Pompoensoep met pastinaak

Ik vind het heerlijk om bij een ander te eten, maar zelf maak ik het maar weinig: pompoensoep. Dat komt omdat ik het lastig vind, pompoen is maar flauw van smaak. Maar mijn zus had een heel lekker recept dus dat probeerde ik eens uit. Pompoensoep met pastinaak!

Pastinaak, ook zoiets. Wat doe je daar mee? Door de soep dus! Daarnaast zeiden mijn moeder en zus dat knolletjes toevoegen aan pompoensoep ook altijd heel lekker is. Maar ik probeerde de versie met pastinaak.

Wat heb je nodig?

  • pompoen
  • pastinaak
  • peper – het liefst een Madame Jeanette
  • een grote ui
  • een teen knoflook
  • laurierblad
  • 2 bouillonblokjes (groente)
  • zout en peper

Recept

1. Stap één is het snijden van de pompoen, wat een gedoe. Om die reden zet ik de pompoen eerst in een grote pan met water op het vuur. Zodra het water kookt zet ik het vuur zachter, doe ik het deksel erop en stel ik de wekker in op tien minuten.

Ik giet het water af en doe de pompoen in een vergiet. Ik laat er wat koud water over stromen en wacht tot deze afgekoeld is. Dan snij ik de pompoen in kwarten en schep de zaden er uit. Daarna snij ik de pompoen in blokken en zet ze even aan de kant. De schil laat ik zitten, die kan ik straks goed pureren aangezien de pompoen nu helemaal zacht is.

2. Dan snij ik de ui en bak deze licht glazig in een grote soeppan met een lepel olijfolie. Voeg ook de geperste knoflook toe.

3. De bouillonblokjes verkruimel ik over de uien en ik roer deze er doorheen. Ook voeg ik hier het laurierblad toe.

Ondertussen kook ik ongeveer 1,5 liter water. Dit doe ik in de waterkoker, lekker makkelijk.

4. Ik schil en snij de pastinaak en Madame Jeanette en voeg deze toe. Ik bak deze ongeveer vijf minuten mee.

5. Daarna voeg ik het gekookte water toe aan de soeppan net als de pompoenblokjes en laat deze nog even 5 minuten op het vuur staan.

6. Ik vis het laurierblad er tussenuit en ga met de staafmixer aan de slag zodat het een gladde soep wordt.

7. Als de soep glad is, breng ik het op smaak met zout en peper.

En dan is de pompoensoep klaar! Het is een lekker recept maar ik moet zeggen dat ik het lastig blijf vinden om de pompoensoep echt een goede, volle smaak te  geven. Je moet behoorlijk aan de slag met kruiden en dergelijke om te zorgen dat het niet flauw smaakt en ik miste toch nog iets.

Voor mijn gevoel moet ik hard werken om van deze soep iets lekkers te maken, hebben jullie dat nu ook met pompoensoep? Zou het dan toch aan het ontbreken van de knolletjes liggen?

Ik twijfel er over om bijvoorbeeld niet nog wat kokosroom toe te voegen en misschien nog iets fris zoals een scheutje limoensap. Wie weet probeer ik dat volgende keer wel.

Wat is jouw geheim voor de ultieme pompoensoep?

27 reacties

Mevrouw Marloes -

Deze soep klinkt echt heel lekker! En wat ziet die lepel er leuk uit, hahah!

Didi -

Je recept klinkt heerlijk ga ik eens proberen! Ik heb volgens mij wel een tip om de pompoen meer smaak te geven; ik snijd hem altijd door en smeer beide helften in met een beetje olie. Dan 45 min roosteren in de oven op 180 graden, dit maakt echt een WERELD van verschil.

Tineke -

Net zoals meer meiden hier maak ik mijn pompoensoep vaak met gember en/of komijn en kokosmelk/room. Toen ik nog niet veganistisch at combineerde ik ook vaak met geitenkaas of blauwe kaas.

Ik maak soep van mijn eigen gekweekte pompoenen, die zijn veel voller van smaak. Dus ja, het kan echt verschil maken waar je ze koopt (of zelf groeit ;-)). Verschillende soorten pompoenen geven ook verschillende smaken, vind ik! Kun je dus ook eens mee spelen.

Evelien -

Wat is een Madame Jeanette? Ben Belgische en is mij niet bekend 😁

Annick -

Pastinaak, lekker. Ga ik ook eens proberen.

Komijn doet het ook goed met pompoen. Of met gember en kokosmelk (knof en pepertjes ook uiteraard) voor een aziatische touch.

Ivon -

I LOVE pompoensoep! Het geheime ingrediënt is inderdaad de rode peper, die geeft hem precies de extra pit.
Extra tip: Een lepel kwark/cremefraiche/room als topping in je soepkom, hmmmm

Marloes -

Klikt heerlijk! Goed idee voor komend weekend :)

Em -

Ik ben een héél lui wanneer ik pompoen soep maak. Vandaar dat ik de pompoen voorgesneden koop bij de AH. Ik vind het pompoensoep-recept van Willemijn met Garam Masala érg lekker.
Maar ook een flinke lepel mosterd in de soep combineert goed met pompoen. Heerlijk met stokbrood en kruidenboter.

N -

Ik doe er altijd wat (zure) room door. Je hoeft trouwens ook niet elke pompoensoort te schillen, scheelt weer flink wat werk. Eerst aanbakken in wat currypasta of garam massala is ook lekker. Sowieso combineert pompoen goed met komijn vind ik.

Hannelore -

Dit recept klinkt heel lekker en lekker herfstig! :)

femketje -

ik heb mezelf er nog nooit eerder aan gewaagd om pompoensoep te maken 😮

Ik -

Klinkt goed! Het maakt ook enorm uit welke pompoen je gebruikt. Ik koop ze normaal gesproken bij de Turkse winkel en die zijn heel smaakvol. Laatst maakte ik een soepje met een AH pompoen en ondanks alle kruiden vond ik m ook heel flauw. Dus misschien eens ergens anders proberen te kopen?

Ik gooi er verder ook altijd veel ras el hanout in, lekker warm en kruidig!

Martine -

Wat een goed idee, misschien is dat wel de tip!

Lindsey Beljaars -

Oh pompoensoep vind ik zoo heerlijk! Deze variant met pastinaak lijkt me een leuke afwisseling. Dit ga ik zeker een keertje proberen!

Brigitte -

Haha pompoensoep is juist heel snel en lekker :) Gewoon een ui bakken, een wortel er bij, bouillion blokje en een hele flespompoen. laten koken en daarna even met de staafmixer er door :) Een beetje een zoetig soepje.

Jorinde -

Oeh, dit klinkt heel goed! Ik ben echt gek op pompoensoep. Deze variant lijkt me heel lekker!

Aniek -

Een chillipeper geeft net wat meer pit en smaak. Wortel is ook lekker om er aan toe te voegen

Aniek -

En room!

Liset -

Ik ben volgens mij de enige die nog nooit pompoensoep heeft gemaakt! Het lijkt tegenwoordig ook zo populair ;). Ik wil het zeker eens maken, maar volgens mij is het een helse klus om die pompoen te ‘slachten’.

Chrisje -

Heerlijk, pompoensoep! Ga ik dit weekend ook maken, en de stoofpeertjes van Willemijn, haha! Pompoensoep maak ik wel altijd gewoon met voorgesneden stukjes van de AH. En dan lekker zoet met worteltjes en ui erbij. Qua kruiden: koriander en veel kerrie! Zo is ie zoet maar toch kruidig, zelfs mijn vriend vind em lekker en die houdt van pittig eten.

Manon -

Yum! Ik ben écht dol op pompoensoep, het leuke hieraan is dat je er echt vanalles in kan gooien, ik had hem laatst gemaakt met linzen en zoete aardappel en maar pastinaak heb ik nog niet geprobeerd. Ga hem opslaan bij mijn favorieten want hij lijkt me heerlijk!

Suzanne -

Lijkt me ontzettend lekker

Henrieke -

Ik vind pompoensoep zo naturel mogelijk het lekkerst, dus met alleen pompoen, eventueel een winterpeen, bouillonblokje, ui en knoflook. Eventueel wat rozemarijn erdoor. Super saai, maar ik vind het super lekker!
Misschien is jouw soep wat flauw omdat je relatief veel water toevoegt. Ik maak mijn soep altijd ongeveer zo dik als yoghurt, zodat de smaak compact blijft. Maar misschien is die van jou dat ook al :) anders zou ik experimenteren met lekkere kruiden, of harissa misschien! dat

Cynthia -

Gele curry pasta en kokosmelk, echt een aanrader als je van een beetje pittig houdt. Als je googled naar ‘Thaise pompoensoep’ kom je diverse varianten tegen. En de pompoenblokjes koop ik – heel lui – kant en klaar bij de Jumbo 😅.

Anne-Marie -

Als je de pompoensoep opdient op het bord/kom, doe je na dat je de soep er in gedaan hebt, klein beetje gebakken amandelschaafsel, klein beetje gebakken spekjes, wat bosuitjes en kleine lepel crème fraiche!

Liesel -

Ik maak in de herfst en winter best vaak pompoensoep, elke keer net even anders. Wat ik wel áltijd toevoeg is een stuk gember. Maakt het lekker “warm”, kruidig en zoet van smaak. Kokosmelk ontbreekt ook nooit. De laatste keer had ik een variant met wortel, appel en sinaasappel, heel lekker fris! Aanrader :)

marije -

Klinkt lekker! Vooral de toevoeging van madame jeanette, lijkt mij heel erg lekker. Wat extra pit. Ga hem zeker een keer proberen te maken.

Reageer ook