Mijn eerste Moederdag

Vandaag is het Moederdag. Ten eerste aan alle moeders die dit lezen: ik wens jullie allemaal een heerlijke dag toe. Maar ook aan eenieder die geen moeder meer heeft, ik denk aan je en hoop dat je mooie herinneringen op mag halen aan die ene speciale vrouw in je leven. Voor mij is het vandaag mijn eerste Moederdag.

Foto door Mariska – Grotografie
Geschreven door Martine

 Er lag een cadeautje van Maik die hij op de crèche gemaakt had op de commode. Ik had het niet eens door toen ik hem verschoonde. Ik keek er naar en las de woorden: ‘Voor Moederdag’. “Hûh, voor wie is dat dan?”, zei ik hardop tegen Jorrik die zijn tanden aan het poetsen was. Totdat ik lachend realiseerde dat het voor mij was. Wat gek!

Nu heb ik altijd gezegd dat het moederschap voor mij een rol is die ik er bij heb gekregen. Ik ben namelijk niet alleen maar moeder, maar het is nu eenmaal een feit dat de moederrol een heel groot deel van je leven beslaat waardoor een deel van ‘je oude ik’ naar de achtergrond kan verdwijnen.

Niet dat die ‘oude ik’ weg is, integendeel, maar er is minder tijd voor. Een groot deel van de dag wordt opgeslokt door de moederrol. Me-time is schaars namelijk. Zeker in die bekende tropenjaren! Maar ik probeer wel iedere avond iets te doen voor mezelf, want ook dat vind ik belangrijk.

Ik pakte het cadeautje uit, want ik kon niet wachten. Op dat moment kreeg ik een heel bijzonder gevoel wat bijna niet valt te omschrijven. Ik werd emotioneel: ik voelde immense trots, oneindig geluk maar bovenal knetterveel liefde.

En al deze gevoelens hebben een hele andere lading van trots, geluk en liefde dan voorheen. Zo heb ik het nog nooit ervaren. Zo voelt het dus als je hart ontploft! En dat van een uitgeknipte, papieren groene theepot met twee rode verfvoetjes er op. Het zijn zowat de twee lelijkste kleuren die je bij elkaar kunt verzinnen maar dat boeit niet! Het gaat om die hele diepe laag die er onder zit. Ik vind het fantastisch en het krijgt een mooi plekje in zijn babyboek.

Ik vraag me af of mijn moeder dit soort momenten ook bij haar dochters heeft gehad en of ze nog weet wanneer en waarom dit was. Dat ga ik eens aan haar vragen, dat lijkt me leuke gespreksstof! En is het ook anders als je meerdere kinderen hebt of is het bij ieder kind weer even bijzonder, dat hart wat ontploft van die bijzondere soort liefde?

Het doet me denken aan een oefening die ik moest doen tijdens mijn Psychosynthese opleiding waarbij we steeds dieper in gingen op gevoel. Destijds zwanger van Maik zei ik: ‘Ik voel een soort vreemd en onwennig gevoel. Alsof ik heel zenuwachtig ben en tegelijkertijd rustig. Tintelend of zo. Maar wel positief. Een bijzonder soort geluk.’

Ik had er voorheen altijd een hekel aan als moeders zeiden in een gesprek ‘Maar dat snap je pas als je zelf moeder bent’ toen ik nog geen moeder was en het ging over (moeder)liefde. Ik zei dan dat ik me daar best een voorstelling bij kon maken maar de moeders in kwestie zeiden dan dat je zelfs dat niet kon. ‘Whatever’, dacht ik dan. Maar achteraf daarop terugkijkend moet ik inderdaad concluderen dat dit irritante zinnetje behoorlijk waar is. Het is waar dat ik nog nooit zoiets eerder gevoeld heb. Dat het moederschap bepaalde emoties een hele andere lading geeft. Alsof alle emoties op een andere frequentie zitten na de bevalling. Ik vind het heel bijzonder dat ik dit mag ervaren.

Het maakt dat ik me een heel rijk mens voel met wallen tot op mijn ballen, vet haar en oranje wortelvlekken in mijn favoriete blouse. Maar dat alles doet er niet meer toe, want het vinden van onvoorwaardelijke liefde is als de pot met goud vinden aan het eind van de regenboog. Wonder-BAAR-lijk.

Fijne Moederdag!

17 reacties

Eveline -

Ohhh dat gevoel herken ik zo! Ik kreeg van mijn dochter (7,5 maanden) een papieren bloem op een rietje met haar voetafdruk erop en de tranen sprongen in mijn ogen. Ze snapte niks van mijn gehuil en vroeg zich even af of ze ook moest meehuilen… 😉

Over die wortelvlekken: bij mij gaan de (wortel)vlekken er tegenwoordig uit door de kledingstukken in de zon te leggen. De vlekken verdwijnen vanzelf! Daarna nog even gewoon wassen en het kledingstuk is helemaal schoon!
Geen idee of je deze tip al had gehoord, ik hoorde het laatst op een verjaardag en was compleet verbaasd dat het ook echt werkte!)

Jacqueline -

Mooi en heel herkenbaar artikel. Ik vond al die clichés ook zo irritant, maar een heleboel zijn toch waar. Dat gevoel van onbeschrijfbare liefde, dat je hart ontploft, dat heb ik ook pas leren kennen toen ik moeder werd. Zo mooi, dat is het allemaal waard!

An -

Helemaal mee eens de liefde voor je kind is onbeschrijfelijk. Ik vond mezelf nooit een egoïstisch persoon voordat ik kinderen had, maar nadat ik kinderen kreeg kwam ik erachter hoe zelfgericht ik was. Het ging vooral om mezelf, ik deed wat ik wilde en wanneer ik dat wou. Mijn kinderen hebben mij geleerd om niet egoïstisch te zijn, omdat hun behoeften voorop staan.

Ju -

Ik vind het leuk om te lezen, fijn dat je zo´n geluksmoment had op je eerste moederdag :)

Misschien goed om je te beseffen dat als jij het irritant vond als moeders dat zeiden, er nog steeds veel vrouwen zijn die het ook vervelend vinden als iemand dat zegt. Dus als jij het nu schrijft, kan dat vervelend overkomen. Het komt op mij over, als niet-moeder, alsof ik niet capabel ben om ultiem lief te hebben, alsof ik iets mis en ik nooit zal weten wat het is om daadwerkelijk van iemand te houden, alsof mijn leven incompleet is. Met name in het geval van iemand die geen kinderen kán krijgen is dit niet fijn om te lezen. Ik snap dat je het niet vervelend bedoeld, en ik vind het oprecht prachtig voor je dat je zo van je kindje kunt genieten en dat gun ik je ook van harte, maar het ís inderdaad heel irritant als mensen dat zeggen 😉 Liefde hoeft niet vergeleken te worden, het is het mooiste dat er is in alle denkbare vormen.

Desiree -

Kan dit volledig onderschrijven. Dit kan heel erg pijnlijk zijn.
En denk ook aan stiefmoeders die zelf geen kinderen hebben maar wel heel zorgzaam voor hun stiefkinderen zijn – op sommige gebieden meer dan de “echte” moeder.

Mare -

Prachtig geschreven Martine. Ik ga dit aan mijn moeder vragen. Bedankt want dit zijn zulke belangrijke vragen en mensen hebben geen eeuwig leven realiseer ik me maar te goed.
Ben ook benieuwd of jouw moeder worstelde met die combinatie van moederrol en eigen ik, omdat ze toch van een andere generatie is en ook meerdere kinderen had?

Marja -

Oh dat van die liefde klopt echt zo! Dat was in het begin trouwens ook wel de reden dat ik ‘spijt’ had van het moederschap.
Juíst die liefde maakt je ook zo kwetsbaar. Het is een overstijgende vorm van liefde en het maakt me als de dood dat er iets gebeurd met mn kind.

M. -

Zo bijzonder zo’n eerste moederdag! En weet zeker dat je elk jaar dit zelfde gevoel blijft houden… vanmorgen werd ‘manlief’ om 7 uur fluisterend door dochterlief uit bed gehaald. Ze gingen een taart bakken:).Ik werd verrast met een prachtige tekening met een QR-code.. super lief filmpje en om de dag compleet te maken met het hele gezin een High choc bij quetzels.. heerlijk verwend..

Anna -

Zo herkenbaar.

femketje -

hele fijne moederdag <3 en ontzettend mooi geschreven! <3

Gelukjes van Maris -

Hier helaas geen knutsel; geen kdv in mei en manlief is knetterdruk op werk. Wel won ik een ontbijt van Jumbo en mijn allereerste moederdag had niet beter kunnen beginnen. Wat was dat heerlijk!

x

Marjoleine -

Aw zo mooi geschreven! Geniet van je eerste moederdag <3

Natasja -

Zo waar dat je – als je geen moeder bent – niet weet hoe deze liefde voelt. Het is niet te omschrijven zo mooi! Ik wacht nog in spanning af op de verrassing die mij te wachten staat. Mijn man is muzikant en heeft gisteren moeten optreden, dus die slaapt nog. Overigens heb ik Isabelle vanochtend ook weer terug op bed gelegd na de eerste voeding en die slaapt ook nog haha!

Liset - Beautydagboek -

Ik ben ook verrast deze morgen, heel erg leuk! Prachtige, zelfgeknutselde creaties van mijn kindjes gekregen en dat is heel bijzonder. Ben ook echt heel gelukkig op zo’n moment.

Romy -

Wat een mooi geschreven artikel! Het blijkt zo erg uit al je artikelen dat je steeds meer geniet van het moeder zijn, ondanks de wortelvlekken, slapeloze nachten en al 😉 Fijne Moederdag, Martine!

Syl -

Fijne moederdag!
Gelukkig heb ik nog een lieve moeder.

P.s. ja dat ene zinnetje is inderdaad mega irritant. Mjah zal het dan nooit weten denk ik dan haha

Marlies -

Geweldig artikel en zo herkenbaar. Ook voor mij is het vandaag de eerste moederdag 💕

Reageer ook