Je kind wel/niet online laten zien

Hoewel internet de wereld bij elkaar brengt, zitten daar ook risico’s aan verbonden. Kijk bijvoorbeeld naar shows zoals Catfish op MTV. Met wie heb je precies contact? Wie zit er achter dat scherm en wat gebeurt er met jouw foto’s en video’s? Er valt veel te manipuleren. Als er voor volwassenen al risico’s aan zitten, hoe zit dat dan met foto’s en video’s van je kinderen online plaatsen?

Foto door Mariska – Grotografie

Disclaimer: Nu staat iedereen daar anders in en dat is helemaal prima. We hebben allemaal zo onze eigen beweegredenen om iets wel of niet te doen. Dit artikel is dus zeker niet bedoeld als aanval naar ouders toe die hun kinderen wel delen op social media. Dus laten we ook in de reacties respectvol met elkaars visie omgaan.

Het is een onderwerp wat ons bezig houdt. Willemijn koos er vanaf het begin voor om haar kinderen niet teveel in beeld te brengen. Heel af en toe zie je een foto van hun gezichtjes voorbij komen, maar dat is echt een uitzondering. Voor zichzelf heeft zij de regel dat andere mensen geen fotoalbums moeten kunnen aanleggen met foto’s waarop haar kinderen goed zichtbaar zijn. Ik vind dat een mooi voorbeeld, zeker omdat kinderen zich niet bewust zijn van alles wat met social media te maken heeft en zij nog geen stem hebben en er niet voor kunnen kiezen of foto’s of video’s van hen online geplaatst mogen worden.

Er wordt mij nu vaak gevraagd hoe ik dat straks ga doen met mijn kleintje. Ik vind dat lastig want als ik soms zie hoeveel leuke foto’s Willemijn maakt van Jelle en Gijs en deze naar mij appt, dan vind ik het zo knap dat ze deze niet online plaatst. Die koppies zijn zo leuk! Ons werk maakt het er niet makkelijker op vind ik, omdat we vaak enthousiaste reacties krijgen als Jelle en Gijs sporadisch in beeld zijn. Zo voel ik toch de druk om af en toe wel wat online te plaatsen vanwege het enthousiasme, maar hoe eerlijk is dat tegenover mijn kleintje? Niet eigenlijk… Ik doe het immers niet voor hem maar voor mezelf en anderen.

En als ik zie hoeveel mensen een schermafbeelding maken van een foto waarop je de gezichtjes van Jelle en Gijs redelijk goed kunt zien, vind ik dat eerlijk gezegd best beangstigend. Wat gebeurt er met zo’n foto? Je hebt geen idee.

Laatst appte Willemijn mij een artikel door met acht redenen waarom je beter geen foto’s en video’s van je kinderen online zou moeten plaatsen. Dat gaf me wel weer de bevestiging dat ik de aanpak van Willemijn een mooi voorbeeld vind voor mezelf en een stuk extra bewustwording op dit vlak. Dit waren een aantal redenen:

1. Foto’s die je op social media plaatst zijn immers voor altijd op internet aanwezig. Voor altijd. Als je die zin een keer of tien leest en dat even tot je door laat dringen, vind ik dat best heftig. Alsof voor altijd je babyfotoalbum overal op straat zou liggen. Gewoon zo voor het grijpen voor iedereen (die je niet kent). Dat zou ik helemaal geen fijn idee vinden, sommige foto’s zijn zo intiem en persoonlijk.

2. Potentiële werkgevers zouden in de toekomst ook foto’s van jouw kind onder ogen kunnen krijgen als ze zijn/haar naam invullen op Google. Aan de hand van die foto’s worden er meteen ideeën over een persoon gevormd wat nadelig uit kan pakken voor jezelf of jouw (volwassen) kind.

3. Facebook en Instagram zijn eigenaren van al het beeld wat je er op plaatst. Zij hebben dan alle rechten. Facebook is op dit moment de grootste beeldbank ter wereld en ze mogen de foto’s gebruiken om er geld mee te verdienen. Best wel scary!

4. Een publiek profiel laat een digitale voetafdruk achter waardoor onder andere Google en Facebook alles over je weten…en dus over jouw gezinsleden. Nou, dan zullen Google en Facebook inderdaad wel alles over mij en Willemijn weten ondertussen! Maar goed, wij hebben daar zelf voor gekozen en onze kinderen niet.

5. Volgens onderzoek (helaas stond er niet bij welk onderzoek) zijn kinderen vaak niet blij met de manier waarop ze op foto’s op social media staan. Vanaf een jaar of zes kunnen ze namelijk gevoelens van schaamte ontwikkelen. Tegen die tijd kan het natuurlijk zo zijn dat je al veel gedeeld hebt, waar je kind het achteraf dus niet mee eens is. Dat laatste vond ik best confronterend en ook je kind(eren) is/zijn een individu die serieus genomen wil(len) worden en gehoord wil(len) worden.

6. Veiligheid is ook een dingetje, zeg maar gerust ding. Sommige slimme mensen kunnen van alles afleiden uit foto’s. Bijvoorbeeld waar ze naar de crèche gaan, naar school gaan, waar ze spelen, waar ze wonen enzovoort.

7. Pedofilie: het schijnt dat pedofielen hele verzamelingen aanleggen van blootfoto’s van minderjarigen via social media.

Ik zou zelf nooit en te nimmer blootfoto’s van mijn kind(eren) online plaatsen, bijvoorbeeld in bad of op de wc. Ook niet met een emoji voor de edele delen. Persoonlijk gaat mij dat veel te ver. Maar goed, hier zou je bijna nog een apart artikel aan kunnen wijden, want tja…is het dan ook beter dat kinderen niet in hun blootje op een warme dag in de tuin spelen of op het strand uit angst dat iemand een foto neemt voor eigen plezier? In hoeverre kun je alles beschermen en leven we dan in angst of in vrijheid?

8. De laatste reden ging over welke standaard je voor je kind neerzet. Als het prima is om alles te delen op internet en je deze normen en waarden mee krijgt als kind, wat voor gevolgen heeft dat dan later als ze ouder zijn? Dan delen ze zelf misschien sneller gevoelige informatie wat nare gevolgen kan hebben.

Bron artikel: Gatsby

Er zijn dus vooral meer redenen waarom het verstandig is om je kind vooral niet online te plaatsen op social media dan wel. Toch schijnt het dat meer dan de helft van alle ouders hun kind(eren) online delen.

Delen gaat namelijk zo makkelijk, heel veel ouders doen het en dit is dan ook een vrij gevoelige kwestie om over te praten. Op internet kun je er ellenlange discussies over lezen.

Je hebt geen visueel beeld van wie er aan de andere kant van het scherm zit en ook de foto kan bekijken en/of opslaan, dat maakt de drempel om alles te delen misschien ook zo laag. Je kunt jezelf afvragen of je een bepaalde foto zou laten zien in een zaal vol (on)bekenden voordat je de foto daadwerkelijk plaatst.

Anderzijds is social media een groot onderdeel van deze tijd en ik denk dat het alleen maar groter gaat worden, kun/wil je jezelf (en je gezin) daar volledig voor blijven afsluiten? In hoeverre is dat realistisch? En wanneer is een kind oud en zelfbewust genoeg om een daadwerkelijke, weloverwogen keuze te maken? Ook dat zal per kind verschillen denk ik.

Kortom: het blijft best een ingewikkeld vraagstuk. Op dit moment zou ik wel graag een foto willen delen als ons kindje geboren is. Verder ga ik een voorbeeld nemen aan Willemijn, ik vind dat voor onszelf wel een mooie balans. Maar wie weet hoe we er over een aantal jaar weer tegenaan kijken!

Waarom plaats jij wel/geen foto’s online van je kinderen? Heb je daar voor jezelf een bepaalde balans in? Zijn er grenzen? Is er een middenweg? Wat vind jij wel/niet kunnen? Hoe kijk jij tegen dit onderwerp aan?

61 reacties

Gwenn -

Ik ben inmiddels 22, mijn zusje 17. Nogsteeds vragen mijn ouders ons bij foto’s of ze deze wel of niet op Facebook etc mogen plaatsen. Puur omdat zij niet willen dat wij ons schamen, of het vervelend vinden dat bepaalde foto’s online komen. Vind het soms bizar om te zien wat ik voor foto’s voorbij zie komen op Facebook van kleine kindjes. Mensen zijn zich volgens mij totaal niet bewust dat het niet alleen hun ‘vrienden’ zijn die deze foto’s zien.

Mooi artikel Martine!

Janneke -

Interessant artikel, en goed dat je er over nadenkt!

Ivon -

Lastige discussie ja.. Ik snap de bezwaren, maar vind ook dat we soms wel een beetje doorslaan in overal meteen van het ergste uitgaan wat betreft social media en openbaarheid van gegevens betreft.. Maar zolang jij er zelf een bewuste keuze in maakt en daar achter staat kun je het eigenlijk niet fout doen.. Als het op een moment goed voelt om een foto te delen, dan zal het ook wel goed zijn.. trust your instinct and don’t overthink!

Denice -

Dit zegt zoveel over jullie als mens :) Goed geschreven! Goede beslissing! (sidenote; lekker boeiend of de bezoekers het een goede beslissing vinden, het is die van jullie!)

Roos -

Ik vind het ZO goed dat jullie er voor kiezen bijna niks te laten zien! Ik heb onderzoek gedaan naar kinderen in vlogs van ouders. Wat veel mensen niet beseffen is dat je vaak niet weet die een pedofiel is. De kans dat jij tussen jouw facebook vriend of instagram volgens een pedofiel hebt zitten, is zo groot. Hoe vaak hoor je wel niet ‘Ik had nooooit verwacht dat hij een pedofiel was’ nadat iemand is opgepakt. Mensen hebben vaak geen idee.
In Amerika zijn er meerdere vloggers (welliswaar niet zo groot) gestopt met vloggen van hun kinderen omdat ze er achter kwamen dat veel views van pedofiele websites afkwamen. Er werden dan screenshots gemaakt van kinderen in bad, in ondergoed, liggend op de grond of in bed. Voor sommige pedofielen is dat al voldoende.
Die wetenschap zorgt bij mij dan ook weer voor een andere vraag: zijn sommige van de grootste familievloggers dan zo groot omdat zij ook veel door pedofielen worden bekeken?
Nare gedachten, tot zo ver kon ik mijn onderzoek niet laten gaan.
Verder moeten ouders echt wel beseffen dat pedofielen niet alleen gaan voor ‘naakte’ foto’s. Ook suggestieve foto’s kunnen ‘aantrekkelijk’ zijn. Voor ons onbegrijpelijk.

Kortom, ik ben blij dat jullie hier aandacht aan geven en ook dat jullie keuzes maken om jullie kinderen te beschermen. Tot dat ze 18 (of 16 of zo) zijn, hebben jullie die keuzes nog in de hand.

An -

Het is goed om hier bewust mee om te gaan. Mijn man is helemaal fel tegenstander van foto’s op sociale netwerken plaatsen. We hadden op onze bruiloft kaartjes met het vriendelijke verzoek om foto’s niet op sociale media te delen. Op die manier hadden we zelf in de hand wat er op sociale media gedeeld werd en hadden we de primeur. Wel zo leuk om als eerste je bruiloft te kunnen delen. Overigens hebben we niet meer dan twee foto’s gedeeld: van achteren en van voren. Ik denk dat je zo toch aan de nieuwsgierigheid van mensen tegemoetkomt. Als we dat niet hadden gedaan, dan waren er vast familieleden (niet iedereen was aanwezig) die toch foto’s naar elkaar gingen sturen, om zo zicht op ons te krijgen. Datzelfde geldt waarschijnlijk bij kinderen. Jullie keuzes vind ik dan ook heel logisch. Je houdt het deels, nooit 100%, in eigen hand. Nieuwsgierigheid wordt gestild. En laten we eerlijk zijn, je bent ook trots op je eigen foto’s.:-)

Joann -

Ik was vroeger altijd van mening als je A zegt moet je ook B zeggen tot ik bij de Phil een aflevering zag van een vrouw die foto’s gebruikte van iemand anders zijn kinderen toen heb ik besloten zelfs mijn foto’s eraf te halen bij mijn ouders ik ben daar oprecht van geschrokken en blij met de keuze die ik heb gemaakt…. En wat kinderen betreft ik zet alleen foto’s met de achterkant van me neefje en nichtje er op heel soms de voorkant maar dan zorg ik dat hij onderlichaam er niet op staat en wat pedofilie betreft er zijn verschillende artikelen er over te vinden op het internet ik heb ze zelf nooit gelezen ik vind het bizar dat er kinderen op deze manier slachtoffer worden voor ander mans behoeftes ? Als ik dat goed zo zegt… Wat mijn betreft hoeft een kind niet op beeld als ik soms Jelle of Gijs zie denk o kijk hoe schattig maar zal zelf geen foto opslaan ofzo zijn immers niet mijn kinderen maar goed genoeg geklaagd ! Vind de keuze goed die u maakt zoals me moeder altijd zegt er lopen meer gekken rond dan er vast zitten

Melissa -

Af en toe ben ik zo blij dat er nog geen social media was toen ik klein was. Zoveel gênante foto’s die lekker alleen in het fotoalbum bij m’n ouders in de kast terug te vinden zijn. (En genoeg dingen waarvoor de camera er niet bij werd gepakt, want toen moest je betalen voor je foto’s)

Doe qua foto’s plaatsen waar jij je fijn bij voelt.
Wij hebben thuis afspraken gemaakt over wat we gaan delen. M’n man wilt absoluut geen foto’s op social media. Ik vind dat bepaalde foto’s best kunnen. We zetten nu zo min mogelijk erop of we moeten beide vinden dat die foto kan.
Aan vrienden en familie ook laten weten dat ze foto’s niet mogen delen. (Dat stopt m’n moeder niet om foto’s te laten zien aan de kapster, de buurvrouw en de schoonmoeder van m’n broertje…. maar ze stuurt ze niet door….ze behandeld haar telefoon als een soort fotoalbum die ze altijd bij zich heeft)

Kim -

Moeilijk vraagstuk dit. Persoonlijk zet ik alleen foto’s van mijn zoon online op mijn FB die niet eens openbaar is. Daarnaast heb ik mijn familie gevraagd om geen foto’s van hem online te zetten, daar heb ik nog een hele strijd voor moeten voeren want niet iedereen begrijpt dat en houdt zich er evenmin aan. Ik zet ook nooit foto’s van mijn metekindje (dochter van mijn broer) online daarom. Beter het zekere voor het onzekere nemen, en mijn kind later zelf laten beslissen wat hij wil.

Stasya -

Goed artikel en ik snap dat je je ermee bezig bent. Maar ik ben het ook eens met mensen die zeggen dat alleen onschuldige foto’s plaatsen geen kwaad kan. Ik zet wel foto’s van mijn zoontje op mijn insta maar ik kies ze heeeeel bewust uit. Geen badfoto’s, geen al te gekke foto’s, dat soort dingen. Maar inderdaad, vooral doen wat goed voor jou voelt. Ben wel heel benieuwd naar je uk straks! En ik vind het super leuk om tussendoor toch snoetjes van Jelle en Gijs te zien, zoals die gezinsfoto van Willemijn van laatst :)

Jessica -

Knap dat je hier een keuze in kunt maken om het dicht bij jezelf te houden.
Ik zit wel op social media kanalen, met het ene kanaal best actief en het ander amper.
Wel heb ik sommige kanalen op privé staan, daar doe ik dan ook niet veel mee.
Zelf heb ik (nog) geen kinderen, misschien wel in de toekomst.
Het blijft iets om over na te denken, omdat de gevolgen soms pas veel later komen.

An -

ik vind het super goed van jullie beide, dat jullie niet te veel van jullie kind willen laten zien. tuurlijk vind ik het super leuk om ze eens een keer helemaal te zien, maar kan helemaal jullie beweegredenen volgen. en jullie begrijpen ook dat jullie volgers wel eens Jelle, Gijs en Guus willen zien, dus ook weer niet te spastisch zijn.

wel grappig dat ik op dezelfde dag dit artikel lees en zie dat de pasgeboren baby van heidi en spencer pratt een eigen instagramaccount heeft (!)

Renate -

Ik ben het met veel standpunten eens. Bijvoorbeeld blootbeelden in bad etc. Zoals stellig die hun kinderen ook zo op internet zetten.

Anneloes -

Ik zou het lekker zoals Willemijn doen: Je kinderen in principe niet in beeld brengen maar ook niet perse moeilijk doen als hun gezicht een keertje in een volg te zien is. Gewoon niet de camera in hun gezicht duwen😂. Ik moet zelf eerlijk zeggen dat ik dat wat Thomas en Darcy op dit moment doen best heftig vindt. Je kinderen zo vol in beeld.

Hilde -

Wat goed dat jullie hier over na denken. Ik volg jullie Blog en jouw zwangerschapsgerelateerde artikelen al een tijdje en vanaf de afstand waarmee ik het bekijk heb ik de indruk dat je je op verschillende vlakken super goed hebt voorbereid. Zelf is het een beetje een ver van mijn bed show, dus ik heb er inhoudelijk niet zo veel over te melden haha. Ik heb geen kinderen en wil ze ook niet maar ik vind het mede daardoor juist super interessant om te volgen allemaal.

Mede door het heftige artikel dat afgelopen week online kwam, voel ik de behoefte om te zeggen dat ik denk dat je een hele lieve moeder gaat zijn voor jullie zoontje. Heel veel succes met de laatste loodjes!

Ilse -

Als jij je kindje niet in beeld wilt, doe het dan alsjeblieft niet voordat je er later spijt van krijgt als er wel wat met de foto’s gebeurd. Ik denk dat de meningen van de volgers meespelen met je beslissing, hiermee bedoel ik de meningen van de volgers die wél foto’s van je kindje wilt zien. Maar, zet alsjeblieft geen foto’s op internet voor de volgers, als je het zelf niet wilt. Bij twijfel, niet doen!
Liefs, Ilse

Karlijn -

Super artikel! Dit is precies hoe ik erover denk. Ik ben zooooo rete trots op mijn dochter, het liefst slinger ik al haar foto’s online maar tot op de dag van vandaag (Ze is 14 maanden) staat er geen 1 foto van haar online. Ook niet onherkenbaar.
Mijn gedachte hierachter is dat ik wil dat mijn dochter zelf haar digitale footprint bepaald. Misschien wilt zij wel niet terug gevonden kunnen worden op internet?
Ook ben ik er “bang” voor dat ze misschien wel gepest kan gaan worden door klasgenootjes als zij foto’s van vroeger zien. Nu is dat misschien ver gedacht maar wat nu een leuke foto is met een spuitluier (ik kom ze serieus tegen!!) kan echt een pest foto zijn als ze in groep 8 zit.
Daarbij, je weet niet wie je foto’s allemaal bekijkt. Denk aan een pedofiel. Zij (kunnen) raken al opgewonden als zij een kinderzitje zien, of een stuk speelgoed.
Laat staat als zij een foto zien van een kindje in zwemkleding in de zomer.
Ik pas daar gewoon voor. Hoe ontzettend trots ik ook op haar ben, ik wil haar hiervoor behoeden.

Anoniem -

Zelf heb ik geen kinderen, maar ik ken wel iemand die heel veel deelt op social media ( o.a. in vlogs) van haar eigen 2 kleintjes… Alle bovenstaande punten ben ik het volledig mee eens, iedereen moet zelf die keuze maken, maar als ik kinderen zou hebben zou ik geen foto’s delen, of zoals een kennis van mij doet, prachtige foto’s delen met haar 2 kinderen op de rug gefotografeerd, je ziet hun gezichtjes dus niet, alleen 2 kleintjes die bijvoorbeeld op het strand kijken naar de zonsondergang…

Sarah M -

Mijn Insta timeline is sinds de geboorte van Norah voor 90% Norah geworden 😀 Maar ik heb sinds haar geboorte ook heeeel veel volgers verwijderd en het op privé gezet. Nu volgen enkel mensen die ik persoonlijk ken of ‘goed genoeg’ online ken mijn profiel. Ik post namelijk heel graag foto’s van Norah maar ik wil ook niet dat de hele wereld ze allemaal ziet. Heel wat mensen zie ik maar heel zelden en zo kan je elkaar toch wat volgen :) Op FB ben ik niet zo heel actief en zet ik ook niet veel foto’s. Maar ook daar heb ik een afgeschermd profiel overigens. Verder zal je uit mijn foto’s ook niet kunnen afleiden waar ik precies woon, of waar Norah in de opvang zit bijvoorbeeld. Ik zal ooit wel eens een foto van ons gehele huis gedeeld hebben toen het net af was, maar daar blijft het ook bij. Ik vind het heel knap hoe Willemijn het aanpakt, maar jullie hebben dan ook een tikkeltje meer volgers dan ik & heel wat mensen die jullie niet kennen, dus dat maakt het ook anders natuurlijk.

Emmy -

ook ik plaats onder geen beding foto’s van mijn kind. Wel heb ik de naam URL geclaimd, zodat ik dat op een later moment kan gebruiken als bijv. mailadres enwebsite. anderszijds ook om te voorkomen dat iemand anders die url kan gebruiken.

foto’s in een pretpark staat bij mij ook op de zwarte lijst.

school plaatst af en toe foto’s maar die zijn van dusdanige kwaliteit en manier gemaakt dat de kinderen bijna niet herkenbaar zijn. daar ik bij een digitaal forensisch onderzoeksbureau heb gewerkt, ben ik denk ik meer paranoide op dit vlak dan menig ander ouder. Mijn colleg’s daar waren/zijn dusdanig goed dat dat mij extra bewust maakt van de risico’s en mogelijke gevolgen ervan.

Nathalie -

Ik plaats wel foto’s van mijn zoontje op instagram maar let op met wat ik plaats.

Over het opslaan van jullie foto’s… Soms zit er geen kwaad achter. Mijn vriendin en ik heb ieder een zoontje van bijna 4 jaar. We volgen al jaren een aantal bloggers. Soms sturen we een plaatje naar elkaar omdat we de outfit zo leuk vinden en dat zelf ook willen aanschaffen.

Helaas zullen sommige er wel misbruik van maken maar soms zit er dus echt geen kwaad achter.

Natasja -

Goed dat jullie dit onderwerp bespreekbaar maken. Al klopt nr 3 niet. Facebook en instagram zijn geen eigenaar van de foto’s. Ik kies er momenteel wel voor om mijn kindje online te delen. Uiteraard zoek ik de foto’s nauwkeurig uit. Bloot foto’s zijn not done. Misschien dat ik later (ze is vandaag 4 weken oud) haar wel meer van de achterkant in beeld ga brengen op mijn blog, maar voor nu zie ik niet in dat het perse al zou moeten.

M. -

Enige discretie is sowieso heel belangrijk, ook in het delen van andere foto’s. Ik ben er bijv. achter gekomen waar het nieuwe huis van een blogger staat (heb ik niet bewust naar gezocht, maar uit de foto’s kon ik dat zo opmaken). Dit is geen sensatie zoeken, IK doe er gelukkig niets mee.
Maar je hebt anderen die dat wel doen, helaas…
Ik ben absoluut niet voor het delen van veel privé foto’s, als ik foto’s wil laten zien, deel ik ze wel met mensen die ik daarvoor kies.

Eline -

Hier een afgeschermd profiel op Facebook en Instagram. Regelmatig worden “vrienden” verwijderd, zodat mijn profiel alleen bekeken wordt door mensen waarbij ik me goed voel. Ik plaats zeker foto’s van mijn kind, maar haal er ook regelmatig foto’s weer af. Sommige foto’s staan maar een paar uur online. En de hoeveelheid foto’s waarop mijn kind vol in beeld is, zijn er weinig. Anderen mogen ook geen foto’s plaatsen zonder toestemming en hier is heel erg veel gedoe om geweest. Schoonouders die vinden dat die regel niet voor hun geldt, omdat zij opa en oma zijn, tante en nichtjes die vinden dat wij op deze manier ons kind een reden geven om gepest en buitengesloten te worden. Ik zie dat steeds meer kinderdagverblijven foto’s plaatsen waarop de kinderen niet herkenbaar in beeld zijn en kan dit alleen maar toejuichen. Dus hoewel mijn kind wel op social media staat, ben ik wel kritisch met wat ik plaats.

Michelle -

Ik ben de laatste tijd zelf veel meer privé geworden op internet (ook een reden waarom ik steeds twijfel of ik een blog of youtube kanaal moet beginnen). Op zich hoeft het geen probleem te zijn (als ik zie hoeveel mensen delen en er geen last van hebben), maar het zit me toch niet lekker. Dat gezegd zal ik het denk ik minder erg vinden om een baby foto (aangekleed!) te delen, maar naar mate mijn kind ouder zal worden, en dus ook herkenbaar(der), vind ik het niet aan mij om zomaar foto’s te delen.

Janske -

Het blijft inderdaad een gevoelig onderwerp.
Helaas heb ik het zelf een paar keer meegemaakt dat iemand foto’s van mijn dochter gebruikte alsof het haar kindje was op social media accounts…dat was wel even schrikken. Ik gebruik daarom in al mijn foto’s (op mijn blog en social media) een watermerk zodat het toch minder aantrekkelijk is om mijn foto’s te “jatten”. Ook let ik goed op wat voor foto’s ik plaats, geen bloot of waar ijsjes gelikt worden ofzo…ook zoiets…erg eigenlijk dat het bijna niet kan zonder alle risico’s…

Marloes -

Toevallig heb ik vanmorgen ook een blog geplaatst over bloggen, vloggen en privacy. Hoe moeilijk ik het soms ook vind, wij delen geen foto’s van onze dochter en in mijn vlogs blijft ze buiten beeld.
De leuke foto’s delen we met familie en vrienden via de WhatsApp.

Marijke -

Doordat jullie samen een blog hebben en jij Martine zwanger bent snap ik heel goed dat mensen iedere dag even spieken of de kleine man al geboren is. Je houdt al maanden je lezeressen op de hoogte van jouw zwangerschap, dan snap ik echter wel dat jouw lezeressen heel benieuwd zijn naar dat koppie die ze dan niet krijgen te zien. Ik zie wel steeds vaker dat personen die in eerste instantie er voor gekozen hadden geen foto’s van hun gezin op Facebook te plaatsen dit nu wel doen. Een foto dat je kind verkleed staat in k3 kleding vind ik best leuk maar ik zie ook dat kinderdagverblijven op Facebook enorm veel foto’s plaatsen van kinderen maar dan niet afgeschermd op ‘vrienden’. Maar op het wereldbolletje. Vind ik heel slecht. Zoiets hoort een besloten groep te zijn voor (groot)ouders en als iemand anders zo’n foto liked kan ik die foto ook zien doordat het niet op ‘vrienden’ geselecteerd staat. Mijn ouders hadden een gruwelijke hekel aan je kindje naakt over het strand laten huppelen, doe op z’n minst een bikini broekje aan, dat hoeft een ander toch allemaal niet te zien? Ik zou gerust een mooie fotoshoot foto als profielfoto installeren maar geen tig foto’s omdat ik dat gewoon ook niets vind. Dan komen ze maar langs als ze interesse hebben, toch?

M. -

Goed om hier bewust even over na te denken en snap heel goed dat jullie de kinderen qua ‘beeld’ afschermen omdat jullie werk heel erg publiekelijk is. En alsnog delen jullie veel van de kinderen in blogs en video’s als het gaat om kleding, dat ze ziek zijn, dat ze net kunnen kruipen, wat ze eten, interieur van hun kamertje, hun stemmetje, welke dagen ze naar de opvang gaan, etc. Duizenden mensen die jullie niet kennen maken zodoende ook deels hun ontwikkeling mee. Ik deel zo af en toe een fotootje, op een privé afgeschermde facebook … maar het gekke is wel dat ik afgelopen week, vanwege de herfstvakantie allemaal activiteiten her en der aan het doen ben met mijn dochter. En op de ‘publiekelijke’ facebook pagina’s van maar liefst 5 activiteiten van afgelopen paar dagen die ze heeft gedaan staat ze er op/ film en foto… en dat vind ik ook best een dingetje…. ben jijzelf ‘voorzichtig’ als ouders, staat ze wel op social media van anderen. Twee jaar geleden kwam ik bij toeval op de website van kruidvat waar je ‘online’ je vakantieboek kon delen met de rest van de wereld, omdat ik inspiratie zocht een leuk fotoboek te maken. Er waren al tegen de 1000 fotoboeken gedeeld online. De eerste die ik bij toeval opensloeg hadden ouders dus hun vakantieboek gedeeld waar maar liefst 5of 6 zonnige full foto pagina’s van prachtige compositie en kwaliteit van hun blote kinderen spelend in een badje. Heb er nog spijt van dat ik kruidvat geen mailtje heb gestuurd.

Leonie -

Ik heb alleen Instagram als social media en mijn profiel afgeschermd. Ik laat mijn kinderen wel zien, maar ben me heel bewust van wat ik laat zien. Zelfs voor die paar volgers.

Nynke -

Wat een goed artikel! Je hebt me aan het denken gezet. Al post ik niet eens zo heel veel en staan zowel mijn FB als IG profiel niet op openbaar.

Luana -

Ik plaats heel af en toe wat op Instastories. Maar ons zoontje staat er nooit herkenbaar op. We hebben voor de bekendmaking 1 foto op Facebook gezet waar zijn gezichtje op te zien verder doen we dit niet.

Charlotte Meindersma -

Punt 3 is NIET waar. Social media kanalen worden GEEN eigenaar van jouw content. Dit is een groot en zeer hardnekkig misverstand. Je geeft ze wel een licentie, zodat ze het überhaupt mogen tonen. Afbeeldingen die op Instagram staan kunnen en mogen niet eens gedeeld worden. Op Facebook geef je wel het recht om via de share-button de foto’s te delen, maar dat kun je via je privacyinstellingen wel beperken.

Het is in alle gevallen natuurlijk alsnog verstandig om over andere zaken na te denken. Welke foto’s plaats je online? Met lieve foto’s is misschien niet zoveel mis, maar als ze erg grappig of gênant zijn, dan kan je kind dat later natuurlijk niet zo tof vinden. Als je niet wil dat mensen weten waar jouw kind naar de opvang of naar school gaat, dan moet je vooral geen foto’s van daar laten zien. De meeste instanties vragen overigens inmiddels vooraf om toestemming te geven om foto’s te mogen maken en bijvoorbeeld op hun eigen website of Facebook te mogen publiceren.

Overigens zou ik ook uitkijken met het delen van foto’s binnen een ‘privé account’. Dat jij het hebt afgeschermd, wil nog niet zeggen dat anderen misschien toch die foto’s meer openbaar gaan delen. Als je niet wil dat iets openbaar kan worden, moet je het in zijn geheel niet online delen. Deel dus altijd alleen maar onschuldige foto’s online.

Martina -

Goed om te weten! Ik ben ook voor de privacy en heb soms ook moeilijke momenten als ik dat heerlijke snoetje van mijn kind op de foto zie. Toch deel ik het niet bed foto’s vanaf zijn geboorte die ik met gezichtje heb gedeeld zijn op één hand te tellen en daar voel ik me goed bij. Die foto’s van de achterkant of zijkant worden nog steeds opgeslagen door mensen en daar voel ik me ook absoluut niet goed bij. Waarom doen mensen dat? Ik denk goed na over wat ik deel en ja misschien trekt het minder mensen maar dat is dan maar zo

Hester -

Wow wat heftig! Ik volg jouw blog en Instagram en de foto’s van jouw kindje zijn altijd heel netjes en beschermd! Ik schrik er echt van om te lezen dat zelfs die foto’s opgeslagen worden door totaal vreemden!

Anna -

Bedankt voor het delen van deze voorbeelden! Het is zo moeilijk he. Hier een mommy blogger/vlogger, die sinds kort haar kinderen dus ook niet tot nauwelijks meer in beeld brengt. Maar goed, tot voor kort deed ik het dus wel…Wat doe ik met die vlogs? Haal ik ze allemaal offline of laat ik ze toch staan. Ik slaap er nog een aantal nachtjes over. Deze tips helpen zeker. Nogmaals dank dus! X

Minka -

Goed artikel en inderdaad iedereen moet zijn of haar eigen afwegingen maken. Ik ben erg dankbaar dat ik opgegroeid ben in een tijd zonder social media. Overigens is facebook ook eigenaar van whatsapp dus ik pas ook op wat ik via deze “gratis” dienst verstuur… 😉

Roos -

Hoi! Goed artikel, er zit echter een technische fout in reden nummer 3. Facebook en Instagram worden namelijk GEEN eigenaar van de foto’s die erop plaatst en je draagt ook NIET je auteursrecht over. Wel geef je ze een licentie wat onder andere het delen van foto’s mogelijk maakt. Als je de foto van Facebook of Instagram af haalt, houd die licentie op te bestaan. Het is dus niet zo dat Facebook oneindig alles met jouw foto’s kan doen omdat ze er eigenaar van zijn geworden.
Wie meer meer over wil weten, raad ik aan even de volgende blog te lezen: https://www.charlotteslaw.nl/2015/12/facebook-auteursrecht/

Jessica -

Ik zie wel dat het uit 2015 komt. Geen idee of die regels dan nog gelden..

Heleen -

Wij hebben er ook voor gekozen ons zoontje niet (herkenbaar) in beeld te brengen op social media. De belangrijkste motivatie is voor ons dat je nooit weet waar deze foto’s heen ‘dwalen’.

Wat me verbaasde is dat een aantal mensen in onze omgeving daar best afkeurend op reageerden, of zich in eerste instantie niet aan ons verzoek hielden. Gelukkig is het nu duidelijk!

Overigens is het inderdaad wel lastig om alle pareltjes van foto’s (want dat zijn ze natuurlijk allemaal!) niet trots de wereld in te slingeren :)

Tessa -

Hier plaats ik onze dochter ook niet online. Althans niet met een herkenbaar gezichtje. Wel eens van de achterkant of een foto zonder hoofdje. Natuurlijk vind ik het wel eens lastig, want je maakt zoveel leuke foto’s van je kind!
Maar het beschermen van mijn kind vind ik belangrijker dan likes en reacties. Om me heen merk ik dat dat toch niet altijd wordt gewaardeerd. Hoe vaak ik wel niet de vraag heb gehad wanneer er nou eens een foto van mijn dochter op Facebook geplaatst zou worden.. en als je het dan uitlegt, dan zou je apen en beren. Dan maar.. better save then sorry.

Waar ik laatst achter kwam, schrok ik behoorlijk van. Het schijnt dus dat iemand in het openbaar een foto van jouw kind mag maken en deze dus mag publiceren. Zo kwam ik op Twitter in contact een moeder. Een foto van haar dochter die zij op dat moment borstvoeding geeft wordt nu gebruikt als stockfoto. Foto is in het openbaar gemaakt, dus mag dat. Dat is wel iets wat ik een heel naar idee vind. Doe ik zelf zo mijn best om het niet te delen, mag een ander dat dus ongevraagd doen. Omgekeerde wereld.

Amy -

Ik vind het heel knap hoe bewust jullie hiermee bezig zijn en welke richtlijnen en argumenten jullie daarbij voor jezelf gebruiken. Vermoedelijk onderschatten veel mensen het effect van foto’s delen op internet. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan, helemaal als het gaat om een kind dat zelf nog niet kan uitspreken / nog niet beseft wat het betekent.

Op mijn blog en Instagram deel ik niet tot nauwelijks de namen en foto’s van gezichten van de mensen in mijn omgeving. Zij kiezen er immers niet voor om zichzelf in de spotlight te zetten. In mijn beleving geldt dat voor een kind net zo goed. Toch zou ik het later misschien ook wel leuk vinden om de hele mooie foto’s wél te delen, maar zeer beperkt. Het is gelukkig iets waar ik nog niet mee bezig hoef te zijn (want geen kind) maar het is zeker belangrijk om er wel bij stil te staan.

Judith -

Zo goed om hier bewust mee om te gaan! Ik ben geen blogger en mijn netwerk zeker op insta is niet groot! Ik deel hierop wel kiekjes van mijn kinderen maar let dan heel erg op de hashtags…. de foto’s hoeven niet te gaan dwalen. Dit is jullie beroep, dus ik zou zeker heel goed nadenken over hoe je je kind tentoonstelt aan de wereld! Ik vind dat Willemijn dit prachtig en wijs doet!

Didi -

Wij hebben ook besloten niets meer te delen op social media en alles wat er stond is verwijderd. Maar het kostte nogal wat moeite om andere instellingen daar ook toe te bewegen. Vooral de school van mijn kinderen vindt het heel lastig te begrijpen dat ze toestemming nodig hebben en dat ik die niet geef. Maar je komt het overal tegen: workshop bij het tuincentrum, foto op facebook. Festival voor kinderen bezoeken, weer een foto online.

Joyce -

Heel goed dat jullie er zo bewust over nadenken. Jullie kiezen bewust voor een online en zichtbaar werk/leven, het is denk ik goed om je kindje daarvoor te beschermen.

Voor mijn werk gebruik ik veel foto’s van klanten online (fotograaf). Dus ik zou het raar vinden als ik dan mijn eigen kind totaal zou afschermen. Daarom deel ik af en toe een selfie met mijn kleine op instagram en ééns in de maand vul ik een fotoalbum aan op Facebook. Maar dan zonder teksten of bijschrift. Ik vind vaak dat moeders met teveel emotie een foto kunnen posten met daarbij tekst, dat maakt het vooral dat ik denk: mmmm, ik weet niet of je kind daar over x aantal jaren nog bij mee is. En of andere mensen er inderdaad op zitten te wachten…haha!

Steffie -

Hey Martine, Je zet me aan het denken. Al langer vraag ik me af bij iedere post op FB/Insta”; hmm doe ik er goed aan om dit te posten? Heb net al meteen wat foto’s verwijderd. Ik vind het onwijs knap van Willemijn dat ze dit zo goed kan volhouden, maar ze zal er dan ook wel vierkant achter staan anders lukt het je niet zo steady! Succes met de ALLLLERRRRRlaatste loodjes!!

Annelies -

Ik plaats héél af en toe een foto van onze dochter. Maar ik heb wel m’n social media kanalen allemaal op privé staan en kies m’n “vrienden” heel zorgvuldig uit. Als ik werk had zoals jullie dan zou ik het ook op de manier van Willemijn doen.

Anoniem -

Zolang onze zoon niet zelf kan aangeven of hij wel of niet herkenbaar op internet wil, laten we hem niet zien. Doen we vanaf z’n geboorte (2.5 jaar geleden) niet en dat voelt heel erg goed. Hij mag dit later zelf beslissen als hij daarover wat te zeggen heeft en een eigen mening kan vormen. Daarbij hebben we niet zo veel behoefte dat iedereen op internet onze zoon via internet ziet opgroeien. Je komt maar lekker op de koffie als je ‘m wil zien ;-)!

Liset -

Goed stuk! En ook heel mooi dat je hier bewust over nadenkt. Ik heb vanaf het begin gekozen (samen met mijn vriend natuurlijk) dat wij onze kinderen op geen enkele manier delen op het internet. Niet op mijn blog, maar ook niet op onze persoonlijke Facebookaccounts. Dat weet inmiddels ook iedereen gelukkig :). Ik vind dat mijn kinderen geen last mogen hebben van wat er tig jaar geleden is gepost. En daarnaast weet je nooit wat iemand er mee doet. Je bent de controle kwijt waar hij beland. Wel heb ik er moeite mee dat iemand anders een foto van mijn kind op internet plaatst en daar geen toestemming voor vraagt. Dat heb je tegenwoordig ook, dat als je kind bij iemand anders op de kiek komt, je er geen controle over hebt en wat diegene er mee doet. Blijft lastig deze tijd met al die mobieltjes en social media ;).

Shirley -

Dit lijkt me een hele ingewikkelde kwestie, waar ouders vroeger niet echt mee te maken hadden. Ik kan me voorstellen dat je trots bent op je kind en graag veel foto’s deelt, maar als je er rationeel over nadenkt, heb je eigenlijk alle redenen om er terughoudender in te zijn.

Ellen -

Goed artikel. Ik wist eigenlijk niet dat Instagram ook eigenaar is van alle foto’s, maar instagram is natuurlijk van Facebook en daar was dat al zo… Mijn kwaliteit foto’s zijn niet zo geweldig, dus geloof niet dat ze daar iets mee zouden willen doen 😛
Ik snap je punt over kinderen wel. Ligt er ook wel aan wat voor foto’s je deelt. Af en toe een leuk kiekje zou moeten kunnen vind ik. Toch snap ik ook als je ze niet herkenbaar in beeld wilt brengen, maar een foto zonder hoofd gaat mij dan weer heel ver. Plaats dan niks of maak er een leuke foto van zonder dat je het gezichtje ziet. Tenminste zo kijk ik er tegenaan. Sommige dingen kunnen wel heel leuk zijn om later terug te kunnen zien en/of lezen. De uitspraken van skyler vind ik heel grappig. Zoiets lijkt me dan wel weer leuk om terug te lezen. Maar ik snap dat je geen foto’s wilt zien waar je als kind niet zo flateus op staat of met een driftbui haha. Het is maar net waar je de grens trekt en die is voor iedereen anders..

Agnheta -

Ik vind het knap dat willemijn en jij straks ook waarschijnlijk de keus maakt om jullie kinderen niet (veel) online te tonen. Je krijgt zoveel beloning als je het namelijk wel doet, enorm veel likes en reacties.
Ik zie het zelf al terwijl ik echt alleen vrienden en bekenden op social media heb.
Wij hebben er voor gekozen niets online te plaatsen over onze dochter en straks ook onze zoon. Ja oké er staat een foto van haar online toen ze net geboren was en een foto om aan te kondigen dat nummer twee onderweg is.
Ik wil niet dat andere mensen van alles van mijn kinderen zien, in weet niet wat het hun later op zal leveren en om te voorkomen dat opa’s en oma’s van alles plaatsen zijn wij zelf ook heel strikt.
Vroeger zagen ook enkel de mensen in je directe omgeving je kind. En natuurlijk ben ik trots op dat geweldige leuke kleine meisje wat hier rond loopt maar het in aan haarzelf om te bepalen later wat ze online wil hebben.

Liefs Agnheta

Renske -

Waar ik persoonlijk altijd aan moet wennen is dat zwangere vrouwen altijd alles delen: buikfoto’s, echo’s, gevoelens, veranderingen, shoplogs etc. Maar zodra het kindje geboren is en de blogger er voor kiest het kind niet te delen dan is er een soort van ‘gat’. Je hebt vaak zo rond de 6 maanden met iemand meegeleefd en bent daarna ook nieuwsgierig hoe het met het kindje is en hoe het eruit ziet t.o.v. alle echo foto’s. Ik begrijp dat dat uiteraard het probleem van de lezer is en niet van de blogger.. al denk ik wel dat veel mensen daarom altijd zeuren om foto’s van kinderen.

Renate -

Af en toe moet kunnen. Ik vind dat veel moeders er echt in doorslaan,hele instagram/facebookpagina’s met foto’s van hun kind. Met als toppunt de profielfoto met een foto van hun kind…ook op whatsapp! Hallo ik ‘praat’ met jou niet met je kind! Ik vraag me serieus of deze moeders hun indentiteit hebben verloren sinds ze moeder zijn geworden en of ze verder nog weleens wat meemaken….blijkbaar niet,ontzettend sneu allemaal.

Lianne -

Precies dit! En voor het gemak dan ook meteen de naam van hun kind ook in hun eigen profielnaam erbij…

Sandra -

Zelf denk ik hier precies het zelfde over. Het kind kiest er niet voor om op je socials te komen. Ik snap ook niet dat mensen soms wel dagelijks foto’s van hun kind(eren) online plaatsen.

Wanneer wij kinderen hebben zal er natuurlijk wel eens een gezicht foto komen maar alleen bij een bijzonder moment. Verder alleen van de achterkant of voorkant zonder hoofd.

Lianne -

Goed om hier aandacht aan te besteden, ik heb veel mede ouders op Facebook en vraag me weleens af of mensen nadenken over de gevolgen van de (vele) foto’s die ze plaatsen. Hier zo’n beetje dezelfde benadering als Willemijn, met voornamelijk als reden dat je nooit weet waar de foto’s terecht komen en ik niet weet of zoonlief het later kan waarderen of ik iets over hem online heb gezet. Om diezelfde reden post ik eigenlijk nooit iets over hem, ook niet als status. Wil niet dat hij zich over 10 jaar schaamt voor wat mama over hem verteld heeft 😉

Vrienden van mij (die ik ook persoonlijk zie) zeiden pas dat ze het juist leuk vinden dat ik maar heel af en toe een foto plaats, zodat ze zo ook goed kunnen zien hoe hij gegroeid en veranderd is, ipv hele dagen doodgegooid te worden met foto’s, dat vonden ze lang niet zo interessant ‘want dat is dan foto nr zoveel’.

Loes -

Heel goed dat je hier een artikel over schrijft, want ik denk dat iedereen beter zou moeten nadenken over online veiligheid en privacy. Ik vind het heel goed hoe WIllemijn de nuance aanbrengt! Zo nu en dan een foto en beeld, maar vaker niet dan wel. Je wil niet iets vast leggen waar de kinderen zich later voor schamen/dat het in verkeerde handen komt of tegen ze gebruikt kan worden.

Romy -

Goed dat je hier zo bewust bij stilstaat en over nadenkt! Ik schrok eerlijk gezegd ook wel van het lijstje met redenen. Ik had er ook nooit bij stilgestaan wat het plaatsen van foto’s eigenlijk voor impact kan hebben voor een kind later. Ik denk dat de manier waarop Willemijn het aanpakt een fijne middenweg is. Als ik zelf kinderen zou hebben, zou ik ze denk ik wel plaatsen, maar niet al te vaak en alleen op foto’s die 100% zeker niet beschamend kunnen zijn later. En blootfoto’s zou me inderdaad sowieso veel te ver gaan.

Renate -

Wat beschamend is is nogal persoonlijk. Ook dat kun je niet invullen voor je kind.

Eva -

Goed stuk! Ik heb zelf geen Facebook meer, deels om bovenstaande redenen deels omdat ik die tijd die ik daaraan besteedt ook aan echt contact kan besteden (met m’n kinderen bv).
Mijn kinderen deel ik dus niet op social media. En aan anderen vraag ik dit ook niet te doen.

Reageer ook