Verhuizen tijdens je zwangerschap

Verhuizen vind ik vreselijk. Het achterlaten van dat lieve huisje wat van jullie samen is en beginnen aan een nieuw hoofdstuk in een huis dat nog niet aanvoelt als dat van jou. Dat is toch even slikken. Het staat ook zelfs in de top tien van hoogste stressfactoren. Verhuizen kost veel energie, laat staan als je ook nog eens hoogzwanger bent. Toch zitten er ook voordelen aan. Dit was mijn ervaring.

Foto door Mariska – Grotografie
Geschreven door Martine

Het voordeel is dat je, voordat je baby zich aandient, kunt beginnen in een fris en schoon huis. Voordat je gaat verhuizen ruim je al heel veel op en doe je veel spullen weg, dus dat is fijn. Zo begin je georganiseerd. Het nadeel daarvan? Je hebt weinig energie, dus doe het in delen. Ik ben een behoorlijke doordouwer. Zo een die alles in een dag af wil hebben. Maar dat gaat simpelweg niet als je (hoog)zwanger bent. Dus plan een aantal dagen in om op te ruimen en schrijf op wat je die dag wilt doen. Ik had daar veel behoefte aan: planning en duidelijkheid. Wat kan ik doen? Wat doen de anderen? De meeste zwangere vrouwen hebben namelijk echt een wattenhoofd, vooral die laatste weken als je steeds meer in jezelf lijkt te keren.

Zorg in ieder geval dat je alles hebt opgeruimd en weggedaan voordat je de sleutel krijgt en gaat verhuizen. Zo blijven alleen de spullen over die noodzakelijk zijn om over te hevelen naar het nieuwe huis en hoef je dat niet meer uit te zoeken. Dan is het nog een kwestie van alles in dozen doen en opschrijven wat er in zit en in welke kamer het hoort.

Bedenk ook van tevoren of je een kleurtje op de muur wilt en hoe de kamers er uit gaan zien. Vloer, gordijnen, inrichting. Je kunt je dus al bezig houden met de look and feel van het nieuwe huis. Want het is vaak zo als je eenmaal bent verhuisd, dat je dit soort dingen niet zo snel meer gaat oppakken. Dus het is handig om een ‘plan de campagne’ te maken. Pinterest is your friend! Oh ja, en zaken zoals Gamma, Kwantum, Praxis, Leen Bakker, IKEA en weet ik het wat allemaal. Het kan geen kwaad om alvast eens bij deze winkels (online) te snuffelen naar goede aanbiedingen.

Welke kamers zijn het meest noodzakelijk? Dat was in ons geval de slaapkamer en de babykamer. Als die kamers maar af zijn en ingericht. Wij moesten vooral op de tweede verdieping veel doen, de rest van het huis zag er nog goed en netjes uit en daar hoefden we niet veel aan te doen. Wat vooral gedaan moest worden was alles verven en op de tweede verdieping moest het lelijke tapijt plaats maken voor een nieuwe laminaatvloer.

Als ik nu niet zwanger was geweest, hadden we waarschijnlijk ook meteen de keuken en badkamer aangepakt omdat dit niet onze persoonlijke smaak was. Maar daar was nu echt geen tijd voor. Dat komt in de toekomst nog wel een keer.

Wij hadden in totaal maar een weekend en een week om alles in orde te maken, want we kregen op 29 september de sleutel. Als we ‘pech’ zouden hebben, zou het kindje rond 10 oktober geboren worden. Mijn uitgerekende datum was op 31 oktober. Dus je snapt wel dat ik stiekem hoopte dat dit kindje liever te laat als te vroeg zou komen door de verhuizing. Hoe meer tijd, hoe beter.

Zwanger zijn en verhuizen, het zorgt in ieder geval voor duidelijkheid. Je kunt namelijk niet teveel doen. Mocht je jezelf heel fit voelen, kun je best proberen een muurtje of plafond te witten. Wie weet lukt het je zelfs wel om een kast of iets dergelijks in elkaar te zetten. Maar blijf wel goed voelen aan je lichaam en je kindje of dat niet te zwaar is. Iedere vrouw is anders. Mij lukte dat in ieder geval niet. Dozen inpakken ging nog net, zittend.

Er zijn in ieder geval wel een aantal dingen die je sowieso kunt doen. Bijvoorbeeld zorgen dat er genoeg eten en drinken is voor iedereen die helpt met verhuizen. Wat licht schoonmaakwerk, spullen uitpakken en inrichten. Daarnaast hebben wij ook nog eens een energieke hond die ook uitgelaten moest worden, dus daar heb ik me over ontfermd. Schakel vooral zoveel mogelijk hulp in om jezelf te ontzien.

Wat bij mij voor de meeste stress zorgde, was vooral de babykamer inclusief alle spullen. Vragen zoals: ‘Hebben we echt alles? Komen we niets tekort? Zijn we niet iets vergeten?’ voerden de boventoon. Vooral omdat het ons eerste kindje is en je helemaal gek wordt van al die uitzetlijsten die je op internet kunt vinden. Tegelijkertijd moet je dat proberen maar een beetje los te laten. Wat er nog niet is, kan altijd nog komen en zo’n ramp is het nu ook weer niet. Een kindje heeft vooral in het begin kleding, luiers en voeding nodig. Althans, dat hield ik mezelf maar voor.

En je hebt natuurlijk enorme nesteldrang dus je wilt een veilig en fijn plekje voor je kindje hebben. Plus alle kleertjes wassen en alles gewoon af hebben voordat de bevalling begint. Dat zorgde bij mij in ieder geval voor stress. Het zwanger zijn was daarin wel een extra factor die de druk opvoerde.

Wat ik zelf moeilijk vond, was dat ik niet al teveel kon doen. Ik heb gedaan wat ik kon, maar ik vond het lastig om het uit handen te geven. Dan voelde ik me schuldig en lui. Tja, hulp accepteren is zo makkelijk niet vind ik. Ik ben juist altijd degene die anderen graag helpt en als ik dat dan niet kan, voel ik me in eerste instantie rot. Ik heb ook snel zoiets van dat ik anderen niet op wil zadelen met een verhuizing. Wij hebben immers dat huis gekocht, anderen niet. Dat vind ik dan niet verantwoordelijk van mezelf. Een hele klus om al die negatieve, beperkende gedachtes los te laten maar wel noodzakelijk anders ga je er alleen maar meer tegenop zien. Het geeft je meer energie om het om te buigen in iets positiefs: “Deze mensen geven om jullie en willen jullie graag helpen.”

Is verhuizen tijdens je zwangerschap aan te raden? Persoonlijk vind ik van niet, tenminste: niet aan het eind van je zwangerschap. In het begin van het tweede trimester zou ik zeker ‘ja’ zeggen. Dat is vaak het trimester waarbij de meeste zwangere dames zich fit voelen en je hebt meer tijd om over alles na te denken en te verhuizen. Is het te doen? Ja zeker, met hulp van familie en vrienden komt het wel goed. Zolang je zelf maar leert om het uit handen te geven en jezelf te ontzien waar mogelijk.

15 reacties

Mariska -

Hier verhuisd met 35 weken. Mijn grootste zorg was dat de keuken af zou zijn (nieuw geplaatst) en of de gordijnen wel op tijd geleverd zouden worden :) over de babykamer maakte ik me echt totaal niet druk..wiegje bij ons op de kamer en een plekje om te verschonen :)

Ivon -

Kan hoor hoe je het gedaan hebt! Wij zijn in een hele korte tijd van eerste huis kopen meteen verhuisd! Zodra we terug kwamen van vakantie (die stond al gepland) was het meteen sjoef sjoef sjoef verhuizen en weer beginnen met werken. Dat was toen ook niet ideaal. Nu heb ik qua studie en werk een drukke tijd en zijn we flink aan het verbouwen. Pff zulke dingen komen natuurlijk nooit uit maar het is best heftig zo bij elkaar. Laat staan met een zwangerschap inderdaad.

Talitha -

Wij zijn ook verhuisd toen ik hoogzwanger was. We woonden allebei nog bij onze ouders maar door de ongeplande zwangerschap wouden we echt een plekje voor ons als gezin. In april kregen we de sleutel en eind mei werd ons zoontje geboren, eerder dan verwacht. Gelukkig was wel alles af en van wat ik me kan herinneren waren het juist mijn (schoon)moeder en vriend die me op de bank zette omdat ik teveel deed. Ik ben erg op mezelf dus vind hulp vragen ook niet altijd even fijn, ik doe het liever zelf. Inmiddels verwachten we begin april een tweede kindje en zijn we druk opzoek naar een andere woning. Nu hoop ik zelfs dat zwanger verhuizen er nog in zit, we zoeken al bijna 1,5 jaar naar een andere woning. Nu huren we particulier maar dat was in de eerste instantie maar voor een jaar.. Ben zelf ook heel erg toe aan wat anders.

Madelaine -

Wij verhuisden ook tijdens mijn zwangerschap, ik was toen in het tweede trimester en vond het echt vreselijk. Werkte er ook nog 30+ uur bij per week en pendelen tussen twee steden en huizen was niet je-van-het.

Milou -

Hier twee keer verhuisd in het eerste trimester, doodziek. Ook niet aan te raden! Hoe kregen we het toch voor elkaar hahaha. :’) Vind het knap hoe je het hebt gedaan!

Margot -

Oef, dat moet pittig geweest zijn en ik herken dat probleem met hulp accepteren. Onze kleine is nu ruim 4 maanden oud en wij hebben twee weken geleden de sleutel gekregen van ons nieuwbouwhuis. Nu zijn we dus druk met klussen terwijl we ook een baby hebben. Dat vind ik ook een uitdaging.

Marijke van de Mheen -

Ik heb enorm veel respect voor je! Verhuizen en hoogzwanger lijkt mij behoorlijk pittig, maar je hebt het gewoon gedaan.

Manon -

Respect hoor, het lijkt me heel lastig, niet alleen het sjouwwerk maar je moet ook met zoveel dingen rekening houden, ik heb nu al het idee dat mijn hoofd overloopt (gaan verhuizen naar nieuwbouw) en ik ben niet eens zwanger. Gelukkig is het je allemaal gelukt en kun je nu genieten!

Lindsey Beljaars -

Echt knap dat je dit hebt gedaan!! Lijkt me ontzettend lastig en stressvol.

Annelieke -

Wij zijn verhuisd toen ik rond de 28 weken zwanger was. Onze zoon is 3 november geboren dus net na Maik. Ik vond dat al stressen, kun je na gaan hoe het voor jou moest zijn! Respect! Bij ons was de babykamer juist als laatste klaar.

Michelle -

Echt heel knap dat je dit allemaal gedaan hebt tijdens je zwangerschap! Ik kan me er geen voorstelling van maken omdat ik geen kinderen heb maar ik weet niet of ik dit zou kunnen hoor. Geniet er maar van, lekker met Maik in jullie nieuwe huisje.

P.S. Klein dingetje viel me nog op: “Dus je snapt wel dat ik stiekem hoopte dat dit kindje liever te laat als te vroeg zou komen door de verhuizing.” ‘Als’ moet hier natuurlijk ‘dan’ zijn. 😉

Joyce -

Wij zijn verhuisd met 37 weken zwangerschap en ik vond het echt verschrikkelijk. Vanaf dat moment ging het met mij ook gewoon niet meer goed. Ik was oververmoeid en had overal pijntjes. Bleef onze dochter ook nog lekker lang zitten haha!

Romy -

Ik vind het ook echt heel knap hoe je een verhuizing tijdens je zwangerschap hebt kunnen doen! Je bent toch minder fit en de hormonen spelen een beetje op. Petje af dat je het toch, met hulp van anderen, voor elkaar hebt gekregen!

Ivy -

Verhuizen is nooit leuk en hoogzwanger zijn gewoon loodzwaar. Ik heb met je mee geleefd in je vlogs. Het leek mij niet te doen! En inderdaad, alles zoveel.mogelijk meteen oppakken. Wij deden het niet, en het is nu, anderhalf jaar later nog behoorlijk kaal!

Marije -

Echt bewonderenswaardig hoe je de verhuizing hebt gedaan. Het is zo stressvol en dan ook nog hoogzwanger.

Reageer ook