Waar ik me zorgen over maak

‘Iedere dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad’, hoor ik mijn moeder zeggen. Met andere woorden: maak je niet altijd zo’n zorgen. Alleen ik denk altijd honderd stappen vooruit, waardoor ik mezelf weleens gek kan maken. Vaak door het uit te spreken in plaats van deze zorgen voor mezelf te houden, vallen de zorgen uiteindelijk wel mee. Dit is momenteel waar ik mee worstel.

Foto door Mariska – Grotografie

Structuur met een kind in je leven

Voordat ik een kind kreeg, had ik weinig structuur in mijn leven. Een aantal dingen zoals werken komen natuurlijk wel terug als vaste structuur. Maar ik ben absoluut niet iemand die om zes uur het eten klaar heeft staan of op een bepaalde tijd naar bed gaat. Of dat die dag perse de was gedaan moet worden. Nee, ik leef niet heel erg op de klok zou je kunnen zeggen. Dus ja, het idee van een kind benauwde me op dat vlak altijd wel. Want bij kinderen zeggen ze altijd: rust, reinheid en regelmaat. Maar ik hou mezelf daar niet eens aan, dus dat gaat sowieso een grote levensles worden want ik zal straks wel moeten. Misschien maar goed ook, haha!

Balans

Daarover gesproken gaat er veel meer veranderen. Ik vraag me af hoe ik in hemelsnaam de balans ga vinden tussen me-time, relatie met mijn man, relatie met mijn kind, relatie als gezin (inclusief hond), sociale leven, gezond koken, sporten enzovoort. Al die ballen in de lucht houden zonder jezelf daarin compleet te verliezen lijkt me echt een kunst. Bijna onmogelijk als je het zo opsomt. Misschien is de kunst wel om soms een balletje gewoon te laten vallen en je daar niet schuldig over te voelen. Morgen weer een dag.

Ik ben wel een persoon die veel behoefte heeft aan alleen zijn om op te kunnen laden en alle prikkels van die dag te kunnen verwerken. Als dat namelijk niet gebeurt, ben ik absoluut niet de leukste thuis. Gelukkig ben ik me daar bewust van en dat is al het halve werk. Maar de balans vinden en af en toe accepteren dat er geen balans is, vind ik wel een uitdaging.

Lieve Noa

Ik ben zo iemand die zich schuldig voelt naar dieren toe. Ik zorg graag goed voor mijn beestjes. Ik ging er voorheen vaak op uit met Noa en ik weet dat straks met een kindje er bij dit ook deels gaat veranderen. Ik weet dat Noa dan een andere plek inneemt in ons gezin. We ‘verwennen’ haar nu behoorlijk want ze krijgt flink veel aandacht van ons dus het zal voor haar ook wennen zijn.

Natuurlijk ga ik Noa zoveel mogelijk er bij betrekken maar gewoon ‘hup’ de auto instappen om ergens naar toe te rijden en haar uit te laten, zal in het begin zeker niet zo makkelijk gaan. Gelukkig wordt het (denk ik) des te leuker als de kleine man iets ouder is en hij er net als ik ook van kan genieten om te wandelen en spelen met Noa in het bos.

Opvoeding

Tja, wat geef je wel en niet mee? Wat is de middellijn tussen heel vrij opvoeden en alles zelf ontdekken versus grenzen stellen? In hoeverre kijken we naar genderneutraal opvoeden? Wat willen we ons zoontje meegeven in dit leven? Ik merk ook dat ik nog geen zin heb om hier echt actief mee bezig te zijn, ik vind het maar een lastig onderwerp. Iemand zei een keer tegen me: ‘Zo’n hummeltje heeft alleen maar liefde nodig, zo simpel is het’ en samen met de zin ‘Perfectie is een illusie’ vind ik dat heel geruststellend.

Ik krijg snel het gevoel dat ik het heel goed moet doen en het liefst een soort kant en klare opvoedingshandleiding zou hebben om weer lekker van 0 naar 100 te gaan zonder tussenstappen. Als ouder probeer je denk ik het allerbeste van jezelf te geven en meer kun je niet doen. De school van het leven is immers onvoorspelbaar, je hebt geen idee wat je als gezin en wat jouw kind mee gaat maken dus het heeft weinig zin om me daar zorgen over te maken. Het enige wat ik kan doen is er op anticiperen met liefde.

En het blijkt maar weer dat het helpt om je zorgen uit te spreken en te delen. Na er aandacht aan te geven door het schrijven van dit artikel maak ik me al stukken minder zorgen over de toekomst en zie ik ook in wat nu echt belangrijk is en dat dit soort zorgen alleen maar onnodig veel energie vragen en nergens voor nodig zijn. Het is gewoon ‘een stemmetje’ in mijn hoofd wat bang is om te falen en dat mag. Door er naar te luisteren, valt dat stemmetje namelijk weer stil.

Waardoor ik me weer besef dat het mijn inziens vooral gaat om te leven in het nu, pluk de dag. Kort nadat ik dit opschrijf, kom ik deze tekst tegen: “Piekeren neemt de zorgen voor morgen niet weg, maar wel de kracht van vandaag.” I couldn’t agree more!

10 reacties

Simone | All Day Jewesl -

Ik denk ook altijd zo ver vooruit. Zo erg dat ik er ook wel eens flink depri van kan voelen. Sommige dingen in het leven gaan natuurlijk zoals ze gaan. En als je zo gewend bent impulsief te leven, snap ik je zorgen wel. Ik leef ook impulsief en ik weet ook dat dat met een kindje iets minder snel zo kan. Maar ik vertrouw er op dat dat dan goed komt. En ik weet zeker dat dat bij jullie ook goed komt. Geef het de tijd en wen aan jullie nieuwe situatie. <3

Janneke -

Bij mijn ouders thuis hangt de spreuk: “Geen zorgen over de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf.” (Matteüs 6,19-34). Daar moest ik gelijk aandenken toen ik dit artikel las.

Felicia -

Martine heel mooi stukje wat je geschreven hebt
Ik heb zelf 4 kindjes en ben 31
Maar wat ik even graag kwijt wil hierover wat je schrijft is dat ik zelf als ik even naar mij zelf kijk een gewone normale niet perfecte moeder ben
Ik bedoel met normaal dat ik heel spontaan omga met onze kindjes
Ik heb niet een bepaald soort aantal regels wel ik zorg er natuurlijk wel voor dat het geen gekte woord maar precies en consequent ben ik niet echt .
ik straf mijn kinderen ook bijvoorbeeld niet maar praat met ze ik persoonlijk vind straffen geen goede en Prettige manier van omgaan met je kind .
Het is niet dat je pas een goede moeder bent of een goed mens bent als je een heel pakket hebt met regels en precies hijd . Juist van niet dat hele strakke en presiece schema leren kinderen juist dat niet altijd alles Het zelfde loopt.
Verder laat ik mijn twee oudste kinderen van bijna 9 en 7 ook hun eigen mening geven over dingen en ga volwassen met ze om behandel ze met respect en laat ze ook zegen wat ze ergens van vinden.
ik laat mijn kinderen ook vrij wel Tot op zekere hoogte natuurlijk wel binnen wat veilig is maar verder geef ik ze een vrije open opvoeding.
denk ontspannen en volg je eigen gevoel vergeet de opvoed regeltjes en dat strakke sschema van een precieze opvoeding en regeltjes.
Alleen je zal meer moeten gaan plannen en je moet een beetje rekening houden met slaaptijden in het begin maar je raakt er aan gewend echt. straks weet je niet beter meer echt waar.
wees de moeder die je wilt zijn
En laat dat strakke schema los
En je zult zien dat je vanzelf je draai vind

Lindsey Beljaars -

Wat een zorgen! Houd de laatste quote vast, die is prachtig en zo waar!!

Fabienne -

Ach meis… Wat een boel zorgen in je hoofd… Probeer het los te laten… Het gaat zoals het gaat en het komt zoals het komt… Je vindt vanzelf je weg, je moet jezelf daar alleen wel de tijd voor gunnen… Geniet geniet geniet… Straks heb je zoveel gepiekerd, is Maik groot en dan denk je: had ik er maar meer van genoten! Let it go! X

W -

Bijna álles wat je hierboven schrijf heb ik ook. Net in september moeder geworden van ons lieve mannetje.
En heb soms echt het gevoel dat ik faal als de dingen niet gaan zoals ik ze in mijn hoofd heb.
Kan zo piekeren over dingen die er nog niet zijn dat ik er letterlijk zo onzeker van word. Om er moe van te worden. Mijn vriend vraagt altijd wat er dwars is en zodra ik het vertel valt er zo een last van me af. Dan lachen we meestal erom dat ik mij weer is druk heb gemaakt om in feiten niks.

Pauline -

Lieve Martine,
De laatste quote is zo waar. Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt als “nieuwe”moeder.
Maar in de toekomst kijken kan niemand en om je daar zorgen om te maken is verspilde energie, denk ik. Het belangrijkste wat je je lieve Maik kan geven is liefde en liefde.
De rest valt op een gegeven moment vanzelf op zijn plek.
Geniet van je lieve zoon want de tijd gaat zo snel.

Romy -

Wat een mooie quote om mee af te sluiten! Ik kan me voorstellen dat je als nieuwbakken moeder heel wat zorgen hebt over de toekomst. Maar ik weet zeker dat jij dat moederoergevoel in je hebt en dat het na een tijdje steeds iets meer vanzelf zal gaan. Het komt goed! ♥

femketje -

die laatste quote is zo waar!

Loes -

Lieve Martine, don’t worry so much! Ik kan me voorstellen dat het leven als kersverse moeder heel wat zorgen met zich mee brengt, maar het komt zoals het komt. You can do this!

Reageer ook