Een kindproof driegangen kerstdiner

Kerst is by far mijn favoriete feestdag van het jaar. Ik vind het altijd zo gezellig om een dag met mijn geliefden door te brengen, buiten in de kou een wandeling te maken en vervolgens met zijn alle je tonnetje rond te dineren. Nu we in onze familie aardig wat kleintjes geproduceerd hebben rijst echter de vraag: hoe maak je een kind-proof diner? En hoe hou je het een beetje leuk aan tafel? Vandaag deel ik mijn tips en de recepten voor een kindproof driegangen kerstdiner.

Wat ga je maken? Dat vragen we ons allemaal ieder jaar weer af… Bij de samenstelling van je kerstmenu is het wat mij betreft belangrijk om rekening te houden met je gasten. Krijg je vegetariërs? Zorg dan dat je voldoende keuze hebt zonder vlees of vis. En eten er kinderen mee? Zorg er dan voor dat er gerechten op tafel staan die (de meeste) kinderen lekker vinden. Mijn uitgangspunt is dat het gezellig aan tafel moet zijn, zodat kinderen een positieve associatie krijgen met dineren. Ze oesters en spruitjes opdringen draagt daar niet aan bij (tenzij die van jou hier toevallig dol op zijn natuurlijk 😉 ).

Zorg dus dat je sowieso iets serveert wat ze lekker vinden en doe niet te moeilijk als ze de andere dingen niet lusten. Door meerdere bijgerechten te serveren creëer je het gevoel van een luxe diner, maar zorg je er ook nog eens voor dat er voor ieder wat wils is. Daarnaast geef je kinderen het gevoel een keuze te hebben en dat draagt bij aan beter eten. En wie weet verrassen je kinderen je wel en zijn ze benieuwd naar de garnalen die je op tafel zette (waarvan je had bedacht dat volwassenen deze waarschijnlijk alleen zouden eten).

Door het artikel heen zie je trouwens elke keer waar het servies of bestek van is. De kersttafel dekken vind ik misschien nog wel leuker dan het koken van het diner. Ik vind het superleuk om een look te bedenken voor de tafel, de items te verzamelen en er vervolgens iets moois van te maken. Alle items komen van IKEA. Echt, zet mij op de serviesafdeling van IKEA en ik ben er uren zoet. Tot grote frustratie van Djurre. Haha! Daarna maakte ik nog een tripje naar de bloemist voor wat eucalyptus en takjes met bessen en de aankleding van de tafel kon beginnen. Ik heb echt genoten van het maken van dit artikel voor jullie. :-) En dan nu tijd voor het menu! Alle recepten in dit menu zijn trouwens voor 4 personen.


Wit servies: FLITIGHET (€19,95)  | Gouden dienblad: GLATTIS (€9,99)

Voorgerecht: Tomatensoep met bladerdeegsterren

Tomatensoep gaat er bij de meeste kinderen wel in. Daarnaast kun je dit voorgerecht perfect een of twee dagen van te voren bereiden en hoef je het op het moment zelf alleen even op te warmen.

  • 1 kilo romatomaten, in parten gesneden
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 grote winterpeen, in plakjes gesneden
  • 2 rundvleesbouillontabletten
  • 1 liter water
  • Klein blikje tomatenpuree
  • Paar takjes verse tijm (of een theelepel gedroogde tijm)
  • Verse basilicum

Fruit de ui, knoflook en wortel aan in wat olijfolie. Na 5 minuten bak je de tomatenpuree nog even mee. Daarna voeg je de tomaten, tijm (ris de blaadjes van de steeltjes), het water en de bouillonblokjes toe. Laat het geheel zo’n 30 minuten koken. Voeg aan het eind een handje basilicum toe. Daarna pureer je de soep fijn.

Serveer de soep met de bladerdeegsterren (recept zie je hieronder) en garneer met een blaadje basilicum.

Bladerdeegsterren:

  • +/- 3 plakjes bladerdeeg
  • Geraspte kaas
  • Italiaanse kruiden (gedroogd)
  • Ei

Druk de sterren met het uitsteekvormpje uit het bladerdeeg. Bestrijk de sterren met een losgeklopt ei. Bestrooi de sterren met wat geraspte kaas en Italiaanse kruiden. Bak de bladerdeegsterren zo’n 10 minuten af in de oven op 180 graden.

Tip: Heb je kinderen die niet van tafelen houden? Dan zou je het voorgerecht ook aan de borreltafel kunnen serveren. Zo verkort je de tijd dat je aan tafel moet zitten en kinderen vinden borrelen vaak heel gezellig.


Serveerschalen: IKEA 365+ (€3,99 – €9,99) Wijnglas: IVRIG (€1,99) Waterglas: IVRIG (€1,49) |  

Hoofdgerecht: Sticky chicken met hassleback aardappelen en groentenassorti

Kijk, dat alle kinderen kipknuggets, frikandellen en patat lusten, dat weten we. Maar ja, dat vinden veel volwassenen dan weer niet echt een geweldig kerstdiner. Dus ben ik voor een middenweg gegaan. Kip vinden bijna alle kinderen wel lekker. Daarnaast worden er meerdere soorten groente geserveerd en een Hassleback aardappel. De Hassleback aardappel ziet er supertof uit, maar is ook nog eens heel lekker en het is wederom iets wat veel kinderen wel zullen lusten. Win win!

Sticky Chicken

  • 1 kilo kippenpoten
  • 250 gram cherrytomaten (aan het takje voor een leuk effect)
  • Bosje verse koriander
  • 2 limoenen
  • 340 gram mangochutney (kun je kant en klaar kopen, van Patak’s bijvoorbeeld)

Leg de kippenpoten in de ingevette ovenschaal en meng dit met de mangochutney. Zet dit in de oven die je voorverwarmd hebt op 180 graden.

Als de kip 30 minuten heeft gebakken schep je het geheel om en leg je de tomaten bovenop. Laat het nog 20 minuten verder bakken.

Snijd de limoenen in parten en de blaadjes van de koriander grof. Neem de schaal uit de oven, verdeel de limoenparten erover en bestrooi met de koriander.

hassleback aardappel

Hassleback aardappelen

  • 4 tot 6 grote stevig kokende aardappels
  • 75 kram kruidenboter
  • Zout en peper
  • Peterselie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de aardappelen schoon en snijd ze in de breedte in tot je ze bijna helemaal (maar net niet dus 😉 ) door hebt gesneden. De schijfjes moeten zo dun mogelijk worden. Leg de aardappelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zeezout.

Smelt de kruidenboter in een pannetje en giet over de aardappelen. Zorg dat er ook boter tussen de inkepingen terechtkomt door de schijfjes een beetje open te houden met een mesje of vork.

Bak de aardappelen zo’n 60 minuten. Bestrooi met zeezout en garneer met rozemarijn.

Worteltjes met peultjes

  • 1/2 bos worteltjes
  • 250 gram peultjes
  • Peterselie

Snijd de wortels van de bos af, maar laat ongeveer één centimeter van het steeltje zitten (hoeft niet, maar dit geeft een leuk effect). Schil de wortels en kook ze gaar. Voeg de laatste paar minuten de peultjes toe en kook deze beetgaar.

Breng het op smaak met een klontje roomboter en zeezout. Serveer het op een mooie schaal en garneer met peterselie. Voor extra glans bestrijk je de groente met een klein beetje olijfolie.

Bimi met kastanjechampignons

  • 200 gram bimi
  • 125 gram kastagnechampignons
  • Sojasaus

Kook de bimi zo’n 3 minuten en laat het goed uitlekken. Verhit daarna wat olie in een wok en bak de champignons gaar in een flinke scheut sojasaus. Leg de bimi op een schaal en doe daar overheen de kastanjechampignons.


Onderbord: VINTER 2017 (€4,99) | Turkooise bordje: FÄRGRIK (€1,49) | Bestek: TILLAGD (€59,95) | Kleine schaaltjes: SKYN (€5,99)

Dessert: Kerstige Pancakes

Welk kind houdt er nu niet van pannenkoeken? 😉 Het kerstdiner sluiten we daarom af met American pancakes in de vorm van sterren. En het leukste van alles? Ze mogen aan tafel versierd worden! Mijn uitsteekvorm was 19 centimeter hoog. Hiermee krijg je ongeveer het formaat van een normale pancake.

  • 15 gram boter (gesmolten)
  • 110 gram bloem
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel suiker
  • Snuf zout
  • 8 gram bakpoeder
  • 150 milliliter melk
  • Boter om in te bakken
  • Uitsteekvormpjes in de vorm van een ster (of andere kerstige vormen zoals een, kerstboom, kerstbal of rendier)
  • Lekkere dingen om mee te versieren (denk aan: poedersuiker, stroop, fruit, smarties, hagelslag)

Doe alle ingrediënten voor de pancakes bij elkaar en mix het tot een glad beslag. Vet de uitsteekvorm in met wat olie of boter. Doe een klontje boter in de pan en leg de uitsteek vorm in de pan. Giet een lepel beslag in de vorm. Zodra de bovenkan ‘droog’ is geworden en er belletjes te zijn zijn, haal je de vorm weg en bak je de pancake nog een paar minuten aan de andere kant. Daarna bak je ze een paar minuten in de pan.

Dien de pancakes op met allerlei lekkere dingen om ze mee te versieren.

Tafelkleed: FULLKOMLIG (€4,99) | Kandelaren (set van 3): FULLTALIG (€9,99) Kaarsen: JUBLA (€2,99) Vaasjes voor takjes: GALEJ (€0,99)

Zo houd je het leuk aan tafel

Het is kerst en dat betekent: quality time en gezelligheid. Betrek je kinderen in het proces van het eten bereiden, de tafel dekken en het huis versieren. Dat vinden ze leuk en zo gaat het meer leven.

Tafelmanieren kun je, als je dat wilt, tijdens het kerstdiner spelenderwijs bijbrengen. Maak er geen moetje van. Van mij mogen kinderen best met ellebogen op tafel zitten en hoeven ze niet heel jong al met mes en vork te eten. Maar natuurlijk wil ik ze straks wel een beetje tafelmanieren bijbrengen, zodat ze weten hoe het moet als we ergens op bezoek zijn of uiteten gaan. Zo’n chique diner is dan natuurlijk bij uitstek de gelegenheid om ze het een en ander te leren. Speel een spelletje wie er het ‘deftigst’ kan eten (denk aan: wie weet welk bestek eerst moet, deftig eten met de pinken omhoog en nippen aan een glas als een prinses). Uiteraard voor even, en laat daarna weer de touwtjes vieren. Dineren moet vooral leuk blijven!

Zorg dat er wat te doen is aan tafel. Geen enkel kind vind het leuk om lang aan tafel te zitten en vervolgens gesprekken van volwassenen aan te moeten horen. Veel liever gaan ze (met elkaar) spelen. Zorg dus dat het ook voor hun leuk is. Zet leuke kerstliedjes op, praat met ze, speel spelletjes, leg leuke decoratie op tafel (bijvoorbeeld een kerstmannetje die ze na afloop mogen houden) of, leg leuke kleurplaten (eventueel als placemat) met kerstthema aan tafel waarmee ze aan de slag kunnen. Of misschien nog wel leuker: neem een groot papieren tafelkleed, leg wascokrijtjes neer en beklad met zin allen het tafelkleed. Gegarandeerd dat volwassenen dit ook leuk vinden. 😉


Onderbord: VINTER 2017 (€4,99) | Turkooise bordje: FÄRGRIK (€1,49) | Zwart bestek: TILLAGD (€59,95) | Zilver bestek: BEHAGFULL (€34,95) | Servet: TILLSTÄLLNING (€1,99)

Ik hoop jullie zo wat inspiratie gegeven te hebben voor een kerstdiner met kinderen. En nu ben ik ook vooral heel benieuwd hoe jullie het kerstdiner met kinderen aanpakken en wat succesrecepten zijn bij jullie thuis die kerstdiner-proof zijn. Let’s share!

42 reacties

Mare -

Het is dat ik nu lees dat het een ad is….maar echt wat een goed artikel en prachtige foto’s!
Nog een paar tips voor de kids:
1) Kinderen houden van knapperig en iets wat lekker kraakt
2) Vormpjes en gezichtjes maken van de groente
3) Zeggen dat het speciaal voor grotere kinderen/volwassenen is….dan hielp bij mij altijd.

Irene -

Complimenten voor deze post! Wat een plaatjes!

Jorinde -

Wat een onwijs mooie foto’s! Knap gedaan. Heb meteen weer wat inspiratie opgedaan voor het kerstdiner!

Merel -

Wat een leuk artikel. De foto’s kunnen zo in een magazine. De tips en gerechten zijn leuk en handig. Pas toen ik door de comments scrolde zag ik pas dat het een advertorial was. Kunnen vele bloggers een voorbeeld aan nemen. :)

Quinty -

Wat ziet alles er lekker en super mooi uit! Vooral het toetje lijkt mij heerlijk.

Bernadette -

Wauw! Leuke combi van advertorial en tips en prachtige foto’s.

Maar iets anders… Ben ik de enige die het overdreven vind om met zo veel poespas aan tafel te gaan zitten met kerst? Echt… heb daar heel weinig mee en al helemaal nu ik kinderen heb. Ben veel meer van het gezellig borrelen, mooie gesprekken en tussendoor lekker wat hapjes/eten. Ben sowieso niet van het vele eten tijdens de kerst hahaha.

Carmen -

Hele mooie foto´s & leuke blog (paar spelfoutjes wel: vindt met dt en hun moet eigenlijk hen zijn..) maar verder niks dan lof! Elke keer als ik zie dat jij dit soort dingen doet (dus niet alleen koken maar ook nog beschrijven en fotograferen) denk ik HOE DAN met die twee kleine jongens ook erbij. Ik heb zelf ook twee kleine jongens en ben al blij als ik aan het eind van de dag gedoucht heb… X

Stef -

Ziet er super uit! En de gerechten zijn vast ook puberproof 😉

Lindy -

Wat een talent 😱👌✨!! Heerlijke tips. En zo slim in sterren in de tomatensoep te doen. Zo maak je het voor kinderen meteen al een feest ⭐️. Toppie!

Carolle -

Are you kidding me, is dit het kerstmenu waar je het laatst over had en maar 3 uurtjes de tijd voor had? WAUW wat heb je dit knap gedaan zeg en wat ziet het er fantastisch uit. Niet alleen het eten overigens, ook het hele artikel en de aankleding. De foto’s zijn echt prachtig en menu… dat heb ik bij deze gewoon lekker overgenomen! Dankjewel, echt top gedaan!

Mariëlle -

Zo hállo! 2WMN is mijn inziens hierbij onomstotelijk de meest creatieve, inventieve, professionele, oprechte en echte plek op het wereldwijde web. Wat een ontzettend goed artikel weer dit. En hoe mooi verwerken jullie je sponsordeals! Echt meiden, high five.

Shannon -

Wauw wat heb je dit mooi gedaan Willemijn! Dit is een van de dingen die ik altijd zo waardeer op 2wmn, dat jullie zoveel werk in advertorials steken! Op veel andere sites sla ik de advertorials automatisch over omdat ik die kwalitatief altijd wat minder vind dan de “normale” artikelen, maar jullie maken er altijd zoiets leuks van! Echt prachtig gedaan!

Denice -

Hallelujah! Wat prachtig allemaal! En het ziet er heerlijk uit! Lekker bezig Willemijn!

Kim -

Oh wat leuk!! Zou je misschien ook eens zo iets kunnen doen maar dan met inspiratie voor een 21 dinner!🙊 wil zo graag groots uitpakken, maar inspiratie is ver te zoeken..

Laura -

Wauw, alles ziet er zo feestelijk uit! Misschien heb ik erover gelezen, maar kan je me misschien vertellen waar je een uitsteker van dat formaat hebt gevonden (voor de pannenkoek)? Degenen die ik heb/vind zijn allemaal maximum 10 cm. Dankjewel!

Willemijn -

Ik heb ook vrij lang gezocht en vond het uiteindelijk bij ‘Bak Totaal’. 😀

Mendie -

Wauw! Wat een prachtige kerst diner tafel! Ziet er echt schitterend uit. Wat een werk heb je er van gemaakt, zeg!
Nog een klein tipje om die Hassleback aardappelen goed te kunnen snijden zonder er helemaal door heen te gaan…leg ze op een grote (houten) lepel! De rand van de lepel zorgt ervoor dat het mes er niet helemaal doorheen gaat. Geleerd van Nigella😄!

Willemijn -

Slim!!!

Merel -

Jemig Willemijn…dit heb je in die paar uurtjes voor elkaar gekregen?! Hallooooo, respect!!!!! Wat een prachtige foto’s, styling en wat een leuk menu. Het ziet er heerlijk uit. Er moet me wel wat van het hart: Er zijn zoveel bloggers die er echt een potje van maken met hun advertorials en het valt me op dat jullie echt consequent goede en mooie content maken. Dat siert jullie! Dit artikel zou zo in een tijdschrift kunnen staan en dat is ook precies wat jullie site geworden is; een echt online magazine. Ga vooral zo door!!

Willemijn -

Bedankt voor je compliment!

Suus -

helemaal mee eens!

Pauline -

Daar sta ik helemaal achter,

Kelly -

Het ziet er echt gaaf uit ! Petje af hoor! Oh en dat papieren tafelkleed moet ik echt onthouden voor als mijn neefje die leeftijd heeft bereikt. Geniaal!

Isabella -

Leuke advertorial!

Henrieke -

Jeee Willemijn wat mooi! Echt een tof artikel. Eigenlijk zijn het drie artikelen in één: recepten, styling en tips voor kinderen aan tafel. Echt tof. En mooi gestyled ook, dat belooft wat voor jullie nieuwe huis!

Lindsey Beljaars -

Wow, wat ziet dit er allemaal super tof en mega lekker uit zeg!!!

Nathalie -

Wooow wat ziet het er allemaal heerlijk uit en wat heb jij hiervoor hard gewerkt! Ikea is mijn lievelingswinkel en koop er ook enorm veel! Ik zie hier weer vanalles voor op het lijstje!

Nina -

Wauw, de presentatie is echt flawless! Dat lukt mij zelfs niet na een hele dag zwoegen, maar jij krijgt dat op een paar uur voor mekaar? Superwoman!!

Lucy -

Wat heb je dit ontzettend leuk gedaan, Willemijn! Complimenten 😀

Ingrid -

Is dit waar je het laatst over had en maar 3 uurtjes voor had??
Wow! #maakteenbuiging!

Willemijn -

Hihi ja. Dank je wel!!

Anouk -

Wat een leuk, smakelijk en creatief artikel Willemijn! Daar mag je trots op zijn!

Truusje - De Sandwichformule -

Wat knap dat je nog zulke prachtige lichte foto’s hebt kunnen maken! Het zag er op de vlog die dag zo donker uit… Heb zelf de laatste twee weken zo’n moeite met foto’s maken. Ik wil zo graag, maar het is al dagenlang zo donker. :(

Willemijn -

Aaah dank je wel! Was wel een uitdaging ja, het was zooo donker inderdaad.

Truusje - De Sandwichformule -

Wat is je geheim? Ik ben heel nieuwsgierig! Ik wil zelf ook graag feestelijk gestylde kersttafels fotograferen, maar ik laat me telkens weerhouden door het gebrek aan mooi daglicht. Hoe heb jij dat gedaan?

Willemijn -

Het zijn vrij saaie tips haha: Ffink veel nabewerking en wachten op het goede licht. Het eten was al lang en breed koud toen ik eindelijk kon fotograferen! Succes! Gewoon proberen en dan lukt het vast!

femketje -

die bladerdeeg sterretjes zijn super cute bedacht 😀

Tess -

Even een tip: Er staat ‘reist de vraag’ ipv ‘rijst de vraag’. Verder een leuk artikel, al zul je mij niet in de keuken zien staan met kerst 🤣

Mirte -

Top gedaan, het ziet er heerlijk en prachtig uit! Bedankt voor de inspiratie!

Inge -

Wat een top artikel! En die tafel ziet er super uit!

katrien -

Heel leuk en nuttig artikel! :)

Marieke -

Wat heb je de tafel prachtig gedekt! Ik wil meteen naar de ikea!

Reageer ook