Minder vlees eten: gelukt?

In mei dit jaar stelde ik mezelf een nieuw doel. Na jaren twee keer per week vegetarisch eten wilde ik het nu om gaan draaien: nog maar twee keer per week vlees eten. Vandaag deel ik met jullie of me dit gelukt is.

Foto door Mariska de Groot

Om de vraag maar gelijk te beantwoorden: JA, het is gelukt! Sinds het artikel in mei stond er elke week niet meer dan twee keer vlees op het menu. Soms zelfs maar één keer en soms zelfs helemaal niet. Ik ben er best wel een beetje trots op. De eerste maand moest ik er best wel moeite voor doen, maar inmiddels gaat het als vanzelf. Ik heb meer vegetarische recepten in mijn repertoire staan dan vleesgerechten en ik kook eigenlijk ook heel veel vegan. Daar let ik niet echt op, maar het gaat eigenlijk een beetje vanzelf. Hoewel ik wel echt dol blijf op jong belegen kaas en boter hoor… 😉

Helemaal vlees schrappen is voor ons (nog?) niet aan de orde. Er zijn nog een paar gerechten die we heel lekker vinden, zoals lasagne van Djurre en goulash. Van die gerechten geniet ik ook extra als we het eten. Voorlopig blijf ik twee keer per week als maximum aanhouden. Misschien dat ik over een tijdje naar één keer per week ga, maar voor nu ben ik hier eigenlijk al heel tevreden over. In een halfjaar tijd hebben we onze vleesconsumptie verminderd met 60% en hiermee hebben we onze milieu-impact met wel 48 tot 68% verminderd. Yes!

Wat ik wel heel lastig vind is vegetarisch buiten de deur eten, zowel lunch als diner. Vegetarische hoofdgerechten in restaurants zijn meestal zo standaard en vaak met kaas (geen liefhebber van). Ik kies dan maar vaak voor vis, maar dat is natuurlijk niet vegetarisch. Ook de keuze in broodjes vind ik over het algemeen maar een beetje somber. Ik hoef helemaal niet altijd een broodje met vlees, maar altijd die geitenkaas en hummus of tosti met kaas word ik ook een beetje simpel van. Vega’s, hoe ervaren jullie dit? En hebben jullie trucs?

Mijn favoriete vega recepten

Tot slot nog een lijstje met mijn favoriete vega gerechten uit mijn standaard kookrepertoire:

 • Curry (Hier kun je eindeloos mee variëren! Er staan diverse recepten op 2WMN.)
 • Soepen (zoete aardappelsoep, tomatensoep, wortelsoep)
 • Kikkererwtenstoof naar recept van Denise Kortlever
 • Pompoenstoof (klik!)
 • Bietenstamppot met gebakken ui en appel
 • Nasi met zelfgemaakte pindasaus
 • Gado Gado (klik)
 • Chili Sin Carne
 • Pasta met roomsaus en gegrilde groente
 • Groentekebab (een maaltijdpakket van de AH)
 • Quesadilla’s (klik!)

Mocht er een gerecht tussen staan waarvan je graag een recept zou willen zien, let me know! En deel ook gerust jouw vega recepten in de comments. Als je een blog hebt, link dan het recept in het link-balkje. Let’s share! :-) Hoe meer vega inspiratie, hoe beter!

Wie is hier afgelopen jaar nog meer bezig geweest met een bepaald doel ten aanzien van voeding? En is het gelukt?

31 reacties

Anna -

Een van mijn favo vega gerechten is shakshuka! Dat zijn eieren gebakken in tomatensaus. Lekker met naambrood en wij eten er altijd sperziebonen bij.

Britt -

Ik ben ook sinds een tijd bezig met bewuster leven en eten en tot nu toe gaat dat redelijk! Zo fijn om te lezen dat het jou zo goed afgaat, de recepten klinken lekker! Ik ben er ook over eens dat je dan juist extra kan genieten van de recepten die je ontzettend lekker vindt, maar dat is ook de bedoeling: bewuster worden. Heel veel succes in 2018!

Leya -

Heey Willemijn,
Super goed van je! Ik ben nu 17 en ben 10 jaar vegatarier. Voor mij is buiten de deur eten geen enkel probleem. In elk restaurant zijn er wel één of meerdere vegatarische opties (zelfs bij de mac is er een heerlijke groente burger). Dit houd wel in dat je niet zo heel veel keuze hebt. Daar heb zelf ik totaal geen moeite mee. Ik kijk niet eens naar de gerechten waar vlees in zit en als ik dan minder lekker eet dan een ander heb ik daar vrede mee. Ik word blijer van het eten van iets wat niet heel lekker is (wat helemaal niet zo hoeft te zijn) maar wel goed voor het milieu is en dierenwelzijn dan het eten van iets ‘lekkers’ waarvan ik weet dat er een dier voor heeft geleden. Oké misschien ben ik een beetje extreem:). Maar wat ik wel echt wil meegeven is; het went! En je zult er vrede mee krijgen, dat weet ik zeker<3

Lien -

Ik ben al zo’n 18 jaar vegatariër en sinds 2 jaar veganist en kan je zeggen dat er in de tussentijd veel is veranderd in restaurants! Destijds was er vaak geen enkele keuze (Dus geen of maar één gerecht vegatarisch), nu zie ik toch al vaker twee keuzes, vooral blijven vragen of de kok iets kan maken, schroom niet! Alleen als er (letterlijk) vraag naar is, zal de markt veranderen.

Lien -

En heel goed te lezen dat je moeite doet om je eetpatroon te veranderen! Super!

Lisa -

Ik ben heel erg benieuwd naar het bietenstamppot met gebakken ui en appel recept! Ik ben zelf dit jaar helemaal vegetarisch geworden en vind het inderdaad met uit eten lastig, maar ik kijk altijd van te voren op de kaart of ze iets lekkers hebben en als ik met anderen ben en niet zelf kan kiezen dan accepteer ik het maar haha. Ik ben nu op curaçao en het is ook daar best lastig om iets vegetarisch te krijgen, soms eet ik dan nog wel vis.

Roos -

Oh uit eten als vega is soms echt een uitdaging. Ik kijk ALTIJD vooraf op de kaart of er iets op staat wat ik lekker vind. Veel is met geitenkaas (BAH) of zit bomvol met andere kaassoorten zoals tortellini. Sommige koks zien het als een uitdaging en anderen vinden het vreselijk lastig.

Voor op brood: Probeer is Haloumi. Dit is een kaas wat je kan bakken/grillen. Enorm lekker met een beetje sla op je brood. Is denk ik ook lekker voor kinderen. Je kan het zelf zo knapperig maken als je wil. Zit niet een heftige smaak aan, je kan het zelf met wat citroensap en/of peper iets meer pit geven. Als je een keer in Amsterdam bent, zeker een keer bestellen bij George Bistro Bistro, daar heb ik het leren kennen. Haloumi klinkt heel exotisch maar ze verkopen het in elke supermarkt wel. Je kan ook een keer tempe proberen, maar persoonlijk vind ik dat heel bitter. Heb het nog maar 1 keer heel lekker gegeten en dat was bij mijn favoriete cateraar op mijn werk. Zij heeft me wel het recept gegeven, maar ook toen vond ik het niet zo lekker. Maar ik ben heel gevoelig voor bitter eten!

Nog een tip wellicht voor anderen: Als je vleesvervangers duur vind, ga eens langs bij de Aldi. Die hebben best een goed assoirtiment in zowel de koeling als de vriezer. De vega kipstukjes zijn heerlijk op bijvoorbeeld pizza (de bloemkoolpizza van Magioni bijvoorbeeld)

Als je echt crea wilt zijn: Probeer eens Seitan te maken. Staan talloze recepten op Youtube, van burgers tot steaks. Dit maak je zelf met tarwegluten en je voegt zelf alle smaken toe. Ik moet nog de smaak te pakken krijgen (Ben niet echt heel goed in de keuken) maar het begint langzaam ergens op te lijken. Oh en Tofu goed leren maken is zeker een aanrader! Dit kan zo lekker zijn als je weet hoe het moet (goed laten drogen, hoe minder vocht in de tofu hoe beter!)

Boter is heel makkelijk plantaardig te krijgen, dit smaakt voor mij niet anders dan ‘echte’ boter. Ben dolgelukkig daarmee, want kan alsnog elke dag lekker mijn broodje hagelslag eten! (meeste hagelslag is trouwens vegan!)

Ik eet nu sinds bijna 2 jaar geen dieren meer (vlees of vis) en gebruik bijna geen dierlijke producten (geen melk, maar ik maak geen uitzondering als er ergens in zit) en ik voel me er zo goed onder. Slik wel vitamine pillen omdat ik nog niet helemaal onder de knie heb hoe ik alle vitaminen goed binnen krijg. Maar ben er zo gelukkig mee!

Roos -

Oh is een iets groter verhaal geworden van verwacht! Oeps!

Ju -

Complimenten :) Wat goed!!
het hele wat-doe-je-op-je-brood vind ik zelf ook af en toe lastig. Ik ben niet gek op zoetigheid, dus voor mij geen jam, chocopasta of hagelslag…. Veel vega´s die ik ken verslinden hele potten pindakaas en inderdaad vrachtladingen hummus.
Ik vind het zelf het lekkerst om gewoon echt lekker brood te kopen en daar dan wat melkvrije boter (of dus hummus ;)) met zeezout op te doen, eventueel met wat rucola of komkommer.

Willemijn -

Ooh herkenbaar van het broodbeleg! Ik ben ook zo’n boter-fan en verder lekker niets er op haha! Kan intens genieten van heel lekker brood met een laagje boter en zeezout. Jum! En dan eventueel inderdaad met wat tomaat of sla. Perfect! Of iets als tapenade, vind ik ook lekker.

Jessie -

Wat ben je goed bezig!
Wat betreft de boter: Alpro soja heeft ook een smeerboter voor op brood! Uiteraard niet dezelfde smaak maar met een beetje grof zeezout.. yummie!

‘Uit’ lunchen zijn er vaak wel vega soepjes of salades te vinden! Eventueel met wat brood (of frietjes ;)) mocht je wat meer vulling willen. Ookal staat iets soms niet op de kaart, mijn ervaring is dat veel koks echt wel hun best willen doen om iets leuks voor je te maken!

ivm diverse voedselallergieën maak ik zelf graag tapenades voor op brood!
Kies een aantal lekkere groentes (Gegrilde courgette / paprika / wortel / olijven / spinazie / you name it), gooi het in een blender, wat peper, zout, mosterd en sambal, et voila! in een schoon potje minimaal paar dagen houdbaar in de koelkast, en je hebt een hele goedkope én lekkere groente spread! Met een scheut (soja)room erdoor overigens ook lekker als pasta saus.

Liefs!

Anne -

Je hebt bij verschillende supermarktketens ook broodbelegvervangers, zoals filet americain, boterhamworst, paté etc. Ik weet alleen niet of dit ook veganistisch is. Ik vind de vervangers van de Vegetarische slager het lekkerst, maar de anderen kunnen er ook mee door :)

M. -

Hier ook al ‘jaren’, max. 2keer in de week vlees. Het is me gelukt door een hele reeks super lekkere recepten zonder vlees in mijn repertoire te hebben. Het laatste half jaar ben ik me iets meer aan het verdiepen in ‘vegan’… en merk dat het best oké gaat.

Bertine -

Knap dat het gelukt is!
Mijn vriend heeft een melkveebedrijf, dus veganistisch zullen wij nooit worden. Ook een lekker stukje vlees gaat er hier goed in, maar af en toe een vegetarisch gerecht doen we ook wel.

Marjan -

Wij eten ongeveer 50/50 vega/vlees. En ottolenghi’s shakshuka is een favorietje. Heerlijk om met een broodje in te dippen.

Kirsty -

Wat goed dat het gelukt is om minder vlees te eten in 2017! Wij eten ook niet elke dag vlees, dat heb je ook niet nodig denk ik, maar voor mij persoonlijk is het niet iets dat ik weer helemaal ga skippen (ben jaren vegetariër geweest), omdat ik mij daar lichamelijk niet goed bij voelde. Minder is denk ik ook al heel mooi als ik zo lees wat dat al voor verschil maakt.

Marsha -

Ik ben vegetariër! Als het echt vanuit je gevoel is, heb je er nauwelijks moeite mee! Althans, dat is mijn ervaring!

Shannon -

Wat goed zeg! Ik ben sinds kort vegetariër, en ik merk dat het aanbod heel erg verschilt per restaurant. Soms staan er heerlijke, originele vegetarische gerechten op het menu, terwijl andere restaurants maar één saai vegetarisch gerecht op de kaart hebben staan :/ Het beperkt wel de keuzestress een beetje!

Nienke -

Wat goed!
Ik ben dit jaar bijna helemaal vegan gaan eten. Het is me mega goed bevallen. En er komen steeds meer goede vegan plekjes bij. Je hebt bijvporbeeld de herbivoor in Groningen.

Renate -

Goed zeg! En wat eet je nu dan ipv vlees om genoeg ijzer en b12 binnen te krijgen?
Is ook heel belangrijk voor je weerstand etc. Beterschap!

Lenneke -

Ik vind dit zooo knap. Ik leef echt op vlees…

Carina -

Ik had als doel om mijn vriend vaker vegetarisch te laten eten, dat lukte niet echt. Hij is verknocht aan vlees en als er ook al geen vleesvervanger inzit.. dan is het bij voorbaat al niet lekker. Als ik voor mezelf moest koken is het wel vaak gelukt om helemaal vegetarisch te eten. Soms eet ik wel nog biologisch vlees maar ‘regulier vlees’ probeer ik te vermijden tenzij er echt niets anders is wat ik lekker vind. Werkt best goedzo :)

Maura -

Wat goed zeg! Ik denk dat wij ook uitkomen op 2 keer vlees. Iets meer misschien. Heb de afgelopen tijd meerdere van jullie recepten geprobeerd en die bevielen heel goed! Wat ik zelf nog extra doe, is zorgen dat het vlees dat ik eet, biologisch is. Ik haal dit bij een boer hier uit de omgeving. Het is ook nog eens veel lekkerder!

Jana -

Wat goed! Zelf probeer ik ook vaker vegetarisch te eten dan vlees, maar ik plak er geen getal op. Sommige weken eet ik elke dag veggie, andere dagen maar 2 keer. Mijn favoriete vegetarische recept is Mexicaanse quinoa (beetje mijn eigen versie van recept van Uit Paulines Keuken). Aanrader!

Jana -

Oh en nog een tip voor op restaurant of in de broodjeszaak: soms vraag ik gewoon om het vlees weg te laten (bijvoorbeeld bij een pasta, salade of broodje). Dan heb je wat meer opties!

Floor -

Wat goed dat je het zo erg hebt kunnen verminderen! Ik ben vandaag 18 geworden wat maakt dat ik nu 7 jaar vegetarier ben. Inderdaad uit eten gaan vind ik zelf nooit zo heel leuk maar je kan het natuurlijk wel makkelijker maken, bijv. Bij de pizzaria hebben ze veel opties zonder vlees, de thai heeft ook veel opties zonder vlees en anders vantevoren de menu kaart bekijken via de site of probeer eens een geheel veganistisch of vegetarisch restaurant te zoeken. Het is zo fijn als je gewoon uit de hele kaart kan kiezen!

Loes -

Super goed dat het gelukt is! Ik ben bijna tegelijk met jullie gestart met minder vlees eten en ook hier bevalt het heel erg goed. We hebben wel wat uitzonderingen, maar we eten in ieder geval 5 dagen in de week geen vlees.

Manon -

Wat goed, zo zie je maar dat je het helemaal niet mist als je het niet meer eet, ik niet althans. En vleesvervangers heb je ook echt niet altijd weglaten, het kan zo simpel zijn door gewoon het vlees weg te laten en automatisch eet je meer groentes.

Jorinde -

Wat mooi dat je dit doel gehaald hebt en eigenlijk zelfs nog meer! En wat een groot impact heeft het eten van vlees eigenlijk op het milieu.. Er stond me iets bij dat het wat was, maar zoveel! Ik probeer nu al wat meer vegetarisch te eten, maar dit is wel een eyeopener om er nog bewuster mee om te gaan. Ik schrap vlees nu ook al vaak uit pasta’s (gewoon lekker veel groentes in combinatie met bijvoorbeeld tomatensaus of pesto en pijnboompitjes), nasi of wraps. Maar ik ga zeker eens op zoek naar wat meer vega recepten!

Romy -

Wat onwijs goed dat het is gelukt! Alleen al met een vermindering van je vleesconsumptie kun je heel wat positieve impact hebben op de wereld :) Ik ben zelf nu zo’n 9/10 jaar vegetariër en vind uit eten gaan inderdaad ook nog het lastigst. Het helpt om soms naar wat meer ‘organische’ tentjes te gaan, maar daar moet je natuurlijk wel van houden. Daar heb je in ieder geval volop vegetarische opties en ook dingen die je misschien nog niet kent. Verder check ik vaak van tevoren even online de menukaart van een restaurant, zodat ik zeker weet dat ik meer dan één optie heb als vegetariër.

femketje -

ik heb vooral een nieuw doel voor 2018 en dat is meer groente in alles verwerken 😀

Reageer ook