LIEF ZIJN VOOR JEZELF: wat is dat en zijn wij het?

Lief zijn voor jezelf… Wat is dat en zijn wij het? En ben jij het voor jezelf? Praat mee onder deze video!

https://youtu.be/ymoL3x3hjM0

13 reacties

Jessica -

Goed dat jullie dit aankaarten, zeker in deze tijd waar iedereen ongeveer leeft via zijn smartphone…
Ik merk dat ik heerlijk kan genieten van lekker hobbyen/crea bezig zijn. Helaas doe ik dit veel te weinig. Dan ook telefoon aan de kant en rommelen maar.
Wel heb ik echt de drang om eerst mijn omgeving (huishouden dus) aan kant te hebben, voordat ik iets voor mezelf ga doen. Vaak is het dan te laat om echt nog te rommelen.
Tijd om hier een betere balans in te vinden en het vaker ter uitvoering te brengen.

Het zou leuk zijn als jullie na een tijdje weer eens een terugblik video hierover maken. Wie weet is dat nog een idee om mee te nemen voor een volgende video.

Ilse -

Wat een leuke en inspirerende video. Lief zijn voor jezelf is niet alleen moeilijk als je het druk hebt. Ook als je juist niks te doen hebt is dit een lastig thema. Ik ben al langere tijd werkloos en zit veel thuis (en heb een chronische ziekte). Iedereen om mij heen heeft het druk en ik zit maar op mijn luie gat. Daardoor vind ik het lastig om mijzelf iets leuks te gunnen. Juist omdat ik geen werk heb vind ik dat alles tip top moet zijn. Mijn huishouden moet perfect zijn, elke avond een feestmaaltijd. Als mijn vrienden/familie een gezin draaiende houden, werken en (in mijn ogen) het huishouden ook nog goed doen moet ik dat minstens net zo goed doen. Ondanks dat ik werkloos ben hebben we financieel niet te klagen, maar vind ik het toch lastig om voor mijzelf kleding of andere dingen te kopen. Ik heb er zelf niks voor hoeven doen. Ik wil dit graag benoemen om te laten zien dat er ook genoeg mensen zijn die het niet druk hebben en toch dezelfde problemen ervaren.

Vandaag ga ik lief zijn voor mijzelf door lekker op de bank te zitten met een stapel tijdschriften. Ondanks mijn zeeën aan vrije tijd heb ik hier nog geen tijd voor genomen.

Jennifer -

Iets opnoemen wat ik vandaag ga doen om lief te zijn voor mijzelf?
Vandaag word ik een uur lang afgebeuld door mijn personal trainer. Echt lief is het niet, maar ik laad er zo ontzettend van op. Elke week een vast tijdstip een uur lang wat sowieso voor mijzelf is.
Niks geen excuses dat ik druk ben. Werk, helpen bij mijn vriend in de zaak, huishouden, boodschappen, honden. Nee, 60 minuten lang draait het om mij.
Daarbij probeer ik 2x in de week 30 minuten ook nog hard te lopen. Is wel weer inspanning, maar dat kan ik wel even mijn gedachten op 0 zetten.

Elke maand probeer ik iets leuks te doen ook. Even onze eigen stad uit. Ergens anders naartoe. Een andere stad, het bos, de zee. Of dit nu met mijn vriend is, een vriendinnetje of met mijn zus. Gewoon even een andere omgeving.

Alleen de stad in vind ik heerlijk! Vaak ga ik wel met een doel, moet nog even langs de etos of de hema (o.i.d.). Maar dan pak ik ook even 30-60minuten om even ergens tussen te neuzen, even naar de boekenwinkel of dat ene leuke boetiekje.
Het is alweer een half jaar geleden dat ik zonder doel of reden ben gegaan. Toen heb ik op een zondag de trein naar Utrecht gepakt en gewoon heerlijk gestruind. Ergens een broodje gegeten, de Lush leeg gekocht en de trein weer naar Zwolle gepakt. GENIETEN!

Dus ja, ik probeer aardig lief te zijn voor mijzelf.

Anna -

Oh… zo herkenbaar! Het probleem is dat ik het nooit inplan, omdat ik het altijd zo ‘druk druk druk’ heb (haat aan die uitspraak!) en ergens voelt dat egoïstisch, want er zijn nog zoveel andere dingen te doen! Maar het gevolg daarvan is dat ik, als ik een beetje tijd heb, gewoon op de bank plof met een serie. Terwijl ik echt oplaad van naaien en creatief bezig zijn.

Ik zou dus niet zo snel plannen de hele avond iets creatiefs te gaan, maar uiteindelijk komt het wel eens voor dat ik een hele avond netflix kijk! Dus de tijd is er ergens wel, ik moet het alleen gewoon claimen en juist benutten :) Want eerlijk, die netflix avondjes die laden mij persoonlijk niet op, het is gewoon ‘makkelijk’.

Heel leuke video en concept! Nieuw rubriekje 2care? Grapje :)

Marijke -

Wat een (h)erkenning! Leuke video! Ik cijfer mezelf regelmatig weg. Hoe dat komt? Als 3/4 hetzelfde leuk vinden kan ik weinig mijn eigen zinnen op een zetten. Dat wil overigens niet zeggen dat zij niet bereid zijn een volgende keer meegaan naar iets wat ik leuk(er) vind. Ik wil geen pleaser worden en ik vind het daarom wel belangrijk om ‘nee’ te kunnen en durven te zeggen.

Alletse -

Zo herkenbaar! Sinds ik moeder ben is dit echt een lastig thema. Iets puur en alleen iets voor jezelf doen betekent voor een werkende moeder automatisch dat iets of iemand daar onder ‘lijdt’, de kinderen, het huishouden of werk. Er is namelijk altijd wel iets wat je zou kunnen doen. Ik probeer altijd maar zo te denken: je kan er pas echt voor een ander zijn als je er eerst voor jezelf bent, ook als moeder en vrouw.

Willemijn -

Zo herkenbaar, dat voelt voor mij inderdaad ook precies zo.

femketje -

het is zooooo herkenbaar! vind deze video’s heel erg fijn, keep up the good work <3

Jenneke -

Echt waar, wat een geweldige video en een mooie boodschap! Ik heb in de tweede helft van 2017 echt geleerd om lief te zijn voor mezelf. Na een aantal heftige jaren moest ik voor mijn studie een half jaar naar het buitenland, met niemand om op terug te vallen… maar ook niemand om voor te “moeten” zorgen. Met alle verplichtingen die weg vielen merkte ik dat er een soort ruimte overbleef waarvan ik niet wist wat ik ermee moest. Ik ben uiteindelijk in dat half jaar heel erg tot rust gekomen, gaan sporten (ik zwom opeens 5-6 km per week), beter in mijn vel gaan zitten, gezonder gaan leven en ontzettend gegroeid in mijn zelfvertrouwen en ondernemendheid. Allemaal dingen die ik al jaren wou bereiken (zeker gezonder leven, sporten en afvallen – bijna 10kg in een half jaar!) maar waar ik nooit aan toe kwam. In het eerste halfjaar van 2018 heb ik een intensieve stage gelopen, ben ik tegelijkertijd aan afstuderen begonnen en heb ik meer vrijwilligerstaken opgepakt. Alle dingen die ik voor mezelf deed zijn weer zo’n beetje uit mijn agenda geschrapt. Jullie video was echt een eye-opener om me dit te realiseren en meer voor mezelf aan de slag te gaan.
Mijn doel voor komende week – ‘s avonds een keertje te gaan zwemmen na stage in plaats van studeren/huishouden/Skype vergaderingen etc.

marrie -

Denk dat het ook wel typisch iets voor vrouwen is om zichzelf weg te cijferen en zichzelf niks te gunnen. Mannen doen vaak wel dingen die ze leuk vinden zonder schuldgevoel.

Lilian -

Leuk video! Ik ben tegenwoordig aan het kleuren. Dat kan ik samen met m’n dochter doen, maar voelt toch wel een beetje als tijd voor mezelf, want ik vind het heel ontspannend. En sporten is echt lief zijn voor mezelf, want daarna voel ik me vol zelfvertrouwen en zo blij. Maar goed, eerlijk gezegd als het druk is, is dat het eerste dat er bij in schiet… Maar ik zei al tegen m’n man, als m’n dochter uit huis is, ga ik denk ik 3/4 per week sporten :-)

Gelukjes van Maris -

Ik denk dat ik daar vest goed in ben. Mama tijd noem k het ook vaak. Lekker even knutselen. Een theetje met een vriendin of een bezoekje aan de kringloop ik vind t heerlijk. Wel zou k soms eens tijd in willen plannen voor een massage oid maar dat vergeet ik dus wel 😏

X

Monique -

Wat een leuke video en mooie boodschap, echt iets om over na te denken. Ik ben de laatste tijd een stuk liever voor mijzelf, ik heb de stap gezet om eens aandacht aan mijn lichaam te besteden door niet alleen thuis te sporten (via teambodyproject), maar ook naar voetreflexmassage te gaan en laatst naar een lichaamsmassage. Nooit gedacht dat ik dat zou doen, ik ben normaal alleen met mijn hoofd bezig. Ik heb mij voorgenomen komende tijd maandelijks een lichaamsmassage te nemen, omdat ik het verdien. Een leuk nieuw experiment.

Reageer ook