Mijn lichaam na twee zwangerschappen

‘Negen maanden op, negen maanden af’, zeggen ze ook wel over zwanger zijn. Een zwangerschap en bevalling zijn een enorme aanslag op je lijf. Dat kon ik me heus ergens voorstellen. Maar pas toen ik zelf zwanger was, zeker in het laatste trimester, snapte ik het pas echt. Je botten worden weker, je buik is formaat watermeloen+ en je bekken worden enorm belast. Daarna staat er nog een bevalling op je te wachten die het nodige herstel kan vragen. Gelukkig voel ik me inmiddels weer helemaal de oude en heb ik ook mijn figuur nagenoeg weer terug. Vandaag vertel ik er over.

Foto door Mariska de Groot

Ik heb zo veel respect gekregen voor mijn lichaam na twee zwangerschappen. Het heeft van een zaadcel en een eicel twee gezonde, prachtige kereltjes weten te maken. Ze negen maanden lang gedragen en vervolgens ook nog eens gezond en wel op de wereld gebracht. Dat borstvoeding tot twee keer toe niet lukte voelt wel nog steeds een beetje als een faal, maar ik ben al heel blij dat ik een gezonde zwangerschap en goede bevalling heb mogen ervaren, dus ik knijp zeker in mijn handjes.

Hoe mijn lichaam zou veranderen na mijn zwangerschappen vond ik heel spannend. Zeker toen bij Jelle de kilo’s er aan vlogen. Met 20 weken was ik al behoorlijk aangekomen en aan het eind van mijn zwangerschap zat ik vol met vocht en was ik ruim 15 kilo aangekomen. Als ik foto’s terugkijk van die periode moet ik best wel lachen. Zo’n dik gezicht heb ik nog nooit gehad en het voelde dan ook niet als mijn lichaam. Acht weken na Jelles bevalling ben ik gaan sporten met een personal trainer. En dat hielp. Uiteindelijk deed ik er ruim 5 maanden over om de overgebleven kilo’s te verliezen. Ironisch genoeg bereikte ik op de dag van de zwangerschapstest van Gijs mijn ‘streefgewicht’, 55 kilo.

37 weken zwanger van Jelle. Als ik dit terug zie schrik ik wel een beetje hoor!

Een maand na de bevalling van Jelle.

Ik maakte me weer klaar voor behoorlijk wat kilo’s en vocht, maar deze tweede keer viel het eigenlijk alles mee. Doordat ik veel in beweging was (ik had Jelle nu natuurlijk, maar had ook minder rugklachten waardoor ik actiever was) kwam ik nu maar zo’n 8 kilo aan (als ik het me goed herinner). Na Gijs’ bevalling stond de weegschaal op, geloof ik, iets van 56 en 57 kilo (op de een of andere manier ben ik dit vergeten – zoals je wel meer vergeet van die tweede keer, haha!). Al snel verloor ik nog een of twee kilo dus ik hoefde niet veel af te vallen. Maar ik had wel weer ontzettend veel zin om te sporten en fitter te worden. Na een maand of 4 ben ik daarom weer gaan sporten. Deze keer zonder personal trainer, omdat we verhuisd waren. Ik merkte dat ik daardoor niet echt alles uit het sporten haalde. Ik had er simpelweg te weinig kennis van en creëerde voor mezelf ook niet veel uitdaging. Hierdoor werd ik niet echt fitter en viel ook niet af. Ook bleef mijn buik heel slap. Ik weet dat sommige mensen nu denken ‘Welke buik?!’. Maar zonder high waisted jeans had ik echt een hangbuikje, te vergelijken met een buik à 3 of 4 maanden zwangerschap. Dat is natuurlijk hartstikke logisch na twee zwangerschappen, maar tot zag ik het graag anders. 😉

39 weken zwanger van Gijs.

Daarom begon ik 6 maanden na mijn zwangerschap van Gijs met het Newborn Fit Mama Programma van Kimberly (ik heb dit traject gekregen). Het NBFM programma is er op gericht om vrouwen na hun bevalling weer fit te maken en als je dat wenst (wat voor veel vrouwen vaak het geval is) zwangerschapskilo’s te verliezen. Dit doe je niet met fancy shakes of spannende diëten maar gewoon via de alom bekende degelijke, effectieve aanpak: meer bewegen en een gezond voedingspatroon. Kimberly heeft sinds kort haar hele programma vernieuwd en verschillende lidmaatschappen opgezet. Toen ik begon met NBFM was dit er nog niet, maar mijn traject was een beetje vergelijkbaar met het exclusieve lidmaatschap.

Twaalf weken lang had ik elke woensdagochtend met haar een sessie waarin we mijn voortgang bespraken: hoe gaat het met het voedingspatroon, hoe ging het sporten deze week en hoe voel je je? Elke week kreeg ik één of twee nieuwe video’s waarmee ik kon sporten. Ook hebben we een paar keer via Skype gesport waardoor ze me aanwijzingen kon geven over mijn uitvoering van de oefeningen.

En yes, al binnen twee weken boekte ik resultaat! Haar workouts gaven me uitdaging en houvast, waardoor ik veel gerichter ging sporten. Ook leerde ze me van alles over voeding en omdat ik mijn calorie inname moest bijhouden zag ik precies hoeveel binnen kreeg op een dag en of dat veel vet/suiker/koolhydraten/eiwitten/vezels bevatte. Ik eet over het algemeen gezond, maar ik ben nog al een snoeperd. Ik kreeg dus veel vet, koolhydraten en suiker binnen. Door dit in die twaalf weken te minderen verloor ik de laatste kilo’s.

Uiteindelijk ben ik met het programma ruim 2 kilo afgevallen en verloor ik 6 centimeter aan buikomvang. Met beide cijfers ben ik blij, want ik hoefde immers niet veel kilo’s af te vallen. Daarnaast heb ik veel meer spieren gekregen en die wegen zwaarder dan vet. Met de afname van mijn buikomvang ben ik héél blij. Ik zie het verschil zelf heel goed: mijn buik is weer wat platter en strakker geworden en mijn lichaam is gespierder geworden. Het is misschien niet precies het lichaam van voor mijn twee zwangerschappen, maar hallo, zo gek is dat ook niet en hoeft ook niet van mij. Ik ben hier heel blij mee! Mijn lichaam voelt weer als het lichaam dat bij me past en ik zit goed in mijn vel. Ik ben zelfs fitter dan voor mijn zwangerschap van Jelle en daar ben ik toch wel trots op.

Nu, 10 maanden na de bevalling van Gijs. (Foto door Mariska de Groot)

Eind oktober had ik de laatste sessie met Kimberly en sinds dien ben ik nog een klein beetje afgevallen en heb ik nu een stabiel gewicht. Met sporten ben ik ook vrolijk verder gegaan, hoewel het de laatste weken een beetje stil ligt doordat we hier thuis flink aan het kwakkelen zijn. Hopelijk heb ik snel weer een beetje puf om dit op te pakken.

Het enige wat nog een beetje anders is na mijn zwangerschappen is mijn menstruatie. Die is pijnlijker en heviger geworden. Oh en de haaruitval… Mijn hemel, ik hoop echt dat dat snel stopt. Wat wel héérlijk is, is dat mijn hoofd steeds helderder is geworden de laatste maanden. Ik had toch ergens het gevoel al 1,5 jaar watten in mijn hoofd te hebben en was erg vergeetachtig. Maar dit wordt steeds minder. Zo fijn!

Het is dus echt zo dat je lijf tijd nodig heeft om te ontzwangeren. Mensen vragen me wel eens of ik zwanger zijn mis, maar ik kan volmondig ‘Nee’ zeggen. Ik vind het heerlijk om niet meer zwanger te zijn! En mocht je als nieuwbakken moeder het Newborn Fit Mama Programma overwegen, dan kan ik het zeker aanraden. Kimberly is zo lief (en streng waar nodig 😉 ), haar workouts zijn heel goed opgezet en voor iedereen te doen en haar nieuwe programma ziet er super goed uit!

21 reacties

Marielle -

Je ziet er prachtig uit Willemijn !! En je hebt wilskracht & disipline😉

Hanneke -

Wat zie je er alweer goed uit! Wat betreft je haaruitval… Uhm, mijn jongste wordt 2 in januari en ik heb sinds een maand minder haaruitval en bizar veel nieuwe haren. Mijn huid herstelt ook langzaamaan. 2 jaar!! Dus wie 9 maanden ontzwangeren heeft bedacht mag even een verklaring komen afgeven 😉

Jessica -

Wat zie je er prachtig uit! Je straalt, net zoals tijdens je zwangerschappen. Mooi om te zien.

Mare -

@Willemijn: Nog even terugkomend over het artikel dr. Martens. Ik ben eens gaan kijken in de webshop en denk erover een paar zacht rode aan te schaffen. En voor Martine zag ik ook een paar waarvan ik denk dat ze ze heel leuk gaat vinden.
https://www.omoda.nl/dames/boots/veterboots/dr-martens/multi-dr-martens-veterboots-pascal-df-82253.html

Mare -

Leuk artikel en goed dat je beschrijft wat een zwangerschap lichamelijk en geestelijk met je doet!
Wat ik me afvroeg, had Djurre geen tips m.b.t. sporten, want die moet toch ook voor het werk behoorlijk wat spieren en kracht opbouwen?

Maryam -

Wat zie je er prachtig uit. Twee kinderen gedragen en gebaard en dan er zo goed uitzien, je mag trots zijn op jezelf! Zie de borstvoeding niet als een faal. Je hebt het geprobeerd en waarschijnlijk niet de juiste begeleiding gehad. Bij mijn eerste kind lukte het ook niet maar bij mijn tweede had ik een ervaren kraamverzorgster die borstvoedingscoach in opleiding is. Dankzij haar weet ik wat er waarschijnlijk misging de eerste keer en is het nu wel gelukt.

Lenneke -

Je ziet er prachtig uit! Vind het heel knap hoe je het allemaal doet.

gea / Glamview -

Respect! Je ziet er goed uit :)

Lindsey Beljaars -

Respect hoor, prachtig!!!

Didi -

Pas na de tweede zwangerschap ben ik actie gaan ondernemen. 7kg minder met weight watchers en daarna nog 2 door weer te gaan sporten. Mijn buik en borsten zijn wel wat slapper dan voorheen maar verder zie je er niets meer van. Gelukkig ook helemaal geen striae.
Dat hoofd is daarentegen nooit meer goed gekomen. 😃 De watten zijn er uit maar de scherpte is er wel echt af 😕

Maria -

Wauw! Respect voor jou, X

J -

“Daarnaast heb ik veel meer spieren gekregen en die wegen zwaarder dan vet.”

Nee hoor, daar zit in gewicht geen verschil tussen. Een kilo spieren weegt evenveel als een kilo vet: allebei 1 kilo. 😉

Bo -

Ja dat klopt uiteraard, máár een kilo spieren neemt wel een stuk minder ruimte in dan een kilo vet (scheelt ca 15% aan volume) dus je kan vet zijn kwijtgeraakt, spieren erbij hebben gekregen en dus hetzelfde wegen, maar dan wel slanker zijn 😊

Willemijn -

Haha ja dat bedoelde ik inderdaad, thanks Bo!

Natasja -

Oh zo herkenbaar… ik ben eind september bevallen van mijn eerste en herken mijn lichaam niet. Ik heb ook nog geen zin om te sporten en echt gezond te doen, waardoor ik zo in 2-strijd ben. Ik wil wel, maar toch ook weer niet. Heel irritant!!

Romy -

Wat zie je er geweldig uit en fijn dat dit programma je voor jouw gevoel iets meer jouw lijf heeft teruggegeven! Echt een bizar verschil trouwens tussen hoe je er in beide zwangerschappen uitziet. Heel bijzonder hoe dat zelfs bij één persoon zo kan verschillen!

femketje -

je ziet er echt prachtig uit 😀 mooi!

Linda -

Petje af Willemijn! Je ziet er heel goed uit, het getuigd van discipline!

Z. -

Bij het uitvallen van (veel) haren, kun je het beste op tijd naar de huisarts te gaan. Deze kan bloed afnemen om naar je hormoonhuishouding te kijken. Die kan in de war zijn na de bevalling. Zelfde voor je menstruatie. Of een andere pil proberen etc. je vitamines en ijzer eens laten checken. iig niet door blijven lopen met zulke klachten omdat ‘het erbij hoort’.

Marjan -

Dat je menstruatiepatroon verandert door je zwangerschap is heel normaal. Al valt er wel iets aan te doen: een pijnstiller uit de NSAID-groep (diclofenac, ibuprofen, naproxen etc) werkt zowel op de pijn, als op het verminderen van het bloedverlies. Je zou je huisarts hier eens naar kunnen vragen.

Loes -

Wow, wat een verschil tussen je twee zwangerschappen, heel ander gezicht heb je! Ik vind het echt bizar om te zien wat een zwangerschap eigenlijk met je doet.. Maar je ziet er prachtig uit en ook het niet slagen van borstvoeding moet je niet als een faal zien denk ik!

Reageer ook