doel voor ogen en dat moeten jullie vooral blijven doen. Dit is jullie pad, inclusief de tegenslagen en voorspoed die daarbij komt kijken. Ik heb ook niks met het slaafs YouTube en IG consumeren (want zo voelt dat voor mij) en ben ook meer van het content lezen. Iets wat ik voorheen graag deed op jullie site. Maar dat betekent voor mij dat ik op zoek ga naar een ander geschikt platform en dat is oké.

Bibi -

Ik sluit me helemaal aan bij deze reactie. Voor mij geldt hetzelfde.

Lilian -

Precies dit inderdaad. Ik was zo’n groot fan van jullie om jullie geschreven blogposts waarin ik veel herkenning vond. Dit is door jullie moederschap al enigszins veranderd, maar vanwege jullie schrijfstijl bleef ik toch veel artikelen lezen. Video’s echter boeien mij niet. Ik heb geen tijd om die te kijken, terwijl ik ‘t heerlijk vind om ff op woensdagmorgen een mini-pauze achter m’n computer te houden en na NOS.nl gecheckt te hebben even snel een artikel op jullie website te lezen. Ik wens jullie het allerbeste toe.

Mimi -

+1, vind geen aansluiting meer.

Marrie -

Ik snap dat jullie door het boek te schrijven minder tijd hadden voor jullie blogs.
Ik hoop dat het een succes wordt. Persoonlijk zit ik niet te wachten op zo´n boek, lijkt mij te veel prive, ik hoef al die details niet te weten, en iedere zwangerschap is toch weer anders.

Marijke -

Maar als jullie dan zo druk zijn en weinig tijd hebben, dan heb je toch ook niet de tijd zou je zeggen om Instagram vol te gooien met foto’s van de kinderen?

Want ik kan mij goed herinneren dat jullie absoluut jullie kind(eren) niet in beeld wilde hebben. En nu geven jullie alles prijs. Let wel dat dit altijd op Google blijft staan wat je op Instagram etc plaatst. Eenbaby/kleuter heeft ook rechten.
Het nichtje van mijn vriend stond ineens in een reclamefoldertje zonder medeweten. Fotootje geplukt van Facebook. Als iedereen toegang heeft tot je eigen persoonlijke foto’s vind ik dat wel slordig.

De veranderingen die jullie maken is geheel aan jullie. Maar van iemand die alleen de voeten in beeld bracht en nu alles laat zien is natuurlijk vreemd. Ik volg jullie graag maar ik ben ook eerlijk in het geven van mijn mening. Dat moet ook wel in mijn functie.

Leonie -

Ik heb gisteren ook gereageerd, en dat doe ik nu weer. Ik begrijp dat jullie commerciëler worden en op eigen benen willen staan, maar dat kan ook zonder het roer zo drastisch om te gooien. Al die veranderingen gaan zo schoksgewijs en met zoveel in een keer, dat ik het gevoel heb dat jullie je authenticiteit verliezen. Bovendien beantwoorden jullie de belangrijkste vraag niet, namelijk of je principes “gewoon niet zo sterk” waren of dat jullie een omslag maakten vanwege de inkomsten. Kiezen voor je gezin en dan toch je principes om hen te beschermen overboord gooien (voor geld, naar het schijnt) rijmt namelijk niet met elkaar. Begrip voor persoonlijke groei en persoonlijk geluk hebben we allemaal wel, maar er zijn er velen met mij die ten eerste de veelheid aan onderwerpen, ten tweede de diepgang en ten derde de persoonlijkheid erachter missen. Alles komt nu zo berekenend over, juist omdat het niet geleidelijk gaat maar allemaal ineens.

Ik ben me ervan bewust dat dit waarschijnlijk hard overkomt en dat is totaal niet de bedoeling. Echter, zoals jullie nu doen geeft me het gevoel dat de vaste basis van volgers er niet meer toe doet. Ik lees in de reacties veel de vergelijking met real life vriendschappen. Wel, als het een real life vriendin was die zo ineens anders ging doen en zo duidelijk liet merken dat zij mijn trouwe vriendschap niet meer nodig had en zij duidelijk van me af wilde, zou dat voor mij een klap in mijn gezicht zijn. Ja, levens kunnen veranderen en vriendschappen komen en gaan, maar ik snap daarom goed dat veel vaste volgers het idee hebben dat zij niet meer goed genoeg zijn voor jullie. Het komt over alsof jullie ze hebben gebruikt en ze nu dumpt onder het mom van ‘dan passen we niet meer bij elkaar’. Ik ga ervan uit dat dat niet de bedoeling is, en dat jullie vanuit de beste bedoelingen deze veranderingen doorvoeren, maar ik had deze verklaring sterker gevonden als jullie naar jezelf hadden gekeken en hadden bekeken hoe je vanuit je eigen persoonlijkheid en authenticiteit konden doorgroeien, in plaats van naar anderen te luisteren (het komt over alsof de schuld of verantwoordelijkheid bij anderen wordt gelegd, want die zei dit en die zei dat) en een tweede Annic te worden. Als ik háár leuk vond had ik haar wel gevolgd, maar zij staat zo ver van mijn leefwereld, en dat was juist de reden dat ik jullie wel leuk vond. Ik stop nog niet met af en toe jullie blog te lezen en de weekvlogs zal ik ook nog regelmatig bekijken, maar ik ontvolg jullie op social media en youtube, en via feedly volg ik 2wmn niet meer als vaste prik. Dit gaat een kant op waar ik geen entertainment meer uit haal. Jammer, want zoals wel duidelijk was in dit epistel (sorry daarvoor), ik heb jullie heel lang en met veel plezier gevolgd.

Anke -

Ik volg jullie ook al vanaf het allereerste begin, en vind het ontzettend jammer dat jullie je coachingssessie bij Annic hebben gebruikt om dan haar hele stijl te kopiëren(ook wel jammer dat dat schijnbaar het enige is wat Annic te bieden heeft). Ik haat juist haar overdreven commerciële inslag en in élke video een clickbait
Natuurlijk is het goed dat jullie je blijven ontwikkelen, maar persoonlijke ontwikkeling gaat nog veel verder dan het aantal BV’s wat je opricht en opeens het overboord gooien van je eigen principes(kinderen niet in beeld brengen).
Ik vind het dan ook jammer dat jullie in dit artikel niet echt inhoudelijk op de kritieke opmerkingen in gaan van lezeressen(uiteindelijk wel de klanten waar jullie je inkomen uit halen). Hopelijk tot over een tijd wanneer jullie weer ontwaakt zijn uit het materialisme en weer lekker puur artikelen en video’s plaatsen zoals ik ze kende.

Hester -

Dit. Zo’n adviestraject van Annic lijkt me enorm inspirerend en ze is volgens mij heel creatief en enthousiast, maar wat voor Annic werkt, hoeft niet per se voor jullie te werken. Een boek…. Wil & Tien Masterclasses… het komt inderdaad over alsof jullie op haar willen lijken (terwijl ik echt wel geloof dat het boek bijvoorbeeld jullie eigen idee en passie is). De reden dat Annic zo veel volgers op Instagram & YouTube heeft is ook te danken aan dat ze zichzelf is en het niet zo doet omdat ze naar iemand op kijkt of iemand bewondert. Ik volg Annic zelf wel met plezier en ook zij is commercieel, maar is niet zo krampachtig bezig met het krijgen van volgers. Het hoeft niet allemaal BAM in 1 keer, een achterban van volgers is iets wat je geleidelijk op bouwt. Jullie zijn interessant genoeg en hebben die clickbait echt niet nodig. Annic heeft ook gewoon een heel ander leven dan jullie. Eerlijk is eerlijk, het is makkelijker kijkers trekken als je een trendy leven in Amsterdam leidt dan wanneer je voornamelijk een mommyvlog hebt uit de provincie. Maar dat hoeft niet te betekenen dat jullie minder leuk of minder relevant zijn! Als het toch om de abonnees of kijkers gaat: ipv te kijken naar welke titel de meeste views oplevert zou je ook kunnen kijken hoe je de vlog aantrekkelijker kan maken, bijv. een mini shoplog erin te verwerken, outfit views, ik noem maar wat.

Eefje -

🙏🏼🙏🏼🙏🏼AMEN

Annika -

Helemaal eens met de reactie van Anke! Ik vind het erg jammer hoe jullie opeens zo zijn veranderd. Waar ik eerder altijd uitkeek na jullie vlogs, daar skip ik ze nu regelmatig alleen al vanwege de clickbaits! Dat hadden en hebben jullie toch helemaal niet nodig? Erg jammer dat jullie zo commercieel aan het veranderen zijn en ik jullie nog maar weinig herken. Natuurlijk verander je als persoon en zijn jullie een andere levensfase ingegaan, maar de commerciële veranderingen vind ik allemaal erg onnodig en totaal niet bij jullie passen en serieus een workshop..? Helaas zal ik jullie een stuk minder gaan volgen na al die jaren, maar ik wens jullie veel succes en hoop dat jullie doen waar jullie echt achter staan!

Femke -

Jullie insta-posts vind ik zo jammer!! Ik mis de echtheid. Die hang naar perfectie vind ik persoonlijk heel erg storend. Het leven is niet perfect, niemand is perfect.

Manja -

Ik vraag me oprecht af na het lezen van deze comments hoeverre er belangstelling is voor een boek of een cursus. Als mensen al niet geïnteresseerd zijn in blogs en vlogs over het moederschap, waarom dan wel voor n.b. betaalde producten? Deze vrij snelle omslag naar commerciële kant met de bijbehorende kritiek, icm de toch al afnemende interesse in moekedingen binnen jullie doelgroep, lijken mij geen goede basis voor het investeren en verkopen van eigen producten. Jezelf serieus nemen, maar ook realistisch blijven. Als ik naar jullie socialblade kijk, kan ik daaruit niet bepaald concluderen dat er sprake is van een stijgende lijn richting de 100k. In het afgelopen jaar zijn jullie in cijfers minder gegroeid, dan in voorgaande jaren. Voorspelling voor 100k abonnee’s staat op dik 2 jaar. Denken jullie oprecht dat deze nieuwe weg, en alle bijbehorende (wellicht controversiële) keuzes, zoals het gebruik van jullie eigen kinderen voor de commercie, zal leiden tot (monetair) succes? Zoals het er nu naar uitziet zullen jullie wellicht eerst moeten investeren in het heropbouwen van een vaste following. De omstreden keuzes die jullie nu maken lijken dat vooral negatief te beïnvloeden. Als 90% van je inkomsten tot voor kort bestonden vanwege jullie bloglezers, lijkt me het toch van belang deze mensen zo dichtbij mogelijk te houden voor de verkoop van ‘eigen producten’. Met dit soort keuzes, berichten en ook aan de aankomende blogposts te zien gaat dat ‘m niet worden. Wat dat betreft bijzonder dat jullie adviesgever zelf ook niet bepaald in een stijgende lijn zit met haar youtubekanaal en nog minder abonnee’s heeft dan jullie.

Char -

Hier sluit ik mij bij aan, spijker op de kop. Naar mijn idee is het succes van de producten van influencers (boeken, cursussen) nogal afhankelijk van de trouwe fans. Die weten je producten te vinden tussen het gigantische bestaande aanbod van echte experts/professionals. Nemen de gok jouw product te kiezen. Volgens mij vormen je volgers je bestaansrecht. Als ik deze reacties lees lopen jullie serieus het risico dat het aantal volgers niet toeneemt maar juist afneemt. Wat betekent dit dan voor de kans op succes van de producten die je wilt gaan bieden? Weinig goeds ben ik bang.

Helaas moet ik mij aansluiten bij alle negatieve reacties. Zowel op deze post (koud, ongemeend, afstandelijk) als op jullie keuzes. En hoezo zakenvrouwen? Anderhalve week niet gelezen, pas morgen weer beschikbaar? Jullie zijn notabene met zijn tweeen. Zo werkt dit in de echte wereld niet.

Ik volg jullie al sinds LLG toen Willemijn alleen was. Heb geen kinderen, maar ik vond het altijd interessant om jullie ontwikkeling te volgen. Maar inmiddels gaat het niet meer om ontwikkeling, maar om geld verdienen met een trucje van iemand anders (Annic). Die clickbait! En alleen maar over de kinderen! Bij Annic werkt het want voelt het authentiek. Bij jullie gemaakt. Ik ben te nieuwsgierig om jullie helemaal te ontvolgen maar helaas moet ik ook steeds meer afscheid nemen van mijn favoriete blog. Ik wens jullie veel wijsheid en alle goeds.

Anne -

Hier een positieve reactie. Ik vind jullie verandering echt top. Ik kende jullie van vroeger al, maar vond de website (LLG) nooit zo leuk. Jullie verandering (meer over kinderen etc.) is voor mij juist de reden dat ik ben blijven hangen. Dit is één van mijn lievelingsblogs geworden. Jullie doen het ZO ontzettend goed! Jullie zijn de eerste die gewoon eerlijk over het (niet) zijn van een babymama praten. Die ‘rauwe’ eerlijkheid trekt mij ontzettend aan. Jullie doen het geweldig, maar ja.. niet iedereen trekt die verandering natuurlijk. Top dat jullie zo professioneel met die reacties omgaan. Nogmaals mijn complimenten!!

Jes -

Verbaasd lees ik alle reacties hier. En wou toch nog even mijn zegje doen. Ik ben juist via youtube & instagram bij jullie gekomen en las soms een blogpost. Het is mij allemaal om het even, ik volg jullie omdat ik jullie leven & gedachtes interessant vind. En of die nou worden verteld in een blogpost, een story op instagram, een vlog op youtube, dat maakt mij helemaal niets uit. En ik vind jullie nieuwe instagram feed práchtig. Je blijft toch niet bij het standpunt ”ik modder maar wat aan” als je een kans krijgt om het voor jouw gevoel goed te doen? Ontwikkelen is belangrijk, en volgens mij willen veel van de mensen die reageren jullie niet laten ontwikkelen. Heel erg jammer! Maar ik blijf jullie volgen hoor 😉

Maria -

De eerste zin van dit artikel slaat direct de spijker op z’n kop: een veel gelezen blog hebben en die 1,5 week niet openen… Bij meer volgers, en hopelijk voor jullie meer inkomsten, hoort ook meer verantwoordelijkheid.
Ik ben werkzaam als onderzoeker en waar ik voorheen nog wel op vakantie kon zonder mijn mail tussendoor te lezen, kan ik dat nu na te zijn doorgegroeid echt niet meer (geldt overigens ook voor extra uren werken in de avonden/het weekend).
Je hart volgen is altijd het beste idee en ik wens jullie veel succes met jullie nieuwe plannen. Zie, als het mogelijk is, de commentaren als iets positiefs. Jullie lezers geven om jullie/jullie blog, en merken veranderingen dus duidelijk op.
En voor zowel de lezers als jullie geldt: waar er een deur sluit gaat er ook weer een open. Hopelijk brengt het iedereen iets moois.
Ik ga opzoek naar een blog die beter bij mij past op dit moment, maar zal vast en zeker hier af en toe terugkeren voor oude recepten en dan kijken wat jullie nieuw ingeslagen pad jullie gebracht heeft. Oude liefde roest niet.

Anne -

Ik ben het hier niet mee eens.

Je schrijft: ”Ik ben werkzaam als onderzoeker en waar ik voorheen nog wel op vakantie kon zonder mijn mail tussendoor te lezen, kan ik dat nu na te zijn doorgegroeid echt niet meer.”

Altijd maar doorgaan, kan een burnout veroorzaken. Tot rust komen (en dus even niet met je werk bezig zijn) is ontzettend belangrijk voor het lichaam en voor de geest. 24/7 beschikbaar zijn, is niet iets om trots op te zijn. Altijd maar beschikbaar zijn, komt de kwaliteit van de website echt niet ten goede. Een vakantie van 1,5 week vind ik niet overdreven lang.
Mensen hebben recht op een vakantie en dus op even niet beschikbaar zijn. Al zou ik Martine en Willemijn wel aanraden om dit van tevoren op hun website aan te kondigen. Dan kunnen de mensen die reageren daar rekening mee houden.

Maria -

24/7 ben ik niet beschikbaar voor mijn werk (wel voor mijn baby en familie) en dat zal het ook nooit worden. Feit is echter wel dat ik in een vakantie 2-3x mijn email doorneem omdat sommige dingen gewoon niet 2 weken kunnen blijven liggen en door een simpele email gedelegeerd kunnen worden (of kan worden opgelost). Wel zet ik een out of office reply aan en laat ik een deel van mijn taken in handen van anderen over. Dát is iets wat hier duidelijk niet gebeurd is, en laat qua professionaliteit te wensen over. Juist omdat er naar een grotere fanbase gestreefd wordt.

Rosalie -

Wat een onzin dat je onverantwoordelijk zou zijn als je in je vakantie je mail niet opent. Juist rust nemen is heel belangrijk. Ik heb zelf op de rand van een burn out gezeten en ik vind dit soort opmerkingen ontzettend eng en pretentieus. Dat jij dat voor jezelf belangrijk vindt, prima. Maar projecteer dit niet op een ander en beoordeel ze er zeker niet op. Een blog valt echt niet om wanneer er 2 weken niet naar wordt gekeken. In jouw werk is dat wellicht anders, maar je moet geen appels met peren vergelijken.

Anne -

Maar waarom dan wel elke dag een nieuwe insta post tijdens de vakantie dat is toch ook werk? Dat 2wmn wordt verwaarloosd is wel duidelijk

Ineke -

Hoi! Stilstand is achteruitgang. Dus heel goed dat jullie jezelf blijven ontwikkelen! Dat is leuk om te zien. Als jarenlange lezer van jullie blog loop ik er nu wel tegenaan dat het allemaal wat onecht (nep klinkt zo negatief) begint aan te voelen. Dit artikel bevestigd dat nogmaals. Het is absoluut niet erg om commerciëler te worden, maar jullie kracht zit ’em juist zo in jullie authentieke uitstraling. Dit gaat wat mij betreft verloren door mee te gaan in de hype van clickbaits, een perfecte instagram willen, meer bezoekers willen trekken om een bepaald aantal volgers te halen. Het voelt niet meer alsof jullie iets doen vanuit je eigen inspiratie/overtuiging, maar omdat het nou eenmaal meer oplevert (abonnees, inkomsten, views etc.) Let op: doelen stellen is helemaal niet verkeerd, dit heb je juist nodig. Maar de weg hier naartoe voelt nu zo gemaakt en doordacht. En daardoor haak ik helaas af… Als ik toevallig wat interessants voorbij zie komen zal ik het zeker niet nalaten om te bekijken/lezen. Maar een dagelijks bezoekje hier wordt ’em niet meer. Ohja, de reacties hier geven wel aan dat jullie veel vrouwen hebben geïnspireerd de afgelopen jaren, dus ik zou ook de kritische reacties bekijken met die bril.

Lize -

Wat ik niet snap.. Waarom brengen jullie je kinderen nu zo prominent in beeld terwijl jullie daar eerst zo fel op tegen waren? Ik zou bij wijze van een mapje kunnen aanleggen met foto’s van jullie kinderen, dat was toch juist waar jullie op tegen waren? Of is commerciëler zijn nu opeens zo belangrijk dat het over de rug van jullie kinderen gaat?

Monique -

Dat is toch niet jouw zaak? Oordeel hoe je zelf dingen doet, laat anderen hun eigen keuzes maken.

Shannon -

Normaal gesproken reageer ik niet zo vaak, maar hier wil ik toch even op reageren! Ik volg jullie al een tijdje en ik ben zelf altijd wat meer van de plogs en blogs dan van de vlogs, dus dat vind ik inderdaad wel jammer. Maar daar tegenover staat dat ik de blogs die er nog online komen en bovendien jullie instagramposts altijd harstikke leuk vind om te lezen! Ik snap het heel goed dat jullie je willen blijven ontwikkelen, dat is alleen maar harstikke positief! Zoals iemand hierboven ook al zei, stilstand is achteruitgang! Ik vind het dan ook heel jammer om te zien dat er zoveel negatieve opmerkingen komen, ik moet wel zeggen dat ik de comments over de clickbaittitels op youtube wel herken en dat ik het daar ook wel mee eens ben, maar ik vind het jammer dat iedereen opeens doet alsof jullie het allemaal maar voor het geld doen. Het is jullie fulltime baan, dus het is toch niet gek dat jullie ook rekening moeten houden met het financiële plaatje? Dus: ik zal jullie blog met liefde blijven volgen en ga vooral zo door! Ik vind jullie twee geweldige vrouwen en heb veel respect voor wat jullie doen! xx

Marion -

Ik moet zeggen dat ik jullie inhoudelijk en qua vormgeving echt met de jaren beter en meer aansprekend vind… nu ben ik zelf in de afgelopen jaren ook moeder geworden, en dus groei ik misschien wel een beetje “met 2WMN mee”, maar ik vind jullie nu echt heel leuk, en al die nieuwe dingen: de energie spat ervan af! Heerlijk! Ik vind jullie oprecht en authentiek, ik vind jullie lef hebben en jullie moed is inspirerend. En dat met twee jonge gezinnen. Petje af. Laat je vooral niet ontmoedigen, aan mij heb je steeds meer een fan en ik ben vast niet de enige.
HUGS!

Kim -

Hoi ladies,

Ik reageer nooit, maar vind het wel tijd voor een hart onder de riem.
Ik volg jullie al een hele tijd en vind het juist leuk hoe jullie veranderen.
Mijn leven is de laatste jaren juist precies met jullie mee veranderd. Dat soort volgers hebben jullie dus ook, al reageren ze misschien wat minder. :-)

Dus… blijf lekker echt en dicht bij jezelf. Ik weet zeker dat jullie daarmee heel veel mensen inspireren.

Liefs!

Kimberly -

Bedankt voor de leuke jaren en tot ziens. Ik heb altijd genoten van jullie blogs en zal jullie missen.

Ik vind niet dat jullie de juiste keuzes maken, vind het vooral rigoureus en denk dat combineren/compromis beter was geweest. Nu verliezen jullie echt veel volgers.

Annette -

Maar in ieder geval is het hun keuze. Wat pas onecht zou zijn, is als ze maar blijven doen wat ze deden omdat anderen dat van hun verwachten. Ze doen waar ze zelf gelukkig van worden

Suzet -

Bedankt voor dit artikel. Maar vind het zelf nog wat vaag. Ik snap best dat jullie willen groeien, er zal ook eten op tafel moeten komen maar zo commercieel als jullie nu zijn geworden is voor mij te veel van het goede. M’n opa zei al een doodshemd heeft geen zakken… De kritische reacties zijn heel normaal. Als je voor een baas werkt krijg je ook eens in de zoveel tijd een functioneringsgesprek. Nou dat kan goed uit pakken of minder goed. Jullie volgens geven nu ook hun ongezouten mening. Net als bij een baas kan dat soms slikken zijn. So be it. Maar doe er dan ook wat mee! Ik ben zelf moeder maar zit niet te wachten op een boek of een cursus. Echt ik kan me er niks bij voorstellen. Jullie zijn een ver van mijn bed show geworden. Hopelijk vinden jullie mensen die wel aan het (neppe) plaatje kunnen voldoen dat jullie aan het creëren zijn.

Sanne -

Bedankt voor deze uitgebreide uitleg! Met een beetje achtergrondinformatie is het meteen veel makkelijker om jullie keuzes te begrijpen. Ik hoop voor jullie dat alles zo uitpakt als jullie hopen en dat de privé-storm snel weer rustig wordt! Persoonlijk zal ik de meeste vlogs nog steeds overslaan, maar regelmatig komen kijken of er nieuwe blogs/plogs zijn!

Marlies -

Fijn dat jullie reageren!

Dat jullie willen groeien en commercieel zijn is natuurlijk logisch, iedereen moet brood op de plank en wil een goedlopend bedrijf.

In de comments onder de vorige videopost kwamen nog regelmatig 2 vragen terug die nog niet beantwoord zijn. Is/wordt het echt een mommyplatform? En is de shift van kinderen niet naar wel laten zien, een commerciële afweging?

Ik ben het ook wel eens met een andere comment, dat er niet alleen maar geapplaudisseerd hoeft te worden. Kritische vragen horen erbij, het is vaak nieuwsgierigheid en gewoon een kritische noot, geen fake news 😉 als mensen bij elke scheet die laat in het leven staan te juichen word je een heel vervelend mens van en is niet realistisch.

Met instagram wordt er volgens mij bedoeld dat het ‘fake’ lijkt/is (waar tegenwoordig meer mensen van beginnen te steigeren, wat logisch is). Deze kritische mening mag er ook zijn, niet alles is een compliment. We zitten dan wel in het Trump-era waar gezonde kritiek als ‘haters’/fake news wordt bestempeld, maar dat is niet de bedoeling natuurlijk.

Tine -

Dank je voor de verheldering! Evolutie is goed! Ik hoop dat de storm op privé-vlak ook positief is en jullie alleen maar sterker maakt. Het is knap dat jullie van twee jonge vriendinnen zijn uitgegroeid tot twee zakenvrouwen en voorbeeld voor velen. Dat jullie nieuwe carrierewending niet iedereen aanspreekt is normaal en ik hoop dat jullie je daardoor niet laten ontmoedigen! Ik wens jullie heel veel succes!

Judith -

Fijn dat jullie dit artikel geschreven hebben, het geeft in ieder geval duidelijk weer dat jullie er bewust voor kiezen de meer commerciële kant op te gaan, met een reden die begrijpelijk is – er moet natuurlijk brood op de plank komen. Ergens vind ik het wel oprecht jammer van de ‘oude’ nuchtere Wil & Tien die ineens zo obvious streven naar getallen in volgers en perfecte insta-foto’s etc, maar dat is hoe het wereldje werkt en misschien ben ik daar gewoon te oud voor geworden 😉 Ik ben nog steeds wel benieuwd wat jullie met 4 bedrijven gaan doen en hoe dat dan werkt, maar snap ook dat wij niet alles hoeven weten, dat is jullie goed recht uiteraard!
Ik zal jullie blog zeker in de gaten blijven houden en dan wordt ook vanzelf duidelijk welke kant het op gaat (voor jullie qua blogs/vlogs/plannen en voor mij qua wel/niet blijven volgen). Veel succes en werkplezier gewenst!

Lisa -

Rationeel snap ik het heel goed: groei is nodig en gaaf dat je je persoonlijk ook op zakelijke kant kunt en wilt ontwikkelen. Daarnaast is het top om niet meer (volledig) van anderen afhankelijk te zijn voor inkomsten.

Maar ’emotioneel’ gezien… Net zoals sommige andere commenters volg ik jullie al sinds jullie schreven vanuit de zolderkamer. Ik ben ‘meegegroeid’, heb jullie pieken (hallo Diorgasme) en dalen mogen zien en waardeerde de persoonlijke band. Jullie persoonlijke, quircky ‘het hoeft niet allemaal perfect te zijn, wij doen ook maar wat’ stijltje maakte alles erg herkenbaar. Om dan nu in 1x te horen dat ik enkel een nummer ben die blijkbaar niet interessant genoeg is voor het algoritme, en dat de zoektocht naar nieuwe klanten voor jullie (uit te brengen) producten een prioriteit is voelt dan ook een tikkie teleurstellend. Heb jullie betoog letterlijk met open mond zitten lezen en was zo verrast door de kille toon waarin het geschreven is.

De boodschap is duidelijk: Jullie zijn het bedrijf. Wij de klant.
Neemt niet weg dat ik de blog/YT waarschijnlijk nog wel volg. Er zijn onderwerpen die me aanspreken, andere dingen minder, dus ik kom nog wel voorbij. Daarnaast vind ik het jammer dat jullie Instagram ook puur een marketingtool is geworden. Niks is dus meer oprecht (daarom wss ook geen ‘yes to the melkfles’ meer). Hoort er blijkbaar bij!

Elske -

Jammer dat jullie de commerciële weg zijn ingeslagen, ik vond het niet commerciële juist zo bij jullie (en mezelf) passen. Het is een beetje een vaag en nietszeggend artikel, maar ik begrijp de reden daarachter.
Ik haak ook af, maar wens jullie veel succes met de nieuwe formule voor jullie website.

Jana -

Lieve Willemijn & Martine,
Ook ik volg jullie al vele jaren en heb de verandering zeker gemerkt. En hoewel ik mijn dagelijkse leesstukje bij het ontbijt soms wel mis, begrijp ik jullie keuze zeker! Ongetwijfeld zullen er heel wat betere dingen volgen :-). Ik blijf het zeker volgen en wens jullie alle succes!
Dat jullie commerciëler geworden zijn, kan ik maar 1 ding op zeggen: you go girls!! Jullie zijn echte powervrouwen! Maar graag geef ik jullie wel een tip mee (voor zover ik daar iets op te zeggen heb natuurlijk): ik hoop dat jullie achter de schermen harde zakenvrouwen zijn, maar die persoonlijke touch & jullie echte ‘ik’ voor de schermen zijn voor mij zo belangrijk… Zeker als jullie eigen producten aan de man willen brengen. Ik wil van mensen kopen die ik leuk vind, bewonder, van wie ik het gevoel heb dat ik ze een beetje ken. Mensen die ik mijn centen gun. Dus denk ik dat jullie soms wat minder zakelijk moeten zijn (overkomen) om net extra zakelijk te zijn ;-).
Bedankt alleszins voor jullie duidelijke artikel & om ons mee te nemen in dit verhaal! Veel succes!!

HouseTreeBeast -

Hier even een lieve reactie (want ik wordt wel een beetje moe van al die mensen die zo dramatisch afscheid nemen eerlijk gezegd). Ik volg jullie al jaren. En soms zijn jullie bezig met dingen waar ik minder mee heb (moederschap bijvoorbeeld) en soms vind ik jullie weer een tijd fantastisch (persoonlijke artikelen). En dat is allemaal dikke prima. Want ik volg jullie JUIST vanwege de ontwikkeling. Ik denk dat veel mensen onderschatten hoeveel er eigenlijk komt kijken bij influencer(s) zijn. Blijkbaar is de nieuwe Insta-feed hier een ding, maar eerlijk: een mooie gestroomlijnde feed wérkt toch gewoon beter? Dat heeft niks te maken met authenticiteit. En commercie is geen vies woord! Jullie werken er hard aan (op een manier waar jullie gelukkig van worden) om in je levensonderhoud te voorzien. Met eigen producten! Dat is echt waanzinnig. En dat heeft niks te maken met dat jullie jezelf ‘applaudisseren’. Dat heeft te maken met trots op je werk. Betekent dit dat ik als brave volger 😉 alles ga kopen wat jullie maken? Nee, dat niet, want niet alles past bij mij. Maar ook dat is prima. Want áls ik wel wat koop weet ik dat het ook echt iets tofs is. Dat de kwaliteit hoog is. En niet dat het weer het zoveelste kwaliteitsloze influencer T-shirt/beker/agenda/etc. is. Anyway. Lang verhaal. Ik zou het super interessant vinden om meer te horen over jullie zakelijke keuzes (en dan vooral het waarom) en ik blijf lekker af-en-aan bij jullie hangen. Succes ladies!

Mariska -

Ik vergelijk het met wanneer een vriendin’s leven verandert en dat van jouwzelf ineens gaat afwijken, bijvoorbeeld door de stap wel of geen kinderen, samenwonen/trouwen of vrijgezel zijn etc. Dan merk je ook dat de vriendschap opnieuw ‘geëvalueerd’ wordt, hebben we nog genoeg gemeen om elkaar te blijven zien of gaan we onze eigen weg of zien we elkaar minder vaak. Als bewust kinderloze vrouw van 35 vind ik het ook moeilijk dat zoveel over het moederschap gaat, omdat het mij gewoon niet zo boeit (sorry, no offence) Ik mis beauty en fashion artikelen of video’s, info over steden, reisjes van jullie (heel blij met Berlijn vlogs!), de persoonlijke ontwikkeling artikelen van Martine etc. Toch volg ik jullie nog steeds, omdat ik jullie als persoon gewoon heel leuk vind en ik het ook wel logisch vind dat jullie veranderen door het moederschap. Je kunt niet iedereen plezieren en hoewel het voor sommigen jammer is, zijn er ook veel mensen die jullie wel heel blij maken en zelfs steun bieden door advies, nu zelfs een boek. Ik blijf jullie volgen en zoals ik al deed lees/bekijk ik gewoon die dingen die jullie doen die wel bij mij aansluiten.

Madelon -

Goed dat jullie je willen ontwikkelen, en als dat met bloggen niet meer lukt snap ik dat dat op een laag pitje komt te staan. Wat ik jammer vind is dat deze hele omslag een beetje gemaakt voelt, zeker dat ‘insta perfect’ en daarom heb ik jullie ook ontvolgd. Ik blijf jullie video’s wel kijken, ik hoop alleen dat jullie jezelf niet teveel verliezen in de zoektocht naar meer kijkcijfers en volgers. Bijvoorbeeld met het feit dat jullie de kids opeens wel laten zien nu.. ik vond het juist zo sterk dat jullie die uit beeld hielden. Maar goed, veel succes met jullie nieuwe weg!

Denise -

Bedankt voor dit artikel, het feit dat jullie iets laten horen voelt goed. Ik heb ook enkele harde comments geplaatst. Daar heb ik geen spijt van, dit is hoe ik het ervaar en ik denk dat het niet per se verkeerd is om van een buitenstaander te horen hoe dingen overkomen. Hard, maar wel nodig voor groei. Dit kun je verpakken in ‘opbouwende kritiek’ maar dat is voorbehouden aan jullie naasten/vriendinnen. Die moeten langer met jullie mee. Ik heb de luxe om ongegeneerd een spiegel onder de neus te drukken. Soms heb je bitches nodig waar je samen lekker op kunt schelden (dat hebben jullie ongetwijfeld gedaan), maar die wel de/hun ‘waarheid’ vertellen. Dat terzijde: is het niet mogelijk om de dingen die juist goed gingen en wat jullie kracht is (geweest) al die jaren WEL mee te nemen? Waarom alles over boord? Dat houd je uiteindelijk niet vol. Dat past denk ik ook niet bij de kern van wie jullie zijn. Natuurlijk duurt het langer voordat jullie de gewenste getallen/aantallen aan zullen tikken…. maar een marathon houd je uiteindelijk langer vol dan een sprint…. Succes!

Eefje -

Helaas, zoals velen het al benoemen een gemiste kans. Ergens zijn jullie jezelf een beetje verloren in de afhankelijk naar meer Mulberry tassen en Charlotte Tilbury loafers. En heel eerlijk, ik zie teveel ‘Annic ten Duis’ invloeden. Commerciële doordachte feed, nee hier verliezen jullie ons ‘WilvanTien’ en ‘TienvanWil’!

Annelien -

Ik ben benieuwd hoe t verder zal ontwikkelen! Mijn enige minpuntje is dat wat mij betreft youtube altijd ‘bijzaak’ zal zijn, ik lees liever een goed artikel over persoonlijke ontwikkeling oid dan dat ik video’s kijk. Met name vlogs van een aantal mensen die een soortgelijke switch hebben gemaakt vind ik oersaai ( uit eten bij tent x drankje bij tent y). Ik hoop dat jullie niet die kant op gaan. Mijn advies zou zijn om de Groningse nuchterheid op te nemen in jullie, terechte, commerciële stappen!

Diane -

Goh, wat een meningen allemaal! Het valt mij op wat een commentaar er geleverd wordt op iemand die je niet wil volgen. In de echte wereld lever je toch ook geen kritiek wanneer je geen klik met iemand voelt? Je richt je pijlen ergens anders op en je gaat door… het blijft me verbazen waarom mensen het gevoel hebben zo belangrijk te zijn als volger…

Vroeger kocht je toch ook niet de break-out wanneer je de hitkrant leuker vond? Daarnaast kan ik me niet voorstellen dat je dan de break-out een brief schreef met alle dont’s…

Nu ga ik weer verder met Mn leven!
Mazzel! 😙

Rosa -

Wel als je de break-out al jaren las en ze in korte tijd een aantal veranderingen doorvoeren die de kwaliteit in jouw ogen geen goed doet. Wel als je al jaren bevriend bent met iemand en die persoon lijkt flink te veranderen en je vraagt je af waarom dat zo is. Als je een band met een persoon/merk/product hebt opgebouwd en deze verandert opeens vind ik het juist een teken van trouw om het gesprek aan te gaan en je verbazing/kritiek te uiten, in plaats van zonder iets te zeggen de persoon/merk/product te laten vallen en door te hoppen naar de volgende.

Daarbij maken wij onszelf als volgers niet belangrijk, maar zijn we dat nou eenmaal in de wereld waarin 2wmn werkt.

Al met al vind ik het goed dat Willemijn en Martine hier het gesprek in alle openheid voeren met hun volgers.

Renate -

Ik denk dat de veranderingen en geringe communicatie voor veel mensen het moeilijkste is. Mensen zijn toch gewoonte dieren en willen graag weten waar ze aan toe zijn zoals bv op een vaste dag een artikel al is het er maar 1 in de week en liefst moet alles zo blijven zoals het was want dat is toch prima? Levens veranderen nou eenmaal, een vriendschap kan uiteindelijk ook verwateren omdat je in een andere levensfase komt en andere interesses krijgt etc. Ik laat het gewoon om me af komen allemaal 😊 Succes met alle nieuwe ontwikkelingen meiden 👍

Janneke -

Wow, het lijkt wel of ik deze comment zelf had getypt! Ik denk dat het vooral de communicatie is. Persoonlijk denk ik dat jullie het boek en de cursus veel eerder hadden kunnen vertellen. Dan kunnen vloggers er veel meer begrip voor opbrengen voor de veranderingen en gaat het ook meer geleidelijk :)

Janneke -

Vloggers = volgers natuurlijk*

Diane -

Ik heb het bericht eerlijk gezegd niet gelezen.
Ik volg jullie omdat IK dat leuk vind. Lijkt mij de omgekeerde (en onmogelijke) wereld dat jullie moeten posten uit interesses van anderen om iedereen tevreden te houden.

Ik merk juist dat jullie nu doen waar je gelukkig van wordt en juist dat is hetgeen wat jullie zo leuk maakt! Jullie enthousiasme werkt aanstekelijk!

Ga zo door hoor!! 😘

Jennifer -

Vind jullie leuk, vond jullie leuk! Ben benieuwd naar jullie boek en wat voor leuks er komen gaat!!:)

Lise -

Lieve Wil&Tien,

Ik vindt het geweldig welke stappen jullie durven te nemen! Ik volg jullie al vanaf het moment dat Willemijn in haar zolderkamer begon. Als je ziet wat er vanaf dat moment gebeurd is! Wat een groei!!! En ik moet eerlijk zeggen dat jullie wel vaker hele grote beslissingen hebben gemaakt (llg stoppen bijv.). En het was altijd de beste beslissing achteraf. Kun je nu nog voorstellen dat je tien mascaras aan het uittesten bent om de winnaar ten slotte bekend te maken? Nee. Daar zijn jullie uitgegroeid. En elke dag een artikel schrijven over iets persoonlijks? Ongelooflijk dat jullie dat jarenlang elke dag hebben kunnen opbrengen. Een journalist doet het niet na. En bij jullie is het naast het vloggen een bijzaak geworden. Dat jullie nu de wereld buiten het scherm aan het ontdekken zijn vind ik een logische stap. Jullie zijn figuurlijk steeds dichter bij jullie volgers komen te staan en gaan dat nu ook fysiek ontdekken. Hoe mooi is dat! Veranderingen zijn altijd spannend. En bij het stoppen van llg kregen jullie ook veel kritiek. De tijd zal het leren. Op naar de 100k!
Liefs Lise

Sanne -

Ik haak ook af. Graag geef ik mijn eerlijke mening waarom, net als andere bedrijven kunnen jullie ook namelijk kritiek krijgen ipv alleen maar applaus toch?
Ik vond jullie juist leuk als ‘gewone’ jonge vriendinnen die hun dagelijkse leven lieten zien, niet als 4 zakelijke bedrijven die vooral meer geld en volgers willen. Daar zijn er al genoeg van. Jullie content komt daardoor al een hele tijd niet meer echt en oprecht over, maar berekenend en fake. Zelf wordt ik ook een beetje moe van alle complimenten die jullie jezelf steeds maken, over jullie boek en bv’s en moederschap en vriendschap en uiterlijk. Ik heb het idee dat het de bedoeling is dat jullie volgers alleen nog maar staan te applaudisseren om alles wat jullie doen. Prima om jezelf te waarderen, maar ik hoef niet te worden doodgegooid met jullie zelfliefde. Mij inspireert het niet meer, ik irriteer me juist al een aantal maanden. Natuurlijk zijn er bloggers waarbij de professionalisering me niet stoort, maar dat zijn andere mensen met andere kwaliteiten bij wie het wel past. Bij jullie gaat het in mijn ogen van jullie charme af. Jammer!

Jessica -

Wat mij betreft: ik vind het juist gaaf dat jullie zo ontwikkelen! Mooi toch dat het bedrijf groeit! Ons mee nemen daarin vind ik erg leuk en kan ook verhelderend werken. Waarom die IG feed, wat is daar het nut van, waarom helpt dat en hoe doe je dat dan? Artikelen (of filmpje) daar over is denk ik heel leuk, en vergroot het begrip wat mensen voor je hebben. Wel mis ik ook het geschreven blog maar dat is helaas voor mij de ontwikkeling nu. Ik lees gewoon graag, maar dan moet ik straks jullie boek maar pakken!

Judith -

Mee eens! Ik denk dat veel van de onvrede erin zit dat er (voor ons gevoel) ineens vanalles verandert, maar dat heel onduidelijk is met welke achterliggende gedachte en waarom op deze manier. Dus eens met de tips van Jessica: neem ons meer mee in het proces! Waarom een insta-feed aanpassen, wat levert het je op, hoe doe je dat, wat is je eigen gevoel erbij, waarom x-aantal volgers, springen die financiën dan zo omhoog etc etc. Verandering is helemaal niet erg, maar als alles vooral ‘achter de rug om’ gebeurt wel veel moeilijker te volgen en daardoor commentaar-gevoeliger.

Stef -

En oh als jullie toch een keer nog vragen beantwoorden over de zakelijke kant, dan ben ik heel nieuwsgierig naar de reden van de insta namen… @Wilvan2WMN had toch ook gekund? Ben wel benieuwd naar de marketinggedachte hierachter… thanks

Kim -

Ook ik neem bij deze afscheid. Ik wil jullie wel heel veel succes wensen met al jullie toekomstplannen!

Elise -

Waarom spreken jullie jezelf tegen? Als ik Martine op IG zie zeggen: de commerciële kant zal me een worst wezen, deze nieuwe feed is omdat ik het leuk vind en uit deze verklaring blijkt niet anders dat het juist om de commercie te doen is. Perfecte IG feed = meer volgers = meer inkomen. Zo ook het opeens in beeld brengen van jullie kinderen? Vliegen de principes zo het beeld uit op het moment dat er (meer)geld bij komt kijken? Jammer.

Manja -

De dames spreken elkaar zo wel heel erg tegen. Volgens mij is het overduidelijk commerciëler, en daarom snap ik niet zo goed wat Martine er van probeert te maken op instagram. De keuze waarom de kinderen nu wel in beeld te brengen wordt helemaal niet benoemd, terwijl dat voor veel lezeressen nou net een van de grootste struikelblokken is. Is dat ook een commerciële beslissing?

Deborah -

@manja, in de vlogs hebben ze wel benoemd waarom ze de kinderen meer in beeld brengen. Daarin benoemden ze dat ze het gewoon minder erg zijn gaan vinden. Je mening over iets kan toch veranderen, hebben we allemaal wel eens in ons leven..

Marjan -

Wat ook tegenspreekt is dat ze aan de ene kant hun bedrijf serieus nemen (want de accountant had dat geopperd) en aan de andere kant zo een week niks posten op het medium wat 80% van de inkomsten genereert. Hoe neem je het dan serieus..?
Martine en Willemijn (je bent niet van de ander), ik hoop dat jullie blijven schrijven, want de video’s vind ik niet goed genoeg om te bekijken.

Stef -

Hi, allereerst dit is een stap in de goede richting: duidelijk zijn in wat jullie voor ogen hebben. Hoewel dit stuk nog steeds vrij vaag is… maar jullie goed recht om het anders en commercieler aan te pakken. Jammer dat de kids niet/wel in beeld vraag niet beantwoord werd… en de in de comments genoemde perfecte insta feed mag je natuurlijk als compliment zien, maar mensen bedoelen dan doorgaans dat het saai en niet inspirerend is, maar dat snappen jullie ook wel. Wel heel goed om zelf dingen te doen/maken om te verkopen, goed idee! Veel succes. Ik hoop dat de nieuwe wending jullie brengt waar je op hoopt en dat er veel -nieuwe- mensen zijn die dit kunnen waarderen.

Hester -

Eens. Een groot deel van de comments ging namelijk niet alleen over jullie afwezigheid op 2wmn, maar ook over jullie authenticiteit wat betreft de Instagramfeeds (waarom moeten er tig filters overheen, ik dacht dat jullie voor ‘real’ gingen, krampachtig hashtags toevoegen om meer volgers te krijgen), clickbait titels, principes en de mommyfocus. Iedereen gunt jullie succes en geluk, zakelijk & privé, maar waarom moet alles in 1 keer zo doorslaan? Ook “Nadat we gister onze blog weer openden na anderhalve week blog-stilte, schrokken we een beetje van alle reacties die binnen waren gekomen” – tja… jullie waren te druk met het perfectioneren van de Instagramfeeds. Zo komt het een beetje over. Jullie hadden natuurlijk ook even een paar minuten op je blog kunnen kijken tijdens de Berlijn treinreizen ipv filters uitzoeken. Dat klinkt gemener dan ik het bedoel (ik haat het zelf eigenlijk als mensen dat als dat zeggen, alsof dan alles maar gezegd mag worden), maar het is wel een duidelijk voorbeeld van tekort aan verbondenheid met de 2wmn volgers en waarom volgers het gevoel hebben dat ze er niet meer toe doen en het alleen om de euro’s en de aantallen gaat.

Manon -

Jullie volgen je gevoel, altijd goed. Ik vind jullie ontzettende powervrouwen en vind het bewonderingswaardig wat jullie allemaal neer zetten. Niet de makkelijke weg of de volgzame weg, maar jullie eigen dromen volgen. Stoer! En nobody is perfect (nee, ook niet met zo’n insta 😜) en dat siert iedereen, ook jullie, mooi!

Inge -

Goed dat jullie dit adresseren want ik vroeg me de laatste tijd ook al af waarom het zo stil is.
Persoonlijk is dit artikel voor mij nog steeds redelijk nietszeggend, vaag, maar wrs gaat dat binnenkort duidelijk worden.
Tevens vind ik dat jullie gewoon moeten doen waar je je zelf goed bok voelt en niks om ons te pleasen. 10jaar een Blog houden is niet niks en ik snap dat er dan zn en toe een frisse Wind nodig is.
Het is ook niet zo dat ik leef voor jullie blog ofzo,: staat Er iets online is dat leuk, zoniet dan kom ik de volgende dag weer kijken. Wel was het leuk geweest om dit artikel vroeger gezien te hebben maar goed, het is niet anders.
En om al vroeger wat minder vaag te doen, maar ja.. Snap ook dat je niet alles kunt vertellen vooraleer er iets echt rond is.
Veel succes, ik blijf in elk geval volgen.
Toch nog een vraag: ik snap dus echt niet wat die perfecte IG account te maken heeft met alle veranderingen hier.

anna -

Vind het juist heel stoer dat jullie een keuze durven te maken – uit de comfortzone stappen is niet iets wat je ‘eventjes’ doet! Enne eerlijk de instafeed was even wennen maar vind jullie er niet minder leuk om 💛

Inge -

Bedankt voor de leuke jaren waarin ik jullie trouw heb gevolgd. Ik heb (meestal) genoten van jullie nuchtere en eerlijke vlogs. Dan is het nu tijd voor afscheid, want deze nieuwe weg past niet bij mij. Want hoewel ik met jullie ben meegegroeid (o.a. ook moeder geworden) herken ik hier nu niet zoveel meer in van de oude Willemijn en Martine. Ik denk dat dat een gemiste kans is. Maar blijkbaar heb ik te naïef gedacht dat er ook nog mensen in dit wereldje waren die niet meegaan in die (te) commerciële gedachtengang. Jullie gaan vast een andere doelgroep aanspreken! Veel succes.

Lis -

Ik moet eerlijk zeggen dat ik jullie nog niet zo heel lang volg, maar wel de veranderingen heb gezien. Persoonlijk vind ik dat positief. Stilstand is achteruitgang! Jullie levens veranderen en daarmee natuurlijk ook de onderwerpen die jullie aansnijden. Ik als lezer groei met jullie mee (ook letterlijk 😉); ben een maand na Martine bevallen van een zoontje en heb hier alles op de voet gevolgd. Jullie delen goede tips en ideeën waar ik veel aan heb. En loveeeee de ‘uit de shit’ video’s en de weekvlogs en ja, eigenlijk alles wel 😅. Ga zo door! Trek je niets aan (of zo min mogelijk) van wat anderen vinden dat jullie moeten bloggen/vloggen/filmen. Het is jullie leven en je moet doen waar jullie gelukkig van worden! 💕

Reageer ook