Zo vind je een sport die bij je past

Als jong meisje heb ik jaren op turnen gezeten. Ook heb ik een blauwe maandag op Jazzballet gezeten en een keertje korfbal geprobeerd. Maar niets haalde het voor mij bij turnen, dat vond ik zo leuk! Nadat ik stopte met turnen, koos ik geen nieuwe sport. 15 jaar lang sportte ik niet. Maar inmiddels heb ik mijn drive weer gevonden en heb ik een sport gevonden die ik leuk vind. Maar hoe vind je een sport die bij je past?

Er zijn zó veel verschillende sporten, dat het moeilijk kan zijn om een sport te vinden die bij je past. Maar ik denk dat er uiteindelijk voor iedereen een sport die je leuk, of in elk geval oke ;-), vindt. Als zelfs ik een geschikte sport kan vinden, dan kan iedereen het! Haha!

1. Teamsport of individueel?

Dat is vraag nummer één! Door dit te bepalen maak je al een hele grove selectie. Hou je van teamsporten en een wedstrijdelement? Of sport je liever alleen?

Ook kun je iets doen wat er tussenin zit: groepslessen. Dit wordt meestal gegeven in sportscholen. Je volgt samen een les maar bent geen team en doet individueel de oefeningen.

Ik ben zelf iemand die het liefst alleen sport. Een teamsport is niets voor mij en groepslessen in de sportschool vind ik ook maar lastig. Ik ben dan altijd veel met de andere mensen bezig, in plaats van met mezelf. Ik ga dan ook altijd heel vroeg in de ochtend naar de sportschool, als het nog lekker rustig is!

2. Binnen of buiten?

Sport je het liefst buiten? Dan kun je bij dezen alle binnen-sporten ook van de lijst schrappen. 😉 Of wie weet ben je een echte waterrat en is een watersport iets voor je. Kom je al een beetje dichterbij jouw sport?

3. Welke manier van bewegen vind jij fijn?

Hou je van een flinke cardioworkout, dan is een duursport misschien wel wat voor je. Of misschien ga je liever voor een workout met een lagere intensiteit, zoals yoga, fietsen, wandelen of zwemmen? Of misschien hou je wel van vechtsporten of een sport met een bal?

Ik heb bijvoorbeeld niet veel met duursporten. Hardlopen is niets voor mij. Ik ben er inmiddels achter dat ik het leuk vind om bepaalde oefeningen met mijn lichaam te doen, zoals je dat bij fitness en yoga doet.

4. Probeer sporten uit

Als je niets probeert, dan weet je ook niet wat je leuk vindt! Als je eenmaal een lijstje met sporten hebt gemaakt die je aanspreken, probeer die sporten dan eens uit om te kijken of het wat voor je is. Albert Heijn heeft nu een super leuke actie lopen waarmee je gratis en voort niets kunt gaan sporten. Bij elke €10 aan boodschappen krijg je een zegel. Elke volle spaarkaart (10 zegels) is goed voor 5 keer gratis sporten bij jou in de buurt. De actie loopt nog tot en met 24 september. Mocht je niet al aan het sparen zijn, dan zou ik het zeker nog gaan doen! Hier lees je alle ins en outs over de spaaractie. Je kunt echt de meest uiteenlopende sporten proberen, zoals vechtsporten, zwemtrainingen, klimmen, fitness en bootcamp, maar ook denksporten, duiken, sporten voor zwangeren/moeders en paaldansen. Welke sporten er bij jou in de buurt aangeboden worden, vind je hier. In een handig overzicht zie je precies waar en wanneer je kunt sporten.

Ik ben zelf ook aan het sparen en ga binnenkort een lesje bootcamp in het Noorderplantsoen van Groningen proberen. Nu sport ik altijd in de sportschool, maar buiten sporten lijkt me ook heerlijk. Daarom wil ik dit een keertje proberen. Ook zag ik dat ze sporten voor kinderen hebben en dus gaan Jelle en ik binnenkort op zaterdag naar ‘Dreumesgym’. Ha, ik ben zo benieuwd hoe hij het gaat vinden!

Heb jij al een sport gevonden die bij je past? 

8 reacties

T.Huisman -

Ik heb op jazzballet gezeten toen ik op de lagere school zat. Er waren spiegels aan de wand en je danste op de muziek van popcorn dat is een melodie. De danslessen werden in een groep gegeven. Ik zou gymnastiek en turnen ook wel leuk gevonden hebben. Op de evenwichtsbalk oefeningen doen handstand radslag en met een lint heen en weer. Ik vond turnen wel interessant om naar te kijken en dan vooral de Olympische spelen op het onderdeel evenwichtsbalk. Zwemmen deden we ook wel aan. Meestal in natuurwater maar ook wel in het zwembad. Van de duikplank springen en duiken en dan weer in het binnenbad en dan weer in het buitenbad. Er was ook stuiverduiken en dan moest je stuivers duiken van de bodem. Verder wil ik ook nachtzwemmen maar in de nacht zijn de zwembaden meestal dicht. Verder kom ik wel in verschillende zwembaden en de Kardinghe ken ik en de Papiermolen de Parrel en het Helperzwembad dat is een buurtzwembad waarbij de karakteristieke elementen van vroeger bewaard zijn gebleven. Ik ga ook wel eens naar een hotel om daar te zwemmen. Het heeft wel een mooie vormgeving met Romeinse zuilen en wandschilderingen van een Grieks eiland met palmbomen. Ook buitenzwembaden in een hotel ga ik wel eens naar toe. Dan neem ik de snorkel en de zwemvliezen mee om daar mee te zwemmen. Sommigen willen een stok achter de deur hebben om een bepaald ritme op te bouwen, of om een bepaald doel te bereiken zoals meer conditie opbouwen en dat je beter wordt, en sneller gaat. Vroeger had ik een zwembril met een oranje kleur en die kleur leek onder water heel apart. Dan houden ze elkanders tijden bij. Zo kom je tot vooruitgang. Ik heb wel gemerkt dat je van koud water meer honger krijgt dan in warmer water. Ik ga zo nu en dan ook nog wel eens van de glijbaan af. Ik zou ook nog wel eens naar de Scheg in Deventer willen en Swimfun ben ik geweest. Het heeft wel wat dat azuurblauwe water en vooral als de zon schijnt. In september zijn de meeste buitenbaden gesloten. In natuurwater staat er een bordje dat je daar na zonsondergang helaas niet meer mag komen. In sportfondsen bad Noord oost in Amsterdam kun je een nieuwe zwemslag aanleren en je er in verbeteren, en je moet de techniek bijhouden. het gaat net zoals een taal je moet het bijhouden want sommige woorden in een taal onthou je na lange niet meer.

Hanna -

Ik vind hardlopen juist heel tof, even verstand op nul en er even tussenuit. Ook begin ik binnenkort na een pauze van 2 jaar weer met lessen moderne dans. Zoveel zin in!

Denise -

Leuk artikel. Ik ben al jaren hooked aan bokstraining voor vrouwen bij Boxingfun in Amsterdam 😀

Mare -

Wat een leuk artikel! @Willemijn: Ben heel benieuwd naar je turnverleden, waarom ben je gestopt en was je nooit bang om te vallen en wat kun je nu nog van de dingen zoals een radslag, etc?

Neo -

Ik kan echt iedereen paaldansen aanraden. Niet standaard fitnessen, maar je traint wel ieder deeltje in je lichaam. En je bouwt er ook zo veel zelfvertrouwen mee op! Het is misschien een flinke stap zo’n eerste keer, maar serieus iedere les zal je vooruitgang merken bij jezelf! Heb het zelf 2 jaar gedaan en helaas door rugklachten moeten stoppen :(

Vrenely -

Super leuk! Ik ben nu sinds kort begonnen met klassiek ballet, nadat ik het al heel lang wilde en niet durfde!

Willemijn -

Oh wat tof! Iets met moderne dans doen lijkt mij ook altijd nog leuk.

Charlotte -

Dat lijkt mij ook leuk om te doen! Ik zou dat graag recreatief doen, maar kan hier in Leeuwarden niet echt zoiets vinden. Iemand tips? 😉

Reageer ook