Financiën bijhouden: weet jij precies hoeveel er in en uit gaat?

Weet je wat ik echt kan bewonderen? Mensen die tot op de cent hun financiën bijhouden en exact weten wat er in en uit gaat. Of mensen die enorm slim kunnen inkopen en weekboodschappen voor €60 doen voor een heel gezin. Op vele vlakken ben ik behoorlijk georganiseerd, maar op het gebied van financiën ben ik dat niet… Weet jij precies hoeveel er in en uit gaat?

Foto door Mariska de Groot

Kijk, dat ik niet precies weet wat er binnenkomt, is logisch. Djurre en ik zijn beide ondernemer en dat maakt dat onze inkomsten enorm kunnen fluctueren. De ene maand is het €10.000, de andere maand €1000, bij wijze van spreken. Bij Martine en mij is het zo dat we ongeveer een maand of drie van te voren weten hoeveel loon we onszelf kunnen uitkeren die maand en dat maakt dat ik redelijk ver van te voren weet hoeveel er binnenkomt. Bij Djurre weten we dat pas heel kort van te voren, zijn werk is onregelmatig en hij weet vaak pas een paar dagen tot 12 uur van te voren of hij werk heeft die dag.

Wat er uit gaat, dat is een ander verhaal. Dat kun je namelijk gewoon tot op de cent bijhouden en als je dat een paar maanden goed doet weet je op een gegeven moment hoeveel het maandelijks is. Daarnaast zijn zo’n 75% van je uitgaven vast of op voorhand goed in te schatten. Je weet bijvoorbeeld wat je hypotheek/huur is, hoeveel per maand je betaald aan nuts, verzekeringen en abonnementen en hoeveel je ongeveer uitgeeft per maand aan boodschappen.

Maar vraag je mij bijvoorbeeld hoeveel ik per maand uitgeef aan boodschappen zeg ik: ‘Eh, €80 tot €100 per week? Maar dat is wel inclusief luiers en flesvoeding.’ Ik zou je zo niet kunnen zeggen hoeveel ik betaal voor mijn overlijdensrisicoverzekering of inboedelverzekering. En hoeveel betalen we ook alweer aan het waterschap? Was dat nou €60 of €70?

Wat is dat toch, dat ik elke keer mijn voornemen om nu echt orde op zaken te stellen in onze financiën, in de wilgen hang? Stiekem weet ik het wel. Ik heb er geen zin in en het staat ergens onderaan aan mijn prioriteitenlijstje. Ik weet namelijk wel welk minimum inkomen we moeten hebben om alles te kunnen betalen en zolang dat goed gaat, vind ik prima zo. Het is ook zeker niet zo dat ik volkomen bleu ben, maar toch lijkt het me wel eens lekker om nog iets meer beslagen ten ijs te komen op dit vlak. Stiekem stel ik het misschien ook wel elke keer uit omdat ik een beetje bang ben voor de confrontatie. Ik vrees namelijk voor het bedrag dat we gemiddeld uitgeven aan eten bestellen. En eigenlijk zou ik ook eens goed moeten kijken naar al onze verzekeringen, maar zucht, daar heb ik zo’n geen zin in… Dus schuif ik dit klusje maar weer eens door voor over een paar maanden. Zoals ik al een paar jaar doe. 😉

Wat voor type ben jij op het vlak van financiën? Weet jij precies wat er in en uit gaat? Of ben jij meer zoals ik en heb je wel een goed idee alleen niet tot op de cent?

Edit: Zo te lezen hebben we een flink aantal financiën gestructureerde mensen onder ons. Super leuk om te zien! Ik zou zeggen, laat vooral al jouw tips achter (hoe maak je zo’n excel sheet bijvoorbeeld? Of wat voor apps gebruik je?) om ons noobies te helpen. 😉 Of misschien denk je wel dé persoon te zijn die hierover een gastblog kan schrijven! Zo ja, mail dan naar info@2wmn.nl. :-)

59 reacties

Annika -

Ik hield eigenlijk ook nooit mijn financiën bij, maar op een gegeven moment ging er een paar maanden meer uit dan erbij kwam, dus toen moest ik wel orde op zaken gaan stellen. Ik heb toen verschillende apps geprobeerd en uiteindelijk eentje gevonden die ik fijn vind werken. In die app verdeel je al het geld wat er binnenkomt gelijk over verschillende potjes (rekeningen die je nog moet betalen, boodschappen, maar ook lange termijn spaardoelen (vakantie, wasmachine, enz) en dan weet je altijd wat je nog te besteden hebt, waar je nog voor moet sparen en kun je nooit meer uitgeven dan je hebt.

Als ik teveel uitgeef moet ik het uit een ander potje halen en dat maakt me dan weer heel bewust van de keuzes die ik maak met mijn geld. Ik kan wel nieuwe kleren kopen, maar als dat uit mijn vakantiepotje gaat denk ik daar toch wel 2x over na bijvoorbeeld.

De app heet ‘you need a budget’ (YNAB). Ik vind het fijn werken en op hun website geven ze ook veel uitleg. Na een maand proberen moest je wel betalen, maar dat vind ik het waard omdat ik dat bedrag ruimschoots terugverdien door bewuster met mijn geld om te gaan.

Sanneke -

Ik/wij weten precies wat er in en uit gaat. Dit moeten wij namelijk wel sinds mijn man door leukemie zijn werk moest beëindigen (stage bij de gemeente als ICT beheerder met uitzicht op een vaste baan) en een uitkering aan moest vragen. Daardoor zijn wij bij de voedselbank terecht gekomen omdat ik alleen een studiefinanciering heb voor mijn mbo opleiding. Helaas moeten wij het doen van 20 euro in de week ongeacht er in het voedselpakket van de voedselbank zit. Het is even wennen maar ondanks alles redden wij het meestal wel. Het is maar net hoe bereid je ertoe bent :)

Martine -

Wow, ik bewonder jullie enorm. Wat een pittige omstandigheden lijken me dat. Knap hoe jullie doorzetten en het ook nog eens redden!

Eveline -

Toen ik mijn vriend niet had wist ik het precies tegenwoordig niet meer.
Maar dat komt omdat hij uit zijn ondernemingen aardig wat salaris houd. En ik mijn eigen salaris mag spenderen zo als ik wil. Terwijl ik eerst altijd precies wist wat iets in de aanbieding was en hoeveel de normale prijs was in de supermarkt.
Maar hij is meer zo van wat maakt het uit verdien genoeg.

Ellen -

Ik weet wat onze vaste lasten zijn, mijn vriend is daar wat minder mee bezig. Wij hebben ieder onze eigen rekeningen en een gezamenlijke voor de vaste lasten waar wij geld op zetten. Ook houden wij globaal bij wie er wat betaald (heeft). Nu werk ik ook als assistent accountant, dus misschien scheelt dat ook wel? Ik vind het fijn om overzicht te hebben en te weten wat we per maand overhouden en eventueel kunnen sparen.

Melissa -

Ik ben ook niet heel erg goed in het bijhouden van de financiën. Heb alles wel in een excelbestand staan, maar doe er vervolgens weinig mee. Wat ik doe en wel helpt, is dat als mijn loon is gestort, ik geld pin voor de boodschappen en benzine. Dit stop ik in envelopjes en leg ik in de auto. Met dat geld moet ik het die maand dan doen. Het komt op ongeveer €100,- voor de benzine neer en rond de €200-240 voor de boodschappen (voor mij en zoontje van 17 mnd).

Gierige Gerda -

Voor iemand die zichzelf Gierige Gerda noemt heb ik een bar slecht overzicht. Dit heeft zo zijn oorzaak en ik zou graag wel beter overzicht hebben, maar dat komt wel weer. En mijn boodschappen verschillen door mijn koopjesjachten ECHT enorm; van 0 tot 100 euro per week.

Nanoe -

Mijn moeder heeft mij, mijn broertje en mijn vader opgevoed met 50 euro boodschappen in de week. Ze was erg op geld besparen en verantwoord geld uitgeven. Het heeft goed geholpen om inzicht te krijgen in mijn eigen uitgaven. Daarnaast vinden mensen die ons niet kennen en het horen dan dat we daardoor erg armoedig leven, maar dat is dus echt niet zo!

broertje in de luiers, of al ouders (inmiddels 16 jaar) het geldbedrag was altijd 50 euro. was er geld over? dan werd dat gebruikt om het gezin te verwennen met bijv. een appeltaartje zo niet dan gingen we gewoon normaal de week door. het is echt mogelijk, maar dan moet je het echt willen.

wat mama mij ook heeft geleerd, dat als je impuls aankopen online wilt doen, zet dat bedrag dan apart op je spaarrekening. gedurende een periode denk je er dan over na of je het echt wilt, nodig hebt enz. meestal gebeurt er bij mij dat ik vergeet dat ik het wou (of soms uitverkocht), en dat is dus extra cash voor de spaarrekening haha. het is heel stom, maar het is echt zo

Amy -

Ik weet iedere maand tot op de cent nauwkeurig wat er binnenkomt en wat mijn vaste kosten zijn. Alles staat in een Excel bestand bij elkaar; ik creëer daarin virtuele ‘potjes’ voor verschillende doeleinden. Eens per 2 weken neem ik de bankieren app erbij om al die potjes bij te werken. Misschien niet het meest efficiënt, maar voor mij werkt het prima zo. Natuurlijk zit er wel eens een duurdere maand bij (Kom maar door met die leuke schoenen!) en als ik dan niet uitkom stort ik wel eens iets terug van mijn spaarrekening, maar over het algemeen heb ik het wel onder controle. Geeft zoveel rust!

Mare -

Ik vind 80/100 euro inc luiers echt weinig! Zeker gezien Djurre sportief is en ook wat nodig gok ik zo.
@Willemijn: Misschien een tip, maar i.p.v. afhaalmaaltijden, kun je ook maaltijden van de supermarkt halen, zijn tegenwoordig (echt niet allemaal hoor) behoorlijk voedzaam en lekker. En die zou je ook kunnen reviewen, sla je gelijk twee vliegen in een klap. Want ik mis dat wel, gewoon reviews van diverse kant en klare maaltijden uit de supermarkt. Want iemand uit Limburg b.v. heeft weinig boodschap aan dat leuke afhaalrestaurant in Groningen. Maar AH blijft AH!

Quinte -

Naar aanleiding van dit artikel heb ik meteen een van mijn honderden notitieboekjes ingericht als kasboekje..! Ik had wel eens eerder een overzicht gemaakt, maar ben nu van plan om het er elke avond even in te schrijven zodat ik iets meer een overzicht heb. Als ik dat niet heb is het ook geen ramp, aangezien ik op de middelbare school zit haha! Maar ik heb ook wat spaar-doelen, dus dan is het toch handig om te zien dat ik wel heel veel geld uitgeef aan de jumbo in m’n tussenuren 😉 bedankt voor de motivatie/reminder! Jij ook succes!

Ivon -

Ik ben voor mijn werk dagelijks bezig met financiën, maar misschien juist daarom dat ik er thuis ook niet zoveel aandacht aan geef haha.. Zoals je zegt, zolang je weet dat er genoeg binnenkomt om al je uitgaven en ook nog leuke dingen te kunnen doen zal het wel goed gaan.. Feit dat je er dus niet zo oplet is eigenlijk dus al een ‘luxe probleem’.

Waar wij onlangs mee gestart zijn en wat helpt is gezamenlijk bankieren via de Bunq-bank. Dat is een geheel online bank, waar je zoveel rekeningen aan kunt maken als je wilt. Wij hebben dus een aparte rekening voor boodschappen, vaste lasten, spaarpotje, vakantie, cadeautjes.
Met je telefoon kun je heel gemakkelijk een rekening aan je bank-pas koppelen. Dus als ik in de supermarkt sta zet ik hem op boodschappen, als ik een cadeau voor een vriendin koop zet ik hem op cadeautjes, en de hypotheek etc laten we afschrijven van de rekening vaste lasten.
Doordat we iedere maand een ‘x’ bedrag naar iedere rekening overmaken heb je vrij duidelijk inzicht op welk ‘gebied’ je maandelijks geld overhoudt of tekort komt..

Bianca -

Wat een hoop mensen die het precies weten. Ik weet wat er ongeveer binnenkomt. Bij beiden afhankelijk van ort. Maar ik zie het altijd wel. De 15de begint bij ons de nieuwe maand en ik weet wat ik over moet houden om van te leven. Qua de boodschappen is het ook heel wisselend soms 100 euro soms meer. Joh we sparen goed gaan veel weg en kunnen doen wat we willen dus dan vind ik het allemaal prima.

Fleur -

Jaaa! Ik kan ook meepraten :D! sinds de start van 2018 ben ik het ook gaan bijhouden. Als student gaat er zoveel uit, niet normaal. Ik geef heel veel geld in verhouding uit aan leuke dingen (kleren, make-up, interieur). Vroeger had ik kledinggeld en als dat op was dan was het dat. Nu heb ik ook spaargeld en kan ik met mijn boodschappengeld schuiven om toch dat ene jurkje te kopen. Al gaat het meestal omgekeerd; dat ik het gewoon al koop en daarna met geld ga schuiven. Niet echt slim!

Ik heb een excel document gemaakt met verschillende categorieën voor uitgaves en inkomsten. Automatisch bovenaan elke maand staat dan hoeveel er per categorie in en uit gaat. En elke maand heeft een nieuw tabblad.

Mijn vader gebruikt ondertussen ook dit document en is er tevreden over (ook al is het redelijk simplistisch). Als je wilt kan ik het altijd doorsturen!

Caitlyn -

Heb ik hier volgens mij nog niet staan, maar is echt een aanrader: de app CoinKeeper. Daarin kun je alles bijhouden, zowel inkomsten aks uitgaven, ook kun je er categorieën aan geven en extra nota’s toevoegen en werkt gewoon heel duidelijk en overzichtelijk. Handiger dan op de pc een excel vind ik zelf.

Simone | All Day Jewels -

Wij weten aardig goed wat er in en uit gaat. We hebben dan ook al onze inkomens en uitgaves in een excelbestand gezet. Zo weten we vrij goed wat er over blijft. Wanneer er iets veranderd, passen we dit ook aan (heel belangrijk!).

Chantal -

Wij houden elke maand bij wat er in en uit gaat. Hebben een rekening voor vaste lasten, daar blijft altijd het bedrag staan wat er die maand allemaal af moet. De rest storten we naar een aparte rekening voor de variabele lasten. Hier pinnen we elke maand een bedrag van voor boodschappen en de rest wat over is is ‘leefgeld’.

Samira -

Ik weet tot op de laatste cent waar alles heen gaat nou moet ik ook eerlijk zeggen dat ik zelf mijn rekeningen niet overmaak maar mijn bewindvoerder (gelukkig bijna klaar met af betalen ) ik maak er ook iedere week een kunst van om zo goedkoop mogelijk boodschappen te halen voor ons gezin ( 2 volwassen 3 kids een van vijf maandjes en 2 katten en 1 hond ) per week zijn we ong 80 euro kwijt voor alles de rest leggen we op zij om toch nog wat leuks te kunnen doen met de kinderen

Annemieke -

Ik hou alles heel precies bij, weet wat er in komt en wat er uitgaat. Wat ik wel irritant vind is dat alle incasso’s van de 24e tot de 18e lopen, omdat KPN geen incassodatum aanpast en het waterschap ook pas laat afschrijft :p..
Sociale dingen begroot ik de maand van te voren en zet ik weg op mijn spaarrekening. Per uitje mag ik dan het bedrag dat ik uitgegeven heb terugboeken, altijd ruim aanhouden bij het wegzetten helpt haha.
Je hebt een excel template ervoor: https://templates.office.com/nl-be/Maandelijks-gezinsbudget-TM02930057
Superhandig is deze!

Sofie -

Ik hou sinds 4 maanden aan kasboekje bij. Schrijf alles op wat binnenkomt en wat eruit gaat. Dan markeer ik het met een kleurtje bij welke “groep” het houdt. Bijv paars voor makeup groen voor eten en geel voor drank (student hiero haha). Aan het einde van de maand tel ik alles per uitgave/groep op. Was de eerste keer wel schrikken hoor.. onbewust trek je zo je pinpas te voorschijn. Ik kan het aan iedereen aanraden! Dagelijks bijhouden en dan is het prima te doen

Anne -

Wat grappig! Na maanden nu eindelijk weer de tijd genomen om alles eens kritisch bij langs te gaan en daardoor ben ik ineens 100€ rijker komend jaar. Scheelt toch weer en betekent een lekker weekendje weg met de tent!

Kirsten -

Ik zou heel graag willen zeggen dat ik het goed wist. Maar eigenlijk heb ik geen idee en ik weet ook wel waarom: de confrontatie. Mijn vader houd alles voor mij bij en helpt me wel. Ik weet wat ik ongeveer in een maand uit kan geven, maar dat ik (te) veel geld aan eten uit geef is mij allang duidelijk, haha. Alleen ik wil zo graag lekker eten en niet zoals vele mede studenten soep met soepstengels.. Daarnaast zijn sportspullen ook gewoon duur. Ach. Tot nu toe lukt het steeds net :p.

Marjan -

Ik heb ook een excel, waarin ik alles bijhoud, maar ik doe niet aan budgetten. In dat opzicht komt er genoeg binnen. Wat ik lastig vind is dat ik nu een vriend heb die helemaal niet van het bijhouden is. Na een enigzins verhitte discussie heeft hij voor mij een globaal overzicht gemaakt met de vaste lasten tegenover het salaris wat binnenkomt, wat hij spendeert aan boodschappen en wat zijn “hobbybudget” is. Maar hij haat de financien, maar wil ook niet dat ik me ermee bezig hou omdat hij zich niet wil moeten verantwoorden tegenover mij. Dus dat is nogal een probleem bij ons! Maar hopelijk, als we langer samen zijn, komen we daar ook wel uit. We willen vooral genieten en de dingen doen waar we als kinderen en studenten geen tijd, geld of mogelijkheid toe hadden, en dat mag best wat kosten.

Karlijn -

Wij storten beide 80% van ons loon op de gezamelijke rekening. De rest is van jezelf en mag je mee doen wat je wilt.

Van de gezamelijke rekening gaan de vaste lasten; hypotheek, verzekeringen, internet, etc
Ik weet per jaar precies wat de vaste lasten zijn, maak elk jaar nieuwe berekening. En bepaald een spaardoel.

Dus:
80% van 2 lonen-
vaste lasten-
Spaarbedrag =
bedrag te besteden

Dit bedrag deel ik door 4,5 (wkn per maand) en zo weet ik mn weekbudget, meestal ga ik er iets onder zitten voor de zekerheid. Dit weekbudget is voor boodschappen, spulletjes in huis, kinderbenodigdheden en bijv cadeautjes etc.
In mn bulletjournal houd ik bij of ik me aan mijn weekbudget heb gehouden.

Emmelie -

Hee meiden!

Ik zelf heb de app Budgettool van How 2 spend it. Hier hou ik alle vaste inkomens en uitgaven bij. Ook hou ik mezelf voor elke week voor €50 aan boodschappen te halen. Ik ben alleen dus daar red ik het aardig mee. Al die uitgaven hou ik dan weer bij in een schrift zodat ik in de gaten kan houden of ik niet over de €50 heen ga. Alles wat ik overhou spaar ik of doe ik leuke extra’s voor😊

Marijke van de Mheen -

Ik hou mijn in en uitgaven heel nauwkeurig bij. Aan boodschappen gaat er ongeveer €120 per week. Ik alleen spaar rond de €1500/€1600 per maand weg. Ik vind het gewoon slotdig als je daar niet naar omkijkt. Je wilt toch op de cent na weten of alles wel klopt. Je zou maar te veel betalen en gewoon fluitend doorbetalen netjes elke maand. Ik kan ruim leven maar ik ben wel hand op de knip voor onnodige prulletjes.

Debbie -

Ik weet het ook vrij nauwkeurig. Ik heb een excelsheet waarin ik mijn inkomsten en uitgaven inschat. Per maand welke vaste lasten/uitgaven er zijn, inclusief de variabele dingen zoals verjaardagen waar ik rekening mee moet houden. Ik heb een part-time baan en een eigen onderneming.

Voor die laatste ben ik in 2018 gestart met de Profit First methode. Absoluut een aanrader wat mij betreft, nu al! Twee keer per maand tel je de inkomsten (op je ontvangstenrekening) bij elkaar op en trek je daar 17% af voor je BTW afdracht. Van het overgeblevene reserveer je eerst een percentage voor je winst, vervolgens pas je % toe voor winst, salaris en kosten. Die bedragen gaan allemaal naar andere rekeningen. Knab en Bunq zijn hiervoor de fijnste banken. Meerdere rekeningen mogelijk, die je ook allemaal een naam kunt geven. In de app zie ik alleen mijn ontvangsten- en kostenrekeningen, dus ik raak niet in de verleiding doordat ik zie dat er op andere rekeningen wel geld staat voor iets. Dat is het in een notendop.

Maris -

Leuk om te lezen dit! Ik ben ook heel erg met geld bezig momenteel. Vooral omdat ik heel graag wil verhuizen en daar wel echt goed voor moet sparen. Dus ik weet wat er binnen komt minimaal (mijn basis salaris) maar ik weet nooit heel lang van tevoren hoeveel overuren ik draai, stel ik draai deze maand 36 overuren dan wordt dat volgende maand uitbetaald, maar daar gaat dan nog pensioen vanaf en nog iets en loonheffing. Dus dat is altijd een beetje gokken. Ik heb in de afgelopen 2 maanden nog nooit 1 maand hetzelfde aantal uren aan overuren gehad, dus het blijft gokken. Maar ik kan het nu wel redelijk goed inschatten hoeveel ik over hou.
En alles wat extra binnen komt (bovenop het basis salaris) zet ik dan weg voor dingen waar ik op dat moment voor spaar. Momenteel is dat om mijn buffer rekening te vullen. Geeft altijd weer een goed gevoel om een leuk bedrag op de spaarrekening te kunnen zetten!

Mommy -

Ben eigenlijk benieuwd wat andere gezinnen met 2 kids (4 en 7) uitgeven aan boodschappen. Zit hier op 150 p week

Karlijn -

Ik geef voor 2 volwassenen en 1 kind ongeveer 110-130 per week uit. En laat de boodschappen bezorgen in 1 keer.

Willemijn -

Ik dus tussen de 80 en 100 euro. Maar ik vind wel dat het rap groeit nu beide jongens steeds meer gaan eten (en nog beide in de luiers zitten).

Carolien -

Hier een gezin met 2 kinderen (3 en 6), en ik geef tussen de €60-€80 per week uit aan boodschappen. Moet er wel bij vermelden dat wij 2 dagen in de week mogen aanschuiven bij mijn (schoon)-ouders, dus dat scheelt financieel gezien wel. Wij doen 1x per week boodschappen ad hand van een lijstje. Meeste halen we bij de Lidl en de overige boodschappen bij Boni/AH of Dirk…

Deborah -

Wij, gezin met man en vrouw, dochter 6, zoontje 4,5 en baby 5 maanden, geven incl. babyvoeding en luiers € 110,- per week uit aan dagelijkse boodschappen. Dat is inclusief douchegel, deo, tandpasta etc. Kost soms wel moeite om binnen budget te blijven. En als het een weekje niet lukt dan niet. Gelukkig kunnen we wel meer uit geven maar we hebben voor 2018 voor nagenoeg alles een budget gemaakt en probeer er ook echt binnen te blijven. Dit omdat we even flink willen sparen. Ik doe de wekelijkse boodschappen bij de Aldi of de Lidl en bepaalde merk artikelen haal ik daar waar ze het goedkoopste zijn of wat op dat moment dichtbij is. Wat er niet bij in zit is bijvoorbeeld parfum en make-up, ik hou dan toch wel van de duurdere merken en dat komt weer uit een ander potje.

Loes -

Ik ben niet bepaald gestructureerd hierin denk ik, alhoewel ik wel redelijk weet wat erin komt en wat eruit gaat. Nu scheelt het dat ik nog maar een student ben, dus hele grote vaste lasten heb ik niet!

jose -

Voor studenten zoals ik is het makkelijk. Als je (bijna) niks binnenkrijgt maar wel een torenhoge huur betaalt, dan zie je vanzelf hoeveel je uitgeeft elke maand aan de hand van het schuldenbalkje bij DUO.

Sandra -

Wij hebben ook een excel sheet waarop alle vaste lasten en inkomens staan. Wat er onder aan de streep overblijft verdelen we in boodschappen , benzine, uitjes, extra’s en elk hebben we ‘zakgeld’. De ene maand hebben we meer te besteden dan de andere maand. Daardoor varieert het geld wat we voor extra’s kunnen gebruiken. Maar voor boodschappen en benzine hebben we elke maand een vast bedrag wat we er maximaal aan uit willen geven.

Haydée -

De eerste twee jaar dat ik financieel onafhankelijk was, hebben mijn man en ik nauwgezet een excel-sheet bijgehouden. Met draaitabellen, grafieken, en alles. Heel handig en heel overzichtelijk! Sindsdien weten we perfect wat we uitgeven, en we kunnen ook inschatten wat de dure en de minder dure maanden zijn. Dit excel-bestand kan je trouwens gratis downloaden op mijn blog. Zoek gewoon eventjes op ‘uitgaven beheren’, en het eerste resultaat is de blogpost met het excel-bestand.

Haydée -

Edit: ik bedoel de zoekfunctie binnen workinheels.be, niet in google. 😀

Willemijn -

Fijne tip, dank je!

Yvonne -

Wij hebben een vrij goed beeld van onze uitgaven en houden het nauwkeurig bij in een Excel bestand. We hebben daarvoor een template gebruikt en die aangepast naar onze uitgaven. Elke dag zetten we de bedragen erin.
Verder sparen mijn man en ik een groot deel van mijn salaris voor ons pensioen dat we zelf moeten opbouwen.
Als je wil kan ik je het bestand later mailen?

Nynke -

Eens in de zoveel tijd houd ik een huishoudboekje bij, maar daar komt na een paar maanden altijd weer de klad in.. Globaal weet ik wel wat er binnen komt en er uit gaat, maar een wat preciezer overzicht zou geen kwaad kunnen!

Eline -

Grip op mijn financiën is grip op mijn leven – bij wijze van spreken. Mijn man is student/werkzoekend, ik verdien het inkomen voor ons tweeën. Gelukkig heb ik een vast en stabiel inkomen en scherp zicht op wat er uitgaat. Ik werk met een Excelbestand (best ouderwets ja) waarin ik van tevoren bepaal hoeveel geld ik die maand aan boodschappen, cadeautjes of mijzelf wil uitgeven én hoeveel ik kan sparen. Daar houd ik mij dan ook strikt aan en dat is weleens lastig; spontaan uit eten gaan past meestal niet binnen de begroting. Gelukkig begrijpen vrienden en familie dat omdat ze onze situatie kennen en weten dat sparen belangrijk voor ons is. Op mijn vaste lasten probeer ik zoveel mogelijk te bezuinigen. Elk jaar kijk ik kritisch naar mijn verzekeringen, aansluitingen voor stroom/gas en telefoonabonnementen. Het klinkt als vrij veel werk maar wanneer je eenmaal een goede basis hebt staan is het gemakkelijk bij te houden. Daardoor kom ik zelden voor verrassingen te staan. Er zijn overigens ook hele handige apps (vaak van je eigen bank) waar je je inkomsten en uitgaven kunt beheren.

Lara -

Ik weet wel precies wat ik per maand kwijt ben, alleen de boodschappen variëren wel eens. Ik ben echter alleen dus dat ligt op zo’n 15 a 20 euro per week. Maar ik ben nog student, dus ik heb naast huur, studie en verzekeringen niet veel vaste kosten, dat scheelt weer

Deborah -

Ik weet precies wat er thuis in en uit gaat. Mijn vriend en ik hebben beide een stabiel inkomen en qua uitgaven houden we alles bij in een excel lijstje. Boodschappen, vaste lasten enzovoort. Vind het prettiger inzicht in te houden, zo blijf ik scherp en kan ik zien waar ik kan besparen. We hebben genoeg te besteden, dus dat is het probleem niet, maar vind het onnodig om ergens te veel geld aan uit te geven, als het niet nodig is. Boodschappen doe ik voor ons 2en voor max. €50,- per week, en dat is nog best veel. Wel veel bij Lidl en enkele merk producten bij Jumbo. Ik geef liever minder geld uit aan boodschappen, zodat ik zelf eens even lekker kan gaan shoppen voor kleding :)

Shirley -

Zo nu en dan zet ik mijn uitgaven in Excel, ingedeeld in categorieën. Ik ben dus wel een nerd die weet wat ik uitgeef. Mijn uitgavepatroon is verre van perfect, maar ik weet in ieder geval wel waar ik minder aan uit zou kunnen/moeten geven. Ik werk in loondienst, dus mijn inkomsten zijn wel gelijkmatig, afgezien van soms wat extraatjes.

Sam -

Ik weet tot op de cent nauwkeurig hoeveel geld er uit gaat en inkomt. Vind het heerlijk om de financiën te doen en precies te weten hoe we ervoor staan. En dat is niet om zuinig aan te doen maar om vooral bewustwording te hebben van je uitgave.
Hier trouwens ook zzper maar wij maken iedere maand een vast bedrag naar onszelf over als salaris. Zo maakt het niet uit of er de ene maand misschien iets minder binnen komt want je hebt altijd die buffer van je andere maanden. Ik snap zzpers niet (en die zijn er genoeg) die opmaken wat er maandelijks binnen komt, zo niet verstandig.

Marlies -

Ik ben nogal een pietjeprecies, hihi. Iedere avond zet ik de uitgaven in een app. Als ik dit bijhoudt dan kost het me maar een minuutje per dag. Ik kan dus precies zien hoeveel er wordt uitgegeven en waaraan. Aan het eind van ieder jaar worden alle verzekeringen even doorgelopen.

Nynke -

Welke app is dit? Klinkt handig!

Eva -

Hi! Mag ik vragen welke app?

Linda -

Hier nog een nieuwsgierige naar die app! Ook ik moet namelijk eerlijk bekennen dat ik geen flauw idee heb van wat er precies uit gaat. Uiteraard weet ik de rode lijn, maar verder staat het, net als bij Willemijn, laag op mijn prioriteitenlijstje ben ik bang. Oeps…

Debbie -

Mijn vriend gebruikt de app Daily Budget en ik wil ‘m ook gaan gebruiken.

femketje -

ik weet voor zo’n 90% zeker wat er in en uit gaat maar ik moet wel weer eens een nieuw lijstje gaan maken! ik ben een jaar geleden gewisseld van baan en er zijn wat extra verzekeringen bij gekomen ^^”

Joyce -

Super toevallig! Ik ben vorige week samen met mijn vriend gaan zitten om een financieel overzicht te maken. Ik ben wat dat betreft een controlfreak en check bijna dagelijks onze rekeningen. Door dat overzicht te maken, kwamen we erachter dat we het eigenlijk heel goed doen en staan we er beter voor dan ik dacht haha. Leuk artikel!

Didi -

Ik ben zo iemand die exact weet wat er uit gaat. In een excel heb ik alle vaste lasten op een rij en budgetten voor de variabele lasten. Per maand hou ik daarnaast bij wat er uit gaat per budget.
Het maken kost even wat tijd maar het bijhouden is hooguit 10 minuten per week dus ik vind het echt geen moeite. Binnen de budgetten blijven is de grootste uitdaging 😉

Carina -

Ik heb een excel file met al mijn vaste lasten behalve de gemeentebelastingen, die ga ik dit jaar toevoegen omdat ik mijn woning nu meer dan een heel jaar heb ipv een paar maanden.
Maar ik ben vrij slecht met bijhouden wat ik aan boodschappen uitgeef, vaak 1x per week soms 2x en soms niet, maar het bedrag is vaak rond de €30,- maar dat wisselt ook soms. Dit jaar wil ik focussen op sparen om mijn hypotheek iets sneller af te lossen dus ik hoop dat dat gaat lukken.

Ivy -

Ik schuif een groot deel van het geld dat maandelijks binnenkomt naar digitale spaarpotjes (vakantie, feestdagen, financiële buffer, investeringen in het huis). Wat overblijft doen we de dagelijkse boodschappen van. Zou zie ik op de betaalrekening heel snel als we de maand niet dreigen te halen.

Rosalie -

Ik houd al sinds 2010 mijn financiën bij. Alle vaste lasten staan gepland en voor boodschappen en andere uitgaven zoals kleding heb ik elke maand een reservering gemaakt. Zo kan ik precies gedurende de maand mijn cashflow zien en weer ik ook hoeveel ik maximaal kan sparen. Ik ben ZZP dus mijn inkomen hangt af van het aantal billable uren. Ik moet zeggen dat ik mijn financiën door het bijhouden slimmer heb ingericht. En het geeft mij rust dat ik het onder controle heb. Meten is weten 😉

Kelly -

We hebben een goed idee van wat er binnenkomt en uitgaat. En inderdaad ook hier weten we wat er toch wel binnen moet komen om alles rond te breien. Maar de financiën echt bijhouden, ik zou wel willen, maar laat aan de andere kant maar zitten haha.

Marije -

Ik weet het “globaal” wat er uit gaat .. maar ik mag er ook wel weer eens voor gaan zitten to be honest.

Reageer ook