Zo maak je je huis baby proof

‘Mama snoepie eten?’ ‘Nee schat, mompel ik, straks mag je wat lekkers’ Waarop ik een harde ‘Baaaaah!’ uit Jelles mond hoor komen. Ik kijk om en zie tot mijn schrik dat hij aan een vaatwastablet staat te likken! Hoe komt hij daar aan? Sinds wanneer kan hij de keukenkastjes open krijgen?! Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan en het bevestigt voor mij maar weer eens: ongelukjes zitten in kleine hoekjes. Zaak dus om veiligheidsvoorschriften écht in acht te nemen. Vandaag deel ik mijn tips om je huis baby-proof te maken.

Vanaf het moment dat je kindje zich voort gaat bewegen en start met de wereld verkennen, moet je rekening houden met mogelijke gevaren in en rondom je huis. Nu kun je natuurlijk nooit ieder risico uitsluiten en er gebeuren soms gewoon dingen die eigenlijk voorkomen hadden kunnen worden, maar toch is het belangrijk om wel alert te zijn en veiligheidsvoorschriften in acht te nemen om de grootste risico’s te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:

  1. Voorzie je huis van rookmelders en koolmonoxidemelders.
  2. Breng stopcontactbeveiliging aan en werk rondslingerende elektriciteitssnoeren weg.
  3. Bevestig traphekjes, zowel boven als beneden.
  4. Hete vloeistoffen buiten het bereik zetten. Denk ook aan het niet op de rand van een hoge tafel zetten of hete dranken op een tafel met tafelkleed zetten.
  5. Zorg dat de koorden van raambekleding niet binnen bereik hangen.
  6. Controleer of je planten niet giftig zijn.
  7. Zet kasten vast aan de wand zodat ze niet om kunnen vallen wanneer een kind zich er aan optrekt.
  8. Denk om rondslingerende kleine voorwerpen waarin je kind kan stikken of zijn mond kan bezeren wanneer hij het probeert in te slikken.
  9. Plaats kindersloten op (keuken)kastjes of haal gevaarlijke spullen weg en zet die in een kast die op slot kan of ergens bovenin een kast.
  10. Bewaar gereedschap buiten bereik van kinderen en laat het nooit onbewaakt achter.
  11. Ook medicijnen kunnen er verleidelijk uit zien voor kindjes en moeten dus veilig opgeborgen worden om te vermijden dat kindjes ze inslikken. Let er dus op dat medicijnen en andere zaken zoals vitaminen en oogdruppels ook veilig opgeborgen zijn. Bewaar ze niet in je handtas, nachtkastje, op het aanrecht of op de wastafel.

Als ouder zijnde ben je vaak met van alles tegelijk bezig en verdelen we onze aandacht tussen de baby, de peuter, het huishouden en dat ene telefoontje voor je werk. Dat maakt dat de kans op gevaar toeneemt. Zorg dus dat je zo veel spullen mogelijk veilig opbergt, zodat je daar in elk geval niet meer om hoeft te denken.

Neem het voorbeeld van het vaatwastablet. Natuurlijk weet ik dat Jelle daar niet bij zou moeten kunnen en dat het mogelijk gevaarlijk kan zijn. Maar in een onbewaakt ogenblik, terwijl ik bezig was met het opruimen van de boodschappen, griste hij met zijn vliegensvlugge handjes toch snel in het doosje die normaal achter slot en grendel staat (maar deze keer dus even niet) en kreeg er zo eentje te pakken.

Hetzelfde geldt voor pods die je voor de was gebruikt. Producten als deze kunnen er voor kinderen uitzien als snoepjes.  Hoewel iedere ouder weet dat zo’n product eigenlijk buiten het bereik van kinderen bewaard moet worden, staat toch in 45% van de huishoudens het product binnen het bereik van kinderen. Ariel heeft daarom een nieuw familieverpakking ontworpen met een verbeterd kinderslot. Deze verpakking is makkelijk voor ouders om vast te maken maar moeilijk voor kinderen om te openen. Een extra beveiliging bovenop het advies om de pods hoog te bewaren, zoals boven opeen plank of in een kast.

Daarnaast is er een heel handige website met informatie over hoe je moet handelen als je kind een pod heeft ingeslikt of in zijn ogen heeft gekregen. Ook staan er handige tips op voor veilig gebruik. Sommige dingen wist ik nog niet. Het is echt even goed om door te lezen, klik daarvoor hier.

Heb jij al wel eens de schrik van je leven gehad omdat je kindje een actie uithaalde of plotseling iets in zijn mond stopte wat gevaarlijk zou kunnen zijn?

16 reacties

Ylona -

Mijn moeder heeft vroeger de schrik van dr leven gehad, ik kon net staan en was op mn slaap kamer (2hoog) in het raamkozijn geklommen om naar buiten te kijken terwijl het raam open stond.

Eline -

Vergeet niet dat een simpel iets als een nagelschaartje in de badkamer ook bijzondere gevolgen kan hebben haha. Hoe vaak er oppaskindjes van mijn moeder (Gastouder) wel niet hier komen dat ze hun haar hebben afgeknipt in een onbewaakt ogenblik bij hun thuis….

Christina -

Je vergeet de batterijen. Het schijnt dat er weer meer kinderen de laatste jaren een battterij inslikken. Meestal betreft het knoopcelbatterijenen. In speelgoed zit batterijen. Controleer de klepjes en schroefjes. Ook van de afstandsbedieningen.

Laura | I scream beauty -

Handige tips! Onze baby moet nog geboren worden (in mei) maar we zijn al wel bezig om ons huis zo veilig mogelijk te maken!

Charlotte -

Goede tips! Ik heb zelf nog geen kinderen, maar dit is altijd handig denk ik.
Die challenge waarbij jongeren dus expres van die pods gaan eten/drinken is belachelijk en heel gevaarlijk..

Sarah -

goed artikel!!
het linkje werkt bij mij niet..

Door -

Kasten vastmaken is écht een must! Zeker ladekasten! Als je een lade helemaal opent met iets zwaars erin kan de kast al omvallen, en kinderen (of huisdieren) vinden een lade super om in te kruipen

femketje -

Zo dan schrik je daarom wel ff zeg! Hier nog geen kinderen in huis maar wel erg handige tips om te onthouden wanneer er wel kleintjes rondlopen.

Astrid -

‘Als ouder zijnde’ = contaminatie.
Het is OF ‘Ouder zijnde…’ of ‘Als ouder…’

Anna -

Gevaar zit in een klein hoekje, maar kan ook tot grappige situaties leiden. Ik was 7 toen mijn zusje 2 was. Ik had een zakje chips als traktatie van school mee gekregen en die in de koekjes kast gelegd. Het moment dat ik thuis kwam hoorde ik mijn zusje lachen. Ik keek de hoek om, de keuken in en ja hoor. Ze ging net op het chipszakje zitten… Een harde knal, en nog meer gelach :) Liefs

Tineke -

De meeste dingen kan ik afvinken. Wij zijn net verhuisd en er moeten toch nog wel wat Veiligheidshaakjes geplaatst worden. De kast aan de muur vastzetten heb ik vaker gehoord. Een goede tip, maar zijn er echt veel mensen die dat hebben gedaan?

Liefs

Ivy -

Ja, heel belangrijk! Niet zo lang geleden is nog een kindje overleden die een kast over zich heen kreeg. Is kleine moeite.

Wij denken dat we het behoorlijk op orde hebben, maar je komt er pas achter als het misgaat dat je nog wat over het hoofd gezien hebt. Maar de planten had ik nog niet aan gedacht!

Chantal -

Ik heb nog geen kindjes of kasten vast gezet aan de muur maar ik heb jaren bij Ikea gewerkt en daar hameren ze er echt op! Aangezien er in andere landen helaas kindjes onder kasten zijn gekomen die niet zijn vast gemaakt en overleden.

... -

Ik hoop dat je ook niet van plan bent om kindjes aan de muur vast te zetten 😀

Sandra-Anna -

Bij een zware kast is het ook niet nodig, een kind kan die met geen mogelijkheid omver krijgen. Maar kasten die bewegen als je er een klein beetje tegenaan duwt wel. Alle wankelende kasten heb ik (zonder kinderen) aan mijn muur vast laten zetten met een klein haakje. Ik wil ook niet dat de kast + alle inhoud omvalt op het moment dat ik er per ongeluk tegenaan leun.

Mirte -

Kasten vast aan de muur vind ik wel verstandig, niet eens alleen met kinderen (alhoewel je echt niet wil dat je kind onder een boekenkast van ik weet niet hoeveel kilo belandt). Mijn oma is onlangs gevallen en zocht tijdens haar val naar houvast, dichtstbijzijnde punt was een kast, maar die was niet bestand tegen het gewicht van mijn vallende oma, dus ging mee en viel bovenop mijn oma. Gelukkig viel de schade mee, maar ook daar zijn nu de kasten verankerd aan de muur. Zekere voor het onzekere…

Reageer ook