Purpuz Planner Review (v.s. de Passion Planner)

Het eind van het jaar nadert. Of eigenlijk, het nieuwe jaar nadert! Tijd voor veel mensen om een nieuwe agenda te kopen voor 2018. Dit jaar heb ik de Passion Planner gebruikt en ik was heel enthousiast. Maar de laatste maanden heb ik de Nederlandse variant geprobeerd, de Purpuz Planner. Benieuwd hoe ik hem vind werken? En of ik voor 2018 voor de Purpuz Planner of de Passion Planner kies? Lees dan even verder.

De Purpuz Planner is ontwikkeld door Glen. Hij ontwikkelde de Purpuz Planner nadat hij uit een burnout was geklommen met behulp van zijn coach. Hij vond dat de hulpmiddelen en tips van zijn coach voor iedereen beschikmaar moesten worden zodat ieder mens gebalanceeerd, gelukkig en succesvol kan leven. Zijn idee achter de Purpuz Planner is dat het méér is dan alleen een agenda/planner. Het is een soort lifecoach die je stap voor stap helpt je doelen te bereiken.

purpuz planner review

De Purpuz Planner helpt je door middel van 8 stappen je doelen te behalen:

 1. Purpuz Map: ruimte voor een mindmap, om je dromen helder te krijgen
 2. Purpuz Matrix: in de matrix orden je je dromen om te kijken welke dromen je echt wilt waar maken en welke misschien voor nu op een lager pitje kunnen. Het helpt je focussen.
 3. Purpuz Plan: hier deel je je doel op in stappen.
 4. Purpuz Pad: hierin plan je je doelen. Wat is de volgorde van de stappen om je doel te realiseren? Hoe veel tijd kosten ze?
 5. Maandplanning: een overzichtelijke kalender per maand waarin je je stappen uit 3/4 kunt inplannen, andere afspraken kunt noteren en om wensen/overige doelen te noderen.
 6. Weekplanning: een weekoverzicht met de dagen van de week (tijden van 6.00 uur tot en met 22.00 uur), uitdaging van de week, een inspirerende quote, een ‘creatieve ruimte’, dagdoel en een weekdoel. (Jup, it’s a lot!)
 7. Dagreflectie: de Purpuz Planner nodigt je uit om iedere dag te reflecteren. Wat was je overwinning van vandaag? Of wat waardeerde je aan vandaag? En waarin kun je morgen groeien?
 8. Maandelijkse reflectie: aan het eind van de maand nodigt de planner je uit om te reflecteren op de afgelopen maand. Je kijkt naar wat je gedaan hebt, staat stil bij nu en plant verder voor de toekomst.

purpuz planner
Voorin staat een voorbeeld van hoe je het Purpuz Plan kunt invullen. Handig!

purpuz planner

In grote lijnen lijkt het concept van de Purpuz Planner erg op de Passion Planner. Toch is het hier en daar anders. De methode lijkt op die van de Purpuz Planner (het is ook een algemene, bekende methode en niet van Passion Planner of zo) en ook de dingen zoals de maand/week/dagreflectie en de inspirerende quote van de week lijken op elkaar. Zelfs de indeling lijkt op elkaar. Toch zijn er hier en daar verschillen. Ik vind dat de Purpuz Planner je beter aan de hand neemt in het werken aan je doelen. De Passion Planner nodigt weer eerder uit tot creatieve uitspattingen omdat die verder amper geïllustreerd is.

Sommige mensen zullen het misschien te veel Passion Planner-like vinden. Ik stoor me daar zelf niet aan. Eerlijk gezegd ben ik wel blij dat er een Nederlandse variant is. Lekker alles in Nederlands, vind ik gewoon fijn! En ook nog eens makkelijker verkrijgbaar. De Purpuz Planner is even duur als de Passion Planner, alleen heb je bij de Passion Planner ook nog ruim $10 aan verzendkosten en loop je het risico op importkosten. Toch fijn dat er voor mensen die dat wel heel duur vinden worden, er een goed Nederlands alternatief is.

Oke, genoeg vergelijkingen. Door naar de echte review. Ik heb er de afgelopen 3 maanden in gewerkt en ben inmiddels helemaal gewend aan het werken met de Purpuz Planner.

Pluspunten

 • Mooie, strakke vormgeving. Niet per se vrouwelijk, ook geschikt voor mannen!
 • Ik vind het fijn dat er meerdere ‘Purpuz Canvassen’ in zitten.
 • Veel lege pagina’s om als creatieve ruimte te gebruiken
 • De Purpuz Planner neemt je erg bij de hand. Achterin staat een duidelijke handleiding over hoe je alle 8 stappen van de agenda kunt invullen inclusief leuke tips
 • Leuke pagina’s tussendoor waar je lijstjes kunt maken die je inspireren, zoals: ‘JA! Ik kan…’, #happyhabits en ‘Dingen die mij energie geven’
 • Het is een Nederlands bedrijf. Vind ik altijd extra leuk!
 • Er staan leuke details in, zoals bij de ingang van de wintertijd: ‘Begin wintertijd, je wint tijd’
 • Ik vind de doelen van de week heel leuk. Zoals: Spreek deze week altijd de waarheid, Maak deze week van alles een feestje en kijk hoeveel jij er kunt maken, Bel een vriend waarvan je denkt dat hij je hulp kan gebruiken en bied hulp aan.

En een persoonlijke plus vind ik toch wel dat de Purpuz Planner leuk vormgegeven is. Ik heb veel minder het gevoel dat ik creatief moet zijn, zoals ik bij de Passion Planner wel had omdat die vrij sober vormgegeven is.

Minpunten

 • Ik vind de tijdsaanduiding niet zo prettig werken. Ik ga elke keer de mist in met de tijdsblokken intekenen. Irritant!

Jep, ik ben om. Ik ga voor 2018 in de Purpuz Planner aan de slag. Ik vind het gewoon net iets lekkerder werken omdat de Purpuz Planner je meer aan de hand neemt wat betreft het uitvoeren van je doelen en ik het fijn vindt dat hij wat meer vormgegeven is en in het Nederlands is.

Tot slot laat ik jullie graag nog wat foto’s van mijn ingevulde planner zien. Helaas voor jullie wil ik jullie niet de ingevulde Purpuz Map laten zien. Martine en ik hebben deze namelijk samen gemaakt, met het oog op 2WMN in 2018 en het is nog niet het moment om dit te delen. :-) Maar in de planner zelf staat een voorbeeld van hoe je de stappen kunt invullen en die foto’s heb je hier boven al kunnen zien. Maar hoe ik de maandplanner en weekoverzichten invul kan ik jullie wél laten zien!

purpuz planner
Maandoverzicht

Weekoverzicht

Weekoverzicht

purpuz planner

Ben je benieuwd naar de Purpuz Planner geworden maar zou je hem graag eerst even inkijken? Dan kun je hier de gratis download aanvragen. En op PurpuzPlanner.com lees je nog meer info en kun je de planner bestellen.

Ik heb de Purpuz Planner gekregen ter review.

Werken jullie met een planner? En mochten jullie nog meer willen weten, let me know! Dan zal ik het beantwoorden in de comments of een artikel aan wijden. :-)

24 reacties

Monique -

Wat een fijn artikel!

Ik zit met een burn out thuis en dit lijkt me een heel goed begin om met kerst te vragen!

Kirsten -

Fijn review Willemijn! Ik zit er heel erg aan te denken om deze te kopen voor het nieuwe jaar. Ik mis de structuur in een gewone agenda en die heb ik toch echt heel erg nodig. Misschien vraag ik hem wel voor kerst of zo.

PatriciaKleijn -

ik heb mijn agenda in mijn telefoon staan bij google, verder gebruik ik het bullet journall systeem voor andere dingetjes

Nynke -

Duidelijke review!
Ik gebruik nu de Passion Planner en hoewel deze mij erg goed bevalt lijkt de Purpuz planner me ook erg fijn. Lekker alles gewoon in het Nederlands, leest toch net wat makkelijker.
Nu vroeg ik me alleen af of de Purpuz planner achterin ook zo’n handig vak heeft voor losse blaadjes ed.

Willemijn -

Nee heeft ‘ie niet. Als je dat handig vind zou je eventueel een envelop achterin plakken, dat wil ik misschien ook gaan doen. Maar de filosofie achter het ‘ontbreken’ hiervan van Purpuz vond ik wel grappig: ze vinden het een vak waarin je vaak allemaal rommeltjes stopt wat uiteindelijk niet bijdraagt. Ha, dat ging in elk geval wel op voor het vak in mijn Passion Planner haha!

Nynke -

Haha, ja, daar hebben ze ook eigenlijk wel gelijk in. Al blijft het handig voor postzegels en kortingsbonnen enzo. Een envelop erin plakken is een goed idee, thnx! En bedankt voor je reactie!

Lindsey Beljaars -

Wat een fijne en uitgebreide review!! Ik ben nog op zoek naar een goede planner!

Ilona Wielinga -

Wat een ontzettend mooie planner zeg! Ik ben alleen toch meer van een gewone agenda en een los notitieboekje voor de to do lijstjes, haha

Kim -

Yes, ik heb hem ook! Heb na aanleiding van deze planner mijn droom waar gemaakt en een strategische socialmedia kalender ontwikkelt. Hij is zo mooi geworden <3
Zouden jullie die ook willen proberen? Het is een kalender voor een jaar. Meer info vindt je via (blogadvies . nl).

Liefs,
Kim

Marloes -

Fijn deze review! Door jou ben ik een aantal maanden geleden begonnen met de passion planner. Het bevalt mij zo goed en was nieuwsgierig naar deze voor 2018. Het helpt mij goed om met mijn doelen bezig te zijn.

Haydée -

Ha, ik heb voor morgen ook net een review van de Purpuz Planner ingepland staan! Ik vind die net als jou ook erg fijn werken. Super handig voor mensen die ploeteren om alle ballen hoog te houden.

Luna -

Een vraagje over de weekplanning: heb je genoeg schrijfruimte voor je afspraken? Op de foto lijkt het nogal smal en persoonlijk ga ik niet echt netjes werken als ik weinig ruimte heb om iets uit te schrijven. Dan wordt het proppen, kliederen en afkorten.
En wat bedoel je precies met ‘in de mist gaan met tijdsblokken intekenen’?

Ik vind het supergaaf eruitzien en het is inderdaad gemakkelijker verkrijgbaar dan de Passion Planner, maar voor de prijs (die niet mis is) wil ik zeker weten dat ik genoeg werk- en schrijfruimte heb. Meestal is het zo bij planners dat de kaders nogal beperkt werken. Dus vandar dat ik daar graag meer over wil weten. :)

Willemijn -

Het is een beetje aan de krappe kant als je de grote Passion Planner gewend bent. Als je bijv. allemaal afspraken hebt van een halfuur kan ik me voorstellen dat je een ruimer opgezette dag wilt hebben. En ik ga de mist in met de tijdblokken intekenen omdat ik de tijd en de verhouding met het streepje dat erbij hoort niet logisch vindt. Eerst de tijd en daaronder het streepje. Het is lastig uitleggen, als je de foto inzoomt zie je misschien wat ik bedoel. 😀

Luna -

Ja ik zie wat je bedoelt! Bedankt voor je snelle antwoord :)

Maris -

Leuk om je review te lezen. Nu weet ik in elk geval dat deze planner voor mij wel echt té uitgebreid is. Ik hou het lekker simpel bij de Mascha planner. Wel fijn dat je een planner gevonden hebt waar je blij mee bent! Is altijd een heel werkje om echt iets fijns te vinden!

Ivon -

Op deze review zat ik te wachten! De voorkant vind ik een beetje ‘saaiig’, maar het gaat om de inhoud. Fijn dat hij je bevalt en ik ga hem nu dan ook echt bestellen!
En ik snap dat je de Purpuz map niet deelt, ondanks dat het nog ‘geheime’ informatie is, lijkt me dit juist ook een heeel persoonlijk iets wat je daar invult.

Als voordeel noem je dat er meerdere Purpuz Canvassen inzitten, bedoel je hiermee dat het verhaal van Purpuz Map tm Purpuz Pad er vaker inzit? Zodat je meerdere doelen in detail uit kan werken?

Willemijn -

Ja klopt, je kunt dus meerdere doelen uitwerken. Je doet wel één keer de mindmap en de dromen in de matrix zetten, maar de daarop volgende stappen (dus punt 3 en 4) kun je meerdere keren doen. Vind ik echt wel heel handig!

Pam -

Als je de kaft minder leuk vind zou je er bijvoorbeeld een rekbare cover overheen kunnen doen!

Ivon -

Dat is een goeie tip inderdaad! Misschien wen ik er ook wel snel aan hoor, en is het gewoon eventjes wennen omdat ik qua voorkant de passion planner al kende.

Romy -

Dat klinkt als een onwijs fijne planner! Toen ik de voorkant van de planner zag, sprak hij me niet meteen aan. De Passion Planner vind ik toch wat leuker door de vrolijke kleuren. Maar de binnenkant ziet er echt goed uit! Fijn dat er in het Nederlands zoveel duidelijke informatie en lijstjes in staan. Het klinkt als een ideaal ding.

Annemarie -

Eindelijk! Hier heb ik op gewacht: een duidelijke review! Met een fulltime baan, een kleuter, een baby, nbfm en een paar dromen (verhuizen!) klinkt dit erg goed. Is het al 2018?
Dank je wel voor het delen van je mening!

Martine -

Ik wil graag een fijne familie planner voor 2018 en hier ervaringen over lezen.

Marije -

Ik gebruik ook de Purpuz planner en ben er erg tevreden over

Ivy -

Ik ben nog steeds erg tevreden met mijn bullet journal!

Reageer ook