Een tussenjaar nemen

Een van de eerste dingen die door mijn hoofd schoot toen ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen had, was hoe ik nu verder moest met mijn post-hbo-opleiding tot psychosynthese therapeut. Zou ik later instromen zodat ik bij dezelfde groep kon blijven? Of niet? Een lastige keuze. Ik besloot een tussenjaar te nemen.

Foto door Mariska – Grotografie

Die keuze was niet heel makkelijk. Ik ben nogal een doorbeuker en als ik ergens aan begin, wil ik het ook afmaken.

Ik had er zelfs nog aan gedacht om gewoon hoogzwanger van september tot half oktober weer mee te doen met de groep en dan na mijn bevalling weer in januari 2018 in te stromen. Dan zou ik de ‘verloren maanden’ door mijn zwangerschapsverlof het jaar daarop wel inhalen bij een andere jaargroep.

Maar achteraf gezien dacht ik: ‘Ja, Tien…waar ben je dan mee bezig en hoeveel verg je dan wel niet van jezelf?! Is het nu echt zo’n ramp om gewoon even te wachten? Je wordt moeder en dat brengt meer dan genoeg met zich mee de komende tijd. Daarnaast ben je nog maar 28 en heb je nog jáááren om die studie weer op te pakken als je er aan toe bent.’ Ik was namelijk ook de jongste van de groep.

In jaar 2 van de opleiding krijg je namelijk voor het eerst twee proefcliënten waar je heel veel verslaglegging voor moet doen naast het schrijven van een scriptie. Daarnaast moet je eens in de zoveel tijd verslagen schrijven van de bijeenkomsten, afspreken met je studiegroep en daar verslagen van schrijven, verslagen schrijven van je individuele coachingstraject met een psychosynthese therapeut die jou begeleidt en ook nog eens boeken lezen en daar verslagen van schrijven. Je begrijpt vast wel dat dat op zijn zachtst gezegd behoorlijk veel werk is. En dan heb ik het nog niet eens over de specialisaties die je uiteindelijk ook er naast moet doen hoewel je daar eventueel nog mee kunt wachten. Dus…what was I thinking?

Juist omdat ik de opleiding Psychosynthese Therapeut ontzettend interessant vind, moest ik even slikken toen ik besefte dat ik de opleiding niet met deze fijne groep voort ging zetten. De opleiding bestaat niet alleen uit leren coachen/therapeutische vaardigheden maar ook je individuele persoonlijke ontwikkeling. Daarvoor moet je jezelf wel veilig voelen en open kunnen stellen in de groep. Binnen slechts een paar weken ontstaat er zo’n verbondenheid tussen al die mooie mensen. Het was echt een fijne groep en dat maakte des te meer dat ik het heel erg moeilijk vond om hen los te laten. Want wie zegt dat ik me weer zo fijn voel in een andere jaargroep? Voor de zoveelste keer hoor ik weer de wijze woorden van mijn schoonmoeder in mijn achterhoofd: ‘Je weet alleen wat je opgeeft, niet wat je er voor terugkrijgt.’ Dus eigenlijk zou ik me daar niet druk om moeten maken en die gedachte los moeten laten.

Maar het voelt wel even vreemd om zo intensief bezig geweest te zijn met deze opleiding en daar voorlopig even afstand van te nemen. Ik mis het echt. Die donderdagen waren wel even mijn rustmoment van de week, ook als het pittige donderdagen waren. Gewoon even je hart luchten en even stil staan in plaats van ‘druk, druk, druk’. Dat heeft me enorm veel opgeleverd afgelopen jaar.

Dus wat doe ik dan nu ik een tussenjaar neem? Ik wil namelijk wel er voor zorgen dat ik er een klein beetje bij blijf. Ik wil wel proberen om een aantal boeken te lezen als dat lukt en ik zou graag rond maart 2018 bijvoorbeeld de EFT cursus (een specialisatie) nog een keer willen doen. Die heb ik toen vanwege de zwangerschap niet af kunnen maken. Ik denk dat ik daarnaast vast nog wel een of twee keer mijn psychosynthese therapeut bel om te vertellen hoe het gaat of langs ga bij haar praktijk. Zo blijf ik er toch in mindere mate een beetje mee bezig.

Achteraf denk ik dat het financieel gezien ook een goede beslissing is geweest om een tussenjaar te nemen. Een verhuizing en een kindje er bij zorgen ook weer voor genoeg kosten. Dus ik hoop überhaupt dat het volgend jaar wel in mijn begroting past om te starten met jaar 2 😉

En ik heb er nu meer vrede mee om een tussenjaar te nemen omdat het daarnaast een behoorlijk intensief jaar is geweest op allerlei vlakken. Het is ook wel fijn om in zo’n tussenjaar even alles te laten bezinken, dat geeft weer allerlei inzichten. Het heeft even geduurd maar ik kan nu zeggen dat ik achter mijn keuze sta en er in berust. Ik heb juist zin om lekker thuis te cocoonen met mijn gezinnetje en al die andere leuke dingen, die komen later wel weer…

Heb jij weleens een tussenjaar genomen en hoe heb jij dat ervaren?

P.S. door Willemijn: de weekvlog van deze week komt morgen online. Omdat ik ziek was lukte het niet om ‘m vandaag te plaatsen. Sorry! X

16 reacties

Gerdien -

Ik denk ook dat je een goede keuze hebt gemaakt! Ik heb nu ook een tussenjaar. Mijn opleiding was in mei afgelopen en ik zou aan een nieuwe studie beginnen, maar had op het laatste moment toch besloten om vrijwilligerswerk te doen voor een jaar en ik heb geen seconde spijt gehad!

Marijke -

Ieder mens is natuurlijk anders en de een kan meer aan dan de ander. Maar als ik de afgelopen weken gelezen heb hoe jij er nu voor staat denk ik dat het wel zo verstandig is om een tussenjaar te nemen. Mijn klasgenoot beviel van een flinke dochter en liep een week overtijd en startte de lessen 4 weken na de bevalling weer volledig en werkte daarnaast ook weer hele dagen. Genieten van je (betaalde) verlof zou ook niet verkeerd zijn maar dat is een behoorlijk pittige tante en laat graag zien waar haar lat ligt. Maar of dit ook gezond voor je lichaam is, ik denk van niet.

Wat je zelf in je update al zegt:’ik ben nog jong’ daar heb je hartstikke gelijk in. Over 10 jaar ben je ook nog jong. Je ervoer jouw bevalling als pittig en daarnaast vraagt een baby ook aandacht en tijd en loop je jezelf waarschijnlijk hiermee ook voorbij. Geniet van jouw kleine Maik want voor je het weet gaat het mannetje naar de basisschool. 48 maanden zijn zo om hoor.

Pauline -

Ik denk dat jouw keuze van een tussenjaar de beste is die je hebt kunnen maken, vooral nu je weet
dat je een moeilijke start hebt met de geboorte van Maik, maar ook met het moeder worden.
Je bent nog jong en als je zelf alles onder”controle” hebt komt die studie er ook.
GENIET van je gezinnetje !!!

Ingrid -

Een kindje op de wereld zetten is ook een keuze, een hele belangrijke die je leven kan beïnvloeden op manieren die je van tevoren niet kan weten. Het komt op mij over (ook in het artikel over zorgen) dat je heel erg in je hoofd zit. Dus je kunt in je hoofd een heel plan hebben en je kunt doelen stellen, plannen en organiseren alleen is daar altijd de realiteit van het leven en dan is het heel erg fijn om mee te bewegen en je af te vragen wat is er nu nodig? En het antwoord op die vraag is niet altijd wat je in je hoofd allemaal had gepland 😉 Toch zorgt het meebewegen voor meer geluk en tevredenheid, want zeker als moeder is het belangrijk dat je sensitief kunt reageren op wat jij en je kindje nodig hebben en daarna kun je weer verder kijken of er ruimte is voor andere dingen, dat kan een jaar zijn maar dat kan door omstandigheden ook langer zijn.

Ivon -

Wat een mooie woorden van je schoonmoeder, deze ga ik zeker onthouden als ik voor bepaalde keuzes kom te staan. En zeker nu je zo een lastige start na de bevalling hebt blijkt dit maar weer eens de beste keuze geweest te zijn! Volgens mij vliegt het eerste jaar van je baby voorbij, waarin je juist ook zoveel ontwikkeling samen meemaakt, zonde als je daar veel van zou missen door (onnodig) jezelf te hoge eisen op te leggen.

Loes -

Ik denk dat je voor jezelf en je gezondheid een hele verstandige keuze hebt gemaakt! Maar ik kan me ook voorstellen dat het lastig is.Ik studeer zelf nog en heb ook wel eens een tussenjaar overwogen, maar was altijd bang dat ik dan niet meer aan de gang zou gaan. Inmiddels overweeg ik wel een tussenjaar te nemen tussen mijn tweede bachelor en master! Jouw visie erop vind ik daarom ook interessant om te lezen.

Jorinde -

Wat een mooie, wijze woorden van je schoonmoeder! Ik denk dat het een goede keuze is (al kan ik daar natuurlijk nooit over oordelen), al kan ik me ook voorstellen dat het straks weer aarden is in zo’n nieuwe groep. Ik heb na het hbo een tussenjaar ingelast. Ik was eigenlijk al toegelaten tot de master, maar besloot toch mijn hart te volgen en vrijwilligerswerk te gaan doen in Zuid-Afrika. Beste beslissing ooit. Heb daar zoveel over mezelf geleerd en vervolgens voor een andere master gekozen die beter bij mijn toekomstplannen past(e).

femketje -

die wijze woorden van schoonmoeders zijn wel heel erg waar! ik heb zelf nooit een tussenjaar genomen :3

Johanne -

Lijkt me een hele moeilijke keuze om te maken, maar wel de meest wijze beslissing. Je kunt niet alles tegelijk en dat moet je ook niet willen. Nu kun je je heerlijk op je nieuwe leven richten en over een jaartje is het weer tijd om verder te gaan! Ik heb nog nooit een tussenjaar genomen, maar als ik ooooit een kindje heb, lijkt het me wel heel fijn. Gewoon een jaartje de focus op het moederschap en niets anders. Vrees alleen dat dat een financiële faal gaat worden, dus het blijft bij dromen :).

Liset -

Ik denk dat je een hele goede beslissing hebt genomen. Het moederschap vergt genoeg energie en daarnaast heb je ook nog gewoon een fulltime baan ;). Eerst maar eens alles weer in rustig vaarwater en dan er lekker voor gaan. Je hebt inderdaad nog heel veel tijd om het in de toekomst af te ronden. Succes met alles!

Amy -

Ik snap wel dat je dit een hele moeilijk keuze vond, zeker omdat de opleiding je zoveel bracht. Maar ik denk dat je een goede keuze hebt gemaakt: een kindje verandert zoveel in je leven.. lekker daar de tijd voor nemen, dan komt die studie wel weer als je er weer aan toe bent.

Kirsty -

Dit klinkt als een keuze waar je goed over na hebt gedacht. Ik denk ook wel dat het goed is om niet teveel hooi op je vork te nemen nu je net moeder bent geworden.

Lindsey Beljaars -

Een goede keuze, als je het mij vraagt. Een tussenjaar klinkt negatief maar kan altijd heel positief uitpakken :)

Milou -

Ik snap wel dat het lastig is zo’n keuze te maken als je je zo goed voelt bij een groep. Maar je hebt er goed aan gedaan! Lekker thuis cocoonen met je kersverse gezin, heerlijk!

marije -

Ik denk dat je een goede keuze hebt gemaakt. Er gebeurt nu zoveel in je leven dat je aandacht en tijd vraagt. Eerst daar de balans in vinden en dan weer verder met je studie.

Romy -

Alleen maar goed en mooi dat je deze keuze hebt kunnen maken, ondanks dat je er best wel even over hebt getwijfeld. Het zou zonde zijn als je jezelf in deze spannende tijd als kersverse moeder flink voorbijloopt door meteen weer vol aan de slag te gaan met de opleiding. Hopelijk geeft dit tussenjaar je de kans om aan de nieuwe situatie te wennen en lekker te genieten. En inderdaad, je hebt nog járen de tijd om de opleiding helemaal af te maken :)

Reageer ook