Het Gouden Huwelijk

Mijn ouders zijn dit jaar vijftig jaar getrouwd. Bewonderenswaardig, want hoe vaak komt dat nu nog voor als je kijkt naar onze generatie waarbij het steeds moeilijker lijkt te worden om een geschikte partner te vinden en vooral te behouden. Wat heb ik geleerd van mijn ouders hun huwelijk?

Vijftig jaar bij elkaar, moet je jezelf eens voorstellen. Wat een tijd is dat. Als je een langere relatie hebt, maak je in tien jaar al heel veel met elkaar mee. Laat staan als je vijftig jaar bij elkaar bent! Ik ben nu twaalf jaar samen met Jorrik waarvan één jaar getrouwd. We zijn samen opgegroeid: van pubers naar jongvolwassenen tot volwassenen. In die jaren is er veel gebeurd, we hebben veel meegemaakt en samen overwonnen. Er waren momenten dat het met ons persoonlijk minder goed ging, dat er lastige dingen gebeurden met onze dierbaren of dat onze relatie aan een zijden draadje hing. Er wordt niet voor niets gezegd dat liefde een werkwoord is, het gaat niet vanzelf.

Als ik kijk naar mijn ouders zijn er wel een paar overeenkomsten met mijn relatie. Zo werkte mijn vader vroeger veel en hard om ons financieel te kunnen onderhouden. Daardoor was hij niet veel thuis toen wij jong waren. Mijn moeder werkte ook, maar dit was zo vroeg in de ochtend dat wij dit niet merkten. Ze was altijd al voor 07:00 uur weer terug terwijl wij nog lagen te slapen. Daardoor was ze eigenlijk 24/7 voor ons beschikbaar.

Dit zie ik ook terug in mijn relatie. Jorrik heeft ook altijd veel en hard gewerkt, het is iets wat ik erg aan hem bewonder en waardeer. Soms maakt het wel dat ik me eenzaam kan voelen en tegelijkertijd kan ik dan ook heel erg genieten van de momenten dat hij er wel is. Ik werk natuurlijk ook en doe meer dingen tussendoor op twee vaste werkdagen na. Hierdoor ben ik voor mijn gevoel ook 24/7 voor Maik beschikbaar en komt de zorg voor het grootste deel op mijn schouders terecht. Juist sinds ik moeder ben, voel ik me af en toe net mijn eigen moeder haha!

Mijn ouders hebben beiden een eigen leven, maar doen ook zo nu en dan dingen samen. Ik vind het altijd bewonderenswaardig dat ze beiden een hele andere visie op het leven hebben en toch van elkaar houden om wie ze zijn en hoe ze naar de wereld kijken. Zo nuchter als mijn vader is, zo gelovig is mijn moeder en toch werkt het tussen hen. Ze zeggen wel eens: ‘Twee geloven op één kussen daar slaapt de Duivel tussen’ maar daar merk ik helemaal niets van bij mijn ouders. Natuurlijk is het voor hen niet altijd makkelijk (geweest) maar ze hebben elkaar altijd vrij gelaten hierin, respecteren elkaars zienswijze en dat vind ik ontzettend mooi.

Zo hebben Jorrik en ik ook een eigen leven. Hij heeft zijn vrienden en ik mijn vriendinnen, we hebben geen gezamenlijke vrienden. Maar wat ons betreft hoeft dat ook niet. We vinden het prima zo en dit werkt voor ons. We genieten er ook van om dingen apart van elkaar te doen met onze vrienden. We laten elkaar daarin ook heel vrij. Ik vind het belangrijk om niet zo op elkaars lip te zitten, daar zou ik kriebels van krijgen en hij ook. We zijn beiden twee vrije vogels en hebben ook andere interesses. Zo ben ik iets spiritueler aangelegd en is Jor veel ondernemender dan ik en neemt risico’s in het leven. We vullen elkaar juist heel goed aan. Wat ik niet heb, heeft hij wel en andersom.

Mijn ouders zijn elkaars rots in de branding. Ze zullen er altijd voor elkaar zijn, dat weet ik zeker. Dat hebben ze keer op keer bewezen in moeilijke tijden. En dat hebben Jorrik en ik ook. In moeilijke tijden staan we extra stevig en zijn we er voor elkaar en overwinnen het samen. ‘We komen er samen altijd uit’, hoor ik mijn moeder in mijn achterhoofd zeggen.

Wat me het meest is bijgebleven van mijn ouders hun huwelijk is dat zij er niet alleen voor elkaar waren, maar ook voor anderen. Hun huis is voor velen een veilige thuishaven geweest. Alles kon, altijd. De deur staat voor iedereen open. Mijn vader noemt mijn ouderlijk huis gekscherend De Zoete Inval, maar zo is het wel. Als de muren van dat huis konden praten, dan zou je een bizar verhaal horen. Je zou er met gemak een serie van kunnen maken en ik weet zeker dat die serie prijzen zou winnen. Het is een lang verhaal over hoe dat huis veel verschillende mensen onderdak heeft geboden of soms te lang geheimen bewaart heeft gehouden maar altijd overeind is blijven staan.

Iets wat ik ook mee neem uit het huwelijk van mijn ouders is dat blijven communiceren ontzettend belangrijk is. Praten over je diepste gevoelens ook al is dit niet makkelijk. Elkaar om raad vragen hoe met een situatie om te gaan. Zorgen uitspreken naar elkaar of grenzen stellen. En bovenal ook vertellen hoeveel je van elkaar houdt. Ik smelt nog steeds als ik mijn ouders elkaar een zoen of knuffel zie geven of als ze de draak met elkaar steken als een stel pubers. Dat hun huwelijk uiteindelijk Diamant zal worden: daar twijfel ik niet over. En iedere dag ben ik dankbaar dat mijn ouders nog bij elkaar zijn, omdat ik weet hoe bijzonder dat is.

27 reacties

Marjolein -

Wat een mooi verhaal! Mijn ouders zijn ruim 40 jaar bij elkaar en ik herken veel van wat jij schrijft!

Mare -

Gefeliciteerd Martine! Bedankt voor deze unieke blog.
@Marine: Ben benieuwd of jij daar als kind iets van merkte in de opvoeding (bv dat van papa of mama meer mocht? Wat voor verschillen/overeenkomsten heb je qua opvoedvisie met Jorrik?

Linda -

Mooie foto van je ouders leuk om te zien! Gefeliciteerd het is zeker niet vanzelfsprekend.

Marijke -

Van harte gefeliciteerd met het jubileum van je ouders. Prachtig!

Mijn ouders waren gisteren 27 jaar getrouwd. Wat ik grappig vind is dat jij niet veel ouder bent dan ik en mijn ouders nog geen 50 zijn, en jouw ouders gewoon al 50 jaar zijn getrouwd. Maar ik geloof eens gelezen te hebben dat je een ‘nakomertje’ bent.

Ik kom zelf uit een gelovig (niet streng) gezin. Bij ons in het dorp is het nog steeds zo: jong trouwen en kinderen krijgen en het liefst met iemand uit dezelfde gemeenschap. Bij ons in het dorp komen bepaalde achternamen echt honderd keer voor. Dus uiteindelijk trouwen ze niet met een geheel onbekende maar vaak ook met (achter) familie. Tja, daar moest ik niet aan denken. Sowieso was dat allemaal niets voor mij. Ik studeerde en ging veel met vriendinnen op pad, waar een ander al getrouwd was (20!).

Ik heb mijn vriend waarmee ik bijna 7 jaar samen ben ontmoet in Amsterdam tijdens oudjaarsavond en we zijn maar wat gek op elkaar. Ik zie ons wel trouwen en het krijgen van een kindje kan zomaar gebeuren. Maar wat ik wel veel om mij heen zie gebeuren is dat juist de stelletjes die het allemaal volgens de regeltjes moesten doen toch weer jong uit elkaar gaan omdat ze beseffen dat er buiten het dorp ook een leven is. Wat ben ik blij dat het bij ons gewoon makkelijk gaat en er geen verplichtingen zijn geweest.

Rosanne -

Van harte gefeliciteerd!
Wat een prachtig artikel! Ik kan mij voorstellen dat je ouders een heel mooi voorbeeld zijn.

Anneke -

Gefeliciteerd met je ouders Martine.
Wat heb je dat mooi beschreven. En wat anderen ook al zeggen; wat lijk je op je moeder. Heel mooi!

Susanne -

Mooi verhaal! <3 iedereen in mijn familie (alle 13 ooms/tantes en mijn ouders) zijn niet gescheiden. Erg bijzonder en uniek dat iedereen bij wie ik opgegroeid ben nog bij elkaar is in goede gezondheid :)

Anoniempje -

Hoi Maartine! Wat een mooi verhaal over je ouders! Ik ben zelf ook gelovig, maar helaas lukte mijn relatie met een niet gelovige jongen niet omdat we problemen in de toekomst voorzagen. Hoe ging de opvoeding bij jullie thuis met zo’n geloofsverschil tussen je ouders? Hadden ze dan niet vaak meningsverschillen over de opvoeding?

Irene -

Gefeliciteerd met je ouders Martine! Je lijkt op je moeder, liefs Irene

Madeleine -

jeeetje wat een knap stel !!!

Charlotte -

Wat prachtig beschreven, zo mooi ♥️

Diana -

Proficiat aan je ouders! Jullie lijken me echt een fijn gezin. Doet me ook denken aan mijn ouders! ♡ Wat een mooie foto ook daarboven! Alleen je naam staat over ja vaders gezicht..oops!

Martine -

Ja echt balen maar niks aan te doen :(

Nienke -

Wat een prachtig artikel! Gefeliciteerd met het 50-jarige huwelijk.
Ik ben sinds een half jaar samen met mijn vriend. Dus dat is 1/100e van je ouders’ huwelijk! Hiervoor heb ik ook een relatie van een paar jaar gehad. Ik heb daarbij altijd gevoeld dat het niet helemaal goed voelde. Sinds anderhalf jaar was ik weer single. Mijn moeder zei altijd: Als je de ware tegenkomt, dan voel je dat. Ik vond dat altijd onzin, want tja.. HOE weet je dat nou?
Maar inmiddels begrijp ik precies wat ze bedoelt. Het lijkt mij fantastisch om ook de rest van ons leven samen te zijn.

Ik vind het ook mooi om te lezen hoe jij en je man een team zijn! Een relatie is inderdaad een werkwoord, maar het kan een heel mooi werkwoord zijn. :)

Lindsey Beljaars -

Wat prachtig geschreven zeg! Gefeliciteerd met hun 50 jarig huwelijk!

Loes -

Vijftig jaar, zo bijzonder! Gefeliciteerd voor je ouders! Ik hoop zo’n mooi jubileum ook ooit te halen.

Larissa -

Gefeliciteerd met hun 50-jarige huwelijk! Wat ontzettend bijzonder. Het is inderdaad steeds zeldzamer. Mijn ouders zijn “pas” 26 jaar getrouwd, maar nog steeds hartstikke verliefd op elkaar. Heel fijn om zo’n mooi voorbeeld te hebben. :)

Zara -

Wow wat lijk je ongelooflijk veel op je moeder. Dacht even dat jij dat was.

Linda -

Wauw wat is je moeder knap op die foto! (En nog steeds 😉 ) net als jij!

Corina -

Mooi artikel zeg 👌🏻
Wat lijk jij op je moeder en ik zie Renate in je vader 😁

Martine -

Haha ja dat klopt, Renate is de enige van de vier die echt de gezichtsvorm van mijn vader heeft!

Jennifer -

Mooi geschreven..en inspirerend!

Joyce -

Mooi artikel Martine! Liefde is inderdaad een werkwoord en communication is the key..

femketje -

super mooi geschreven :) mijn ouders waren 2 jaar geleden ook alweer 40 jaar getrouwd, ook zij gaan nooit uit elkaar ^^ denk wel dat dat iets is wat ik heb meegekregen gezien mijn relatie van alweer ruim 13 jaar nu :3

Thari -

Wat mooi geschreven! En wow Martine, wat lijk je ontzettend veel op je moeder :-)

Wendy (B) -

Een heel dikke proficiat aan je ouders!

Romy -

Wat een prachtig artikel en wat bijzonder dat je ouders 50 jaar getrouwd zijn! Wat heb je dan inderdaad al veel meegemaakt samen! Gefeliciteerd met hun 50-jarig huwelijk! Op naar het Diamanten Huwelijk! :)

Reageer ook