‘Waarom nog dromen als je het toch niet waar gaat maken?’

zei ik tegen Jorrik. Ik had een aantal gebroken nachten achter de rug en was nogal in een pessimistische bui toen ik dit zei. Maar toch, dromen achterna gaan vind ik best wel lastig. Vooral eng denk ik.

Foto door Mariska – Grotografie

Dat komt omdat ik perfectionistisch ben en net zoals zoveel mensen niet altijd durf te springen omdat ik bang ben dat ‘mijn parachuutje’ niet open gaat. Oftewel, ik ben bang om op mijn bek te gaan. Ik ben bij voorbaat al bang om te falen terwijl ik nog niet eens stappen onderneem.

Soms denk ik dan wel eens: ‘Jemig, waar is dat dappere meisje van 17 gebleven die grote ingrijpende beslissingen nam en voor zichzelf koos?’ Als ik zie wat ik daar voor heb teruggekregen zonder dat ik wist hoe mijn toekomst er uit ging zien… Dat is fantastisch!

Maar als het gaat over dromen op carrière gebied ben ik zeker niet een voorbeeld vind ik zelf. Natuurlijk, ik run een succesvol bedrijf met Willemijn maar ergens voelt dat toch nog alsof ik werk aan “een leuke hobby op de zolderkamer” wat uitgegroeid is tot iets groots.

Ergens vind ik ook, nu ik dit zo opschrijf, dat ik mezelf en ons bedrijf tekort doe. Want hallo, stoppen met je vaste baan om een blog te gaan runnen en vervolgens een nieuwe blog erbij op te starten, later één van de blogs vaarwel te zeggen om vol voor die andere te gaan…daar heb je ook ballen voor nodig. En het was zeker niet makkelijk toen we onze vaste baan vaarwel zeiden en kozen voor een leven als ZZP’er. Van dat bedrag op mijn bankrekening werd ik niet vrolijk. Dat was even zweten in het begin.

Maar als het aankomt op dromen achterna gaan weet ik zeker dat ik niet de enige ben die het spannend vind. Het verschil met mijn werk is denk ik ook dat dit niet perse een droom was. Het overkwam ons gewoon en we rolden er in en zijn met de stroom meegegaan. Dat voelde goed. En achteraf kan ik zeggen: wat een droombaan.

Ik heb het meer over intense dromen zoals de boel gedag zwaaien en de wereld rond reizen. Van die ‘Ja-fuck-it-ik-ga-het-gewoon-doen-dromen.’ Veel mensen vinden het spannend om iets nieuws te doen en dat is het ook. We kunnen niet in de toekomst kijken. Als we dat konden, dan zouden we bij wijze van spreken iedere week wel een droom in vervulling laten gaan.

Ik ben ook soms ‘bang’ om te dromen want ik heb dan het idee dat ik het waar moet gaan maken. En dat ik het dan ook echt goed moet doen: er 200% voor gaan. Daarom durf ik ze ook nooit op te schrijven, want falen komt niet in mijn woordenboek voor. Als ik iets doe, bijt ik me er in vast totdat het gelukt is.

Maar het gesprek met Jor leerde me wel wat. Hij zei namelijk: “Maar blijven dromen is juist goed, dan heb je iets om na te streven ook al ga je het niet waar maken. Dromen hoeven niet uit te komen. Neem bijvoorbeeld kinderen in oorlogslanden die tussen de bermbommen door voetballen omdat ze zo opkijken tegen profvoetballers en een heel ander leven voor zich zien. Zou je tegen hen zeggen: ‘Stop met dromen want dat heeft toch geen zin?’ Nee toch? “Nee, natuurlijk zou ik dat niet zeggen…dat is best wel hard. Ik zou ze juist aanmoedigen te blijven dromen.

Zij creëren daarmee een bepaalde (droom)werkelijkheid voor zichzelf. Een droom: een veilige wereld met een mooi perspectief… misschien hoef je inderdaad niet iedere droom die je hebt in het leven af te strepen van je lijstje maar is alleen al het hebben van verschillende dromen een manier om je zinnen te verzetten. Om weg te zwijmelen en wie weet maak je zo’n droom ooit wel waar.

Maar welke grote, persoonlijke dromen heb ik dan?

Het lijkt me heel tof om bijvoorbeeld danscoach te zijn op het gebied van meditatie voor zowel kinderen als volwassenen. Zeker bij kinderen denk ik dat er veel te behalen valt, bijvoorbeeld als ze het moeilijk vinden om hun gevoelens te uiten. In mijn hoofd heb ik al een concept verzonnen.

Daarop voortbordurend zou ik zelf een soort 5 Ritmes willen bedenken en uitvoeren. Een speciale methode waardoor kinderen en volwassenen vrijer durven te leven en zichzelf meer kunnen laten zien. Hoe gaaf zou het zijn als dit net als de 5 Ritmes iets is wat men over de hele wereld gaat doen en ik de bedenker daar van ben?

En dat ik dan dansers op ga leiden om hen hetzelfde te leren zodat zij het weer door kunnen geven. Zie het als een soort Zumba maar dan op een spiritueler niveau.

Vervolgens zie je me dan een keer verschijnen bij een TED Talk over de reis die ik heb afgelegd in het leven om mijn dromen waar te maken en welke lessen ik geleerd heb die ik graag door zou willen geven.

Ook heb ik nog wel eens de droom om bijvoorbeeld een jaar ergens anders te wonen. Het lijkt me heel tof om later met Jorrik en Maik een jaar in Californië te wonen en dat Maik ervaart hoe het is om naar een campus te gaan. Geweldig toch? Het lijkt me heel leerzaam om hem die ervaring mee te kunnen geven.

Als we het toch over het buitenland hebben, vrijwilligerswerk doen lijkt me ook heel tof en dankbaar. Zo zag ik laatste een vacature als vrijwilliger voor women empowerment of kinderopvang in Nepal. Dat lijkt me een prachtige ervaring.

Of ik deze dromen ooit waar ga maken, geen idee. Maar van het opschrijven word ik al wel gelukkig. Wat zijn jouw grote, persoonlijke dromen? ‘Dream up a good life’, zou Jim Carrey zeggen.

‘Trying is a part of failing. If you are afraid to fail, you are afraid to try.’

15 reacties

Haydée -

Gelukkig zijn is ook een deel durven dromen, zelfs als deze dromen niet (allemaal) waar kunnen gemaakt worden. En als je echt voor iets wilt gaan, en niet durft, kan je je afvragen: wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat blijkt vaak nog mee te vallen.

Mare -

Heel mooi dat je dit met ons deel Martine!
Jorrik, ik vind het interessant om jouw zienswijze te lezen, dus bij deze bedankt voor jouw bijdrage!

Marijke van de Mheen -

Je droom achterna gaan is ook eng. Vooral omdat het niet zeker is of het ook daadwerkelijk voor je is weggelegd. Zo is mijn neefje van 4 Havo naar het Gymnasium gegaan (hij wil geneeskunde studeren) en zal de volgende maand hopelijk de vlag voor hem uithangen. Dat zijn dappere ambities en dromen die je al jong moet maken omdat er een leeftijfsgrens aanhangt. Ik ben heel trots dat hij er zo voor is gegaan en dat het hem niet eens heel veel moeite heeft gekost.

Ik ben zelf verpleegkundige maar ik zou bijvoorbeeld het wel heel leuk vinden om bijvoorbeeld de switch te maken naar operatieassistente. De techniek interesseert mij en door mijn opleiding weet ik dat ik dit in een korter traject kan doen. Toch vind ik het best eng om ineens iets totaal anders te gaan doen. Ik merk wel dat ik meer uitdaging wil en dat randje ook graag opzoek, maar toch vind ik het eng om die stap te zetten. Wie weet komt er een dag dat ik mij gewoon inschrijf. Soms moet je iets ook gewoon doen, dat eeuwige twijfelen altijd….

Larissa -

Zo herkenbaar. Het liefst zou ik mijn eigen biologische boerderij beginnen waar ik dieren huisvest die anders naar de slacht zouden gaan. En dan wat eigen groentes verbouwen en daarmee kookcursussen geven. Nu is het doodeng en moet ik eerst nog wel wat cursussen volgen, maar het lijkt me super gaaf. Voorlopig blijft het gewoon bij een droom…

Lilian -

Mooie dromen heb je. En ook al komen ze niet uit, ze brengen je – denk ik – wel weer verder. Door je dromen kun je beter nagaan wat je leuk en belangrijk vindt. En stel je voor dat je 92 bent en je weet dat je dromen toch niet meer waar kunt maken, zou je er dan mee stoppen? Nee, dan droom je er waarschijnlijk van dat het zo pijnloos en ‘vol’ mogelijk eindigt 😉

Kelly -

Ik vind het heel herkenbaar geschreven, ik vind het soms best eng. Maar door te dromen maak je het leven naar mijn mening ook zoveel mooier en leuker. Ik droom van een leven waarbij ik veel vrijheid heb en mijn eigen tijd kan indelen. Die droom jaag ik na ook al weet ik niet op welke manier die droom uit gaat komen. Het is gewoon fijn om ergens voor te gaan! En dat blijft altijd spannend.

Simone | All Day Jewels -

Je hebt mooie dromen! Inderdaad, dromen mag. Zo droom ik graag en (heel) vaak over een super succesvolle sieradenlijn. Dat lijkt me zo gaaf. Maar ook om mijn biezen te pakken en in het buitenland opnieuw beginnen is iets waar ik ook van droom. Zeg nooit nooit… 😉

Simone -

Voor mij is het ook lastig geweest om mezelf in het diepe te gooien. Maar door een nare ervaring op het werk dacht ik nu is het juiste moment! En zo zit ik nu voor een jaar in Australië mn droom te leven. Soms moet je de goede richting op geduwd worden. En over een jaar zie ik wel weer verder wat ik dan ga doen.

Maris -

Mooie dromen! Mijn dromen zijn; zo snel mogelijk verhuizen naar een ander huis, meer inkomsten genereren en het liefst vanuit huis zodat het makkelijk te combineren is met mijn huidige baan. Dat zijn wel de twee die nu het meeste in mijn hoofd zitten. Maar het lijkt me ook heel leuk om in de toekomst met een partner de wereld rond te gaan trekken. En om uiteindelijk hypotheekvrij te kunnen wonen.

Johanne -

Ik vind het ook doodeng om dromen te vervullen. Ik heb er veel en wil ze ook allemaal tot uitvoering brengen, maar angst houdt me tegen. Angst dat ik niet goed genoeg ben, dat ik word afgewezen of dat ik uiteindelijk gewoon faal. Stom, want als je het niet probeert, hoe weet je dan of je het kunt of niet? Mooi geschreven. En mooie dromen heb je. Ik hoop dat je ze kunt waarmaken.

Sabrina -

Ik denk altijd maar zo: het is beter om spijt te hebben van iets wat je wel geprobeerd/gedaan hebt, dan spijt te hebben omdat je het niet hebt gedaan. Het ‘what if’ gevoel kan lang blijven knagen.

marije -

Heel herkenbaar om te lezen. Het is toevallig ook iets waar ik mee probeer om te gaan. Mijn angst om te falen houdt mij soms tegen om mijn dromen achterna te gaan en dat vind ik een lastige want zo ontzet ik mijzelf heel veel.

En toch krijg ik continue tekenen dat ik het gewoon moet doen .. loslaten van de angst.

Gelukjes van Maris -

Ooit vroeg mijn man: wat zou je het allerliefste doen, ik antwoordde met creatief bezig zijn in mijn werk. En dat ben ik helemaal achterna gegaan. Geen enkele seconde heb ik spijt gehad dus volg zeker je dromen en wie weet komt er af en toe (na hard werken) eentje uit

x

Loes -

Soms is het eng om te dromen en je hart achterna te gaan, maar ik denk dat het vooral belangrijk is om je doelen realistisch te houden en klein te beginnen! Een heleboel kleine stapjes, maken samen een grote!

femketje -

ik heb ook lang getwijfeld over dingen, of dingen niet gedaan uit angst.. en wat een spijt heb ik er van zeg! ik heb sinds eind vorig jaar een knop omgezet en nu doe ik whatever i feel like doing wanneer ik inspiratie en dromen heb en het is geweldig 😀

Reageer ook