Weekvlog #54: INGEDAALD?!

Deze week was een rollercoaster van emoties. Van intens blij met het nieuwe huis en alle fijne hulp tot kopzorgen. Nu de bevalling er bijna aan komt vraag ik me steeds meer van alles af, ook over borstvoeding en kolven. En ik kan me voorstellen dat moeders-in-spé net als ik ook vragen hebben. In de (laatste?) weekvlog vertel ik je er meer over!

https://youtu.be/8nZGv0cvR28

Nu is je kans om vragen te stellen over alles omtrent borstvoeding en kolven aan een borstvoedingsdeskundige van Medela! Heb je een vraag? Laat jouw vraag achter en wie weet wordt deze beantwoord door de borstvoedingsdeskundige van Medela in de Q&A video!

In deze weekvlog zie je een kort gedeelte aangegeven op woensdag met #spon en einde #spon. Dit betreft een samenwerking met Medela.

19 reacties

Hannah -

Hi Martine, ik kijk jullie vlogs al lang maar reageer nooit. Nu ik een vraag kan stellen over borstvoeding grijp ik toch mijn kans maar…
Ik heb op mijn 18e een borstverkleining gehad. Ik was er toen ontzettend blij mee maar heb ergens nu toch spijt, omdat ik ontzettend graag borstvoeding wil geven aan mijn baby (vanwege het contact en de voeding zelf).
Mijn vraag aan de deskundige zou zijn wat ik kan doen om de kans zo groot te maken dat borstvoeding slaagt. Ik heb een ‘anker’ operatie gehad, dat schijnt toch nog de meeste melkklieren te behouden na de operatie.
Ook ben ik ontzettend bang voor veel pijn.
Ik hoop dat mijn vraag beantwoord kan worden, sowieso heel goed geregeld dat er iemand langs komt over dit onderwerp!

Ivon -

Ach schat, de hele video staat het huilen je nader dan het lachen, je ziet het gewoon aan je! Zet hem nog even op meid, je bent een topper!!!

Ivy -

Je bent heel erg zwanger en dat is ook gewoon zwaar! Ik was met 34 weken echt gesloopt en blij als ik om 1o uur eens op mijn werk was. Ik ben dan ook zes weken voor mijn uitgerekende datum met verlof gegaan en heb daarna nog acht weken bank gehangen tot het zover was. Ik kan het je aanraden. Geef er aan toe! Als dat betekent dat op 2WMN om de dag een blogpost betekent ipv dagelijks, dan denk ik dat er heel weinig mensen zijn die dat een issue vinden. Denk een beetje om jezelf, bedoel ik maar :)
En over de borstvoeding, kolven niet doen totdat je weer aan het werk moet. Babies zijn een betere stimulans om de boel op gang te houden! Overigens heb ik een Medela dubbele elektrisch kolf, en die beval prima, maar ik ga ook een handkolfje bij kopen. En hierboven staan allemaal goede bv-adviezen. Als je aarzelt of klachten hebt, gauw een lactatiekundige bellen! Ik was in het begin erg precies met wisselen enzo, maar ik denk dat ik daar nu wat makkelijker mee ben. Zolang er goed geplast en gepoept wordt, en het voeden doet geen pijn, zal het wel goed gaan!

Charlotte -

Leuke vlog Martine. Ik heb zelf nog wel een vraag over borstvoeding. Ik heb laatst gelezen dat als je borstvoeding geeft het veel langer duurt eer je kindje leert doorslapen ten opzichte van flesvoeding. Klopt dit wel of niet en zo ja hoe komt dit dan?

Ilse -

Tip: leg alvast 2 setjes koude compressen in de vriezer! Beste tip ooit van mijn kraamhulp!
2 maandverbandjes (uit kraampakket) doormidden knippen, onder de kraan houden, in een boterhamzakje doen en dan invriezen! Wat die je ermee? Op het moment dat het woord stuwing valt dan haal jij ze tevoorschijn 😇
Succes met de verhuizing en natuurlijk met de laatste loodjes

You can do iT 💪🏼

Nanda -

Mooie glow heb je.
Ik hoop dat je deze week helemaal klaar bent met jullie nieuwe huis. Dan kan je lekker bijkomen. Heb jij geen zws-verlof? Je werkt hard. Denk aan jezelf hé.
De tijd voor de bevalling is ook zo belangrijk. Lekker cocoonen, bijkomen, slapen enz.
De babytijd wat straks komt is leuk maar ook heel heftig en druk.

Marijke -

Knap hoor wat je allemaal nog doet. Verhuizen, werken. Ik hoor wel heel veel om mij heen dat als je borstvoeding geeft je borsten kleiner worden (leegraken) is dat zo? Dat je borsten slap worden snap ik, maar kleiner?

Marijke -

Trouwens mijn moeder was van mij niet heel mega dik en toch woog ik 9.5 pond. Terwijl ze van mijn broertje ontzettend dik was en hij juist net 7 pond was (veel vruchtwater). De grootte van de buik zegt helemaal niks over het geboortegewicht.

Ivy -

Van mezelf heb ik een bescheiden cupmaat. Tijdens en lang na mijn zwangerschap, was er een stuk meer van. Toen de borstvoeding na twee jaar wel zo’n beetje gebeurd was, was het volume wel wat minder. Ik denk omdat de melkklieren slonken. Nu, tijdens mijn tweede zwangerschap zijn mijn borsten weer een stuk groter. Geen vet, maar klierweefsel. Ik denk ongeacht of je lang of kort voedt, je aan enige verslapping niet ontkomt. Tijdens je zwangerschap vormt zich meer kliefweefsel en vet, en of je kort of niet of lang voedt, het verdwijnt ook weer. Maar, het schijnt ook, dat wanneer je je borstspieren traint, het een en ander ook weer wat kan liften!

Nina -

Lieve Martine,
Het komt allemaal goed, je kan het :) Je mag het nu best zwaar vinden, want dat is het ook. Een zwangerschap is niet niets, en een verhuizing ook niet, en de combinatie is al helemaal heftig. Maar het komt echt goed. Vooral hulp blijven accepteren en niet teveel zelf willen doen.

Wat betreft de borstvoeding:
Ik doe zelf momenteel een opleiding tot borstvoedingscoach en loop sinds maart stage bij lactatiekundigen (geïnspireerd door mijn eigen kraamtijd, want toen ging het ook best mis, maar het is met veel hulp goedgekomen en ik voed 13 maanden later nu nog).
Probeer je vooral niet te druk te maken (al is dit heel makkelijk gezegd natuurlijk). Over dingen als kolven moet je nu echt nog niet nadenken, als jij gezond bent en je baby gezond is dan is kolven pas later noodzakelijk. Ook echt nog geen kolf aanschaffen, want voor hetzelfde geld vind je borstvoeding geven helemaal niets en heb je voor niets een fortuin uitgegeven 😉
Heel beknopt: Belangrijk is dat er (door de verloskundige, de kraamhulp, wie er bij het eerste aanleggen bij is) goed gekeken wordt of het aanpappen goed gaat. Jij hebt nog nooit gevoed en vindt dat misschien lastig te beoordelen. Eis inderdaad een kraamhulp met veel borstvoedingskennis! Er zijn een paar dingen waarop jij kunt letten: grote hap, veel tepelhof in de mond van de baby, lippen naar buiten gekruld, kaakbewegingen tot de oortjes tijdens het drinken. De eerste 30 seconden kunnen/mogen pijnlijk zijn, maar dan moet het echt wel afzakken. Blijft de pijn, dan is er toch iets niet goed gegaan bij het aanleggen of bij de mondanatomie van de baby. (Bijna) alle kindjes vallen in het begin af. Je hebt op de eerste dagen nog weinig voeding, dat is normaal, baby’s hoeven echt geen 30 cc te drinken op dag een. Een paar slokjes is voldoende. Belangrijk is dat je borsten (beide) regelmatig gestimuleerd worden (8-12 keer voeden op een dag is echt heel normaal de eerste weken). Dan komt de productie mooi op gang. Huid op huidcontact is ook heel goed, dus lekker veel knuffelen! Er zijn omstandigheden waardoor de productie wat vertraagd op gang kan komen (bijv. diabetes of veel bloedverlies). In die gevallen vooral vaak (en goed!) aanleggen.
Oh god, ik kan hierover blijven lullen…

Bij vragen, stuur gerust een mailtje :)

Maar, het komt vast goed! Sterkte met de laatste loodjes!

Groetjes, Nina

PatriciaKleijn -

je kan echt wel zien dat je het zwaar had… heel veel respect hoor hoe je het allemaal nog volhoud! Succes nog met de laatste loodjes

Nynke -

Jeetje Martine, petje af voor jou!! Wat heb je het zwaar en wat ben je nog druk. Ik vind het knap hoe je je staande houdt! Heel veel succes met de verhuizing én de laatste loodjes van je zwangerschap!

M. -

Heb wel een paar vragen;
Vraag 1; Heb ons meisje de eerste 2 maanden van haar leven gevoed met ‘afgekolfde melk’/via sonde en flesje (extreem prematuur en lang in het ziekenhuis) en konden pas later beginnen met ‘rechtstreeks aan de borst, met tepelhoedje’… dat ging 3 dagen goed en vanuit het niets weigerde ze opeens mijn borst (ze draaide echt letterlijk weg met het hoofdje, en nam niet eens een poging om te happen) Ze weigerde precies op de eerste dag dat ik weer voor het eerst ongesteld was. Is de samenstelling van de borstvoeding tijdens je ongesteldheid anders/ en of zijn prematuur geboren kinderen daar gevoeliger voor? Het is mij overigens nooit weer gelukt om haar rechtstreeks aan de borst te krijgen (inclusief hulp lactatiedeskundige) en heb ik 8 maanden haar volledige melkvoeding gekolfd.

Ondanks dat ik echt wel trots ben dat ik 8 maanden heb gekolfd, wat dus wil zeggen dat de tijd die je alleen aan het ‘voeden’ kwijt bent x2 moet rekenen heb ik er een dubbel gevoel aan over gehouden, wat me gelijk bij vraag 2 brengt;

Vraag 2; Er heerst een soort van taboe op kunstvoeding wat ik overigens niet oke vind. Die ‘taboe’ heeft mij in ieder geval heel erg sterk beïnvloed. Achteraf verklaar ik mijzelf voor gek dat ik 8 maanden volledig heb gekolfd. Ik vernam pas het verschil toen ik volledige kunstvoeding gaf. Wat een energie, extra tijd en vele malen meer ik kon genieten. Mocht de borstvoeding niet lukken/of echt afzien is geworden (ondanks hulp van lactatiedeskundige) wat bij veel vrouwen het geval is blijven ze bijna allemaal zitten met het ‘schuldgevoel’ …. bij de ene vrouw erger als de ander. Is er ook een soort van ‘kunstvoedingsdeskundige’ of soort van therapie/of coaching die moeders daarin kunnen begeleiden?

Diana -

Lieve martine! Wat doe je het toch goed allemaal. Echt super, dat je überhaupt nog werkt.. en dan de verhuizing erbij omg!! Heeel knap hoor. Ik wil je alvast enorm veel succes met alles wensen ♡ je bent een topper. Dikke kus

Valeska -

Jemig meid wat heb je het zwaar, maar je doet het zooo goed! Ik weet heel goed hoe je je voelt en helaas hoort het er allemaal bij, maar voor je het weet is het zover. Straks als je bevallen bent dan kijk je terug op je zwangerschap en dan besef je je hoe snel zelfs de laatste weken zijn gegaan (hoe k** ze nu ook zijnXD). Het komt goed mop. Nog even volhouden! Veel liefs en je zet hem op! Xxx

Fabienne -

Ach lieve Martine, wat heb je het zwaar… Leef zo met je mee, en ik weet zo goed hoe je je voelt, ik was er ook zoooo klaar mee de laatste paar weken, niks zat meer lekker, slapen lukte niet meer… Blehhhh! Nog heel ff volhouden, en probeer jezelf echt een beetje rust te gunnen, ook al is dat moeilijk deze weken van de verhuizing. Voel je niet schuldig, het komt zoals het komt, piekeren helpt niet, het komt echt wel goed, schatje. Zet ‘m op!! X

Judith -

Oh vrouwke toch (lekker Brabants dit 😂). Toen ik zo ver zwanger was deed ik dutjes op de bank en met vriendinnen koffie drinken… vond met 7 maanden zwanger verhuizen al heel zwaar dus… DIEP RESPECT voor jou!!! Je begint er echt heel hoog zwanger uit te zien… mijn vriendinnen en ik noemen dit een bevalhoofd hahaha… maar zelfs dan kan het nog even duren!

Wat betreft de borstvoeding… eis een kraamhulp die je echt kan helpen… ik heb 3 keer geluk gehad met m’n kraam maar het valt of staat deels met haar hulp! Geef je lijf en baby de tijd om te wennen aan elkaar en raak niet in de stress van afvallen van je baby! De eerste 6 weken zijn bikkelen maar zo waardevol! Als het daarna loopt dan is het het makkelijkste dat er is! Blijf er zelf vooral relaxt onder! Gelukkig is er altijd een geweldig alternatief in Nederland! Ik zelf 7 maanden, 8,5 maand en 9,5 maand gevoed en vond het fantastisch maar was bij de eerste ook echt onzeker over! Lang leve de kraamhulp!!!

Loes -

Poeh, wat heftig die laatste loodjes! Vind het knap doe je het doet met je zwangerschap en verhuizen tegelijk. Jullie nieuwe huis ziet er trouwens al heel mooi uit!

Barbara -

Ahh Martine, het komt allemaal wel goed hoor! Ik herken het zó hoe je je voelt (ook zwanger). Je wil nog van alles, maar het gaat gewoon even niet. Fijn dat je in elk geval hulp hebt. Ik hoop dat de verhuizing voorspoedig gaat en dat je daarna jezelf de tijd gunt om nog even tot rust te komen en te cocoonen, dat heb je wel verdiend!

Reageer ook