Schoon drinkwater, toch heel normaal?

Laatst werd Djurre boos op me. Ik liet de kraan lopen terwijl ik een het prutsen was met de tube tandpasta die ik niet open kreeg. ‘Weet je hoe zonde dat is!’, riep hij. Ik kan niet anders dan hem gelijk geven. Soms neem je dingen vanzelfsprekend, die helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn…

Foto door Benno Neeleman

Bij ons in Nederland is schoon drinkwater heel vanzelfsprekend. Iedereen heeft toegang tot kraanwater en we hoeven nooit te twijfelen of het wel schoon is. We hoeven ook geen uren te lopen om aan water te komen en dorst hebben is bij ons maar een relatief begrip want er is altijd wel ergens een kraan in de buurt om uit te drinken. Water is voor ons zo vanzelfsprekend dat we per persoon dagelijks gemiddeld (!) zo’n 120 liter water gebruiken.

En dat terwijl 844 miljoen mensen in de wereld geen toegang tot schoon en veilig drinkwater hebben. Het water is vies en van slechte kwaliteit, er zijn geen middelen om water te zuiveren, er is geen netwerk om water te vervoeren en er zijn geen watervoorraden. Mensen die vervuild water drinken kunnen ziektes oplopen, zoals tyfus (buikgriep). Zo sterven er iedere dag 960 kinderen  door vervuild drinkwater! Te weinig water drinken is ook gevaarlijk. Schoon water is dus de primaire levensbehoefte van de mens. En toegang tot schoon drinkwater is een belangrijke voorwaarde om de armoede-cyclus te doorbreken in ontwikkelingsgebieden.

Voor 844 miljoen mensen is schoon water dus helemaal niet vanzelfsprekend. Dat zou toch eigenlijk niet meer mogen? Cordaid wil dat niemand sterft door gebrek aan schoon water en daarom voeren ze momenteel een grote campagne om Nederlanders te vertellen over de problematiek en om geld op te halen voor mensen die geen drinkwater hebben, zoals mensen in Ethiopië. In Ethiopië heerst namelijk op dit moment extreme droogte. Daardoor is het vee verzwakt of zelfs gestorven, zijn oogsten mislukt en watervoorraden op. Hierdoor hebben mensen amper te eten waardoor een groot deel van de mensen ondervoed is geraakt. Miljoenen mensen in Ethiopië hebben dringend schoon drinkwater en voedsel nodig. Daarom is Cordaid een inzamelingsactie gestart. Mocht je ook bij willen dragen aan deze actie dan kun je een sms (€3) sturen naar 4333 of naar deze pagina gaan. Met €3 kan één mens een heel jaar van schoon water voorzien worden. Daarnaast roept Cordaid iedereen op om de petitie te tekenen waarmee ze het gebrek aan schoon water voor een groot deel van de wereldbevolking onder de aandacht willen brengen.

Al deze cijfers deden me meer stilstaan over de vanzelfsprekendheid van schoon water. Voor ons is het zo iets normaals, maar in veel landen in de wereld is er dus een groot te kort aan. Wat is het toch oneerlijk verdeeld in de wereld… Water brengen naar Ethiopië wordt een beetje moeilijk, maar doneren kan ik wél doen. Dus dat is dan ook wat ik gedaan heb. In de hoop dat ik een drupje bij heb kunnen dragen. Want zoals een medewerker van Cordaid laatst tegen me zei: ‘Vele druppels maken een regenbui.’ Maar daarover horen jullie later meer.

Heb jij wel eens stilgestaan hoe vanzelfsprekend schoon water voor jou eigenlijk is?

15 reacties

Marie -

Dit is een erg belangrijk artikel. Mensen moeten zich bewust zijn van ons geluk betreft drinkwater. Het is schoon en stroomt altijd! Er zijn zoveel plekken op deze aarde waar de situatie totaal verschillend is.

Tio -

Goed dat er aan bewustwording wordt gedaan om zuinig met water om te gaan en om verspilling tegen te gaan. In derde wereldlanden zoals Etheopie en rond de evenaar is niet altijd schoon drinkwater beschikbaar maar het is een mensenrecht om schoon drinkwater te hebben. Althans zo is het wel in Nederland. In Nederland mag je bij een betalingsachterstand mensen niet afsluiten van water. Ook schoon water om het toilet door te spoelen. Sommigen doen een emmer water in het toilet om het toilet door te spoelen om zo water te besparen. Ook met douchen met een zandloper die aangeeft hoe lang je doucht om zo op waterverbruik te besparen. Minder een bad nemen en de kraan niet laten lopen tijdens het tandenpoetsen. het ontgaat je soms wel eens maar dan denk je daar toch wel aan dat anderen geen toegang tot schoon drinkwater hebben en dat het hier zo vanzelfsprekend is.

Ada -

Hoi Willemijn, wat ontzettend goed dat jullie deze campagne zijn aangegaan en wat heeft Djurre gelijk! Het is ontzettend belangrijk dat we bewust worden van de hoeveelheid water die wij voor lief nemen, en dit begint bijvoorbeeld bij zo min mogelijk water verspillen via de kraan. Naar aanleiding van dit artikel zou ik ook graag aankaarten hoeveel water we kunnen besparen door vegetarisch te eten. Door één dag geen vlees te eten besparen we net zo veel water als voor een hele maand lang douchen! Laat staan als je vlees en zuivel helemaal uit je dieet schrapt. Dit is nog veel grootser dan de kraan dicht draaien als je aan het prutsen bent met tandpasta ;-). De vleesindustrie is ook nog eens voor 14,5% verantwoordelijk voor de uitlaatgassen die op hun beurt weer verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde en extreme droogtes, zoals in Ethiopie.
Ik weet niet precies waarom ik dit schrijf, maar ik vind het belangrijk dat mensen die drinkwaterproblematiek aan het hart gaan, zich hier bewust van zijn. Ik hoop dat er vaker maatschappelijke blogposts aankomen, tussen alle favorieten/shopblog bedrijven door :). Mijn absolute hoogtepuntjes op Youtube!

Felicia -

herkenbaar mijn vriend woord altijd boos omdat ik met afwassen zo schijn af te wassen dat ik water verspil
en ook wel eens klets met mijn dochters en dan de kraan tussen door laat lopen
hij zegt altijd weet je wel hoe zonde dat is hoe kostbaar ?
het irriteert hem altijd hoe ik er mee omga .
maar ik sta er inderdaad te weinig bij stil

Anne -

Ik sta hier eigenlijk nooit bij stil… Mooie samenwerking meiden, en duidelijk artikel. Ik wantrouw goede doelen best wel, maar €3,- is het risico wel waard :)

Channah -

Mijn ouders zitten voor een langere periode in Afrika voor hun werk en ook al zitten zij er warmpjes bij, ze zien daar ook een heleboel armoede. Gebrek aan (schoon) water, slechte infrastructuur, verloederde ziekenhuizen waar wij ons nog in geen duizend jaar zouden laten behandelen.. Als je daar rondloopt wordt je echt met de neus op de feiten gedrukt. Ze doen daar veel social work, ook in de gevangenis, dus horen ook de meest vreselijke verhalen. Ik sta dus zeker stil bij dit soort ‘kleine’ dingen in ons alledaagse leven. Ik blijf de wereld soms een hele oneerlijke plek vinden! Ik heb meerdere goede doelen die ik maandelijks steun waar ik mij goed bij voel, maar super goed dat jullie hier aandacht aan besteden.

Mariska -

Bij mij op m’n laptop doen ze het ook. Kan het niet een ding zijn met een ad blocker die dit ziet als ‘reclame links’?

Mariska -

Ik heb trouwens geen adblocker :)

femketje -

Ik sta er heel vaak bij stil, zeker wanneer je in landen bent geweest waar drinkwater eigenlijk niet te drinken is, zijn wij maar erg verwent in dat opzicht!

Merel -

Supergoed initiatief! Ik vraag me alleen af, ligt het aan mij of doen de links het niet?

Willemijn -

Oh hee wat gek, hier doen ze het wel. Hebben nog meer mensen hier last van?

lisette -

Ja ik heb ik ook voorheen en nu ook weer last van dat de links in jullie stukjes het niet doen :(

Willemijn -

Nou wat gek zeg. :( Zijn dat altijd linkjes van advertorials of random? Misschien wel een beetje een moeilijke vraag om te beantwoorden haha… Maar er zit namelijk verschil in het soort link.

Sanne -

Bij mij doen de links het wel (via android telefoon).

Merel -

Sorry, het lag inderdaad aan AdBlock (domme ik)

Reageer ook