10x Huisvrouwenleven

De tag #momlife ken je vast wel en om het even te vernederlandsen en nog wat ‘mutsiger’ te maken dan het al is, gebruiken wij de tag #huisvrouwenleven. Ook al heb ik een werkster doe ik alsnog veel in het huishouden. Het is verbazend waar je dan al gelukkig van kan worden!

Foto door Mariska – Grotografie

It’s a dirty job…

Niets viezer dan bloed, plas of poep opruimen in de hoop dat het dan nog schoon wordt. Zo had ik laatst dat Maik wakker werd in de co-sleeper en alles onder had gepoept. Hij zat er zelf helemaal onder maar ook alle lakens en het matras. Tja, dan kun je nog zulke goede luiers hebben maar een poepzee voorkom je er niet mee. Vaak ontkom je er daarnaast niet aan dat dan het aankleedkussen ook letterlijk en figuurlijk onder de shit komt te zitten.

Maar na een heel was- en droogritueel (weken in de Biotex, royale scheut Vanish Liquid op de vlekken plus extra in de machine, wassen, drogen bij de verwarming) was het me gelukt om alles brandschoon te krijgen. Ik wist niet dat je zo blij kon worden van een schoon matras zonder poepvlekken.

She’s fresh!

En call me crazy maar de geur van een stofvrije en streeploos gedweilde vloer zorgt zowat voor een stoot dopamine. Dat je thuis bent en dan zo’n frisse Ajax geur je tegemoet komt. Dan pas heb ik echt het gevoel dat alles aan kant is. Heerlijk! Helaas duurt dat maar heel kort.

Shine!

Datzelfde gevoel is ook zo met de wc. Als je die een keer grondig hebt gedaan van boven tot onder en je met je billen op zo’n gladde bril zit en er net niet van afglijdt omdat het zo schoon is. Wat is het leven leuk!

Kalk

Wat het huisvrouwenleven niet leuk maakt is kalk. Ik heb er zo’n hekel aan. Beslagen kranen en vieze douchedeurtjes. Het is ook een ellende om het er af te halen. Ik heb zelf al veel producten geprobeerd of in laten weken met doekjes schoonmaakazijn maar het is allemaal veel werk en gedoe als je het mij vraagt. Ik ben blij dat we in ons nieuwe huis een waterontharder hebben, dat scheelt enorm. Maar blinkende kranen en deurtjes waarin je zowat je lipstick kunt bijwerken geven zóóó veel voldoening.

Waar was is, is de huisvrouw…

Ik haat de was en vooral omdat het eindeloos doorgaat. Daarom is niets lekkerder dan naar boven lopen en niets in alle wasmanden te zien liggen. Ik heb er drie: een in Maik zijn kamer, op onze slaapkamer en in de badkamer. Wat een zaligheid als die leeg zijn en er niets meer ligt om opgevouwen te worden.

Geluk zit in een schoon bed

Wat niets kan evenaren is het gevoel van een lange douche of uitgebreid in bad geweest te zijn en daarna in een verschoond bed te stappen. Het liefst nog een nieuw, mooi dekbedovertrek die waanzinnig leuk staat op je bed. En in de winter nog een prachtige sprei er over voor extra warme voeten. Dan is het helemaal compleet.

Hond

Hondenbaasjes zullen dit gelukzalige gevoel vast ook herkennen. Als je je hond heel goed hebt uitgelaten, bijvoorbeeld in het bos of op het strand, ze vol zitten met lekker eten en schoon en droog in een haarvrije bench op hun schone kussen of kleedje liggen. Vervolgens luisteren naar tevreden gesnurk. Zo, daar heb je voorlopig geen omkijken meer naar.

Al klaar?

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar Willemijn en ik doen thuis het meeste in het huishouden. Natuurlijk doen onze mannen ook wel wat als we het vragen. Maar niets is lekkerder dan beneden komen en dat ze -zonder dat je het gevraagd hebt, het is een wonder!- de vaatwasser bijvoorbeeld hebben uitgeruimd. De dag begint dan goed!

Cadeautjes

Als alles schoon en fris is, ontbreekt er nog maar één ding: verse bloemen. Wij hebben al een tijdje een BloomOn abonnement en nog steeds is het iedere keer weer een cadeautje. Het staat mooi en gezellig. Wat ik heerlijk vind is dat op donderdag, wanneer de bos bezorgd wordt, de werkster ook is geweest. Dat zet dan wel de puntjes op de i!

Snurk

Dan kijk je om je heen. Alles ruikt fris, alle was is gedaan, de hond ligt in de mand, de kinderen liggen in bed, de boodschappen zijn gedaan, de keuken is opgeruimd, overal verse bloemen, al het werk is af, de kaarsjes staan aan. Benen omhoog en genieten maar van die leuke serie of dat spannende boek om vervolgens in slaap te vallen binnen een paar minuten want tja…#huisvrouwenleven

Het huishouden: het  blijft het meest ondankbare werk wat er is! Verschrikkelijk…

22 reacties

Lisette Salden -

Hoi Willemijn, jullie hebben zwarte kranen in de badkamer toch? En ook een waterontharder. Hoe bevalt dat? Moet je daar iets aan doen? Welke waterontharder hebben jullie en wat kostte die ongeveer? Mijn grootste frustratie in de huishouding is kalk, dus overweeg ook zo’n ding aan te schaffen. Groetjes!

Manouk -

Haha, dat van die vaatwasser die spontaan is uitgeruimd, is zo herkenbaar!

Aida -

Heerlijk dit artikel! Haha dat poepen! Zo herkenbaar! Laatst had mijn zoon Matthijs alles onder gekakt haha en toen ik hem aan het verschonen was kakte hij opeens keihard…jup alles zat onder..inclusief ikke… #momlife
Verse lakens, heerlijk! Of een schone keuken, schone badkamer of een nette tuin zonder onkruid! OF een opgeruimde trapkast! Heerlijk!

Gelukjes van Maris -

Grappig om te lezen, herkenbaar ook. Waar ik wel blij van word is de was opvouwen dat vind ik eigenlijk niet zo’n vervelend klusje. Strijken daar aan tegen pffff… En een fris bed ja daar word ik ook erg blij van

Laura -

Leuk om te lezen! Wij wonen gelukkig klein (50m2) waardoor het niet zoveel werk is, maar het komt wel steeds terug. Onze verdeling is denk ik 60/40 (waarbij ik 60 en hij 40).
Ik kook bijna elke dag, doe de was op maandag en zorg dat de badkamer/keuken schoon zijn, lap de ramen etc. Hij brengt het vuilnis weg, zorgt dat de papierbak buiten wordt gezet, stofzuigt het huis op woensdag grondig (waarna ik het dweil) en ruimt regelmatig de vaatwasser uit, ook hij vouwt of hangt wel eens was op.

Ik ben ook het meeste thuis.

Liesbeth -

Haha, geweldig en vooral herkenbaar stukje! In alles! Behalve de hond, want die heb ik niet 😉

T. Huisman -

Vanish is echt een wondermiddel. Had aanslag op een onderlaken en baddoeken en dat is er allemaal uitgegaan dankzij Vanish. Mijn moeder had bed zeiltjes toen wij nog klein waren en die deed je over het matras heen en daar over een moltonlaken en daar over heen een onderlaken. Ze gebruikte Sunil Biotex blauw en Biotex groen en gebruikte toen crackfree om de was witter te maken. Ik ben niet zo”n ouderwetse huisvrouw als vroeger. Ze waren vroeger nogal flink als het op werken aankwam in de huishouding van alles aan de kant en blinkend schoon en poetsen met koperpoets. Het was heel ijverig en noeste arbeid. . . .

Simone | All Day Jewels -

Ik moet toegeven dat ik niet de eerste prijs voor huisvrouwen zal krijgen. Maar een schoon bed, dat is echt GOUD waard. Dat heb ik trouwens ook bij een schone badkamer. Heb ik zelf ook het gevoel dat ik er schoner uit kom, haha!

femketje -

ik vind het werk zelf nooit zo erg, alleen dat het continue terug komt… uhg :’) ik heb een zelfreinigend huis nodig haha!

Loes -

Ik haat het huisvrouwenleven haha, ik vind schoonmaken etc. echt vreeeselijk! Gelukkig doet mijn vriend dat vaak dan ook, daar heb ik wel geluk mee! Ik vind koken en het huis gezellig maken etc dan wel weer een leuk deel.

Mirte -

Heel herkenbaar! Mijn man is een betere huisvrouw dan ik. Ik heb een broertje dood aan schoonmaken en ben inderdaad meer van het koken, boodschappen doen en zorgen dat het kind op de opvang komt etc. We hebben een schoonmaakrooster en ik draag echt wel bij, maar denk dat de verdeling niet 50/50 is, hij doet zeker meer dan ik. Wassen is zijn ding, strijken het mijne. Vuilnis en vaat doet hij, stoffen ik, etc. Bof ontzettend met hem :)

Bibi -

Hoewel ik echt hard moest lachen om de meeste punten krijg ik echt jeuk van 1 ding in dit artikel. ‘Dat je blij mag zijn als je man de vaatwasser uit zichzelf heeft uitgeruimd’. Say what?! Het is 2018! Niks normaler dan een man die gewoon bijdraagt aan het huishouden. Ik weet dat jullie dit soort dingen met humor schrijven, maar ik zou het zo zonde vinden als er jonge meiden zijn die dit te serieus opvatten en daadwerkelijk denken dat het huishouden een vrouwentaak is. Wat mij betreft missen dit soort ‘momlife/huisvrouwen’ artikelen wat pit op dat vlak. Dat wou ik even kwijt 😉

marrie -

Helemaal eens! Zo jaren 50 dat de vrouw alles in huishouden doet. Martine en Willemijn werken toch ook fulltime allebei. Zie meestal Willemijn koken en de was doen…

Mare -

Vrouwen doen vaak meer in het huishouden en dat heeft denk ik te maken met verschillende dingen; Meestal tolereren mannen veel meer viezigheid en rotzooi, ze zien het vaak niet (ja er zijn ook heel wat mannen die daar anders in staan, maar dat is vaak een reden). Vrouwen vinden vaak dat het uit de mannen zelf moet komen, ja…als ik erom vraag dan hoeft het niet meer hoor.
Verder is het gewoon een simpel feit dat vrouwen vaker parttime werken en ook vaker werk hebben wat ze thuis kunnen doen. Djurre en Jorrik kunnen moeilijk thuis gaan werken lijkt me.

Irene -

Ik denk inderdaad omdat Willemijn en Martijne meer thuis (kunnen) werken ze ook wat makkelijker alvast kunnen koken of de was doen bijv. Het luxe, maar ook dus in dit geval het nadeel van thuis werken haha
En ik zou zelf ook niet lekker op de bank zitten als de keuken vol staat en ik moet wachten tot mijn vriend thuis komt om de vaat te doen, dan denk ik, ik zit er naar te kijken doe het zelf wel even 😜

Irene -

Martine* 😬

jose -

Ik heb zo veel geluk met mijn vriend! Wij doen alles 50/50 in ons postzegelappartementje. Hij zeurt er nooit over en hij doet altijd precies wat ik hem zeg wat hij moet doen (en dat is stiekem wel heel fijn). Daarbij, als ik tentamens heb of hij is ziek, dan nemen we het zonder morren van elkaar over. Even een shoutout naar mijn lieve vriendje want hij is fantastisch haha! :)

Romy -

Haha, wat een leuk artikel! Ik kan me voorstellen dat het soms vervelend is dat er eigenlijk nooit een einde komt aan het huishouden. Zeker met kinderen of huisdieren kun je waarschijnlijk al snel opnieuw beginnen 😉 Maar toch, die kleine genietmomentjes als alles even aan kant is, zijn inderdaad heerlijk!

Lisa -

Mutsig, maar herkenbaar! Ik word blij van strak opgevouwen stapeltjes was. Zoals retestrak opgevouwen beddengoed. Na een aantal jaren oefening krijg ik zelfs de hoeslakens perfect opgevouwen. En als het uit de droger komt, ruik je het wasmiddel ook zo goed. Hmmmm!

Paula -

Ik had het nooit gedacht van mezelf, maar ik houd er zo van als alles aan kant is! Ik ben wel soms lui en een beetje een sloddervos, en mijn vriend al helemaal. Maar gelukkig is het vandaag tijd voor een uitgebreide schoonmaak 🙈

Marije -

De geur van schone was en een pas gedweilde vloer .. heerlijk

Tineke -

Haha wat je zegt, het huis blijft altijd veel te kort schoon. Ik ben een slechte huisvrouw. Probeer alles zoveel mogelijk bij de houden, maar vind het zulk verschrikkelijk werk.

Reageer ook