Stoofperentaart (+ mijn recept voor stoofpeertjes)

Ouderwets lekker: stoofpeertjes. Ik heb ze zeker al 3 keer gemaakt dit jaar, want in onze tuin staat een perenboom! In de weekvlog van deze week kon je zien hoe Martine mijn stoofpeertjes proefde en we op het idee voor een stoofperentaart kwamen. Zo gezegd, zo gedaan. Afgelopen weekend dook ik de keuken in om de taart te maken. And it was yummy! En ik deel nu niet alleen dat recept, maar ook mijn recept voor de lekkerste stoofpeertjes!

Stoofpeertjes

Je hebt nodig:

 • 500 gram tot 1 kilo stoofpeertjes
 • 1 flesje Hero Betuwe Bessensap (te koop bij het taartenschap in de supermarkt)
 • 200 milliliter water
 • 2 kaneelstokjes
 • 75 gram witte (basterd)suiker

Zo maak je het:

 1. Schil de peertjes maar laat de steel eraan. Snijd de bloemaanzet aan de onderkant van de peertjes weg.
 2. Zet de peertjes in een pan. Zorg dat je één laag peertjes hebt.  Doe hierbij het water, bessensap, suiker en kaneelstokjes. De peertjes moeten grotendeels onder water staan, maar als één of twee centimeter uitsteken, is dat niet erg.
 3. Breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat de stoofpeertjes zo’n 1,5 á 2 uur rustig pruttelen met de deksel er half op. Mij is het nog nooit gebeurt, maar mocht er veel water zijn verdampt dan kun je nog een extra scheutje water toevoegen tijdens het koken.

De peertjes zijn klaar wanneer ze helemaal zacht zijn geworden. Het overgebleven vocht kun je eventueel nog verder inkoken om later als siroop voor over de peertjes te gebruiken.

Stoofperentaart

Je hebt nodig:

 • 700 gram – 1 kilo geschilde, ongekookte stoofpeertjes*
 • Appeltaartdeeg (ik gebruikte een kant en klare mix van Jumbo, waar je alleen nog boter en ei aan toe hoeft te voegen)
 • Stoofperen
 • 10-15 kleine speculaaskoekjes

* Natuurlijk gebruik je de gestoofde peertjes in het recept. Maar dit is het gewicht wat je voor het koken ongeveer moet hebben, zodat je voldoende hebt. Vooraf afwegen is makkelijker namelijk. Als je deze hoeveelheid gebruikt kun je het recept van de stoofpeertjes precies overnemen.

stoofperentaart

Zo maak je het:

 1. Bereid de stoofpeertjes volgens het recept hierboven. Het handigst is om het klokhuis te verwijderen en de peertjes alvast in 4 tot 8 parten te snijden. Als de peertjes al gekookt zijn kun je ze minder makkelijk snijden namelijk. De kooktijd is nu zo’n 45-60 minuten.
 2. Als de stoofpeertjes klaar zijn laat je ze zeker een uur uitlekken in een vergiet zodat zo veel mogelijk vocht uit de peertjes is.
 3. Bereid het appeltaartdeeg volgens de verpakking of naar eigen recept. Vet de springvorm in en bekleed de vorm.
 4. Stamp/maal de speculaasjes helemaal fijn. Strooi dit over de boden van de met deeg beklede bakvorm. Dit laagje neemt overtollig vocht van de stoofpeertjes op.
 5. Werk de taart af met reepjes deeg om zo een mooi rooster te vormen.
 6. Bak de taart zo’n 60 minuten op 165 graden.

Tip: als je het zure van appels in appeltaart heel lekker vindt, voeg dan een klein scheutje azijn toe bij het koken van de stoofpeertjes. Dit maakt ze iets zuurder en kan heel lekker zijn in de taart!

stoofperentaart

Maak jij wel eens stoofpeertjes? Zo ja, wat is jouw recept?

19 reacties

Fem -

Hmm… mijn stoofpeertjes hebben al ruim 1.5 uur gekookt. Zou dit een probleem zijn?

Jeanneyte -

Vandaag het recept geprobeerd. En het is heerlijk.

ammie -

Zo lekker ! Ga ik veel eten deze winter

Lindsey Beljaars -

Wauw, dit ziet er echt heerlijk uit!!

Dieuwertje -

De taart klinkt lekker! Ik maak mijn peertjes altijd klaar in port, ook erg lekker!

Margot -

Stoofpeertjes zijn zo lekker! Ik maak ze zelf net iets anders (naar mijn oma’s recept), maar wat een goed idee om er taart mee te maken!

Linda -

Hier in Belgie maken wij stoofpeertjes gestoofd in koffie met veel suiker,klinkt misschien raar, maar het is heel lekker!

Manon -

Hét ideale herfstrecept als je het mij vraagt, wil het zeker eens gaan proberen. Moet sowieso vaker stoofpeertjes eten van mezelf bedenk ik me nu, straks moeten we er opeens weer lang op wachten.

Carlien -

Je kan ze ook in gluhwein koken, super lekker en makkelijk je hoeft geen extra kruiden toe te voegen.

Linda -

YUM!

Bregje -

Ziet er lekker uit!
Ik denk dat het recept niet helemaal klopt bij de taart, daar moeten ongekookte stoofpeertjes en stoofperen in?

Willemijn -

Ja dat klopt, wat ik bedoel is deze hoeveelheid in gewicht en niet dit gewicht aan gekookte peertjes. Maar ik zal het er even duidelijker bij zetten want ik snap dat het niet helemaal duidelijk is.

Melanie -

Ik denk dat Bregje bedoelt dat Stoofperen dubbel in de ingrediëntenlijst staat, haha.

Heerlijk, stoofperen. Ik heb ze alleen nog nooit zelf gemaakt! Ik ga je recept eens proberen. De taart lijkt me ook heerlijk!

Ju -

Oooh dat ziet er echt vreselijk lekker uit :)

Thyra -

Klinkt lekker, maar volgens mij klopt het recept niet. Hoeveel water gaat er bij de peertjes? En wat van 700gr – 1 kilo bij de taart?

Rebecca -

De hoeveelheid water ligt eraan welke pan en hoeveel stoofperen je gebruikt. De stoofperen moeten in ieder geval bijna helemaal onder water staan.
Die 700 g – 1 kilo is de hoeveelheid stoofperen.

Willemijn -

Ja klopt inderdaad Rebecca. Het is een beetje lastig aangeven hoeveel water er bij moet. Dat is ook afhankelijk van de hoogte van de peertjes en je pan. Als je echt veel meer water nodig hebt dan wat ik in het recept heb staan, zou ik ook meer bessensap en suiker toevoegen, anders wordt de smaak van je vocht minder sterk. Hopelijk helpt dit. :-)

Loes -

Dit is zo’n goed idee! Ik ben dol op stoofpeertjes, dus deze combinatie klinkt heerlijk. Ik maak stoofpeertjes zonder suiker, met vooral heel veel kaneel en wat water. Werkt perfect!

Marije -

Ik ben gek op stoofpeertjes maar eet ze eigenlijk alleen bij mijn ouders. Neem er vaak niet de tijd voor. Het recept voor de taart klinkt zo makkelijk.

Reageer ook