Avondeten dat je van te voren kunt klaarmaken (mealprepping)
We kennen ze allemaal wel, van die dagen dat je compleet afgedraaid uit je werk komt en zó geen zin hebt om te koken. Of van die dagen dat je net rond etenstijd nog een afspraak hebt, waardoor koken er in schiet. Of, herkenbaar voor moeders, altijd weer als een berg op ziet tegen koken omdat je kinderen dan steevast beginnen te jengelen. Op al deze (en meer) momenten zweer ik bij avondeten dat je van te voren kunt klaarmaken. Dit zijn mijn aanraders.
Lasagne
Met stip op nummer één: Djurre’s lasagne. Deze maak ik regelmatig een paar uur, of soms nog langer, van te voren. Het bereiden kost namelijk een halfuurtje tijd en het moet ook nog zo’n 45 minuten in de oven staan. Net iets te lang om ‘s avonds na een hele dag werken en hongerige kinderen klaar te maken. Dus maak ik hem vaak ‘s ochtends vroeg. Scheelt me ‘s avonds bereiden en in de tijd dat de lasagne in de oven staat dek ik de tafel en doe ik de jongens vast in hun pyjama’s. Multitasking to the max!

Soepen
Soep kun je tot wel twee dagen van te voren klaarmaken en is daarmee mijn favoriete mealprep-gerecht. Pompoensoep, zoete aardappelsoep, tomatensoep, erwtensoep, tomaat-chorizosoep, wortelsoep, you name it. Op het moment dat je gaat eten serveer je er nog wat brood bij en je hebt een prima maaltijd.

Pastasaus
Ook heel lekker vind ik pasta met zelfgemaakte pastasaus. Maar dat kost vaak wel even wat tijd. Dus heb ik standaard in de vriezer een bak zelfgemaakte pastasaus. ‘s Ochtends haal ik het uit de vriezer en ‘s avonds hoef ik het alleen nog maar even op te warmen en er wat pasta bij te koken. Oke, het is misschien niet 100% mealprepping, maar wel voor 80%.

Curry
Hetzelfde doe ik wel eens met currysaus. Dat is ook heel makkelijk om in te vriezen. Als ik curry maak, maak ik soms een dubbele portie en vries ik de helft in. Op een dag dat ik dan weinig tijd heb om te koken hoef ik ‘s avonds alleen nog maar wat rijst te koken en de saus op te warmen en klaar is Kees!
Ovenschotel met groente
Nog zo’n fijn gerecht dat je van te voren klaarmaakt en vlak voor etenstijd in de oven zet. Ik maak regelmatig een ovenschotel met aardappeltjes, paprika, wortel en bloemkool. Dit marineer ik met olijfolie, kruiden, peper en zout. Ik dek het vervolgens af en zet het in de koelkast tot dat het de oven in kan. Super makkelijk!
Maak jij vaak avondeten van te voren klaar? Zo ja, wat zijn jouw favoriete gerechten hiervoor?
22 reacties
Handige recepten, de meeste zijn al een keer langs geweest op jullie blog. Handig dat de recepten nu bij elkaar zitten in een overzichtje.
Alleen heb ik wel een vraag over de pasta saus. Bij het artikel zelf stond de vraag er ook nog niet.
Ik heb altijd dat de sauzen zo waterig zijn, vooral als je een maaltijd ontdooit van pasta/macaroni. Ik ben nog steeds op zoek naar een saus die dat niet zo waterig is. Wordt deze ook zo waterig met ontdooien? Anders heb ik wel al de tip gekregen om er vleessaus (Bolognese saus) te maken, daar schijnt het wel minder mee te zijn.
Ik vind het zelf wel fijn om 1 keer veel te koken en het dan in te vriezen voor later/een drukkere dag, vriendlief wil vaak toch ‘meer variatie’ (persoonlijk heb ik niks tegen zelfs 2 dagen achter elkaar hetzelfde avond te eten, haha). Ik zit zelf ook te denken aan een slow cooker! Het komt eigenlijk nooit voor dat ik bijv. ‘s ochtends meer tijd heb om voor dezelfde dag te koken (eerder meer koken op een vrije dag voor een andere dag later in de week dus).
Geen mealprepping hier thuis. Mijn moeder maakt in het weekend dat m’n vriend hier is altijd wel extra zodat hij een bakje mee kan nemen naar het werk. Ook als ik bij hem ben in het weekend word er meestal voor 4 gekookt ipv voor 2 zodat hij wat mee heeft voor de komende 5 dagen in het buitenland. Scheelt toch weer magnetron maaltijden kopen. En koken voor 2 personen is toch altijd wel een opgave bij ons., altijd te veel, of juist net te weinig.
Ik kook vaak voordat ik ga sporten iets wat ik na het sporten alleen nog maar in de oven hoef te schuiven. Ik heb echt geen puf om na een sportsessie nog een tijd in de keuken te staan… Dus ik vind dit soort artikels ideaal! <3.
p.s. ik had gisteren iets gezegd over spelfouten, maar ik kon er in dit artikel geen een vinden. Ik hoop niet dat je het opvatte als kritiek, want zo was het helemaal niet bedoeld! Jullie zijn bloggers, geen taalkundigen en ik ben gewoon een beetje een taalgekkie :).
Ik maak vaak in het weekend gerechten voor 3-4 personen (woon nu nog alleen) dus kan ik dan heel veel bakjes vullen met verse gerechten, die ik dan in de vriezer gooi (pasta, rijst, stamppotten, soep)
Zodat ik doordeweeks, werk vaak tot 18.30, s’ochtends een bakje uit de vriezer kan halen, en s’avonds kan opwarmen.
Zo heb ik toch iedere avond een gemakkelijke, maar gezonde maaltijd.. Zonder al teveel werk..
Ik vind het ook heel fijn om soms in de ochtend of ‘s middags al te koken, als ik tot laat moet werken/school heb bijvoorbeeld. Soep vind ik het allermakkelijkste, maar een ovenschotel doe ik ook regelmatig. Meestal maak ik de schotel dan vast, maar ‘bak’ ik hem nog niet in de oven inderdaad, dat werkt het beste.
Drie dagen in de week warm ik op of heb ik een supersnelle maaltijd omdat we pas om 1800 met kinderen thuis zijn. In de diepvries zitten stamppotten, Ovenschotels (die zet ik s ochtends al in de oven en dan stel ik de oven in dat het om 1800 klaar is), curries en soms soepen. De overige dagen is in ieder geval een van ons thuis en koken we vers.
Dafna -
Burritos is ook zo’n uitvinding, naast alles wat ik al las over grote porties en dan invriezen. Soep, lasagne, pastasaus en/of aardappelen een keer al geschild in de winkel kopen doen wij ook maar burritos zijn tortilla wraps met spinazie, tomaat, ui en gehakt erin. Kan al prima van tevoren worden klaargemaakt en dan ‘s avonds in de oven met crème fraiche en geraspte kaas erover. Smullen!