Een lange autorit maken met jonge kinderen

Toen Jelle 6 weken oud was maakten we onze eerste lange autorit: een rit van 2 uur en 3 kwartier, naar Djurre’s opa en oma. Met 6 maanden gingen we met de auto op vakantie naar Frankrijk, een reis van totaal 12 uur. Jelle was als baby bepaald geen fan van autorijden lange autoritjes waren behoorlijk zwoegen. Vandaag deel ik al mijn tips met jullie. Zo overleef je een lange autorit met baby en jonge kinderen!

Foto door Nick Backer

Als eerste drie punten die je in acht moet nemen voor baby’s: stop elke 2 uur, pauzeer lang genoeg en laat je kindje liggen tijdens de stop. Jonge baby’s mogen niet lang achter elkaar gefixeerd in een autostoeltje zitten. Dit is niet goed voor hun ruggetje. Daarom wordt geadviseerd om bij lange autoritten regelmatig te stoppen en tijdens de stop je kindje in een andere houding te laten liggen voor de afwisseling.

Wil en verwacht niet te veel

Mijn belangrijkste tip! Verwacht niet dat je 8 uur op een dag kunt gaan rijden. Verwacht niet dat je baby de hele tijd blij zal zijn. En verwacht al helemaal niet dat alles vlekkeloos gaat verlopen. Calculeer van te voren in dat het huilen wordt op de achterbank, dat jullie in een file terecht zullen komen en dat je of een gigantische poepluier of een spuugincident zult hebben. Of allemaal tegelijk, zoals wij tijdens onze autoreis naar Frankrijk. We belandde in een gigantische stilstaande file, Jelle had het eigenlijk al een uur geleden gehad en tot overmaat van ramp scheet hij zijn luier vol. Het volgende tankstation was 10 kilometer verderop en we stonden al een hele tijd stil. Ik moest hem wel op de achterbank verschonen. Wat een situatie was dat zeg, ik krijg het er nog warm van! Maar we made it. Het komt altijd weer goed. 😉

Rijd weg na de voeding en als het tijd is voor het middagslaapje

Het liefst zet ik ze gevoed en moe in de auto. Onze jongens vallen alleen in de auto in slaap als ze ook echt moe zijn, dus rijden we bij voorkeur op een moment dat ze moe zijn. Slapende kinderen in de auto zijn echt hemels!

Heb je een jonge baby, zorg dan sowieso dat je wegrijdt na een voeding. Zo heb je de minste kans dat je onderweg moet stoppen voor een voeding en vallen ze hopelijk voor een tijdje lekker in slaap.

Zorg voor voldoende (verrassend) speelgoed

Jelle wil meestal zelf al wel een speelgoedauto meenemen in de auto, maar ik zorg altijd voor extra speelgoed voor vermaak. Bij een lange autoreis, op vakantie bijvoorbeeld, kun je ook cadeautjes meenemen. Zodra je kind een inkakker krijgt, slinger je een cadeautje uit de tas en je kind is weer een tijdje blij. Tja, soms moet je het jezelf gemakkelijk maken toch? 😉

Zorg voor meer dan genoeg drinken en eten

Eten of drinken doet het altijd goed. Ik zorg er wel altijd voor dat het eten dat ik geef, niet plakt. Ik geef daarom bij voorkeur geen fruit of koekjes met chocola of een ander plakkerig laagje. Je kunt immers niet zo makkelijk de handjes afvegen als je voorin zit. Een andere goeie tip is om eten te geven waar ze lang over doen, zoals een doosje rozijntjes of een lekker broodje waarvan de korst wat stugger is. Hoe langer ze zoet zijn, hoe beter. ;-P

Zing liedjes

Liedjes zingen is altijd goed! Zet een cd of mp3 op met kinderliedjes en klap, swing en zing gezellig mee. Muziek haalt altijd de sfeer op.

‘Ik zie…!’

Zodra je kindje een jaar of anderhalf is gaan ze verwonderd om zich heen kijken naar buiten. Auto’s, vrachtauto’s, de maan, bomen, kranen, hoge gebouwen… Maak er gebruik van en leid hun aandacht af duur dingen die jullie buiten zien te benoemen of te zoeken.

De iPad of smartphone

Een van mijn laatste troeven is mijn telefoon met daarop een spelletje of Youtube. Wanneer ik bijna alles ingezet heb en echt niets meer leuk is, zet ik een filmpje aan en slinger ik die telefoon naar de achterbank. Zo komen we dat laatste halfuurtje (het is altijd dat laatste halve uurtje wat een pain in the ass is), wel door. Pfieuw!

Ga achterin zitten

Mijn allerlaatste troef is om achterin te gaan zitten. Het is mijn laatste troef omdat zodra ik achterin zit, niets anders eigenlijk nog werkt. Dan willen ze alleen door mij vermaakt worden. Dus stel ik achterin zitten zo lang mogelijk uit. En stiekem ook vanwege de reden dat opgepropt tussen twee bakbeesten van autostoelen nou niet echt comfortabel is. 😉 Eenmaal toch achterin spelen we kiekenboe, probeer ik ze in slaap te kriebelen, zingen we liedjes of spelen we samen spelletjes op de telefoon.

21 reacties

Judith -

Het is altijd een hele onderneming maar ik vind het het helemaal waard! De spanning op de toetjes als ze midden in de nacht mee in de auto mogen! Schermpjes mogen pas vanaf dat het licht is… eerst nog even slapen! Een paar nieuwe dvd’s doen het altijd goed! Om de beurt een filmpje kiezen! Ook raadspelletjes onderweg! Puzzelboekjes… stoppen op parkeerplaatsen met leuke speelplekken in Frankrijk ideaal… en dan altijd met een bal of bellenblaas lekker even uitleven! Ze betrekken bij de reis werkt gewoon heel goed! Onze jongste van 2 hobbelt met de groten mee!

jana -

Wij zijn met onze baby twee keer met de auto op vakantie geweest. Een tip die ik kan geven > huur een reiswieg op reiswieg.nl (geen spon). De baby kan dan gewoon lekker liggen zoals een normaal bedje (maar wel met veiligheidsriem zodat ze vast liggen). Zeker voor jonge baby’s die nog veel slapen is dit ideaal.
De achterbank is wel bijna helemaal vol met zulke reiswieg, met 2 kids werkt dit dus niet meer.

Michelle -

Wij gingen in mijn jeugd iedere zomer met auto naar Italië en daar heb ik helemaal niks mee geleden. Sterker nog; ik vond het fantastisch. Mama trok ook iedere zoveel uur een simpel cadeautje uit de tas en dat werkte als een trein, ondanks dat ik zo wagenziek was dat ik op een gemiddelde autoreis een keer of 6 moest spugen. Wij hebben onze plannen voor deze zomer bijgesteld en gaan nu toch weer vliegen, maar waren anders ook met de jongens naar Italië gereden. Ze vinden autorijden allebei leuk en toen we vorig jaar – Morris was 8 maanden – 12 uur met de auto onderweg waren voor wintersport gaf hij geen kick. Natuurlijk pas je je aan aan je kinderen, maar mag je dan ineens helemaal niets meer doen waar je zelf blij van wordt? De kinderen hebben het écht wel naar hun zin, en het is zo moeilijk als je het zelf maakt denk ik dan maar!

M. -

Vroeger als kind zijnde dikke pret altijd in de auto… dit is volgens mij al voor wat oudere kinderen; Bijhouden hoeveel roze, gele of groene auto’s je tegen kwam. Of opschrijven hoeveel landen/nummerborden je tegen kwam. Of heel hard gaan zwaaien naar de bijrijder/personen achterin een andere auto…. en dan hun nummerbordnummer opschrijven en melden of ze aardig terug gingen zwaaien, met hoeveel mensen ze waren en een cijfer geven…hahahahhahaha

Yta -

Hier helaas een wagenzieke dochter 😔. Seabands en soepstengels eten lijkt nu wel te helpen. Maar twee uur naar opa en oma
os een flinke uitdaging. Slapen doet ze nauwelijks, op de terugweg blijft ze doodleuk tot half tien wakker.
Filmpjes kijken etc is uit den boze, dan gaat het zeker mis 🤢.
Willemijn, heb je al wel eens alleen een lange autorit gemaakt met je jongens?

Charlotte -

Bij ons is voorlezen altijd een hit. Om de zoveel uur een hoofdstuk uit een wat groter boek zoals Pinkeltje of een verhalenbundel. Werkt altijd erg goed!

Mare -

Waarom in hemelsnaam met de auto…pak het vliegtuig, dat scheelt qua prijs echt niet zoveel. Of anders de boot. Ik moet er zelf al niet aan denken om een rot eind van >6 uur te rijden, laat staan dat ik dat een klein kind aandoe.

Lobke -

Vliegen is stressvol en duur als je niet dicht bij een vliegveld woont. Extra hotelovernachting, treintickets of je auto een week parkeren bij Schiphol loopt nogal in de papieren. Daarbij zit je qua tijd ook strak aan een planning. Zou voor ons dus niet werken. Vliegen.

Veronique -

Yes! Leuk artikel! We hebben met onze zoon van toen 8 maanden veel geluk. Vorig jaar naar Italie hebben we de eerste stint gewoon overdag gereden en dat ging heel goed. Sliep veel en wanneer hij weer wakker was stopten we.
Nu hij straks 20 maanden is wanneer we naar italie gaan hebben we besloten om om
19uur weg te rijden. Dat is zijn slaaptijd en wanneer we aankomen is hij net wakker hopelijk!
Overigens onze vliegreis naar Curacao ging ook prima. Het is net wat je er zelf van maakt. Je kent alt die mensen in het vliegtuig niet, en je ziet ze waarschijnlijk nooit meer!

Margje -

Hoi Willemijn.
Wij reizen veel met de auto en met de achterbank vol kids. Wij gaan dan naar ons huis in Bosnië. Het snelst zijn we er in 17 uren, maar gemiddeld is het toch wel een rit van 20 uren of meer.
Ik heb er zelf ook al eens over geschreven op onze blog. Toch kom ik bij jou nog een leuke tip tegen… onze kids zijn al heel wat gewend qua lange ritten en vermaken zich prima met tablet, telefoon of nintendo.. Ook de jongste van bijna 1.5 is al regelmatig meegeweest. Nu ze wat groter wordt, slaapt ze minder en heeft meer entertainment nodig.. Je tip van de cadeautjes vind ik een hele goede!!! Die ga ik zeker gebruiken de volgende keer. En dat hoeft maar iets heel simpels te zijn. Als het nieuw is, is het al interresant!
Thx voor de tip!
Liefs Margje (www.zusthave.nl)

Kim -

Dvd speler doet hier wonderen. Na 3 uren is t hier echt klaar dus wij blijven lekker in nederland. Lang leve bollo beer

Ivy -

Vorig jaar naar Duitsland in 2x 4 uur met hotelovernachting tussendoor met 2,5 jarige peuter. Was geen groot succes maar ik vond hem nog te jong om te snacken op de achterbank. Dit jaar met ook baby van zes maanden naar de Veluwe op 1,5 uur rijden . Ik had geen zin in gedoe!

Brigitte -

Herkenbare tips! Ik gebruik ze ook voor Mn dochtertje & Mn ouders vroeger bij mij..

Als klein kind hebben mijn ouders 2 jaar Zeeland geprobeerd en zijn weg geregend waardoor we daarna elk jaar naar Spanje gingen.. voor mij ook de reden nu met klein kindje ook wat verder te rijden

marieke -

En nog een laatste tip! ga eens lekker op vakantie in Nederland, dat scheelt een heel eind rijden. 😀
Mijn ouders hebben mij eerst meegenomen op vakantie naar alle verschillende provincies van Nederland voordat wij naar het buitenland gingen. We hebben echt een prachtig land met heel veel diversiteit in omgeving dus ik heb mij als kind niet verveeld.

Amelie -

Helemaal mee eens! Waarom zou je zo ver weg willen, voor de kinderen hoeft het zeker niet. De Waddeneilanden zijn ook super voor kinderen. Ik vind dat als je kiest voor kinderen, je daar ook met vakantie rekening mee moet houden en niet gewoon doen wat je altijd deed. Maar goed zo denken wij erover en wij hebben nooit vakantie drama’s hierdoor 😉

Maxie -

Hmm, ben het er niet helemaal mee eens. Natuurlijk zullen kinderen een vakantie in Nederland heel leuk vinden, maar dat je daar persé voor moet kiezen als je (jonge) kinderen hebt? Nah. Ik was op mijn derde al in Amerika, Australië en zuid Europa geweest. En volgens mijn ouders ging dat prima. Kinderen kunnen veel meer hebben dan we als ouders durven te geloven, dus ik zou gewoon lekker op vakantie gaan naar waar jij naar toe wilt.

Bianca -

Eigenlijk geef je het zelf al aan, voor de kinderen maakt het niets uit waar je naartoe gaat. Waarom zou je je dan aan moeten passen voor je kinderen? Als jij graag ver weg op vakantie wilt, dan kan dat toch gewoon? En als je liever dichterbij blijft, is dat toch ook prima? Want de kinderen vinden het heus overal wel leuk. Geef ze water/zand/iets te spelen en het maakt echt niet uit waar dat is. En ja, die reis er naartoe, dat is misschien een minder leuk onderdeel, maar ook daar leren ze weer van! Geduld, rekening houden met anderen, flexibiliteit, etc.

Ilona -

Natuurlijk hou je (van nature denk ik al) rekening met je eigen kinderen waar je ook heen gaat. Ik heb het als kleintje fantastisch gehad in Frankrijk en mijn ouders kijken er zonder vakantiedrama op terug. Vergeet niet dat het ook wennen is voor kleintjes: als we alles waar kinderen aan moeten wennen niet moeten doen dan blijft er weinig over 😉

Dees -

Wil hier nog aan toevoegen, dat kamperen (of camping) met baby mij al heel wat lijkt. Maar eerlijk is eerlijk, ik kom inderdaad veel op Texel en kamperen in de regen dat is zonder baby al een ramp.. en de kans dat je in zuid Frankrijk 3 weken regen hebt is toch kleiner dan op Texel.. (of elders in Nederland).

Yta -

Helemaal mee eens Marieke! En vergeet de eilanden niet! Lekker met de boot, ben je gelijk evht op vakantie!

Larissa -

Haha echt al deze dingen hebben mijn ouders vroeger ook gedaan bij mij en mijn broer. Behalve de filmpjes op de telefoon.
Super om te lezen dat jullie ook gewoon lange autoreizen maken met jonge kinderen. Het klinkt als hard werken, maar voor je kids is de autoreis zo ook heel leuk!

Reageer ook