Mijn doel voor 2018: meer lezen

Als kind en puber heb ik altijd best veel gelezen. Hele Harry Potter reeksen, de boeken van Carry Slee en Jacques Vriens en de serie ‘Hoe overleef ik’, heb ik verslonden. Toen ik ging studeren werd dit minder, want ik had nu mijn studieboeken. En met de opkomst van de smartphone en Netflix ging ik nog minder lezen. Zonde eigenlijk, want lezen is zo veel ontspannender dan een serie kijken… Daarom is mijn doel voor 2018: meer lezen.

Met dank aan Cynthia. Want zij zette me met haar artikel over meer lezen aan het denken. Ik was eigenlijk vergeten hoe ontspannend lezen kan zijn. En toen ze schreef dat je op de verloren momenten meestal je telefoon pakt, maar je ook zou kunnen gaan lezen (wat zo veel minder prikkels en meer ontspanning geeft) dacht ik: JA, Ik wil ook weer meer gaan lezen!

En omdat ik vind dat je doelen niet moet uitstellen tot een moment zoals 1 januari dacht ik, ik begin er gewoon gelijk mee! Gewapend met mijn e-reader van Kobo en Kobo Plus-abonnement ga ik aan de slag: meer lezen! Ik ga mezelf geen doel stellen om een bepaald aantal boeken per jaar te lezen of zo veel pagina’s per week. Daarvan weet ik nu al dat het niet werkt. De ene week is het hectisch en vol de andere week is het rustig. De ene week zal ik dus meer kunnen – en zin hebben om te – lezen dan de andere week en ik denk dat dat helemaal prima is. Zolang ik blij word van lezen ga ik vanzelf meer lezen. Cynthia’s tips over ‘leesgewoontes’ creëren vond ik super handig. De tips die bij me passen zijn:

  • Zorg dat je je boek altijd bij je hebt.
  • Lees voor het slapengaan ’s avonds een half uurtje.
  • Lees als je aan het reizen bent.
  • Heb je een verloren moment omdat je aan het lezen bent en zou je normaal je telefoon pakken? Lees dan nu in plaats daarvan.
  • Kijk je normaal elke avond een paar uur televisie? Schrap daar een (half) uurtje van en lees.

kobo plus

Ik heb sinds kort een e-reader. Voor mij stap 1 naar meer lezen! Ik ben bezig met minimalistischer leven en boeken kopen past daar niet echt bij. Sommige boeken wil ik wel graag op papier, maar heel veel boeken hoef ik niet per se in mijn boekenkast te hebben en dan is digitaal lezen perfect. Nu kun je natuurlijk naar de bibliotheek maar eerlijk gezegd zou ik niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen en vind ik het een hele onderneming om dat regelmatig te doen met twee kinderen (call me lazy maar he, twee onder de twee zijn geen kattenpis hoor!). Een e-reader met duizenden e-boeken die je online koopt leek me dus perfect.

Kobo is een e-readerfabrikant en een aanbieder van e-books. Bij Kobo kun je e-books los kopen, maar ze hebben ook Kobo Plus. Dit is een e-bookabonnement van Kobo en bol.com, waarmee je voor maar €9,99 per maand onbeperkt boeken kun lezen. Met ruim 150.000 boeken, waarvan er zo’n 18.000 Nederlands zijn, heeft Kobo Plus  het grootste aanbod in Nederland en België. Het is een makkelijke, veilige en legale manier om veel e-books te lezen. Daarnaast kun je met het abonnement niet alleen op je e-reader boeken lezen, maar ook via je tablet of smartphone via de gratis app. Dus mocht je je e-reader een keer niet bij je hebben, dan kun je gewoon verder lezen via je smartphone of tablet!

Je kunt het abonnement de eerste 30 dagen gratis proberen (en is daarna maandelijks opzegbaar) en dat doe ik op dit moment. Het bevalt supergoed! Elke keer als ik rondneus op Kobo Plus zie ik boeken die ik wil lezen. Momenteel lees ik ‘We rommelen maar wat aan’ van Roos Schlikker. Ook heb ik ‘De kracht van stilte’ door Kankyo Tannier er op gezet. Verder zag ik de boeken van Anna Nooshin voorbij komen en verschillende boeken over opvoeding die ik nog graag wil lezen. Je merkt het, aan het aantal interessante boeken zal het niet liggen. 😉 Daarnaast maakt het met zo’n onbeperkt abonnement ook niet uit als je een ‘miskoop’ doet én probeer je veel sneller boeken uit die je anders misschien niet zou kopen. Ook vind ik het heel fijn dat ik nu altijd en overal kan lezen. Want zelfs ik mijn e-reader niet bij me heb, kan ik nog steeds verder lezen op mijn telefoon. Wat ik ook heel handig vind is dat er een woordenboek- en markeerfunctie in zit. Wil je meer informatie over Kobo Plus abonnement? Via deze pagina op bol.com kun je het hele aanbod bekijken. Het is ook een superleuke cadeautip voor de feestdagen trouwens!

Toen ik tijdens mijn vakantie op Instagram Stories vertelde over de boeken die ik aan het lezen was en mijn e-reader van Kobo voorbij kwam, kreeg ik veel vragen of hij beviel. Ik zeg volmondig JA! Hij is lichtgewicht, in mijn tas te doen en toch heb ik er tientallen boeken op staan. Je kunt alles aanpassen, zoals de lettergrootte, regelafstand en hoe fel het scherm is. Het leest heel rustig en ik vind het stiekem heerlijk dat ik niet hoef te bladeren, maar gewoon kan vegen. Mijn moeder vroeg of het niet alsnog voelde dat ik naar een scherm zat te staren, maar op de één of andere manier voelt dat door de matte finish van het scherm en het licht niet zo. Het is eigenlijk net alsof je een bladzijde voor je hebt. Ik ben er dus heel blij mee en had dit veel eerder willen proberen!

Ik heb echt zin om meer te gaan lezen! Als workaholic en ondernemer is er altijd wel wat te doen en als ik niet werk dan had ik altijd maar twee voor de hand liggende opties: Netflixen of in het zwarte gat van Instagram verdwijnen. Nu heb ik nog een derde optie. Eentje die me dingen leert (ik hou van informatieve boeken), me laat ontspannen en wat een keertje niet op een beeldscherm is. Nou ja, een e-reader is feitelijk wel een beeldscherm, but you get my point… 😉

Lees jij veel? Zo ja, heb je papieren boeken of ook een e-reader? En wat lees je dan zoal? 

26 reacties

Floor -

Ik ben zelf nog steeds fan van papier. Ik hou er van om een boek echt vast te kunnen houden. Je hebt in ieder geval wel een mooi doel voor jezelf gesteld! :)

Willeke -

Heerlijk, lezen! En beter word je dus wel lid van de bibliotheek. Dan kun je én boeken lenen (blijf dat toch fijner vinden) en je hebt er meteen een abonnement op het lezen van e-boeken bij. Uiteindelijk is dat dus stukken goedkoper dan die €10,- per maand.
PS: ik snap dat jij reclame maakt hoor, maar maak ik graag reclame voor de bieb omdat ik er zelf werk, maar ik zou je er eens in verdiepen!

Merel -

Ik houd enorm van lezen. Ik heb zelf ook een Kobo ereader en gebruik deze graag. Toch gaat er voor mij niks boven een papieren boek, dus ik heb alsnog een kast vol boeken. Maar op vakantie of tijdens lange (trein)reizen kan ik niet zonder mijn ereader: oneindig veel boeken in een klein dun schermpje! Lijkt me trouwens leuk om over een tijdje te horen wat je gelezen hebt en wat je ervan vond. Misschien een idee voor een artikel? (of rubriek, haha)

Ellen Merckelbagh -

Ik heb een e-reader van Pocketbook, dit omdat hij ook een fysieke knop heeft om pagina’s om te slaan. Als er iets mis gaat met het swipen kun je altijd de knop gebruiken. Ook heeft deze fijn achtergrondlicht zodat je ‘s avonds kunt lezen zonder de lamp op je nachtkastje. Met vrienden wisselen we ebooks uit zodat ik altijd genoeg te lezen heb. De nieuwste boeken koop ik gewoon via bol dat gaat super makkelijk! Ik hou mijn boeken bij op Hebban.nl daar staan zoveel nederlandse recensies op echt een aanrader!

Mare -

@Carina: Bedankt, dat wist ik niet!

Pauline -

Love my KOBO. zou niet meer zonder kunnen !!!!

Maris -

Ja ik lees heel veel! Eigenlijk bijna dagelijks maak ik wel even een momentje vrij om te lezen. Tenminste dat probeer ik. Meestal ga ik ook lezen als er reclame op tv is! (maar dan moet ik alleen wel goed opletten dat ik niet te diep in m’n boek verdwijn waardoor ik het mis als de tv weer begint 😛 )
Mijn voorkeur heeft toch wel een echt boek. Dat vind ik toch lekkerder vasthouden op de een of andere manier. Maar een e-reader heb ik ook en dat vind ik weer ideaal voor op vakantie. Scheelt zoveel gewicht in de koffer!

Lindsey Beljaars -

Een mooi doel! Ik heb me ook echt voorgenomen om meer te lezen. Vind dat zo heerlijk maar neem er helaas echt, buiten de vakantie, nooit de tijd voor. Super zonde

Kim -

Heerlijk! Ik heb inmiddels mijn 3e e-reader en de 2e van Kobo. Ik zou niet meer anders willen dan een Kobo. Ik heb nu de luxe Kobo Aura One. Mijn oude Kobo Glo (4 jaar oud) doet het nog, maar ik wilde graag een groter scherm en ander licht er op. De One heeft oranje licht. Dat is wennen in het begin, maar nu is het heerlijk. Geen nachtlampje nodig en zoveel rustiger voor mijn ogen.
Heel veel leesplezier! Ik was mijn plezier eerder dit jaar kwijt, maar heb het lekker terug gevonden. Ik gebruik Goodreads om mijn boeken in bij te houden, vind ik leuk.

Em -

Voodat ik mijn ereader kocht heb ik veel gegoogled en diverse ereaders vergeleken. Ik haak af wanneer er overmatig veel klachten zijn bij een bepaald merk of type van een merk. Kobo staat bekend om een trasgwerkend besturingssysteem. Daarbij kwam ik van veel klachten tegen over de klantenservice van Kobo omdat zij niet reageren wanneer klanten een defect produkt hebben. Zelfs niet wanneer deze klanten op diverse manieren de klantenservice benaderen met hun klachten.
Dat was voor mij een reden om geen Kobo produkt te kopen. Ik heb een ereader van Pocketbook gekocht. Deze draait zelfs op Linux, heeft een snel reagerend besturingssysteem, uitbreidbaar geheugen, zeer makkelijk in gebruik in combinatie met Adobe. Ik kan bij élke boekhandel ebooks kopen en die makkelijk op mijn ereader plaatsen. Vroeger wilde ik alleen papieren boeken lezen, maar op vakantie/onderweg tientallen boeken meenemen op één dunne ereader is erg comfortabel.

Loes -

Ik lees veel te weinig, wat ik jammer vind, want ik vind het zo leuk juist! Als ik lees, lees ik wel liever uit een echt papieren boek. Maar een ebook/ipad is gewoon heel handig om mee te nemen.

Shirley -

Sinds ik een e-reader heb, lees ik veel meer. Een boek nam ik niet mee in mijn tas, maar mijn e-reader wel. Sindsdien lees ik best veel onderweg.

Mare -

@Willemijn: Je boet in op je slaapkwaliteit door voor het slapengaan gebruik te maken van beeldscherm. Het eerste advies wat ik geef voor een goede nachtrust geldt dan ook, als je leest, lees dan van blad en niet van beeldscherm.

Carina -

Juist bij ereader niet zolang je lichtje uit laat. Dit omdat geen blauw licht af geeft op dat moment en dus niet Je slaapritme verstoord. De pagina’s van een ereader zijn qua structuur en letter weergave dan gelijk aan een boek :)

Anke -

Missschien goed om hier mog iets op aan te vullen in het artikel: beeldschermen van e-readers geven geen blauw licht af zoals tablets en smartphones. Je hebt ook gewoon leeslicht nodig bij een e-reader. Het heeft dus geen negatieve invloed op de aanmaak van melatonine voor het slapen, super!

Mare -

Lezen is juist zo ontspannend en helpt soms goed om te slapen omdat je geen gebruik maakt van het beeldscherm, ja…tenzij je dus een e-reader hebt. @Femketje Ook ik ben juist een papieren boek fan.

Em -

Op nieuwe ereaders zit een blauw licht filter. Doordat dat licht gefilterd wordt heeft de ereader geen negatieve invloed op het slapen en is daardoor niet te vergelijken met een gewoon beeldscherm.

Carina -

Zelf vind ik kobo echt verschrikkelijk. Ik heb een van de concurrent een Kindle van Amazon. Ze zijn veel sneller qua besturingssysteem en de ebooks zijn goedkoper :)

Ik lees trouwens extreem veel en zit inmiddels rond de 150 boeken :)

Inge -

De site goodreads heeft mij heel erg geholpen om meer te lezen. Je kunt daarop zelf bijhouden wat je leest en anderen volgen en kijken welke boeken zij lezen. Ook erg goed om leuke nieuwe boeken te ontdekken.

Kirsten -

Mooi doel! Ik wil zelf ook weer meer gaan lezen. Informatieve boeken vind ik interessant, maar ook luchtige boeken. Ik krijg m’n broer z’n oude tablet, dus misschien ga ik het daar even op proberen, als dat mogelijk is, haha. En anders ga ik hier over nadenken :).

Dominique -

Ik ben ook fan!!
Mijn kinderen zijn lid van de bibliotheek dus op hun biebpas leen ik online boeken! Ook ideaal!

Stephanie -

Ik vind lezen op een e-reader ook echt zo fijn! Maar ik vraag me af, welk type Kobo e-reader heb jij?

Aly -

Ik heb een e-reader en je kan ook online boeken lenen bij de bibliotheek. Hoef je toch niet de deur uit. Het zijn jammer genoeg niet de nieuwste boeken. Ook kan je in het donker lezen op bed, dan heeft de ander er geen last van.

Nynke -

Ik verslond vroeger ook stapels boeken en naarmate ik ouder werd, werd de stapel steeds kleiner. Maar sinds de zomervakantie heb ik het lezen weer herontdekt. Heerlijk! En net als jij, op een e-reader (en af en toe nog een echt boek, omdat ik sommige exemplaren graag in de kast wil hebben om vaker in te lezen). De tips van Cynthia vond ik ook top. Veel leesplezier! En mocht je nog leuke boekentips hebben over een tijdje… ik hoor ze graag!

Fleur -

Jaaa! Ik vind lezen de laatste tijd ook echt weer zo fijn! Hoewel ik dit regelmatig combineer met luisteren (storytel, bijvoorbeeld op de fiets of tijdens mijn werk) wint het lezen toch stiekem het nog steeds, haha. Heerlijk! Ik ben op dit moment echt twee handen op één buik met mijn e-reader en kobo abonnement, wat een uitvinding! Al moet ik wel zeggen, om de zoveel tijd heb ik ook wel weer zin in een écht boek van écht papier. Maar de handigheid en het lekkere lichte gewicht is wel echt een pluspunt! Zeker een heel mooi doel!

femketje -

Ik ben zelf wel echt een papieren boek fan :)

Reageer ook