Waarom mijn schoonmaakster top is!

Al jaren zeurde ik om een schoonmaakster, maar nooit zette ik de stap om iemand te benaderen. Ik vond dat ik het zelf moest doen, maar ik had het zo druk met van alles en nog wat dat ik mijn huishouden simpelweg niet op orde kreeg. Ook kwam er ergens een stukje schaamte bij kijken. Zo van: jij kunt niet alle ballen in de lucht houden. Toen ik uiteindelijk mijn koppigheid liet varen, belde ik. En wat een geschenk uit de hemel is mijn schoonmaakster!

Bron foto: Pixabay

De was

Ik heb het al vaker gezegd maar een van de klusjes waar ik een gruwelijke hekel aan heb is de was. Het uitzoeken, ophangen en het ergste: opvouwen. Zonde, want ik kan heel netjes vouwen al zeg ik het zelf. De was stapelt zich hier dus altijd op. Ik kwam op het briljante idee om af en toe de schoonmaakster ook de was op te laten vouwen. Heer-lijk! Dan kom ik thuis en heeft zij alles gestreken en gevouwen in een wasmand voor de kledingkast neergezet. Daar word ik erg gelukkig van.

Doorstomen

Ze komt om de week en maakt dan drie uur schoon. En ze doet zo enorm veel in die drie uur en grondig ook. ‘Hoe dan?!’, vraag ik me af. Alles stofzuigen, dweilen, de wc’s, de badkamer, de ramen, afstoffen, de keuken, de hoognodige dingen opruimen en soms zelfs nog de was opvouwen als ik het vraag. ‘Ik ben net een vlo’, zegt ze dan. Dat kun je wel zeggen!

Opruimen

Sommige mensen hebben het onmiskenbare talent om geweldig goed op te ruimen. Ik weet niet wat het is, maar de manier waarop mijn moeder en mijn schoonmaakster opruimen is zo anders dan hoe ik het doe. Ik kan het nog hetzelfde neerleggen en dan nog ziet het er bij mij nog steeds niet zo opgeruimd uit. Hoe kan dat? Alsof zij een magic touch hebben of zo als het op opruimen aan komt. Heel overzichtelijk, gestructureerd, ordelijk. Ik vind het knap!

Attent

Daarnaast is ze ook nog eens heel attent. Ik ben er niet altijd als zij komt schoonmaken, dus ik schrijf vaak een briefje en ze schrijft altijd wat leuks terug. En toen ik haar vertelde dat ik zwanger was, had ze een superlief cadeautje meegenomen.

Vrij? Wat is dat?

Ze neemt werkelijk waar nooit vrij en zegt nooit af, ook al zeg ik dat ik het geen probleem vind als ze een keer niet wil komen omdat ze een dag/week vrij wil, op vakantie gaat of omdat het een prachtige zomerse dag gaat worden. Het maakt niet uit, ze komt gewoon want ze heeft niet zoveel met vrij zijn of op vakantie gaan. Ze is volgens mij ook nooit ziek, die vrouw heeft een ijzeren immuunsysteem. Ik kan altijd op haar rekenen.

Hoewel ik eerst een drempel over moest, zou ik haar voor geen goud kunnen missen. In het begin vond ik het maar onwennig dat er een “vreemd” iemand mijn huis kwam schoonmaken maar nu kan ik haar niet meer wegdenken en ben ik zo ontzettend blij met haar fijne hulp. Wat mij betreft het geld dubbel en dwars waard!

35 reacties

Paula -

Mijn ouders hebben ook een schoonmaakster, al vanaf dat ik 2 ben. Onze schoonmaakster is zo veel meer dan een schoonmaakster, ze is haast echt onderdeel van het gezin geworden. Ze vond het zo jammer dat ik uit huis ging, al zou het haar een hoop werk besparen nu ik niet meer overal voor rommel zou zorgen. Maar ik mis haar ook, dat gezellige kletsen vooral. Vroeger als kind wilde ik haar altijd helpen, later liet ik zien welke nieuwe kleren ik had gekocht of waar ik aan werkte voor m’n studie. Ik zou haar voor geen goud kunnen missen 💙

Danique -

Wat een lief bericht over je schoonmaakster. Ik maak ook bij 6 adresjes schoon en waardering krijgen is echt heel fijn.

Linda -

Wij willen ook graag een schoonmaakster, maar zijn net in een grote (voor ons) onbekende stad gaan wonen. Waar vinden jullie een betrouwbare schoonmaakster en hoe pakken jullie het aan?

sel -

Ja, zo fijn. Ik heb dat opruim talent ook niet, maar ben wel gewend aan een extreem opgeruimd “thuis”. In ons kleine appartementje kon ik het nog wel redden, maar nu in ons huis wordt het echt teveel, mijn vriend en ik werken allebei fulltime en de tijd die we dan overhouden wil ik niet besteden aan de grote schoonmaak.

Mijn moeder komt nu ook om de week, leg een lijstje klaar en als ik thuis kom van het werk is alles heerlijk schoon!

Madebyuna -

Grappig om te lezen dat veel mensen een drempel ervaren, zou er zelf totaal geen moeite mee hebben. Dat is het vak wat ze uitoefenen dus ze zullen veel gewend zijn denk ik altijd maar. Wel zou mn voorkeur uitgaan naar een schoonmaakster die al bekend is bij buren, vrienden of familie. Iemand waar al goede ervaringen mee zijn. Ik weet dat de schoonmaakster van mn schoonouders zelfs een wachtlijstje heeft voordat er een plekje bij haar is!

katrien -

Super om zo iemand in huis te hebben. Ik kan het momenteel nog dragen, heb ook geen kinderen. Maar ik denk dat het er ooit eens aankomt; een poetsvrouw te laten komen. Alleen hoor je zoveel verhalen dat ze het niet goed doen (ben hier nogal perfectionist in) en over andere zaken die niet kunnen… Heb jij geluk met de jouwe!

Anneke -

Heerlijk lijkt me dat! Ik zou het ook zo graag willen, maar weet als eerste niet waar ik ze moet zoeken, en daarnaast durf ik geen vreemde in mijn huis te laten.. Ik ben sinds kort van 2 naar 4 dagen werken gegaan, en poets nu vaak in het weekend. En ik weet wel leukere dingen om dan te doen..

merel -

Mijn schoonmaakster is ook mijn grote helden. Ze komt elke week en ik kan haar echt niet meer missen! Met een kindje wordt het ook wel een stuk viezer en vind ik het belangrijk dat bijvoorbeeld de vloer echt goed gedaan wordt. Maar wat zij doet in 3 uur…alles blinkt! Dat lukt mij niet eens in 1 dag 😉

Melissa -

Eind vorig jaar had ik dan eindelijk, na heel veel uitstellen, een schoonmaakster geregeld. (Ik was zwanger en vond dat een goed excuus) Wij wilden graag een ‘witte’ werkster, zodat alles op papier staat en het qua betaling ook overzichtelijk was. De schoonmaakster kwam langs en ze had veel voor elkaar gekregen in de 2 uur. Wel merkten we dat stofzuigen en dweilen met de Franse slag ging (ik verplaats altijd spullen en probeer ook onder kastjes en stoelen schoon te maken) Wat wel heerlijk was is dat ze alles gestoft had, de trappen had gezogen en alle spiegels en de badkamer zag er top uit. De keer erop zei ze af. De keer daarop zei ze weer af (ze zou om de week komen) De keer daarop vertelde ze dat ze waarschijnlijk iets chronisch had en dat we misschien het contract op moesten zeggen, zodat wij een nieuwe schoonmaker konden zoeken. Het bureau erachter kon alleen helemaal niemand vinden…. Eigenlijk wil ik nog wel een schoonmaker voor de ‘vervelende’ dingen; stoffen, ramen lappen, badkamer schoonmaken, dweilen en de trappen schoonmaken. Eigenlijk wil ik het nog steeds doen, maar doordat ik nu 2dagen minder werk vind ik dat ik het toch maar zelf moet doen.

Mariska -

Wat een lief en oprecht artikel over je schoonmaakster :) Snap best dat het heerlijk is inderdaad!

Celine -

Wij zouden ook heel graag een schoonmaakster willen. Maar op een of andere manier stellen wij het telkens uit. Misschien een goed voornemen voor 2018!

Nina -

Wij hebben een schoonmaakster, ze is pas 3x geweest maar het valt ons tegen. We wonen best klein en dan komt ze 3 uurtjes en is ze net rond zonder iets extra’s te doen. (Ze stoft de vensterbanken + tv meubel, doekje over de keuken, badkamer en wc en stofzuigen en dweilen) Daarnaast vind ik het best duur.
Moet ik het nog even de tijd geven of op zoek naar een ander? Ik had gehoopt dat ze ook tijd over had voor bijv strijken of ramen wassen, maar is steeds krap aan klaar. Heeft iemand tips?
(En het is hier echt geen vieze bende en volgens haar een netjes en fijn huis)

Jessica -

Hmm, ik heb zelf in de huishoudelijke hulp gewerkt en vind dat beste weinig voor in 3 uurtjes inderdaad. Vaak kan strijken daar makkelijk bij. Het is ook de vraag hoe de taken verdeeld worden. Zo hoeft de badkamer niet iedere keer super grondig en tegel voor tegel, maar kun je dat ook afwisselen zodat je tijd overhoudt voor andere dingen, zoals strijken, was vouwen, ramen wassen etc. Misschien kun je bepaalde schema’s aanhouden.

Ilona -

Hoe lang doe je er zelf over als je dat allemaal doet? Soms kan dat een goed idee geven, hoewel iedereen inderdaad anders schoon maakt. Ik weet bijvoorbeeld dat mijn moeder langer over iets doet, maar dan wel supergrondig. Als ze het minder goed zou doen dan zou ik het verschil niet eens zien ;-). Misschien is dat in het geval van je schoonmaakster ook het geval? Of anders vragen waar ze de meeste tijd mee kwijt is en of ze nog ergens last van heeft? Een prioriteitenlijstje maken kan ook helpen.

Sharon -

Ik heb zelf ook altijd veel.schoongemaakt! En het valt niet mee om zoveel te doen in 3 uurtjes!! Alleen een badkamer ben je vaak al wel echt een uur mee bezig!! Je wilt toch wel dat wat gebeurd ook goed schoon is!!!! Het is echt al knap wat ze gedaan krijgt in die paar uurtjes. Vergeet niet….schoonmaakster is ook een mens en geen machine! Probeer het anders op te delen. De ene keer de badkamer en de andere keer hey strijkgoed!

Nina -

Ik zou het voorlopig nog wat tijd geven. Vergeet niet dat het voor haar nu nog een nieuw huis is, waar ze nog moet zoeken naar de meest efficiënte manier om alles gedaan te krijgen. Dat kost wel een paar keer voor je dat onder de knie hebt, terwijl jij zelf waarschijnlijk op automatische piloot alles doet in het huis waarin je al een tijd woont. Als je echt geen vooruitgang ziet, zou ik inderdaad iemand anders zoeken of haar er op aanspreken, maar ik zou haar eerst nog even de kans geven om het in de vingers te krijgen.

Em -

Waarom bespreek je niet met jouw schoonmaakster dat jij van haar verwacht dat ze het héle huis schoonmaakt, inclusief het lappen van alle ramen (binnen en buitenkant??) en dat ze ook nog eens de was moet strijken? Wellicht kan ze jou goed uitleggen dat het teveel is voor drie uur. Ik zou het zo onsportief vinden als je haar ontslaat zonder dat zij weet waarom.
Behandel je personeel altijd eerlijk en zoals je zelf behandelt zou willen worden.

Ellen -

Dat heb ik bij ons ook wel n beetje. Via via dus het is fijn dat we een bekende in huis hebben, omdat we meestal niet thuis zijn. Ze doet 3,5 a 4 uur over: stofzuigen, dweilen beneden (en dan daar niet stofzuigen), afstoffen, wc, badkamer, lamellen. Geloof niet dat ze traag is, maar denk dat een ‘echte’ schoonmaakster sneller is. Wij zijn dr eerste adresje dus scheelt misschien wel, maar vind wel prijzig zo voor om de week.

Shirley -

Een van mijn goede voornemens voor 2017 was om eenmalig een schoonmaker alles te laten schoonmaken, zodat het weer echt schoon is en ik het weer goed kan bijhouden. Je raadt het al: voornemen niet gehaald, haha! Ik voel toch ook een drempel.

Joyce -

Het jaar is nog niet voorbij! Dus je kunt je voornemen nog behalen 😉

Marijke -

Mijn moeder doet dat werk ook bij artsen. Ze werkt 5 dagen van 08:45 tot 14:00. Ze verdient er meer mee per uur dan op kantoor (waar ze haar diploma’s voor heeft) en inmiddels werkt ze bij de meeste 10/11 jaar. Het grappige is dat als ze op vakantie gaan ik mag oppassen op het huis. Bij twee artsen doet ze bijvoorbeeld op maandag en dinsdag de bovenverdieping en de andere dagen de rest.

Lindsey Beljaars -

Wow, dit klinkt echt fantastisch!!

Loes -

Het lijkt me heerlijk om een schoonmaker te hebben, het neemt zoveel uit handen! Helaas wonen wij heel klein en zijn we ook nog maar studenten, dus we vinden het een beetje overbodig/zonde van het geld op het moment.. Maar ooit komt die schoonmaker er!

jose -

ha ik heb net mijn baan opgezegd als schoonmaakster, ik deed het als bijbaantje naast mijn studie maar ga nu als assistent bij een onderzoek aan de slag. Schoonmaken, het klinkt gek, maar er zijn trucjes voor om het snel en grondig te doen en je leert het ook gewoon. Ik maak mijn eigen appartementje in iets meer dan een uur van top tot teen schoon nu. Handig! Zou zelf nooit een schoonmaakster nemen trouwens, een vreemde in je huis vind ik maar niks en ik weet uit ervaring dat schoonmaaksters alles zien. Ook de ovulatietesten in de prullemand. Ik weet niet, ik vind het maar niks. Maar als werk vond ik het heel leuk! :)

Janneke -

Haha, ik ben dus student en heb 2 schoonmaakadresjes. En inderdaad, bij eentje zie ik de zwangerschapstesten liggen hoor. Maarja, waarom zou ik daar een mening over hebben?!

xAmberc -

Bij ons loopt er al een schoonmaakster rond sinds ik me kan herinneren zo’n beetje. Bij ons maakt de moeder van een basisschool vriendinnetje schoon, wekelijks. Ze maakt alleen schoon, het huis is dus wel opgeruimd voordat ze komt.

Chantal -

Ik woon net pas samen dus we gaan eerst eens kijken hoe het ons zelf afgaat maar het lijkt me ideal! Ik heb een grappig verhaal: mijn schoonouders hebben een poetsvrouw en ze waren op vakantie (de poetsvrouw heeft een sleutel komt ook dan gewoon) vond mijn vriend dat er wel nog veel stof lag in de avond hebben ze de beveiligingscamera terug gekeken en zat de (ex) poetsvrouw 3 uur lang op een stoeltje in de zon in de tuin! Haha intussen hebben ze een nieuwe poetsvrouw moge duidelijk zijn.

Carina -

Dat klinkt echt geweldig! Ik moet zelf nog de drempel over om iemand vreemds mijn huis te laten schoonmaken. Ondanks dat ik dat wel hard nodig heb omdat ik er zelf geen energie voor heb.

Natasja -

Tja, die drempel he… wij roepen het ook al een paar jaar. Aan de ene kant vind ik het zonde van het geld omdat we het zelf ook best kunnen, aan de andere kant zijn wij allebei niet zo van het poetsen en is het dus wel fijn als iemand anders het doet. En ben je wel of niet thuis als de poets komt? Ik vind het nl ook best spannend om iemand in mijn huis te laten zonder dat we er zelf zijn…

femketje -

ik zit nog steeds tegen die drempel aan te hikken… misschien als er later een kleintje is dat ik er dan wel over heen kan stappen!

Syl -

Ergens wel handig….
Maar ik vind het gewoon niet fijn om anderen mijn vuile was te laten doen. En het idee dat ik niet thuis ben en dat er dan spullen verdwijnen.
De drempel is voor mij nog te hoog

Marieke -

Wat een lief verhaal! Mijn oma noemde haar hulp altijd haar ‘poetsparel’, jouw hulp klinkt ook echt als een pareltje!
Ik ben heel benieuwd hoe je haar gevonden hebt?

Kelly -

Ik krijg van een naaste regelmatig die hulp aangeboden, maar ik krijg mezelf niet over die drempel. Misschien dat ik het straks wel graag heb als ik fulltime op eindstage ga en vervolgens ga werken.

Kelly -

Lijkt me trouwens stiekem wel fijn zo’n schoonmaakster. Die van jou klinkt geweldig!

Marije -

Ik zie alleen maar voordelen van een schoonmaakster. Ik vind schoonmaken gewoon stom en dat kost veel tijd en energie. Op mijn lijstje voor 2018 staat zeker een schoonmaakster.

Reageer ook