Waarom ik mijn moeder zo waardeer

Dat mijn moeder lief, zorgzaam en altijd voor me klaarstaat, dat wist ik al. Maar pas als je zelf moeder wordt weet je wat het inhoudt om moeder te zijn. Wat ze op heeft moeten geven, wat ze gevoeld moet hebben en hoe hard het werken moet zijn geweest om jou met zo veel liefde en aandacht groot te brengen. Nu ik zelf moeder ben waardeer ik mijn eigen moeder des te meer. En dit is waarom.

Foto door Mariska de Groot

1. Ik kan me werkelijke geen één moment herinneren dat mijn moeder over het ouderschap klaagde tegenover ons als kinderen. Nu zou dat vast zijn omdat je als kind ook heel veel vergeet, maar ik weet vrijwel zeker dat mijn moeder dat ook nauwelijks gedaan heeft. Mijn moeder voedde ons op met veel geduld, nabijheid en – ja, echt waar – zonder straffen. En dat heeft ze toch behoorlijk goed gedaan vind ik zelf!

2. Mijn moeder is echt een bikkel. Nadat ze een gehandicapte dochter kreeg, die ontzettend veel zorg en aandacht nodig had, kreeg ze nog twee kinderen (mij en mijn broertje). Ons alledrie heeft ze met evenveel zorg en liefde grootgebracht. Nooit heb ik me minder belangrijk of ondergeschikt gevoeld aan mijn zus en dat vind ik heel knap van haar.

3. Mijn moeder staat altijd voor al haar vrienden, familie en kinderen klaar. Toen Djurre en ik vorige week amper hadden geslapen, zelf ziek waren en Jelle een heftige oorontsteking had, schoot ze direct te hulp. En dat terwijl ze zelf ook ziek was!

4. Mijn moeder is één grote bron van positiviteit. De laatste jaren heeft ze het niet makkelijk, maar ze is altijd in voor iets leuks, heeft iedere keer weer wijze raad en voor haar is het glas altijd halfvol. Één van de grootste dingen die ik waardeer aan haar is dan ook het voorbeeld wat ze voor me was en nog altijd is.

Mijn ouders zijn voor mij altijd het voorbeeld geweest van hoe ik het zelf zou willen doen als het gaat om opvoeding. Ik vind het zo knap hoe ze het altijd gerooid hebben en de manier waarop ze ons opgevoed hebben. Met veel vrijheid, geen straf (ik heb volgens mij welgeteld één keer een weekend huisarrest gehad, maar toen had ik het ook wel heel bont gemaakt), veel nabijheid en altijd een ontspannen sfeer thuis. Ik waardeer het ontzettend hoe ze mij opgevoed hebben en kan alleen maar hopen dat ik het net zo zal doen.

Een cadeau om waardering te tonen

Afgelopen november werd mijn moeder 60 jaar en ik besloot dat het tijd was voor een groot gebaar als cadeau (in plaats van weer iets materialistisch waarvan ze naar eigen zeggen al genoeg heeft). Ik bedacht een album met foto’s van haar, dat bomvol berichten staat van haar geliefden. In deze vlog kon je zien dat ik er mee bezig was. Ik kan helaas niet het eindresultaat aan haar laten zien, want er staan heel veel privé foto’s in van haar en haar vrienden en familie. Maar omdat ik wel heel veel vragen kreeg naar hoe ik het gemaakt heb, lees je hieronder een beschrijving zodat je het na kunt maken. Het is namelijk een prachtig gebaar voor een geliefde en perfect als ‘gastenboek’ op een verjaardag of jubileum.

 1. Verzamel een heleboel foto’s van je geliefde. Het leukst is om foto’s vanaf de geboorte tot en met nu te hebben.
 2. Koop een plakboek met lege pagina’s.
 3. Plak op iedere pagina’s één of meerdere foto’s.
 4. Verzin een 5 tot maximaal 10 vragen (niet meer, want dat gaat niemand allemaal invullen). Op elke pagina schrijf je een vraag. De mensen die het boek invullen kunnen dan op de pagina hun antwoord schrijven (laat iedereen wel zijn naam er bij zetten, zodat je ook weet wie het geschreven heeft).
 5. Versier indien gewenst nog met stempels, tekeningen, kaarten, stickers of andere dingen waaraan mooie herinneringen kleven. Je kunt all out gaan!

Vragen die ik er in gedaan heb waren:

 • Hoe ken je Joke?
 • Wat waardeer je aan Joke?
 • Wat heb je geleerd van Joke?
 • Één van Joke’s beste kwaliteiten is…
 • Dit is wat Joke voor mij betekent…
 • Wat wens je voor Joke?

Het boek heb ik op tafel neergelegd tijdens haar verjaardag en de visite kon het vervolgens invullen. De antwoorden op de vragen waren echt hartverwarmend. Mijn moeder is er zo blij mee! Echt, maak zo iets. Het is misschien wel een van de mooiste cadeau’s die je iemand kunt geven.

’Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nuon. Het is het tweede artikel in de serie over waardering. Lees hier het eerste artikel uit deze serie. Met deze reeks willen we samen met Nuon onder de aandacht brengen dat echte waardering niet vanzelfsprekend is. We hebben daarom onze blog insiders uitgedaagd waardering te tonen aan hun geliefden. Wij hebben hen deze week verast met de box van waardering van Nuon. Stay tuned!’

P.S. Ik ben mijn vader niet vergeten hoor. 😉 Die was er natuurlijk ook en net zo belangrijk! 😉 Maar dit artikel was speciaal voor mijn liefste mama.

9 reacties

Lisanne -

Hoi Willemijn, waar heb jij een mooi plakboek gekocht? Ik wil hetzelfde doen voor de 60e verjaardag van mijn moeder. Eerder heb ik voor mijn vader ook een fotoboekje gemaakt met foto’s en mooie woorden van vrienden en familie. Erg mooi, helaas is hij binnen een jaar overleden. Mijn moeder wil daarom niet eenzelfde soort boekje. Jouw idee lijkt erop, maar is toch anders. Wil alleen geen saai plakboek kopen, liefst wel een met een mooie voorkant.

Mare -

@Willemijn: Een tijd geleden had je ook een interview gedaan met je moeder, ik zou wel meer artikelen willen lezen met je moeder!
Ze is bovendien haar tijd (en ook deze tijd) ver vooruit, 3 kinderen waarvan 1 gehandicapt…..ik vraag me echt af hoe het mogelijk is dat ze jullie zonder straf heeft kunnen opvoeden? @Willemijn: Daarmee bedoel ik echt niet dat jij een onmogelijk kind zou zijn ofzo :), maar ik hoor in de praktijk wel anders. Dus als je een moeder of jij daar een keer over zou willen vertellen, zou ik echt super vinden!

Merel -

Jaa meer van dit soort artikelen lijkt mij ook leuk! Ik vind 2WMN trouwens echt een heerlijke blog. Ook al heb ik zelf nog geen kindjes; jullie blog groeit met mij mee, blijft vernieuwend en wordt ouder. Leuk!! Jullie zijn echt uniek daarin :)

Lindsey Beljaars -

Ah wat een lief en prachtig artikel!

Khadija -

Wat is je moeder toch een topvrouw! Je mag enorm trots zijn met zo’n moeder! xx

Kirsten -

Ah je moeder is ook echt een lieverd! Doe haar aub de groeten namens mij. X

Vera -

Wat een mooi en lief artikel. Ik sta er te weinig bij stil, voor mij is mijn ‘warme nest’ te vanzelfsprekend. Ik ben nu ook geïnspireerd om een mooi fotoboekje voor kerst te maken!

Mare -

Prachtig geschreven en ik merk dat jullie echt affiniteit hebben met de bedrijven waarmee jullie samenwerken. Super!

femketje -

zo’n lief artikel <3

Reageer ook