Bokkenpootjestaart

Als je mijn weekvlogs kijkt dan herken je deze taart vast gelijk! Het is de bokkenpootjestaart die ik maakte voor Jelle’s tweede verjaardag. En omdat ik echt zo veel (maar dan ook echt zó veel) vraag kreeg naar hoe je hem maakt, kon een artikel over deze heerlijke caloriebom niet ontbreken natuurlijk.

Allereerst: het idee van de taart is niet van mij. Kennen jullie @marijedh? Zij is het brein achter deze taart! Een tijdje terug maakte ze de taart voor haar man’s verjaardag. Ziet die van haar er niet geweldig uit? Op Instagram Stories plaatste ze vervolgens de gebruikte ingrediënten. De verhoudingen zette ze er helaas niet bij, dus heb ik dat zelf geprobeerd te verzinnen. Dus deze taart is vooral veel van Marije en een beetje van mij. 😉

bokkenpootjestaart

bokkenpootjestaart

Ik had zó veel zin om deze taart te maken, maar ondertussen vond ik het ook best spannend. Het was voor mij de eerste keer dat ik een taart met meerdere lagen biscuit maakte, de eerste keer dat ik een taart zou gaan afsmeren met botercreme én de eerste keer dat ik een dripcake ging maken. Gedoemd om te mislukken dus. Maar hoewel het flink zweten was, is ‘ie uiteindelijk best goed gelukt! Ik kan me voorstellen dat fanatieke thuisbakkers en banketpakkers kromme tenen krijgen van mijn productie, maar hey, voor een eerste keer vind ik het best goed van mezelf. 😉 Dus speciaal voor al mijn mede-bak-noobs, dit artikel! Soms moet je gewoon iets proberen wat je nog nooit gedaan hebt, dan is het zwoegen en dan lukt het toch!

Je hebt nodig (voor een taart van 20 centimeter doorsnede)

De basis

Voor de vulling

  • 500 milliliter slagroom
  • 2 zakjes klopfix
  • 2 pakken bokkenpootjes
  • 1 pakje mascarpone

Voor de ganache

  • 150 gram pure chocolade in kleine stukjes
  • 100 milliliter slagroom
  • Klein klontje boter

Ter garnering

  • Een pak extra bokkenpootjes

bokkenpootjestaart

Zo maak je hem

1. Begin ‘s ochtends vroeg of een dag van te voren met het maken van de biscuit. Volg hierbij de instructies van Laura. Je begint er zo vroeg mee omdat het namelijk goed afgekoeld moet zijn voor je er verder mee kan werken. Wanneer de biscuit goed afgekoeld is snijd je hem twee keer door, zodat je drie even dikke lagen biscuit hebt.

2. Tijd om de botercreme te maken. Dit is wel een ‘leuk’ (kuch) verhaal, want hier mislukte het bij mij een klein beetje. Omdat het zo nieuw voor me was om een taart als deze te bakken dacht ik: ‘Laat ik het mezelf makkelijk maken en gewoon een mix voor botercreme maken waar je alleen water en boter aan toe hoeft te voegen.’ Op het pak stond dat je de mix met water moest mengen en dat dit een uur op moest stijven op kamertemperatuur. Dat ‘kamertemperatuur’ miste ik alleen eventjes en uit automatisme zette ik het in de koelkast. Een uur later, toen ik het ging mixen met de op kamertemperatuur gebrachte boter, ging dit natuurlijk helemaal mis. Doordat het mengsel veel te koud was kreeg ik een botercreme vol klonten. Zó ontzettend balen. Maar goed, ik heb er weer van geleerd en de volgende keer maak ik die botercreme gewoon from scratch en lees ik 3 keer de instructies. Haha!

3. Maak nu ook de vulling klaar. Hiervoor klop je de slagroom op met de twee zakjes Klopfix. De slagroom moet niet super stijf zijn heb ik achteraf gemerkt. Ik kon mijn mengsel amper opspuiten, dus een lobbige slagroom is handiger (en smaakt ook lekkerder denk ik). Als dit opgeklopt is spatel je de mascarpone en de fijngemalen bokkenpootjes (ik heb dit in de keukenmachine gedaan) door het mengsel tot het goed gemengd is. Ik heb er ook nog een klein snufje zout bij gedaan.

4. Spuit nu de vulling op tussen laag 1 en 2 en laag 2 en 3. Zo bouw je de taart op. Spuit ook goed langs de randen. Iets er overheen is niet erg. Anders moet je straks alle gaten opvullen met botercreme en dan wordt het wel heel veel botercreme. Vul je taart dus rijkelijk met de bokkenpootjesvulling.

5. Als je taart gevuld en mooi opgestapeld is, is het tijd om de botercreme op de taart te doen. Dit is best een precies en tijdrovend klusje. Ik heb heel veel gehad aan deze tips van Laura. (Het is wel duidelijk dat zij mijn goeroe is. 😉 )

6. Zet de taart nu in de koelkast. Voor minstens een uur, maar een paar uur of zelfs een nacht is nog beter. De taart moet goed opstijven en koel zijn, voordat we de warme chocoladeganache er op gaan doen.

7. Tijd voor de afwerking! Maak de chocoladeganache klaar. Dit doe je door de slagroom in een pannetje te verwarmen. Als de slagroom heet is, zet je het vuur uit en meng je de chocolade er doorheen. Als het bijna helemaal gesmolten is, voeg je ook het klontje boter toe. Dit is voor de glans. Meng het tot een glad geheel.

8. Pak je taart nu uit de koelkast en breng de drips aan op de taart. Ik heb dit gedaan door met een theelepeltje langs de randen te gaan. Wederom geleerd van Laura. 😉 Wat moet ik toch zonder haar! Je kunt een beetje spelen met de dikte van de drips door korter/langer te wachten met het aanbrengen van de ganache. Warme ganache is nog vloeibaarder waardoor het lange, dunne drips maakt. Als het wat afgekoeld is, krijg je dikkere drips. Alleen loop je dan wel het risico dat je de bovenkant niet mooi glad krijgt. Je moet dus wel snel te werk gaan. Met een spatel strijk je de bovenkant mooi glad.

9. Last but not least: garnering! Omdat mijn botercreme niet zo mooi was geworden heb ik allemaal gehalveerde bokkenpootjes langs de zijkanten geplakt, om de klonten een beetje te verhullen. Daarnaast heb ik wat verkruimelde en hele bokkenpootjes op de bovenkant gedaan. En als finishing touch twee gouden kaarsjes natuurlijk. Het was immers een verjaardagstaart. 😉

‘En was ‘ie lekker?’, vraag jij je natuurlijk nu af. Oh YES! Elke chocoladeliefhebber moet deze taart eens proberen want oh oh oh, wat was ‘ie lekker. En de vulling smaakte ook echt goed naar bokkenpootjes.

Ik baalde van de botercreme, maar toch ben ik over het eindresultaat niet ontevreden. Het was mijn eerste keer dat ik een dergelijke taart bakte en ik heb weer heel veel geleerd wat ik mee kan nemen voor de volgende keer. Daarnaast was iedereen die hem proefde positief, dus hij is geslaagd kan ik wel zeggen. Hoera!

23 reacties

Ria -

Ik heb hem afgelopen weekend ook gemaakt heb er alleen iets aan veranderd 1 laag zo als hij hier beschreven staat en 1 laag banketbakkersroom met stukjes bokkepootjes er tussen. Hij was super lekker en ga hem vast vaker maken.

Karlijn -

Hooi!!

Deze taart lijkt mij zo enorm lekker, dat ik hem aankomend weekend zelf ga proberen voor mijn verjaardag. Ik vroeg mij alleen ad welke handige tools ik echt niet mag missen! Heb niet veel qua spatels om mee te smeren oid, heb je hier misschien tips voor? Welke tools jij hebt gebruikt?

Groetjes!!

Willemijn -

Een grote spatel, zo groot als een broodmes, is handig. Een taartzaag. En een draaiplateau vond ik ook wel handig. :-) Heel veel plezier met bakken!

Nel -

Mede- bak- noobs :-) soms denk ik: ‘god wat zie ik die meiden graag’ 😉 Ziet er geweldig uit en artikel is effe genieten op een verder druilerige niet zo leuke dag. Straks even naar de winkel , ga gewoon bakken vandaag :-)

Willemijn -

Je comment maakt m’n dag! Zo lief!

José -

Wanneer je botercreme te koud is kan je de buitenkant van de kom verwarmen met een föhn. Zo maak je de kom warm en de crème daardoor ook. Zo doen veel bakkers het. En als je vergeten bent je boter op tijd uit de koelkast te halen werkt de magnetron ook: voor 250 gram 30 sec op 600 Watt. Succes!

Lindy -

Oh man, het kwijl loopt uit m’n mond ;-). Wat een heerlijke… calorieenbom! Deze onthoud ik!

Ivon -

Wauw hij ziet er echt goed uit hoor!! Maar misschien ben ik mede-bak-nooby niet de beste graadmeter om je taart te beoordelen haha.

Desiree -

Oeh, ik ga deze volgend weekend maken maar dan met kruidnoten! Nog NOOIT een ‘echte’ taart gebakken dus.. ben benieuwd.
En oja, dan moet ie ook nog geheel melk vrij. Ik voorzie een mooie uitdaging :’D

Marijke van de Mheen -

Ook al is het de eerste keer dat je een taart met meerdere lagen biscuit maakte: deze taart is fantiastisch! Wat een feestelijke taart!

Murl -

Ohhh deze ziet er echt goed uit! Klopt het dat jullie eerder de stapjes ook fotografeerde en niet alleen het resultaat? Ik heb het idee dat ik dat gedeelte mis.

Remy -

Geweldige taart Willemijn!!! Goed gedaan.

Lindsey Beljaars -

Ik zag in je vlog dat je er zelf niet super tevreden over was, maar ik vind hem er echt super tof en vooral ongelofelijk lekker uitzien!!!

Madelaine -

Hij ziet er echt goed uit hoor, maar ik vind bokkenpootjes zo vies haha. Snel maar een met iets anders proberen.

Jorinde -

Ziet er super goed uit! Deze komt op het lijstje voor de feestdagen!

Anne -

Hij ziet er evengoed top uit! Nog even een tip – ik heb ook wel eens geklonterde botercrème gehad – ten einde raad heb ik er toen de staafmixer 5 minuten ingezet en de klonten verdwenen als sneeuw voor de zon..

Lisanne -

De taart is erg mooi geworden en ziet er heerlijk uit! Ik ga ook eens een kijkje nemen op de site van Laura!

Lisette -

Taart ziet er heerlijk uit
Waar is de mooie taartplateau van?

Willemijn -

Oeh merk weet ik niet, maar besteld via Bol! :-)

Kelly -

Hij ziet er goddelijk uit!

femketje -

wauwie die ziet er echt prachtig uit 😀 heb meteen zin in bokkenpootjes zo vroeg op de ochten!

Marije -

Hij ziet er overheerlijk uit!

Milou -

Wat goed zeg! Ziet er heeeerlijk uit! En wat is die Laura toch een topper he, ik gebruik ook heel veel tips en recepten van haar.

Reageer ook