Wat ik heb geleerd van een huis laten bouwen

Wauw, na bijna 2 jaar wachten hebben we ein-de-lijk de sleutel van ons nieuwbouwhuis. Wat een enorm leuk, spannend, zenuwslopend en lang proces is het geweest. Eerder deelde ik al tips voor een begroting voor je nieuwbouwhuis en vandaag deel ik met jullie wat ik heb geleerd van een huis laten bouwen.

Bouwvakkers zijn toffe gasten

Bij ons project mocht je niet zo maar de bouwplaats op en we hadden tot de oplevering ook geen sleutel van ons huis. Maar in tegenstelling tot nog grotere projecten waarbij je speciale kijkdagen hebt, mochten we wel langs de bouwplaats wippen. Als we ons dan meldden was het eigenlijk nooit een probleem als we even binnen wilde kijken.

Regelmatig spraken we een van de bouwvakkers die aanwezig waren en de een was nog aardiger dan de ander. De schilder gaf leuke tips voor een kleur op de muur, de timmerman gaf Djurre ideeën voor de trapkast en de aannemer leende ons zijn meetlint uit toen we die vergeten waren. Je hoort vaak dat het horken zijn, die bouwvakkers, maar ik vond het echt wel meevallen.

Je moet heel veel geduld hebben

Heel.veel.geduld. In mei 2016 vonden we het project, in augustus 2016 tekenden we de koopovereenkomst, in januari 2017 gingen de heipalen de grond in en pas deze maand was het huis af en kregen we de sleutel. Ook al gaat het bij jou sneller, dan nog moet je veel geduld hebben. Als je je eigen huis laat bouwen kan het je niet snel genoeg gaan. Daarnaast loopt ieder project wel vertraging op en ook dat maakt dat je geduld op de proef wordt gesteld.

Informeer specifiek naar de hoe de aannemers de ruimte opgeleverd willen hebben

Zo stond er in de voorwaarden van de glasvezelbehanger dat de muren glad en behangklaar moesten zijn. Dus heeft Djurre twee dagen lang alle muren staan schuren en ik heb vervolgens het huis van top tot teen schoongemaakt omdat alles onder het stof zat. Heel veel werk dus. Toen de glasvliesbehanger kwam zei hij: ‘Zo he, deze wanden zijn mooi strak!’ Trots zei Djurre dat ‘ie daar ook hard voor gewerkt had. ‘Oh haha, dat had je dan ook weer niet hoeven doen. We hebben er een speciale schuurmachine voor die ook gelijk het stof opzuigt.’ Nooooo! Haha! Hetzelfde gebeurde met de vloer. Djurre heeft een hele ochtend de vloer geprobeerd te egaliseren door met een plamuurmes het stucwerk af te steken en vervolgens weer alles op staan zuigen. En ja hoor, blijkt de parketeur de vloer voor het leggen nog op te schuren. Haha! Heel veel werk voor niets dus. Bespaar jezelf werk en informeer goed naar hoe de bouwvakkers/aannemers de ruimte opgeleverd willen hebben.

Je moet goed meekijken en opletten

Verkeerd opgemaakte offertes, meerwerk dat vergeten wordt, slordige afwerking, foutjes in het proces, er kunnen echt 101 dingen misgaan. Al heel snel leerden we dat we er bovenop moesten zitten en kritisch moesten zijn.

Je moet altijd zo’n 10 tot 20% extra begroten

Alles wordt altijd duurder. De keuken, de badkamer, meerwerk, om nog maar niet te spreken over alle klusbenodigdheden die je na de oplevering nodig hebt. Maak een zeer ruime begroting voor je gevoel, en je zult zien dat zelfs die krap wordt. 😉 Hier lees je mijn tips.

Houd je strak aan de begroting en blijf kritisch

Het is makkelijk om een bestelling met laminaat en deuren bij de bouwmarkt te bestellen, de bezorgkosten zijn ‘maar’ €40. Een oke, nog €100 extra voor een betere inductieplaat. En tja, toch wel mooi he, plisségordijnen én overgordijnen. Maar zo blijf je dus nooit en te nimmer binnen je begroting en kun je aan het eind geld te kort komen. Ik moest mezelf soms echt een halt toeroepen: ‘Wil, je kunt die nieuwe salontafel ook over een halfjaar kopen. De tuin is belangrijker!’ Ik vond dit echt heel moeilijk, but I did it!

Je moet overal over nadenken

Van waar de lichtpunten komen, tot hoe je badkamer er uit moet zien, de tint wit van het houtwerk en de muren (‘Wilt u ral9010 of ral9016?’ Eh….) . Ik wist dat we over veel moesten nadenken, maar zó veel. Ik had echt geen idee waar we precies aan begonnen en dat is misschien maar goed ook. Haha!

Het is heel erg leuk

Maar écht! Ik heb zo veel plezier gehad afgelopen 2 jaar. Het wegdromen, alles tot in de details uitdenken en om nu eindelijk alles bij elkaar te zien komen. WAUW! Interieurstyling is een nieuwe hobby van me geworden en ik ben zo trots op ons huis. Ik kan niet wachten tot het écht af is.

Als je nieuwbouw koopt haal je je een enorm project op de hals en het kost ontzettend veel geld, maar het is ook heel erg leuk. Zou ik het ooit weer doen? Zeker weten!

14 reacties

Nienke -

Heel herkenbaar, leuk geschreven! Hier geen nieuwbouwhuis maar flinke verbouwing van een jaren 30 woning. Boven wonen terwijl beneden verbouwd wordt en ook nog heel veel zelf doen, het is me niet in de koude kleren gaan zitten. Deze week wordt onze visgraatvloer gelegd en nu ik het resultaat zie ben ik er zo ontzettend blij mee! Het is het zeker waard geweest, maar soms ben ik blij dat ik van te voren niet wist hoeveel bloed, zweet, tranen, stress energie het zou kosten. Los van het geld Haha!

Melanie -

Jullie huis is echt prachtig geworden, veel geluk samen! Wij hebben onze jaren 20 woning compleet laten renoveren. Daar kwamen ook veel onverwachte kosten en werkzaamheden bij kijken. Achteraf hadden we wel betere plannen moeten maken. Maar het duurde lang om de hypotheek rond te krijgen. En met een zwangerschap erbij moest de verbouwing er even doorheen geramd worden. Lessons learned! Maar we zijn wel heel gelukkig in ons huisje.

Simone | All Day Jewels -

Ik zou zelf ook wel – ooit – een nieuwbouwhuis willen. Het lijkt me ook gewoon heel bijzonder dat je iets helemaal naar je smaak laat maken. Maar daar zal nog flink voor gespaard moeten worden en daarnaast wonen we nu prima waar we nu zitten. Zeg nooit nooit!

Marijke van de Mheen -

Ik weet er alles van! Mijn vriend en ik kochten een vrijstaand karakeristiek huis met behoorlijk wat ruimte. Een prachtig huis maar we hebben alles verbouwd behalve de keuken, de vorige bewoners hadden er een kookeiland in laten bouwen en het huis is niet zo opgezet dat een inbouwkeuken mooi staat. Er komt inderdaad veel bij kijken, maar het is het uiteindelijk dubbel en dwars waard. Wij zouden in de tuin graag gras willen, van de zomer waarschijnlijk ermee aan de gang.

Iris -

Leuk artikel en ontzettend herkenbaar! Wij zijn ook volop aan het wachten tot onze nieuwbouwwoning af is (helaas pas na de bouwvak). Het kan inderdaad niet snel genoeg gaan! Ik ben super benieuwd naar het eindresultaat van jullie huis maar het wordt ongetwijfeld prachtig :)

Hester -

Het valt me op deze foto pas goed op: wat een prachtige lichtinval in je woonkamer! En heel handig deze verhuisartikelen.

Maris -

Leuk om te lezen! Lijkt me ook best wel stressvol hoor zo’n project! Maar wel heel erg gaaf dat je alles zelf mag bepalen. Des te trotser ben je wanneer het af is! Hahaha ik zou het ook moeilijk vinden om niet gelijk alles in 1x af te maken, maar met dingen te wachten tot later. Ik maak het liefst dan het hele huis gelijk helemaal 100% klaar (al bestaat dat ook bijna niet, want je bedenkt natuurlijk later altijd wel weer dingen die nog ‘moeten’ gebeuren).

Carina -

Dat kritisch zijn en overal bovenop zitten geldt echt voor elke verbouwing. Wat een ellende.
Een nieuwbouwhuis staat op mijn verlanglijstje maar het is wel nog even zoeken hoe en wat en waar. Weet op zich wel wát ik wil, maar niet waar en hoe en wat. Plus die krengen zijn toch wel duur als je ze in je eentje wilt kopen..

Sandra-Anna -

Toen mijn ouders jaren geleden een nieuwbouwhuis gingen bouwen hebben ze nadat het klaar was gezworen dit nooit meer te doen. Teveel werk, stress en aannemers die die opeens het dubbele vroegen dan was afgesproken. Leuk om nu dus een positief verhaal te lezen! Voor mij is het toch wel een droom. Dan is het echt jouw huis en heb je alles helemaal naar jouw smaak ingedeeld en ingericht. Geen lelijke keuken of een veel te kleine badkamer…

Lies -

Leuk artikel! En herkenbaar ook. En dan nog, zoveel dingen komen nog als je er dan eenmaal woont. Ehhh oja, een schutting is wel fijn, en ook een poort meteen. Achterin de tuin toch een extra terrasje… en buitenverlichting, tuinverlichting, een zonnescherm. En dan kom je uit een klein huis in een groot huis. Je minimeubels en minilampen en minispullen in zo’n grote ruimte, geen gezicht. En al die grote wanden zijn zo kaal….haha het houdt nooit op hoor, wij zijn na 5 jaar nog steeds bezig, één ruimte tegelijk pakken we aan. Maar ook wel erg leuk!
Geniet ervan!

Peggy Wijnholds -

Elke zin klopt helemaal! Ik vond het zo leuk om te doen en woon nu twee jaar later nog met net zoveel trots hier! En je moet écht alles in de gaten houden: wij werden gebeld dat we de volgende dag de stopcontacten moesten aftekenen op de muur en toen ging één vd buren ‘s avonds van ten voren even spieken en wat bleek: er stonden nog geen binnenmuren haha!

Romy -

Wat fijn dat de verhuizing nu echt bijna in zicht komt en dat jullie zelfs de sleutel al hebben. Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Het lijkt me trouwens ook wel heel gaaf om vanaf het begin al invloed te hebben op hoe het huis eruit komt te zien en alle styling alvast te kunnen uitdenken. Zo wordt het vast een huis dat helemaal naar je eigen smaak is, alleen al bij de oplevering :)

Linda -

Wanneer komt de nieuwe verhuisvlog? Stuk ongeduld hier kan niet wachten..

Janine -

Het word zoooo mooi!!

Reageer ook