Mijn ervaringen met de koperspiraal

Anticonceptie. Ik vond het een vreselijk moeilijk vraagstuk na mijn zwangerschap van Gijs. Dat ik niet meer aan de pil wilde, wist ik eigenlijk wel zeker. Na wikken en wegen kwam ik uit op de koperspiraal, maar de drempel om hem te plaatsen was torenhoog. Daarom ging ik toch weer aan de pil, want het is een makkelijke en ingreep-vrije vorm van anticonceptie. Ik probeerde het, het was drie keer niets en zie daar: eindelijk mijn stok achter de deur om toch voor een koperspiraal te gaan. Vandaag deel ik mijn ervaringen met het zetten en het hebben ervan.

Foto door Mariska de Groot

Stoppen met de pil

Uiteindelijk heb ik twee maanden de pil geslikt. Vlak na dit artikel kreeg ik doorbraakbloedingen. Ik had een zwaardere pil nodig maar dit wilde ik écht niet. Dat gecombineerd met de acne die terug was gekomen, was de druppel. Ik mikte de pil in de prullenbak en belde de huisarts om een koperspiraal te bespreken.

Even een zijstapje: ik vind het opvallend dat huisartsen vaak de koperspiraal afraden aan vrouwen. Ik ken nu al vier verhalen van vriendinnen waarbij dit gebeurde. De koperspiraal is volgens huisartsen achterhaald (‘want je menstruatie wordt heviger’ – alsof dat per definitie slecht is) en er worden bijna alleen nog maar Mirena’s (hormoonspiralen) geplaatst. Zelfs toen ik bij de apotheek de spiraal kwam ophalen werd nog gevraagd of het recept wel klopte en werden de bijwerkingen benadrukt ten opzichte van een hormoonspiraal. Noem me achterdochtig of een conspiracy-thinker, maar volgens mij is het een lobby van de farmaceutische industrie. 😛 Nou ja, voor zo ver iets wat mij persoonlijk opgevallen is zodra je aangeeft dat je een koperspiraal wilt.

Het zetten van de koperspiraal

De huisarts schreef een recept uit voor de koperspiraal en ik bracht het naar de apotheek. Daar kon ik binnen een paar dagen de spiraal ophalen. Een spiraal wordt bij voorkeur gezet op de vierde of vijfde dag van je menstruatie. Je baarmoeder is dan wat zachter, waardoor het plaatsen makkelijker en minder pijnlijk is. Dus toen mijn menstruatie begon belde ik zoals afgesproken met de assistent en maakte een afspraak voor de plaatsing.

Het plaatsen is geen pleziertje. Ten eerste ben je dus ongesteld en dat alleen al maakte dat ik me enorm opgelaten voelde. Uit ongemak grapte ik nog ‘U zou wel in Dirty Jobs van Discovery kunnen’. Hahaha! Mijn huisarts gaf gelukkig een zeer gevat, diplomatiek antwoord. Nou ja goed, terug naar het plaatsen. De eendenbek inbrengen vond ik geen probleem, maar het plaatsen zelf deed wel zeer. Die meest vervelende pijn is gelukkig maar een minuutje en de rest is binnen 5 minuten gepiept. Op het moment zelf dacht ik ‘Waarom doe ik mezelf dit aan?!’, maar nu vind ik het het kortdurende onplezierige moment helemaal waard. De voordelen van geen pil meer slikken, geen hormonen meer en niet aan anticonceptie hoeven denken wegen op tegen die paar minuten op mijn kiezen bijten. Over het er uit halen denk ik liever niet na, maar gelukkig is dat ook pas aan de orde over ruim 4 jaar. 😉

Meer kramp en drie weken ongesteld

Eenmaal gezet en weer buiten voelde mijn buik licht kramperig. Een beetje zoals wanneer je bijna ongesteld moet worden. In de maand daarop volgend had dit kramperige gevoel regelmatig. Vaak dagelijks. Ik vond het bij vlagen behoorlijk vervelend en mijn eisprong – de al pijnlijk was geworden na Gijs’ geboorte – voelde nu helemaal ‘kramperig’. Een nadelige bijwerking van de koperspiraal is dat je menstruatie heftiger kan worden. Ook ik merk deze bijwerking. Na het plaatsen bleef ik nog ruim twee weken ongesteld. Echt, wat een drama was dat. Mijn tweede menstruatie was ook nog steeds wel een stuk heviger en duurde nu nog 7 dagen (in tegenstelling tot de 5 die ik normaal had).

Die eerste twee maanden heb ik vaak gedacht: ‘Ik geef het drie maanden de tijd, maar als dit zo blijft, gaat ‘ie er zo snel mogelijk uit.’ Maar langzaam werd het minder en na drie maanden voelde het weer zoals het zonder enige vorm van conceptie voelde.

Geef het de tijd

Ik had al gelezen dat je je lichaam echt de tijd moet geven om aan een spiraal te wennen en dat was in mijn geval echt zo. Dit kan soms wel tot een halfjaar duren. Nu, een halfjaar later, heb ik niet meer krampen of buikpijn dan voor ik de spiraal had. Wel ben ik nog steeds een of twee dagen langer ongesteld (wel heel licht die laatste dagen), maar dat vind ik niet zo heel erg. Sinds ik de menstruatiecup gebruik merk ik amper nog wat van mijn menstruatie en dit is voor mij de gouden combi zo! Ik ben blij dat ik heb doorgezet en het de tijd heb gegeven.

Ik vond het eerst trouwens best eng om een menstruatiecup te gebruiken omdat, logischer wijs, menstruatiecupfabrikanten zeggen dat de combinatie van een cup en spiraal wel kan, maar je ‘moet overleggen met je huisarts’. Ook had ik een horrorverhaal gelezen van iemand die haar spiraal had verschoven bij het verwijderen van de cup. Ieks! Maar na de eerste schimmelinfecties door tampons en maandverband (welcome back, zucht) heb ik het toch maar voorzichtig geprobeerd en het gaat gewoon goed! Goed het vacuüm verbreken en niet te diep inbrengen en dan is er niets aan de hand. Eventueel kun je je huisarts vragen de touwtjes van je spiraal extra kort af te knippen (las ik als advies op internet), maar in de meeste gevallen schijnen de touwtjes om de baarmoedermond te krullen waardoor ze helemaal niet meer in de buurt van de cup kunnen komen.

Aanrader?

Of een koperspiraal iets voor je is, is heel persoonlijk. Als je niets tegen hormonen in je lichaam hebt, zou ik voor de Mirena gaan. Deze zorgt bij veel vrouwen ervoor dat je amper nog ongesteld wordt. Van een koperspiraal kun je juist heftiger menstrueren en wanneer je al een vrij hevige menstruatie van jezelf hebt, kan ik me goed voorstellen dat je niet op een nog heftigere menstruatie zit te wachten.

Maar voor iedereen die graag een hormoonvrije anticonceptiemethode wil, een paar jaar niet naar anticonceptie om wil kijken, een veilige methode wil en het niet erg vind om het risico te lopen dat je iets heviger ongesteld wordt zou ik zeggen: probeer het! Zet je over het plaatsen ervan heen, verstand op nul en geef het een kans. Ik ben er uiteindelijk heel blij mee. Dit zijn mijn ervaringen met de koperspiraal, ik hoop dat je er wat aan gehad hebt!

P.S. Laat me weten als jullie nog nieuwsgierig zijn na een artikel over mijn ervaringen met de menstruatiecup na een half jaar!

140 reacties

Elke -

hoi hoi,

Wilde toch ook een positieve ervaring delen.

Vandaag heb ik een koperspiraal laten zetten bij de HA en het is me alles meegevallen. Ik heb de mirena een koper al gehad en het zetten was de eerste 2 keer niet fijn, al zijn ze bij beide keren goed blijven zitten.
Na mijn zoontje zag ik er tegenop dus ben ik aan de pil begonnen. Na 3 jaar merk ik dat mijn libido echt eronder te lijden heeft (below zero).

Beide vorige keren heb ik er bij het zetten niet bij nagedacht om pijnstilling te nemen. Dom dom dom… Nu met een Aleve intense (bij apotheek) was het prima te doen. Zorg ook dat je tijdens je menstruatie gaat. Had ik vorige keer ook niet gedaan…

Wij hebben ook afgesproken dat mijn man hierna aan de beurt is maar ik zou dit best nog een keer doen.

Groetjes Elke

Vanessa -

Ik wilde een spiraal omdat ik tijdens de menstruatie erg last had van buien ( mijn man zei altijd, stuur Vanessa maar naar een ruzie/ gevecht die wint hem wel, dus ik een afspraak gemaakt kreeg een inbrufen mee voor de uur ervoor netjes ingenomen lig ik daar, was de eendenbek te klein, nou zo’n grote doos hem ik niet volgens mij, maar uiteindelijk na kwartier geprobeerd te hebben en nadat de assistent ook niet kon helpen heeft ze de andere huisarts gevraagd omdat eendenbek er in te doen en dat lukte gelijk, nu ging ze opmeten, met dat tangetje het pakte ze mijn baarmoedermond en dat deed al zeer lukte hé niet om te meten en ze liet 4x mijn baarmoedermond los dus die moest ze telkens weer oppakken, uiteindelijk na een half uur geprobeerd is het eindelijk gelukt maar wel pijn gehad een paar dagen en volgens mij ik een ontsteking, nu 3 weken laten nog aan het bloeden, niet veel maar moet wel een maansverband gebruiken, en soms een vaag gevoel ik onderbuik net of er iets inzit( zit er ook maar net of je zwanger bent) kan ik niet zijn want man is geholpen.

Anna -

Bij de meeste vrouwen gaat het prima, en laat je zeker niet overtuigen om geen koperspiraal te plaatsen maar… omdat iedereen zei ja het valt mee… het is alleen oncomfortabel etc. Bedenk je dat jij de uitzondering kan zijn. Ik heb hem vanochtend gezet… ik heb nog nooit zo iets pijnlijks meegemaakt. Ten eerste was het erg moeilijk na trauma om een vreemde iets in mijn vagina te laten steken… maar dat was niets in vergelijking met de fysieke pijn. Ik heb lopen janken en krijzen op de tafel, en gesmeekt of ze gewoon wou stoppen. Wat blijkt, mijn baarmoedermond zit extreem dicht. De klem moest er 3 keer opgezet worden, en het tuitje er weer in. Ik probeerde te ademen maar ik viel bijna flauw, iedere keer weer die klem alsof mijn baarmoeder eruit werd getrokken. En ik ben geen softie, met een open been fiets ik door en met alveolitis eet ik gewoon lekker door. Het plaatsen zelf deed ook extreme pijn. Naderhand had ik duizelingen en knikkende knieen, ik kon amper terug naar huis lopen voor ik gewoon jankend binnen kwam, niet meer van de pijn maar van de schrik en de schok die mijn systeem had gekregen. Ik ga dit niet weer doen. En dan hopen dat hij goed zit, want ik ben nu als de dood om hem eruit te halen. Voor 100000 euro doe ik het zelfs niet nog een keer. Jullie hebben deze pech waarschijnlijk niet, maar wees je er bewust van: heb je pech met je baarmoeder, kan dit dus wel gebeuren.

Nikki -

Afgelopen vrijdag, omdat ik knettergek werd van de pil (hormonen) een koperspiraal laten plaatsen. Het zetten vond ik alles behalve prettig (Waarschijnlijk door de spanning van alle horrorverhalen en omdat de huisarts niet zei wat ze deed en ik het dus niet aan zag komen) Het was een flink stekend gevoel (moet er wel bij zeggen dat het de eerste dag was van mijn menstruatie en misschien daardoor ook gevoeliger) Sinds vandaag is mijn menstruatie netjes gestopt na 5 dagen, zoals gewoonlijk.. waar ik echt heel blij mee ben! Hoop dat het ook zo doorgaat en er niet teveel bloedingen tussendoor zullen ontstaan. Ik merk dat ik veel relaxter ben, nu al! Enige wat ik ervaar is nog wat krampjes die uitstralen naar mijn benen, maar dit zal naar verloop van tijd ook wel minder worden. Als het zo blijft verlopen, ben ik erg tevreden over de koperspiraal (T-safe)

Ella -

Hoi iedereen

Deze blog heeft mij enkele maanden geleden overtuigd om een koperspiraal te laten plaatsen.
Bedankt trouwens voor alle reacties.

Ik zal nu even mijn verhaal delen:

Ik heb 9 jaar (!) afgezien met schimmelinfecties, stemmingswisselingen, depressie, vaginale ontstekingen, pijn bij het vrijen, geen libido, … (Ik had toen een nuva-ring) .

4 Maanden geleden heb ik dan het koperspiraaltje laten plaatsen en ik ben ZEER tevreden.

Het plaatsen deed pijn maar daar ben je dan binnen enkele seconden vanaf. Dus even op je tanden bijten. Ik heb nadien ook de draadjes moeten laten bijknippen omdat mijn vriend deze voelde.

Positief: Ik heb nu een (meer dan…) gezond libido, heb geen pijn meer, ook geen schimmelinfecties, ontstekingen meer en daarbovenop kan ik gewoonweg genieten van het leven.

Bijwerkingen: Ik ben wel een aantal kilo’s (4,5) aangekomen (eerder omdat ik geniet van eten), heb acne en bloed wel meer. Vroeger had ik 2 mini-tampons, nu 3 à 4 maxi-tampons nodig. Zelf neem ik dat er allemaal graag bij.

Dus bij deze raad ik het dan ook echt aan.

Groetjes

Ella

Christi -

Ik heb precies een week geleden bij de verloskundige een koperspiraal laten zetten en net zoals velen zag ik er flink tegenop vanwege alle “horrorverhalen” over vreselijke pijn en eindeloos bloeden. Toch ben ik er dapper heengegaan omdat ik toch ook echt van die hormonen af wilde zijn en omdat de verloskundige zei dat die negatieve verhalen uiteindelijk enorm zeldzaam zijn en het haar meeste patiënten prima afging. Ik ben erg blij dat ik het heb gedaan!
Het plaatsen viel mij enorm mee, het was inderdaad wel ongemakkelijk toen de baarmoedermond opengehouden moest worden, maar voor mij niet echt pijnlijk. Het opmeten en het spiraaltje erdoorheen duwen was even een flinke scherpe pijn maar ook echt maar een paar seconden. (Ik heb overigens wel 2 ibuprofen ingenomen van tevoren). Het was heel prettig om een vriendelijke verloskundige te hebben die me er doorheen praatte. Na een bekertje water kon ik al opstaan en aankleden en ben gewoon naar huis gefietst. Daarna had ik een klein beetje kramp maar niet erger dan het die ochtend al was geweest vóór het plaatsen van het spiraaltje. Ik heb me de hele week verder prima gevoeld. Ik heb alleen 4 dagen later ‘s avonds met veel kramp op de bank gelegen maar dat was ook weer over met een paracetamol. Ik ben gisteren, na 6 dagen, gewoon gestopt met bloeden. Dus, wat mij betreft absoluut een aanrader! En nu heerlijk van de hormonen af. Je kan zeggen dat ik wat dat betreft gewoon “geluk heb gehad”, maar in principe hoort het bij iedereen zo te gaan en zijn de slechte reviews vooral degenen die pech hebben gehad.

Janneke -

Je hoor het nu meer, Amélie, mede vanwege internet en social media en een groep mensen wordt bewuster. wat betreft hun eigen lichaam.
De pil legt je eigen systeem plat. Zo ontregelt hij je hypofyse, werkt ie verhogend op het cortisol, bevordert hij oestrogeendominantie en zorgt ie voor de uitstoot van vitaminen en mineralen, zoals zink, magnesium en vitamine B. Op de kortere of langere termijn kan je daar klachten van krijgen. Ook bevordert hij groei van candida.
En vergeet niet veel vrouwen die allerlei hormonen slikken, om na jarenlang pilgebruik de eisprong op te wekken en later nog meer hormonen om zwanger te geraken.

Janneke -

Je er overheen zetten lijkt me niet direct slim. Koperspiraal werkt verhogend op het koperniveau en verlagend op het zinkniveau, waardoor het indirect invloed heeft op je hormonen. En het is
een lichaamsvreemd ding in je lijf. Inderdaad kan je aan heel veel dingen wennen. Zo kan je ook wennen aan te krappe schoenen maar gezond is het niet. Het is toch een protest van je lichaam.
Heb zelf een pessarium. Had jaren geleden een paar maanden wat relatieachtigs en toen dat ding gebruikt. Relatie problematischer dan dat ding. Vind het best een uitkomst. Daarna een paar losse flodders. Nu in de overgang en al jaren droog zogezegd.
Acne kan te maken hebben met insulineresistentie/ oestrogeendominantie en tekorten aan voedingsstoffen en de pil versterkt die oestrogeendominantie. Zorgt er overigens ook voor dat je vitaminen en mineralen, zoals zink, kwijtraakt.

Rianne -

Ik heb gisteren een koper spiraal laten zetten na veel horror verhalen.
Ik was de eerste dag ongesteld mij ongesteldheid is niet heel heftig dus dat scheelt. Tijdens het opmeten vond ik het onprettig het was een golf van een lichte pijn te vergelijken met een buikkramp de dokter zij ja het kan als weeën aanvoelen geen idee hoe dat voelt maar dat lijkt mij pijnlijker 😂. Goed, na het opmeten ging die spiraal erin Naja een poging want het stokje waar de spiraal in zat was zacht en dus moeilijk in te brengen. Dus hup op nieuw die harde erin ja dat ging wel, lekker was anders maarja het deed ook niet zo mega pijn dat ik mij eraan kon storen. Uiteindelijk ging de spiraal erin dat deed dus 0,0 pijn dat opmeten was in vergelijking met de spiraal pijnlijker.

Na alles stond ik gelijk op. De dokter keek mij nog raar aan gaat het wel wil je niet eerst rustig bijkomen. Naja bijkomen waar heb je het over. Ik ben iemand die heel nuchter is. het is net als bloedprikken de pijn is anders maar je doet het en gaat weg. Thuis stuurde ik naar mijn vriendinnen dat ik dacht dat ik zou bloeden als een rund maar dat het niet gebeurt was. Af en toe voel ik een lichte kramp maar ik kan daar alles mee doen. Misschien dat ik pas volgende maand merk dat de menstruatie heftig wordt want nu is het niet anders dan altijd.

Het is mijn eerste spiraal en ben nu al blij dat ik dit gedaan heb 😊

Melissa -

Hallo, ik heb mijn koperspiraal net laten zetten. De pijn was idd niet fijn maar ik hoop dat het waard was. Heb nu nog krampen maar met een pijnstiller valt dit reuze mee. Na het plaatsen een beetje misselijk en licht in het hoofd.
Ik vond het een heel fijn artikel om te lezen. Vooral omdat de positieve kanten belicht worden. Meestal wordt vooral leed gedeeld op het net. Maar bij deze ook lief. Ik kijk er naar uit om mijn lichaam terug haar eigen balans te laten vinden na 20 jaar de pil…
Dikke knuf
Melissa

Lisette Sier -

Hi! Zat even te lezen en dank voor je eerlijkheid. Ik werk in de anticonceptie en eigenlijk is het altijd een concessie die je moet doen. De mirena is niet voor iedereen geschikt en de T-safe ook niet. Je moet echt kijken wat er bij jou past in welke levensfase! Vroeger bleven vrouwen vaak eeuwig aan dezelfde pil. Deze tijd is wel voorbij. Kijk wat er NU bij je past, en basser daar je keuze op. Ken je de ballerine al? Dat is een hormoonvrij spiraaltje in de vorm van een balletje i.p.v. een T vorm.

Laura Dagmar -

Hallo iedereen,

Ik kan uit ervaring spreken dat de Mirena niet veel goeds voor mij deed. Stemmingswisselingen, geen zin in gemeenschap en een heel vaag gevoel in mijn lijf. Nadat ik deze er uit heb laten halen kreeg ik een gigantische pukkel uitbraak op mijn gezicht. Ik heb nooit last hiervan gehad. Mijn lichaam was duidelijk bezig de hormonen op te ruimen. Na 2 maanden voelde ik mij weer lekker in mijn vel en was mijn libido ook weer terug. Maar goed ik gebruikte toen het pessarium. Op een gegeven moment kreeg ik last van het latex van dat ding en moest ik nadenken wat ik zou willen. Nu heb ik de koperspiraal laten plaatsen net een maand geleden. Mijn menstruatie is iets heftiger, maar tot dusver geen bijwerkingen. Gelukkig 😊 Wat ik wil zeggen is dat ik nooit geen hormonen meer neem.

Janneke -

Caya-pessarium is zonder latex. Koperspiraal werkt verhogend op het koperniveau in je lichaam.

Marii -

Oh wat fijn om te lezen dat het bij jou wel goed is gegaan en met de cup werkt.

Ik heb een tijdje terug een hormoon spiraal laten zetten. Ook ik gebruik de cup en er was mij niet verteld dat je die even een tijdje niet moest gebruiken. Jawel na 4 dagen spiraal heb ik met mijn cup dus inderdaad de spiraal losgetrokken zo ver dat ie uit mijn baarmoeder lag.

Bij de dokterspost hadden ze nog nooit gehoord dat het kon gebeuren dus ik ben 1 op 1000 waarop het is gebeurd.

Gelukkig werkt het bij jou wel goed en door jou verhaal zit ik er over te denken om toch volgend jaar weer een spiraal te laten zetten.

Anne -

Ik heb ook een koperspiraal, nu bijna een jaar. Mijn eerste tip is om hem sowieso bij de gynaecoloog te laten zetten: mijn huisarts had hem te laag gezet, waardoor ik veel kramp had maar hij niet werkte, dus moest ik ‘m bij de gynaecoloog opnieuw laten zetten. Daar was het zo gepiept en vrijwel pijnloos, maar binnen twee maanden twee keer een spiraal laten plaatsen wens ik niemand toe. Als het een hormoonspiraal was geweest, had hij kunnen blijven zitten, omdat de hormonen de baarmoederwand dan zouden beschermen. Ik wilde een koperspiraal omdat ik altijd veel last heb gehad van hormonen uit anticonceptie. Als je daar geen last van hebt (of weinig) en je hebt nog geen kinderen gekregen, neem dan absoluut een hormoonspiraal! Het geldt niet voor iedereen, maar bijna een jaar later heb ik nog altijd een zwaardere menstruatie met erge krampvlagen die niet lijken op mijn menstruatiepijn van vroeger, én heb ik deze ook tijdens mijn ovulatie – die voelde ik eerst niet eens. Bovendien is mijn buik – en dit vind ik eigenlijk het meest vervelend – best wel veranderd: ik kreeg in het begin opeens last van blaasontstekingen, die ik echt nog nooit had gehad, en mijn buik, die altijd heel plat was, is nu wat ronder geworden en is veel vaker opgeblazen. Voor het plaatsen van de spiraal had ik daar zelden last van. Ik zeg dit om jonge meiden, die nog geen kinderen hebben, toch een beetje te waarschuwen, want het schijnt dat een koperspiraal na je eerste (of zoveelste) zwangerschap toch beter samengaat met je lichaam dan ervoor. Ben je dus kinderloos, overweeg dan zeker een mirenaspiraal! Het is natuurlijk voor iedereen anders en ik ben nog steeds blij dat ik me geen zorgen hoef te maken en geen hormonen in m’n lijf heb. Maar ik heb voor ik de spiraal nam veel gelezen en als ik dit had geweten had ik het misschien toch heroverwogen.

Joy -

Ik had het dus precies omgekeerd. Mijn huisarts raadde mij de Mirena af, aangezien dit meer is voor vrouwen die in de overgang zitten. In dat geval zou ik aan de Kyleena moeten. Op de extra hormonen in mijn lijf zat ik niet op te wachten, vandaar dat ik koos voor het koperspiraal. Een hormoonspiraal geeft nl. veel bijwerkingen zoals; acné, stemmingswisselingen en gewichtsverandering.

SA -

Hoi,

Dit is al een ouder bericht,maar ik wil toch nog even reageren.
Volgende maand laat ik ook een koperspiraal plaatsen, na 3 bevallingen en nuvaringen, lijkt me dit hormoonvrije spiraal ideaal.
Echter lees ik in de reacties nu al 3 vrouwen die alsnog zwanger zijn geworden.

Hoe ervaar jij de koperspiraal nu?

Wen. -

Vandaag een koperspiraal laten zetten. Vele verhalen gelezen op het internet, waar je niet vrolijk van word. Dus daarom wil ik even meedelen dat het wel mee valt. Ik heb nog geen kinderen.
Fijn is anders, maar de enige pijn is het meten in inbrengen, eventjes 2x tanden bijten. Goed op je ademhaling letten en dan is het al gedaan.
Nu is het inmiddels avond, geen hevig bloed verlies of wat anders. Alleen een soort zeurend gevoel in de onderbuik. Dat zal wel snel over gaan.

Shelsy -

Beste Willemijn,
Wat was eigenlijk jou reden voor een koperspiraal boven een hormoonspiraal te kiezen? Het feit van de hormonen of had je andere reden?
Ik heb nu net wat meer dan een jaar een hormoonspiraal en ik ben hier zo blij mee! Ik was altijd 7 dagen hevig ongesteld (wat een bloedbad) en dat van mijn 11e, dus ruim 10 jaar lang. Ook kampte ik hierdoor vaak met een ijzertekort. Toen ik naar de gyneacoloog ging voor een koperspiraal, raadde zij dit af (door de kans op nog meer bloeden wat zij absoluut wou voorkomen door mijn verhaal). Ik word niet meer ongesteld, buiten als ik stress heb (en dan is het ook echt wel 2 à 3 weken, maar heel licht!)

Janneke -

Zware en langdurige menstruatie hebben te maken met oestrogeendominantie en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Hormoonspiraaltje werkt verhogend op het cortisol in je lichaam, naast dat hormonale anticonceptie je hypofyse ontregelt en zorgt dat je voedingsstoffen als zink kwijtraakt.

Alex -

Super interessant om te lezen! Ik zat er ook over na te denken, maar ik ga inmiddels voor de tweede keer voor de Jaydess. Dat is een kleiner hormoon spiraaltje, die na drie jaar moet worden vervangen. Ik ben er super blij mee! En plaatsen deed echt helemaal geen pijn, gewoon een paar uurtjes van te voren pijnstiller genomen :)

Lb -

Hoi,
Na 11 jaar de pil kreeg ik steeds meer klachten. Uiteindelijk zat ik aan de plaspillen en anti depressiva. Opeens kreeg ik het idee om te stoppen met de pil en Voila alle klachten verdwenen.. na jaren zonder hormonen wilde ik toch weer wat proberen. Afgelopen november heb ik de kyleena (hormoonspiraal) geprobeerd, dit ging 4 weken goed tot ik een corticosteroïden injectie kreeg. Binnen een paar uur kreeg ik uitvalsverschijnselen en raakte ik vrij kritiek opgenomen in het ziekenhuis. Na een week kwamen ze er eindelijk achter dat de hormonen met elkaar reageerde, spiraal eruit en ik knapte op. Noooooit meer hormonen voor mij… van mijn huisarts mag ik geen koperspiraal ivm lage bloeddruk en veel bloedverlies. Ik ben nog zoekende en voorlopig dus maar de condoom… blij dat het voor jou sowieso werkt! Bedankt voor je artikel

Janneke -

Ontregelingen door anticonceptie en medicijnen, zoals verlies van vitaminen en mineralen en natuurlijk de oestrogeendominantie door de pil herstellen niet zomaar dus wees je daarvan bewust. Heb zelf een pessarium. Tijd ongebruikt in de kast nu omdat een relatie toch niet lukt maar de momenten dat ik hem gebruikte prima hoor.

Sanne Terpstra-klompmaker -

Ik heb ondertussen mijn 2de koperspiraal ook ivm de hormonen. De eerste heeft de huisarts destijds geplaatst en viel reuze mee en de 2de de Gyneacoloog deze plaatsing was pijnlijker en minder prettig.

Het uit halen van de spiraal is trouwens een fluitje van een cent.

Nog een voordeel van de koperspiraal is als je zwanger wilt worden dat er geen hormonen in je lichaam zitten die nog nawerken.

Het bloedverlies is wel meer geworden maar niet schrikbarend. Het lichaam heeft wel echt de tijd nodig om te wennen aan het spiraal. Wat je schrijft over het kramp gevoel herken ik helemaal. Zelf ben ik erg blij met dit voorbehoedsmiddel.

Eva -

Hoooii! Ik heb een jaar geleden een koper spiraal laten plaatsen en sinds een half jaar onwijze last, pijn en krampen. Wat bleek…. spiraal zat niet goed. Ik heb na veel onderzoek en advies gekozen om ook de menstruatiecup te gebruiken in combinatie met het spiraaltje. Toch lijkt het erop dat de spiraal na een half jaar is verschoven… Nu maak ik mij een beetje zorgen over wat te doen. Koper spiraal op nieuw laten plaatsen? Eerste keer was zeker geen pretje.. Menstruatiecup weg doen? De cup zit prima bij mij, maar kruipt wel tijdens het dagelijkse leven flink omhoog. Moet dat het cupje echt wat naar beneden halen voordat ik het vacuum eraf kan halen. Wie heeft er ervaring mee en kan mij tips of advies geven?

Zovoeltgeluk -

De koperspiraal was voor mij echt de hemel. Geen hormonen meer, dus geen last meer van buien en een slechte huid.
Alleen teste ik na 3 jaar positief.
Ik ben door de koperspiraal toch zwanger geraakt en heb nu een 2 jarige dochter.
Voor mij dus nooit meer de koperspiraal. Ik durf het gewoon niet meer.
Ik baal er wel van, want ik had toen eindelijk het juiste anticonceptiemiddel voor mij gevonden!

Ilse -

Ik heb ook een koperspiraal gehad en mijn ervaring is helaas niet zo positief ): Toen ik naar de huisarts ging werd mij deze spiraal ook afgeraden, maar ook ik wilde graag hormoonvrije anticonceptie en dit leek de enige optie .. Ik heb hem in het ziekenhuis laten plaatsen omdat dit me prettiger leek, dit ging heel erg goed. Natuurlijk wel wat pijnlijk maar verder was er niet zoveel aan de hand. Ik heb inderdaad ook nog twee maanden bijna continu bloedverlies gehad .. na een paar maanden moest ik laten controleren of hij goed zat en dit was zo gelukkig. Een tijdje heb ik toen niet zoveel last gehad van mijn spiraal, ik had wel af en toe nog vervelende krampen maar niks wat ik niet hebben kon. Op een gegeven moment was ik bijna continu ongesteld. Ik dacht dat het nog wel zou minderen maar na drie maanden ben ik dan toch maar naar de huisarts gegaan. Deze zei dat hij niet meer goed zat en dat mijn koperspiraal eruit gehaald moest worden. Op de vraag of ik het dan opnieuw wilde proberen heb ik hartelijk dankjewel gezegd. Je lichaam moet zo lang wennen aan die spiraal, dat ik het echt niet nog een keer wilde proberen. Hierna heb ik een Implanon gehad, maar helaas bleef ik hierbij ook alleen maar ongesteld. Nu ben ik weer terug bij af en slik ik de pil weer.
Ik heb al vaak grappend tegen mijn huisarts gezegd hoe oneerlijk het is dat wij vrouwen maar aan de anticonceptie moeten haha. Maar goed dat was mijn ervaring. Leuk artikel trouwens!

Janneke -

De enige optie is het zeker niet. Naast condoom en vrouwencondoom ook een pessarium. periodieke onthouding kan link zijn maar wel bruikbaar als het niet zo’n probleem is als je per ongeluk zwanger zou raken.
Koperspiraal werkt verhogend op het koperniveau in je lichaam en verlagend op het zink. pil ontregelt je hypofyse, verhoogt het cortisol, bevordert oestrogeendominantie en zorgt voor verlies van belangrijke vitaminen en mineralen, zoals zink, vitamine B en magnesium.

Tessa van Aspert -

Fijn zo’n artikel! Heb je nu nog (wel eens) last acné? Of is dat weer weggetrokken sinds je het koperspiraaltje hebt? Sinds ik een mirena spiraal heb, merk ik dat ik weer extra last heb van acné…

Tessa -

Fijn zo’n artikel! Heb je nu nog (wel eens) last acné? Of is dat weer weggetrokken sinds je het koperspiraaltje hebt? Sinds ik een mirena spiraal heb, merk ik dat ik weer extra last heb van acné…

PS. Zou je mijn vorige reactie willen verwijderen? (Achternaam stond erbij..)

Céline -

Ik had eerst een Mirena en had veel last van acné. Nu heb ik een koperspiraaltje en is mijn huid helemaal perfect ben er heel blij mee. Ik heb ook de eerste maand veel bloedverlies gehad maar nu heb ik weer een gewone cyclus met ook wel 7 dagen ongesteldheid.

Maaike -

Leuk om iets over het koperspiraal te lezen, je hoort er inderdaad weinig van, helaas. Ik heb er sinds vier jaar een en ik wilde dat ik het jaren eerder had gedaan, ik vind het ideaal! Van het plaatsen voelde ik vrijwel niets, ik heb er daarna ook geen last van gehad. Mijn menstruaties zijn ietsje langer geworden en ik heb heel soms wat kramp, maar het stelt nog steeds heel weinig voor (nu moet ik zeggen dat ik er sowieso altijd al heel weinig last van had). En ik heb er eentje die tien jaar kan blijven zitten, dus dat is helemaal prettig. Ik ben ook heel blij dat ik mijn gewone cyclus heb en geen extra hormonen in mijn lichaam krijg.
Sinds kort gebruik ik ook de menstruatiecup en tot nu toe vind ik het een prima combinatie :).
Al met al ben ik dus (ook) heel enthousiast over het koperspiraal!

Claire -

Mij is afgeraden de koperspiraal te nemen. Sterker nog, de gynaecoloog had hem niet willen zetten in mijn geval ivm een zeer heftige menstruatie (ik kwam ermee in het ziekenhuis terecht, niet echt handig). Wat ik me afvraag is of er ook ervaringen zijn met de pil die bestaat uit lichaamseigen oestrogenen?

Nora -

Wat fijn dat je een anticonceptiemiddel hebt gevonden dat goed voor je werkt! Ik vind het altijd heel boeiend om dit soort artikelen op blogs te lezen omdat ieders ervaring zo ontzettend verschilt.
Zelf ben ik heel blij met mijn pil, want mijn natuurlijke cyclus was, mede door mijn PCOS, echt een ramp, zowel wat humeurschommelingen als acné e.d. betrof. Ik heb er wel heel lang over getwijfeld voor ik weer aan de hormonen ging, voornamelijk door de verhoogde kans op bloedstollingsproblemen (die in mijn geval nog groter is, omdat ik niet aan een tweede-generatiepil wilde), maar ik zit een stuk beter in mijn vel sinds ik de knoop heb doorgehakt! Ik ben overigens benieuwd naar een update over je ervaringen met de menstruatiecup! Zelf ben ik nog heel blij met die van mij, en vind het superleuk dat er steeds meer over wordt geschreven.

Roos -

Hai Nora,

Ik ook pcos en allerlei klachten door de pcos. Geen cyclus, acne en aankomen van lucht of de gedachte aan koolhydraten.. want eten doe ik ze haast niet… twijfel enorm om weer aan de pil te beginnen. Ben bang dat het niet helpt en ik de boel dan nog verder uit balans breng. Fijn jou positieve ervaring te lezen. Mag ik vragen welke pil je gebruikt?

Alicia -

Hoi Roos. Ik heb ook pcos. Sinds ik DCI supplementen slik zijn bijna alle klachten verdwenen en zo ook de pcos. Probeer hier is wat meer info van op te zoeken!

Janneke -

Nora. De pil overstemt wel de mannelijke hormonen door insulineresistentie die ten grondslag ligt aan de pcos, met oestrogeen maar doet niets aan de oorzaken. En de pil zorgt voor de uitstoot van vitaminen en mineralen en voor verhoging van het cortisol in je lichaam.

Lena -

Ik ben 20 en heb nu ongeveer 3 maande een koperspiraal, hier in België en zeker vanwege mijn jonge leeftijd raden ze dit ook vaak af. Ik koos voor geen hormonen vanwege migraine aanvallen, omdat mijn lichaam duidelijk niet goed reageert op teveel hormonen. Ik merk wel dat mijn lichaam tijd nodig heeft om aan te passen. En inderdaad mijn menstruatie is nu zeker 7 dagen en daarvoor 4. Toch voel ik mij beter in mijn vel. En ik hoop dat de menstruatie toch nog ligt afneemt.

Em -

Mijn huisarts vertelde me dat hij en vele huisartsen in Nederland, compleet verzorgde reizen hebben aangeboden gekregen door Mirena, in ruil om de Mirena-spriraal te promoten bij hun patiënten.
De farmaceutische industrie maakt regelmatig gebruik van cadeaus aan huisartsen, om deze artsen gunstig te stemmen, zodat ze hun medicijnen voor zullen schrijven aan hun patiënten.
Mijn huisarts vertelde me dat hij zich niet heeft laten beïnvloeden door de gekregen reis, maar dat hij goede resultaten heeft gezien bij het gebruik van Mirena.
Ik vind het eerlijk dat mijn huisarts open is over de praktijken, die de farmaceutische industrie toepast om hun medicijnen voorgeschreven te krijgen.
Mijn ervaring met Mirena was goed toen ik mijn eerste spiraal gebruikte. Geen menstruatie, hoofdpijnen en buikkrampen meer. Dat was zó ongelooflijk fijn.
Bij de tweede Mirena spiraal is er wat misgegaan. Ik kreeg enkele keren per week, heftige steken in mijn rechter lies, zodanig dat ik niet rechtop kon zitten of staan. Zo’n steek kreeg ik op een keer tijdens een autorit op de grote weg. Hoe ik mijn auto aan de kant gekregen heb, weet ik niet meer, maar ik heb toen na dat voorval de spiraal laten verwijderen. Er zijn meerdere vrouwen over de hele wereld die ook deze klacht hebben, maar vreemd genoeg wil Mirena niet reageren op wat de oorzaak van dit probleem is. Ik vind dat slecht. Voor mij geen Mirena meer.
Ik vind dat een fabrikant de wil moet hebben om klachten te onderzoeken en hun product te willen verbeteren.

C-tje -

Misschien een intieme vraag maar hoe werkt het spiraaltje in samenwerking met sex?
Voel je hem dan zitten? Voelt het anders dan zonder spiraal?

Willemijn -

Ik voel niks! Was ik ook ‘bang’ voor, maar nope, niets aan ‘t handje!

Julie -

Willemijn,
Ik ben zelf huisarts, en al jaren een trouwe lezeres van jullie blog(s). Ik vind het wat kort door de bocht om medische vooruitgang, waar jaren naar onderzocht en evidence based ontwikkelingen zijn, zo maar af te doen als ‘farmaceutische lobby’. Koperspiralen worden amper nog gestoken omdat ze echt veel bijwerkingen hebben, heftig bloedverlies elke maand of zelf regelmatiger is geen lachertje en kan serieuze implicaties hebben. Ik ben erg blij dat je een goede anticonceptie gevonden hebt en eentje die bij je past! Maar het staat buiten discussie dat mirena spiralen veel beter verdragen worden als je het gaat testen op grote groepen in vergelijking met koperspiraaltjes. Deze zijn daarom nu wat verouderd. Moest het even kwijt ;). Ik lees met veel plezier al jullie verdere artikelen zonder gemor!

Eva -

Hoi Julie,

Wat leuk dat je huisarts bent! Hoe staan jullie/jij tegenover spiraal en menstruatiecup? Nu mijn spiraal eruit moest twijfel ik over het plaatsen van een nieuwe. Ik ben bang dat de spiraal misschien toch door die cup verschuift, ookal hoort het niet zo te zijn.

Kim -

De Ladycomp… ook al heb ik hem niet heel lang kunnen gebruiken. De tijd dat ik hem gebruikt heb was ongelooflijk fijn!!

Renske -

Fijn dat het jou wel bevalt! Bij mij zat de spiraal zo ver naar achter dat als ik hard zou hoesten dat ie er via m’n keel uit zou vliegen.

Grapje natuurlijk. De gynaecoloog die hem eruit haalde vertelde dat ie op de juiste plek moet zitten om te kunnen werken, en dat het bij het plaatsen al verkeerd is gegaan. Best schrikken na 9 maanden dat ding te hebben gehad.

Voor mij niet meer dus, ik gebruik nu de NUVA ring en wil nooit meer anders! Ik ken niemand die deze methode ook gebruikt, maar ik ben er zo blij mee. Alles zelf in de hand (plaatsen, verwijderen, even 3 maanden niks) en de hormonen schijnen alleen plaatselijk te werken. Ik merk er in iedergeval niks van.

Dus als je over 4 jaar toch iets anders wilt proberen raad ik je de ring zeker aan!

XX -

Ik heb ook een tijdje de NUVA-ring gebruikt maar werd daar door mijn huisarts vanaf gehaald vanwege het verhoogde risico op trombose die deze vorm van anticonceptie geeft. Verder vond ik dit ook een fijne anticonceptie!

Malek -

Ik heb ook een koperspiraal na zwangerschap. Ik mag helaas geen hormonale anticonceptie meer. Dus dan blijven er condooms en koperspiraal over. Ik zit nu ook nog in de fase van ‘ik geef het nog één maand de tijd’. Echt vreselijke bloedingen en krampen. Die had ik nog nooit voordat ik zwanger werd.

Maar tsja.. als dit het niet is.. dan blijft er helaas weinig over…

Janneke -

Zeker niet het enige wat overblijft want ook nog een pessarium. Heb hem zelf. Vond het wel meevallen in het gebruik. Vond want relatie lukt toch niet meer.

Alexandra -

Ik heb er ook één! (Koperspiraal). Nu bijna 2 jaar. Het zetten vond ik zeer pijnlijk en het eerste jaar moest mijn lichaam er heeel erg aan wennen, zwaar en lang ongesteld. Daarna werd mijn menstruatie zoals in mijn tienerjaren, altijd een cyclus van 30 dagen, 5 dagen ongesteld, waarvan twee licht en drie medium. Super blij mee dat ik heb volgehouden!

Tessa -

Ah ja fijn artikel dit! Zit al zo lang te twijfelen over een koperspiraaltje. Ergens vind ik het nog steeds wel een beetje oneerlijk hoe vrouwen vooral aan de anticonceptie moeten/gaan (behalve condooms natuurlijk) in het geval van een langere/vaste partner. Hopelijk komt er in de toekomst een anticonceptiemethode voor mannen die niet definitief is, zoals sterilisatie, maar wel voor langdurige veilige seks (op het gebied van zwangerschappen) kan zorgen :)

Amélie -

Misschien een rare vraag maar kan je de menstruatie met een koperspiraal ook regelen? Ik wil dat namelijk zelf kunnen regelen zodat ik niet op werkreizen en in vakanties ongesteld ben (ik ben lang en zwaar ongesteld). Daarom ben ik nog steeds aan de pil en die slik ik altijd door tot ik een doorbraakbloeding krijg na 3 strips. Moet ik weg dan stop ik soms eerder om het zo te plannen dat ik eerder ongesteld word.

Willemijn -

Nee dat kan niet. Met een koperspiraal heb je een natuurlijke cyclus. :-)

Janneke -

Zware of langdurige menstruatie heeft te maken met zaken als oestrogeendominantie en tekorten aan voedingsstoffen . Is best wat aan te doen. Pil bevordert oestrogeendominantie en uitstoot van vitaminen en mineralen, zoals zink, vitamine B en magnesium.

Merel -

Wat een fijn artikel om te lezen, Willemijn! Fijn dat je ervaring deelt!

Ik zal ook even snel wat van mijn ervaring delen voor wie het leest!
Na een jaar of 3 de pil geprobeerd te hebben in verschillende soorten, besloot ik zelf te stoppen met hormonen door bijwerkingen. Eerst was de bedoeling over te gaan op iets anders, maar doordat het me zo goed beviel gewoon alleen condooms te gebruiken, had ik er al snel helemaal geen behoefte meer aan. Nu ben ik een beetje van mening dat ik liever niet iets artificieels in mijn lijf stop.
Deze zomer kwam ik iets tegen wat voor mij nog onbekend was, namelijk FAM. Oftewel, Fertility Awareness Method. Heel in het kort zijn dit methodes waarbij je op basis van je lichaamstemperatuur en afscheiding kunt bepalen of je op dat moment wél of niet vruchtbaar bent. Zo kun je dus elke cyclus in de onvruchtbare periode zonder enig anticonceptiemiddel seks hebben.
Het kost wat tijd om te leren (ik ben nu zelf sinds september bezig en nog steeds niet helemaal uitgeleerd) maar ik ben ontzettend blij dat ik dit tegen gekomen ben.
De methode die ik gebruik heet Sensiplan en is veel onderzocht en dus ook aantoonbaar heel effectief (net iets betrouwbaarder dan het condoom)!
Nu ben ik me heel bewust van wat zich afspeelt in mijn lichaam en dat maakt me heel tevreden :)

Zo, lang verhaal. Ik hoop dat iemand dit leest die er nog nooit over heeft gehoord, net als ik een aantal maanden geleden! Voor meer info kun je bijv. kijken op het YouTube kanaal FemmeHead!

Hester -

In het kader hiervan is dit artikel ook interessant: http://www.smarthealth.nl/2017/11/22/app-als-anticonceptiemiddel/ :)

Pearl -

Pas op, hoor, hoe noemen ze mensen die doen aan periodieke onthouding? Ouders!

Rosalie -

Wat interessant dat de koperspiraal niet de default spiraal is. Ik zou juist denken dat geen hormonen voorkeur heeft boven hormonen. Bovendien klinkt het mij niet gezond om niet meer ongesteld te zijn. Ik heb de koperspiraal ongeveer 3 jaar. Ik wilde geen extra hormonen meer in mijn lijf nadat ik ingeleid was. Na een maanden wat kramp merk ik er niks van. Ik gebruik ook de menstruatie cup. Dat vond ik in het begin ook eng. Was bang dat ik de sipraal er uit zou zuigen.

Mandy -

Over die touwtjes extra kort afknippen, mijn huisarts kon daardoor de spiraal niet verwijderen. De gynaecoloog overigens ook niet, waardoor ik welkom was op de poli van het ziekenhuis.. wel iets om ook over na te denken :(.

Annick -

Deels herkenbaar…. mijn HA kon de touwtjes ook niet meer vinden! De gyn gelukkig wel, was wel een duur geintje.

Wat betreft het verwijderen op zich Willemijn, stelt niks voor! ( ik vond plaatsen ook hel)

Amber -

Vorig jaar een koperspiraal laten zetten omdat ik van de hormonen af wilde omdat ik er niet tegen kan. Vond het zetten echt mega meevallen. Alleen 2 maanden later werd ik niet meer ongesteld lichte paniek natuurlijk dus deed een zwangerschapstest en die was gelukkig negatief. Maar een maand later was ik nog niet ongesteld dus weer een test gedaan. En ja hoor, zwanger. Ik helemaal in paniek want ik ben erg jong en chronisch ziek van een vrij heftige spierziekte met een kans van 50% dat ik het overdraag. Dus we hebben besloten als ik ooit kinderen wil we dit doormiddel van ivf gaan doen en dat ze van te voren ga kijken welke eitjes de ziekte niet dragen. Ik naar de huisarts en ze heeft een echo gemaakt en ja hoor zwanger van 2 kindjes. Spiraaltje zat nog goed maar toch zwanger. Ik zat bij de 0, ..% procent die zwanger word door de spiraal heen. Uiteindelijk dus besloten de kindjes te laten weghalen. Voor mij nooit meer een spiraal!

Merel -

Dat is flink heftig! Heel naar ook dat je net bij die hele kleine groep mensen hoort die wél zwanger worden.
Goed dat je toch een keuze hebt kunnen maken waar jij en je partner je goed bij voelen!

Willemijn -

Oef jeetje wat heftig :(

Tessa -

Dat zal wel een schok geweest zijn zeg, het is ook zo’n kleine kans..

Margje -

Ik heb in maart vorig jaar een implanon (hormoonstaafje) laten plaatsen. Ik ben nu heel tevreden maar heb na een maand of 3 overwogen hem weer te laten verwijderen. Ik was meer wel ongesteld dan niet. 3 weken wel en met geluk 1 of 2 weken niet. Heb het nog een tijdje aangekeken en langzaam werd het beter en werd ik minder lang ongesteld. Nu bijna een jaar verder nog maar eens in de 5 weken een paar dagen, wat weinig voorsteld.
Een spiraaltje werd mij ook aangeraden door de HA maar op één of andere manier vond ik dat enger dan het plaatsen van het staafje in mijn arm.
Ik ben hier uiteindelijk heel tevreden over en heb geen last van de hormonen.

Bianca -

Hoi! Ik ben ook heel tevreden over mijn koperspiraaltje! Ook wat heftiger ongesteld en ook 7dagen waarvan de eerste en laatste niet veel voorsteld. Heb hem bij Centrum Seksuele Gezondheid Noord Nederland laten plaatsen! Zo gepiept en deze kan 10 jaar blijven zitten!

Geralda -

Hier de Mirena ( om andere redenen dan AC ) en deze bevalt tot nu toe heel goed.
En dat is best bijzonder, want tot nu toe heeft alle andere hormoonhoudende medicatie zoals de pil in verschillende soorten en zwaartes altijd een hele negatieve invloed op mijn psyche gehad, echt depressief werd ik er van.
Met het plaatsen van de Mirena was ik hier ook bang voor en had met mezelf afgesproken dat zodra ik ook maar enigszins een sombere stemming zou merken, ik ‘m er uit zou laten halen.
Gelukkig blijkt dit niet nodig, o.i.v. de Mirena voel ik me mentaal zelfs stabieler, minder last van stemmingswisselingen etc.
Ook hier sinds kort i.c.m. de menstruatiecup ( ik menstrueer wel gewoon bij de Mirena ), ideaal!

Odile -

Wat fijn dat de koperspiraal in combinatie met de menstruatiecup voor jou zo goed werkt! Ik heb ook ervaring met de koperspiraal en het zetten vind ik vergelijkend met hoe jij het beschrijft. Ik wilde vanwege depressies geen hormonen meer en dus was – ondanks al hevige menstruaties – dit de beste oplossing. Ik bloedde echter zo erg en lang dat ik niet eens normaal naar mijn werk kon en kwam heel veel aan (10 kg in 4 maanden tijd). Ondanks dat het laatste geen bijwerking schijnt te zijn was het heel opvallend omdat ik normaliter nooit zo snel zo veel aan kwam en kom. Ik heb hem na een halfjaar laten verwijderen. Nu moet ik weer aan de anticonceptie maar ik heb echt even geen idee welke het beste is voor mij. Lastig hoor!

Claire -

Ik heb sinds een week de Kyleena spiraal. Deze bevat ongeveer de helft minder hormonen dan de Mirena. Ik wilde geen koperspiraal omdat ik zonder anticonceptie al hevige menstruaties heb. Ben erg benieuwd naar de Kyleena! Misschien een tip als je geen koper wilt en ook bang bent voor de hormonen in Mirena.

Iloon -

Inmiddels meer dan 5 jaar geleden de T-safe laten plaatsen ondanks dat de dokter ook in mijn geval hier niet zelf mee kwam. Lang leve internet! Ik ben er heel blij mee en ben gewoon lekker mezelf. Bij mij deed het plaatsen echt even 10 seconden enorm pijn… Nu ben ik benieuwd hoe het voelt als deze wordt verwijderd… Je hoeft dit spiraaltje niet over 4 jaar te laten verwijderen, maar kan tot zelfs 10 jaar meegaan als je dat zou willen :-).

Estra -

Hier ook een koperspiraal fan! Het laten plaatsen is echt even heftig en daarna is het even wennen, maar het zeker waard! Heb de spiraal 3 jaar in gehad en hem eruit laten halen toen we onze kinderwens kregen. Het eruit halen is lang niet zo vervelend als erin zetten! Als ik straks bevallen ben, laat ik zeker weer een koperspiraal plaatsen! Geen hormonen meer voor mij

Iloon -

Het er uit halen is dus minder erg? Wat fijn te horen zeg! Ik zie er namelijk best even tegenop 😉

Nathalie -

Het eruit halen van mijn mirena was echt in 2 seconden gepiept, en niks van gevoeld! Echt een schijntje in vergelijking met plaatsen 😉

Martine -

Ja, inderdaad, het eruit halen voel je niets van (in tegenstelling tot het plaatsen) :-)

Diana -

Ik ben ook erg tevreden met mijn koperspiraal ( T-safe ) De huisarts had me in eerste instantie de Mirena aangeraden. En ik heb dat eigenlijk klakkeloos aangenomen, omdat volgens hem ‘iedereen’ een mirena nam. Ik heb eerst 3 (!) mirena’s gehad maar mijn baarmoeder wil ze d’r steeds uitwerken, dus elke keer na een maand of wat zakte ‘ie naar beneden..
Uiteindelijk in overleg met de gynaecoloog voor een T-safe gekozen, en ben er nog altijd blij mee! Ben wel heviger ongesteld maar dat neem ik voor lief.

T -

Ik ben tot 2 keer toe zwanger geraakt ondanks juist pil gebruik (niet vergeten, vaste tijden, geen medicatie ect.). De eerste keer was ik 17 jaar. Het hartje bleek niet te kloppen tijdens de eerste echo dus een curretage volgde. Nog voordat de eerste echo plaats vond waren mijn toenmalige vriend en ik uit elkaar gegaan maar het kindje was zeker welkom geweest bij mij. Na een tijdje ben ik overgestapt op een mirena spiraal. Ik was niet meer seksueel actief, maar toch voelde ik me niet meer fijn bij de pil. Helaas heb ik deze er na bijna een half jaar uit laten halen. Ik had enorme pijn en ik voelde hem zitten als ik recht op een stoel zat of veel moest bukken. Uiteindelijk tóch weer aan de pil gegaan omdat ik mijn huidige vriend had leren kennen en ik niet zonder anti conceptie door het leven wou maar ook niks anders goed voelde op dat moment. En hoe groot is nou de kans dat het 2 keer zou gebeuren… Tot we er na zo’n 1,5 jaar achter kwamen dat ik al 15 weken in verwachting was. Die eerste maanden zwangerschap werd ik gewoon ongesteld door de pil maar doordat ik om de zoveel dagen last had van misselijkheid uiteindelijk toch naar de huisarts gegaan. Weer een zwangerschap door de pil heen kwam geen moment in me op, heb zelfs bloed laten prikken om te kijken of ik een traag werkende schildklier had of iets dergelijks. Toen we wisten van de zwangerschap zijn we gaan samen wonen en inmiddels hebben we een rondrennende zoon van 1,5 jaar. Tussendoor waren condooms aan de orde maar nu ben ik zelfs (gepland) in verwachting van een tweede kindje die we in april verwachten. Hoewel we het anders hadden gepland, zijn we dol gelukkig met elkaar. Maar die pil komt er nu écht niet meer in bij mij 😉 Wie weet ga ik dit eens overwegen. Een derde kindje zie ik in de toekomst wel voor me, maar zeker niet binnen een korte periode dus dan zijn condooms ook wel een dingetje.

Kristine -

Ik heb in juni mijn spiraaltje laten zetten, na lang uitstellen omdat ik het toch behoorlijk eng vond, en ben nog steeds erg blij dat ik de stap genomen heb! Mijn huisarts raadde me juist een koperspiraal aan in eerste instantie, omdat ik na jarenlang de pil van de grote hoeveelheid hormonen af wilde, maar na verder doorpraten voor een hormoonspiraal gekozen omdat ik al een hele heftige menstruatie had met veel klachten (3 dagen echt ziek). Niet voor de Mirena maar voor de Kyleena, een kleinere variant die zowel letterlijk kleiner is qua formaat en ook een veel lagere dosis hormonen heeft dan de Mirena, speciaal voor vrouwen die nog nooit bevallen zijn. In het begin ook veel last gehad van krampen en bloedingen maar nu is mijn lichaam er inderdaad goed aan gewend. Wel voel ik m’n eisprong veel duidelijker/pijnlijker, dat had ik eerst niet zo.
Maar! Al met al, ontzettend blij met m’n keuze, nooit meer terug naar de pil :)

Emily -

Ik heb voor een jaar de Mirena gehad. Plaatsen vond ik geen pretje maar daarna ging het een maand of 3 goed. Daarna werd ik ongesteld, dat duurde 2 weken en dan 2 weken steeds een beetje. En wanneer dat dan eindelijk voorbij was, was ik zo’n 1.5 – 2 weken niet ongesteld en dan begon het weer van vooraf aan. Heb er pillen voor gehad maar die hielpen niet. Dokter denkt dat ik waarschijnlijk te weinig vrouwelijk hormoon aanmaak in mijn baarmoeder en dat het daardoor kwam. Dus na een jaar heb ik hem eruit laten halen (dat voelt een beetje vreemd maar niet pijnlijk) en nu alweer ruim een halfjaar aan de pil. Blij dat ik de keuze heb gemaakt om hem te laten verwijderen, al vond ik het wel jammer dat het voor mij niets was!

Lotte -

Hier een mede-koperspiraal-gebruikster :)
Ik heb hem nu twee jaar, mijn koperspiraal was de allereerste die mijn huisarts plaatste in zijn carrière maar hij vond het juist super dat ik zo bewust nadacht over wat ik in mijn lijf liet plaatsen en stimuleerde het alleen maar.

Het schijnt vaak voor te komen dat mensen hem binnen 3 maanden laten verwijderen, dit inderdaad doordat ze hun lijf de kans niet goed geven er aan te wennen. Ik ben inderdaad zelf ook blij dat ik dit wel gedaan heb. Zie het ongesteld zijn ook wel als iets natuurlijks en ben blij dat mijn lijf ‘werkt’ iedere maand!

Kleine kanttekening nog: Volgens mij is het er uit halen pas over een jaar of 9 aan de orde… aangezien de koperspiraal 10 jaar mag blijven zitten, de T-Safe in ieder geval! Tenzij je over 4 jaar natuurlijk opnieuw een mini-Wil of mini-Jur in de planning hebt, hihi 😉

Willemijn -

Ah leuk om te lezen dat nog iemand hier tevreden is! Ik was zo enorm afgeschrokken door de negatieve verhalen op internet, maar ben blij dat ik het toch geprobeerd heb. Ik weet even niet welke ik heb, maar die van mij is 5 jaar ‘houdbaar’. Daar zit nog verschil tussen blijkbaar.

Keleigh -

Hoi Willemijn,
Wat onwijs fijn dit artikel. Ik heb zelf op 29 november een koperspiraal laten zetten. Jarenlang aan de prikpil geweest maar vanwege toekomstig kinderwens en de 3 jaar uitwerking van de prikpil moest ik hiermee Stoppen. Verschillende pillen gehad maar een en al drama met de hormonen. In overleg met gyneacoloog besloten de koperspiraal een kans te geven. Nu anderhalve maand een koperspiraal. Plaatsing was heftig en dagen daarna buikkrampen maar verder ging het weet helemaal prima. Helaas na anderhalve maand enorm helse pijn. Vergrootte Cyste op de eierstok :(. Kan niet van de spiraal komen gelukkig maar dus nog geen eerste menstruatie gehad en nog niet echt definitief een gevoel of besluit kunnen nemen of de koperspiraal een blijvertje is. Fijn om dan even jou ervaring te lezen en te lezen dat we dus nog eigenlijk moeten doorzetten! 😉

Eline -

Een vriendin van mij had ook een koperspiraal. Alleen bleek zij super vruchtbaar te zijn want ze werd toch zwanger, van een tweeling! De embryotjes hebben het verwijderen van het spiraaltje overleefd en ondertussen zijn de 2 scheetjes al bijna anderhalf jaar oud (En is zij heel gelukkig met hen).

Koperspiraaltje lijkt me inderdaad wel heel fijn omdat je niet met die hormonen zit. Misschien moet ik daar maar voor gaan na mijn hormoon spiraal. Dat mijn vriendin toch zwanger is geworden vind ik zo erg nog niet. Dit zou voor mij dan zijn dat de natuur het echt wel wilt.

Had je buiten 2 dagen langer menstrueren geen andere bijwerkingen meer uiteindelijk? Daarmee bedoel ik, jullie schreven bij het stoppen met de pil dat jullie lichaam terug echt van jullie voelt. Is dat nu ook zo? Daar ben ik namelijk heel hard aan toe…

Willemijn -

Ja ik voel me weer helemaal als toen ik me voelde zonder pil. Al mijn acne is weer verdwenen! Van de metale bijwerkingen had ik na 2 maanden pil slikken nog geen last, maar wel toen ik na 10 jaar stopte (voor mijn zwangerschap van Jelle). Nooit meer de pil voor mij in elk geval. :-)

LM -

Fijn dat je dit artikel geschreven hebt! Voor mij ook een goede timing. Ik krijg binnenkort een koperspiraal omdat ik een longembolie heb gekregen door de hormonen van de pil. Ik moet nu dus wel hormoonvrije anticonceptie. Ik kijk wel op tegen het zetten, maar dit artikel stelt me wel gerust.

Marjoleine -

Wat fijn dat ‘ie voor jou zo goed bevalt! Ik was een van de mensen bij wie de koperspiraal eruit werd getrokken door de menstruatiecup :’) Heb inmiddels de Mirena spiraal en die bevalt super goed! Maar die cup… Die laat ik toch nog links liggen voorlopig!

Willemijn -

Ieeekkks! Mijn grote angst was dit. Klinkt zo naar!

Madelaine -

Ik zie dat veel mensen een koperspiraal en een Mirena door de war halen. Het zijn echt twee hele verschillende spiralen, als een Mirena niet voor je werkt betekent het niet dat een koperspiraal ook bagger is. Zelf ben ik heel ziek geworden door de Mirena, ik kan dus niet tegen die hormoonzooi. Ik ben nu al bijna een jaar aan het koperspiraal en vind het echt een geweldige uitkomst. Altijd mijn eigen cyclus, mijn menstruatie is niet erger geworden en geen baby’s! Wohoo! Ik heb de T-Safe trouwens, welke heb jij Willemijn?

Loes -

Heel interessant artikel dit! Ik heb zelf nu zo’n 4 maanden een Mirena en ben er tot nu toe enthousiast over. Een koperspiraal heb ik nooit echt overwogen, omdat ik het risico van een hevige menstruatie niet wilde lopen. En hahaha je ‘dirty jobs’ opmerking, te grappig. Je hebt wel gelijk!

Naomi -

Wat fijn om een keer een ervaring van de koperspiraal te lezen! je hoort haast alleen maar ervaringen met de mirena en ik ben juist nieuwsgierig naar de koperspiraal. Fijn dat dit voor jou werkt!

Madebyuna -

Grappig om te zien hoeveel reacties er altijd zijn als het om anticonceptie artikelen gaat! Ik heb zelf ook de koperspiraal gehad, na jaren de pil gebruikt te hebben. Wilde geen hormonen meer in mijn lichaam. Maar het was echt geen succes! Ik heb het op aanraden in het ziekenhuis laten zetten, uiteindelijk moest het 2x !! omdat ie niet goed zat. En daarna heb ik drie maanden lang de spiraal gevoeld als ik zat. Ik viel wel onwijs af, doordat ik geen hormonen meer nam (plus!), maar kreeg onwijs acne (dubbele min!!) dus heb er toen ervoor gekozen het toch te laten verwijderen en weer aan de pil te gaan.

Echt zoals ze zeggen, bij ieder gaat het anders! Wel deden ze er bij mij totaal niet moeilijk over dat ik een koperspiraal wilden..

Maryam -

Koperspiraal leek me het beste. Want 1) ik heb moeite met pillen slikken 2) ik ben een chaoot 3) ik wil geen hormonen. Mijn huisarts reageerde positief. Zetten was vervelend maar goed, ik had al een bevalling gehad dus erger kon het niet meer worden. Helaas bleef dat ding niet zitten, het zakte langzaam uit mijn baarmoeder met als resultaat: pijn. Na nog geen drie maanden ging de spiraal eruit. Erg jammer maar ik had gewoon pech. Erg fijn dat je er wel positief over bent!

Lise -

Zooo herkenbaar dat alle specialisten net doen alsof heftigere menstruatie zo erg is. Het is supernatuurlijk en voor mij geen probleem (mede dankzij het feit dat ik kan flexwerken.

Ik laat de spiraal over 3 weken in het ziekenhuis plaatsen bij de gynaecoloog.

Ikzelf wordt down van de anticonceptiepil en zie het als een opluchting wanneer ik er weer vanaf ben. Moest helaas ook weer aan de zwaardere pil wegens voortijdige bloedingen.

Heel erg benieuwd naar de uitwerking van de koperspiraal, fijn om eens een positief artikel hierover te lezen (!).

Jorinde -

Wat fijn om je ervaring er mee te lezen. Van vriendinnen hoor ik ook hele verschillende verhalen, het verschilt echt per vrouw. Ik tik bijna de 10 jaar aan met de pil en vind dat toch best heftig. Toch ben ik nog niet helemaal uit over een goed (evt hormoon vrij) alternatief.

Tea -

Ik twijfel steeds meer over een koperspiraal of niet, en al helemaal door je artikel nu. Ik ga niet zo lekker op de pil en wil daarom eigenlijk geen hormonen, maar vind een spiraal ook heftig voor vier jaar op de een of andere manier.

Jorien -

Wat fijn dat de koperspiraal zo goed werkt voor jou! Ik heb een jaar geleden een Mirena laten plaatsen, maar dit was helaas echt horror… Hij was waarschijnlijk verkeerd geplaatst, waardoor ik de haken constant voelde trekken aan de binnenkant. Ik wilde het, zoals jij, ook een paar maanden de kans geven in de hoop dat het weg zou trekken, maar dit gebeurde helaas niet. Ik heb hem er na een half jaar uit laten halen, maar dit waren verschrikkelijke maanden met constante pijn… Het is echter wel een ideale oplossing (mits hij goed geplaatst wordt :p) dus misschien durf ik het in de toekomst nog een keer aan. Maar voorlopig nog even niet 😅

Willemijn -

Oeh wat naar zeg! :O

Eva -

Ik heb een mirena spiraal en ik moet eerlijk toegeven dat ik het heerlijk vind dat ik al 2 jaar niet meer ongesteld ben! Had daarvoor een mirena spiraal maar ik werd zo hevig ongesteld dat ik altijd wel doorlekte..

Eva -

Ik bedoelde ik had daarvoor een koper spiraal!

jose -

Hahahaha ik vond de zin op het einde ‘verstand op nul’ niet echt verstandig wanneer je het hebt over anticonceptie… 😛 Maar ik snap waar je heen wilt. Heel interessant artikel!

Willemijn -

Hahaha! Het gaat puur om het moment van het laten zetten he 😉

marije -

Ik ben een half jaar geleden gestopt met mijn pil en ik vind het echt een verademing. Mijn gynaecoloog raadde ook een koper spiraal aan mocht ik toch weer aan de anti conceptie willen.

Ellen -

Ik ben al sinds mijn 13-14jr al aan de pil (nu 24jr). In eerste instantie de Diane pil, toen aan microgynon, (geen succes), en na nog wat wisselingen nu de Yasmin. Ik ben al vroeg aan de pil gegaan voor acné en zodra ik nu op een lichte pil overstap zoals de microgynon dan sta ik weer helemaal onder :( Ergens zou ik graag overstappen op een spiraaltje. Geen omkijken meer naar of ik iedere avond wel die pil inneem, maar toch ben ik huiverig of ik niet weer Acne krijg in mijn hele gezicht. Nu heb ik het alleen op mijn kaaklijn, en hoewel ik dat ook verschrikkelijk vindt ik kan nu wel zelf regelen wanneer ik ongesteld wordt. Het is zo lastig, soms had ik liever gehad dat ze anticonceptie voor de man hadden bedacht haha.

Milou -

Ik moet over een paar maanden ook weer aan anticonceptie denken en ik heb gewoon géén idee wat ik wil. Na geboorte F. de minipil geslikt (ivm borstvoeding) maar die heb ik na een week de prullenbak in gemikt, zo weinig hormonen maar al zoveel symptomen en ongemakken. Dus ik denk dat een koper spiraal een goede optie is, fijn om jouw ervaringen te lezen.

Willemijn -

Huisartsen en gyneacologen adviseren vaak wel pas na 4 maanden een spiraal te laten plaatsen omdat voor die tijd je baarmoeder nog aan het herstellen is en wat weker is. In de tussentijd zou je, indien nodig, dus misschien een andere vorm nog even moeten gebruiken. :-)

Judith Verheij -

Goed artikel! Wat ben ik blij met mijn old skool, no nonsense huisarts.
Ik was 17 toen hij mij de koperspiraal aanraadde. Ik had al 2 verschillende pillen geprobeerd, en een mislukte implanon (hai mooi litteken, de chirurg heeft hem er uiteindelijk uit moeten halen!).

Ik heb de T-safe spiraal. Hij is dus gezet met 17 jaar oud, zonder dat ik ongesteld was, en dat ging helemaal prima! Ik heb twee dagen kramp gehad, en de eerste twee ongesteldheden waren wat kutter. Maar nu ben ik eind 20, en ik heb er zo veel plezier van! Ik kan het iedereen aanraden! Zeker op jongere leeftijd :), nooit meer gedoe met pillen vergeten.

Anne -

Fijn dat het bij jou zo goed heeft uitgepakt. Zo zie je maar, elk lichaam is anders.
Bij mij werd mijn, normaal 5 dagen lange, menstruatie zoveel heftiger en langer dat ik praktisch niet meer naar buiten kon. Echt, ik lekte constant door tot aan mijn bovenkleding (bah😉) en voelde me hondsberoerd. Ik heb het ruim 5 maanden de tijd gegeven. Eenmaal er uit was mijn menstruatie zo weer back to normal.
Inmiddels is ons gezin compleet en vond mijn man dat het zijn beurt was, ook handig. Wel heeft hij heel overtuigend moeten zijn want de huisarts vond hem eigenlijk aan de jonge kant…

Willemijn -

Nooo! Wat een ramp! :( Als ie bij mij over 4 jaar er uit gaat is het ook mijn mans beurt. Vind ik echt een heel fijn idee!

Sarah -

Koperspiraal kan 10 jaar blijven zitten in tegenstelling tot mirena (5jaar)

Nog een voordeel!

Martine -

Ik heb geloof ongeveer 20 jaar de koperspiraal gehad.
Ik heb ‘m al vroeg laten zetten, ik was een jaar of 21, omdat ik continue de pil vergat (niet echt handig wanneer je in een relatie zit 😉 ).
Het was toen even een dingetje omdat het normaal gesproken niet werd geplaatst bij vrouwen die nog niet zwanger waren geweest maar uiteindelijk heb ik geen enkel probleem gehad.
Gedurende de tijd dat ik de koperspiraal had, is de Mirena ontwikkelt.
En toen ik weer het koper spiraaltje moest laten vervangen, werd die ook echt aangeraden.
Nou, dat heb ik geweten.
Ik werd emotioneel, voelde mij niet goed in mijn vel etc etc…..
Dus die heb ik na 2 jaar laten verwijderen.
Aangezien mijn vriend zich toen heeft laten steriliseren hoef ik nu niets meer te gebruiken.
Maar ook ik heb het idee dat het koperspiraaltje tegenwoordig vooral wordt afgeraden en dat de artsen vooral de Mirena proberen te verkopen.
Terwijl het, voor mij tenminste, zoveel vervelende bijwerkingen heeft.
Fijn voor jou Willemijn dat het koperspiraaltje uiteindelijk zo’n goede keus is gebleken.

D -

Ik heb inmiddels ruim vier jaar mijn T-Safe, en die kan 10 jaar blijven zitten. Ik vond het plaatsen verschrikkelijk (ik heb geen kinderen en mijn baarmoeder reageerde ongebruikelijk heftig zei de gynaecoloog) en het eerste jaar was mijn menstruatie inderdaad zwaarder en langer dan gebruikelijk. Maar ik heb er geen moment spijt van gehad, ik voel me zoveel beter zonder hormonen! Fijn dat je hier een positief artikel aan wijdt, als je googlet op ervaringen met de koperspiraal is het vaak voornamelijk kommer en kwel, terwijl het voor veel mensen ook positief is (Maar die posten dat dan weer minder vaak online denk ik).
Groetjes, D

Isabelle -

Wat fijn dat je zulke goede ervaringen hebt met de koperspiraal! Ik wil (als huisarts) wel graag op een paar dingen reageren:
– juist doordat vrouwen steeds vaker anticonceptie zonder hormonen willen, komt het koperspiraal weer meer ter sprake. Het is echter wel zo dat je de mogelijkheid van meer/langer last van je menstruatie dan soms voor lief moet nemen. Daarom is een uitgebreid voorbereidend gesprek zo belangrijk!
– ook bij de Mirena-gebruiksters is er een groep van ongeveer 20% vrouwen die continu last heeft van doorbraakbloedingen en spotting (ook na de wen periode); zij worden dus “gek” van het onvoorspelbare bloedverlies ipv dat ze niet meer menstrueren….ik vertel dit altijd tijdens het voorlichtingsgesprek, want je zal maar net tot die pechvogels behoren…
– wij worden nagenoeg nooit meer benaderd door de farmaceutische industrie voor reclame praat; sponsoring door de industrie is tegenwoordig ook verboden en als er nascholing gegeven wordt met ondersteuning door de farmaceutische industrie moet dit heel duidelijk vermeld staan, zodat je weet dat ze voor eigen parochie prediken…

Ik wens iedereen heel veel succes met het maken van de soms moeilijke keuze!

Willemijn -

Bedankt voor je toevoegingen! :-) Heel fijn! Ik kan me ook voorstellen dat het als zorgverlener heel moeilijk adviseren is. Er zijn zo veel verschillende vrouwen, ze zijn ook nog eens heel kritisch tegenwoordig en iedereen reageert anders natuurlijk op anticonceptie. Lastig lijkt me dat!

Puck Christine -

Ik ben ook absoluut een voorstander van hormoonvrije anticonceptie. Ik heb zelf de gynefix (kleine koperspiraal) geprobeerd ivm een kleine baarmoeder, maar helaas werd mijn menstruatie zo erg dat ik op een gegeven moment zeven dagen in de maand niét ongesteld was. De rest wel. Daarbij had ik deze zeven dagen ook continu krampen. Na een half jaar besloot ik hem eruit te laten halen. Nu heb ik (helaas) een hormoonspiraal, maar wel een met minder hormonen (Kyleena)

Diya -

Ik heb nu precies hetzelfde met de koperspiraal! De best heftige menstruatie en maar een paar dagen in de maand dat ik niet menstrueer, verder bijna de hele maand ‘spotting’.. Heb het in de zomer laten zetten. Overweeg ook over te stappen op de Kyleena, heb je daar geen last meer van spotting/doorbraakbloedingen?

femketje -

ik vind het nog steeds een eng idee, zo’n spiraaltje in je lijf. Ik ben nu (voor de 2e keer in life) gestopt met de pil.. ongeveer 3 maanden nu en ik kan niet gelukkiger zijn zonder al die troep in mijn lijf :)

Merel -

Wat fijn! Ik ben daar ook zo blij mee!
Ik had net zelf al een reactie geplaatst met een verhaaltje over wat ik zelf doe, maar dacht; ik reageer toch even op je!
Heb je wel eens gehoord van Sensiplan? Of FAM (Fertility Awareness Method)? Het is echt geweldig als je liever helemaal zonder enige vorm van anticonceptie zit en bijvoorbeeld wel een relatie hebt of seks wilt hebben (of gewoon om gezondheidsredenen overigens).
Hierbij kun je door middel van bijhouden van je lichaamstemperatuur en afscheiding weten of je vruchtbaar bent!

Amélie -

De meeste berichten die ik hier over lees, geven aan dat beiden zeer onbetrouwbaar zijn dus als je echt niet zwanger wil worden zou ik dat niet aanraden.

Willemijn -

Ja ik ken het! Dat wilde ik eigenlijk heel graag, maar ik slaap helaas niet het aantal uren achter elkaar dat nodig is met die nachtbrakers van mij. Meh haha!

Lien -

Hier ook een tevreden klant van een Koperspiraal. Echter wel kans 1 op 100 dat je toch zwanger raakt, omdat er wel een eisprong is. Weet ik uit ervaring, we hebben nu een gezond zoontje van 6 maanden 😊…Dacht altijd dat het broodje aap verhalen waren , maar het kan dus echt . Wel belangrijk om te realiseren dat je dat ‘ risico’ accepteert als je voor een koper i.p.v. mirena spiraal gaat.

Anne -

Beetje aparte vraag misschien. Maar bleef die spiraal dan zitten tijdens je zwangerschap of haalde ze um eruit? Daar kan ik nergens informatie over vinden!

Jennifer -

Hi Anne,

De koperspiraal is een anticonceptie, je wordt er juist niet zwanger door. Ze heeft het pas na de tweede zwangerschap laten plaatsen. Als je een spiraal hebt maar je wel weer kinderen zou willen moet deze er juist eerst uit voordat dit weer kan.

Lien -

Bij mij hebben ze hem verwijderd, en was het daarna afwachten of de zwangerschap doorzette. Als de kans te groot is dat bij het verwijderen het vruchtje meekomt laten ze hem vaker zitten is mij verteld door de gyn, maar de zwangerschap is dan wel risicovoller.

Willemijn -

Aaiiii! Haha! Volgens mij is het hetzelfde risico als met de pil toch?

Anne -

@ Jennifer : Dat snap ik. Maar ik vroeg me af wat er gebeurt als je zwanger wordt met spiraal. Dat kan altijd gebeuren. Geen enkel voorbehoedsmiddel is 100 & veilig..

Lien -

Bij de pil heb je door de hormonen geen eisprong dus kans nog wel iets kleiner, maar naar mijn idee is geheelonthouding de enige 100% veilig methode, hahahah

marjolein -

Boeiend artikel, jammer van de vele typ- en grammaticale foutjes wel.

Naomi -

Beetje jammer van jouw fout opgebouwde zin

Syl -

Ik heb toen ik 17 was het mirena spiraaltje gekregen. Na 8 jaar, dus na mijn tweede spiraaltje weer terug gegaan naar de pil.
Ik ben 8 jaar niet ongesteld geweest, maar daarentegen heb ik wel 8 jaar heel veel buikpijn gehad bijna dagelijks. En tijdens de sex deed dat spiraaltje pijn, daarvoor niet en na het verwijderen ook nooit meer pijn gehad.
Voor mij nooit meer een spiraaltje….

Suzanne -

Ik heb nu vier maanden een implanon (anticonceptie staafje). Toevallig schreef ik er vandaag een blogpost over. Hier krijg je een hele lage dosis hormonen in je lichaam. Deze zijn heel geleidelijk en geen dosis op het moment dat je de pil slikt. Ook hier hoef je er niet aan te denken en kan de menstruatie ook anders gaan verlopen

Romy -

Zelf liet ik 4 jaar geleden een koperspiraal zetten (ai, ik moet hem bijna laten verwaren dus!) en ik ben daar nog altijd heel blij mee. Het plaatsen was inderdaad niet echt een pretje, maar ik ben blij dat het hormoonvrij is en dat ik er eigenlijk geen omkijken naar heb. Of nou ja, ik zal er dus dit jaar toch aan moeten geloven om weer dat bezoekje aan de gynaecoloog te brengen. Ik weet zeker dat ik weer een nieuwe koperspiraal ga laten plaatsen.

Kelly -

Heel interessant om te lezen! Ik merk dat de hormonen mij ook niet altijd goed doen. Maar voor nu is die overstap naar een koperspiraal nog iets te. Misschien iets voor over een paar jaar.

Lara -

Ik ben nu 22 en heb nooit enige vorm van anticonceptie gebruikt. Puur omdat ik geen hormonen wil slikken. Dan is een koperspiraal nog de enige optie, maar gezien ik standaard 7 dagen redelijk zwaar ongesteld ben wil ik het daar ook niet op wagen. Ik gebruik gewoon condooms en vermijd de vruchtbare week (voor de zekerheid) en dat is gelukkig nog nooit mis gegaan. Nee, ik ben blij op deze manier. en oja, dikke liefde voor de menstruatiecup, ik heb hem nu een jaar en vraag me oprecht af hoe ik ook zonder overleefd heb…

Janneke -

Condooms zijn ook anticonceptie hoor. Zware of langdurige menstruatie kan te maken hebben met oestrogeendominantie en tekorten aan voedingsstoffen. Zelf een pessarium.

IM -

Overigens vind ik de gedachte dat een arts/apotheek naast goede patiëntenzorg een ander motief zou hebben om een bepaalde behandeling aan te raden (Mirena boven koper spiraal) heel zorgelijk en zelfs een beetje kwalijk. Dat motiveerde me om onderstaande te verhelderen.

IM -

Mooi artikel, je beschrijft heel eerlijk en helder wat je overwegingen zijn!
ALs arts zou ik de koperspiraal ook niet snel aanraden, maar dat heeft niet met lobby van farmacie te maken. Hierbij dus mijn grootste bezwaren, niet om je de koperspiraal af te raden, maar wel om een volledig beeld te geven:
1. Als je erg heel strikt over nadenkt, en dit klinkt misschien heel hard, dan “pleeg je maandelijks abortus”. Er komt namelijk wel maandelijks een eisprong, en de zaadcel en eicel kunnen samensmelten, maar vervolgens wordt enkel de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder voorkomen. De vraag is hoe zwaar je hier aan tilt, voor veel mensen zal het geen probleem zijn.
2. Een ander nadeel is de kans op endometriose: meer menstrueren = meer bloed verliezen, niet alleen naar buiten, maar voor een klein deel ook naar binnen, naar de vrije buikholte. Wanneer endometriose toeneemt, kunnen de volgende menstruaties pijnlijker worden en kan in sommige gevallen zelfs de vruchtbaarheid verminderen.

Bovenstaande gezegd, ben ik blij dat je een anticonceptiemethode hebt gevonden die jou past!
Persoonlijk ben ik geen tegenstander van hormonen wanneer het om anticonceptie gaat, en zou ik (na bevalling) de mirena aanraden, of anders de pil (als alternatief bij doorbraakbloedingen bij een lichte pil evt de Yasmin).

evi -

Hoi IM
Ik ben zelf endometriose patient en naar mijn weten is endometriose een aandoening waarmee je geboren wordt en welke later , bij de eerste menstruatie, tot uiting komt.
Hoe kan het dan dat een koperspiraal kan zorgen voor emdometriose? Dat het erger kan worden begrijp ik maar dat een koperspiraal endometriose bij “gezonde” personen kan veroorzaken snap ik niet helemaal. Dan hebben dus de 6 gyneacologen waarbij ik onder behandeling ben/ben geweest het alle 6 niet bij het rechte eind gehad….. 🤔

IM -

Hoi Evi,
Dank voor je reactie, de etiologie van endometriose is voor zover ik weet niet volledig bekend, maar retrograde menstruatie (slijmvlies naar de buikholte) lijkt een rol te spelen. Sommige vrouwen met endometriose weten niet dat ze het hebben omdat ze (nog) geen klachten hebben. Dit kan met de koperen spiraal verergeren omdat je meer menstrueert en dus ook meer retrograad zou kunnen menstrueren. Dit, samen met de hevige klachten die ik sommige endometriosepatienten heb zien ondervinden, is voor mij persoonlijk zelfs reden geweest om de pil (steeds tot aan doorbraakbloeding) door te slikken.
Natuurlijk realiseer ik me dat de koperen spiraal voor sommige mensen een hele mooie uitkomst is, maar in het algemeen zou ik hem niet aanraden en dat heeft beslist niets met lobby van farmacie/anderen te maken.

WA -

Volgens de website van T-Safe (het koperspiraal dat ik zelf heb) klopt je eerste punt niet:
“Een koperspiraal, zoals de T-Safe (TCu380 A), is al jaren één van de meest betrouwbare en effectieve vormen van anticonceptie. Hedendaags onderzoek schrijft de anticonceptieve werking van een koperspiraal toe aan het effect van het koper op de activiteit van de zaadcellen in de baarmoeder (1,2). De koperionen verlammen de zaadcellen, waardoor deze niet in staat zijn om de eicel te bevruchten.
Vroeger werd gedacht dat de anticonceptieve werking van een spiraal uitsluitend gebaseerd was op het voorkomen van innesteling van een bevruchte eicel en een soort mini-abortus plaats vond.” Etc. (het hele rapport is via Google te vinden)

Willemijn -

Inderdaad WA, dit heb ik ook begrepen van meerdere zorgverleners waaronder een huisarts en een gyneacoloog.

Amélie -

Volgens mij is het echt iets van de laatste tijd dat iedereen opeens zo tegen hormonen is en ik snap niet waarom. Ik vraag me sterk af of alle klachten die mensen hier beschrijven allemaal komen door de pil/mirena met hormonen.

daan -

Het is toch echt zo Amelie, dat de pil en andere hormonen invloed hebben op je lichaam en psyche. Het staat niet voor niets in de bijsluiters bij de bijwerkingen……

Reageer ook