De online mama community (+ mijn favoriete Insta moms)

Het schijnt de ergste te zijn. De hardste. De meest veroordelende. De gene met de grootste bitches: de online mama community. En hoewel ik ze ook gezien heb (en met ‘ze’ bedoel ik de moeders die al-tijd betweten, de moeders die flesvoeding veroordelen, de moeders die borstvoeding belachelijk maken, de moeders die de chronisch de ene na de andere stekende comments achter laten en fora vol kalken met haat over andere moeders) ervaar ik het toch niet zo. De online mama community is de beste!

Foto door Mariska de Groot

Want als ik ‘s ochtends om 5.30 uur posts dat ik al een halfuur wakker ben, vertel dat ik een zieke peuter heb of gewoon even ventileer dat ik even heel erg moe ben, krijg ik steevast de liefste berichtjes. Op omstreden en taboedoorbrekende artikelen over onze gevoelens tegenover het moederschap krijgen we de meest begripvolle en herkenbare comments. En toen Martine postte over haar heftige bevalling ontplofte er een bom van enkel liefde.

Toen ik net zwanger was van Jelle had ik slechts één vriendin die ook moeder was, maar verder stond ik er eigenlijk een beetje alleen in. Al gauw ontmoette ik mede-moeders van mijn eigen leeftijd en dezelfde interesses op internet. Ik ging ze volgen, we raakten aan de praat, waren samen zwanger en onze kindjes groeiden op. We hielpen (en helpen nog steeds) elkaar met vragen over voeden, kleding, delen onze moeilijke dagen, frustraties, de liefste foto’s en al het andere lief en leed over het moederschap met elkaar.

Ook onze volgers zijn de beste. Niet iedereen van hen is moeder, maar of ze het nou wel of niet zijn, iedereen is even lief en steunend. Met handige tips, begrip, steun en bemoedigende woorden.

Vandaag de dag leven we in een sterke individualistische maatschappij. Onze kinderen voeden we voornamelijk alleen op, waar mensen vroeger samen met hun ouders en soms zelfs grootouders woonden. ‘It takes a village to raise a child’, zeggen de Afrikanen niets voor niets. Maar in deze tijd rooien we het dus veelal alleen. Hierdoor heb je niet altijd dat voorbeeld of iemand in de buurt om je vragen aan te stellen. Des te blijer ben ik met alle fora, Instagram en Twitter waarop je andere moeders kunt spreken. Zo kun je toch je issues uitwisselen met andere moeders. Ik hoef maar iets te vragen en ik krijg gelijk 10 verschillende antwoorden vol met tips, ervaringen en ideeën. En dat vind ik zó fijn! Nope, ik zou dus zéker niet zonder de hele online (mama) community willen!

De laatste jaren is Instagram zijn de ‘Instamoms’ in opkomst. Steeds meer moeders maken een account aan en delen hun kiekjes. Dit zijn mijn favoriete ‘Instamoms’. Ik ben benieuwd wie jij volgt!

Foto 12-01-18 12 02 59

DeHuismuts

Love Rachel! Haar foto’s zijn vaak mooi om naar te kijken, Pip is het schattigste meisje ever en nu ze op Bali zit met haar gezin voor 2 maanden is het nog leuker om haar te volgen. Want toegegeven, stiekem ben ik wel een beetje jaloers op hoe ze dit picture perfect huis op Bali gevonden heeft en dat fotogenieke gezin van d’r. 😉

Foto 12-01-18 12 03 11

IrisZeilstra

Iris en ik gaan way back. In onze tienerjaren waren we bevriend tot ik verhuisde naar Groningen en zij naar Amsterdam. Jaren later kwam ik haar tegen op Instagram en we zijn elkaar gaan volgen. Iris is leuk om te volgen omdat ze a) altijd positief is, b) een inspirerende ondernemer is en c) haar dochtertjes Bo en Olivia zó schattig zijn. Ik vind het zo bewonderenswaardig hoe zij het runnen van meerdere bedrijven (waaronder Pluk in de Negen Straatjes van Amsterdam – dat ken je misschien wel?) met het moederschap combineert. Zeg je girlboss? Dan zeg je Iris!

Foto 12-01-18 12 03 27

LifeByRosie

Rosanne heeft de leukste budgettips (zoals: een eethoek voor €60, tapas voor €10), is heerlijk down to earth en Flynn heeft zo’n vrolijk snoetje! Ze is net verhuisd en plaatst daarom ook veel leuke foto’s van hun plekje. Heel leuk om te zien!

Foto 12-01-18 12 03 40

ByCarolijn

Carolijn besloot niet voor haar carrière in de advocatuur te gaan, maar voor het fulltime moederschap. De teksten onder haar foto’s inspireren me enorm. Haar stijltje van foto’s én kleding voor haar dochtertje vind ik daarnaast heel mooi en haar lab Frits is echt zo leuk! Hij komt vaak voorbij op Stories en ik lach me rot om dat beest.

Foto 12-01-18 12 03 51

MamaMargaritha

Deze mama kreeg drie jongens in een jaar (haar oudste + de tweeling). WOW! Alleen daarom vind het heel leuk om haar te volgen. Haar foto’s zitten vol met jongetjes die pret hebben, heerlijk om naar te kijken.

Foto 12-01-18 12 04 06

ManonProper

Manon kreeg in iets meer dan twee jaar tijd, vijf kinderen. Vijf, ja, dat lees je goed. Als eerst kwam haar tweeling Julie en Bas. Twee jaar later volgde een drieling: Hannah, Faye en Cécile. Al die leuke koppies op die foto’s en de gezellige chaos bij hun thuis, ik vind het genieten!

Foto 12-01-18 12 04 16

MamaMatsIse

Daniëlle is moeder van Mats en baby Ise. Haar feed staat vol prachtige lichte foto’s. De outfits van haar kinderen zijn altijd om dor een ringetje te halen en haar account is een leuke mix tussen kids en interieur.

Foto 12-01-18 12 04 29

AnnaSaconeJoly

Anna en Jonathan volg ik al heel wat jaren. Ik heb ze zien trouwen, verhuizen en een voor een hun kinderen zien krijgen. Ik heb ontzettend veel bewondering voor Anna. Altijd maar leven in de spotlights, met duizenden mensen die altijd wel iets vinden over hoe ze haar kinderen opvoedt, zes honden en maar liefst drie kinderen om voor te zorgen. Petje af voor haar! Daarnaast richt ze zich de laatste tijd meer op ‘body confidence’ en het echte leven als moeder van drie jonge kinderen laten zien en dat vind ik heel fijn. Dan voel ik me niet de enige als ik weer eens drie uur geslapen heb, mijn baby onder de etensresten zit en ik gewoon even geen zin heb in mijn kinderen. 😉

Mama’s, hoe ervaren jullie de online community? En wie volgen jullie allemaal?

31 reacties

Daphne -

De Sacconyjoly’s volg ik ook al heel lang, al moet ik zeggen dat ik de vlogs nu niet meer zo trouw volg als vroeger. Ik volg ze al sinds ze begonnen met één hondje, moet je ze nu zien: zes honden en drie kinderen!
Emilia, Eduardo en Alessia zijn zoo schattig en Anna en Jonathan zijn prachtige personen! Ik vind het jammer dat ze zo enorm veel shit over hun heen krijgen in de comments.. Toch proberen ze er altijd het beste van te maken.

Aaf -

Ik vind instamoms soms best leuk, maar vind dat ‘perfecte’ helemaal niets. Wie lukt het nou weer om zo mooi op de foto te staan de hele tijd. Jullie zijn veel echter! Ik volg daarom jullie vooral graag.

Nathalie -

Mama’s die ik volg; laviesanne, huismuts, jullie (!), elisejoanne, hans en sifra en kelly caresse. Ik ben nog láng niet toe aan kinderen (nu 24 jaar, gewoon nog geen moeder gevoelens) maar ik vind het zó leuk om mama’s te volgen. Verder moet ik toegeven niet veel andere bloggers of vloggers te volgen.. ik denk eigenlijk dat dit zelfs mijn hele lijstje is. Maar de blogs en vlogs van een gezin zijn gewoon leuk en dat zonder moeder gevoelens;).

Mei -

Tip: mayavorderstrasse (instagram), humoristische take op de worstelingen van het moederschap. Mooie foto’s maar met een kwinkslag.

Willeke -

Een aantal volg ik inderdaad ook. Echte aanraders heb ik niet perse, maar mijn zusje is stiekem heel erg leuk om te volgen @martjevanderlinden. Haar boys zijn zo leuk! En zijzelf En haar interieur ook.
Dat is wat ik wel leuk vind om te volgen; leuke kinderen en leuk interieur.

Syl -

De eerste waar ik nu aan denk is de vrouw van mijn neef. Haar instagram is Style.create.inspire
Ze heeft ook veel interieur dingen voor kinderkamers.

Madelaine -

Van dit rijtje volg ik alleen Rosanne en Margaritha, de rest vind ik iets té picture perfect en ik merk dat ik daar niet zo van houd. En jullie volg ik natuurlijk!

gerda -

Mag ik daar ook “Hans en Shifra” met hun baby Zara aan toevoegen? Deze twee zijn zo origineel en puur. Geen gekunsteldheid, gewoon voor de raap weg: ik vind ze helemaal top!!!

Rianna -

Ja hans en Shifra.. mag ik ook graag maar kijken. Leuk en vrolijk stel. Maar de huismuis ook zeker. En je bent 2Wmn vergeten 😜 daar wordt het echte leven laten zien. Ga zo door dames.

Laura -

Vind het ook super! Het is inderdaad vaak een feest van herkenning wat super fijn is! En idd vragen om tips en dan ook nuttige antwoorden krijgen is helemaal super!

Marjolein -

Ik vind jullie artikelen en Instagram foto’s juist zo fijn, omdat niet alles perfect is. Jullie delen ook de minder leuke kanten en de harde waarheid af en toe. Die picture perfect outfits, zoete kindjes en mooi speelgoed doen me niet zoveel 😉

Zoeve -

Ondanks dat ik zelf geen ‘mama’ ben, vind ik dit wel een heel leuke post. Ik volg zelf Rachel al heel erg lang en ga nu ook MamaMargaritha volgen. Bedankt voor de tips.

Liesbeth -

Ik vind het heerlijk om jullie te volgen! Ben zelf ook net moeder en vind het superfijn om te zien hoe jullie het doen maar ook de vervelende momenten en de baalmomentjes vind ik fijn te zien. Bevestigt alleen maar dat ik niet de enige ben en dat we kunnen delen in elkaars “leed” van moeheid en frustratie af en toe! 😊 Ga zo door Willemijn! En ook Martine! Thnx voor het delen en dus jullie steun 😀

Margje -

Ik volg jullie natuurlijk, Kelly, Rachel en Kim van Alboe.nl. Zou het ook leuk vinden om meerdere mama’s te kunnen volgen. Altijd leuk en je hebt meer inspiratie:) En natuurlijk ben ik ook te volgen met mijn zoontje Tibbe;) Hij is zo’n schatje en te leuk om ons niet te volgen.

femketje -

ik volgde in eerste instantie geen mama bloggers en instagrammers, maar uiteindelijk werden veel van mijn favorieten moeder :’)

Milou -

Ik ben ook zo blij dat de mama community bestaat! Alleen al door de mamablogs leerde ik tijdens mijn eerste zwangerschap meer dan informatie vanuit mijn omgeving. Wilde ik iets weten, dan zocht ik het automatisch op bij andere blogs en ging niet uit van verkooppraatjes in de winkels. Haha! Een aantal instagram accounts volg ik ook. Vind de foto’s van MamaMargaritha zo mooi!

Marine -

Iemand zei het al, maar Hannah Maggs is ook echt een heel leuke vrouw. Ze heeft twee jochies van jouw leeftijd, is altijd eerlijk en ze woont in het prachtige historische Bath in Engeland. Aanrader!

Heleen Schrijvershof -

Heerlijk als je een paar van die blogs/account hebt die je een fijn gevoel (terug)geven over het moederschap. Soms is alleen: o, ik ben gelukkig niet de enige al genoeg om je dat gevoel te geven. Eerlijk gezegd ben ik nu juist weer meer om me heen aan het kijken, maar dat komt natuurlijk omdat die van mij nu 5 is (en ik er eentje heb) En als ik dan dit soort account volg denk ik altijd: oja, het was best heel zwaar, dat heb ik maar mooi overleeft zonder al teveel grote fouten haha. Ik weet zeker dat jij nog meer lol gaat hebben als je jongen ietsjes ouder zijn. Waar jij nu in zit is echt de zwaarste periode, geloof me :-)

Laura -

Zelf heb ik nog geen kinderen. Een vriendin van mij is pas bevallen en ik wist de kleine dingetjes al wel door jullie blog. Zelf vind ik het juist leuk om de niet perfecte leventjes te zien.

PS: bij de AnnaSaconeJoly staat drie kleine jongen kinderen, moet jonge zijn denk ik? ivm dat ze ook een geweldige dochter hebben.

Loes -

Ik ben zelf nog geen moeder, maar volg wel een aantal moeders via instagram en youtube, want ik vind het vaak wel leuk om te kijken! Ik volg onder andere de Huismuts en Anna Sacone, en verder bijvoorbeeld ook Ellie Steadman.

Loes -

Oeps, niet Steadman maar Mecham bedoel ik!

Valérie -

Oh, en! Ik vind het van jullie vooral heel leuk dat jullie niet zo’n perfect gekunselde feed hebben. :)

Valérie -

Billie Rose vind ik leuk om te volgen :) Net bevallen van haar eerste kindje. Niet echt een mamablogger, maar toch. Via o.a. @debillies.

jose -

Hoi! Ik vind jullie artikelen altijd superleuk en lees ze met heel veel plezier. Ze zitten heel goed in elkaar altijd. Maar de laatste tijd vallen mij steeds meer spellings- en grammaticafoutjes op. Vandaag bijvoorbeeld “Ze is net verhuist”, dat moet natuurlijk verhuisd zijn, haha! Gisteren viel mij ook al een fout op, maar ik ben even vergeten welke. Het is helemaal niks schandaligs hoor, maar misschien iets om wat meer aandacht aan te besteden? :)

Willemijn -

Je hebt helemaal gelijk Jose. Ik weet niet zo goed wat ik heb de laatste tijd, maar door jullie comments word ik weer scherper!

huisjeboompje.beesje -

daarom volg ik jou echt met plezier! bij sommige “lijkt” t moederschap zo perfect, dat ik soms twijfel aan mezelf maar dan zie ik een vlog of post van je waar je altijd heel eerlijk bent over hoe zwaar en vermoeiend t soms ook kan zijn! bedankt hiervoor :)!
İk volg met plezier @christine_symplybloom. Ze deelt teksten en foto’s waarin ik mezelf meestal terug zie, zoals bijv; (one day all your children will have is pictures of you. make sure youre in them. no matter what your hair looks like, your make-up or your body. they wont care about any of that. they will just want to see you!)

@melekicmeli volg ik ook met plezier! Als mama en dochter combineren ze hun kleding zo leuk altijd en nu heeft ze er een zoontje bij.

@mrsjessicaroberts. Zij heeft 6 kinderen en zwanger voor de 7e!! İk zei altijd dat ik 7 kinderen zou willen en kwam haar tegen. Nu heb ik er 2 en denk niet aan een 3e. Voel me zo eigenlijk wel compleet (jongetje van 2 jaar,meisje van 2 maanden). Vind het wel leuk om haar zo te zien (omdat ik zelf dus daarover droomde altijd:)). hihi

zo zijn er eigenlijk nog een heleboeeel!

xx

Willemijn -

Leuke suggesties, dank je wel!

Kelly -

Ik volg veel mama’s, maar uit dit lijstje alleen DeHuismuts. Prachtige plaatjes uit Bali!

Jana -

Leuk artikel! En enkele instagrammers die ik nog niet kende en nu meteen ga volgen :-). Mijn tips: eva_tuyt, mama van Hélder, een kindje met een hartafwijking maar bovenal een super vrolijk en actief ventje! En magsy24, dat is de Britse Hannah Maggs die samen met haar man ook een Youtubekanaal heeft, The Michalaks.

Willemijn -

Leuk dat je jouw tips achter laat! 😀

Diana -

Haha oh zo leuk dat jullie een hele community hebben :p Leuke insta accounts, maar jullie blijven vooralsnog de enige mama bloggers die ik volg ^^

Reageer ook