Bloggen en zwangerschapsverlof

Het is heerlijk om een baan te hebben waar al je passie in zit. Een van de nadelen aan ZZP’er zijn? Dat je keihard moet bikkelen voordat je met zwangerschapsverlof kunt. En ook al heb je verlof, zul je alsnog je mail bij moeten houden en dergelijke. “Elk voordeel heb z’n nadeel”, zullen we maar zeggen. Dit zijn mijn tips voor zwangere bloggers.

Foto door Mariska – Grotografie

De eerste vragen die bij mij op kwamen, waren:

  • Hoe doe je dat?
  • Wanneer begin je met schrijven?
  • Waar haal je inspiratie vandaan?
  • Hoe maak ik het mezelf niet te moeilijk?

Natuurlijk had ik het voorbeeld al van Willemijn gehad, maar wij hebben niet hetzelfde werktempo. Willemijn begint bij wijze van al meteen met keurig en structureel schrijven iedere week vanaf het moment dat ze zwanger was. Ze was dan ook ruimschoots voor haar uitgerekende datum klaar met alles schrijven, video’s bewerken en inplannen. Supergoed!

Ik ben veel meer een deadlinewerker en stamp liever al het werk in een aantal dagen. Iedereen weet denk ik wel van zichzelf wat het beste past. We leren en werken allemaal anders, dus vergelijk jezelf niet met een ander. Maar bedenk juist wat voor jou kan werken. Anders werk je jezelf alleen maar tegen als je jezelf een werkhouding aan gaat meten die niet bij jou past. Tenminste, dat is mijn ervaring.

Tip 1: Ga er niet op hameren bij jezelf als je geen inspiratie hebt. Dat werkt voor geen meter en er komen de stomste dingen uit waar je totaal geen energie voor hebt om daarover te schrijven. Komt tijd komt raad zeggen ze weleens en dat geldt ook met inspiratie als je een writersblock hebt. Ik kreeg bijna altijd op de raarste momenten inspiratie: ‘s avonds laat als ik eigenlijk een ander artikel moest schrijven voor de volgende dag. Dan wist ik opeens wel 10 dingen om over te schrijven. Hoe dat kan? Geen idee. Soms helpt het wel eens gewoon door er juist niet over na te denken of er mee bezig te zijn en opeens rolt het er uit als warme broodjes die verkocht worden bij de bakker. Dus dring jezelf niet iets op wat toch op dat moment niet lukt. Zonde van je tijd en energie. In de tijd dat je naar een knipperende cursor loopt te staren had je ook lekker kunnen slapen. Jij blij en de baby blij.

Tip 2: Probeer niet te perfectionistisch te zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan, absoluut. Maar misschien kun je de innerlijke perfectionist geruststellen met het feit dat je al ontzettend hard werkt. Je moet al dubbel zo hard werken voor slechts 2 maanden zwangerschapsverlof terwijl mensen in loondienst dat niet hoeven. Daarnaast werk je zowat ook nog door totdat je daadwerkelijk bevalt dus...easy does it. Je lichaam en geest hebben juist extra veel rust nodig, dus luister er ook naar. Wees lief en mild voor jezelf.

ZZP’er zijn is niet altijd even makkelijk, dus pin jezelf per artikel ook niet vast op het idee dat het perse zoveel woorden moet hebben en aan allerlei eisen moet voldoen. Je hoeft niet altijd een 10 te scoren. Niet ieder artikel kan een diepgaand betoog worden over het leven. Je hebt ook nog een leven er naast, ook al ziet niet iedereen dat en dit wordt juist een hele spannende tijd. So what als sommige artikelen eens wat korter zijn dan normaal? Give yourself a break. Het is al heel knap dat je überhaupt zoveel vooruit werkt. Je had er ook voor kunnen kiezen om bij wijze van 4 maanden niets te posten. Ja, toch? Daarnaast ben je geen pot Nutella en kun je niet altijd iedereen pleasen. Dus hup, de eeuwige perfectionist kan ook wel wat verlof gebruiken.

Wist je dat hele lange artikelen ook niet heel veel nut hebben? Het schijnt dat mensen na 1000/1200 woorden toch de interesse kwijt raken… Dat is een fijne richtlijn. Je kunt het beste artikelen schrijven met een lengte tussen de 800 en 1000 woorden.

Tip 3: Begin ongeveer 5 maanden van tevoren met verzinnen en schrijven. Mocht je al eerder inspiratie hebben, ga er vooral voor. Ik kreeg zelf pas rond eind mei echt inspiratie. En de drive om te schrijven kwam pas eind juli. Ik heb eerst alles verzonnen.

Dat zal per persoon verschillen, maar het is mij in 5 maanden gelukt. Dus ik zou gemiddeld een half jaar rekenen. Soms zal het ook een vrije dag in het weekend kosten om extra te schrijven naast wat je al voor die week moet schrijven en editten. Jep, het is een hoop werk maar wel fijn als je straks alles met een gerust hart even achter kunt laten.

En nogmaals, doe het rustig aan. Ik heb het geluk dat we met zijn tweetjes bloggen, dus voor 2 maanden verlof moest ik ongeveer 30 artikelen en video’s maken. Zeg maar zo’n 25 artikelen en 5 video’s. Dat is behoorlijk veel, want het is allemaal extra naast wat je al moet doen. Ik zou zeggen: ‘Als je de boel in je eentje runt, wees lief voor jezelf en post gewoon om de dag of misschien drie keer per week. Dan maar even iets minder artikelen en video’s in die periode. Wat is belangrijker? Dat jij goed en uitgerust in je vel zit voor de bevalling en de periode daarna die je wereld op zijn kop zet of dat anderen iedere dag wat te lezen hebben? Zet jezelf op 1.

Tip 4: Jezelf ontlasten en/of nog meer zwangerschapsverlof? Kijk of er gastbloggers zijn die iets willen schrijven over een interessant onderwerp wat jouw doelgroep aanspreekt , die zijn er genoeg. Het scheelt jou weer een artikel waardoor je of minder hoeft te schrijven of nog net iets langer verlof kunt nemen.

Tip 5: En daarop aansluitend: Als ZZP’er heb je recht op een uitkering van drie maanden, hier zal je verloskundige je ook over vertellen. Ideaal en een fijne bijkomstigheid. Dit kun je gebruiken voor jezelf maar eventueel ook om een andere professionele blogger in te huren die nog wat extra artikelen voor je kan schrijven. Dus mocht je het echt rustig aan willen doen kun je er ook voor kiezen om helemaal niets te schrijven en een (professionele) blogger in te huren voor je zwangerschapsverlof.

Tip 6: Het ligt er natuurlijk aan waar je over blogt, maar grijp iedere gelegenheid aan om ergens een artikel van te maken. Ga je bijvoorbeeld uit eten en maak je jezelf op? Zet je camera neer en neem een kletsvideo op. Wilde je sowieso al een nieuw recept uitproberen vanavond? Maak er een recept van voor je blog. Of grijp terug op artikelen die al (deels) gepost zijn. Bijvoorbeeld: mijn 5 favoriete zomer-, herfst-, zwangerschapsoutfits of iets dergelijks. Of een terugblik op het een of ander, zoals: artikelen waar ik trots op ben. Probeer zoveel mogelijk vliegen in een klap te slaan.

Tip 7: Heb je een goed onderwerp om een artikel over te schrijven en heb je nog niets voor komende week? Plan ‘m dan toch in voor je zwangerschapsverlof. Onder druk verzin je namelijk heus nog wel weer iets voor volgende week. Dit heb ik ook een aantal keer gedaan en het werkte voor mij heel goed.

Tip 8: Of je nu alles ver van tevoren schrijft of alles op het laatste moment er in knalt, maak voor jezelf een schema. Anders loopt je hoofd echt over en je hebt toch al een zwangerschapsbrein. Doe het per week en stel als je dat fijn vindt voor jezelf een speciale schrijfdag in of sta iets eerder op om iets extra’s te doen. Zo ben ik eind juli eens gaan tellen hoeveel artikelen/video’s ik per week extra moest schrijven of editten en dat viel uiteindelijk mee toen ik het op papier had staan.

Tip 9: Heb je alles af en ingepland, maar ben je nog niet bevallen en heb je wel energie? Blijf schrijven tot het je neus uit komt. Hoe meer je nu schrijft, hoe langer je straks verlof hebt en dat is altijd fijn.

Tip 10: Vergeet naast alle drukte van het vooruit plannen en schrijven ook niet aan jezelf en je kindje te denken. Maak bewust iedere dag even contact met het kindje en neem even een moment voor jezelf. Doe even iets om je gedachten te verzetten. Schrijf een gedicht, maak muziek, teken wat, doe een dutje, mediteer, dans op dat nieuwe nummer. Doe iets wat bij jou past. Zo kom je even los van je werk en…het kan ook zorgen dat je weer wat extra energie en inspiratie krijgt.

Succes met schrijven en vooruit plannen, you can do it!

21 reacties

Ivon -

Ik vind het echt knap hoor, om alle artikelen door te laten gaan terwijl je met zwangerschapsverlof bent. Petje af!
Lijkt me wel raar dat je nu misschien minder “de reactie” op je artikelen meekrijgt?

Mare -

@Lois: Ja, idd. Soms wordt er met name bij parttime banen niet eens vervanging geregeld voor jouw zwangerschap waardoor jouw collega’s zonder compensatie harder moeten werken. Omdat jij je collega’s dat niet aan wil doen besluit je toch maar dat tandje bij te zetten.

Mare -

@Patricia: Ik sluit me aan bij jouw standpunt. Ik heb genoeg verhalen gehoord over mensen (ja ook in overheidsbanen) waarbij je wel je zwangerschapsverlof mocht nemen maar heel scheef aangekeken werd als je “profiteerde” van de volle mep. Laat staan dat je het waagde om verzoeken tot thuiswerken afwimpelde.

Nienke -

“Je bent geen pot Nutella, je kan niet iedereen pleasen” 😂😂 Die ga ik onthouden Haha

Ivy -

En ik zou nog willen toevoegen dat ik als lezer echt niet persé elke dag een artikel hoef te hebben. Dat je voor advertorials wel in het voren werkt, snap ik. Daar hangen inkomsten vanaf en je hebt er afspraken over. Maar een periode niet elke dag een artikel, is dat zo erg?

Em -

Voor een bedrijf is het belangrijk dat dagelijks hun advertenties worden gezien. Martine en Willemijn verdienen niet enkel aan de advertorials, maar ook aan de advertenties. Als ze maar 1 keer in de week een artikel plaatsen zullen ze een minder gunstig contract sluiten met een bedrijf en dus minder verdienen, dan wanneer ze dagelijks iets plaatsen en dus meers lezers trekken.

Patricia -

Ik snap dat zzp’ers een andere werkomgeving en dynamiek hebben maar ik sluit mij aan bij de nuances hierboven: in loondienst betekent echt niet dat je rustig met verlof kan. Vooral het bedrijfsleven is keihard; ik moest zoveel mogelijk afwerken en documenteren, 3 mensen inwerken en bij terugkomst weer orde in de chaos scheppen die was ontstaan. Dus helaas ook niet zaligmakend!

gerda -

Is dit bericht toevallig geschreven door een professionele blogger? :-) Niet dat het wat uitmaakt want ik vind het een leuk geschreven artikel met veel werkbare tips. Maar ik herken er jouw schrijfstijl niet in. Vandaar.

Hannah -

Ik had hetzelfde, ik herkende jouw schrijfstijl niet! Toch vind ik het een leuk artikel

Heleen Schrijvershof -

” Dus hup, de eeuwige perfectionist kan ook wel wat verlof gebruiken.” Ik denk dat dit sowieso een goede mantra is voor als je zwanger bent én als je (net) een kindje hebt gekregen. Deze blijft vanaf nu gewoon altijd geldig :-)

Haydée -

Interessant artikel. Ik denk dat heel wat dames hier iets aan zullen hebben, ook de mensen die niet bloggen, of niet als zelfstandige werken. Je werk vooruit moeten doen, komt in heel wat sectoren voor.

Diana -

Zwangere dames in loondienst moeten ook ver van te voren harder werken 😉

carisa -

Klopt! Tis alleen echter niet zo dat je salaris daar direct aan gekoppeld is

Lois -

En/of harder werken bij terugkomst omdat (een deel van) het werk is blijven liggen..

Fee -

Ik benijd de bloggende moeders eerlijk gezegd wel. Ik als werknemer in loondienst zal ook gewoon tot een weekje voor de bevalling moeten werken (rechtopstaand werk) en na 3 maanden uitkering weer aan de slag moeten en de baby moeten achterlaten van ‘s ochtends tot ‘s avonds en kinderdagverblijf betalen. Dan zou ik toch veel liever thuis achter een computer willen werken en mijn dag zelf in kunnen delen.

Suzanne -

Je hebt toch recht op zwangerschapsverlof, 4 of 6 weken voor de uitgerekende datum mag je gewoon stoppen. Waarom zou je in loondienst tot de bevalling blijven doorwerken?

Fee -

In België gaat het alleszins zo: je werkt tot vlak voor je bevalling of anders worden de weken die je extra ervoor opneemt als verlof van je verlof erna afgetrokken, en ik denk dat de meeste moeders liefst verlof hebben met hun baby uit de buik :)

Loes -

Leuk dat je hier een artikel aan wijdt! Ik denk dat zwangersschapsverlof als freelancer sowieso wat lastig is, maar jullie hebben gelukkig nog het geluk dat jullie met zijn tweetjes zijn!

Liz -

Leuk artikel. Dat vrouwen in loondienst niet harder moeten werken voor zij met verlof gaan….waar is dat op gebaseerd? Mijn ervaring is heel anders, ik denk veel vrouwen met mij.

Femke -

Dat klopt! En daar kwam nog bij dat ik ook een vervangster moest inwerken en dat kostte ook extra tijd.

femketje -

vind je eerste tip al een hele goede, ook als je niet zwanger bent 😉

Reageer ook