Meer ambities door het moederschap

Laatst¬†waren Martine en ik aan het brainstormen. Over de richting van 2WMN (no worries, we blijven gewoon hoor ūüėČ ), over onze gezamenlijke dromen en over onze plannen in de nabije toekomst. We schreven alles op en¬†observeerden de lijst. We keken elkaar aan en zoals altijd hadden we aan √©√©n blik genoeg. We hebben alleen maar meer ambities door het moederschap gekregen. Ai!

Foto door Mariska de Groot

Toen ik zwanger werd van Jelle leek 2WMN mij de ideale baan om te combineren met mijn grootste doel in het leven: het moederschap. Parttime werken, parttime moederen: het leek mij de perfecte combinatie. Voor een jaar of wat is dat ook zo geweest. Ik vond het heel relaxed hoe het ging: Jelle vergezelde ons op onze werkdagen tot een maand of 7 en later werkten Martine en ik twee dagen per week samen terwijl hij bij de oppas was.

Maar toen Gijs geboren werd, veranderde er iets. Mijn werk werd meer dan die welkome ontsnapping aan het hectische leven met twee jonge kinderen. Ik kreeg meer en meer de behoefte om weer écht iets voor mezelf te doen en me te ontwikkelen. Ik wilde meer dan moeder zijn en vroeg me af wat er na moeder zijn kwam. Om naast moeder zijn, ook echt een carrière te hebben, of zo. Ik heb altijd gedacht dat mijn werk ondergeschikt zou blijven aan het moederschap, maar dat blijkt toch anders te liggen, merk ik.

Ik vind mijn werk zo leuk dat het eigenlijk als werken aan een hobby voelt (oke, behalve dan de administratie en haat-reacties misschien ūüėČ ). In mijn werk kan ik mijn ei kwijt en heb ik altijd lol. Het is iets wat van mezelf is en waarin ik helemaal op kan gaan. Daarnaast voelt het als iets waarin ik nog zo veel kan groeien en beleven. Niet alleen op werk-gebied heb ik dit trouwens. Er zijn opeens zo veel meer landen die ik wil bezoeken en dingen die ik met onze kinderen samen wil bezoeken.¬†Juist doordat mijn kinderen me¬†het besef hebben gebracht dat alles eindig is, wil ik z√≥ veel meer.

Ook bij Martine veranderde het, nadat ze zwanger was en beviel van Maik. Juist doordat we in een nieuwe fase van ons leven zijn beland, hebben we zo¬†veel nieuwe¬†inspiratie en doelen. We moesten laatst nog zo hard om onszelf lachen.¬†In de¬†jaren voor we kinderen kregen¬†lag de wereld aan onze voeten. We konden gaan en staan waar we wilden en we hadden¬†zee√ęn van tijd om aan ons bedrijf te werken. Maar wat deden wij? Wij hielden het klein, simpel en vooral zonder enige risico’s. Daar is niets mis mee, maar het is wel ironisch. Het moederschap heeft ons de (tijds)druk gegeven die we nodig hadden om veel effici√ęnter te werken, een beetje commerci√ęler te denken en bovenal groter te dromen. Thanks Jelle, Gijs en Maik!

Hoe zit dat bij jou? Kreeg jij juist meer of minder ambities en dromen nadat je moeder werd?

16 reacties

Kirsten -

Wat leuk om te lezen! Kan me dat ook echt wel voorstellen eigenlijk. :)

Tamar -

Ik herken het een beetje. Ik ben nu zwanger van de 2e en wil als het grootste circus voorbij is weer aan mezelf werken. Want kinderen nemen toch een grooot deel van je leven in ”beslag” dat je gewoon goed aan jezelf moet werken.

Rachel -

Leuk om te lezen. Ik ben momenteel met een opleiding begonnen juist in de gedachte voor dat wij aan kinderen beginnen en ben juist heel erg ‘bang’ voor de dingen die ik niet meer kan doen nadat we ons gezin zouden mogen uitbereiden merk ik de laatste tijd. Zit de laatste tijd lekker in mijn vel nu ik weer regelmatig sport en eindelijk weer op het gewicht ben waar ik me prettig bij voel en ben bang dit te verliezen wanneer ik kinderen krijg. Hetzelfde met alle leuke dingen die ik met vriendinnen doe en het relaxte leventje wat ik heb naast mijn baan. Ik zit nu nog vol ambities maar blijft dat als ik kinderen heb…

Mare -

wat een leuk artikel! Eigenlijk is hoe jullie het ervaren tegengesteld aan de wetenschappelijke literatuur; daar wordt namelijk vaak gevonden dat vrouwen minder ambitieus worden en minder gaan werken als de kids komen. Vaders daarentegen schijnen juist ambitieuzer te worden. Dus superleuk om deze ervaring ook te lezen
Hoe zit het met Djurre en Jorrik?

Dana -

Leuk om te lezen! Toch weer eens een ”ander” soort moeder verhaal. Ik heb zelf geen kinderen dus herken mijzelf hier ook niet in. Wel ben ik ambitieus aangelegd maar wil geen kinderen en ik heb toch geen partner. Zeker ook omdat ik een persoon ben die spontaan en last minute een ticket boekt en weg gaat vervolgens ziet wat er gebeurd :)

Haydée -

Hoe mooi dat jullie dit hebben ontdekt bij jezelf! Zo zie je maar, een persoon kan blijven evolueren. Ik ben al benieuwd naar wat jullie allemaal bekokstoven, haha! ūüėÄ

Jasmijn -

Heel leuk om te lezen. Ik voel nog absoluut niet de behoefte om moeder te worden, dat is iets wat ik pas over een jaren voor me zie. Juist omdat ik nu nog heel veel dingen wil doen en bereiken voordat ik aan eventueel zou kiezen om een kindje proberen te krijgen. In mijn hoofd heb ik het idee dat wanneer je moeder bent je wereld en mogelijkheden een stuk kleiner zijn. Heel leuk dus om te lezen dat dat dus helemaal niet zo hoeft te zijn en het je juist ook meer aan het denken kan zetten over je dromen en doelen :)

Annelies -

Ja heel herkenbaar! In het proces van zwanger worden en zijn was ik volledig gericht op moeder worden en baalde ik dat ik weer moest gaan werken na mijn verlof. Nu een jaar later heb ik precies wat je hier omschrijft! Ik heb enorm de behoefte mezelf verder te ontwikkelen en op ontdekking te gaan naar wat er in mij schuilt.

A -

Hoi, interessant om te lezen hoe jij dit ervaart . Ik herken dit niet, ik vind het geweldig om 24/7 moeder te zijn. Voor het moederschap heb ik gestudeerd en gewerkt. Daarna heb ik samen mijn man ervoor gekozen dat ik een thuisblijfmoeder zou worden, beste keuze ooit :). Ik heb mij het meest ontwikkeld tijdens het moederschap en deze fase van mijn leven vind ik ook het meest bevredigend. Ik zou nog landen willen zien met mijn gezin, maar ik geniet nu vooral van het alledaagse leven :).

Pim -

Dat werkt bij mij net zo! Ik denk dat het (bij mij iig) komt omdat ik elke dag ervaar dat ik meer kan dan ik denk. Ik ben veel krachtiger geworden sinds ik moeder ben. Ik weet nog dat mijn moeder vroeger als ik me druk maakte om iets altijd zei dat het linksom of rechtsom wel goed komt. En dat gevoel heb ik nu in het leven ook veel meer. Koers uitzetten, loslaten, aanpassen het gaat allemaal veel makkelijker nu je dingen ook vanuit een ander perspectief kunt zien.

Sandra -

Ik heb nog geen idee hoe ik het straks ga doen. Ik ben momenteel 21 weken zwanger van ons eerste kindje. Ik werk nu ook niet door psychische problematiek. Wel zou ik graag iets willen bereiken voor mezelf. Het hoeft niet groot te zijn. Ik wil me nuttig gaan voelen en trots op mezelf zijn

Femke -

Wanneer horen we iets over jullie ‘secret project’ waar jullie het al een tijdje over hebben? Ik ben erg benieuwd!

Chayenne -

Helaas herken ik dit helemaal niet. Sinds onze zoon er is zou ik het liefst alleen maar voor hem willen zorgen. Al werk ik er nog wel 24 uur bij en vind dit voorlopig meer als genoeg haha.

femketje -

zo mooi omschreven! hier zelf nog geen kinderen in zicht maar het lijkt me wel dat je leven overhoop gegooid wordt (ook vooral in positieve zin) wanneer er kinderen bij komen :)

Didi -

Ja zo herkenbaar! Ik dacht dat ik het ook wel prima zou vinden met mijn parttime baan maar nu mijn jongste 4 is en naar school gaat heb ik ook ineens het gevoel dat er meer uit te halen is. Lijkt wel of ik ineens volwassen ben geworden!

Romy -

Wat een mooi besef eigenlijk! Ik kan me er ook best iets bij voorstellen dat je, juist als je moeder bent, de behoefte hebt om soms even aan “de luiers en snottebellen” (oneerbiedig gezegd ;)) te ontspannen en je op zakelijk vlak te ontwikkelen. Ik vind het knap hoe jullie het allemaal redden. Zelf zie ik mezelf ook niet echt thuiszitten als ik ooit kinderen krijg. Ik denk dat ik het juist dan wel fijn zou vinden om regelmatig de deur thuis achter me dicht te trekken en me op werk te storten :)

Reageer ook