Wat ik ga missen aan de tijd voor ik moeder werd

Ik ben heel nieuwsgierig welke uitwerking het moederschap op mij gaat hebben en wat voor lessen ik allemaal nog mag gaan leren op dit vlak. Waarschijnlijk een heleboel en als ik mijn omgeving mag geloven is moeder worden iets wat je leven op zijn kop gaat zetten.

Foto door Mariska – Grotografie

Dus wat ga ik dan missen aan de tijd voordat ik moeder werd? Een ietwat lastige vraag om te beantwoorden gezien ik op het moment van schrijven hoogzwanger ben. Geen idee of ik inmiddels al een kereltje in mijn armen heb.

Maar ik maak het moederschap natuurlijk van dichtbij mee door Willemijn en daardoor kan ik me wel bedenken wat ik waarschijnlijk ga missen.

De eerste is rust en stilte. Dat is er niet meer bij geloof ik, haha! Volgens mij hoor je je kinderen nog in je hoofd lachen, gillen, huilen of kletsen als ze een keer bij iemand anders zijn.

Wat mij in het begin vooral doorbijten lijkt, zijn die gebroken nachten. Lekker doorslapen (en uitslapen al helemaal!) ga ik zeker weten heel erg missen. Ik ben een enorme slaapkop en ik vind het heerlijk om lang te slapen. Dus dat wordt wel een van de dingen die ik denk ik voorlopig het meeste ga missen. Tenzij ik een droombaby krijg die van 7 tot 7 aan een stuk door slaapt, maar dat is een leuke illusie en daar zal ik maar niet op rekenen.

Ik ben vrij flexibel en hou er van om dingen last-minute te regelen of om af te spreken. Dat zal ook niet meer zo makkelijk gaan denk ik. Je bent niet zomaar de deur uit met een kleintje of hebt binnen een uurtje oppas geregeld. Of wel? Geen idee!

Dat soort dingen lijken me sowieso wel een uitdaging. Zo ben ik gewend om Noa uit te laten wanneer het mij uitkomt of als ik zin heb om een hele lange wandeling in het bos te gaan maken stap ik in de auto en ben ik weg. Ik kan gewoon mijn planning omgooien als dat nodig is en dat is heerlijk. Mijn leven met een kindje gaat veel meer structuur en een strakke planning vereisen. Dus dat lekkere losbollige en doen waar ik op dat moment zin in heb, ga ik wel missen.

Of lekker doelloos achter mijn laptop mezelf vergapen aan video’s op YouTube zal niet zo vaak meer voorkomen. Misschien juist wel goed voor me, minder tijd om op beeldschermen te koekeloeren. Wie weet heeft dat wel een hele positieve uitwerking.

Ik vraag me af van alle bovenstaande punten of ik het werkelijk ga missen. Ik vraag me af wat me mee is gevallen, tegen is gevallen of waar ik niet aan gedacht heb om te benoemen in dit rijtje. Dat is nog eens leuk voor later om op terug te blikken!

20 reacties

rosalie -

Mijn man en ik hebben toen ons zoontje 4 maanden was, besloten dat hij 1 middag in de week extra naar de gastouder gaat (mijn man is dan aan het werk en ik ben lekker vrij). Dit geeft mij een moment om op te laden voor de rest van de week. Dan lunch ik lekker rustig op de bank met een filmpje of een serie. Of ik ga zalig een boek lezen etc.

Emy -

Het is niet zo zeer dat ik dingen mis, wel dat ik ze nu meer waardeer. Maar de momenten met zoonlief zijn vaak ook gewoon heel leuk. Door hem ben ik minder egoïstisch geworden en dat voelt wel fijn.

Mariska -

– slapen
– meteen uit werk een sociale afspraak hebben
– uit eten gaan met partner in het weekend

Naomi -

Wat ik mis is echt en ook alleen maar slapen! Man man man ik had niet gedacht dat slaap zoooo belangrijk kon zijn. Vooral de eerste 3 weken toen hij nog niet zijn ritme had gevonden en last had van krampjes. Hij kwam soms om het uur snachts. Nou dan ben je dus helemaal kapot de volgende dag.

Ik kan wel begrijpen dat sommige (nieuwe) moeders daardoor in een soort depressie komen want je wordt overrompeld waar is die roze wolk dan?(!)… je zit ookgewoon niet lekker in je vel plus slaap te kort, waarschijnlijk het huis dat een puinhoop is en laat staan op tijd eten.

Kleintje is nu 6 maanden en doet het hartstikke goed maar poeh wat zijn we blij dat we de eerste periode hebben overleefd. Naar mate ze groter worden gaat alles steeds makkelijker en worden ze iets zelfstandiger. Hou vol het komt allemaal goed XD

Naomi -

Wat ik het meeste mis is alleen zijn met m’n man. We waren net 1 jaar getrouwd toen onze dochter van nu 7,5 geboren werd. Daarvoor nooit samengewoond dus het was in het begin erg pittig. Bijna 3 jaar later kregen we onze middelste dochter en 1,5 jaar later onze zoon. Jullie kunnen je voorstellen dat er dan weinig tijd voor onszelf overblijft. Dat mis ik het allermeest.

ilona -

Het pittigste aan het ouderschap en wat ik het meest mis is de ‘me’ time. Even lekker relaxen en netflix aan bijvoorbeeld, of rustig mijn lunch kunnen eten zonder tien keer onderbroken te worden. Ik moet er wel bij zeggen dat naarmate je kind ouder wordt het ook makkelijker wordt. Mijn oudste is 7 en mijn jongste 1,5 jaar. Het is vooral mijn kleine meisje die heel veel tijd en aandacht vraagt (ook logisch natuurlijk op die leeftijd).

Simone -

Ik ben nu 12 weken moeder en dingen die ik het meest mis zijn:
– lunchen om lunchtijd (ipv van 14.00/14.30)
– ‘s ochtends een half uur douchen (alleen, dus zonder toezicht van baby)
– mijn huis van boven tot onder in 1 dag schoonmaken
– mijn oude figuur en alles kunnen eten waar ik zin in heb zonder aan te komen

Maar.. sinds ik moeder ben weet ik zeker waar ik voor leef. Ondanks dat hij nog maar 12 weken is.. ontvangen we zoveel liefde terug 😍😍

Felicia -

Wat ik er ook nog even bij wilde zegen is
Dat het ook zo is althans voor mij dan
Dat ik eigenlijk vergeet hoe het was om zeeën van tijd te hebben ik geniet nu vooral met de kinderen
Het lijkt wel of het moeder zijn en de liefde die ik voor mijn kinderen voel dat uitwist het verlangen naar zeeën van tijd en dingen voor jezelf doen.
Echt na een tijdje weet je niet beter meer
Of hij is er altijd geweest
En ben je niet eens meer bezig of bewust van wat je mist aan de tijd zonder kinderen maar ben je juist bezig met wat jou kindje Gelukkig maakt
Het een maakt plaats voor het ander

eer

Felicia -

Ik miste vooral bij mijn eerste kindje ons dochtertje .de stilte samen met mijn man in de stilte tegen elkaar aan liggen
Even helemaal niets samen genieten van de stilte ligend tegen elkaar aan
Ik was 22 bij ons eerste kindje misschien dat dat er ook mee te maken had dat ik mij minder moeder voelde sneller alles wilde afraffelen arme yara zo heet ons oudste dochtertje.
niet lang daarna raakte ik in verwachting van haar zusje lamijra er zit precies 1 jaar en 8 maanden tussen hun.
ik was iets rustiger het was ook een super rustige baby en dreumes echt waar het leek wel een pop . Heel zeldzaam zo rustig en zoet was ze . inmiddels is ze 7 haha
5 jaar daarna kreeg ik ons derde dochtertje jasmijn en nu voel mij echt op en top moeder ik bedoel in vergelijking wat ik voelde bij de eerste.
Toen jasmijn 9 maanden oud werd raakte ik in verwachting van hun broertje
24 augustus 2017. Er zit 1 jaar en 5 maanden tussen de derde en vierde super druk .
Maar oo zo genieten ook. Wat ik nu mis ?
Niets serieus niks na het derde en vierde kindje mis ik niets heel anders beleef ik het dan bij de eerste maar nogmaals ik denk dat het aab mijn leeftijd ook deels lag. Ik ben nu 31 .
het is zo pittig met 4 kinderen maar het genieten is groter dan de pittige momenten. het is even een stukje van je vrijheid inleveren maar het woord steeds meer genieten hoe ouder ze woorden
En echt waar de pittige momenten wegen voor mij niet op tegen de gezellige en mooie momenten met de kinders .

Celine -

Ik mis vooral het alleen zijn. Even geen rekening houden met kleine man. Als je uit werk komt snel eten maken, badje en hup snel naar bed. Je wordt zo geleefd. Maar de mooie en leuke momenten zijn onbetaalbaar. En als kleine man een nachtje weg is dan mis ik hem ontzettend en verveel ik mij. Hihi

Bianca -

Ach.. je word er wel handig in. Goede voorbereiding is het halve werk. Ik heb altijd een tas klaar met kleding, luiers, drinken en koekje. En als jij flexibel bent word je kindje dat ook.

M. -

Soms mis ik dat bepaalde doelen en wensen in m’n leven op dit moment on hold staan en gewoon niet te combineren zijn met het moederschap/gezinsleven. Een uurtje concentratie of tijd voor jezelf op een mamadag is verleden tijd. En mis heel erg de avondjes of weekendjes alleen op pad met mijn man. Ons meisje is extreem gevoelig, heeft snel heimwee en kan heel slecht tegen veranderingen…het is tot nu toe 9 van de 10 keer in een groot drama uitgelopen. En gewoon heerlijk ziek kunnen zijn of kunnen uitzieken als mama. Ik kan me hooguit 1 dag permitteren om ziek te zijn en op bed te liggen, maar heb altijd half ziek de draad weer op moeten pakken. Of tijd besteden aan dingen die echt super ‘klote’ zijn, zoals 110x in een zwembad moeten zitten om het Zwem A-diploma te kunnen bemachtigen.

Marloes -

Ik mis zoals de meeste andere moeders het alleen thuis zijn. Lekker de hele dag met mijn webshop bezig te kunnen zijn zonder dat ik hoef te denken aan boterhammetjes smeren, fruithapjes maken en boekjes voorlezen. Wat ik ook een beetje mis is dat ik niet zomaar meer met mijn partner alleen een nachtje weg kan. Het kan wel maar dan mis ik mijn dochter weer te erg 😉 Een nacht weg vind ik nu nog te lang.

Suzanne -

Wat ik het meest mis is een dag voor jezelf dat je gewoon kan uitslapen, kan Netflixen, en kan gaan en staan waar en wanneer je wilt. Ik vind het heel leuk hoor begrijp me niet verkeerd maar de hele dag je aan staan is echt wel een onder geschatte taak!

Laura -

Slaap slaap slaap… ik was (ben) net als jij een enorme slaapkop. Maar het went :)
En het alleen zijn.

Maar dan neemt niet weg dat je er 100000 keer meer voor terug krijgt

Lesley -

Ik ben ook zo benieuwd hoe ik het ga vinden. Wat ik nu denk het meest te gaan missen is denk ik de avondwandeling met de hond. Ik zit nu al te dubben hoe ik dat dadelijk moet gaan doen haha. Ik ben ook zo benieuwd naar de nachten en het slapen.

Romy -

Ik kan me voorstellen dat de rust met een klein kind even ver te zoeken en dat het ongeplande inderdaad ook een beetje verdwijnt. Het lijkt mij vooral lastig dat een kind je dagritme bepaalt, inclusief vroeg opstaan en bijvoorbeeld na een tijdje de sportclubs en school. Maar voor nu is het voor mij nog niet zover en geniet ik van mijn vrijheid. Alhoewel de fase met een baby me ook heel fijn en bijzonder lijkt. Ik ben benieuwd hoe het jou bevalt :)

Kim -

Oh die gebroken nachten. Vreselijk. slaaptekort is sowieso funest.
Verder? Niet zomaar ergens heen kunnen met z’n tweetjes, mijn figuur, altijd oppas moeten regelen

femketje -

ik kan er zelf nog niet over meepraten, maar mijn moeder (met in totaal 5 kinderen) heeft haar eigen persoonlijke momentjes het meest gemist. Ze kon een hoop dingen niet meer doen uit oogpunt van geld en tijd, dus dat haalt ze nu in nu we allemaal al lang en breed uit huis zijn 😀

Evelien -

Ik mis vooral het alleen zijn. Gewoon lekker een dag alleen zijn en doen waar ik zin in heb. Op de momenten dat ik nu alleen ben omdat mijn zoontje slaapt, heb ik niet meer die rust van voorheen. Je moet ineens altijd ‘aan’ staan, er is altijd wel wat te doen in huis wat betreft huishouden o.i.d. Dat vond ik echt wennen, maar nu is hij een jaar en merk ik dat ik wat dat betreft echt gegroeid ben. En heb ik nu eens een dag voor mezelf, dan mis ik hem en voelt het toch niet meer hetzelfde 😂😄

Reageer ook