De overgang van ledikant naar peuterbed

De dag waar ik al stiekem heel lang naar uitkijk is eindelijk gekomen: Jelle heeft een peuterbed! Deze mama kun je bijna niet blijer krijgen. Nu kan ik eindelijk bij hem in bed kruipen als ‘ie weer eens ‘s ochtends om 5 uur wakker is en ‘s avonds in zijn bed een boek voorlezen. Vandaag vertel ik over de overgang van ledikant naar peuterbed en laat ik foto’s zijn van zijn gerestylede kamer!

Dit artikel is in samenwerking met IKEA

Zoals jullie inmiddels wel weten wonen we tijdelijk in ons huidige huis. Over een aantal weken wordt ons nieuwe huis na bijna twee jaar wachten eindelijk opgeleverd. Eerder had ik het idee om Jelle een peuterbed te geven in zijn nieuwe kamer, want dat scheelt meubels verhuizen en zo. Maar een tijdje geleden merkte ik dat Jelle toe was aan een ‘echt’ bed. Toen we een weekendje weg waren en hij dat weekend op de grond op een matras sliep, was hij helemaal in zijn nopjes. Eenmaal weer thuis wilde hij niet meer in zijn ledikant liggen en hij probeerde me duidelijk te maken dat het matras op de grond moest liggen. Ik wilde in eerste instantie ‘Doe niet zo gek, je gaat toch niet op de grond slapen?‘, zeggen, maar ik hield me in. Boeiend dat hij dat wil, als hij dat nou leuk vindt? Dus haalde ik zijn matras er uit en maakte een knus bedje op de grond. En hij sliep door. De nacht er op ook. En de nacht daarop ook… Wauw!

Wie mij al een tijdje volgt weet dat ik helaas niet gezegend ben met goede slapers (wel met hele goede eters, spelers en de liefste kinderen, dus I’m all good 😉 ). Ik heb me er inmiddels bij neergelegd. Doorslapen, dat doen we over 5 jaar wel weer. Hoop ik. Maar elke kleine verbetering is méér dan welkom. Dus toen ik merkte dat Jelle op de grond vele malen beter sliep dan in zijn ledikant, deed ik een dansje en ging ik gelijk op zoek naar een peuterbed.

peuterbed
Dekbedovertrek IKEA HEMMAHOS – Sierkussen IKEA GULLKLOCKA – Nachtlampje IKEA DRÖMSYN – Poster Little Lovely Company

Ik kwam uit op dit leuke bedje van IKEA. Het is de SNIGLAR en kostte maar, hou je vast, €49,95! Het bed heeft een lengte van 1,65 meter en is hiermee wat korter dan een standaard eenpersoonsbed (2 meter). Voor een kind dat nog geen meter lang is, is dat net iets meer geborgen en knusser. Wat ik heel handig vind is dat het bed een hekje heeft (die zowel links als rechts te monteren is). Jelle kan nog wel een beetje woelen in zijn slaap en zo valt hij er niet uit.

Het matras is de IKEA UNDERLIG (€39,95) en het dekbed is een eenpersoonsdekbed van twee meter lang die ik gewoon wat verder onder het voeteneind gestopt heb. Hiervoor had Jelle al een dekbedje voor in een ledikant (ook van IKEA: de LENAST), maar deze is te kort voor een peuterbed. Helemaal niet erg, want nu kan ik allemaal leuke eenpersoonsdekbedovertrekken voor hem kopen. 😉 Degene die er nu op ligt is de HEMMAHOS. Aan de ene kant heeft dit dekbed een sterrenprint en op de andere kant staat een print van gebouwen in de nacht.

peuterkamer
Wandopberger IKEA FLISAT, Trapje IKEA TROGEN, Papieren zak CarlijnQ

En omdat ik toch bezig was met een nieuw bed in elkaar zetten dacht ik: ik hang gelijk wat nieuwe plankjes op! Ik vind deze zo leuk! Een paar jaar geleden werd de IKEA-kruidenrekjes-hack heel populair. Mensen gebruikten de kruidenrekjes als wandplankjes. IKEA speelde daar goed op in door speciale wandopbergers uit te brengen. De FLISAT. Deze zijn ook wat groter dan de kruidenrekjes uit de hack en daarmee net iets meer geschikt. Je kunt ze op twee manieren ophangen, zoals je hier ziet.

ikea kruidenrek hack
Fotolijst Junique – Tekenmodel IKEA GESTALTA – Nachtlampje LURIGA – Potje met vetplant IKEA SUCCULENT – Opbergmandje IKEA PLUMSA – Badjas Les Reves d’Anais – De zilveren spaarpot in de vorm van een auto was een cadeau en er staat geen merkje op helaas

De badjas en het opbergmandje heb ik met een S-haak van IKEA aan het plankje gehangen.

ikea pax

Rugzak Trixie – Houten kistjes IKEA KNAGGLIG

De PAX kast van Jelle heb ik ook nieuwe greepjes gegeven. Stoere zwarte (ENERYDA), in plaats van de kitscherige porseleinen knoppen die er eerst op zaten.

En YES, ik heb eindelijk ook kledinghangers gevonden die tussen ‘babykledinghangers’ en gewone kledinghangers in zitten! Het zijn de HÄNGA van IKEA (€2,99 per setje van vijf). Ideaal, want Jelles truien vielen continu van de hangertjes af maar de gewone kledinghangers zijn nog veel te groot voor zijn kleding.

ikea boekenplank
Boekenplanken IKEA FLISAT – Stoel IKEA STORSELE – Kussen in blauw velours IKEA SANELA – Wandlamp IKEA KRUX – Mr. Maria Nijntje lamp

De commode heeft plaats gemaakt voor een boekenhoek. Jelle is dol op boeken en zijn blik bij het zien van dit boekenrek was dan ook priceless! We hebben de rekjes opgehangen op een hoogte waar hij bij kan, zodat hij zelf de boeken kan pakken.


Poster Junique – Opbergmandje IKEA PLUMSA

Hoewel het nog krap twee maanden duurt tot we gaan verhuizen, ben ik toch blij dat ik Jelles kamer een restyling heb gegeven. Zo hoeft hij straks niet aan een peuterbed én een nieuwe kamer tegelijk te wennen. En dat hij nu beter slaapt is natuurlijk al helemaal welkom! 😉

Op Instagram kreeg ik veel vragen over de overgang van een ledikant naar een peuterbed. Maar zoals je leest ging het bij ons eigenlijk vanzelf en direct heel goed. Jelle gaf zelf aan dat hij er aan toe was. Wat ik wel mee kan geven zijn de volgende tips:

  • Wen je kind aan slapen met een dekbed. Al in een ledikant kun je ze vanaf twee jaar een dekbed geven. Laat ze ondertussen nog wel in een slaapzak liggen, want in het begin zullen ze vaker niet dan wel onder het dekbed liggen.
  • Geef je kind de tijd om te wennen. Je kunt ook eerst boekjes lezen en knuffelen in het nieuwe bed, terwijl je kind nog in het ledikant slaapt. Of laat de knuffels alvast in het nieuwe bed slapen!
  • Geef je kind de leiding als het gaat om in een nieuw bed slapen. Het laatste wat je wilt is dat je kind een negatieve associatie krijgt omdat jij hem pusht om in een peuterbed te slapen. Haal dus niet abrupt zijn ledikantje weg en vervang het voor een nieuw bed. Koop samen het nieuwe bed, geef hem samen een plekje, maar houdt het ledikant ook nog eventjes.

peuterbed ikea

Tot nu toe heeft Jelle trouwens nog niet ontdekt dat hij ook uit zijn bed kan wanneer hij niet wil slapen. Maar die fase zullen we ongetwijfeld gaan krijgen. Ik ben benieuwd!

Ik ben echt heel blij met hoe de overgang van het ledikant naar het peuterbed is gegaan en vind het zo leuk hoe Jelles tijdelijke peuterkamer geworden is. Eigenlijk alles wat er nu hangt en staat zal ook meegaan naar zijn nieuwe kamer. Wat alleen anders wordt is dat er een muur komt met een donker behang met sterrenbeelden er op. Op diezelfde muur willen we ook bergen van triplex maken voor een tof effect. Aaaah, I can’t wait! Hoe dat er uit ziet laat ik jullie uiteraard te zijner tijd allemaal zien.

24 reacties

Fem -

Beetje late reactie, want ik ontdekte deze blog oas net via blogchicks.nl, maar wij hebben onze dochter overgedaan naar een peuterbed toen ze een jaar en 2 weken was, zonder overgangsmaatregelen, gewoon oude ledikant eruit, nieuwe bed erin.

Ze vond het meteen fantastisch, juist omdat ze heel goed doorhad dat ze er zelf in en uit kon en dus nog wat kan spelen ‘s avonds. Heeft hier heel veel rust gebracht.

Op zich zou ik het kamertje wel willen restylen en wat meer P willen maken ipv “dingen waar wij blij van worden om 3 uur ‘s nachts”, maar daar wachten we mee tot ze zindelijk is, en de enorme verschoontafel haar kamertje uit is.

Shirley -

Skyler sliep door vanaf zijn peuterbed dus ik ga Maddox ook snel in een ander bed stoppen. Is ‘ie al oud genoeg? Haha.

Rosalie -

Bij ons ging de overstap ook heel soepel. We hebben een meegroeibed van Ikea voor mijn dochter gekocht en op de 165 stand gedaan. Fijne van het meegroeibed is dat deze 10cm breder is dan de normale peuterbedjes. Dus meer plek voor mamma haha. Tot nu een week of twee geleden bleef ze ook netjes in bed, maar ook wanneer er een knuffel uit was gevallen. Ze weet dus nu dat ze er uit mag. Ze tot het met mate 😉

Kirsten -

Wat een heerlijke kamer hebben jullie ervan gemaakt. Leuk ingericht! Wat wordt ie groooooooot. (ik blijf het maar zeggen, hahaha)

Tilly -

Monkie! GE-WEL-DIG! Heb ik als kind verslonden!!!

M. -

Leuke restyling! Zo leuk die meegroeibedjes van de Ikea… mijn dochter heeft lange tijd in het MINNEN bedje gelegen. Persoonlijk vond ik de eenpersoons dekbedden nog veel te groot voor het meegroeibedje als die in de kleinste stand stond. En heb destijds, omdat de keuze van de kleinere dekbedovertrek minimaal waren vaker een ‘eenpersoons’ dekbedovertrek zelf op maat genaaid (2x een stikrand en klaar)

Carmen -

De tip die hierboven ook al gegeven is: laat je kind helpen bij het in elkaar zetten. Zo hebben we het met onze zoon gedaan, hij was bijna 2 jaar en moest uit het ledikant omdat zijn babybroertje erin moest. Niks rustig wennen, gewoon in 1 keer hoppa. Gelukkig ging dat ook gelijk goed. En, grappig detail, hij slaapt er nu ruim 8 maanden in en is er in totaal denk ik 5x zelf uitgekomen. De rest van de keren roept hij me braaf, precies zoals ik hem heb opgedragen. Yessss

Emmy -

bij onze zoon zijn we van een babyledikant meteen overgegaan naar een ‘gewoon’ 90 x 200 cm bed. Juist voor die momenten dat we even bij hem in bed liggen. Met een man van bijna 2 m was dit ook eigenlijk de enigste optie. Scheelt ook weer met verschillende maten matrashoezen en dekbedovertrekken. #praktischingesteld

Carlien -

Wij hebben samen met onze dochter het peuterbed in elkaar gezet en opgemaakt, maar wel nog de ledikant op de kamer laten staan. Ze vond het gelijk leuk en toen wij haar op bed gingen leggen vroegen we haar welk bed ze wilde en ze wilde gelijk in het peuterbed. Hier ook nooit er uit gekomen ook ‘s morgens blijft ze liggen tot ze gehaald word.

Carlien -

Oja en na een paar dagen de ledikant samen met papa uit elkaar gehaald en opgeruimd.

Willemijn -

Leuk artikel! Ik vraag me alleen af, waarom is de commode weg? Is Jelle al zindelijk? En waar kleed je hem dan aan, of kan hij dat al zelf?

Willemijn -

Ik kleed hem nu aan en uit staand of op zijn bed. Of op de commode van Gijs. Ik wilde graag ruimte voor een boekenhoek dus de commode moest wieberen. Ik mis hem ook helemaal niet eigenlijk. Het kan voor mij prima op een van de drie manieren die ik hierboven noem. :-)

Willemijn -

Fijn dat het zo kan!

Anke -

Fijn artikel om te lezen! Je hebt er een mooie kamer van gemaakt :) voor ons ventje wil ik binnenkort ook overstappen, hij is nu 2 jaar en 2 maanden en op zich slaapt hij nog prima in het ledikant, maar het wordt al wel wat krapper en door mijn zwangerschap wordt het wel lastiger om het in en uit het bedje te tillen. Ik hoop dat we over een paar weken/maanden ook een soepele overstap kunnen maken. We hebben het soms al over een groot bed en dat het ledikant dan voor de kleinere kindjes is en dat lijkt al wel te landen bij mijn zoontje dus hopelijk went hij zo ook aan het idee en gaat het straks min of meer vanzelf!

Liset - Beautydagboek -

Het ziet er heel stylish verantwoord uit! Leuk! Ik vraag me even af waar je het speelgoed van Jelle laat? Heb je daar een leuke oplossing voor?

Willemijn -

Hij speelt alleen nog maar beneden dus in zijn slaapkamer staat niets. Ik denk dat dat nog met zijn leeftijd te maken heeft. Daarvoor heb ik niet echt tips. Beneden hebben we een grote speelgoedkist staan waar alles in past, ideaal vind ik!

Lindsey Beljaars -

Ah wat een tof bedje zeg! Ziet er heel erg leuk uit :)

Larissa -

Wat een gave restyling! Echt een stoere jongenskamer is het zo.

Annika -

Wat een ontzettend leuke blog dit! Ik zit zelf momenteel in de fase met mijn oudste dochter van 2,5 die naar een groot bed gaat. En ik vind je verhaal erg inspirerend. Bedankt Willemijn!

Groetjes Annika

Jans -

Wat een leuke restyling Willemijn! En veel van Ikea, fijn! Kan ik lekker makkelijk wat dingetjes overnemen en hoef ik niet op zoek in het enorme aanbod, dank je wel!!!

Heleen Schrijvershof -

Heel tof! Ik vind je sterrenthema echt heel leuk. Het is dat ik al genoeg dekbedovertrekken heb… En die boekjes: ik vind het altijd zo tof om te zien dat mijn zoontje zelf een eigen boek pakt en lekker gaat lezen. Boekjes waar je bij kunt zou ik echt iedereen aanraden: je hebt er allebei plezier van.

Anna -

Wat een ontzettend leuk kamertje is het geworden! Mijn zusje heeft ook zo een soort bed lengte gehad toen ze klein was. Kon ze ook veeeeeel beter slapen, super fijn! Liefs

Nina -

Cute! Ik vind het bedje vooral heel mooi, en dat dekbed wil ik zelf ook wel haha

Willemijn -

Haha! Nou als je een eenpersoonsdekbed hebt kan het dus. Want het is een normaal dekbed wat er op ligt. :-)

Reageer ook