Beroepen die ik wel zou willen proberen

Ik heb weleens gelezen dat het goed is om eens in de tien jaar iets totaal anders te gaan doen. Door je beroep aan de wilgen te hangen of een andere vorm te geven, schijn je gelukkiger te worden. Maar ja, wat dan hè?

Foto door Mariska – Grotografie

Willemijn schreef vorig jaar een artikel over de beroepen die zij zou willen proberen als ze geen logopedist of blogger zou zijn.

Voorheen zou ik ook een beroep hebben genoemd in de zorg, maar ik moet zeggen naarmate de jaren vorderen ik daar steeds minder voor voel. Dit zijn op dit moment, want niets zo veranderlijk als de mens, de beroepen die ik zou kiezen.

Politieagente

Waar dit vandaan komt weet ik ook niet. Misschien heb ik dan toch iets van mijn overgrootvader geërfd. Hij was vroeger politieagent, mijn oma schepte altijd op over haar vader en hoe iedereen ontzag voor hem had. Maar dan zou ik wel een spannende en uitdagende functie willen, bijvoorbeeld werkzaam zijn bij een rechercheteam. En…met Mechelse herders werken natuurlijk. Dat lijkt me heel tof!

Musical artiest

Als ik naar een musical ga of achter de schermen een blik mag werpen, gaat mijn hart altijd sneller kloppen. Daar zou ik al mijn creativiteit in kwijt kunnen: acteren, dansen en zingen. Wat me wel lastig lijkt, is om al die tekst te onthouden als je een grote rol hebt. Ik ben al zo goed in scripts, haha! Daarnaast heb ik vaak genoeg achter de schermen gehoord dat dit beroep niet veel zekerheid biedt en veel musical artiesten doen er ook nog iets naast om rond te kunnen komen. Als de kaartverkoop tegenvalt bijvoorbeeld, dan kunnen ze zo besluiten om de laatste drie weken van de show te cancellen. Of als jij niet zo in de smaak valt, dan komt er een vervanger. Best pittig!

Psychosynthese coach / therapeut

Het lijkt me logisch dat dit beroep er tussen staat, gezien ik jaar 1 van deze opleiding achter de rug heb. Na 2 jaar ben je coach en mag je al aan het werk, na 3 jaar ben je therapeut. Het verschil tussen die twee is dat je niet iedereen mag behandelen als coach en je soms mensen door zult moeten verwijzen naar een therapeut of andere instantie. Mensen met zeer complexe problematiek mogen alleen door een gecertificeerd psychosynthese therapeut behandeld worden. Tenminste, ik weet niet of dat nu nog steeds zo is maar dat was toen wel zo. Sowieso als ik zie hoeveel leuke cursussen en opleidingen er zijn op het gebied van persoonlijke ontwikkeling kan ik nog jáááren vooruit.

Cabaretier

Dit beroep had Willemijn ook op haar lijstje staan. Dit lijkt me zo leuk. Ook dat je heel je eigen show bij elkaar verzint met allerlei grappige verhaallijnen en typetjes. Ik hou er van om mensen aan het lachen te maken en hele verhalen te vertellen. Mijn inspiratie op het gebied van humor zijn van Kooten en de Bie, Brigitte Kaandorp, Daniël Arends en Youp van ‘t Hek.

Kapster

Kapster had me ook wel leuk geleken. Vooral het creatieve aspect, de hele dag staan lijkt me enorm vermoeiend. Daar heb ik echt bewondering voor. Ik ben gek op make-overs en alles wat met haarkleuren te maken heeft. Zo kijk ik regelmatig naar haartransformaties en vind ik het heerlijk om te bedenken wat voor make-over ik iemand zou geven. Ik heb weleens dat ik op straat loop en dat mijn handen jeuken om iemands haar te kleuren, omdat ik denk dat het veel beter zou staan als… Ik kan me voorstellen dat kapsters dat al helemaal hebben.

Het totaalpakket ‘zijn’ lijkt me ook heel tof. Dat je alles-in-één bent, dus visagist en stylist op het gebied van haar en fashion. Dan kun je iemand echt een totale make-over geven. Supertof lijkt me dat!

Ik denk dat alles helemaal bij elkaar zou komen als ik iemand zowel een innerlijke als een uiterlijke transformatie zou kunnen aanreiken. Dat zou dan natuurlijk een heel proces zijn. Dus dat de binnen- en buitenkant met elkaar in harmonie zijn doordat diegene helder voor zich ziet wie hij/zij werkelijk is, wat zijn/haar doelen zijn in het leven en hoe hij/zij zichzelf graag wil profileren naar de buitenwereld toe. Voilà, weer een nieuwe droom toegevoegd aan mijn lijstje!

Welke beroepen zou jij kiezen en waarom?

30 reacties

Wendy (B) -

Operatieassistente: het leek me leuk om de instrumenten klaar te leggen, aan te geven en te reinigen.
Iets met kinderen: maar geen juf. Meer iets van: verzorging en oppas.
Bij de bank: ik tel heel graag geld en dat al van kleins af aan.
Ontwerpen: ik knutselde graag.
Dieren: het verzorgen van verstoten dieren in de dierentuin.
Bloggen: jammergenoeg ben ik niet slim genoeg (PC-kennis).

Tio -

Ik wou vroeger striptekenares worden. Met typetjes tekenen met rollen en wat ze meemaken. Ik wou ook barbies forograferen en om daar een fotostripverhaal van te maken. Met commentaar er bij wat ze zeggen. Met foto’s met wat ze beleven. Ken, Barbie en Skipper. Ik had er ook een zwembadje van en dat op de foto zetten met een verhaal en dat als blad uitgeven. Ik heb wel eens gesolliciteerd naar van Kooten en de Bie en wou de vriendin van typetje Dirk zijn in Keek op de week. Dirk was een typetje dat aan de zelfkant van de samenleving zou leven en kon geen aansluiting vinden in de maatschappij. De vieze man is ook zo”n onvergetelijk typetje en de tegenpartij met Tedje van Es en Jacobse en wethouder Hekkink en nog wel meer van die rollen typetjes die zij zo goed konden spelen. Iedere week zat je er weer voor klaar om er naar te kijken op zondag avond op de V.P.R.O. Het simplistisch verbond en van Kooten en de Bie en keek op de week. Het was fenomenaal hoe ze dat konden nadoen. Altijd maatschappijkritisch, en scherp. Ik mis die tijd.

Denise -

Oohh hele goeie vraag. Ik doe nu en studie chemische technologie, maar wil heel graag de voedingsindustrie in. Mij lijkt het geweldig bijvoorbeeld het recept van brood van de ah zo te veranderen dat het nog beter wordt. Anders zou ik heel graag dieren (honden) trainer worden. Maar dat zou nog kunnen als bijbaan ooit.

Als het ah brood het niet gaat worden zou een patisserie ook geweldig zijn.

P. -

Leuk om al die reacties te lezen! Ik ben volgend jaar dierenarts. Over andere beroepen moet ik even goed nadenken.. Het lijkt me wel heel tof om een lunchtentje te hebben. Ook lijkt het me heel leuk om zelfgemaakte servies en en dergelijke te verkopen. Pottenbakken klinkt altijd ontzettend geitenwollensokken, maar ik volg een paar ontzettend gave instagram accounts van mensen die mokken en dergelijke verkopen (vanuit eigen winkels of internet) en die hele mooie spullen maken.

Simone | All Day Jewels -

Wat een leuk lijstje! Ik zou wel eens fotograaf willen zijn dan. Maar ik weet dat dat ook een kei harde wereld is. Dus of ik dat zou volhouden?

Heleen -

Forensisch onderzoek lijkt me heel interessant.
Of als verpleegkundige van kinderen in een ziekenhuis.
Ik heb geschiedenis altijd wel een leuk vak gevonden, dus lerares geschiedenis zou me ook wel wat lijken.
Allemaal totaal verschillende dingen, haha.
Voor nu weet ik in ieder geval wat ik zeker wil: doorgroeien naar versmanager bij de supermarkt waar ik werk.

Melissa -

Ik weet nog steeds niet echt wat ik ‘later’ wil worden. Wilde vroeger altijd met kinderen werken. Heb een jaar of 5 op een bso gewerkt (3 vaste dagen) en op de overige dagen was in flexer op andere kdv en bso’s (van dezelfde organisatie). Op een gegeven moment ging het erg slecht in de kinderopvang en werd er besloten geen vaste contracten meer te geven (net een maand voordat mijn contract afliep 😩) Ik ben toen op zoek gegaan naar iets heel anders en ik ben bij een optiekzaak terecht gekomen. Daar omgeschoold en ben nu opticien en lensaanpasser. Bij mijn huidige werk kan/mag ik me niet verder scholen, dus heb ontslag genomen en ga elders aan het werk, waar ik een opleiding tot lensspecialist kan volgen. Ik vind vooral het ergens anders gaan werken na 5,5 jaar weer heel spannend en dit is de eerste keer dat ik weer naar school ga als moeder zijnde. Ik vraag me af en toe nog steeds af of dit een goede keuze is en of ik niet iets totaal anders moet gaan doen.
Mij lijkt het werken met kinderen nog steeds leuk en misschien kan ik (als ik doorstudeer) als orthoptist aan de slag (o.a. kan je dan de ogen van kinderen meten)
Ook dingen zoals laborant lijken me gaaf
En soms denk ik eraan om ‘gewoon’ een kantoorbaan te vinden. O.a. omdat het beter betaald dan m’n huidige baan en dan kan ik minder werken/meer tijd met m’n zoon doorbrengen.
Af en toe zou ik willen dat het weer ‘normaal’ zou zijn om fulltime huisvrouw te zijn (en dat het financieel ook mogelijk zou zijn)

Felicia -

Ik ben zelf recetioniste maar mij had vroeger de wens om te werken op een kinderdagverblijf. Alleen nu niet meer hoor .nu ik mijn eigen kinderen heb
Haha 4 stuks lijkt het hier wel een kinderdagverblijf haha
Ik heb nu niet echt iets wat ik dan anders zou willen doen

Marielle -

Politieagent lijkt me super om ook eens te doen….. ik heb geleerd voor verpleegkundige, maar ben werkzaam als ervaringswerker binnen de ggz ik zou graag nog een uitstroom willen doen naar creatief therapeut…..

Lian -

Ik studeer Rechten en Psychologie, maar ik droom stiekem van een eigen ranch ergens in Canada ofzo. Bijna zelfvoorzienend met koeien, paarden, kippen, een groentetuin etc. De hele mikmak zegmaar😁. Lijkt me werkelijk heerlijk!

Hanna -

Ik studeer op dit moment voor basisschooljuf en ik vind het echt super leuk. Maar daarnaast zijn er nog zoveel dingen die ik ook graag zou doen: fotograaf, styliste, danseres, psychologe, rechter, journalist… te veel dromen dus 😉.

Judith -

Ik leer op dit moment voor interieuradviseur mbo4, zit in mn examenjaar en ga niet volgende weekweek maar de week daarna ga ik voor de laaysye keer voor deze opleiding op stage,bij een gezwollig familie bedrijfje, iets heel anders dan waar ikje eerst heb gelopen, bij een mega woonwinkel in Staphorst, sommigen kennen het vast. Hierna wil ik heel graag een hbo diploma hebben maar d keuze is zooooo moeilijk! Kunstacademie ArtEZ heeft een interessante opleiding tot interieurvormgever, dat is eengewoon associate degree, maar piers met grafisch ontwerp lijkt me ook super leuk, maar een combinatie van dat bestaat volgens mijmij niet in of rondom Zwolle… gelukkig is er nog ff tijd :)

Mirjam -

Ik werk nu in de gehandicaptenzorg en zou dit graag ooit nog i.c.m. een lunchroom, hotel of bakkerij willen doen! Ooh lijkt de bloemsierkunst mij interessant.. Mooie bloemenarrangementrn maken, rouwwerken, trouwwerken… Lijkt mij heel gaaf!

Ayla -

Oh-wat-wil-ik-niet-zijn.
Kan je betet vragen! Haha ik kom uit DenHelder. En ik wilde vroeger al bij het leger over marine! Maar toen lieten ze nog geen vrouwen door. Daarna juf maar mijn Nederlands is niet al te best helaas, dyslexie.. bummer! Nu ben ik met alle liefde gastouder. Maar daarnaast ook interieurstyliste! En zooo blij mee!

Agata -

Wat mij leuk lijkt: (museum)curator, kunstgeschiedenis docent, galerie houder, conceptuele kunstenaar.
Ik volg nu een korte cursus kunstgeschiedenis. Fantastisch!

Luna -

Oh zoveel, ook kapster, maar wat breder met schoonheidsspecialiste lijkt me ook tof. Mensen komen dan bij je om even te ontspannen, geen stressen, maar lekker tot rust komen. De boekenwereld vind ik ook fantastisch! Soms als ik jongeren zie klagen en vloeken over boeken, dan zou ik graag docent willen zijn. Ik heb unieke ideeën hoe ik de jeugd kan laten ontdekken dat lezen erg tof is. Of een lief boekhandeltje runnen. Gelukkig doe ik nu al iets met boeken, dus ergens is toch mijn droom uitgekomen.

Esther -

Ik ben wel benieuwd wat jouw unieke ideeën zijn!

Anouk -

Oohh leuk onderwerp!

Ik ga voor…
Ambulance chauffeuse
Arts
Forensisch onderzoeker
Eigen winkel of restaurant

Hawara -

Ik heb zulke verschillende beroepen gehad in mijn leven. Altijd in een callcenter gewerkt tijdens mijn studententijd. Vervolgens een master internationaal publiekrecht gedaan en voor de VN gewerkt in Irak. Nu een eigen onderneming de in cosmetica branche 😀 Moet er eigenlijk niet aan denken om voor een baas te werken. Zou wel andere ondernemingen willen starten in verschillende sectoren.

Melissa -

wauw, dat is denk ik ook een hele verandering geweest.

Rowan -

Ik zou dus echt geen cabaretier kunnen zijn! Dat lijkt me zo moeilijk, en ik zou constant bang zijn dat niemand om mijn grappen zou lachen hahah.

A. -

Ik ben verloskundige, een prachtig beroep wat volgens mij bij heel veel mensen in zo’n lijstje staat. Een beroep wat ik zelf wel eens zou willen proberen is forensisch onderzoeker oid, totaal anders dan wat ik doe, maar wel heel gaaf denk ik.

Johanne -

Ik wilde vroeger altijd basisschooljuf worden. Lijkt me nog steeds wel leuk, maar op dit moment iets te onrustig geloof ik ;-). Anderen vonden altijd dat ik cabaretier moest worden, maar zoooo grappig ben ik nu ook weer niet. Ik loop vooral over van sarcasme. Ja, wat kun je daar verder eigenlijk mee? Ik zou heel graag een boek willen schrijven, of gametester willen worden. OF voor Netflix werken!

femketje -

Ik wilde “vroegah” altijd kapster worden. Heb uiteindelijk mijn hbo maatschappelijk werk papiertje maar werk als allround webshop medewerker 😅

Maris -

Totaal verschillende beroepen, maar leuk om te lezen wat je allemaal leuk lijkt! Ik heb hetzelfde met musicalartiest, heerlijk om op dat podium te staan, maar de weg om er te komen is zo blegh! Maar als ik in de zaal zit denk ik ook altijd: ik wil er wel tussen staan! Heerlijk!

Susan -

Verloskundige! Als het niets word met mijn fotografencarrière laat ik me omscholen tot verloskundige. Het lijkt me echt magisch om bevallingen te begeleiden.

Sylvia -

ik ben na 10 jaar van job veranderd en doe nu iets wat wel in dezelfde lijn ligt maar toch helemaal anders is. Doodeng vond ik het en ik denk nog vaak, was het maar weer zoals vroeger. conclussie ik ben veel te honkvast en vind om de 10 jaar veranderen van job dan ook een doodeng idee :-) maar… mijn droom is wel op een school werken, leerkracht leek mij altijd een droomjob maar het opnieuw gaan studeren schrikt mij teveel af 😉

Tessa -

Ik mocht voor mn coschappen twee keer mee met de ambu, nou dat is ook spannend en leuk! Echt heel bijzonder. Ook wel bijzonder om te zien hoe het verkeer overal aan de kant gaat en wat mensen soms doen wat niet handig is. Of dat je even tussendoor eten haalt en dat het hele restaurant verschrikt opkijkt.

Amy -

Pfoe, moeilijk zeg! Ik heb eigenlijk heel leuk werk op dit moment. Ik voel wel dat ik veel meer in de natuur zou willen zijn, dus ik denk dat een andere beroep daar wel bij zou kunnen aansluiten. Het is nog steeds mijn droom om ooit weer terug naar Zweden te verhuizen, dus misschien zijn die twee wensen ooit nog te combineren?

marije -

Ik zou graag iets met mijn creativiteit willen doen en mensen begeleiden in hun eigen ontwikkeling. Een creatieve coach.

Een heel ander beroep is een bed and breakfast beginnen in het buitenland. Lijkt mij heerlijk. Een soort Ik vertrek maar dan goed voorbereid.

Reageer ook