Kletsvideo: BORSTVOEDING

Dat ik Maik graag borstvoeding wilde geven, stond voor mij vast. Maar zou het ook lukken? En zou ik het vol houden? Voelde ik me er wel comfortabel bij? Inmiddels zijn we drie pittige, mooie en bijzondere maanden verder en kreeg ik naar aanleiding van mijn weekvlog ook vragen of ik mijn verhaal over borstvoeding wilde delen. Dit is mijn ervaring!

https://youtu.be/IFfsCOA7pxw

Wil je meer informatie en tips over borstvoeding? Neem dan een kijkje op de blog van Medela.

Deze video is een samenwerking met Medela

13 reacties

mariska -

Wat een fijn verhaal! En heel herkenbaar ook, met die onzekerheid in het begin, dat afvallen etc. Mijn zoontje viel heel erg af in de eerste dagen en ik kreeg maar geen stuwing (heb ik nooit gehad). Dus ook kolven met die Medela kolf, en extra kunstvoeding geven. En het werd alleen maar leuker toen ‘ie ouder werd! En inderdaad ook dat verleggen van die grens, haha! Uiteindelijk wilde ik in ieder geval 6 maanden, maar toen het zover was, dacht ik, waarom zou ik nu stoppen? Het gaat nu juist zo goed! En wennen aan kunstvoeding en vast voedsel leek me ook best heftig voor die darmpjes. Dus toen wilde ik tot een jaar voeden, want tot een jaar is melk de hoofdvoeding, daarna niet meer (dus vanaf een jaar hoef je in principe ook geen kunstvoeding meer te geven). En toen het eenmaal zover was, waren we al zo drastisch verminderd in het aantal voedingsmomenten, dat het niet meer voelde als iets groots ofzo. Op mijn werk ben ik trouwens vanaf 9 maanden van 2x naar 1x kolven gegaan en ben ik wel gestopt met kolven op werk toen mijn zoontje 1 jaar was (want daar had ik wel genoeg van, dat kolven – al had ik wel een hele fijne kolf, de Horigen Chicture met hele zachte flexibele borstschilden).
En nu is mijn zoontje 2,5 jaar…. en krijgt hij nog steeds 1x per dag borstvoeding. Wie had dat gedacht??! :) En ik snap dat als je zelf geen borstvoeding geeft of geen kinderen hebt, dat het dan raar lijkt. Maar je groeit er echt in mee, samen met je kind. Wereldwijd ligt de gemiddelde borstvoedingsduur op 4 jaar, dus eigenlijk geven wij hier maar heel kort borstvoeding…(en zijn wij ‘raar';)). Wat ik zelf een fijn idee vind is dat mijn zoontje nog steeds antistoffen krijgt en vitaminen door de borstvoeding (helemaal als hij in een peuterfase zit van geen groenten ‘lusten’), en ik merk dat de functie van ons borstvoedingsmoment nu meer emotioneel is. Hij komt tot rust aan de borst en kan daarna de wereld weer aan.

An -

Ik blijf het raar vinden als vrouwen heel lang bv geven. Zou helemaal niks voor mij zijn.

Tamara -

Wat fijn dat het gelukt is en zo goed gaat! Ik wilde het ook graag bij mijn dochter maar het lukte niet. Heb ook tepelhoedjes geprobeerd en dan ging het iets beter maar nog steeds niet van harte. Ik heb toen besloten alles te kolven en dat via een flesje te geven. Dat heb ik 8 maanden volgehouden en toen vond ik het genoeg. Als ik soms niet voldoende melk had, mengde ik het ook met kunstvoeding. Ben nu zwanger van de tweede en ik ga het gewoon weer opnieuw proberen. Hopelijk lukt het nu wel! En zo niet, mijn kolfapparaat heb ik nog dus dan pak ik die er gewoon weer bij!

Leonie -

Mooi om jouw verhaal te lezen! Ik heb ook bv gegeven en verlegde ook steeds de “grens”. Ik dacht dat ik na 9mnd (ivm dat het kolfrecht dan niet meer geldt) wel moest stoppen; maar mijn leidinggevende en collega’s waren daarin heel flexibel. Na 16 maanden heb ik het geven van bv afgebouwd. Hier is en was weinig over te vinden, hoe dat nou precies moet. Gelukkig een eigen maniertje gevonden. Na 2 dagen zonder bv leek het wel alsof ze totaal vergeten is dat ze bij mij dronk. Terwijl ze er soms echt om
Vroeg: “tietje mama tiet” als ze wakker werd. Die ochtendvoedingen vond ik toen het fijnst en die heb ik er als laatste afgehaald. Soms mis ik het nog best wel… maar ben trots en blij dat ik haar zo lang heb kunnen voeden. en eigenlijk ook zonder problemen. Geniet er lekker van zolang jullie ‘t beiden prettig vinden!

Marijke -

Wat mooi dat het geven van borstvoeding zo fijn verloopt. Ik ben zelf ook groot gebracht met de borst. Ik heb zelf nog geen kinderen maar waar mijn moeder tegenaan liep met het geven van borstvoeding is dat ik alleen aan de borst wilde en geen fles, wat uiteindelijk wel moet als je weer aan het werk bent buiten de deur. Een echte borstverslaafde, haha. Borstvoeding zou ik zelf ook geven aan mijn eigen kinderen.

Yta -

Super dat het zo goed gaat! Het is inderdaad zo iets moois! Eerst groeit je kind in jou, daarna op jouw melk! Zo bijzonder. En fijn dat het lukt, dat is afwachten! Ik heb mijn beide kinderen (nu 2,5 jaar en 7 maanden) 6 maanden volledig bv gegeven. Daarna de voedingen overdag gaan afbouwen zodat ik niet meer op het werk hoefde te kolven. Nu nog heerlijk 3 borstvoedingen met mijn zoon, hij geniet er ook zo van. Mijn dochter heb ik tot ruim 1,5 jaar ‘s ochtends en ‘s avonds gevoed, tot dat ze zelf niet meer hoefde. Dikke prima, ik was al zwanger en zag het niet zitten twee kinderen te voeden 🙈 . Van tevoren had ik nooit gedacht zo lang te gaan voeden!

anouk -

Wat een heerlijke video en wat ontzettend fijn dat het allemaal gelukt is. Ik kan aan je manier van praten echt horen hoe je er van geniet en hoe fijn je het begint te vinden. Ik heb mijn zoontje ook borstvoeding gegeven, dit moest ook met een tepelhoedje omdat hij niet kon aanhappen. Uiteindelijk kwam hij in een week tijd maar 5 gram aan, waardoor we zijn gaan bijvoeden. Nog wel terug gegaan naar volledige borstvoeding, maar wederom maar 10 gram aangekomen toen, dus toch bij blijven voeden. Ik kreeg borstontsteking op borstontsteking en kloven die niet wilde helen, mijn productie liep daar door te terug en hij had continu honger. Dus besloten om volledig te gaan kolven, alleen de ochtendvoeding kreeg hij nog uit de borst. Dit heb ik tot 5 maanden vol gehouden en vanaf 4 maanden steeds meer kunstvoeding gaan geven. Ik ben blij het op deze manier gedaan te hebben, maar heb niet echt kunnen genieten van borstvoeding. Of ik het bij een eventuele tweede weer zou doen? Geen idee, maar ik kan nog steeds genieten van mensen waarbij het wel lukt. Eigenlijk meer mensen die zo volledig achter hun keuze kunnen staan (borst of fles), ik ben en blij een twijfelkont!

sigrid -

Je verhaal is zo herkenbaar!
Ook je ‘verlegde’ streefpunten steeds, dat heb ik ook altijd gehad. Ik heb nu zoon #2 aan de tet, zoon 1 heb ik uiteindelijk 13 maanden gevoed (op een gegeven moment dacht ik: ‘okee, tot z’n verjaardag’, maar toen heb ik nog een maand een beetje gevoed en toen heel soepel gestopt).
Eerst dacht ik ook 6 weken, 3 maanden, 6 maanden… Uiteindelijk heb ik het dus langer volgehouden, het ging gemakkelijk(er) en ik had ook helemaal geen zin meer om me te verdiepen in flessen geven, soorten kunstvoeding, hoe vaak een fles enzo ;). Toen ik stopte met bv heb ik ook geen flessen in de plaats gegeven, hij is toen gewoon helemaal met ons mee gaan eten, min de bv. We gaven hem voor het slapen gaan gewoon een bakje yoghurt. Ik hoop dat het bij zoon #2 weer zo soepel gaat, ik vind het nu ook weer makkelijker worden nu hij wat ouder wordt.
Geniet van je momentjes met Maik <3. Het is geweldig dat je hem ook na 9 maanden zwangerschap verder kan laten groeien op jouw lichaam!

Maryam -

Fijn dat je je ervaring deelt. Ik vind het wel gek dat er gelijk bijgevoed werd… en dat je gelijk moest kolven… in principe is je kindje je kolf en zal de borstvoeding vanzelf op gang moeten komen. In het begin is borst-flesje-borst alleen maar verwarrend voor zo’n kleintje, lijkt me, daar ging het bij mij de eerste keer deels door mis. En tepelhoedjes? Bij mijn eerste vond de kraamverzorgster het nodig, de borstvoeding mislukte na een week. Bij mijn tweede was het onnodig volgens de kraamverzorgster want, zei ze: ‘het is BORSTvoeding, geen TEPELvoeding’. En deze tweede keer is borstvoeding wel gelukt. Afijn, gelukkig lukt de borstvoeding bij jou Martine, en voelt het goed.

Rosalie -

Daar zijn normaalgesproken wel redenen voor. Bij mij was het zo dat het geboortegewicht redelijk laag was, nog geen 2.900 gram en ze dus ook niet 10% mocht afvallen. Ik moest dus ook bijvoeden. Ik begon ook redelijk snel met kolven. De reden was omdat door het lage gewicht mijn dochter voldoende binnen moest krijgen en we dus ook moesten weten hoeveel ze dronk.

Anouk -

Wat ontzettend fijn dat het borstvoeden bij jou zo goed gaat. En hilarisch verhaal rondom die tepelhoedjes, beter kan de overgang naar voeden zonder hoedje niet gaan denk ik zo haha.
Mijn zoontje was op het begin wel veel te veel afgevallen en dat was inderdaad lastig en zorgt voor veel zorgen.

Heb je zelf al een kolf voor thuis gekocht? Of wil je thuis helemaal niet gaan kolven?

Ik stond er in het begin helemaal hetzelfde in als jou, als ik die 6 maanden zou kunnen halen zou ik dat mooi vinden. Maar doordat je de Rapley eetmethode vaak combineert met borstvoeding, heb ik het veel langer gedaan. Dus wie weet is dat bij jou uiteindelijk ook wel zo! Dit is net als borstvoeding iets waarbij je heel erg aansluit bij je kindje wat het zo leuk maakt.

Verder sluit ik je helemaal aan bij het open communiceren en respecteren van elkaar rondom borst en kunstvoeding en omdat ik zelf vooral de ervaringsverhalen op het internet miste heb ik een website gestart: http://www.tipsborstvoeding.nl
Daarom ook top dat jij zo’n video maakt!!

Ivy -

Heel herkenbaar verhaal, mijn eerste bakte er aanvankelijk ook helemaal niets van en ook in het ziekenhuis bevallen. Maar ik denk ook dat ze er in het ziekenhuis wat strakker bovenop zitten dan thuis met meteen bijvoeden. Nu bij baby 2 sta ik er veel relaxter in. Zolang ze plast en poept zal het wel goed zijn en ze groeit ook goed. Het helpt ook dat de eerste er ook groot op geworden is. Uiteindelijk zo’n 2 jaar gevoed en gekolfd tijdens werk tot hij 1 was en afgebouwd op mijn verzoek. Ik vind het zo gaaf dat ik mijn kind van 1 cel helemaal zelf heb opgebouwd tot het vaste voedsel erbij komt! Ik vond zelf borstvoeding ook makkelijker dan stoppen en dat gehannes met een fles haha. Ook uit luiigheid lang doorgegaan totdat het me met twee jaar tegen begon te staan. Maar toen was het natuurlijk ook niet meer nodig en echt een extraatje. Met een jaar of 2 was het goed uit te leggen dat het alleen s ochtends en s avonds was en daarna ook de avond eraf. Af en toe werd de ochtend vergeten. Toen ik echt droog stond kreeg mijn borst een kusje en dat was het dan. Prima gegaan!

Kelly -

Het lijkt mij ontzettend mooi, hoewel ik niet weet of ik het zelf zou geven als het van toepassing zou zijn. Als ik bij het momentje ben van mijn zusje en neefje vind ik het prachtig hoe die intimiteit en band tussen de 2 is. En hoe hij zich een beetje verstopt achter zijn handje en de trui van mijn zusje. Echt hun moment waarbij hij absoluut niet gestoord wil worden haha.

Reageer ook