Wat me leuk lijkt aan moeder worden

Tijdens die laatste loodjes van mijn zwangerschap heb ik veel geklaagd. En er zijn ook zeker momenten dat het me even helemaal niet leuk lijkt om moeder te worden, wat volgens mij best een taboe is om uit te spreken terwijl er volgens mij zat vrouwen zijn die snappen wat ik bedoel. Maar ook zijn er momenten dat ik weg droom en het me heerlijk lijkt om moeder te zijn.

Foto door Mariska – Grotografie

En over die momenten wilde ik eens verder  fantaseren, want ik heb de afgelopen tijd genoeg geklaagd. Wat lijkt mij nu leuk aan moeder worden?

Gezelligheid

Het lijkt me heel gezellig. Aan de babytijd lijkt het me heerlijk om samen lekker te knuffelen op de bank, zachtjes over zijn wenkbrauwtjes te aaien en zijn lieve babyhaartjes tot hij weer in slaap valt. Het moment dat de baby je aankijkt, lief naar je lacht en gilt van plezier, dat lijkt me onbetaalbaar.

Als ze ouder worden, lijkt het me heel leuk om gezellige activiteiten te ondernemen. Gezellig wandelen in het bos met de hond, fietsen naar de kinderboerderij, zwemmen en een lekker zout patatje eten, naar de bioscoop, samen onder een dekentje een film kijken op de bank, kleuren aan tafel, koekjes bakken. Gezellige dagen zoals verjaardagen en feestdagen vieren. Noem maar op!

Spiegel van jezelf

Dit heb ik zo vaak gehoord en hier ben ik zo benieuwd naar. Kinderen houden je een spiegel voor. Dat lijkt me best confronterend maar zo ontzettend leerzaam. Ik denk dat je jezelf daardoor weer op een hele andere manier leert kennen. Denk? Ik weet het wel zeker eigenlijk.

Het lijkt me nog wel eens interessant om een cursus kindercoaching te volgen en te zien hoe gedragspatronen zich al bij jonge kinderen ontwikkelen en hoe je daar mee om kunt gaan.

Dat speciale gevoel dat je hart ontploft

Misschien is dat moment er bij de eerste ontmoeting, misschien komt het pas veel later maar het is een gevoel wat ik meerdere moeders heb horen omschrijven. Een gevoel van liefde, licht, geluk, trots wat niet te vatten is in een woord. Het gevoel dat je hart ontploft als je naar je kindje kijkt. Dat lijkt me heel erg bijzonder.

Ik weet nog wel dat ik het gevoel van gelukkig zijn op een ander niveau ervoer toen ik ons kindje duidelijk voelde schoppen. Dat voelde toen in het begin onwennig omdat ik die manier -of wellicht beter gezegd dat niveau- van geluk nooit eerder zo had ervaren. Het was tijdens een oefening van mijn Psychosynthese opleiding. Ik moest gaan zitten met mijn ogen dicht en voelen wat er in mijn lichaam gebeurde als de ander vroeg: ‘Wat is er nu?’ De ander voelde aan hoe vaak de vraag gesteld moest worden en zo kwam je steeds op een diepere laag terecht. Ineens was daar dat bijzondere gevoel wat ik niet meer zal vergeten (“een onwennig maar bijzonder gevoel van geluk of zo”) en ik kijk uit naar het moment dat ik dit ook mag ervaren als het kindje er eenmaal is.

Je kan zelf ook weer een kind zijn

Een kind bekijkt de wereld nog zo puur en onbevangen. Alles is nieuw, spannend en interessant. Dat nieuwsgierige enthousiasme maakt dat je zelf ook weer een beetje kind kan zijn. Samen spelen, lekker naar de speelgoedwinkel, op ontdekkingstocht, naar kinderfilms kijken, gek doen, dansen, stoeien, springen, gillend van de glijbaan. Dat soort dingen en dat lijkt me heerlijk. Ik kan bijvoorbeeld ook niet wachten om naar een pretpark of Disneyland te gaan haha!

Mijlpalen

Je knippert een keer met je ogen en ze zijn het huis uit, hoor je andere ouders wel eens zeggen. Het zal vast en zeker wel zo’n typisch cliché zijn wat waar is. En al die verschillende mijlpalen zullen zich wel in rap tempo opvolgen. Dat lijkt me heel leuk om mee te mogen maken: de totale ontwikkeling van baby, kind, puber en uiteindelijk (jong)volwassene. Wat voor mensen gaan het worden, welke lessen leren ze, waar houden ze van, welke keuzes gaan ze maken in het leven, welke rol hebben hun ouders, familie en vrienden in het leven, hoe gaan ze om met verschillende situaties, wat voor partner kiezen ze? Enzovoort!

School

Dit lijkt me gewoon zo leuk. Ik zie mezelf al meegaan met een schoolreisje of verkleed voor een of andere maffe thema dag. Het lijkt me ook heel leuk om naar een uitvoering te gaan van school waar je kind aan mee doet of een wedstrijd. En ik kan niet wachten op die droge pasfoto’s en klassenfoto’s, haha! Ben ik nu heel erg?

Vakanties

Mooie reizen maken om als gezin herinneringen te creëren voor later. Ik zie bijvoorbeeld aan mijn neefjes hoe geweldig zij de reis vonden met hun moeder en tante (ik dus) naar Zuid-Afrika. Ze waren nog maar 6 en 8 maar dit is hen altijd bijgebleven. Het lijkt me geweldig om dit met mijn eigen gezin te kunnen doen, dat heeft zo’n impact op je leven.

Wat een bijzondere tijd staat ons eigenlijk te wachten als je het allemaal zo opsomt. Over een jaar zal ik eens terugblikken welke momenten van het eerste levensjaar indruk hebben gemaakt, can’t wait!

26 reacties

Mare -

Wat een prachtig artikel! Ik ben heel benieuwd wat het moederschap voor jou gaat betekenen en ook hoe je daarmee terugkijkt op je eigen opvoeding? Wat vind je goed en wat zou je echt anders doen (kleine praktische dingen maar ook grotere dingen).

Lindsey Beljaars -

Wat mooi om dit te lezen zeg!!

Ilse -

Bedankt voor dit artikel, dit had ik even nodig! Ik ben nu 25 en vind dat een mooie leeftijd om aan kinderen te beginnen, maar iets in mij ziet dat eigenlijk niet zo goed zitten omdat iedereen meestal enkel de negatieve verhalen vertelt (zwangerschapskwaaltjes, zieke kinderen, huilende kinderen, slapeloze nachten,…). Waarom vertelt bijna niemand ook de leuke dingen? Ouder zijn lijkt me zo’n opgave als ik al die slechte verhalen hoor. Dit artikel geeft me weer hoop dat het allemaal zo erg niet is!

Curly Creative -

Ik hoorde juist alleen de leuke dingen, roze wolk e.d. maar de dingen die niet goed gaan vertellen ze meestal niet wat je erg onzeker kan maken als kersverse mama

Emmely Vervaet -

Zo mooi en eerlijk geschreven ! Een rotweek zal inderdaad goedgemaakt worden door 1 mopje van je kleintje ! Geniet van de laatste dagen/weken zwangerschap ! X

Felicia -

Mooi omschreven hoe je het allemaal voor je ziet en waar je naar uitkijkt.
ik zelf ben 31 moeder van 4 kindjes
en ik ervaar het als heerlijk en niets mooiers op deze wereld da je kinderen.
Nooit had ik gedacht zo veel onvoorwaardelijke liefde te kunnen voelen voor mijn kinderen . Ik had altijd al de wens als puber om 4 kinderen te mogen krijgen leek mij enig. En mijn harte wens is ook uitgekomen :)
Ik ben daar dankbaar om
natuurlijk is het soms zwaar maar dat is met alles zo in het leven.
Nu ik kinderen heb telt al het andere niet meer zo dat kun je pas goed ervaren en begrijpen als je kinderen krijgt en moeder woord. Je maakt je ook veel minder en bijna helemaal niet meer druk om bepaalde dingen waar je je voor je kinderen had altijd druk om kon maken
zo fijn je kinderen zijn je alles .
spannend martine .

Marijke -

Een leven zonder kinderen zou ik mij totaal niet kunnen voorstellen. Ik ben 25 maar zou wel doograag een kindje willen samen met mijn vriend. Als ik later 85 ben dan vind ik het wel prettig om kinderen te hebben die iets voor je kunnen betekenen. Je zou maar 85 zijn en ‘alleen’ zijn. Geen man (meer), geen kinderen, dan is je wereldje wel heel klein. Er zijn er zat die spijt hebben dat ze geen kinderen hebben gekregen. Ik ben zo benieuwd Martine wanneer de kleine man zich aandient.

Denise -

Helaas geen garantie…. dat je kinderen iets voor je willen/kunnen betekenen als je oud bent.

Mariëlle -

Kinderen krijgen is sowieso niet voor iedereen zo maar weggelegd. Pijnlijke opmerking dit.

Stephanie -

Het zijn de kleine geluksmomentjes die het doen voor mij. Tijdens de zwangerschap waren dit inderdaad de schopjes en het bewegen de hele tijd. Nu is het alles wat hij doet, alle kleine dingen. De lieve geluidjes die hij maakt, hoe hij alles ontdekt en helemaal kan opgaan in de bewegingen van zijn handjes en je gezicht bijvoorbeeld. En als hij op het aankleedkussen ligt heeft hij de grootste lol, keer op keer. Het feit dat hij je vaak met een gigantisch grote glimlach aankijkt is prachtig ♡ ik geniet ervan dat hij nu zo klein is (11 weken) maar ik kijk stiekem ook wel uit naar het moment van zijn eerste woordje, de eerste stapjes, de eerste keer naar de kinderboerderij.. morgen in elk geval ontdekken wat hij van zwemmen vindt.
Tien, succes met de bevalling. Geniet van je kleine man en ik ben heel benieuwd hoe je hier over een jaar op terugkijkt :-*

M. -

Toen je bekend maakte dat je zwanger was dacht ik gelijk met name ook vanwege het minimale leeftijdsverschil de mooie band die hij kan krijgen met Jelle en Gijs…uiteraard is er geen garantie;)…maar als ik zie hoe ‘eigen’ mijn dochter al jaren is met het kindje van mijn beste vriendin (1 jaar leeftijdsverschil) is gewoon helemaal geweldig en ook niet te vergelijken met andere vriendinnetjes die ze daarnaast heeft.

Audrey -

Wat een leuk artikel! Ik ben zo benieuwd naar hoe je het straks gaat ervaren.

Suzanne -

Je gaat het echt heel leuk doen! Heel veel succes met de laatste loodjes!

Gabriella -

Ik heb heel lang je blogs gelezen juist omdat je aangaf niet echt aan kinderen te denken en ik soms ( hoe egoïstisch dit ook klinkt) gek word van hoe iedereen maar bezig is met kinderen krijgen en hun leven dan ook echt daar om lijkt te draaien. Ik was dan ook benieuwd naar wat jij als voordelen ziet van een kindje en het enige wat ik denk is nou dit heb ik grotendeels ook met mijn hond😋
Blijf het zo opvallend vinden in de maatschappij dat zoveel vrouwen bezig zijn met kinderen krijgen en als je openlijk zegt nee ik moet er niet aan denken je gek aangekeken word.

Martine -

Dat is inderdaad jammer, ieder zijn eigen pad en zijn eigen keuze toch? Ik denk met de jaren dat dit wel steeds meer in balans zal raken en minder “vreemd”, want ik hoor en zie wel meer vrouwen die openlijk aangeven voor een ander leven te kiezen en geen kinderen te willen. Juist omdat wij een generatie zijn die veel keuzeopties heeft, lijkt het me juist steeds normaler dat mensen juist kiezen om geen kinderen te willen. Maar wellicht moet de maatschappij daar vooral aan wennen 😉 Al dat soort dingen kosten tijd, net als dat het voorheen ‘vreemd’ was dat vrouwen gingen werken als ze kinderen hadden.

Marsha -

Heel mooi! Ik vraag me vaak af waarom je kinderen wil. Als ik er vervolgens op internet naar op zoek ga, vind je 9 van de 10 keer alleen redenen waarom mensen het níet willen. Thanks hiervoor! Gelukkig heb ik nog even de tijd om na te denken want ik ben (bijna) 18!😂

Loes -

Zo’n mooi artikel dit! Die gezelligheid lijkt me ook heel fijn, altijd iemand om mee te knuffelen haha.

Manon -

haha jaaa die schoolreisjes enzo, ik zou mezelf ook steeds opgeven als knutselmoeder enzo, want het zelf kind kunnen zijn lijkt me het leukste aan alles :)

Lenneke -

Volgens mij ben je zo’n warme mam. Dat ontroert me altijd een beetje.

Martine -

<3

Diana -

Martine en Jorrik volgens mij worden jullie echt heel goede en lieve ouders♡ wat een geluk heeft dit kindje dat het in zo’n gezellig huis terecht zal komen.
Ondertussen check ik jullie elke dag een paar keer omdat ik zo nieuwsgierig ben haha

Martine -

Haha spannend hè? Kan zelf ook niet wachten op het moment om het bekend te kunnen maken!

Marlies -

Hey Martine, wat een prachtige blogpost weer. Ik ben zelf 4 weken geleden voor het eerst moeder geworden (en 6 weken geleden verhuist naar onze nieuwe woning) en ik heb zo ontzettend veel gehad aan je blogposts! Ik vind er heel veel herkenning in. Geniet van alle mooie momenten die gaan komen en een fijn verlof toegewenst! X

Martine -

Ah wat een lief bericht en gefeliciteerd! Jij ook een hele fijne tijd gewenst, bijzonder hè zo’n nieuw hoofdstuk in je leven!

Curly Creative -

Dat gevoel van uit elkaar klappen van liefde heb ik elke keer als ze naar me lacht. Dat heeft ze nu net ontdekt. Ik bedelf haar dan onder de kusjes. Mooi geschreven Martine.

X

Romy -

Wat een mooi artikel! Zo te horen komt jullie zoontje straks in een heel warm bad terecht. Het lijkt me ook zo mooi en bijzonder om ooit moeder te worden, alleen al om de wereld weer eens vanuit de ogen van je kind te bekijken.

Reageer ook