Hoe vaak spreek jij waardering uit?

Hoe vaak kijk jij iemand aan, open je je hart en spreek je uit wat je écht aan iemand waardeert? Door dit filmpje begon ik hier over na te denken. Een complimentje is zo gegeven. Maar waardering uitspreken gaat een stapje verder.

Foto door Mariska de Groot

‘Wat ben je toch een leuke oma mam!’ ‘Ha, goed gedaan partner, echt een leuk artikel geworden.’ ‘Je bent zo’n toffe vader die stoeit met zijn zoons.’ Stuk voor stuk complimenten. Mooie complimenten en zeker belangrijk om van tijd tot tijd te geven. Van complimenten bloeien we op en groeit ons zelfvertrouwen.

Maar waardering uitspreken gaat verder dan een compliment geven. Als je je oprechte waardering uitspreekt dan groeit de connectie met de persoon, krijg je energie en verwarmt het je hart. Als je waardering toont dan zeg je met andere woorden: ‘Ik ben blij met wat je doet, ik ben blij met jou. Jij bent waardevol voor mij.’

Als ik er zo over nadenk spreek ik eigenlijk niet vaak mijn waardering uit naar mijn naaste omgeving. Het zal jullie misschien verbazen, maar in mijn privéleven ben ik eigenlijk best gesloten. Mijn gevoel uit ik maar moeilijk en als het om mezelf emotioneel uiten gaat, schrijf ik beter dan dat ik praat. Er is iets aan het hardop uitspreken van gevoelens wat me een ongemakkelijk gevoel geeft en dat maakt dat ik het niet vaak doe. Al jaren een puntje voor mezelf om aan te werken, working on it. 😉

Maar waardering uitspreken naar mensen die ik niet zo goed ken, doe ik wel vaker, merk ik. Laatst stond ik met mijn twee huilende jongens in de kinderwagen in een propvolle bus. Het zweet brak me uit want ze waren met geen mogelijkheid stil te krijgen en we moesten zeker nog 15 minuten rijden. ‘Had ik maar wat te eten meegenomen, dat werkt altijd’, dacht ik. Ik voelde alle ogen op mij gericht, maar niemand zei of deed wat. Dat maakte het er niet echt beter op. Toen kwam er een vrouw aangelopen en ze drukte me twee soepstengels in mijn handen. ‘Misschien helpt dit’, zei ze met een lieve stem. De jongens begonnen te knabbelen aan de soepstengels en dat hield ze nét dat laatste stukje zoet.  Ik kon haar wel zoenen en zei: ‘Je hebt geen idee hoe blij ik ben met je hulp. Ik waardeer het echt. Dank je wel.’ Ik was de rest van de dag blij en had energie voor tien.

Maar het moet toch niet zo zijn dat je alleen naar vreemden dit uitspreekt. Dus heb ik wat bedacht. Binnenkort is mijn moeder jarig. Mijn moeder is echt een held. Ik heb zo veel bewondering voor haar. Ze heeft het niet makkelijk de afgelopen jaren maar ze blijft haar vrolijke, positieve zelf. Wat een sterke vrouw. Daarnaast past ze elke woensdag op de jongens en staat ze altijd voor ons klaar. En niet alleen voor ons, ook voor mijn (gehandicapte) zus, staat ze dag en nacht klaar. Dat waardeer ik ontzettend aan haar. Daarom maak ik samen met mijn broertje voor haar een bijzonder cadeau waarin wij en al haar familie en vrienden de waardering uit kunnen spreken (in een weekvlog zie je de komende tijd vast wel wat het is – maar ik kan het hier nog niet opschrijven want wie weet leest ze dit wel 😉 ).

Dus Nuon, dank je wel dat je me aan het denken zette over dit onderwerp. Zo ben ik echt op het meest leuke cadeau voor mijn moeder gekomen en heb ik me voorgenomen vaker waardering uit te spreken.

Wie wil jij een warm hart toedragen? Doe mee!

Nuon begrijpt dat waardering geven en ontvangen belangrijk is. Nuon wil daarom alle Nederlanders aansporen om meer waardering te tonen. We willen via social media mensen aan het denken zetten over waardering. Ook hebben we in samenwerking een hele toffe actie opgezet waarmee jij je geliefde een warm hart kunt toedragen en je waardering kunt uitspreken. Als je je opgeeft voor deze actie en je wordt geselecteerd, krijg je een goedgevulde box toegestuurd waarmee jij jouw geliefde kunt verrassen en waardering uit kunt spreken. Op social media doe je verslag van hoe jij je geliefde verrast en samen creëren we zo bewustzijn rondom het tonen van waardering. Lijkt het je leuk? Klik dan hier om je op te geven!

8 reacties

Eline -

Meerdere keren ingevuld, maar koppelen met fb werkt niet helaas. Had graag meegedaan 😏

Heleen -

Ik heb me aangemeld!
Kon alleen mijn zin niet afmaken waarom en hoe ik iemand zou willen verrassen :(
Zou echt heel tof zijn als ik mijn tante zou kunnen verrassen! Mn tante heeft jaren lang heel veel dingen voor mijn oma gedaan en nu mijn oma is overleden is dat weggevallen. Thuis is ze ook maar alleen en daarom vind ik het wel leuk en gezellig om af en toe iets leuks met haar te gaan doen.
Mocht ik uitgekozen worden weet ik ook al wel hoe ik haar zou gaan verrassen; we gaan nog een keer een familiedag houden en het lijkt me wel mooi om haar op die dag te kunnen verrassen!

Celine -

Het is zo belangrijk en een kleine moeite om je waardering uit te spreken. Er is al zoveel ellende en verdriet in de wereld.

Laura -

Ik vind het ook erg belangrijk om je waardering uit te spreken .
En me partner is voormij me grote steun en toeverlaat en mijn moeder en schoonmoeder ook.

Elly -

Hi all, de linken in dit stukje lijken niet te werken?

Liset -

Ik vind dat zo belangrijk! Ik ben heel dankbaar als mensen begrip voor je hebben of je een warm hart toesteken. Zo lief! En dat mag gezegd worden.

femketje -

Het is zo belangrijk dat te uiten naar mensen! Ik probeer mezelf er elke dag aan te herinneren ♡

Simone -

Ik vind dit ook iets dat erg belangrijk is en ik merk dat het weinig wordt gedaan. Zowel in de privésfeer als op het werk. Al snel worden dingen als gewoon te zien. Zelf ben ik hier wel heel erg mee bezig en probeer (bijna) alle positieve dingen te benoemen met een leuke opmerking, een lach, een compliment etc.

Reageer ook