Gezond en gevarieerd koken in een druk bestaan: hoe doen wij dat?

Laatst kreeg ik via Instagram Stories een lief compliment: dat we zo vaak gezond en gevarieerd koken. Ik kreeg de vraag gesteld hoe we dat toch voor elkaar krijgen in ons drukke bestaan. Vandaag deel ik mijn tips.

Nu wil ik mezelf niet naar beneden halen, maar toegegeven: ik vind dat er echt wel betere kokkinnen zijn dan ik hoor! Neem Francesca Kookt of Uit Pauline’s Keuken. Zij toveren pas écht (bijna) elke dag iets anders op tafel dat ook nog eens gezond is.

Maar ik snap wel waar het compliment vandaan komt. Ik kook inderdaad relatief gevarieerd en ik zorg dat het ook gezond is. Mijn maaltijden zijn absoluut niet 100% clean en al helemaal niet mager (luvvv kookroom, creme fraiche, kokosmelk en kaas), maar ik zorg wel dat er genoeg groente op tafel staat en kook zelden uit pakjes of zakjes.

Tip 1: Plan je maaltijden

Mijn belangrijkste tip is plannen! Een zogeheten meal planning helpt bij je allereerst bij het boodschappen doen. Door van te voren na te denken over wat je komende week gaat eten kun je slim en goedkoper inkopen en kun je restjes van de ene dag eventueel weer verwerken in de maaltijd voor de volgende dag.

Daarnaast maak je over het algemeen verantwoordere keuzes dan wanneer je op de avond zelf boodschappen doet. Dan heb je namelijk honger en val je veel sneller voor minder gezondere maaltijden.

Tot slot scheelt het ontzettend in tijd om alle boodschappen voor de rest van de week in huis te hebben want wie heeft er nu tijd om na je werk, tussen het ophalen van de crèche en het brengen naar voetballes door, nog boodschappen te gaan doen? Je kunt het maar beter in huis hebben dus.

Klik hier om te lezen hoe ik mijn weekmenu’s maak.

Tip 2: Kook dubbel

Eet je vanavond een soep? Maak een dubbele hoeveelheid en vries de helft in. Het kost je amper extra werk en je hebt wel maar mooi weer een maaltijd achter de hand.

Hetzelfde doe ik met pastasauzen en curry’s. Dit zijn namelijk perfecte gerechten om in te vriezen. In ons nieuwe huis hebben we een vriezer met 5 vakken en dat is echt ideaal. Ik stash allemaal bakjes met eten. 😉

Tip 3: Houd het simpel

Doordeweeks kook ik eigenlijk altijd snel en simpel. Zeker op mijn werkdagen wil ik binnen een halfuur het eten op tafel hebben staan, aangezien we slechts 1,5 uur tot bedtijd van de jongens hebben.

In het weekend ga ik dan wel weer all out en kook ik uitgebreider. Ik kan dan koken zonder tijdsdruk en daar kan ik echt van genieten.

Mijn favoriete simpele gerechten zijn onder andere groentekebab, one pot pasta, soepen, groente met krieltjes en worstjes uit de oven, stampotten (ik schil de aardappels vaak ‘s ochtends al en zet ze helemaal onderwater zodat ze niet grauw worden), pasta met tonijn-tomatensaus of visstick wraps.

Tip 4: Heb altijd een quick fix achter de hand

En als je dan toch de puf niet meer kunt opbrengen als je totaal uitgeblust uit je werk komt op een avond, maar bestellen is geen optie of vind je te duur, zorg dan dat je altijd een quick fix maaltijd hebt. Bij ons zijn dat bijvoorbeeld de pizza’s die ik standaard in de vriezer heb liggen die ik vervolgens serveer met wat (diepvries)groente. Of ovenfriet met (diepvries)groente. Desnoods maak je een boterham met ei en wat komkommer en cherrytomaatjes. Of, zoals een vriendinnetje van me altijd zeg: geef je kinderen boterhammen met pindakaas, mik ze in bed en bestel voor jezelf. Haha! Zo lang je dit niet elke paar dagen doet is hier daar niets mis mee. We moeten al zó veel dat we het onszelf soms best wel wat gemakkelijker moeten maken, toch?

11 reacties

Joann -

Ik zelf woon nog thuis, mijn ouders zorgen daadwerkelijk er voor dat er Elke dag. Wat nieuws op tafel staat! Met groente wij eten elkee dag warm. Én bestellen is pas wanner me ouders eigenlijk in het weekend de naar de stad zijn.

Sanne -

Mijn quick fix is altijd een wokmaaltijd: koop een zak gewassen en gesneden wokgroente, sausje erbij en eventueel iets van stukjes vlees/gehakt/vega/… klaar!

Diana -

Ik heb laatst 12 porties pasta saus gemaakt en kan nu geen rode saus meer zien haha.
Hoeveel pizza’s maak je dan in de oven voor 4 man? Past dat allemaal?

Elise -

Leuk om te lezen! Misschien een leuk idee voor een artikel, hebben jij en Martine een duidelijke taakverdeling met betrekking tot werkzaamheden van de blog? Wie edit de videos, wie onderhoudt het contact met bedrijven?

Daar ben ik erg nieuwsgierig naar.

Riëtte -

Mee eens!

Mariska -

Fijne tips. Ik heb zelf een beetje een haat-liefde verhouding met invriezen. Heb nu twee keer lasagne gemaakt en meerdere porties ingevroren. Als ik het dan een paar keer gegeten heb, ben ik er wel weer klaar mee. Heel diva, ik weet het. Soepen invriezen doe ik ook altijd, daar word ik gelukkig minder zat van. Love soep.

Kirsty -

Fijne tips! Wij doen weekboodschappen, vind dat veel fijner dan elke dag weer naar de winkel moeten. Na het werken heb ik daar geen zin in. Het lastigste vind ik nog om nieuwe recepten te blijven proberen, maar ik probeer dat toch elke week minstens een keer te doen.

Loes -

Ik merk dat vooral vooruit plannen heel erg goed werkt! Dan kom je niet meer in de verleiding in de supermarkt voor andere onnodige (dure) dingen.

Anna -

Hier in huis koken we zo gevarieerd mogelijk, heel lekker om met sauzen te experimenteren, kan een simpel gerecht zo veranderen! Fijn artikel Willemijn!

Marloes -

Ik ben gek op koken en na een drukke werkdag vind ik het echt ontspanning. Ik probeer ook elke week zo gevarieerd mogelijk te eten. Ik heb inmiddels al een boel ‘makkelijke’ recepten voor als ik inspiratieloos ben, maar anders speur ik graag het internet af naar nieuwe recepten. Met elke dag 1,5 uur in de trein heb ik daar tijd zat voor, haha! Plannen en weekboodschappen doe ik ook graag. En boodschappenbezorging vind ik ideaal!

Larissa -

Sinds ik boodschappen bestel eet ik nog gezonder dan toen ik nog daadwerkelijk naar de supermarkt ging. De tijd die je bespaard is zo fijn, dat ik best wat extra minuten wil uittrekken om lekkere en gezonde maaltijden voor de hele week te bedenken. En die pizza’s moet ik ook maar eens kopen. Toch fijn als je een keer echt geen zin of tijd hebt om te koken! Super tip!

Reageer ook