Jelle’s verjaardagscadeau: een gepimpt IKEA keukentje

Als peuter wil je graag alles doen wat mama ook doet. Of dat nou hetzelfde eten willen eten is, ‘ook welluku pjoeter’ (ook werken op de computer) of koken is. Zo lang het maar hetzelfde is. En wat is er dan leuker voor een peuter dan je eigen keukentje? We gaven hem hét IKEA keukentje cadeau op zijn verjaardag. Maar dan wel een beetje gepimpt. Hoe, dat laat ik vandaag zien!

Op Pinterest vind je 101 toffe manieren om het keukentje te pimpen. Sommige zijn zelfs bijna onherkenbaar. Heel leuk gedaan! Ik wilde dus ook een keukentje voor Jelle en het liefst ook nog een beetje leuk gestyled. Nét even anders dan anders en een beetje interieurproof (voor zo ver speelgoed dat is 😉 ). Maar zo creatief en handig als sommige mensen op Pinterest ben ik dan weer niet. Dus ging ik voor een paar simpele toevoegingen en aanpassingen die ook nog eens heel low budget zijn!

Na rondkijken op Pinterest was ik er al gauw over uit dat ik een wandje achter het keukentje wilde maken. En nadat ik dat besloten had, kwam ik opeens op het idee om er een krijtwand van de maken waarop hij kan tekenen. Dat leek me wel een hele toffe toevoeging. Het geeft een leuke draai aan het bekende keukentje en in tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het super makkelijk om dit te maken.

Je hebt nodig:

  • IKEA DUKTIG keukentje
  • Triplex plaat van 50×68 centimeter en van zo’n 5 tot 6 millimeter dik
  • Kleine schroefjes en een boor
  • Krijtbordplakfolie

Zo maak je het:

1. Zaag de triplex plaat op maat. Schuur de randjes goed, zodat er geen scherpe randen en splinters te voelen zijn!

2. Maak de plaat schoon met een licht vochtige doek zodat het folie zo meteen goed plakt.

3. Snijd het plakfolie op maat door de rol met folie uit te rollen en neer te leggen. Leg hierop de plaat en snijd het af. Beplak de plaat met het folie. Eventuele luchtbelletjes kun je er uit strijken met een hard, dun (maar niet scherp!) voorwerp zoals spatel of een pasje.

4. Bevestig de plaat met schroeven aan de achterzijde van het keukentje.

Daarna kun het keukentje verder stylen. Ik vond dit het allerleukste om te doen!

Als eerst ging ik aan de slag met de tekeningen op het krijtbord. Hier heb ik uren over gedaan, aangezien mijn teken- en handletteringkunsten niet je-van-het zijn. 😉 Maar he, het gaat om het idee en ik vind het best leuk geworden!

Daarna was het tijd voor de aankleding. Alle accessoires, zoals een kinderpannenset, kinderkeukengerei, groente van stof en het theeservies komen ook van IKEA. Ze zijn net als het keukentje van de DUKTIG lijn. Ze hebben bij IKEA ontzettend veel leuke dingen in het assortiment om het keukentje mee aan te vullen.

Aan het keukenkastje heb ik een theedoek (IKEA 365+) gehangen. Want dat heeft mama immers ook! 😉

In één van de kastjes bovenin staan twee plastic potjes (online gekocht), met in de één gedroogde pasta en in de ander gedroogde kikkererwten. Ook dit maakt het keukentje nog ‘echter’. Tip voor als je peuter het net iets te leuk vind om elke keer de potjes leeg te strooien: lijm de dop vast! 😉

Ook kun je het keukentje verder aankleden met een leuk kunstplantje. Ik heb de IKEA FEJKA kunstplant met de SOCKER sierpot.

Tot slot heb ik in het keukentje nog papieren bekers en bordjes gezet die ik nog vond in de kast van Jelle’s verjaardag van vorig jaar. Hiermee kan het niet veel kwaad als het valt (of mee gegooid wordt – doet mijn peuter nooit hoor *kuch*).

Al met al was ik niet veel kwijt voor deze aanpassing. Het krijtbordje maken kostte me nog geen €30 en de accessoires kun je natuurlijk zo duur maken als je wilt. Het keukentje zelf is ook al niet duur. Hij is onlangs nog in prijs verlaagd, van €79,95 naar €59,95! Score!

ikea keukentje

Jelle’s reactie toen hij op de ochtend van zijn verjaardag het grote cadeau zag staan, was trouwens zo leuk! ‘Ooooh!‘ riep hij met een verbaasde, enthousiaste stem en hij rende er gelijk naartoe om er mee te spelen. ‘Lellu ooke keuke!’ (Jelle ook een keuken) Zó lief! Zijn favoriete ding om te doen is alle kastjes leeg halen om vervolgens alles in één kastje terug te stoppen. Haha! We kunnen wel stellen dus dat hij er blij mee is. Ook Gijs vind het een interessant ding. Samen zijn ze er niet bij weg te slaan. Echt een leuke tip dus om cadeau te geven aan een peuter voor zijn tweede of derde verjaardag. Of nu met de feestdagen, als groter Sinterklaas- of kerstcadeau!

Ik vond het heel leuk om aan het keukentje een eigen draai te geven. Het maakt hem net een beetje anders en persoonlijker. Project IKEA keukentje pimpen = geslaagd wat bij betreft! En wil je nog meer wooninspiratie? Klik dan hier!

10 reacties

Ina -

Wat leuk! Waar heb je de doorzichtige potjes gekocht? Staan er goed erbij

Kirsten -

Dit is echt fantastisch Willemijn! Ik zie dat koppie van Jelle al helemaal voor me <3.

Anke -

Geweldig! Nu ben ik overtuigd, deze kopen wij ook in januari als ons ventje 2 wordt :)

Loes -

Zo leuk! Dit zou echt mijn droom zijn geweest als jong meisje haha. Echt tof.

Stephanie -

Super leuk geworden!! Hier al het Ikea keukentje gekocht toen hij iets meer dan 1 jaar was en hij vond het al gelijk super! Kan dus zeker ook al voor de 2 jaar een groot succes zijn.

Pimpen wilde ik ook nog doen.. maar is er nu, half jaar later, nog steeds niet van gekomen! Shame on me!

Lindsey Beljaars -

Aah wat is hij super leuk geworden zeg!!

femketje -

aahw dat is zo cute ;D

Romy -

Wauw, wat ontzettend leuk gedaan! Al helemaal leuk dat Jelle zelf ook dolenthousiast is over zijn eigen keukentje. En ik moet hem groot gelijk geven :)

Milou -

Ah wat is het leuk geworden zeg! Wij hebben ook het IKEA keukentje voor F. en ik had allemaal inspiratie opgedaan op Instagram om ‘m te pimpen, maar daar is nog niks van gekomen hahah!

Kelly -

Ik vind hem echt ontzettend leuk! Die moet ik onthouden voor als mijn neefje ouder is. Dat lijkt me echt heel leuk om te geven.

Reageer ook