Ontspullen: aanpak, tips en wat doe ik weg?

Met het oog op de naderende verhuizing en mijn wens om minimalistischer te leven ben ik mijn huis momenteel flink aan het ‘ontspullen’. Ik wil met zo min mogelijk ballast naar ons nieuwe huis en dus moet elke ruimte in huis er aan geloven. Maar hoe begin je? Waar begin je? En hoe voorkom je dat het één grote chaos wordt waarbij je door de bomen het bos niet meer ziet? Ik help je met mijn tips! Oh, en ik laat wat foto’s zien van wat ik zoal weg doe (it’s a lot!).

Foto door Mariska de Groot

Met minder spullen leven. Dat vind ik dus echt heerlijk klinken. Minder spullen hebben betekent voor mij minder opruimen, minder ruimte nodig hebben, minder belasting voor het milieu, minder tijd kwijt aan spullen onderhouden of schoonmaken en een opgeruimder hoofd.

Veel mensen hebben een hekel aan verhuizen, maar ik ben er dol op. Één van de redenen waarom ik van verhuizen hou is omdat het bij uitstek de gelegenheid is om weer eens flink schoon schip te maken.

‘Waar moet ik beginnen?’

Dit is één van de meest gestelde vragen. Waar niet, is mijn antwoord. Iedere ruimte in huis is geschikt om te ontspullen. Waar je het beste kunt beginnen zal voor iedereen anders zijn. Een paar opties:

  • Begin in de ruimte die voor jou de grootste doorn in het oog is
  • Begin in een ruimte die makkelijk is omdat er weinig spullen met emotionele waarde liggen
  • Begin in de kleinste ruimte of kies slechts één kast (of zelfs maar een lade!) om makkelijk te beginnen
  • Werk van boven naar beneden
  • Werk per kamer

Kortom: het maakt niet uit waar je begint. Als je maar begint en daarna volgt de rest. Ontspullen voelt namelijk zo heerlijk, dat het verslavend is. Als vanzelf zul je de drang voelen om méér te ontspullen.

De beste aanpak

Er zijn heel veel methodes. Één van de meest bekende methodes is de KonMari methode, van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. In het kort werk je bij deze methode niet per ruimte maar per categorie. Je verzamelt bijvoorbeeld al je boeken of al je handdoeken. Die leg je op de grond neer en stuk voor stuk pak je het vast. ‘Does it spark joy?’, moet je je vervolgens afvragen. Alles waarop je nee antwoord, moet weg. Ook een leuke uitspraak van haar: ‘Ooit is nooit’. Bij alles waarvan je denkt ‘Ja dat wil ik eigenlijk ooit nog eens lezen/gebruiken’, kun je dus eigenlijk zeggen ‘Ooit is nooit’ en dan kan het dus weg. Ik wil ook nog wel eens in die valkuil trappen, vaak bij (kook)boeken, maar ze heeft eigenlijk gewoon hartstikke gelijk.

Een andere manier is om te werken per vertrek, van boven naar beneden of per kast, zoals eerder genoemd. Dit is mijn favoriete aanpak als ik het rigoureus en grondig aan wil pakken.

Daarnaast kun je ontspullen op tijd. Dit is de perfecte aanpak als je weinig tijd hebt. Of als je van dagelijks ontspullen een gewoonte wilt maken.Wie zegt dat je niet in 5 of 10 minuten de keukenla eens door kunt spitten? Dit viste ik allemaal in 5 minuten uit mijn keukenlade. De laatste tijd probeer ik elke dag iets kleins aan te pakken. 5 minuten ontspullen of een lade, bijvoorbeeld. Ondanks dat ik weinig tijd heb, ruim ik zo wel lekker op!

Ik kreeg laatst deze super leuke kommetjes in een perspakket. Maar neurotisch als ik ben kan ik niet tegen incomplete serviezen. Ik wil minstens twee van hetzelfde hebben. 😛 Dus deze gingen gelijk in mijn kringloop-doos.

Wat moet je met zes pollepels? Een rasp voor Parmezaanse kaas terwijl we dat nooit eten? En drie broodmessen? Weg ermee!

Mijn criteria & tips

Tijdens het opruimen stel ik mezelf twee vragen? 1) Gebruik ik het regelmatig? 2) Word ik er blij van? 3) Heb ik er niet te veel van? Als het antwoord op vraag 1 of 2  ja is, houd ik het. Tenzij ik op vraag 3 ook ja moet antwoorden. Neem pollepels: die gebruik ik allemaal ja. Maar is het echt nodig om er vijf van te hebben? Twee of drie is voor mij meer dan genoeg.

Tot slot nog wat tips. Dingen die ik je mee wil geven over hoe ik het doe. Ik ben geen Marie Kondo, maar weggooien kan ik zeker goed.

Wees heel kritisch en streng

‘Maar dit wil ik misschien nog gebruiken als…’ No! Misschien, als, en wie weet zijn een no go. Word je er blij van of gebruik je het vaak? Nee? Weg ermee! Wat moet je met 15 pennen? Je gebruikt er waarschijnlijk maar een paar van die 15… Wie heeft er iets aan mappen vol tekeningen van je driejarige zelf bewaren die toch maar op zolder staan en waar je nooit naar omkijkt? Een paar bewaren is meer dan voldoende. Een oude klusbroek? Super handig! Maar drie broeken bewaren onder het mom van ‘klusbroek’ is een beetje veel…

Probeer zo snel mogelijk de keuze te maken

Ik vind snel werken het prettigst. Dan sta ik niet te lang na bij waarom ik iets wel of niet weg wil gooien en verzand ik minder snel in ‘Oh maar misschien is dit nog handig voor [noemt iets wat handig klinkt maar vervolgens nooit voorkomt]’. Als ik de vaart er in hou ben ik kritisch, streng én snel.

Wees niet sentimenteel

Ik vind dat er bepaalde dingen zijn waarover je zeker sentimenteel mag zijn. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld mijn oude dagboeken, foto’s van vroeger en mijn eerste schoentjes. Maar waar gaat het nu eigenlijk echt om bij al die oude knuffels, dat topje waarin je vroeger altijd ging stappen of de 150 kaartjes die jullie kregen bij de geboorte van jullie kind? Het gaat niet om het item, maar om de herinnering die er aan vast zit. Maar die herinnering, die gooi je niet weg. Die zal voor altijd blijven. Daar heb je het item niet voor nodig.

Zo vond ik het best een dingetje toen ik onlangs het laatste restant van mijn vroegere make-upcollectie weg deed (op één toilettas met mijn essentials na). Slechts 5% is er nog over van de immense collectie die ik ooit had. Ik werd enorm sentimenteel van al die lipsticks die ik wilde wegdoen. ‘Ik heb er zo veel voor gespaard.’ ‘Die kocht ik met Martine in Londen.’ ‘Wat een mooie tijd was het toch…’ Het weggooien is in fases gegaan. Elke keer lukte het me om iets meer weg te doen. En nu het weg is, merk ik dat het me zo’n gevoel van rust geeft. De herinneringen aan ons beautyblog-tijdperk zijn nog even levend, maar de la vol met lipsticks die gepaard ging met een schuldgevoel omdat ik het niet meer gebruikte, is weg. Heerlijk!

Sorteer direct

Zet tijdens het opruimen drie dozen neer: weggeven, doneren/kringloop en weggooien. Zo kun je gelijk de spullen die je niet wilt houden sorteren en een tijdelijke plek geven. Dat voorkomt dat ze rond blijven slingeren. Spreek ook met jezelf af dat de spullen die in de weggeef-doos of doneren-doos zitten, zo snel mogelijk weggebracht worden. Er is één ding dat erger is dan te veel spullen hebben en dat rondslingerende spullen die je eigenlijk wilt weggeven of doneren. 😉

Zucht, wat is ontspullen toch lekker! Met dit heerlijke voorjaarsweer en de naderende verhuizing ben ik echt helemaal in de stemming. Who’s with me?

51 reacties

Marie -

Ik vind het ook heerlijk om mijn huis op te ruimen voor een verhuizing. Zo kom je erachter hoeveel spullen je eigen echt hebt. Ik zorg er ook altijd voor dat ik vroeg begin met opruimen en sorteren. Het is inderdaad slim om met de grootste rommelkamer te beginnen!

Marie -

Ontspullen is inderdaad niet zo eenvoudig. Ik vind het zelf lastig om afstand te doen van kleding en accessoires, maar weet dat het wel goed is om te doen. Daarnaast doneer ik veel kleding aan goede doelen.

Marie -

Wanneer ik ga verhuizen doe ik meestal hetzelfde. Ik ga al mijn spullen nog eens langs om te zien wat ik nu echt nodig heb en wat niet. Met name in de keuken, omdat ik vaak veel keukengerei heb wat ik nauwelijks gebruik.

Marie -

Het blijft lastig om dingen weg te gooien vind ik zelf. Toch heb ik tijdens mijn verhuizing ook keuzes kunnen maken. Toen ik mijn spullen uitpakte in mijn nieuwe huis ben ik bij alles nagegaan of ik het echt zou gebruiken. Zo kon ik makkelijker afscheid nemen.

Haydée -

Willemijn, wat ben je hier goed in zeg! Ik vind het zelf ontzettend moeilijk om dingen weg te doen, al doe ik echt mijn best. En ja, wat je zegt over ontspullen voor je verhuist klopt inderdaad. Door omstandigheden heb ik er geen tijd voor gehad, en wat was me dat een karwei!

Wendy (B) -

Naar jaarlijkse traditie, doe ik dit weer :)
De badkamer en gang zijn de revue al gepasseerd.
Wat ik nog moet doen: 3 (slaap)kamers, de keuken, de woonkamer en de kelder.
Welke ruimte ik wanneer doe, weet ik nog niet maar de laatste 2 zal ik ook het laatst doen :)

Tio -

Geinspireerd door deze blog. Alles wat overtollig is is te veel. Je krijgt ook meer rust. Anderen zijn er weer blij mee. Als het aan de kringloopwinkel i weggegeven kost dat niet duur. Ideaal voor mensen die nog moeten beginnen.

Lilian -

Handige tips! Ik ben ook heel goed in weggooien. Alleen gooide ik wel eens wat teveel weg, maar daarvoor heb je dan de gouden regel: ‘Je kunt het ook altijd weer kopen.’ Alleen al die gedachte kan ook helpen met weggooien 😉

jose -

Superleuk artikel! Wij zijn onlangs verhuisd naar een nieuw appartement en dat was ook de uitgelezen kans om dingen eens goed uit te zoeken. Ik vond in onze oude schuur gewoon nog verhuisdozen die nooit waren uitgepakt! dat kan dan meteen hoppakee de prullenbak in. Heerlijk!

Annelies -

Thanks!! Dit motiveert me weer om te ontspullen. Mijn trapkast puilt uit van alle boodschappentassen, 3 is genoeg toch?! En schoonmaakdoekjes, ze gaan toch meteen de was in na het schoonmaken, dus waarom heb ik ee 10 nodig! Ik ga gelijk aan de slag 😀

Quinty -

Ik hou echt van ontspullen! Het punt is alleen dat ik het te vaak doe, waardoor ik altijd maar heel weinig te doen heb. Ik zou eigenlijk twee keer per jaar een datum moeten prikken in plaats van een keer per maand te ontspullen.

Hester -

Minimalistisch leven of niet, ontspullen of niet: dit artikel is handig voor iedereen die de neiging heeft te veel te bewaren! Een verzoeknummertje: als oud-LLG’er lijkt het me zo leuk om van jullie allebei de huidige make-up stash/essentials te zien! We hebben laatst al jullie snelle make-up routines gezien en dit lijkt me een leuke aanvulling.

Marije -

Los van de discussie over (de semantiek van) ‘ontspullen’ vind ik dit echt een tof artikel. Ik denk er namelijk helemaal hetzelfde over. Waar ik vroeger vooral regelmatig en relatief goedkoop kocht, koop ik alsmaar meer duurzaam en weloverwogen. Zowel wat betreft mijn interieur als voor in mijn kledingkast. Mijn tips: bij kinderverjaardagen/sinterklaas/… steek ik 2/3e van de cadeaus in dozen op zolder. Doorheen het jaar haal ik dan af en toe iets nieuw naar beneden en berg ik weer iets anders op. Op die manier hoeven we eigenlijk zelf nooit speelgoed te kopen en is er toch altijd wel iets ‘nieuw’ te beleven. Verder ontlenen we ook speelgoed bij een speelotheek (geen idee of er ook een Nederlandse variant is). Voor mezelf heb ik de afgelopen jaren aan een capsule-collectie gewerkt: een beperkt aantal stuks in kleuren die me echt goed staan én die onderling makkelijk te combineren zijn. We geven ook heel veel door in de familie. Zo heeft een doos vol playmobile ondertussen al drie gezinnen gepasseerd. En tot slot beperk ik ook het aantal stuks dat we van iets hebben: twee broodmessen gekregen? Dan kan er eentje naar de kringwinkel. Staan nog op mijn to-do: enkel nog kledij kopen waar iedereen die deel uitmaakt van de keten er een eerlijke prijs voor kreeg (lijkt heel eenvoudig, maar ik ben geschrokken van hoe on-transparant die keten blijkt te zijn) en lidmaatschap van een fietsbib voor de kinderen. Benieuwd of jij ook nog zaken op je to-do hebt! 😉

Leah -

In mijn kindertijd zijn wij vaak verhuist naar plekken waar niet alles mee kon. Als je dan na 3 jaar weer een doos opentrok was veel van het speelgoed of de spullen je ontgroeid en had je het in die jaren ook niet gemist. Veel verhuizen werkt dus ook goed om dingen weg te doen.

Op rommelmarkten staan is ook nog een optie als je spullen hebt die nog goed zijn en waarvan het zonde is om weg te gooien.

Ju -

Ik ben ook wat verbaasd door de negatieve reacties. Het is wel inderdaad vaak zo, dat als je één ding probeert goed te doen, mensen je vaak zullen aanvallen op wat je ´niet goed´ doet. Neem je het op voor iemand, wordt je verweten dat je het niet opneemt voor de ander. Je kunt het dus in feite voor sommige mensen nooit goed doen. Volgens mij komt dit doordat men het idee heeft in stilte zelf aangevallen te worden en daar dan vervolgens heel defensief op reageert.

In ieder geval :) ik vind dit een leuk artikel. En interessant om te zien dat jullie hier ook mee bezig zijn. Het is volgens mij een trend die ik de komende jaren doorgezet zal worden. Veel spullen geven niet langer een gevoel van luxe en eventuele status, maar juist van benauwing en ergens aan vast zitten.

Mijn eigen tips: als het moeilijk is iets van emotionele waarde weg te gooien, kun je er een foto van maken. De foto op de telefoon of harde schijf neemt veel minder ruimte in dan het object zelf, en zo loop je toch niet het risico de herinnering zelf te vergeten

Bij het kopen van nieuwe spullen kun je je in de winkel afvragen hoe lang het item meegaat. Een mooi woonaccessoire kan misschien wel 30 jaar mee, als het er alleen maar voor de sier staat. Vraag jezelf dan af ´Heb ik zin om me de komende 30 jaar van mijn leven hieraan te binden? Of zelfs ook maar de helft van die tijd?´ Het biedt perspectief, in plaats van alleen maar ´oh dat zou zo leuk bij dat andere potje\plantje\kussentje staan´ te denken :)

Larissa -

Wat een heerlijk herkenbaar artikel! Ik ben zelf ook bezig met spullen inpakken voor mijn verhuizing en het ontspullen gaat best gemakkelijk. Ik verbaas mijzelf over de hoeveelheid zooi ik telkens verzamel door de jaren heen. Heerlijk gevoel als ik weer het een en ander weg kan doen.

Sara -

Ik vroeg me af wat jullie met alle make up doen die jullie weggooien. Een tijd geleden was ik ook veel make up en (nog nieuwe) verzorgingsproducten op aan het ruimen, maar ik kon nergens iets vinden waar ik het kon doneren. En ik heb toch wel veel moeite om goede spullen, waar iemand anders heel blij mee zou zijn, zomaar bij het vuilnis te gooien. Hoe doen jullie dat?

Esther -

Sinds wanneer is ontspullen uitsluitend weggelegd voor minimalisten?

Ik probeer ook zo licht mogelijk te leven. Ik let op wat er in en uit gaat, maar ik hou ook van mooie spulletjes. Ben ik een minimalist? Nee. Heb ik een tijd geleden elke kast en elke lade in huis uitgezocht en spullen verkocht/weggegooid/weggegeven? Ja.

Ik vond het een leuk artikel. Zelf geef ik als tip mee: probeer (waardevolle) te verkopen en haal je iets in huis? Kijk dan of er ook iets weg kan. Bijvoorbeeld: je koopt een nieuw shirtje, kan dan een ander shirtje weg?

Nynke -

Heerlijk dat ontspullen! Vraagje: als jullie kleding naar de kringloop brengen of in zo’n container gooien kijken jullie dan ook naar waar en bij wie dat precies terecht komt?

Dineke -

Wat een heerlijk artikel Willemijn! Ik raak meteen geïnspireerd om ook weer aan de slag te gaan ermee als ik zie hoeveel mensen hier ook mee bezig zijn. En het is motiverend om te lezen hoe jij het aanpakt. :) Ik ben benieuwd hoe jullie huisje er straks uit ziet!

M. -

Las laatst een goeie tip; om Foto’s te maken van de tekeningen/knutseldingen van je kind en maak een ‘mapje’ aan op je harde schijf en dump ze daar in..Ik doe dit nu al een jaar of 5 en het werkt fantastisch. Het is geweldig om de ontwikkeling te zien in kleurgebruik maar ook als koppoters opeens vingers buiken en tenen krijgen of dat ze voor het eerst hun naam gaan schrijven…Nu moet ik zeggen dat mijn dochter ook ‘heel graag’ knutselt en tekent … en spendeert daar ook heel wat uren aan, en vind ik het dus ook juist des te moeilijker om het in de container te smijten. Maar zo’n foto ervan geeft me een fijner gevoel;)

Ester -

Wat een leuk en nuttig artikel Willemijn! Ik reageer meestal bijna nooit, maar ik wilde toch even reageren op een paar kritische comments. Ik snap de kritiek ‘hoezo schrijven jullie over dit onderwerp, terwijl jullie tegelijkertijd zoveel spullen lijken te kopen’ op zich wel, maar ik heb helemaal niet het gevoel dat jullie alles kopen wat los en vast zit. Tuurlijk verschijnen er van tijd op tijd weleens shoplogs of artikelen over interieur-accessoires, maar ik heb zelf het idee dat jullie juist steeds bewuster zijn van wat jullie kopen en dat de dingen die jullie aanschaffen vaak echt wel toevoegende waarde hebben. Natuurlijk kunnen dingen altijd beter, maar ik ben al superblij dat jullie dit soort artikelen over duurzaamheid en minimalisme schrijven. Juist omdat jullie zo’n rolmodel zijn voor veel vrouwen! :)

Willemijn -

Hee Esther! Ja klopt inderdaad! Ik ben absoluut geen diehard minimalist of zo, maar ik ben er op mijn eigen manier wel mee bezig. :-)

Maris -

Ontspullen doe ik regelmatig, vaak als ik zin heb om op te ruimen, ga ik echt op zoek naar dingen die ik weg kan doen. En binnenkort wil ik de keuken gaan aanpakken! Want ik weet nu al dat daar ook nog dingen liggen die weg kunnen.

Angelique -

Ooit is nooit. Tja dat is een heel goed advies. Ik heb planken vol kleding die ik ooit aan zal doen als ik 10 kilo ben afgevallen. Ze liggen er al jaren. Ik ga ze nu verzamelen en in de kledingbak gooien.

Ki -

Huh, ontpullen? Minimalistisch leven? Ik vind je artikel leuk en ikben zelf totaal niet bezig met ontspullen of minimalistisch leven maar bij jou heb ik ook niet het idee dat je hier bewust mee bezig bent!
Helemaal niet erg, daar niet van, maar ik vind dit artikel een beetje misleidend.
Anyway..veel succes met het verhuizen! Volgens mij wordt het een prachthuis!

Willemijn -

En toch ben ik er mee bezig haha! Online zie je niet 100% van mijn leven en daarnaast ben ik een beginner op dit gebied. Ik zal denk ik nooit een rasechte minimalist worden, maar op mijn eigen manier ben ik er momenteel wel veel mee bezig en ik lees er ook veel over. Maar de comments op dit artikel doen me wel inzien dat er vrij zwart/wit naar gekeken wordt, net zoals vegan/net vegan bijvoorbeeld. Dit had ik al eens begrepen van een lezeres die ik geinterviewd heb over minimalisme. Dus ik had het kunnen weten, maar toch verbaasde me het ergens. 😛

femketje -

Hele fijne tips! Dit artikel had ik echt even nodig nu ik aan mijn spring-cleaning wil beginnen 😀

Anneloes -

Heerlijk artikel! Ik krijg meteen zin om allerlei spul weg te doen. Ik word meteen geactiveerd als ik zo’n artikel lees. 😉
Blijft toch lastig vind ik. Ik heb nog een aantal oude studieboeken liggen die niet verkochten. Eigenlijk moet ik ze gewoon in de papier container gooien, maar dat voelt zo zonde. Misschien toch maar eens doen.

Ella -

Leuk artikel over een leuk onderwerp! Ik ben ook lekker bezig met opruimen en weggeven. Heerlijk hoe dat je hoofd ook opruimt.

Eén klein dingetje in het artikel viel me op: volgens mij staat er ‘mits’, terwijl dat eigenlijk ‘tenzij’ moet zijn. Is een veelgemaakte taalfout, het betekent namelijk precies het omgekeerde :)

Willemijn -

Oooops essentieel wel! Haha! Dank je!

Janine -

Heerlijk he .. ik minimaliseer ook maar mijn ervating is dat het met jonge kids wel heel moeilijk is… ons huis is heel minimalistisch op een berg kinderzooi na 😉

Gigi -

Hi,

Dit zijn goede verhuistips, maar dit is echt niet ontspullen. Ik zie vaak artikelen voorbij komen waarbij het er eerder op dat jullie juist heel vaak en veel nieuwe spullen kopen. Misschien leuk om jullie verdiepen in de methode van Marie Kondo? Zelf ben ik trouwens echt een hoarder hoor, mijn kledingkast zit vol ja maar deze ga-ik-misschien-ooit-nog-dragen spullen haha.

Patries -

Ik ben het ook eens met de vorige kritische comments. Spullen weggooien is juist niet goed voor het milieu, het enige wat goed is en wat volgens mij ook bedoeld wordt met ontspullen, is dat je zo min mogelijk nieuwe spullen koopt en dat wat je hebt zo lang mogelijk (her)gebruikt. We moeten met zijn allen de afvalstroom verminderen, met spullen weggooien is echt niemand anders geholpen, alleen met geen nieuwe spullen kopen!

Maartje -

Ik ben ook bezig met verhuizen en ben het helemaal met je eens dat dit hét moment is om eens flink te ruimen! Ik heb misschien nog een tip voor de spullen die je moeilijk weg doet; maak er een foto van. Die tip kreeg ik ooit van een moeder van een vriendin en het helpt voor mij super goed! Mijn moeder is helaas overleden toen ik 11 was en aan al haar spullen hecht ik veel waarde en vind ik moeilijk om weg te doen. Nu heb ik op mn externe hardeschijf een mapje met een paar foto’s met bepaalde kledingstukken enz. Ik mis de spullen niet en ben blij dat ze weg zijn maar ik vind het een fijn idee dat als ik er ooit nog even naar wil kijken het kan.
Veel plezier en succes met de verhuizing!

Ashley -

Voor de azijn zeikers die klagenen super negatief doen dat ze het volgens het boekje niet goed doet dat “ontspullen” …. ga iemand anders pesten…. ze doet het op haar eigen manier waar zij zich prettig bij voelt. Ze gooit alles weg wat ze niet gebruikt of onnodig vind …. nou ik vind dat “ontspullen”

Onzin -

Heel jammer dat jullie reacties verwijderen die niet naar jullie zin is!

Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik lees dat uitgerekend jullie pretenderen te ontspullen. Ik volg jullie blog al een tijd en verbaas me enorm over het materialisme dat ik hier zie. Ontspullen betekent met het minimale leven, niet steeds maar allerlei onnodige kleding en woonaccessoires kopen. Dat je vervolgens ook veel weggooit betekent niet dat je aan het ontspullen bent, zo lang het er aan de andere kant weer bij komt.

Martine -

Ik snap niet zo goed waarom je denkt dat er reacties verwijderd worden? Dat doen we nooit, tenzij het enorm over een persoonlijke grens heen gaat (zoals uitgescholden worden voor hoer of iets dergelijks). Daarnaast heb je nu na drie kritische reacties je standpunt wel duidelijk gemaakt dus take a chill pill en geniet van je zondag.

Willemijn -

Hoi Onzin! We verwijderen nooit comments zoals Martine al zegt, maar comments worden automatisch als spam aangemerkt als je binnen korte tijd onder hetzelfde IP adres (ook al gebruik je zoals jij wel verschillende namen en e-mailadressen) reacties achter elkaar plaatst 😉

Onzin -

Kennelijk is er dan iets mis gegaan want het leek erop dat er reacties waren verdwenen en dat verbaasde me natuurlijk. Ik kon dit bericht vervolgens niet meer weghalen.
Jammer dat jullie alleen maar daar op reageren en niet op de feedback zelf. Het maakt bij mij inderdaad wat los dat jullie als bedrijf pretenderen te ontspullen en dan het tegenovergestelde doen, gewoon omdat het milieu me aan het hart gaat. Maar kennelijk is dit geen plek om elkaar hierop te wijzen, ook goed.

Dit is inderdaad geen ontspullen -

Ik ben het helemaal eens met de vorige comment. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik lees dat uitgerekend jullie pretenderen te ontspullen. Ik volg jullie blog al een tijd en verbaas me enorm over het materialisme dat ik hier zie. Ontspullen betekent met het minimale leven, niet steeds maar allerlei onnodige kleding en woonaccessoires kopen. Dat je vervolgens ook veel weggooit betekent niet dat je aan het ontspullen bent, zo lang het er aan de andere kant weer bij komt.

Jacqueline -

Heerlijk is het ja, ik kan ook compleet gelukkig worden van een goede opruimsessie en de “lege” kast die je dan overhoudt. Alleen maar spullen hebben die je écht gebruikt en waar je blij van wordt, dat is ook mijn streven!

Onzin, lulkoek, bullshit! -

Bijzonder dat je denkt te weten wat ontspullen is als je zo vaak nieuwe spullen koopt. Het principe van ontspullen is juist niet oude spullen inruilen voor nieuwe maar zo min mogelijk overhouden en daar blij mee zijn.

Melanie -

Goed bezig! Ik was heel enthousiast begonnen met ontspullen toen we gingen verhuizen. Alleen was de combi zwangerschap, verbouwen en verhuizen en fulltime werken een beetje te veel van het goede. Hierdoor zijn de laatste spullen allemaal ongesorteerd naar de opslag gegaan en daarna in het nieuwe huis op zolder beland. Maar afgelopen week weer begonnen met ontspullen. En het voelt zo goed!

Amy -

Met de komst van de baby en na een grote verbouwing was het nu het juiste moment op flink op te ruimen. Kleding van mijn zoon die had bewaard voor het geval we een tweede zoon zouden mogen krijgen. Met de komst van onze dochter zie ik in dat (de wat neutralere) jongenskleding haar niet staat. jongenskleding is vaak donker van kleur VS lichte, heldere kleuren voor meisjes. Het model is echt anders. En kleding die ik 4 jaar geleden leuk vond en nu vreselijk… Hop, weg er mee! Met koningsdag heb ik bakken vol die ik hoop te verkopen voor een klein prijsje. Ook hier heel kritisch geweest. Wie wil er nu tweedehands kleding kopen dat een gaatje of een andere beschadiging heeft? Alleen de mooie kleding ligt nu klaar voor de verkoop.

Rense -

Wat een tof artikel. En goede tips! Gelijk zin om aan de slag te gaan.
We gaan binnenkort ook verhuizen dus dit komt precies op ‘t goede moment.
Het moet wel ‘tenzij’ zijn ipv mits je op vraag 3 ja zegt. 😊

Ilse -

Zelf gooi ik altijd heel makkelijk spullen weg (maar zorg ik vooral dat ik nauwelijks spullen koop, daar begint het ;-)) maar als je iets weggooit met een herinnering is het een tip om hier een foto van te maken. Dan kan je later als je de foto weer ziet toch weer zo’n ‘Oja!’ moment hebben!

Lotte -

Heeeeerlijk! Als ik straks ga verhuizen, ga ik dit zeker ook doen. Lekker clean beginnen.

Nog een tip voor mensen die moeilijk dingen weg kunnen gooien: stop de spullen waarover je teveel twijfelt in een bak en spreek met jezelf af deze bak er over 2 maanden weer eens bij te pakken. Heb je aan de spullen gedacht of het nodig gehad? Nee? Dan kan het allemaal weg! :)

Sylvia -

Weet je wat.. ik ga nu aan de slag met mijn zoontje zijn kleerkast.. zomerproof maken en de kleren die te klein zijn naar de kringloop brengen. Let’s do this

Sylvia -

Ik ben hier zooo slecht in.. en ik zou het echt moeten doen, ik heb een zolder vol babyspullrn voor stel dat.. ondertussen is mijn zoon 6 jaar dus als die stel dat er ooit komt koop ik toch alles nieuw… ik heb een overvol huis met spullen maar kan zo slecht dingen weggooien. Ik zal er toch eens werk van moeten maken of we moeten binnenkort bijbouwen hahahaha in ons dialect bestaat er trouwens een woord voor mensen zoals mij ‘een ouwgaar’ 😂

Inge -

Ooo heeelijk he! Ontspullen. En leuk geschreven je artikel. Ik heb het hier thuis ook gedaan.. ik vond het speelgoed vd kids het lastigst. En de volgende stap.. alles wat het huis binnen komt, gekregen spullen, selecteer ik meteen op of ik het echt wil hebben. Dit is heel hard, maar anders heb je je huis zo weer vol! En met zelf kopen: 1 erin, 1 eruit. Wil ik deze broek echt? Dan moet ik een van mijn huidige broeken weg doen. Goed voor de portemonnee! Ik koop een stuk minder 😂

Reageer ook