Andijviestamppot met kruidenkaas

Ik hou van het najaar en vooral van stamppotten. Als het gaat om typisch Nederlands eten, dan staat dit voor mij bovenaan de lijst. En je kunt er ook zoveel variaties op bedenken, heerlijk. Een van mijn favo’s is deze rauwe andijviestamppot.

Wat heb je nodig?

  • Een zak rauwe andijvie
  • 500 gram aardappels
  • Een bakje roomkaas (huismerk, Paturain of Boursin)
  • 250 gram spekjes
  • 2 grote uien
  • 1 teen knoflook
  • Een scheutje melk
  • Eventueel zout/peper
  • Optioneel: walnoten

Recept

1) Schil en kook de aardappels. Omdat aardappels ongeveer 20 minuten op zacht vuur moeten staan, kun je daarna beginnen met de tweede stap.

2) Snij de uien. Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan en voeg hier later de uien en een teentje geperste knoflook aan toe.

3) Giet na 20 minuten de aardappels af en stamp deze in een grote pan fijn met de rauwe andijvie.

4) Voeg om de stamppot meer smaak en smeuïgheid te geven het bakje roomkaas en een scheutje melk toe. Ik stamp de roomkaas er zelf altijd doorheen.

5) Schep daarna de spekjes, uien en knoflook door de stamppot heen. Proef even of je nog wat zout of peper toe moet voegen. Vaak is het niet nodig door de zoute spekjes, maar proeven kan geen kwaad natuurlijk!

6) Wat ook heel lekker is bij deze stamppot zijn walnoten. Deze kun je in een schaaltje er bij serveren, het geeft wel net die extra bite. En als je fan bent van rookworst of een ouderwetse gehaktbal, kun je dat er ook nog eens bij doen.

Zo’n stamppot lijkt niet veel werk, maar toch vind ik het altijd een bewerkelijk recept. Ik sta met gemak een uur of langer in de keuken als ik dit gerecht maak. Dat komt denk ik vooral door het schillen en koken van de aardappels. Maar dan heb je ook wat en wij eten hier met zijn tweeën vaak twee dagen van en dan heb ik soms nog een restje over.

Mocht je dit recept proberen, deel het dan op social media met #2wmn en #2eat : dat vinden we altijd heel leuk om te zien! Eet smakelijk!

13 reacties

L. -

Gisteren gegeten.. en is echt lekker! Ik heb naturel ‘roomkaas’ gebruikt, geen kruidenkaas… weet niet helemaal welke je nu precies bedoelde. Ik moet je wel eerlijk bekennen dat ik het nogal ‘machtig’ vond; En spekjes, en roomkaas en nog een stukje rookworst..maar lekker was het wel!

Mare -

Heerlijk als je er wat chilisaus over heen doet!

M. -

oh nice.. ik maak het stamppotje snijbonen ook geregeld die eerder op 2wmn heeft gestaan. Deze lijkt me ook heerlijk. Het is dat onze groenteboer hier om de hoek ‘geschilde’ aardappeltjes verkoopt …anders zou ik lang niet zo vaak stamppotjes eten.

Susan -

Tip om ‘m echt smeuïg te krijgen: na het stampen met de mixer een klontje boter en wat melk door de aardappel mixen. Daarna andijvie en spekjes e.d. er doorheen. De mixer maakt het echt enorm zacht en heerlijk!

Nynke -

Mmmmmmm, klinkt heerlijk! Wat een goed idee om er kruidenkaas doorheen te doen. Ga ik gelijk uitproberen dit weekend!

Britt -

Wauw! M’n maag rommelt al bij het zien! Snel een keer proberen!

Channah -

Ik heb er echt nog nooit aan gedacht om kruidenkaas doorheen te doen, maar ik ben gek op stampot andijvie dus ik ga het zeker proberen!

Liesbeth -

Lijkt me heerlijk met die kruidenkaas erdoor! En volgens mij zie je in de lepel jou de foto maken, haha 😀

Lindsey Beljaars -

Oeh deze variant klinkt heerlijk, deze ga ik zeker proberen!

Jorinde -

Hmm klinkt heerlijk! Deze variant ga ik een keer proberen!

Milou -

Ik houd ook van stamppotten alleen normaal gesproken niet van andijvie. Misschien op deze manier eens proberen!

femketje -

dit is echt 1 van mijn favoriete soorten stamppot 😀

Kelly -

Dat ziet er echt super lekker uit! Die gaat in mijn kookboek om uit te proberen!

Reageer ook